2024-05-12 0 瀏覽
今日阿仔生日,佢鍾意食海鮮,所以早幾日已經訂定枱。我哋先去三聖邨買海鮮,再去容龍加工,今日買海鮮時招呼我嘅職員知道我去容龍食,即刻俾啲85折coupon 我,可惜因為時近母親節,coupon 暫停使用(coupon 上有寫的),但經理都好識做,俾咗個95折我哋。齊人就開始上菜,芝士龍蝦照舊保持水準,非常香脆美味。其餘嘅海鮮都煮得恰到好處,最有驚喜係個海鮮湯,老婆話係咁多次嚟最好飲嘅一次。最後梗要食埋紅豆沙,呢度嘅陳皮紅豆沙真係好食過好多甜品舖,陳皮嘅香味融入埋啲紅豆度,真係好正。
2024-05-09
  • 芝士焗龍蝦
2024-05-10 0 瀏覽
因為屋企人要移民,特登去三聖邨食海鮮我哋幫襯嘅日子係星期四,其實唔算多人,咁佢叫我哋坐咗喺入邊包廂,唔知點解又冇開燈,冷氣又開到勁凍,成個氣氛好似搞喪事咁。後尾要我哋同服務員反映,佢先至開返着燈俾我哋。屋企人好鍾意食紅豆沙,所以一開始都有叫服務員留定碗紅豆沙俾我哋,但服務員就話每晚只係煲好少紅豆沙,我哋咁遲先入座一定冇得送俾我哋。咁我哋仲講笑話,我哋可以埋咗單俾咗錢先喎,咁係咪就有得送啊? 好啦!我哋一枱八個人,帶咗一支酒嚟飲,叫佢攞酒杯嚟,佢拎過嚟嘅酒杯係爛嘅。我哋都冇影低相,諗住算啦,但其實都嬲嬲地㗎啦,因為我哋張枱有老有嫩,個玻璃杯可以鎅親我哋。之後埋單嘅時候,我哋問有冇紅豆沙,佢當然冇啦。但係我哋去廁所嘅時候,見到其他枱有紅豆沙送。最嬲嘅係,坐我哋隔籬嗰枱都有得送,仲要係每人送兩碗。我哋八個人,都食咗接近$3000 ,點解會咁樣差別對待? 我哋唔係話一定要佢送紅豆沙,佢碗紅豆沙可以收錢,我哋都會買。最嬲嘅係,由入座開始佢就一直都話紅豆沙煲好少,一早已經冇晒。但誰知枱枱都有,只係我哋冇,我哋之後有向個部長投訴,佢仲喺度駁嘴,話唔關佢事唔係佢跟我哋嗰枱。我屋企人已經移民走,最後一餐
因為屋企人要移民,特登去三聖邨食海鮮
我屋企人已經移民走,最後一餐響香港選擇咗容龍,我哋一早已經訂定咗枱,結果搞成咁樣!食到成肚氣!
奉勸各位如果有啲乜嘢好重要嘅飯局,千祈唔好選擇喺容龍度做!
2024-05-09
紀念日
2024-05-09 20 瀏覽
同屋企人去咗屯門嘅容龍海鮮酒家,一間有80年歷史嘅老店!佢的環境好舒適,樓底好高、容間好大,真係好適合一家人或者朋友聚餐。我去咗三聖村買咗海鮮,然後佢哋酒家幫我哋加工。我試咗好多款菜式,包括乳鴿、砵酒焗生蠔、椒鹽瀨尿蝦、炸麵底豉汁炒聖子、辣酒煮花螺、中式牛柳、金磚豆腐、脆皮龍蝦、蒜蓉粉絲蒸北寄貝同肉蟹糯米飯。佢地加工出色,果然不枉我地揸車入去吃,服務亦都好好,上菜都好快。如果自己揸車入去食,只需要離場時比$20就可以了,比起去三聖要再搵車位方便!搭電梯上去時,同𨋢有一位伯伯,屋企人話呢度係佢的飯堂,伯伯就話,已經幾十年的事了,可想而知呢度幾耐歷史,同埋有保証,伯伯Keep住都黎食👍🏻乳鴿好嫩好多汁,醬汁入味,真係好開胃。砵酒焗生蠔有濃郁嘅奶香同鮮甜嘅生蠔味,一啖落去真係好美味。椒鹽瀨尿蝦炸得香脆,蝦肉鮮甜多汁,好好食。炸麵底豉汁炒聖子好滋味,豉汁入味,聖子爽脆可口。辣酒煮花螺辣辣嘅味道好開胃,花螺嘅鮮甜味道好滿足。中式牛柳肉嫩滑口感好好,牛肉嘅鮮味好突出。金磚豆腐外脆內軟,豆腐有魚滑,好好味。脆皮龍蝦肉質鮮嫩,外脆內嫩,好好味。蒜蓉粉絲蒸北寄貝鮮甜嘅北寄貝同蒜蓉粉絲結合得好好,味道鮮美

