2023-07-30 84 瀏覽
今日去咗呢間正宗葡國西餐廳,入到去裏面裝修好特別,湖水綠色牆身配雲石枱同木質桌椅,加上開放式廚房,燈光又光猛,俾人感覺好有空間感。車打芝士配甜茄燴肉丸會羅勒茄汁扁意粉扁意粉煮得唔淋,幾有口感,芝士味濃,配埋蕃茄同茄汁,味道好香濃,肉丸好入味。香草焗鱸魚柳咖喱葡國燉飯鱸魚煎得好香,魚肉香滑,咖喱汁燉飯啲飯一啲都唔淋,咖喱味濃,好有口感。烤濕式熟成豬鞍扒薯菜豬扒醃得好入味、好林、一啲都唔韌,好鬆軟。配埋蒜蓉汁食,推介。配菜薯條夠粗,正。鮮蝦卡邦尼扁意粉扁意粉煮得唔淋,幾有口感,配埋菇、煙肉等配料,加埋個卡邦尼醬汁,個意粉好杰身,味道一流。

今日去咗呢間正宗葡國西餐廳,
入到去裏面裝修好特別,
湖水綠色牆身配雲石枱同木質桌椅,
加上開放式廚房,燈光又光猛,
俾人感覺好有空間感。

扁意粉煮得唔淋,幾有口感,
芝士味濃,配埋蕃茄同茄汁,
味道好香濃,肉丸好入味。

香草焗鱸魚柳咖喱葡國燉飯
鱸魚煎得好香,魚肉香滑,
咖喱汁燉飯啲飯一啲都唔淋,
咖喱味濃,好有口感。

烤濕式熟成豬鞍扒薯菜
豬扒醃得好入味、好林、
一啲都唔韌,好鬆軟。
配埋蒜蓉汁食,推介。
配菜薯條夠粗,正。

扁意粉煮得唔淋,幾有口感,
配埋菇、煙肉等配料,
加埋個卡邦尼醬汁,個意粉好杰身,
味道一流。

2023-07-25
2023-07-26 96 瀏覽
今日同老公去咗黃埔食lunch ,喺百寶坊見到呢間餐廳餐牌午餐選擇都幾多,有葷有素食選擇所以就入去試吓。午市套餐呢全部都包任食自助沙律吧、餐湯同埋飲品。自助沙律吧有六款選擇,超級鍾意食沙律菜嘅老公啱曬☺️ 六款裏面呢我最鍾意係紅菜頭,食落去好甜好清新。主菜我哋揀咗:💚黑皮雞樅菌配溫泉蛋咖喱葡國燉飯💚💛黑椒草飼牛扒配煎蛋配薯菜💛特別鍾意個素食燉飯做得幾好,個葡國汁好香,每一粒飯都滿晒汁👍🏻牛扒都OK,特別鍾意佢個燶邊太陽蛋😙餐飲我揀咗凍無糖茉莉綠茶綠茶,清清地幾好飲。最後見到佢哋個甜品櫃入面啲蛋糕其實都好吸引,如果跟套餐叫+$38都可以自選一款蛋糕或者馬卡龍兩件。不過我今次我哋已經飽所以冇特別再加甜品。

午市套餐呢全部都包任食自助沙律吧、餐湯同埋飲品。

主菜我哋揀咗:
💚黑皮雞樅菌配溫泉蛋咖喱葡國燉飯💚
💛黑椒草飼牛扒配煎蛋配薯菜💛

牛扒都OK,特別鍾意佢個燶邊太陽蛋😙
餐飲我揀咗凍無糖茉莉綠茶綠茶,清清地幾好飲。
黑皮雞樅菌配溫泉蛋咖喱葡國燉飯
黑椒草飼牛扒配煎蛋配薯菜

不過我今次我哋已經飽所以冇特別再加甜品
2023-07-26
黑皮雞樅菌配溫泉蛋咖喱葡國燉飯
黑椒草飼牛扒配煎蛋配薯菜
2023-07-22 63 瀏覽
正宗葡萄牙餐廳呢間係黃埔嘅西餐廳晚市套餐自助沙律吧 任食蒜蓉包主菜飲品我哋叫咗個兩個餐大蒜香草醋浸厚切豬手片配馬介休多士傳統葡國咖喱牛爽腩配農夫包豬手juicy 軟淋淋 配葡國特色馬介休多士 好特別葡國咖喱味道特濃 牛腩新鮮口感十足農夫包包點咖喱汁食雜果紅茶 味道又唔錯 唔太甜值得試試
正宗葡萄牙餐廳

