2024-04-15 20 瀏覽
看到 四川 重口味這幾個字, 真心認為好得. 叫了以下的菜:炒蒿筍:味道不錯, 但炒得不夠爽水晶粉:  正常炒粉, 味道一般酸菜魚:魚身好"林", 味道好水, 豬肚雞煲 : 淡而無味, 雞份量不多,很瘦, 浪費了200元食得唔飽, 但真是伏了, 不敢再叫其他食.

炒蒿筍:味道不錯, 但炒得不夠爽
水晶粉:  正常炒粉, 味道一般
酸菜魚:魚身好"林", 味道好水,
食得唔飽, 但真是伏了, 不敢再叫其他食.
2024-03-27
2024-03-01 133 瀏覽
40分叫雲吞雞和水煮牛肉到了05分發現時間太少立刻催單,但他只回應一句:等吓咪有囉,信唔信幫你加料啊?我立刻呆了,然後我選擇忍我問他是否可以送飲品,他說叫自己攞我冇問題攞了一杯王老吉到了20分才送到了雲吞雞和水煮牛肉,當結帳的時候他說王老吉不是飲料。居然收我$15但他的門口貼了學生優惠午市免費送飲品。因為時間不足我沒有跟他計較,但他我結帳後離開的時候發現隔籬座位也叫了王老吉,但他免費,他是不是對人不對事?以後不會再去幫襯。

2023-12-16 233 瀏覽
今日同三五知己去咗間話題滿滿嘅四川料理店食飯,講真,個環境啱晒拍照,啱晒打卡📸。食物上嚟,先嚟個開胃招牌,麻辣豬肚絲,好唔錯!豬肚切得細細條,味道夠晒麻夠晒辣,入口即溶,生津解膩。跟手上咗個白灼蝦,新鮮彈牙,沾下生抽蔥油,簡直正到跳起🐟!中間點咗碟四川泡菜,酸酸地,咸香得嚟唔會好重口,食落好過癮。最啱友伴食嘅就係家傳豆花雞丼,飯面層層雞肉同豆花,香滑可口,辣味同鮮味融合得剛剛好。幾碗仲要夾雜住珍珠粒粒,啖啖食都得到驚喜感🤤。最後甜品一轉性格,是日限定嘅爆漿巧克力球,外皮脆口,裡面熱辣辣嘅巧克力流得满口~總括嚟講,今次嘅食飯體驗,實在係正過蝦碌👍!

2023-11-08 227 瀏覽
朋友相約食飯推介了這間,兩個人胃口細,只點了四川騰龍雞煲半隻🐓大盤椰菜花🌳甜品紅豆燒仙草🍯埋單$284💰價錢不貴,味道不錯😋唯一擔心的是這麼重口味,對於味精敏感的我,怕是要狂灌水😅當晚順利過關,沒有口渴出現👌第二晚心思思想再食,便點了外賣,說了半小時取,果然很準時就出餐👍喜歡萵荀爽口,配腊肉很是惹味😋魷魚須偏少,也比較細條,點了小辣,辣度剛剛好🥵酸菜不酸,豬肚切成絲欠咬口,味道不甚出色,試過就可😬雖然外賣這晚不怎樣出色,但仍是想試其他菜式🤭p.s. 外賣滿$100有9折 (8/11/2023 update)

腊肉炒萵荀

喜歡萵荀爽口,配腊肉很是惹味😋

麻辣魷魚須

魷魚須偏少,也比較細條,點了小辣,辣度剛剛好🥵

酸菜炒豬肚

酸菜不酸,豬肚切成絲欠咬口,味道不甚出色,試過就可😬

雖然外賣這晚不怎樣出色,但仍是想試其他菜式🤭

外賣自取
腊肉炒萵荀
2023-10-01 169 瀏覽
「重口味」係我返工同事嘅新寵!佢地嘅酸菜魚,叫你酸爽到跳起,我估計係用鯇魚來做,好似打邊爐用嘅鯇魚咁好味!酸菜炒大腸,洗得都好乾淨,可惜酸菜味唔算非常之濃郁。蔥油雞,蔥油香氣可以撲鼻叫你心醉。豆角炒肉碎,豆角同肉碎嘅組合,好似戀愛咁平衡!呢度嘅食物唔止好味,份量仲好足夠!而且,平均消費只係60幾蚊,比起啲貴鬼餐廳,真係吸引人啊!如果你係個重口味嘅人,唔嚟「重口味」真係你食錯咗口味!快啲嚟試下啦,我相信你一試難忘!
「重口味」係我返工同事嘅新寵!

