👭🏻孖妹今日用左whatsapp新function 整左個投票,揀喺黃埔天地食乜晚餐😂最後去到視察埋環境決定食久違既葡國餐店鋪內有約廿幾個坐位,環境光猛舒適,當日早已有兩張大枱留座,👭🏻孖妹身位walk-in客就得番門口位置落座餐廳提供多款晚餐,包任食沙律吧、晚市一人套餐、豪華版二人套餐👭🏻孖妹一家都order左傳統葡國經典菜式套餐($498/兩位),比1人晚餐多少少💰就可以食到多款頭盤👍🏻🥢沙律吧✨沙律吧選擇唔太多,有粟米、車厘茄、紅菜頭、椰菜、生菜、沙律菜、薯仔沙律,自選醬汁有千島醬橄欖油黑醋,可以自己Mix and Match👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢蒜蓉法包✨ 鬆脆法包切成細細舊方便食,濃香牛油同蒜完美配合👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢葡國蜜汁黑椒燒風鱔✨通常係泰國餐廳先會食到鱔串燒,但👭🏻孖妹從來都冇食過,質感似肥豬肉 mix 魚柳合成體,油脂魚骨較多,所以要小心去咀嚼✨風鱔外層被蜜汁包裹住,甜得黎又帶少少咬口,口感豐富👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢香蒜橄欖油炒海蝦✨海蝦彈牙又爽口,青口仔新鮮但就細隻左啲,餐廳主要以蒜、蔥、橄欖油烹煮,香料簡單帶出海鮮鮮味👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑🥢干

🥢沙律吧

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

🥢蒜蓉法包

✨ 鬆脆法包切成細細舊方便食,濃香牛油同蒜完美配合

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢葡國蜜汁黑椒燒風鱔

✨風鱔外層被蜜汁包裹住,甜得黎又帶少少咬口,口感豐富

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢香蒜橄欖油炒海蝦

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡

✨龍蝦湯加入濃厚忌廉煮成👍🏻味道濃郁,龍蝦味喺口腔揮之不去😛帶微黃白色泡沫用鮮帶子同花奶打成「湯cappuccino 」飲完成個嘴仔都有層奶泡🤣
✨女仔怕整污糟妝容/想飲得優雅啲可以用旁邊🥄慢慢口嚐

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢烤熟成帶根牛肩膀肉肉眼扒

✨ 肉眼扒 size大約有女仔嘅手掌,配幾10條粗薯條
✨👭🏻孖妹order左七成熟, 牛味濃郁,烤得恰度好處,色澤平均,油脂唔算多,但對於👭🏻孖妹就啱啱好,沾啲幼鹽更能帶出牛味
✨薯條有驚喜😊大家有冇食細個食過一隻韓國薯條包裝零食?薯條咁酥脆,內裏夠軟綿,放耐左依然外脆內軟

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢葡國烤乳豬

✨中式/西班牙乳豬就食得多,葡國乳豬都係第一次食🐖
✨外皮燒得脆皮有光澤,肉質柔軟, 尤其係豬髀位置,厚肉又嫩滑
✨乳豬伴碟仲有一兜醬汁,👷🏻‍♀️細孖估計係加入話梅嘅酸梅醬,乳豬點少少梅醬會感覺輕型啲😋

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢黑松露海鱸魚卡邦尼扁意粉

✨黑松露不論係味香味都略嫌不足,👷🏻‍♀️細孖身為黑松露忠粉有啲失望
✨海鱸魚柳帶皮,魚皮油脂較高,其實冇骨膠原,好👭🏻孖妹👨🏻👩🏻‍🦱鍾意😅肉質厚身冇骨,算新鮮扎實食到一片片魚肉
✨卡邦尼汁落足鮮忌廉creamy,有少量煙肉洋蔥,意粉掛汁爽口,整體賣相吸引力稍低

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌗🌑🌑

🥢板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯

✨飯量好多,飯粒偏圓,軟硬適中飯粒都充滿忌廉,但配料只有彩色椒碎,顏色賣相就唔太colourful
✨元貝幾大粒冇裙邊,顏色白雪雪,肉夠juicy嫩滑,可惜只有兩粒,👭🏻孖妹一行4人每人得半粒