農夫包包點咖喱汁食
雜果紅茶 味道又唔錯 唔太甜
值得試試

2023-07-20 64 瀏覽
之前成日經過呢間葡國餐廳,但一直無機會試,今晚終於輪到佢喇🤩原來除咗葡國菜,呢度都有幾多選擇~ 仲有一個自助沙律🥗bar ,裏面有多款沙律菜,蕃茄仔,紅菜頭,都好新鮮😎叫左2個套餐試下🤓套餐包咗蒜蓉包同水果茶,蒜蓉包都好有誠意👍滿滿嘅蒜蓉醬配埋熱辣辣,香脆法包🥖水果茶唔會太甜,仲有奇亞籽,走健康路線🌸海霸王葡國海鮮燉飯💰228燉飯嘅口感剛剛好,唔會太硬亦唔會太濕軟~ 混埋洋蔥🧅和紅椒粒,燉飯食起嚟除左有口感,更帶一份天然香料味~材料方面好豐富,有蜆,青口,魚,帶子等~ 加埋少少酒香~ 整體唔錯👍🌸 烤濕式熟成豬鞍扒💰168 豬鞍扒上枱熱辣辣,溫度好正,切開仲有冒煙🤤 啖啖厚切,肉質夠晒嫩口,又唔會熟到鞋~ 就算唔點醬汁,調味都啱啱好😌

🌸海霸王葡國海鮮燉飯💰228

🌸 烤濕式熟成豬鞍扒💰168
見到個個都係叫呢個二人餐,所以今次兩個人嚟食就照跟你話味道係唔係好好食,其實就一般啦,其實我都算重口味嘅,但係都覺得佢嘅嘢食整體嚟講係偏鹹嘅,勝在份量好足,我覺得完全夠三個女仔食首先個自助沙律吧其實就非常之簡單,就係生菜,番茄,紅菜頭,普普通通另外個燒鱔就有啲泥味,反而個生蠔味道唔錯龍蝦湯都幾鹹,另外主菜叫咗葡國燒乳豬,我覺得係一個單點份量,有四大件,其實即係差唔多成隻豬仔髀,皮係脆嘅,肉都好多,唔算太肥,但係又係有啲太鹹啦飯就叫咗焗鴨肉飯,入面有栗子粒,橄欖同埋葡國臘腸,味道ok不過又係嗰句我覺得太鹹如果你係淡口味,就要諗清楚啦,呢度可能唔係好啱你
見到個個都係叫呢個二人餐,所以今次兩個人嚟食就照跟

另外個燒鱔就有啲泥味,反而個生蠔味道唔錯

如果你係淡口味,就要諗清楚啦,呢度可能唔係好啱你
2023-07-01 91 瀏覽
Came as 4 person and we ordered 4 separate meals for lunch. The food is okay, nothing too terrible or outstanding. Service on the other hand is really terrible. First the waitress accidentally sauce on one of us. Accidents happen which I understood, but this can all be avoided if the waitress brought our order one at a time instead of trying to carry as much as she could to the table.Secondly they got one of our orders wrong even after confirming it twice. When we told them they got the order w