酸菜炒大腸,洗得都好乾淨,可惜酸菜味唔算非常之濃郁。

蔥油雞,蔥油香氣可以撲鼻叫你心醉。

豆角炒肉碎,豆角同肉碎嘅組合,好似戀愛咁平衡!

之前曾經去土瓜灣試過一間叫『重口味』嘅街坊四川料理店估唔到原來屋企附近都開咗間喎😍緊係即刻捉老公一齊黎食啦~仲要做緊酸菜魚周年優惠 $98 一大盤真心好抵呀!🐱招牌酸菜魚 $98 ✨大推✨如果要跟大陸嘅酸菜魚相比就點都仲差啲架喇但係如果以香港嘅四川料理店黎講呢度嘅魚塊去晒骨又唔會腥味道亦都酸鹹度適中湯夠香帶點微辣以呢個價錢食到咁嘅質素,性價比高🐱川北涼粉 $42涼粉煙韌彈牙,係我同老公都中意嘅口感🐱蒜香大蝦 $78一碟有3隻,非常入味食到🐱涼拌土豆絲 $42土豆絲炒得剛剛好,唔會太淋夠爽口🐱黃金皮蛋 $40黃金皮蛋係每次食四川料理必點相比土瓜灣店這分店嘅黃金皮蛋更出色🐱大盆蓮藕 $72蓮藕又係我嘅最愛,必點!
兩個人點咗咁多野食都只係$409(已包加一服務費)份量多到食唔晒要打包拎走真係抵到傻! 推介筲箕灣友真係可以試吓
之前曾經去土瓜灣試過一間叫『重口味』嘅街坊四川料理店
估唔到原來屋企附近都開咗間喎😍

緊係即刻捉老公一齊黎食啦~
仲要做緊酸菜魚周年優惠 $98 一大盤真心好抵呀!

🐱招牌酸菜魚 $98 ✨大推✨
如果要跟大陸嘅酸菜魚相比就點都仲差啲架喇
但係如果以香港嘅四川料理店黎講
呢度嘅魚塊去晒骨又唔會腥
味道亦都酸鹹度適中湯夠香帶點微辣
以呢個價錢食到咁嘅質素,性價比高

🐱川北涼粉 $42
涼粉煙韌彈牙,係我同老公都中意嘅口感

🐱蒜香大蝦 $78
一碟有3隻,非常入味食到

🐱涼拌土豆絲 $42
土豆絲炒得剛剛好,唔會太淋夠爽口

🐱黃金皮蛋 $40
黃金皮蛋係每次食四川料理必點
相比土瓜灣店這分店嘅黃金皮蛋更出色

🐱大盆蓮藕 $72
蓮藕又係我嘅最愛,必點!