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌗🌑🌑

🥢果茶

✨有熱/凍可以選擇,份量一樣,養生啲可以揀熱飲,採用左紅茶底,順滑唔苦澀
✨味道清甜,帶微微果香,加入奇亞籽提供植物性脂肪酸同纖維又有咬口

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

• 葡國烤乳豬
  • 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
  • 香蒜橄欖油炒海蝦球
2023-02-16 79 瀏覽
睇concert前梗係搵地方醫飽個肚先,貪方便book咗附近一間葡國餐廳,叫咗個2人餐,唔使嘥時間諗😅套餐包自助沙律bar➡️蔬菜新鮮,沙津一般,太少款式選擇干邑龍蝦湯shooter帶子忌廉泡泡➡️店員細心講解湯上面嘅泡泡由帶子打成,其實個湯味道幾好,不過太細杯🤏🏻,可能切合主題啩,不如正正經經比碗湯仲好🤷🏻‍♀️橄欖油炒海蝦球➡️味道較為清淡,蝦同青口size偏細 蜜汁黑椒燒風鱔➡️新鮮爽口,皮燒得香脆👍🏻,配蜜汁燒,好正🤤黑松露海鱸魚卡邦尼意粉➡️魚煎得香口🫰🏻,不過同卡邦尼意粉唔係好夾,因為個意粉好creamy,搶咗鱸魚個鮮味 葡國烤乳豬➡️皮脆肉嫩,攤咗一陣個皮依然脆口包2杯水果紅茶 🌟整體份量偏少,唔飽嘅可以食沙津搭夠🧏🏻‍♀️

套餐包自助沙律bar➡️蔬菜新鮮,沙津一般,太少款式選擇

橄欖油炒海蝦球➡️味道較為清淡,蝦同青口size偏細

葡國烤乳豬➡️皮脆肉嫩
,攤咗一陣個皮依然脆口

包2杯水果紅茶

🌟整體份量偏少,唔飽嘅可以食沙津搭夠🧏🏻‍♀️

2023-01-14
2023-02-15 59 瀏覽
今年情人節,老公BOOK咗呢間餐廳同我過情人節❤️我哋第一次嚟呢間餐廳,入到去,覺得餐廳好舒服,職員都好好服務👍🏻情人節就梗係叫個情人節餐❤️套餐包任食自助式沙律😋頭盤法國藍龍蝦濃湯🦞好濃味😋之後到葡國風干火腿配拖羅蓉薄脆,呢款可能唔係幾岩我哋口味,所以感覺就一般😅之後砵酒半熟生蠔配白酒芝士泡泡北海道元貝,呢款頭盤係我哋最鍾意😋💕半生熟生蠔整得岩岩好,好好味🥰之後主菜我哋揀咗葡國烤乳豬同烤美國頂級西冷頂蓋肉配忌廉香菌薯蓉☺️葡國烤乳豬既皮超脆口👍🏻職員仲好仔細介紹我哋點樣食☺️好細心💕烤美國頂級西冷頂蓋肉配忌廉香菌薯蓉係我哋最鍾意既主菜😘我地叫咗7成熟😋好好味🤤我哋飲品都係叫甜蜜桃膠椰子露特飲☺️我覺得好好味☺️最後既甜品水果玫瑰果凍我好鍾意,唔會好甜👍🏻整體都好滿意💕最值得讚賞係呢度既職員👍🏻
2023-02-14
情人節
前排約左個好耐冇見既屯門朋友食個癲拿🍽 因為我住得再遠左,紅磡/黃埔就變左大家既中間位~ 想坐耐d,傾耐d,我揀左間有自助沙律吧🥗既葡國菜餐廳~Dinner Set 已經包左頭盤、蒜蓉包🧄、沙律吧🥗 主菜、水果紅茶 🍹 好豐富頭盤👉🏼➿ 葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝頭盤都好認真處理🤭 擺盤精緻,元貝藏喺粉紅色紅菜頭泡泡入面💭 黑醋既味道完全滲入元貝入面,作為一個頭盤真係相當開胃😀➿ 蒜辣鮮茄葡腸炒冰島藍青口雖然係頭盤,但係藍青口份量都幾多下~ 仲有幾多彩椒絲~ 葡腸冇廚師腸🌭咁鹹~沙律吧👉🏼都有好幾款雜菜,有我鍾意食既紅菜頭🥰 整體都幾乾淨、衛生👍🏼主菜👉🏼➿ 傳統葡國燴雞配牛油軟包 ($158)主菜一樣份量唔少~ 燴雞件肉質幾嫩滑👍🏼 葡汁比想像中稀身d,同埋冇茶記個d咁濃味,但咁樣反而更好,冇咁膩先可以食到多d😛➿ 烤濕式熟成豬鞍扒 ($198)對於「烤濕式」呢三個字有d好奇,所以叫左🤭 個排咁岩都食左幾次豬鞍,呢塊的確係厚實而最濕潤既~➿ 水果紅茶水果茶唔甜,有淡淡既果香👍🏼