Secondly they got one of our orders wrong even after confirming it twice. When we told them they got the order wrong all they did was stare at us and not say anything. Really not a good experience overall
朋友生日飯,決定過嚟食西班牙菜,一直對西班牙烤乳豬心心念掛,二人餐$600左右,可以食到烤乳豬同埋任食沙律bar,生日飯來講性價比極高!餐廳喺黃埔站附近,行幾分鐘就到,就算唔係住喺附近都好快搵到,算幾方便。本身提前有book到枱,去到見到都幾full,但係Staff都好快幫我哋安排好入座,態度好好!坐低之後,隔離就係沙律吧,選擇都算唔錯,有薯仔沙律、螺絲粉、唔同嘅沙律菜同埋醬汁揀。個人幾推介螺絲粉,真係好好食前菜都好豐富,有五六款,有湯有小食,全部都係啲心機菜。印象最深刻就係濃縮龍蝦湯,好似飲緊shot咁,海鮮味超濃!主菜當然揀咗西班牙烤乳豬,唔係講笑,真係乳豬脾,兩個人完全夠食有多,可以切到四至五塊,配埋啲配菜(菠蘿),酸酸甜甜,啱啱好!嚟緊都會再食,畢竟香港要食到西班牙乳豬(唔錯嘅質素)呢個價絕對抵到爛!

2023-03-15
生日
2023-05-08 154 瀏覽
傳統葡國經典菜式套餐<頭盤>蒜蓉包熱辣辣鬆軟嘅麵包配上蒜蓉醬砵酒爐燒兵庫肥蠔燒蠔好肥美配上配酒汁,兩者味道好夾葡國蜜汁黑椒燒風鱔最有驚喜嘅頭盤,燒鱔充滿油份外皮燒得脆脆地再加上蜜汁,絕配👍🏻香草橄欖蕃茄炒海蝦球蝦球彈牙新鮮用蕃茄湯底烹調再加上洋蔥黃椒香草同蜆干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡香濃嘅龍蝦湯加上泡泡,如果份量再多啲會比較好<主菜>牛油白酒燴龍蝦鮑魚海鮮盤有龍蝦、鮑魚、蜆同青口,以檸檬牛油白酒香草煮成嘅海鮮盤紅蟹肉海膽醬扁意粉意粉加上溫泉蛋同魚子醬,海膽味濃郁,建議要盡快食<Add on>葡國烤乳豬有5大份,外皮脆卜卜,配上菠蘿醬同酸梅醬大大減低咗乳豬嘅油膩感水果茶任食Salad Bar🥗📍城意 (紅磡)紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖人均消費:$300-400食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️
傳統葡國經典菜式套餐
<頭盤>
蒜蓉包
熱辣辣鬆軟嘅麵包配上蒜蓉醬

砵酒爐燒兵庫肥蠔
燒蠔好肥美配上配酒汁,兩者味道好夾
葡國蜜汁黑椒燒風鱔

香草橄欖蕃茄炒海蝦球
蝦球彈牙新鮮用蕃茄湯底烹調再加上洋蔥黃椒香草同蜆

干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
香濃嘅龍蝦湯加上泡泡,如果份量再多啲會比較好

<主菜>
牛油白酒燴龍蝦鮑魚海鮮盤
有龍蝦、鮑魚、蜆同青口,以檸檬牛油白酒香草煮成嘅海鮮盤

紅蟹肉海膽醬扁意粉
意粉加上溫泉蛋同魚子醬,海膽味濃郁,建議要盡快食

<Add on>

水果茶
任食Salad Bar🥗

📍城意 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️
今日去了黃埔朋友介紹有間專食葡國菜嘅餐廳在香港要食葡國菜既餐廳真係唔多,值得一試Amor城意,餐廳的牆色裝修以藍綠色為主再配上白色雲石桌及木製椅加上開放式的廚房坐在其中有一種優雅的氣氛甚具葡國風情 <傳統葡國經典菜式套餐 $538/2人> 晚市有個二人套餐$538超級抵食五個頭盤兩個主菜,兩杯飲品再加沙律吧任食我地就二話不說叫左! 任食自助沙律吧:沙律吧提供了多種新鮮的沙律蔬菜,包括:新鮮沙律菜、沙律薯仔、青瓜、螺絲粉沙律。仲有爽甜口感的水果沙律、新鮮櫻桃蕃茄等等,另有千島醬,橄欖油及意大利黑醋自行加配,選擇都唔少,而且蔬菜新鮮,其中薯仔沙律調味調得恰到好處,好好食。 頭盤://蒜蓉法包//法包夠大塊,焗至外皮酥脆,香濃的蒜蓉醬汁均勻塗在麵包上,夠香夠蒜味,而且唔會過鹹又唔油膩。 //千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡//第一次嘗試帶子味的忌廉泡泡,用迷你杯上嘅龍蝦湯,瞬間令成個餐湯upgrade左,泡沫打得好細滑,先飲上面帶子泡泡,好鮮既帶子味。再飲下去就是濃郁的龍蝦香味,口感帶有酒香同海鮮香,味道鮮美,口感豐富,飲完個胃好暖好舒服,是一個不錯的體驗。//砵酒爐燒兵庫肥蠔//砵
今日去了黃埔
朋友介紹有間專食葡國菜嘅餐廳
在香港要食葡國菜既餐廳真係唔多,值得一試