兩個人點咗咁多野食都只係$409(已包加一服務費)
份量多到食唔晒要打包拎走
真係抵到傻! 推介筲箕灣友真係可以試吓
2023-07-03
2023-08-06 98 瀏覽
楂車盪失路,經過又餓所以就試試👅虎皮尖椒🌶️…爽脆辣.越辣越想食😁酸菜魚🐟叫左小辣…正常水平.冇太特別🫡酸梅湯…有驚喜.好飲.我飲左兩大杯🤪早知叫一渣🙏🏽
楂車盪失路,經過又餓所以就試試👅
虎皮尖椒🌶️…爽脆辣.越辣越想食😁
酸菜魚🐟叫左小辣…正常水平.冇太特別🫡
酸梅湯…有驚喜.好飲.我飲左兩大杯🤪早知叫一渣🙏🏽
筲箕灣東大街出名多好野食😋 因為喺附近做嘢 所以差唔多都試過晒 但係行到盡頭 原來仲有一間開咗業13年嘅四川餐廳 標榜重口味 啱晒我哋呀🌶️ 入到去未睇餐牌 就聽到周圍大叫好辣嘅聲音 但係對於我哋無辣不歡嘅人黎講 就十分期待😍🔅重口味極品雞煲(半隻) $158雞煲嘅口味有好多款 有辣有唔辣 我哋揀咗最重口味嘅極品小辣雞煲🐥用電磁爐一路滾住 香味傳遍全間店 有騰龍朝花椒指天椒 同埋好多香料 唔會只有死辣 辣之餘一點麻 雞肉入晒味肉多又滑 兩個人都夠食🔥🔅招牌酸菜魚 $98因為開業13周年 所以酸菜魚做緊特價 去到9月30日都係賣$98 超級抵‼️ 唔同平時食開嘅酸菜魚 佢係用咗脆鯛魚 有啲似平時打邊爐食過嘅脆肉鯇魚 質感係好彈牙好脆 🐠 個湯夠辣又夠酸 有好多酸菜同埋香料 辣椒 仲飲到魚嘅酸甜味 而且佢雖然做緊特價 份量係同平時一樣 所以真係必點 👍🏻🔅涼拌萵筍絲 $52呢個我哋揀咗唔辣 口感非常清爽 仲有啲解辣作用 份量都唔錯 🥒🔅桃膠冰粉 $28冰粉本來冇味 質感好似啫喱一樣 用咗紅糖調味 冰冰涼涼 桃膠唔算好多 不過我反而比較在意係嗰啲珍珠 每一粒都好似爆珠咁入邊係有餡 我感覺係龍眼肉

🔅重口味極品雞煲(半隻) $158

🔅招牌酸菜魚 $98

🔅涼拌萵筍絲 $52

🔅桃膠冰粉 $28
冰粉本來冇味 質感好似啫喱一樣 用咗紅糖調味 冰冰涼涼 桃膠唔算好多 不過我反而比較在意係嗰啲珍珠 每一粒都好似爆珠咁入邊係有餡 我感覺係龍眼肉 口感好特別 🧊
2023-07-26
  • 酸菜魚(脆鯛魚)
2023-07-21 736 瀏覽
今日嚟到筲箕灣重口味,顧名思義呢間舖頭嘅食物,基本上唔係酸就係辣 ,仲要有好多級嘅辣。。。好可惜今日嘅我有啲喉嚨痛,感冒😷 所以盡量都係叫啲清淡啲嘅嘢食。。。😭因為同行嘅朋友無辣不歡,又唔想佢掃興,所以都係照嚟呢度食返餐!酸菜炒豬肚 $78好欣賞佢嘅味道,佢嘅酸唔會令到人止步,要求微辣,加上胡椒嘅味道,豬肚又爽口,係一道令人好好醒胃嘅前菜!如果10分滿分,我會比12分😂清炒高筍絲 $68清清地叫咗個清炒高筍絲,好少喺出面食到高筍絲!師傅炒得好好!又唔多油,筍絲炒得好爽口,好欣賞😌招牌酸菜魚 (桂花魚) $268呢度餸去廚師推介👍🏻試試佢當然,酸菜魚一定要有辣先好食!但因為我唔舒服嘅關係,我亦都叫咗店員幫我將辣椒分開上,我食唔到,朋友都可以食😁桂花魚肉厚又鮮甜,魚肉冇全部起骨,咁樣先原汁原味係水準之作!但溫馨提示;食嘅時候要小心唔好硬到骨呀!總結一下,如果想挑戰食辣嘅朋友,呢一間真係值得推薦, 因為佢嘅辣都係逐級跳,咁就可以睇吓你自己有幾辣😁😆