乳鴿好嫩好多汁,醬汁入味,真係好開胃。

砵酒焗生蠔有濃郁嘅奶香同鮮甜嘅生蠔味,一啖落去真係好美味。

椒鹽瀨尿蝦炸得香脆,蝦肉鮮甜多汁,好好食。

炸麵底豉汁炒聖子好滋味,豉汁入味,聖子爽脆可口。

辣酒煮花螺辣辣嘅味道好開胃,花螺嘅鮮甜味道好滿足。

中式牛柳肉嫩滑口感好好,牛肉嘅鮮味好突出。

金磚豆腐外脆內軟,豆腐有魚滑,好好味。

脆皮龍蝦肉質鮮嫩,外脆內嫩,好好味。

蒜蓉粉絲蒸北寄貝鮮甜嘅北寄貝同蒜蓉粉絲結合得好好,味道鮮美。

肉蟹糯米飯香氣四溢,蟹肉多汁,糯米飯口感綿軟,好滿足。

今次個個食得好滿足,期待下次再黎食過😉
2024-04-14
2024-03-30 416 瀏覽
唔好問點解香港啲飲食業會越嚟越差,咪就係拜呢啲侍應所賜囉!入去呢間餐廳食嘅要殺咗佢全家,全程西口西面,一啲笑容都冇!我哋係俾錢入去食嘢都要受你哋氣,下一次一定唔會再嚟! 埋單check單都係好正常啫,使唔使俾晒面口啲食客睇? 服務已經不在話下,仲要衛生好差,一坐低見到個匙羹已經黐住啲食物殘渣,已經冇胃口想食。侍應話最出名嘅芝士龍蝦超級推介咪試吓囉,龍蝦煮到超乾,浪費晒買去新鮮嘅龍蝦! 呢間餐廳絕對唔會再去
2024-03-26 377 瀏覽
嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️ 傳統歴史悠久酒家🫖🔸招牌脆皮芝士焗龍蝦🦞-脆皮芝士真系好正🤤配上嫩滑彈牙既龍蝦肉 真心絕配❣️ 🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻🔸香蒜奄仔蟹糯米飯🦀-奄仔蟹隻隻都有膏😍仲要多蒜去蒸糯米飯 鮮甜香味🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️ 🔸滷水鵝掌翼🪿- 🥟嫲好鐘意❣️鵝掌夠淋 平時出去酒樓都會叫返一兩碟😆😆🔹椰皇燉蛋白🥥 - 招牌甜品🌟真系好好好香椰汁味 嫩滑嘅蛋白 🔸大壽桃包🍑 - 嫲嫲生日當然唔少得壽桃包❣️拳頭咁大嘅包🤭壽包入邊仲要有一隻鹹蛋黃😍😍🔹紅豆沙 - 一粒粒紅豆仲要起埋沙🤭忍唔住要食多一兩碗啊❣️

嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️
傳統歴史悠久酒家🫖

🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻

🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️

2024-03-18 470 瀏覽
容龍必食的椰皇鮮奶燉蛋白沒有令人失望,椰肉滲了奶香味,很夾。其餘食物(蝦餃、粉果、燒鵝瀨、滷水牛𦟌)味道不錯,唯牛𦟌再入味點會更好食。洗手間幾好。會再來的。

洗手間幾好。會再來的。
2024-01-17 1253 瀏覽
今次同屋企人食飯,特登揀咗容龍餐廳!餐廳因為太熱門,好full,所以要早啲訂位。今次九個人食飯包咗一間房,環境唔錯👍🏻都係自己買完海鮮再拎去加工!餐廳價錢合理,煮嘅嘢食口味啱晒一家大細,唔會好鹹之餘軟硬適中😆🤗😋特別推介王牌芝士焗龍蝦,呢種芝士嘅做法出面其他餐廳絕對試唔到😂脆卜卜得來又熱辣辣,加埋煮熟咗嘅龍蝦好似入口即溶😃店內嘅椰皇燉奶特別出名,冬天一定要食暖笠笠,唔會油膩又唔會好滯,甜度各樣都係滿分🥰