頭盤👉🏼
➿ 葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝

➿ 蒜辣鮮茄葡腸炒冰島藍青口

沙律吧👉🏼

主菜👉🏼
➿ 傳統葡國燴雞配牛油軟包 ($158)

➿ 烤濕式熟成豬鞍扒 ($198)

➿ 水果紅茶
水果茶唔甜,有淡淡既果香👍🏼
2023-01-20 122 瀏覽
嚟黃埔區搵食選擇多到呢,行過百寶坊被呢間葡國餐廳門面個好sharp嘅藍綠色吸引住,一於入去食飯葡國廚師精選一人套餐任食自助沙律吧特醇干邑龍蝦濃湯 +$48蟹皇砵酒忌廉燉蛋蒜辣炒蝦球扁意粉配香煎鱸魚柳 開心果朱古力蛋糕 +$38水果紅茶 (熱)> 成個餐最好味係蟹皇砵酒忌廉燉蛋、蟹皇鹹香燉蛋幼滑。蝦濃湯真係幾濃味、用嚟浸蒜蓉包食okay。鱸魚柳煎得幾香口、配辣辣哋蝦仁幾惹味,扁意粉有咬口。見餐廳個甜品櫃嘅蛋糕同馬卡龍做得幾精緻、忍唔住叫咗個開心果朱古力蛋糕,外層有果仁碎、入面舊cream幾有份量、整體甜度高。天氣咁凍飲杯熱水果紅茶甜甜哋幾好、裡面有奇亞籽清新健康。沙律吧蔬菜種類多夠新鮮健康

葡國廚師精選一人套餐

任食自助沙律吧

特醇干邑龍蝦濃湯 +$48

開心果朱古力蛋糕 +$38

水果紅茶 (熱)

開心果朱古力蛋糕
任食自助沙律
特醇干邑龍蝦濃湯
開心果朱古力蛋糕
任食自助沙律
特醇干邑龍蝦濃湯
2023-01-16 128 瀏覽
📍 城意 (紅磡)紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖👀今日同friend經過呢間餐廳,睇距個menu嘅二人餐幾正下,仲有自助沙律,睇落唔錯,所以就揀呢間做dinner🖍️二人餐:➡️ 千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡👅開頭黎嘅時候心諗呢杯野咁特別係咩黎,細細杯,原來就係湯黎,仲有教點飲,先飲泡再搞勻飲湯,真係幾好飲,龍蝦味濃郁➡️ 香蒜橄欖油炒海蝦球👅入面係有青口同海蝦,應該炒完再用d高湯煮,所以好入味,同突然個鮮味➡️ 葡國蜜汁黑椒燒風鱔👅個鱔好厚身,外面燒得焦脆,裏面鮮嫩,再搭上距塗均成個鱔有特製嘅醬汁,真係好好食😋➡️ 烤熟成帶根牛肩膀肉眼扒(8安士)👅牛揀左七成熟,食落鮮嫩,同豐腴多汁、色香味美,再有薯菜(薯條同用培根炒過嘅菜)都好好食➡️ 板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯👅帶子係新鮮帶子,無雪味,大粒同好食😋個燉飯都好好食,份量多➡️ AMOR蛋糕(乳酪蛋糕)👅外面有個白朱古力做裝飾,應該係用紅莓醬淋面,入面有起碼三層唔同配料,食落似係cheese cake咁,配搭埋外面,酸酸甜甜幾好食🀄️總結:嘢食大份,價錢適中,由於太飽,冇食到自助沙律🤣
📍 城意 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖

🖍️二人餐:
➡️ 千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡

➡️ 香蒜橄欖油炒海蝦球

➡️ 葡國蜜汁黑椒燒風鱔

➡️ 烤熟成帶根牛肩膀肉眼扒(8安士)

➡️ 板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯

➡️ AMOR蛋糕(乳酪蛋糕)