Amor城意,餐廳的牆色裝修以藍綠色為主
再配上白色雲石桌及木製椅
加上開放式的廚房
坐在其中有一種優雅的氣氛
甚具葡國風情

<傳統葡國經典菜式套餐 $538/2人>
晚市有個二人套餐$538超級抵食
五個頭盤兩個主菜,兩杯飲品再加沙律吧任食
我地就二話不說叫左!

任食自助沙律吧:

頭盤:
//蒜蓉法包//

//千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡//

//砵酒爐燒兵庫肥蠔//
砵酒的意思就是在蠔的表面塗上了一層薄薄的蜜糖去烤,所以吃上去有一點微甜,大大隻蠔肉質豐滿肥美,沒有overcook。口感鮮嫩多汁,蠔味好濃而且一點腥味也沒有,配脆蝦片,口感過癮。

//葡國蜜汁黑椒燒風鱔//
外層燒得香脆,鱔肉勁肥美而且肉質鮮嫩爽口,輕輕掃上少許蜜汁灑上黑椒,入口有少許焦香味,甜甜的辣辣的味道,已經夠晒惹味,甜甜地,食落好脆好香好有油脂味道,是一個好好的餐前小吃。

//香草蕃茄橄欖油炒海蝦球//
蜆肉都有7-8粒,蜆仔冇沙,口感細膩,蝦肉爽口彈牙,湯汁以橄欖油、大蒜、香草同番茄嚟調味
微辣的茄醬夠開胃。再用青椒洋蔥蕃茄去炒蝦肉同埋蜆,味道酸酸哋好開胃,香草的香氣和蕃茄的微酸甜味搭配著蝦球蜆肉,為整道菜式帶來清新的味道,口感更加豐富。

主菜:
//傳統鴨子焗飯//
AMOR招牌菜之一,即叫即焗,熱辣辣香噴噴
用鴨肉、葡式臘腸、菇、栗子、橄欖啊同葡式醬汁嘅焗飯,煮得好香,有啲我至愛的飯焦。
醬汁偏濃味稠身,所有配料嘅份量都啱啱好,加上了菇同栗子,令味道都幾balance,入口唔算油膩。是香港比較少機會食到的特式焗飯,有水準值得推介!

//蕃茄咖哩燴羊鞍//
呢個葡國傳統蕃茄咖哩燴羊鞍真心無得輸,有4大件連骨厚肉羊鞍,羊肉煮得好腍好入味,蕃茄咖哩汁又好香,口感微辣,配菜有蘿蔔+薯仔+洋蔥燴到入晒味,正宗葡菜味道!

