2023-06-08 16 瀏覽
🌟重口味🌟位於筲箕灣東大街🚃,店名開宗明義,講到明係食🌶️重口味嘅川菜,簡單直接又好記😜!餐廳樓高兩層,座位闊落,所有餐桌都有嵌入式嘅♨️電磁爐!🐟招牌酸菜魚 - 桂花魚 $268好大盤嘅🍲酸菜魚,魚片🐟份量特多!湯底酸香怡人😌,係🌟重口味🌟嘅招牌菜之一!💚涼拌萵筍絲 $52清涼兼夾軟身,將💚萵筍天然嘅菜甜味放到最大,正😍!🐓孜然雞中翼 $58🔥炸得啱啱好,香脆而且唔油膩,🌿孜然嘅味道令人愈食愈想食😋!🥤可樂 $12解辣消暑🧊!

🐟招牌酸菜魚 - 桂花魚 $268

💚涼拌萵筍絲 $52

清涼兼夾軟身,將💚萵筍天然嘅菜甜味放到最大,正😍!

🐓孜然雞中翼 $58

🥤可樂 $12

解辣消暑🧊!
2023-06-08 19 瀏覽
剝完牙一星期無得食辣,忍住忍住,終於黎到拆線呢日可以食辣!!揀左四川重口味,因為見餐牌有唔少選擇,食完都好滿意。餐廳有兩層,有非常闊落嘅枱同卡位,上菜好快,侍應好好人!鴨舌軟滑爽脆,香辣惹味,配啤酒一流!花螺爽口彈牙,每粒花螺浸滿辣汁,一啖一粒好過癮😋烤魚鍋有幾款魚可以選,我揀左海鱸魚🐟質感柔軟食落鮮甜多汁,不死辣也不油膩麻辣香鍋平時食嘅香鍋逐款餸計錢,加加埋埋都唔平,呢到係一個價錢,滿足晒所有桃膠冰粉加上紅糖汁,簡簡單單,就已經是一款完美的消暑甜品。清炒萵筍絲蒜香撲鼻而來,解辣爽口

餐廳有兩層,有非常闊落嘅枱同卡位,上菜好快,侍應好好人!

鴨舌
軟滑爽脆,香辣惹味,配啤酒一流!

花螺
爽口彈牙,每粒花螺浸滿辣汁,一啖一粒好過癮😋

烤魚鍋
有幾款魚可以選,我揀左海鱸魚🐟質感柔軟
食落鮮甜多汁,不死辣也不油膩

麻辣香鍋

桃膠冰粉
加上紅糖汁,簡簡單單,就已經是一款完美的消暑甜品

清炒萵筍絲
蒜香撲鼻而來,解辣爽口
2023-06-07 13 瀏覽
落樓下吃晚飯,唔錯唔錯!今日突然好想食辣,所以黎到食四川重口味,揀小辣為主,岩岩好!叫左幾個餸share食。麻辣鴨舌鴨舌搭配麻辣調味,非常開胃。鴨舌的質感有嚼勁,麻辣調味刺激味蕾,非常適合辣食愛好者。整道菜色澤紅亮,非常誘人,是一道非常值得品嚐的美食。麻辣花螺好抵食,花螺好多,啖啖肉,搭配麻辣調味和多種香料,口感非常豐富。辣烤海爐魚魚肉經過油炸變得香口,配菜有蓮藕,海帶,豆卜等,有一定的辣度,但不會太過刺激,讓人食欲大開。整道菜色澤金黃,值得品嚐。核膠冰粉冰粉有彈性,桃膠滋潤,非常適合在食完辛辣食品後養養胃。麻辣香鍋估唔到有咁大盤,有花椰菜,蓮藕,蝦,魷魚,午餐肉等,好入味