🀄️總結:嘢食大份,價錢適中,
由於太飽,冇食到自助沙律🤣
1K
2023-01-12 108 瀏覽
黃埔紅磡呢區多野食就一定!不論中西日韓,選擇都好多.今次就試左呢間葡國菜,lunch set款式好多!由扒類,意粉,燉飯都齊全.最吸引係佢地嘅甜品櫃,精緻得黎口味又吸引.自助沙律吧自助沙律吧內嘅蔬菜翠綠新鮮,仲有幾款唔同嘅特别沙律,唔錯!!芝士蟹肉蟹味菇燴扁意粉蟹肉量豐富而且配上扁意粉令更多蟹肉可以掛上意粉之間.蟹肉鮮而不腥,加上芝士令味道更濃厚.意粉上加上半熟流心蛋,流心蛋黃再拌上蟹肉意粉後令質感更濃稠香滑.黑椒草飼牛扒配煎蛋,薯條牛扒size大大塊而且煎得內外同樣juicy,加上一隻太陽蛋係牛扒面上令賣相更吸引.7成熟牛扒剛好,切開牛扒中間仲帶住少少粉嫩,肉嫩唔會過多筋位.旁邊薯條即炸,特别香脆香口.Tiramisu+$38就可以係甜品櫃入面揀其中一款甜品,每款甜品都好高質.Tiramisu帶住陣陣咖啡同朱古力香,口感creamy香滑.

芝士蟹肉蟹味菇燴扁意粉

黑椒草飼牛扒配煎蛋,薯條

Tiramisu
  • 自助沙律吧
2023-01-12 85 瀏覽
餐廳以藍色為主色,環境舒服。今日想食好多嘢,叫左精選一人套餐1)傳統葡國咖哩牛爽腩配農夫包$198麵包外皮香脆,入面嘅咖哩牛爽腩好夠味,咖哩香但唔辣,小朋友都食得,還有紅蘿蔔、洋蔥,麵包吸收左咖哩汁好好食。2)蟹皇砵洒忌廉燉蛋蟹味濃,燉蛋滑,一點點砵酒味。3)套餐加$38可轉特飲我轉左.一枝獨秀 果茶(凍)玫瑰造型水果茶,味道唔濃,飲落好舒服,底部有火龍果粒,好飲。4)另外叫左一杯西班牙果酒$29呢杯紅酒味重,還有火龍果粒。套餐可追加5)傳統馬介休球 4件 $78廚師炸得收色,外脆內軟,唔會油膩。(好食過澳門)額外想食呢款沙律6)葡萄牙烤八爪魚沙律有八爪魚,蛋、蕃茄仔、生菜,這款沙律係用黑醋,開胃又健康。追加7)黑莓蛋糕紫色好靚呀!感覺幼滑帶微酸,唔甜,食晒成件。8)手工黑啤可以帶回家先飲。
餐廳以藍色為主色,環境舒服。
今日想食好多嘢,叫左
精選一人套餐
1)傳統葡國咖哩牛爽腩配農夫包
2)蟹皇砵洒忌廉燉蛋
蟹味濃,燉蛋滑,一點點砵酒味。
3)套餐加$38可轉特飲
我轉左.一枝獨秀 果茶(凍)
4)另外叫左一杯西班牙果酒$29
呢杯紅酒味重,還有火龍果粒。
套餐可追加
5)傳統馬介休球 4件 $78
廚師炸得收色,外脆內軟,唔會油膩。(好食過澳門)
額外想食呢款沙律
6)葡萄牙烤八爪魚沙律
有八爪魚,蛋、蕃茄仔、生菜,這款沙律係用黑醋,開胃又健康。
追加
7)黑莓蛋糕
紫色好靚呀!感覺幼滑帶微酸,唔甜,食晒成件。
8)手工黑啤
可以帶回家先飲。
2023-01-08 74 瀏覽
今日嚟黃埔食葡國菜,裝修主調以湖水藍綠色為主,再配上聖誕裝飾好有特色~ 一人餐都幾豐富,包括頭盤,主菜,飲品及任食沙律吧~🥗沙律吧提供幾款新鮮蔬菜沙律,蔬菜爽脆,另外有薯仔沙律,紅菜頭等等…☕水果紅茶味道酸酸甜甜好開胃,有水果同紅茶香味~葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝元貝好大粒鮮味,配上橄欖油黑醋同粉紅色檸檬泡沫好清新~蒜辣鮮茄葡腸炒冰島藍青口青口肉都幾飽滿,加咗香蒜辣茄炒香好惹味~傳統葡國燴雞飯份量都幾多,做法正宗,葡國雞焗得幾香,加咗大量椰絲,醬汁好creamy,雞件肉質細嫩~🍝黑松露葡國火腿卡邦尼扁意粉意粉軟硬適中,卡邦尼醬汁creamy,撈埋溫泉蛋一齊食好夾,配上玫瑰花造型嘅巴馬火腿,帶一點鹹香~

