2021-04-29 4865 瀏覽
在灣仔做完運動,與相公正商量去那裡午膳,大家也想起很久沒探訪在屯門青山公路的一間名食店,剛巧遇上 962巴士在埋站便立刻上車了,回想當年每當朋友生日都在這裡吃生日飯,羅漢請觀音,真開心,自己買海鮮上去酒樓只收烹調費,但今午只有我兩伙子上去,沒有買海鮮只得在酒樓看菜單點菜罷。來了一籠百花釀魚肚,魚肚和蝦膠又爽又滑。以往慣例點菠蘿咕嚕肉,沒有退步仍然如此的酸酸甜甜及脆口。第一次在這裡點海鮮,一碟菜遠班片炒麵,魚很新鮮,麵又脆又好味。今次也是第一次嘗廚師的焗蓮蓉西米布甸,不錯呀!很熱很滑卻不太甜。
來了一籠百花釀魚肚,魚肚和蝦膠又爽又滑。
以往慣例點菠蘿咕嚕肉,沒有退步仍然如此的酸酸甜甜及脆口。
2021-04-14 3735 瀏覽
容龍酒家是一所開業半世紀的酒家,環境清幽,樓底非常之高,每張枱相隔甚遠,除了是防疫外,還是替顧客預留足夠空間,是朋友聚餐的好去處。瑤柱菜苗餃 餃皮薄薄的,內裡的菜苗仍是翠綠很鮮味。山竹牛肉球大大粒,彈牙嫩滑,不錯。帶子燒賣賣相吸引,有嚼口。砵酒焗生蠔 將生蠔煎至金黃再加入砵酒置於錫紙中一起焗。上桌時,一𠝹開錫紙,酒味香濃,生蠔入口鮮甜,雖然是用進口生蠔,做得很好味。上湯開邊焗龍蝦伊麵底 我們叫了兩隻開邊上,龍蝦非常鮮甜,肉質爽脆,用刀叉慢慢品嚐,簡單的做法,完全帶出龍蝦的鮮美。預先留了熱賣的椰皇鮮奶蛋白,每一匙蛋白也充滿著椰味,嫩滑滋養好味,一定不可以錯過。

2021-04-13 3617 瀏覽
由於限聚令,只可以四人一枱,所以好難一家人過來吃飯。為了食,只好分枱坐四人一枱。首先在關財記買靚海鮮上去容龍。每次最欣賞的是他們的豉油王煎蝦碌。幾解咁好味?豉油味是特製的,和出面不同。鑊氣夠,十分乾身,食過好幾間,都冇試過咁乾身,正!另一喜歡的菜式就是砵酒焗𧐢。𧐢超新鮮,又大隻,啖啖肉,好野味。海鮮豆腐菜湯,好多海鮮,超甜呀。之後買了條龍躉魚做一魚兩味,一是西芹炒球,二是紅燒頭腩,兩味餸都煮得好好味,不會太油膩,味道剛剛好。最後買了羔蟹做蒜蓉焗糯米飯,這菜式出面都好小有得食,每次在這裹食都回味無窮。食完晒主菜,另一必食的是陳皮紅豆沙,這個免費的甜品是先到先得。遲啲都賣晒。
豉油王煎蝦碌

砵酒煮𧐢
海鮮豆腐菜湯,好多海鮮,超甜呀。
海鮮菜豆腐湯

海鮮菜豆腐湯
蒜蓉高蟹蒸糯米飯
陳皮紅豆沙
2021-04-08 2684 瀏覽
今日一行三人揸車入咗屯門好出名嘅老字號酒樓-容龍酒家食海鮮😋😋有幾款海鮮都係自購再交比酒樓加工,我哋買咗鮑魚,龍蝦,扇貝,蟶子😍,幾款海鮮都十分新鮮!鮑魚爽口😋扇貝加埋粉絲絕對係冇得輸😆😆😆,砵酒蠔亦係有驚喜😍超Juice🥰龍蝦焗得剛剛好😋😋爽口彈牙😌最後個夜王鮮奶燉蛋白簡直係圓滿咗成個海鮮餐😍😍😍
2021-02-27 3092 瀏覽
今早入屯門,便順道去容龍別墅,平常来這便是吃海鮮,但今午一行三人來試下這裡的點心和燒味。餐廳樓底高,一邊大部份落地大玻璃,光亮非常,桌子之間距離寬濶,空間感强,十分舒服。可惜窗外在建住宅,現在看不到一點海境。碳燒义燒义燒份量滿滿一碟,肉質爽軟,肥瘦適中,味道不錯。如果可以燒到多些燋燶,可能更特出义燒味道。招牌蝦餃皇蝦餃大大件,飽滿。蝦也大大隻爽彈,沒有筍,有汁。帶子鳳眼餃一一籠三大隻,買相大錯,帶子蝦仁也是大大隻,蝦跟蝦餃是一樣的,價錢一樣,只少了一隻,下次我便會點帶子餃,口感豐富些。蜂巢炸芋角,沒有拍照,做法傳統,坊間也少有供應,這店36元三隻也值得一試。原個椰皇鮮奶燉蛋白買相不夠平滑,有椰水奶蛋白香味,我個人便覺得甜了些,可能這店的signature甜品,有點吹噓,下次再試。