椰皇燉奶
芝士焗龍蝦
椰皇燉奶
芝士焗龍蝦
  • 砵酒焗蠔
  • 椰皇燉蛋白
  • 椒鹽賴尿蝦
2024-01-16 752 瀏覽
容龍海鲜酒家最初是一所渡假別墅,面向青山灣,所以这里四周林蔭翠綠,美丽的海景盡入眼帘60容龍別墅於1989年拆卸,於1993重建為容龍海鲜酒家,自此便成為有名的海鲜食府。除了餐牌上的海鮮,顧客更可以自行購買海鮮,再交由容龍主理。很出名的十大招牌菜:1. 手烤BB乳豬2. 碳燒叉燒3. 芝士焗龍蝦Houdly Carpark4. 西沙律煙鲳魚時租停葷場5. 豉油皇乾煎大蝦6. 呠酒焗生蠔7. 辣酒煮花螺8. 蠔皇生扣四頭南非鮮鮑魚9. 香蒜奄仔蟹糯米飯10. 椰皇鮮奶燉蛋白
很出名的十大招牌菜:
9. 香蒜奄仔蟹糯米飯
10. 椰皇鮮奶燉蛋白
2024-01-16
2023-12-05 1014 瀏覽
今次來到這家店,心機仔咁試咗幾款招牌菜,每一款都係平民化嘅價錢,但俾我嘅味蕾一個驚喜🤩!首先,啲薯條鬆化又夠鹹香,啖啖脆口,真係停唔到口!繼而,主角炸雞滿登登咁上枱,脆皮係啲真係金黄誘人,一啖落去,啲肉多汁、唔乾身,係咁叫正👍🏼!攞啲炸物嚟講,佢哋嘅魚蛋配上特製醬汁,味道夠哂濃,啖啖都彈牙彈性十足。至於漢堡包啦,肉餅煎得外脆內軟,同啲生菜番茄一齊咬落去,真係好match㗎,鮮味中帶點微妙嘅甜,令人一試難忘。而家講下甜品盞,芝士蛋糕綿軟得嚟又唔會太甜膩,每一啖都係細膩嘅享受。食罷呢個,成個下午都心情好晒😊。呢間餐廳嘅環境同服務都算係簡單樸素,但食物質素同對嘴嘅享受絕對係一流,下次再同三五知己嚟,嘆返轉,我好期待呀!

2023-12-03 876 瀏覽
位於擁有懷舊歷史容龍酒店的米芝蓮一星食府,近期我有幸品嚐了這裡的美食。我必須說,這裡的食物品質非常出色,絕對值得一試。餐廳的招牌菜是脆皮芝士焗龍蝦。這道菜以新鮮的龍蝦為主角,搭配脆皮芝士的獨特口感,令人驚艷。龍蝦肉質鮮嫩,芝士的香濃味道完美地融合在一起,帶來了令人難以忘懷的味覺享受。除了招牌菜,豉椒聖子也是一道令人印象深刻的菜品。這道菜擁有豐富的中式風味,聖子的嫩滑質感配上豉椒的香濃味道,簡直是絕配。另外,蒜蓉粉絲扇貝也是我在用餐中的亮點之一,扇貝鮮甜多汁,粉絲的滑嫩與蒜蓉的香氣相得益彰,令人回味無窮。值得一提的是,容龍海鮮酒家的服務人員非常好,態度有禮貌。他們總是微笑著迎接客人,提供周到的服務,讓人感到受到重視。他們專業的態度使我在用餐期間感到舒適和放鬆。總而言之,容龍海鮮酒家是一家值得推薦的米芝蓮一星食府。這裡的食物品質非常出色,尤其是他們的招牌菜脆皮芝士焗龍蝦、豉椒聖子和蒜蓉粉絲扇貝。此外,優質的服務也是這家餐廳的一大特色。如果你正在尋找一個能夠品嚐美味海鮮並享受專業服務的地方,容龍海鮮酒家絕對是一個不容錯過的選擇。