麻辣鴨舌

麻辣花螺

辣烤海爐魚

核膠冰粉
冰粉有彈性,桃膠滋潤,非常適合在食完辛辣食品後養養胃。

麻辣香鍋
估唔到有咁大盤,有花椰菜,蓮藕,蝦,魷魚,午餐肉等,好入味
2023-06-06 18 瀏覽
筲箕灣東大街出名多野食,依間川菜館菜式選擇多,有烤魚、酸菜魚、火鍋、小炒,一次過可以滿足晒。餐廳有2層,環境闊落舒適。招牌酸菜魚 (桂花魚) $268酸菜魚可以揀鯛魚或者桂花魚,我地就揀咗桂花魚,桂花魚好嫩滑,平時啲酸菜魚淨係得魚片,依度仲會加埋魚雲、魚頭、魚腩、魚尾,真真正正原條魚,配菜仲有薯粉,配上酸酸辣辣湯底,好惹味!天府辣子雞 $108因為驚會好辣,所以點左小辣,雖然一上枱見到有大量辣椒,但食落唔會好辣,雞肉炸得香脆,仲有花生做配料,好岩配啤酒食!蟲草花豬肚雞煲 $188除左川菜,仲有滋補雞煲,岩晒唔食得辣既人。雞煲入面有蟲草花,豬肚,紅棗,黨蔘,湯底有香濃胡椒味,未開始食之前飲一碗湯,好暖胃。豬肚爽口,雞肉好入味,湯底仲可以加火鍋配料打邊爐!川北涼粉 $42粉條煙韌彈牙,有少少麻辣,大大食落清涼又開胃,真係會食唔停口!紅糖糍粑 $48即叫即炸,外脆內軟,加左紅糖係面更加香甜。糽豆燒仙草 $28仙草爽口順滑,加埋軟淋紅豆,甜度剛剛好!解辣冰紅茶 $13紅茶香濃,唔會太甜,好岩用黎解辣!

招牌酸菜魚 (桂花魚) $268

天府辣子雞 $108

蟲草花豬肚雞煲 $188

川北涼粉 $42

紅糖糍粑 $48
即叫即炸,外脆內軟,加左紅糖係面更加香甜。

糽豆燒仙草 $28
仙草爽口順滑,加埋軟淋紅豆,甜度剛剛好!

解辣冰紅茶 $13
紅茶香濃,唔會太甜,好岩用黎解辣!

2023-06-05 23 瀏覽
此店剛開業時曾光顧,海歸第一餐決定來一趟久違的重口味餐廳有兩層,環境闊落,時間尚早,被安排地下的卡座裝潢清新明亮,座位舒適,價格親民,適合親友聚會主打正宗的四川菜式,菜式選擇非常豐富,包括烤魚、酸菜魚、小炒等店家推薦的自製酸梅湯一渣的份量有6杯左右,清甜解膩水煑田雞十分入味,以大量紅油辣椒浸泡,辣度極高黃金皮蛋有溏心,論相吸引有滑嫩口感,味道開胃烤魚鍋可選酸辣味,湯汁味道濃郁!筍殼魚肉質鮮嫩、口感綿密廚師推薦古法鵝腸皇肥美新鮮有咬口,辣度適中不會過嗆家常風味小炒大盆鹹肉菜花色鮮翠白,清甜份量足大青島啤酒選用優質大麥、大米、上等啤酒花釀製,透心涼
此店剛開業時曾光顧,海歸第一餐決定來一趟久違的重口味
餐廳有兩層,環境闊落,時間尚早,被安排地下的卡座
裝潢清新明亮,座位舒適,價格親民,適合親友聚會
店家推薦的自製酸梅湯一渣的份量有6杯左右,清甜解膩
水煑田雞
水煑田雞十分入味,以大量紅油辣椒浸泡,辣度極高
黃金皮蛋
黃金皮蛋有溏心,論相吸引有滑嫩口感,味道開胃
烤魚鍋
烤魚鍋可選酸辣味,湯汁味道濃郁!筍殼魚肉質鮮嫩、口感綿密
古法鵝腸皇
廚師推薦古法鵝腸皇肥美新鮮有咬口,辣度適中不會過嗆
大盆鹹肉菜花
家常風味小炒大盆鹹肉菜花色鮮翠白,清甜份量足
大青島啤酒
大青島啤酒選用優質大麥、大米、上等啤酒花釀製,透心涼
2023-06-04
水煑田雞
黃金皮蛋
古法鵝腸皇
大盆鹹肉菜花
大青島啤酒
2023-06-04 19 瀏覽
筲箕灣嘅重口味係一間川菜館,喺正電車總站嘅隔離,樓高兩層,空間感十足!遊完電車河,或者去完石澳游水,過嚟食嘢就fit晒!秘制澳門豬骨煲 $188份量超多,勁大煲!內含大量豬筒骨同埋豬脊骨,全部都連住啲嫩肉同埋軟骨,最後再啜埋啲骨髓,唔顧食相咁食嘢,真係好享受!煲內仲有好多消暑嘅冬瓜、香甜嘅粟米、仲有腍甜嘅紅蘿蔔,夠3-4個人share!古法龍抄手 $48大大隻嘅韭菜餃,配辣辣地充滿蒜香嘅醬汁,的確唔錯!口水雞 - 例牌 $62醬汁辣中帶麻,雞皮特別滑溜,係幾開胃嘅冷盤!健力士 $22味道濃厚,口感幼滑嘅黑啤,同四川菜都幾夾!