//雜果紅茶2杯(凍/熱)//
分別叫了一杯凍的及一杯熱的,非常香濃的果味,而且味道是酸酸甜甜的,解膩解飽一流。
  • 砵酒爐燒兵庫肥蠔
  • 蕃茄咖哩燴羊鞍
  • 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
2023-05-03 345 瀏覽
▫️傳統葡國經典菜式套餐 (兩位) $538_頭盤有 蒜蓉法包 炸蠔 燒風鱔 蕃茄炒海蝦球 龍蝦湯shooter配帶子忌廉泡泡🔸龍蝦湯shooter味道香濃 但同時令帶子忌廉泡泡味道無咁突出 最好飲左面個層泡泡之後先攪拌飲個龍蝦湯🔸蕃茄炒海蝦球酸酸地好開胃 仲有啲蜆肉😋_主菜可以揀2款🔸葡國烤乳豬平時好似好少餐廳有烤乳豬 本身單點都要$298 叫二人餐又唔洗特別加錢✌️個皮烤得好脆 油脂好香 (邪惡🤭) 咬落皮脆肉juicy! 唔洗點醬就食到最原汁原味 佢另外配左2個sauce 其中一個有啲菠蘿粒酸酸地幾幾開胃同解膩🔸傳統鴨子焗飯 朋友點的 感覺係好地道既葡國菜 勁足料!有好多鴨肉 辣肉腸 香菇 一齊焗 成個飯好入味_套餐仲有自助沙律吧🥗 同紅茶2杯☕️ _🍽環境餐廳用tiffany blue顏色為主好sharp 半開放式廚房 可以見到廚師煮食 餐廳有空間感好闊落 唔會同隔離枱痴到好埋 啱食飯傾下計 侍應都好有禮貌 當日平日夜晚我地食完繼續坐係度傾計都無比壓力我地
▫️傳統葡國經典菜式套餐 (兩位) $538

套餐仲有自助沙律吧🥗 同紅茶2杯☕️

🍽環境
蕃茄炒海蝦球
傳統鴨子焗飯
今日去到黃埔的一間多國菜西餐廳 - Amor城意,餐廳的牆色是深湖水綠,再配上白色雲石桌子及木製椅子,湖水綠的牆身營造出一種優雅的氛圍,與白色雲石桌子和木製椅子相互輝映,增加整個空間的時尚感。開放式的廚房是餐廳的特色,我們可以看到廚房裡的廚師在製作食物。與朋友訂了一套⭐️ 傳統葡國經典菜式套餐2位 $538,套餐一共分了頭盤、主菜、飲品及自助沙律,就是頭盤就有5樣,包括香脆的法包、啖啖肉肥蠔、爽口的燒風鱔、彈牙的炒海蝦球,以及具有創意的龍蝦湯,主菜可選兩款,分別要了一份肉眼扒及燉飯😋每人一杯香甜果茶解解膩;最開心就是有自助沙律🥗想吃多少就拿多少☺️😍大滿足!頭盤⭐️ 蒜蓉法包法包的外皮酥脆,內部柔軟,香濃的蒜蓉醬汁均勻塗在麵包上,增加了法包的香味及味道。⭐️ 砵酒爐燒兵庫肥蠔大大隻蠔肉質豐滿,口感鮮嫩、多汁,帶有濃郁的海洋味,蠔🦪的表面塗上了一層薄薄的蜜糖,所以吃上去有一點微甜😋⭐️ 葡國蜜汁黑椒燒風鱔風鱔的肉質鮮嫩、緊實、有彈性,配上蜜汁黑椒醬的味道,甜甜的辣辣的味道,香氣獨特☺️口感豐富⭐️ 香草蕃茄橄欖油炒海蝦球蜆肉口感細膩,海蝦球則帶有爽口彈牙感,兩者搭配在一起讓整道菜式的口感更加豐富,香草

今日去到黃埔的一間多國菜西餐廳 - Amor城意,

頭盤

葡國蜜汁黑椒燒風鱔

⭐️ 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
香草蕃茄橄欖油炒海蝦球

⭐️ 香草蕃茄橄欖油炒海蝦球
蜆肉口感細膩,海蝦球則帶有爽口彈牙感,兩者搭配在一起讓整道菜式的口感更加豐富,香草的香氣和蕃茄的微酸甜味為蝦球蜆肉帶來清新的味道。
千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡

⭐️ 千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
第一次嘗試帶子味的忌廉泡泡,店員溫馨提示,第一口要先吃泡泡,不然就會吃到龍蝦湯的味道🤣 濃郁的龍蝦香味,味道鮮美,口感豐富,都是一個不錯的體驗。
烤熟成帶根牛肩膀肉眼扒