招牌蝦餃皇

招牌蝦餃皇

蝦餃大大件,飽滿。蝦也大大隻爽彈,沒有筍,有汁。

帶子鳳眼餃

帶子凰眼餃

原個椰皇鮮奶燉蛋白
原個椰皇鮮奶燉蛋白

2021-02-25
帶子凰眼餃
2020-11-13 2640 瀏覽
First return to this restaurant after a long while. We didn't buy any seafood from the nearby market this time purposely to try the dishes on the menu. We ordered the sweet and sour pork, steamed fish maws stuffed with schrimp paste and sauteed sliced fish with crispy noodles.The service quality can be better with additional staff. The steamed fish maws was quite good as a starter but the sweet and sour pork which was not on the menu was a bit below our expectation. When we tried the crispy nood
The service quality can be better with additional staff. The steamed fish maws was quite good as a starter but the sweet and sour pork which was not on the menu was a bit below our expectation. When we tried the crispy noodles which was delicious, we discovered one slice of under cooked fish(still raw). The manager promptly apologized for this mistake and the dish was replaced. Perhaps this was a must for such a decent restaurant. At the end we also tried the baked sago custard pudding with lotus seed paste which was a must try.
Overall a nice place for an enjoyable meal
1913 瀏覽
steamed fish maws stuffed with shrimp paste
sweet and sour pork
2020-11-13
sweet and sour pork
  • bakedsagocustardpuddingwithlotusseedpaste
  • steamedfishmawsstuffedwithshrimppaste
  • sauteedslicedfishwithcrispynoodles
開業超過半個世紀嘅米芝蓮海鮮酒家,係唔少電影嘅拍攝場地!今日公司萬歲 試試佢~🦁 乳豬皮夠脆 好厚肉! 唔蘸醬都好夠味 肥瘦勻稱🦁 花膠響螺湯分到每人一舊大花膠!湯頭夠鮮味夠濃🦁 芝士焗脆皮龍蝦招牌菜 外皮夠脆芝士味香濃 但唔油膩,龍蝦肉質新鮮彈牙 啖啖肉!🦁 陳皮蒸鮑魚份量好足 陳皮味好重! 肉質爽口彈牙🦁 老虎斑兩食油泡版:魚肉好滑 啖啖肉 冇overcook油炸版:應該大部分係骨位 好香脆!🦁 砵酒焗生蠔令一個招牌菜外皮脆脆地 入面有淡淡酒味 好肥美!🦁 蒸扇貝蒜味同扇貝既鮮味完全比粉絲吸收晒!扇貝肉都好夠大 依然爽口夠滑🦁 咕嚕肉 正常🦁 蛋白燉椰王好好食!蛋白好嫩滑 椰香味濃~最中意既top 3會係龍蝦 焗蠔同埋燉蛋白!雖然係公司數 但如果要自己比錢我都覺得ok! 有驚喜 值得一試

🦁 乳豬

🦁 陳皮蒸鮑魚
份量好足 陳皮味好重! 肉質爽口彈牙

🦁 老虎斑兩食
油泡版:魚肉好滑 啖啖肉 冇overcook
油炸版:應該大部分係骨位 好香脆!

🦁 砵酒焗生蠔
令一個招牌菜外皮脆脆地 入面有淡淡酒味 好肥美!