酸菜炒豬肚 $78
如果10分滿分,我會比12分😂

清炒高筍絲 $68

招牌酸菜魚 (桂花魚) $268
呢度餸去廚師推介👍🏻試試佢

2023-07-20
2023-07-16 65 瀏覽
又到落班約朋友食飯時間啦,由於朋友是成都人,很久沒有吃過川菜,本次特意帶他過來試下香港的重口味川菜店。地鐵落站後行一段路,很容易就找到,雖然店面望落很普通,一推開門川菜的香味就撲面而來,卡位寬敞舒適,成間店都充滿川菜的味道,在香港很少遇見這樣的店。酸菜魚是店員推介的,好似每張餐檯都點左這個菜式,那必須要試試啦。魚類有三種選擇,我選了脆鯛魚,店員話酸菜魚用這個魚最好食。點單後好快就上台,味道非常香,魚肉嫩滑又入味,湯底酸中帶微辣又夠香,底還有些薯粉條,同啲湯汁撈埋一齊,味道勁正,中意食酸菜魚的朋友仔真係要試下。川式包菜是我一直以來最喜愛食的一道菜,酸酸辣辣,爽口解膩,非常適合呢個季節。手撕包菜雖然是一道快手菜,但要做到酸中帶甜,甜中帶辣,辣中帶咸,咸中帶脆就是非常講求技巧的,這碟包菜我可以食完成碗飯。涼拌苦瓜係我第一次食,一直對苦瓜有排斥感,但朋友一直說好好食,於是好奇試下。出乎意料的是,涼拌後後的苦瓜,不僅不苦,還好爽口,算是解鎖了一個對苦瓜的新吃法,夏天食不僅清熱解毒,還能減脂排毒,建議女士們可以嘗試下。農家鹹雞就一直以為是廣東菜,原來川菜中都有,沒想到分量還挺多,雞肉很有雞味,肉質

包菜
包菜

涼拌苦瓜

農家鹹雞就一直以為是廣東菜,原來川菜中都有,沒想到分量還挺多,雞肉很有雞味,肉質不會太柴,味道也不會太鹹,每一口都充滿了油香,好有農村家鄉雞的風味,果然係推薦菜式。

農家鹹雞

古法脆皖魚的魚肉口感爽脆彈牙,咀嚼後有少少油脂香,回味是魚鮮味,而且,一點也不腥。

古法脆皖魚

蒜蓉大淡蝦,被燒過外脆,醬汁甜甜的,極香的蒜蓉味道,蝦肉爽口彈牙,十分大隻,味道十分鮮。
蒜蓉大淡蝦

最後來一客桃膠冰粉甜品,核膠十分之多,口感幼滑,凍分軟綿綿的,甜品不太甜,吃完剛好清理口腔中的油膩感。
桃膠冰粉甜品

整體來說,這家店的味道正宗,而且性價比十分高,下次可以挑戰一下大辣的味道。
蒜蓉大淡蝦
桃膠冰粉甜品
2023-07-16 61 瀏覽
朋友介紹之下,嚟到位於筲箕灣一間川菜,這間川菜提供多款特色、地道嘅菜式,當中有酸菜魚、水煮魚、雞煲等等,而且價錢大眾化,性價比高。水煮牛肉、招牌酸菜魚濃湯雲吞雞、招牌口水雞大盆鹹肉花菜當中最印象深刻,當然就係招牌酸菜魚同埋水煮牛肉系列,夏日天時最啱就係食酸菜魚,味道酸酸非常開胃,魚肉亦幼嫩;另外就係水煮牛肉,超級多嘅紅油包住每片牛肉,每口都非常惹味!紅糖糍粑紅豆燒仙草 、桃膠冰粉 甜品推薦紅糖糍粑,必食項目,熱辣辣嘅紅糖漿加上煙煙韌韌嘅糍粑。

水煮牛肉、招牌酸菜魚

濃湯雲吞雞、招牌口水雞

大盆鹹肉花菜

紅糖糍粑
紅豆燒仙草 、桃膠冰粉
1K
2023-07-14 54 瀏覽
四川重口味 - 地道特色川菜今日介紹一間位於筲箕灣嘅中菜館,主打四川菜,鍾意重口味同無辣不歡嘅朋友就啱晒啦,因為有多款麻辣菜式,例如麻辣雞煲、水煮魚,另外仲有酸菜魚等特色菜。招牌酸菜魚 $268地道嘅川菜當然唔少得有酸菜魚,有唔同嘅魚類選擇,選擇咗價錢貴點嘅桂花魚,份量多嘅酸菜加上魚肉幼嫩嘅桂花魚。濃湯雲吞雞 $108非常清同濃郁嘅湯底,配上滑雞同豬肉餡料飽滿嘅雲吞粒。水煮牛肉 $148非常多嘅香料、辣椒、香菜、麻油煮成嘅水煮牛肉,牛肉大大塊又有一定厚度,推薦這一道菜!大盆鹹肉花菜 $72非常有鑊氣嘅一道菜,將五花腩肉爆香,逼出嘅豬油再用嘅椰菜花炒香。招牌口水雞 $63佈滿紅油嘅口水雞,雞皮滑、雞肉嫩。紅糖糍粑 $48川式經典地道嘅甜品。紅豆燒仙草 $28桃膠冰粉 $28另外仲叫了兩款冰凍消暑嘅甜品。
四川重口味 - 地道特色川菜