☕水果紅茶
味道酸酸甜甜好開胃,有水果同紅茶香味~

葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝
元貝好大粒鮮味,配上橄欖油黑醋同粉紅色檸檬泡沫好清新~

蒜辣鮮茄葡腸炒冰島藍青口
青口肉都幾飽滿,加咗香蒜辣茄炒香好惹味~

傳統葡國燴雞飯

🍝黑松露葡國火腿卡邦尼扁意粉

2023-01-04 132 瀏覽
餐廳寬敞闊落 坐得好舒服😌整體食物調味適中 唔會太濃 感覺都幾健康💚.📌自助沙律吧佢哋嘅lunch set可以免費任食自助沙律吧相當抵食🆓種類都好多: 生菜, 椰菜絲, 車厘茄, 薯仔沙律, 紅菜頭, 粟米、青瓜片, 等 全部都好新鮮爽脆🥗差唔多食晒嘅時候 店員亦都好快會refill🥳.📌波圖烤帶骨厚豬扒配焦糖菠蘿燒汁,薯條(可免費轉茄汁意粉) $90星期三嘅lunch set✨塊豬扒好厚好大塊 豬味都幾濃🐷食落去都幾多肉汁 肉質鬆軟 一啲都唔鞋口🥩豬扒底仲有啲好淋甜嘅椰菜🥬扁意粉非常高質 煮嘅時間掌握得好好 超級爽口彈牙 完全唔會過淋/太硬🍝不過蕃茄味唔算好濃🍅反而食落有好香嘅橄欖油味 好食到想食完一啖再一啖🫒.📌赤燒鱸魚扒配羅勒香草忌廉汁,薯條(可免費轉茄汁意粉) $128鱸魚嘅味道好鮮甜 配埋佢個忌廉汁食 更昇華🐟魚嘅底下配左椰菜, 蕃茄 好清新🥬🍅不過魚有啲overcook 唔太滑 魚皮都煎得唔夠脆🥺蒜蓉包外脆內軟🍞牛油味同埋蒜蓉味好香濃🧈🧄.📌餐湯 (set)係煙肉豬肉雜菜湯🥓飲落冇味精味好鮮甜 用個杯嚟裝 好得意😎.📌凍無糖茉莉綠茶 (set)茉莉味好出 飲落好香 有回甘味