秘制澳門豬骨煲 $188

古法龍抄手 $48
大大隻嘅韭菜餃,配辣辣地充滿蒜香嘅醬汁,的確唔錯!

口水雞 - 例牌 $62
醬汁辣中帶麻,雞皮特別滑溜,係幾開胃嘅冷盤!

健力士 $22
味道濃厚,口感幼滑嘅黑啤,同四川菜都幾夾!
2023-05-26 20 瀏覽
四川重口味價錢親民💰大碟夾抵食😆我同啲朋友都好中意💕✅藥膳醉雞煲半隻$158雞煲用咗川芎白芷熬製而成,同平時嘅藥膳湯有啲唔同,未必適合就咁飲,有小小油,但雞肉好重藥膳味,咁啱落雨食完呢個覺得好暖身🐔✅招牌酸菜魚$268選咗桂花魚,魚肉好滑身,完全無骨,每塊都好大片,真材實料😀底部仲有少少薯粉,如果可以加配料就更好✅上湯豆腐娃娃菜$68娃娃菜嘅份量好誇張🥬而且唔係味精湯🥣✅紅糖糍粑$48有份量選擇,糍粑食到糯米香😋 💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍四川重口味 (筲箕灣)筲箕灣東大街132號地下
四川重口味價錢親民💰大碟夾抵食😆我同啲朋友都好中意💕
✅藥膳醉雞煲半隻$158

✅招牌酸菜魚$268

✅上湯豆腐娃娃菜$68
娃娃菜嘅份量好誇張🥬而且唔係味精湯🥣

✅紅糖糍粑$48
有份量選擇,糍粑食到糯米香😋

💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

📍四川重口味 (筲箕灣)
筲箕灣東大街132號地下
2023-05-26 19 瀏覽
🌳孜然雞中翼$58有個朋友想食雞翼,我仲笑佢四川嘢食咩雞翼🐔結果啲雞翼幾好食,外脆內軟,雞肉嫩滑,好彩有叫到🤪🌳大盤鹹肉菜花$72用個木盤裝住菜花🥦有睇頭!菜花炒得勁香,忍唔住叫咗碗白飯餸飯食,碗白飯一碗可以2個人食勁大碗🍚一定要試吓🌳招牌酸菜魚$268原條酸菜魚,選咗桂花魚,肉質嫩滑🐟平時啲酸菜魚多數得魚片,呢度連魚雲、魚頭、魚尾都有,愛魚人士一定好開心😝🌳紅糖糍粑$48四川菜點少得紅糖糍粑🤤糍粑食到粒粒糯米,外脆內軟🦥四川重口味 (筲箕灣)筲箕灣東大街132號地下🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳孜然雞中翼$58

🌳大盤鹹肉菜花$72

🌳招牌酸菜魚$268

🌳紅糖糍粑$48
四川菜點少得紅糖糍粑🤤糍粑食到粒粒糯米,外脆內軟

🦥四川重口味 (筲箕灣)
筲箕灣東大街132號地下
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-05-25 18 瀏覽
餐廳有兩層, 環境闊落. 有烤魚、酸菜魚、小炒、甜品等. 招牌酸菜桂花魚 $268酸菜魚分別有脆鯛魚同桂花魚, 選左後者. 平時酸菜魚都係魚片, 不過呢度會連埋中間魚骨、魚尾、魚骹咁, 所以食嘅時候要更小心. 魚肉厚身都幾滑嫩, 配料有酸菜、薑片、芫荽、指天椒等, 仲有d水晶粉. 揀左少辣唔覺得辣, 酸酸地味道唔錯蟲草花豬肚雞煲 $188有蟲草花、豬肚、紅棗、黨蔘等中藥材, 雞肉略鞋. 個湯幾入味, 豬肚爽口. 湯有胡椒味, 愈煲會愈濃味辣子雞雖然見到好多辣椒但只得一丁點辣, 主要係香. 雞肉粒炸得微脆不過略乾川北涼粉呢個唔錯, 個口感爽滑得黎帶煙韌. 加埋佢微辣嘅川味sauce 好開胃紅豆涼粉紅豆超甜 不過配埋涼粉就剛剛好啦紅糖糍粑即炸起, 外脆內軟但就唔算好煙靭. 配埋紅糖甜甜自製酸梅湯好fresh 而清爽, 酸酸甜甜嘅好開胃解膩.
餐廳有兩層, 環境闊落. 有烤魚、酸菜魚、小炒、甜品等.