位於擁有懷舊歷史容龍酒店的米芝蓮一星食府,

2023-09-11 1733 瀏覽
我從來沒有寫食評,但今次太多中伏,不能沉默。在三聖買了五樣海鮮,因為有兩架車,所以去咗容龍酒家食。花竹蝦:買咗六隻大花竹蝦,蒜蓉開邊蒸,變咗六隻中蝦。大連鮑:我話薑蔥炒鮑魚,上咗一個薑蔥鮑魚煲。瀨尿蝦:椒鹽瀨尿蝦,炒得非常之濕,唔乾身唔好食。扇貝:蒜蓉粉絲蒸扇貝,普通做法,普普通通。花甲:豉椒炒花甲,侍應又提議加米粉底,味道可以。之後加其他餸菜,我叫椒鹽豆腐,佢就幫我叫咗個椒鹽百花豆腐,加咗啲蝦膠上去,收咗我百幾蚊,再加半隻燒鵝,和金銀蛋莧菜。我海鮮自己比錢買咗$1200 ,酒樓加工錢再加三個餸共收咗我$1800 ,如果加工錢一對一的話,一個豆腐加一個菜加半隻燒鵝共$600。我和朋友七點前到達,八點未到已經叫我哋食糖水,好似想趕下一場客,但仍然有好多枱未有人坐,門口亦冇人排隊,何必要咁快趕我走。留港消費,支持本土經濟,好食都話,後悔做咗傻仔。
我從來沒有寫食評,但今次太多中伏,不能沉默。

在三聖買了五樣海鮮,因為有兩架車,所以去咗容龍酒家食。

花竹蝦:買咗六隻大花竹蝦,蒜蓉開邊蒸,變咗六隻中蝦。

大連鮑:我話薑蔥炒鮑魚,上咗一個薑蔥鮑魚煲。

瀨尿蝦:椒鹽瀨尿蝦,炒得非常之濕,唔乾身唔好食。

扇貝:蒜蓉粉絲蒸扇貝,普通做法,普普通通。

花甲:豉椒炒花甲,侍應又提議加米粉底,味道可以。

留港消費,支持本土經濟,好食都話,後悔做咗傻仔。
2023-09-10
2023-09-10 3294 瀏覽
其實在屯門食海鮮選擇多的是,由三聖輕鐵站沿路都有各式各樣的飯店,有大排檔也有高檔,今次選擇一家位置更偏遠,因為餐是為了慶祝老爹七十大壽,所以選擇有米之蓮美喻的容龍。是晚六時正到達,只有好幾枱客,邊吃客人不斷,最後八點鐘近乎座無虛席,門口有不少私家車停泊,亦有不少的士落客,大家都慕名而來。香濃芝士焗龍蝦($360/隻)是這裡的招牌菜,幾乎每枱都有點,我們六個人點了三隻每人半邊,芝士香脆,裡面啖啖肉,香甜彈牙,半邊已經夠飽,少見這個做法,必吃!香蒜糯米蟹飯($480)份量不算多,蟹有一隻,蟹尚算夠肉,爽口香甜,不過略嫌蒜茸太多,飯吃不到絲毫鮮味,不推薦!砵酒焗牛柳($200)酒味不算太明顯,味道卻不錯,牛柳肉嫩,底下有一堆洋蔥,味道同是好吃!大澳唐生菜煲($108)所謂大澳就是蝦醬,惹味卻不會太喊,連挑釁的老爸都讚不絕口,略嫌份量太少!鮑汁遼參炆豆腐($168)正常發揮,遼參大概四件左右~碳燒叉燒($180)肉質嫩,肥膏入口即化,味道好,如果能燒至脆邊會更出色!椒鹽鮮魷($98推廣價)份量不多,有時去大排檔也是這個份量,炸得番口惹味,推廣除了特價還送一枝細的1664,值!附送糖水,碗已經細

香濃芝士焗龍蝦($360/隻)

香蒜糯米蟹飯($480)

砵酒焗牛柳($200)

大澳唐生菜煲($108)

鮑汁遼參炆豆腐($168)
正常發揮,遼參大概四件左右~

碳燒叉燒($180)
肉質嫩,肥膏入口即化,味道好,如果能燒至脆邊會更出色!

椒鹽鮮魷($98推廣價)

附送糖水,碗已經細,只裝半裝滿,話雖送,未免有點兒那個,扣點分!