招牌酸菜魚 $268

濃湯雲吞雞 $108
非常清同濃郁嘅湯底,配上滑雞同豬肉餡料飽滿嘅雲吞粒。

水煮牛肉 $148

大盆鹹肉花菜 $72

招牌口水雞 $63
佈滿紅油嘅口水雞,雞皮滑、雞肉嫩。

紅糖糍粑 $48
川式經典地道嘅甜品

紅豆燒仙草 $28
桃膠冰粉 $28
另外仲叫了兩款冰凍消暑嘅甜品
2023-07-12 59 瀏覽
在筲箕湾意外发现了这家只有街坊邻里才知道的平价好吃的川菜,人均50-100,比某些好几百的川菜都好吃!-1⃣️招牌水煮鱼(桂花鱼)💰268先点了一个招牌水煮鱼,够辣够劲!选的桂花鱼没有刺很嫩,沾上辣汤好下饭!底下还有q弹爽滑的红薯粉和蔬菜,份量很大,鱼肉给好多2⃣️秘制澳门猪骨煲💰188真的惊了,好大一锅!浓郁的胡椒骨头汤味。煲久一点更好喝!料很足,有甜甜的玉米,软烂的萝卜,以及猪骨也好吃😋3⃣️麻辣鱿鱼须💰98鱿鱼须弹牙,非常入味,推荐!麻辣味够香很下饭4⃣️炒土豆丝💰62是我最爱的脆脆的土豆丝👍🏻爽脆可口5⃣️重庆酸辣粉💰29才29一份没抱太大期望,没想到也很好吃,q弹顺滑,味道刚刚好
1⃣️招牌水煮鱼(桂花鱼)💰268

2⃣️秘制澳门猪骨煲💰188

3⃣️麻辣鱿鱼须💰98
鱿鱼须弹牙,非常入味,推荐!麻辣味够香很下饭

4⃣️炒土豆丝💰62
是我最爱的脆脆的土豆丝👍🏻爽脆可口

5⃣️重庆酸辣粉💰29
2023-07-12 514 瀏覽
來了香港一段時間,飲食一直偏清淡,好想吃些重口酸辣的口味,但係試過幾間川菜店,口味始終比較偏淡,沒想到這次誤打誤撞反而吃到了一直想吃的口味。四川重口味這家店應該有幾家分店,這次去的是筲箕灣的。門店非常好認,下了地鐵走小段路就看看大大個招牌寫著“重口味”,店內餐桌不多,但基本坐滿,進來就聞到那股心心念念的酸辣味,唾液瞬間分泌。點菜可以選擇火鍋或小炒,大熱天地當然來點可以味覺刺激小炒菜,招牌酸菜魚是必點項目,我和朋友都非常喜歡吃酸菜魚,我們選擇的是脆鯛魚,店員說這個魚口感會更爽。這盤酸菜魚要評價,那就是夠酸,夠辣(廣東人的小辣),夠爽。相比平常的酸菜魚,花椒味夠足,又不是僅僅只有辣味,這個酸菜非常好吃,魚片很爽滑,是那種肉吃完連湯都還想再喝幾口的程度。涼拌菜中我覺得最好吃的就是麻辣涼豆腐和黃金皮蛋,皮蛋的調料非常好吃,蒜味很足,跟口水雞的那種味道有點像,皮蛋本身很Q彈,中間的蛋黃又很回甘,非常清爽開胃。至於麻辣涼豆腐,是我朋友執意要點的,我本身很排斥咸豆花那種味道,但這個打開了我的新認知。首先豆腐本身的黃豆味很足,就是跟濃豆漿那種差不多,豆腐很嫩滑,然後拌這個涼拌汁,有點冰冰涼涼,又有點酸