招牌酸菜桂花魚 $268

蟲草花豬肚雞煲 $188

辣子雞

川北涼粉

紅豆涼粉
紅豆超甜 不過配埋涼粉就剛剛好啦

紅糖糍粑
即炸起, 外脆內軟但就唔算好煙靭. 配埋紅糖甜甜

自製酸梅湯
好fresh 而清爽, 酸酸甜甜嘅好開胃解膩

2023-05-25 14 瀏覽
大熱天時被朋友拉了去吃四川菜, 還是在老遠的筲箕灣東大街,雖說現在港鐵網絡四通八達,但對於一個九龍人,這段距離還是有點遠。來到餐廳,幸好未到繁忙時間,不用等位。入座後我因為太熱了,所以馬上點了一樽酸梅湯,是自家製的所以不會太甜,喝著透心涼。朋友負責點菜,畢竟她也饞了很久川菜。我就坐著等吃吧。先來了三道涼菜,涼拌小黃瓜,虎皮尖椒和泡椒雞腳,都是清爽的菜。接著是天府辣子雞及大盆鹹肉菜花兩道熱葷。我不太能吃辣,所以朋友也貼心的點了小辣。辣子雞上桌已飄出一陣香氣,他們的雞丁很好吃,肉不會乾,辣椒很香。花菜一直很愛,配上鹹肉爆炒,多了絲肉香,鹹肉味道適中肥而不膩。吃著吃著,又來了份古法龍抄手,我問朋友啊,到底點了多少菜呢,愛吃也不用這麽拼吧!他跟我說,好戲還在後頭呢!原來他點了道剁椒魚頭,大盤上,那魚頭比我的臉還大!幸好我也愛吃魚頭,不然真的吃不完呢!那剁椒很香但不過辣,我把抄手浸在魚湯中,味道更鮮美,魚頭新鮮肉多。最後甜品也不落下,冰粉,燒仙草。

朋友負責點菜,畢竟她也饞了很久川菜。我就坐著等吃吧。

最後甜品也不落下,冰粉,燒仙草。
2023-05-25 16 瀏覽
想不到喺筲箕灣都可以食到一間咁正宗嘅四川菜,環境都好大,坐得都闊落舒服,食咗好多重口味嘅四川菜,為大家介紹吓。🤩川北涼粉口感爽滑,搭配上微微辣的川味醬汁,非常開胃。而且,這道菜價格也十分實惠🤑🤑🤩清炒萵筍絲非常清爽的素菜。萵筍絲經過簡單的翻炒,保留了它們本身的脆嫩口感,搭配上淡淡的鹽味和少許的蒜香🥰🥰🤩招牌酸菜魚鯛魚這道菜是這家餐廳的招牌之一。魚肉鮮嫩,酸菜的酸味和辣椒的辣味非常搭配,讓人吃得上癮🤣🤣🤩自製酸梅湯味道非常清新,而且酸梅的味道非常突出,清爽解渴。這道湯也是一個不錯的選擇,特別是在夏天或者吃重口味的菜後,可以讓人口感更清新🍃🍃