🦁 蒸扇貝

🦁 咕嚕肉 正常

🦁 蛋白燉椰王
好好食!蛋白好嫩滑 椰香味濃~

• 芝士焗龍蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 砵酒焗蠔
  • 鴻運乳豬件全體
2020-08-27 3264 瀏覽
講到食海鮮,當然要去三聖村買靚海鮮再去有80年歷史嘅容龍加工!2者完美配合!嚟得容龍 ~一定要芝士龍蝦開邊龍蝦,芝士香濃炸得香口唔油膩😜啖啖龍蝦肉, 龍蝦肉夠曬q彈紮實~而且仲好鮮甜!食唔停口食完龍蝦,普通清蒸蝦,都已經好清甜唔洗多加工,輕輕點小小 豉油已經好足夠清蒸斑~一睇就知新鮮,蒸嘅時間控制得好好魚好嫩滑😜愈食愈滋味! 不過最鍾意都係用蒸魚嘅豉油撈飯!!!為推薦佢哋嘅甜品~ 椰皇鮮奶燉蛋白椰皇清甜,蛋白嫩滑食完成餐好完美!
講到食海鮮,當然要去三聖村買靚海鮮

再去有80年歷史嘅容龍加工!2者完美配合!

嚟得容龍 ~一定要芝士龍蝦

開邊龍蝦,芝士香濃炸得香口唔油膩😜

啖啖龍蝦肉, 龍蝦肉夠曬q彈紮實~而且仲好鮮甜!食唔停口

食完龍蝦,普通清蒸蝦,都已經好清甜
唔洗多加工,輕輕點小小 豉油已經好足夠

清蒸斑~一睇就知新鮮,蒸嘅時間控制得好好

為推薦佢哋嘅甜品~ 椰皇鮮奶燉蛋白

椰皇清甜,蛋白嫩滑
食完成餐好完美!

• 芝士焗龍蝦
  • 清蒸東星斑
2020-07-15 3681 瀏覽
容龍酒家特別在於可以係三聖村自行選購海鮮, 然後酒家會幫你煮埋, 想試下香港既地道風味, 值得入黎搵食!推介菜式如下~豉椒炒聖旨聖旨好新鮮, 夠曬入口, 非常惹味! 強烈推介美極煎虎蝦虎蝦好爽口, 美極好夾蝦味, 食到蝦既鮮味, 唔會太濃味芝士焗龍蝦咁樣整龍蝦既方法, 我係第二到真係唔多覺會有, 唔洗多講, 芝士焗龍蝦係必食既菜式, 我入黎食都係為左佢!椒鹽瀨尿蝦好惹口, 香口, 個殼都好入味, 鍾意食椒鹽味既一定要試下薑蔥蒸糯米蟹飯因為花蟹賣曬, 所以要左普通蟹, 太細隻了, 無咩口感, 但個飯好香好好食壽包勁大個..

推介菜式如下~

豉椒炒聖旨
聖旨好新鮮, 夠曬入口, 非常惹味! 強烈推介

美極煎虎蝦
虎蝦好爽口, 美極好夾蝦味, 食到蝦既鮮味, 唔會太濃味

椒鹽瀨尿蝦
好惹口, 香口, 個殼都好入味, 鍾意食椒鹽味既一定要試下

薑蔥蒸糯米蟹飯
薑蔥蒸糯米蟹飯

壽包
壽包
勁大個..
題外話/補充資料: 一向會去搵好多野, 但未試過寫, 而家試下
2020-06-28
生日
2020-07-02 2301 瀏覽
第一次黎容龍食海鮮,之前都去另外果兩間,覺得容龍整得好食d。海鮮新鮮就梗,芝士焗龍蝦整得好好味,杯酒焗蠔整得好好味,但我不敢食太多,賴尿蝦啖啖肉,最想不到就係鹽焗蟹,真係整得好正,買單仲要比想像中平,值得推介
2020-05-25 2940 瀏覽
首先我地去三聖村嗰度買海鮮🦞 買完再車去容龍酒家,周圍好靚很有古典香港園林餐廳嘅感覺。扇貝!好大好甜 配埋粉絲佢地唔會整到好鹹非常好石本 酒焗蠔🦪邊邊位脆脆地 調味唔會好似以前食嘅咁鹹 好多膏嘅賴尿蝦 東風螺魚好好味道嘅奄仔蟹其實我地選擇嘅海鮮買番黎已經好正,而佢地調味同煮法又更上一層樓。雖然貴出面小小only
首先我地去三聖村嗰度買海鮮🦞
買完再車去容龍酒家,周圍好靚很有古典香港園林餐廳嘅感覺。

扇貝!