📌自助沙律吧

星期三嘅lunch set✨

赤燒鱸魚扒配羅勒香草忌廉汁,薯條

📌餐湯 (set)
係煙肉豬肉雜菜湯🥓飲落冇味精味好鮮甜 用個杯嚟裝 好得意😎
餐湯-煙肉豬肉雜菜湯

📌凍無糖茉莉綠茶 (set)
茉莉味好出 飲落好香 有回甘味🍵
餐飲-凍無糖茉莉綠茶

📌So酥窩芙配肉桂蘋果 $78
croffle食落好酥脆🥐牛油鹹香味好出🧈面頭放咗兩個迷你肉桂蘋果🍎係用咗肉桂糖煮過嘅蘋果 再捲個小蘋果出黎 好有心思🫶🏻食落甜甜地 肉桂味都好濃香🥰
So酥窩芙配肉桂蘋果
餐湯-煙肉豬肉雜菜湯
餐飲-凍無糖茉莉綠茶
So酥窩芙配肉桂蘋果
//< 城意 Amor >呢間餐廳門口已經好靚好吸睛!😆 裏面裝修都好靚,感覺上好Pro好精緻~————————————- 葡式烤醬燒雞翼5隻 $48 -雞翼上到嚟真係超級熱辣辣,而且大大隻!🔥🔥葡式烤醬感覺其實係少少酸甜~ 外脆內嫩,絕不馬虎❤️————————————- 自助沙律吧 -沙律包有幾種菜🥗選擇,全部都好新鮮!仲有車厘茄、青瓜同粟米等配料🥰🥰 最欣賞嘅係除咗有沙律醬、千島醬等,仲有橄欖油同黑醋🤣滿足滿足!————————————- 果茶 -跟餐除咗奶茶同咖啡☕️,仲有果茶選擇~ 我查冇乜特別,印象中百香果味相對上重😛正常發揮!————————————評分:7.3/10地址:紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖營業時間:11:30-22:00#城意 #amor #城意amor #黃埔美食 #黃埔必食 #黃埔餐廳 #黃埔百寶坊 #紅磡美食 #紅磡必食 #紅磡餐廳 #香港葡國菜 #香港葡國餐廳 #香港西餐 #西餐廳 #香港必食 #香港美食 #hkcafe #cafehk #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfood
< 城意 Amor >

- 果茶 -
果茶

評分:7.3/10
營業時間:11:30-22:00

#城意 #amor #城意amor #黃埔美食 #黃埔必食 #黃埔餐廳 #黃埔百寶坊 #紅磡美食 #紅磡必食 #紅磡餐廳 #香港葡國菜 #香港葡國餐廳 #香港西餐 #西餐廳 #香港必食 #香港美食 #hkcafe #cafehk #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodporn #🐷🐤黃埔 #🐷🐤紅磡
下午茶
Tea  set
沙律吧
沙律🥗
沙律
2023-01-04 1110 瀏覽
平時好少去黃埔,但原來呢邊都幾多野食,今次行過見到呢間——🌟城意🌟成個外牆都係湖水綠色💚好靚好吸引,佢餐牌仲要有好多選擇,好多款都好想試呀🤩._.🌟🌟🌟 / 葡國廚司精選一人套餐/ 🌟🌟🌟🐚|葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝|🐚元貝大大粒,肉質彈牙,黑醋真係幾酸下,食完即刻勁開胃🤩·🍝|蒜辣炒蝦球扁蔥粉配香煎鱸魚柳|🍝呢個辣得好過癮🤩鱸魚兩塊肉質嫩滑,啖啖魚肉無骨,蝦肉同意粉份量都算好多,唔錯👍🏻·🥧|葡撻|🥧呢個唔係預先整定,唔會凍曬,係食之前先會翻熱,所以上枱係熱辣辣,葡達香甜,個皮好酥脆,熱食好正💕·☕️|凍水果紅茶|☕️少少甜,啖啖好香嘅水果味·🌟🌟🌟 / LUNCH / 🌟🌟🌟🦀 | 芝士蟹肉蟹味菇燴扁意粉| 🦀見到芝士仲有蟹肉已經心心眼,個汁配埋啲芝士好稠杰,蟹肉份量都唔少,每啖意粉都夾雜住啲蟹肉一整食,好滿足🥰·🥣|蒜蓉包+餐湯——蘆筍忌廉湯|🥣跟餐都估唔到咁好食,蒜蓉包係勁香濃又脆卜卜,而個餐湯稠杰又夠味👍🏻·🍵|凍無糖茉莉綠茶|🍵無糖,好香嘅茉莉香味,消膩又解渴._.
._.
🌟🌟🌟 / 葡國廚司精選一人套餐/ 🌟🌟🌟
🐚|葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝|🐚
元貝大大粒,肉質彈牙,黑醋真係幾酸下,食完即刻勁開胃🤩
🍝|蒜辣炒蝦球扁蔥粉配香煎鱸魚柳|🍝
🥧|葡撻|🥧
☕️|凍水果紅茶|☕️
少少甜,啖啖好香嘅水果味
🌟🌟🌟 / LUNCH / 🌟🌟🌟
🦀 | 芝士蟹肉蟹味菇燴扁意粉| 🦀
🥣|蒜蓉包+餐湯——蘆筍忌廉湯|🥣
🍵|凍無糖茉莉綠茶|🍵
無糖,好香嘅茉莉香味,消膩又解渴
._.
2023-01-02 59 瀏覽
同媽咪呢度黃埔呢邊行街行到有少少餓見仲係下午茶時間,行過呢間餐廳見係食葡國菜就入嚟試吓叫咗兩個tea set1. 芝士咸牛尾尖肉滑蛋烤夾歐包配小份薯仔沙律🥗芝士同咸牛尾嘅咸香再加滑蛋,口感豐富,唔會太鹹,歐包都算鬆軟,有薯仔沙律稍微解膩2. SO酥窩芙配沙甸魚柳亦配有小份薯仔沙律🥗係餐牌見到呢個配搭覺得幾新奇第一次見,出於好奇就叫咗呢個tea set試吓佢用咗窩芙做包去夾住大大嚿沙甸魚肉,窩芙口感綿密有蛋香,配埋煎出了魚油香的沙甸魚肉,十分香口以上食物都會包自助沙律吧和飲品一杯沙律吧嘅沙律選擇唔算多,但勝在沙律嘅配料夠新鮮亦夠凍❄️有車厘茄、粟米🌽、生菜🥬、椰菜絲、紅菜頭,豆苗等再有橄欖油、黑醋、千島醬,沙律醬俾大家自己配搭飲品有咖啡/奶茶/水果茶🍹我哋選了水果茶,入面有百香果,幾香幾清新好飲
同媽咪呢度黃埔呢邊行街行到有少少餓
見仲係下午茶時間,行過呢間餐廳見係食葡國菜就入嚟試吓