⭐️ 主菜-烤熟成帶根牛肩膀肉眼扒(8安士)
牛肩膀肉眼扒是肉質較為細嫩的部位,搭配熟成和烤焦的外皮,讓肉香更加濃郁,肉質鮮嫩,口感豐富。
板煎海鱸柳牛肝菌醬葡國燉飯

⭐️ 主菜-板煎海鱸柳牛肝菌醬葡國燉飯
海魚的鮮味和牛肝菌的香氣相互融合,燉飯的口感綿密,帶有淡淡的牛肝菌香氣,份量都唔少架!
雜果紅茶

⭐️ 雜果紅茶2杯(凍/熱)
分別叫了一杯凍的及一杯熱的,非常香濃的果味,而且味道是酸酸甜甜的,而紅茶中亦都加入了亞麻籽增加了口感😋
任食自助沙律吧

⭐️ 任食自助沙律吧2位
沙律吧提供了多種新鮮的沙拉食材,包括:炸雞蛋🥚、新鮮沙律菜和沙律薯仔、還有爽甜口感的水果沙律🥗及新鮮櫻桃蕃茄😍選擇都唔少㗎
  • 自助沙律吧
  • 沙律吧
  • 果茶
  • 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
  • 板煎元貝龍蝦汁葡國燉飯
  • 香草蕃茄橄欖油炒海蝦球
2023-04-20 124 瀏覽
新開無耐,食個下午茶,其中一個餐,試咗一個三文治不過入邊肉碎好似少咗少少。另外叫咗一個葡汁嘅意粉,幾特別因為未試過食意粉會配搭葡汁落去。另外佢嘅飲品,用唔同嘅生果整出嚟嘅茶,果汁味鮮甜,Feel到佢係自己整得落好多生果落去先有依種過茶味道。整體上唔差。
2023-04-18 125 瀏覽
今晚約咗啲朋友去城意Amor試下佢哋嘅葡國經典菜式套餐,任食自助沙律吧真係幾豐富,有好多唔同嘅蔬菜可以揀,加上啲千島醬或者橄欖油,健康又好味😋😋先嚟個頭盤,砵酒爐燒兵庫肥蠔,鮮甜又帶啲酒味,令人回味無窮😍😍葡國蜜汁黑椒燒風鱔脆身多汁,另外個蕃茄同橄欖油炒海蝦球,香氣四溢,真係好滿足呀😚😚干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡正正好,湯汁幾濃郁,帶啲酒香同海鮮香,再加上帶子忌廉泡泡,味道更加豐富😋😋蒜蓉法包脆脆地,夠香夠蒜味嚟緊就嚟啲主菜啦,葡國傳統蕃茄咖哩燴羊鞍微辣,羊肉煮得好腍好入味,啲蕃茄咖哩汁又好香又好食,仲有薯仔同蘿蔔入哂味,令人食咗就想再嚟一碗🤤🤤傳統鴨子焗飯煮得好香,有啲焦香味,令人好食到食哂一碗😍😍最後係杯雜果紅茶,可以選凍或熱,味道幾清新,令人飲完口感幾舒暢😚😚整體黎講,城意Amor嘅葡國經典菜式套餐真係好豐富好好味,值得一試!😉😉📍 城意 (紅磡)紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkf

傳統鴨子焗飯煮得好香,有啲焦香味,令人好食到食哂一碗😍😍

📍 城意 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry紅磡 #berry黃埔 #cafe #西餐 #葡國菜 #城意 #Amor
2023-04-17 120 瀏覽
城市的意,在撫慰人心餐湯濃厚健康的南瓜湯,開始期待之後d菜啦温泉蛋帶子海膽醬扁意粉半熟嘅溫泉蛋拌住海膽醬意粉更加濃厚,意粉份量足。赤燒鱸魚扒配羅勒香草忌廉汁,薯菜酥脆魚皮同精瘦細嫩,炸蒜蓉麵包特別香脆,配上快樂薯條,開心午餐最期待係自助沙律!平時食沙律都幾貴,而佢尼度係無限量供應!食到滿足真係好正!雜果紅茶朋友既跟餐紅茶,冰冰涼涼又唔會太甜,岩曬佢一枝獨秀果茶衝顏值點既果茶,滿滿儀式感,沖泡好既果茶封蓋冰凍過後,由客人倒入製成玫瑰花形狀既冰粒,下面仲有橙肉點綴,同埋鍾意佢唔太甜。
城市的意,在撫慰人心