🤩川北涼粉

🤩清炒萵筍絲

🤩招牌酸菜魚鯛魚

🤩自製酸梅湯
2023-05-24 13 瀏覽
今日去了吃四川菜, 是一間很有家味的私房菜,位於好多野食的東大街。菜牌選擇很多,大部份都是愛吃的。我地最後忍唔住點了一大桌。有:剁椒魚頭,大盆鹹肉菜花,天府辣子雞,泡椒雞腳,涼拌小黃瓜,虎皮尖椒,古法龍抄手,飲品配了自製酸梅湯。先上涼菜,嘩,有點嚇親,因為涼菜的份量很大, 涼拌黃瓜非常脆口,我地點了小辣,怕吃不到菜式的真正味道。泡椒雞腳很有咬勁,味道很香,做得很地道。虎皮尖椒也很好吃,不過記得要趁熱,放涼了就有點油。辣子雞很夠惹味,雞肉香脆但不會乾,大大盤肉很多。剁椒魚頭很有睇頭, 一大盤上桌,魚頭開邊比我的臉還要大。因為選了小辣,所以剁椒舖得沒太震撼。魚湯酸酸辣辣很好喝,魚頭很多肉肉,鮮嫩,不太鹹,配上煮腍了的娃娃菜特別好吃。另外一定要點鹹肉炒花椰菜呀,花椰菜不知為何四川炒得特別好吃!最後我地仲點了粉及燒仙草兩款甜品,透心涼一下。

最後我地仲點了粉及燒仙草兩款甜品,透心涼一下。
2023-05-21
2023-05-23 13 瀏覽
今次去咗筲箕灣食川菜,餐廳樓高兩層,環境闊落,坐得十分舒適。呢到有烤魚、酸菜魚、小炒、甜品等等,辣度仲可以自由選擇,由唔辣到鍾意重口味嘅勁辣都有。招牌酸菜桂花魚 酸菜魚分別有脆鯛魚同桂花魚選擇,我地揀咗桂花魚,平時食酸菜魚只得魚片,但呢到會連埋中間條魚骨、魚頭同魚尾,魚肉大片又厚身,配料有酸菜、紅椒、薑片、西芹、指天椒、洋蔥,仲有少少水晶粉。我地揀左少辣,所以唔會太辣,但重花椒味,湯底味道濃郁,唔會太油。

招牌酸菜桂花魚
2023-05-23 11 瀏覽
我啱啱去咗筲箕灣食咗一間叫「四川重口味」嘅四川菜餐廳,好正宗好好味,真係令我一口接一口!我叫咗梅菜扣肉、金湯酸菜魚同埋港式奶茶梅菜扣肉好好味,豬肉鮮嫩多汁,梅菜嘅咸香味同豬肉嘅甜味好配合,睇落都好靚仔。金湯酸菜魚以清炖嘅鯽魚為主,湯汁好清爽,同埋加咗酸菜同番茄等食材,味道更加豐富。鯽魚肉質鮮嫩,同酸菜同湯汁嘅味道好好,好食到爆啦!份量都幾足夠,啱哂同朋友一齊分享。最後嚟到港式奶茶,味道香濃,加啲糖份,飲落好舒服。味道同口感都好正,令我食嘢嘅時候感到好愉快。整體而言,「四川重口味」嘅菜式好正宗,口味豐富,好好食。餐廳嘅服務態度都好友善,食嘢嘅時候感到好舒服。如果你想嚐下正宗嘅四川菜,呢度絕對係一個值得試嘅好地方。我好推介大家嚟到「四川重口味」一齊食飯,相信你一定會有一個好開心嘅飲食體驗!
我啱啱去咗筲箕灣食咗一間叫「四川重口味」嘅四川菜餐廳,

而家好少返大陸玩,但係就搵到一間比大陸更好食嘅四川菜🤩蟲草花豬肚雞煲味道非常濃郁,湯汁中充滿了蟲草花、豬肚和雞肉的鮮味😍😍😍🤩重慶酸辣粉小吃主要由粉條、辣椒、花生、醋、花椒等多種食材製成,呈現出紅色的湯汁和白色的粉條,口感爽滑,有點Q彈。湯汁中的酸味和辣味十分突出,讓人吃得開胃🤤🤤🤤🤩麻辣魷魚鬚麻辣味道也十分地道,讓人食指大動。魷魚鬚亦都很鮮味👍👍🤩桃膠冰粉上面有黑糖爆珠,增加了口感的層次感。下面有冰凍涼粉,非常適合夏天食用,能夠消暑解渴☺️☺️而且價錢唔算好貴,真係好值得再嚟啊🤣🤣🤣
而家好少返大陸玩,但係就搵到一間比大陸更好食嘅四川菜

🤩蟲草花豬肚雞煲
味道非常濃郁,湯汁中充滿了蟲草花、豬肚和雞肉的鮮味😍😍😍

🤩重慶酸辣粉

🤩麻辣魷魚鬚
麻辣味道也十分地道,讓人食指大動。魷魚鬚亦都很鮮味👍👍

🤩桃膠冰粉

而且價錢唔算好貴,真係好值得再嚟啊🤣🤣🤣