叫咗兩個tea set
1. 芝士咸牛尾尖肉滑蛋烤夾歐包
配小份薯仔沙律🥗
芝士咸牛尾尖肉滑蛋烤夾歐包

2. SO酥窩芙配沙甸魚柳
亦配有小份薯仔沙律🥗
SO酥窩芙配沙甸魚柳

以上食物都會包自助沙律吧和飲品一杯
沙律吧嘅沙律選擇唔算多,但勝在沙律嘅配料夠新鮮亦夠凍❄️
有車厘茄、粟米🌽、生菜🥬、椰菜絲、紅菜頭,豆苗等
再有橄欖油、黑醋、千島醬,沙律醬俾大家自己配搭

飲品有咖啡/奶茶/水果茶🍹
我哋選了水果茶,入面有百香果,幾香幾清新好飲
2022-11-06
SO酥窩芙配沙甸魚柳
  • 自助沙律吧
2022-12-30 808 瀏覽
久違的與舊同事相聚晚飯,不過永遠計劃趕不上變化,改期後的三人飯局又因事變成2人聚會,多少人不重要,重要是跟大家見面 傳統葡國經典菜式套餐 $498/2人店員建議我倆吃這個二人套餐,可以同時間嚐到店家的推薦菜單,不用$500就可以嚐到幾款前菜、主食跟飲品,還可享用餐廳的任食沙律吧,一舉幾得,性價比高呀!沙律吧有多款沙律菜、粟米粒、紅菜頭、青瓜和薯仔沙律等配料,也備有沙律醋或沙律醬讓客人自行添加,新鮮又好吃~干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡蒜蓉包(贈送)下單不久即送上餐湯,這個由名稱到賣相都非常新鮮有趣,以一杯shooter相近的容器來盛載龍蝦湯,再加入以帶子跟忌廉製成的泡沫,乍看像極一杯迷你版cappuccino!喝一口先嚐到泡泡的香滑鮮味的質感,再來是濃郁鮮甜的龍蝦湯~ 搭配店家贈送的香脆鬆軟蒜蓉包,味道很好!香蒜橄欖油炒海蝦球來吃前菜嚕!雖說是前菜可是食材用料非常豐富:車厘茄、黃椒、洋蔥、海蝦跟青口,以香蒜跟橄欖油爆炒,海鮮鮮嫩彈牙,有著香濃的蒜香和橄欖油香,清爽又好吃,而且份量不少!葡國蜜汁黑椒燒風鱔這個前菜是我最期待的一款!全因自己從來未吃過以葡式烹調方法處理的風鱔啊~ 風
傳統葡國經典菜式套餐 $498/2人
干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
蒜蓉包(贈送)