餐湯濃厚健康的南瓜湯,開始期待之後d菜啦

温泉蛋帶子海膽醬扁意粉
半熟嘅溫泉蛋拌住海膽醬意粉更加濃厚,意粉份量足。

赤燒鱸魚扒配羅勒香草忌廉汁,薯菜

最期待係自助沙律!
平時食沙律都幾貴,而佢尼度係無限量供應!食到滿足真係好正!

雜果紅茶
朋友既跟餐紅茶,冰冰涼涼又唔會太甜,岩曬佢

一枝獨秀果茶
2023-04-17 99 瀏覽
喺香港有得食葡國菜既餐廳真係唔多💁🏾‍♀️坐立於黃埔就有間以湖水綠色為主色店內座位寬敞舒適,更以開放式廚房設計*傳統葡國經典菜式套餐 $538/2人嗰餐本身就已經包左自助沙律吧🥗、4款前菜、水果紅茶🍵*干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡泡沫打得好細滑,湯入口香濃甘味因為落左干邑,飲完個胃暖暖🥰*香蒜橄欖油炒海蝦球🦐硯仔加埋都有7-8粒湯汁亦有一定既厚度,再以橄欖油、大蒜、香草同番茄嚟調味簡簡單單,反而係最鐘意😍*葡國蜜汁黑椒燒風鱔🐟肉質肥美爽彈加上外層燒得香脆,再用桂花糖包住啲魚油香,推薦!😍🥳*砵酒爐燒兵庫肥蠔肥蠔好大隻肥美,唔會overcook,可惜脆蝦片淋左🥺*葡國烤乳豬🐷表皮烤到又薄又脆,就算隔一段時間都脆卜卜😙豬肉同油脂層次分明,口感肉嫩皮下脂肪更入口即溶配返特製梅子醬汁、菠蘿,整體唔會好膩👍🏾*傳統鴨子焗飯🍲裡面有鴨肉、辣肉腸、黑橄欖、菇、栗子醬汁都偏濃味稠身,不過每種味都幾balance,唔會抹殺左其他食材香味🤭而且飯又唔會焗到好乾
喺香港有得食葡國菜既餐廳真係唔多💁🏾‍♀️

坐立於黃埔就有間以湖水綠色為主色
店內座位寬敞舒適,更以開放式廚房設計

*傳統葡國經典菜式套餐 $538/2人

嗰餐本身就已經包左自助沙律吧🥗、4款前菜、水果紅茶🍵
*干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
泡沫打得好細滑,湯入口香濃甘味
因為落左干邑,飲完個胃暖暖🥰
*香蒜橄欖油炒海蝦球🦐
硯仔加埋都有7-8粒
湯汁亦有一定既厚度,再以橄欖油、大蒜、香草同番茄嚟調味
簡簡單單,反而係最鐘意😍
*葡國蜜汁黑椒燒風鱔🐟
肉質肥美爽彈
加上外層燒得香脆,再用桂花糖包住啲魚油香,推薦!😍🥳
*砵酒爐燒兵庫肥蠔
肥蠔好大隻肥美,唔會overcook,可惜脆蝦片淋左🥺
*葡國烤乳豬🐷
表皮烤到又薄又脆,就算隔一段時間都脆卜卜😙
豬肉同油脂層次分明,口感肉嫩
皮下脂肪更入口即溶
配返特製梅子醬汁、菠蘿,整體唔會好膩👍🏾
*傳統鴨子焗飯🍲
裡面有鴨肉、辣肉腸、黑橄欖、菇、栗子
而且飯又唔會焗到好乾