東風螺

好好味道嘅奄仔蟹

雖然貴出面小小only
2020-05-09 3558 瀏覽
慶祝母親節,專程開車入屯門容龍吃海鮮。先在荃灣買海鲜到酒家煑。芝士開边龍蝦做得很好,芝士香濃外皮鬆脆,龍蝦鲜甜。辣酒花螺香濃惹味。清蒸星班蒸得恰到好處,豉油很夾味。碳燒义燒是枚頭,肥瘦得宜有肉味,比酒店做得更好。豉椒排骨炒米粉中規中矩,汁稍咸,排骨肉質一般。焗义燒餐包味道普通,包發得不夠好。原個椰皇鲜奶燉蛋白真材實料,香甜味濃,不愧是招牌甜品。總的來說,厨工不愧是米芝蓮水準,服務也很週到。下次聚會可再來試其他菜式。
2020-03-22 2647 瀏覽
🥟百花釀魚肚蝦膠不好吃,好像不太新鮮,魚肚也一般。🥟金牌流沙包包的質地不錯,咬下去蛋黃汁流下來,甜甜的,挺好吃的。🥟鮑汁鳳爪鮑汁的味濃,熬煮了鳳爪很久,很入味,好吃。🥟豬肚燒賣豬肚爽口,墊底的豬肉蝦丸味道好,咬下去肉質很好。🥟蝦餃皮薄餡靚,皮有咬勁。伴着裏面的蝦仁筍絲,蝦仁的肉質結實彈牙,十分好味。🥟燒鵝瀨粉燒鵝調味好,鵝肉鮮嫩多汁,加上他給了燒鵝腿的部份,賺了。🥟薑汁糕不是很多酒家有做這樣的甜點,很特別。糕的質地有嚼勁,有淡淡的薑汁味道,也不會太甜,美味!
🥟百花釀魚肚
蝦膠不好吃,好像不太新鮮,魚肚也一般。
🥟金牌流沙包
包的質地不錯,咬下去蛋黃汁流下來,甜甜的,挺好吃的。
🥟鮑汁鳳爪
鮑汁的味濃,熬煮了鳳爪很久,很入味,好吃。
🥟豬肚燒賣
豬肚爽口,墊底的豬肉蝦丸味道好,咬下去肉質很好。
🥟蝦餃
🥟燒鵝瀨粉
燒鵝調味好,鵝肉鮮嫩多汁,加上他給了燒鵝腿的部份,賺了。
🥟薑汁糕
薑汁糕
豬肚燒賣
薑汁糕
2020-01-04 3074 瀏覽
容龍依個名,一講起基本上好多人都知,個個都話芝士焗龍蝦好正,我咁大個女都未食過,今年終於的起心肝去食一次,其實店舖位置都幾唔就腳,不過都要試下既,我地無買海鮮上去,直接上面叫現成野,最後叫左芝士焗龍蝦,豉油皇蝦,乳豬,砵酒蠔,第一樣黎既係蠔,正呀,好香好好味呀,大家都爭住食,見個蠔咁正,都覺得其他一定唔會差得去邊,之後係豉油皇蝦,唔。。。普通左d,無驚喜,乳豬好肥,好漏呀,又係no good呀,最後龍蝦登場,好靚仔,好香呀,食左一啖😓咩味,點解同我期待既有咁大分別,食落無芝士味,無龍蝦味,點解個招牌菜會咁難食㗎?好失望呀,之後埋單,侍應問我地有無揸車去,我哋話無,但最後見到張單有項收費叫咩停車場費,我話無揸車都要收?佢先話搞錯,然後花竹蝦話我地知係七兩,但最後收我哋22兩,咩料呀?咁樣呃人都得?我估唔到依間野係我嘅既第一次亦都係最後一次去。完。。。
2019-12-21
生日
  • 砵酒焗蠔
2019-10-06 5085 瀏覽
三聖吃海鮮,可以話係一個大部份香港人必試過的事,相對西貢鯉魚門流浮山,屯門三聖相對上係平靚正嘅代表,特別是大西北的朋友,應該比我更加如數家珍。三聖的餐廳有一個特色,就係各款不同類型的餐廳都有,中菜、泰菜,大排檔,不同的特色,食海鮮都唔會覺得好悶。當中也有很出名的餐廳,做到街知巷聞的。之前你見過蘋果日報話很多報導和博客寫過的廣東名門,或者係泰海鮮,但有一個係筆者心目中,有著神聖不可侵犯的高尚地位。大約你看標題也猜到我講緊嘅19咪半係那裡,正是有八十周年歷史嘅容龍海鮮酒家。食嘢有時也很講緣份,一直只聽過這間響噹噹的名字,但一直也未有真係機會試過,當然有幾個原因,餐廳同三聖海鮮街,相對距離遠一點,冇咁方便下,朋友未必會選擇。而且聽講價錢會貴一點,員工像澳牛也是走性格路線,但這種種也是只聽聞過,和自己真實經歷實有好大出入,自已吃過才是真。適逢今晚係用容龍玫瑰金禧80周年盛宴,難得陳先生安排了一圍枱給我們,咁好機會,又難得可以成為座上客 星期五晚就算幾攰都要赴會。講返小小容龍嘅歷史,唔講唔知,原來前身係容龍別墅 於1939年落成,當時這個別墅非常奢華,風景優美景致如畫,對着青山灣有個無敵大海景。