香蒜橄欖油炒海蝦球
葡國蜜汁黑椒燒風鱔
這個前菜是我最期待的一款!全因自己從來未吃過以葡式烹調方法處理的風鱔啊~ 風鱔的魚皮燒得香脆,魚肉油脂豐富滿溢,燒過後油脂令魚肉變得更香口;咬一口肉質肥美爽彈,帶有香甜蜜汁跟微辣的黑椒味,惹味可口,齒頰留香!美中不足帶有少許魚刺,不然這個會是完美的菜色!
葡國烤乳豬
到主菜了!曾經吃過葡國烤乳豬而念念不忘;這次來吃葡國菜變得有所期待~ 乳豬烤得黃金香脆,外皮薄脆且煙韌;豬肉嫩滑鬆化,咀嚼間感受到肉汁四溢的感覺,油脂與豬肉分佈分明有層次,皮香肉嫩不油不膩,乳豬醃得入味不死鹹!店家也是非常細心的照顧客人需要,附上特製梅子醬汁跟青木瓜沙律伴著吃,有解膩提鮮的作用,難怪這個招牌菜如此受歡迎!
傳統鴨子炒飯
第二款主菜揀選了由店員推薦的傳統鴨子炒飯,以鴨肉跟辣肉腸做主食菜,加入橄欖、菇菌等其他,加入燒汁跟芝士同烤製,米飯粒粒分明,每一口都充滿醬汁的味道跟濕潤感,有別於一般焗飯會將飯本身變得乾燥還保留了醬汁的味道!鴨肉滋味香嫩、辣肉腸香口惹味,味道特別;加上會提供這款的地方不多,推薦大家來試~
水果紅茶(可選冷飲或熱飲)
套餐還會奉送兩杯水果紅茶,以新鮮水果搭配甘澀醇厚的紅茶,再加上少量奇亞籽增加口感,整杯味道香甜清新,有助於去油解膩
店家位於紅磡黃埔區,距離地鐵站不太遠的路程,但周遭環境寧靜;加上餐廳裝潢由店外店內裝修都是華麗精美,以少見的Tiffany Blue為主色調,予人一種高雅的感覺!而座位間也是寬敞不逼狹,來這裡用餐可以跟友人坐得舒適~
食物質素不錯每款都各具特色,加上以葡國菜招徠的餐廳不多,每道菜對我們來說都是新鮮的體驗,定價合理不昂貴,店員的服務也是殷勤有禮,實在沒有太多需要挑剔的地方,就如店名一樣整體來說都是充滿「城意」的向顧客展示她的魅力啦!
2022-12-13
2022-12-29 609 瀏覽
位於黃埔花園百寶坊地下的「城意」,係一間裝修精緻舒適的葡國菜餐廳🍴店內座位寬敞舒適,空間感充裕✨晚市時段主要供應葡國廚師精選一人套餐,也有兩位用的傳統葡國經典菜式套餐,款式選擇眾多,定價適中任食自助沙律吧自助沙律吧可以任食,有雜錦沙律菜、椰菜絲、車厘茄、羅馬生菜、粟米、薯仔沙律、紅菜頭、青瓜粒及多款沙律油醋汁醬可選。沙律菜口感爽脆,清新開胃香脆蒜蓉包溫熱的法包烤焗得香脆又鬆軟,表面塗抹了滿滿的蒜蓉牛油,滿載蒜茸香,不得了哦慢煮沙甸魚SOSO Waffle表面以黑魚子及沙律醬作點綴,夠晒矜貴✨慢煮沙甸魚口感軟嫩,配上金黃酥脆的牛角窩夫,好創新,令人一試難忘蟹皇砵酒忌廉燉蛋表面係蟹皇醬,味道鮮美!忌廉燉蛋加咗葡萄牙砵酒,入口軟滑,帶微微酒香,幾特別呢蒜辣炒蝦球扁意粉配香煎鱸魚柳扁意粉質感滿有嚼勁,每條都好掛汁,加咗鮮忌廉、洋蔥及辣椒一齊炒,微微辣,色香味俱全!鱸魚柳輕輕煎香,魚皮微脆,魚肉鮮嫩多汁,滿有魚鮮味。仲有爽口彈牙嘅蝦球,大滿足赤烤黑椒爆蒜牛仔骨烤牛仔骨有三件,厚薄均勻,肥瘦適中,啖啖肉,牛味重,帶濃郁牛肉脂香!配上黑椒爆蒜醬汁及炸薯條,邪惡美味水果紅茶可選熱或凍,水果紅茶甜度適中

任食自助沙律吧

香脆蒜蓉包

慢煮沙甸魚SOSO Waffle

赤烤黑椒爆蒜牛仔骨

水果紅茶

可選熱或凍,水果紅茶甜度適中,內裏加咗少許奇亞籽,潤腸通便又健康