黃金皮蛋

至於麻辣涼豆腐,是我朋友執意要點的,我本身很排斥咸豆花那種味道,但這個打開了我的新認知。首先豆腐本身的黃豆味很足,就是跟濃豆漿那種差不多,豆腐很嫩滑,然後拌這個涼拌汁,有點冰冰涼涼,又有點酸酸辣辣,一種很爽的口感。

麻辣涼豆腐

吃辣當然少不了的就是冰粉和酸梅汁這些解辣必備品,冰粉相對成都街頭很多料的那種是稍有區別,但拌的小料和紅糖也非常好吃,如果喜歡吃紅豆的,也許燒仙草會更合適。酸梅汁就真的是夏天很想喝的那個味道,一口下去,就是透心爽。

酸梅汁
冰粉

這家川菜整體就非常能解饞,又不會太辣的程度,對於喜歡吃川味但又不能吃太辣的朋友也非常合適。雖然飯點店內人數較多,但上菜速度還算快,服務員態度很好,價格也不算貴,是一家值得安利的店。
黃金皮蛋
麻辣涼豆腐
酸梅汁
冰粉
四川重口味 (筲箕灣)📍筲箕灣東大街132號地下💁🏻‍♀️位於筲箕灣呢間四川重口味,個名已經話咗俾你知今晚果餐一定會好重口味🤭,因為每碟餸都係辣🌶️仲要係四川辣即係辣油嘅比例都真係會相對多!幸好餐廳都好貼心,每道菜式都可以俾食客彈性選擇辣度!🎚️😤我哋已經準備好接受呢個挑戰😆🥡🥢呢間四川餐館有兩層,寬敞而且裝修有心思,用咗好多木系元素🪵,成間餐廳感覺好新淨。枱與枱之間都有適當距離,坐得幾舒適!💫🔅川北涼粉 $42我地先order個涼粉做前菜。其實佢係似寬粉又或者薯粉,屬於涼拌,少少辣,非常煙靭,而且份量都唔少!🔅桂花招牌酸菜魚 $268酸菜魚係my favorite list 入邊其中一項,都係佢地嘅招牌菜式,黎到點可以唔試呢!佢個黃金魚湯特別濃厚杰身,我地都飲咗好多!用上桂花魚,所以特別滑而且魚肉甜!酸菜魚有得揀魚就真係最好揀桂花,成個體驗特別好!🔅高山雪裡紅 $62雪裡紅個名係幾優美,原來係芥菜的嫩莖葉,食落有微微苦澀,但呢個係正常芥菜嘅味道,清熱解毒,最岩而家呢啲天氣食啦!🔅囗水雞 $62雞嫩又啖啖肉,正常發揮!🔅蒜泥白肉 $58用上大量嘅蒜調味,非常惹味!小菜必叫!🔅香辣炒田雞 $1
四川重口味 (筲箕灣)
📍筲箕灣東大街132號地下

😤我哋已經準備好接受呢個挑戰😆

🔅川北涼粉 $42
🔅桂花招牌酸菜魚 $268
佢個黃金魚湯特別濃厚杰身,我地都飲咗好多!
用上桂花魚,所以特別滑而且魚肉甜!
酸菜魚有得揀魚就真係最好揀桂花,成個體驗特別好!
🔅高山雪裡紅 $62
高山雪裡紅
🔅囗水雞 $62
雞嫩又啖啖肉,正常發揮!
🔅蒜泥白肉 $58
用上大量嘅蒜調味,非常惹味!小菜必叫!
蒜泥白肉
🔅香辣炒田雞 $118
田雞炒到好香脆,好似炸過咁脆口,而且每件都難得大隻又多肉!
🔅桃膠冰粉甜品 $28
食咗咁多辣嘢,所以食番個透心涼嘅甜品中和一下!
唔算太甜!
桃膠冰粉
🔅紅糖糍耙 $48
煙煙韌韌,外面仲要脆脆嘅口感!再加埋黑糖漿做調味,我係幾鐘意呢款甜點!
紅糖糍耙
2023-06-28