當然五六十年代嘅時候這個茶座以露天茶座為主,搵成為不少粵語片的拍攝熱門地點。

容龍別墅1989年拆卸後,1993年便成為了容龍酒家,一直屹立至今,2011年開始連續九年獲得米芝蓮推介,一道芝士焗龍蝦,令三聖的海鮮餐 ,從此了一份特色和意義。

因此好慶幸,今晚呢個晚宴竟然可以成為座上客,一於分享下個晚有乜食。

八十周年囍慶事,當然要攞番個頭彩,鴻運乳豬件全體,傳統海鮮酒家做燒味的能力完全不用懷疑。

沒有拍到一碟上場的強勁氣勢,但一隻也很優雅的金銀蒜蒸大扇貝,扇貝的韌度溫度可以說是一百分,加上金銀蒜自然細膩和美味得多,配合那些點上了豉油的粉絲,絕對是完美的示範。

蠔皇扣南非鮮鮑是另一傑作,吃的雖然不是極靚嘅鮑魚,但蠔油絲絲入扣,鮑炆得是正好,簡單一道菜已經顯示到這裏的老師傅功架十足。

坦白說現在很多人都討厭吃翅 不過老牌的酒樓喜慶事始終唔會少得呢個活動,紅燒菜膽大鮑翅得人驚嘅原因係,我未試過啲翅會多個湯嘅,鮑翅又粗又大又壯,絕對係我吃過近年最好食嘅經驗之一。

點少得呢一道名菜,芝士牛油焗龍蝦我當然吃過,在下面三聖幾間餐廳都試過呢一道菜式,反而就係未食過容龍做嘅芝士焗龍蝦。龍蝦肉非常爽甜,但外邊焗得金黃鬆脆 ,而芝士會龍蝦完全混為一體,吃完後考慮還有芝士嘅餘香。

清蒸大紅東星班那有投訴,那口嫩到不行的星班肉,溫度剛好,蒸魚的豉油份量又剛好,不會過老過生,送碗白飯就更好。

吃菜都要奢華點,野生竹苼翠綠蔬,那有不好的理由。

相對樣子浮誇的金華玉樹麒麟雞,味道有點低調,麒麟雞肉不會太過嫩滑,不過面對之前每樣出色海鮮嘅比較底下,失色實在非戰之罪。

甜品方面有寶石椰絲白兔仔和漂雪銀石沙翁球,個樣絕對好靚好可愛,不過食咗咁多道菜,實在也吃不落相對飽肚嘅甜品,反而晶瑩燕窩凍布旬就可以,鋪滿燕窩的豪氣,我告訴你不好吃也是欺騙你吧。

又係傳統酒樓才會做到的靚田園火龍鮮果盤,每次看到呢啲整到咁靚嘅果盤都唔忍心食,但絕對是一個完美結局,幫助下消化吧。

食到呢度,雖然好飽,但海鮮方面實在意猶未盡,下次如果同朋友嚟三聖一定要再試吓其他菜式。

容龍,生日快樂!

容龍海鮮酒家
屯門青山公路19咪半