總結感覺未夠米之蓮的水平,只是水準在一般酒樓上一點而已。論環境排場,作為壽宴確不錯!建議海鮮要早落單,因為要時間即場烹調,蟹飯更要等一小時!如果不會位置可以坐港鐵巴士K58總站下車,不過晚上8時尾班車已經開出~
2023-08-26
生日
🍽容龍海鮮酒家 (屯門)🫶🏻子薑皮蛋糖心皮蛋,口感滑溜,味道香濃子薑酸爽醒胃,係道好好既開胃菜.🫶🏻鹽焗黃油奄仔蟹啲黃油爆哂出黎,軟滑甘香啖啖肉,味道鹹鮮.🫶🏻椒鹽賴尿蝦香港特色菜之一椒鹽偏鹹香辣肉質彈、鮮、甜.🫶🏻自家掛爐燒鵝 $660必試💓果然係招牌菜!皮脆肉香,一啲都唔韌/柴.👍🏻滷水鴨掌翼 $68入味軟滑,係滿滿既骨膠原呀.👍🏻楊州炒飯 $130炒飯粒粒分明,味道正常發揮.👍🏻特色意大利黑醋骨 $168同生炒排骨差唔多味道酸酸甜甜.🫶🏻椒鹽百花豆腐 $138大推💓外脆內勁嫩滑鹹鹹地辣辣地食到停唔到口🤤.👍🏻上湯海鮮粗麵配料豐富,可以一試有魷魚、鮮蝦、冬菇、叉燒等.👍🏻白果百合炒荷蘭豆不過不失,正常發揮.👍🏻蒜蓉炒蒜心蒜心清甜爽脆.🫶🏻椰皇燉蛋白必試,清香細膩滑嫩😋甜而不膩~連入邊嘅椰肉都可以食埋📸09.10.2022.💁🏻‍♀️不愧為米芝蓮食店💓廚師有水準,可自行買海鮮加工服務親切友善,換碟速度都幾快下😂👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.🤞🏻#no852屯門🤞🏻#no852推介🤞🏻#no852
🍽容龍海鮮酒家 (屯門)
🫶🏻子薑皮蛋
糖心皮蛋,口感滑溜,味道香濃
子薑酸爽醒胃,係道好好既開胃菜
🫶🏻鹽焗黃油奄仔蟹
啲黃油爆哂出黎,軟滑甘香
啖啖肉,味道鹹鮮
🫶🏻椒鹽賴尿蝦
香港特色菜之一
椒鹽偏鹹香辣
肉質彈、鮮、甜
🫶🏻自家掛爐燒鵝 $660
必試💓果然係招牌菜!
皮脆肉香,一啲都唔韌/柴
👍🏻滷水鴨掌翼 $68
入味軟滑,係滿滿既骨膠原呀
👍🏻楊州炒飯 $130
炒飯粒粒分明,味道正常發揮
👍🏻特色意大利黑醋骨 $168
同生炒排骨差唔多
味道酸酸甜甜
🫶🏻椒鹽百花豆腐 $138
大推💓外脆內勁嫩滑
鹹鹹地辣辣地食到停唔到口🤤
👍🏻上湯海鮮粗麵
配料豐富,可以一試
有魷魚、鮮蝦、冬菇、叉燒等
👍🏻白果百合炒荷蘭豆
不過不失,正常發揮
👍🏻蒜蓉炒蒜心
蒜心清甜爽脆
🫶🏻椰皇燉蛋白
必試,清香細膩滑嫩😋
甜而不膩~連入邊嘅椰肉都可以食埋
📸09.10.2022
💁🏻‍♀️不愧為米芝蓮食店💓
廚師有水準,可自行買海鮮加工
服務親切友善,換碟速度都幾快下😂
👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏
椒鹽百花豆腐
上湯海鮮粗麵
椰皇燉蛋白
2023-09-09 798 瀏覽
今晚本身諗住同老婆食生日飯,但係食到一肚氣。跟本冇人想同你落單,叫人之後係咁話轉頭幫你,但轉頭係去咗傾計或者去咗搵第二枱客好似覺得我哋得兩個人吾洗點理冇乜生意做總結嚟講食物ok服務完全唔得Really unpleasant service experience to tonight, waited around 30 minds to take our order while other guests arrive after us got served right awayMaybe this is due to we are only two people and not regular customerThe food is okay, but really not worth the unpleasant service experience
今晚本身諗住同老婆食生日飯,但係食到一肚氣。
好似覺得我哋得兩個人吾洗點理冇乜生意做

總結嚟講食物ok服務完全唔得

2023-07-28 1249 瀏覽
最近我同朋友去左屯門嘅一間老字號酒樓-容龍酒家食海鮮,我哋揀咗啲自己買嚟再俾酒樓處理嘅海鮮,全部都好新鮮好好味,尤其係啲鮑魚,啲扇貝加埋粉絲,味道真係冇得輸!仲有啲砵酒蠔,真係有驚喜,啲龍蝦焗得剛剛好,好彈牙好爽口。最後食咗個夜王鮮奶燉蛋白,啲甜品真係好好味,令整個海鮮餐完美結束。整體用餐體驗好出色,餐廳嘅菜式同服務都好好,真係好滿意。如果你鍾意食海鮮,真係要嚟到容龍酒家試吓佢哋嘅美食