2024-03-07 427 瀏覽
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 大西北小清新Cafe🌿 】#beerpig天水圍 #beerpig西式大西北天水圍近濕地公園個邊開左好多間餐廳😯今日小編就試下呢間小清新Cafe先🌿Cafe環境幾寬敞,裝潢偏日系以木為主,視覺上幾舒適,靜靜地同朋友一齊黎食Lunch/Tea傾下計就再適合不過👩🏻‍🤝‍👩🏼近門口位置仲有幅小茶角打卡牆📸💖想睇更多美食 & 日常分享?留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🥩紐西蘭牛肉眼排8oz 配炸薯角及田園沙律|$158牛排切好曬食用方便,而牛排本身有用鹽調味,味道夠濃🤔直接食可唔洗配醬汁食🥗班尼迪蛋 配煙三文魚/牛油果|$88另加牛油果 +$18除左主食之外,都有啲輕食可以揀,班尼迪蛋有配牛角包🥐鋪左滿滿既煙三文魚,加錢要埋牛油果😋兩款配料都要曬就唔洗揀!女士們胃口細啲既時候點呢款就岩岩夠飽👍🏻🧇蕉糖香蕉窩夫|$68一上台就聞到香聞聞既香蕉味,香蕉表面有層脆卜卜既焦糖🤤香蕉x雪糕x窩夫🧇一齊食真係好夾,份量大,兩個人食一份就岩岩好🍹士多啤梨奶昔|跟餐價$25跟餐會有加配價,奶昔無揀少甜但味道都唔會假甜或過甜👍🏻感覺好清新,一口氣飲曬成杯都唔會覺

#beerpig天水圍 #beerpig西式

💖想睇更多美食 & 日常分享?留意有咩推介啦🌟

#🍻🍖 質素:

🥩紐西蘭牛肉眼排8oz 配炸薯角及田園沙律|$158

🥗班尼迪蛋 配煙三文魚/牛油果|$88
另加牛油果 +$18

🧇蕉糖香蕉窩夫|$68

🍹士多啤梨奶昔|跟餐價$25
跟餐會有加配價,奶昔無揀少甜但味道都唔會假甜或過甜👍🏻感覺好清新,一口氣飲曬成杯都唔會覺得好滯😋

🍹芝士奶蓋桂花茶|竹韻清幽茶底|$36
加愛玉 +$6
呢到既茶飲都可以有好多自己配搭,可以自選茶底,加配鮮奶/果汁/各式各樣既配料🙈咁多選擇真係會揀到頭暈眼花🥴
桂花茶揀左半甜都有係甜左少少😋可能揀微甜會再清新啲,竹韻清幽茶底茶味唔會過濃,清清淡淡易入口,又唔會蓋過桂花味🌸

🍻 #小茶角 🍖
📍天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先
#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#天水圍 #天水圍美食 #Cafe #西式
士多啤梨奶昔  &  芝士奶蓋桂花茶
下午茶
士多啤梨奶昔  &  芝士奶蓋桂花茶
2024-01-17 166 瀏覽
今日約左個朋友仔一齊去左間~位於天水圍濕地公園附近一間Cafe食lunch😇啲食物都幾好👍整得幾好味🤤招牌新品(薑餅人樽仔皇家鮮奶茶)樽仔以薑餅人造型😜香濃順滑 感覺有少少似牛奶味道炸洋蔥圈金黃酥脆的外層,外酥裡嫩、鮮甜香氣、薄脆口感蕃茄虎蝦意粉鮮味濃郁的番茄醬、彈牙的虎蝦 意粉能夠完全吸收番茄醬和虎蝦的風味,使每一口都能夠帶來滿足感😗經典手打牛肉漢堡配田園沙律牛肉彈牙的牛肉口感,肉質鮮嫩多汁牛角包鬆脆口感田園沙拉清爽、爽脆,並且搭配新鮮的蔬菜和胡麻醬😏百香果梳打具有清新的口感,帶有香果的酸味和微甜的風味 😬新鮮檸檬冬瓜茶清爽的口感,帶有檸檬的酸味和冬瓜的清甜冬瓜具有清熱解毒和利尿的作用,能夠幫助降低體內的火氣🤓環境~以文青風格為主以藝術文化、和舒適感。這種環境設計旨在為顧客提供一個放鬆、靈感和創造力的空間,在享受美食的同時,也能感受到文化的氛圍😌交通有些少不方便需要自行轉成輕鐵或搭乘的士去餐廳

招牌新品(薑餅人樽仔皇家鮮奶茶)
樽仔以薑餅人造型😜香濃順滑 感覺有少少似牛奶味道
薑餅人樽仔皇家鮮奶茶

炸洋蔥圈
金黃酥脆的外層,外酥裡嫩、鮮甜香氣、薄脆口感

蕃茄虎蝦意粉
鮮味濃郁的番茄醬、彈牙的虎蝦

經典手打牛肉漢堡配田園沙律
牛肉彈牙的牛肉口感,肉質鮮嫩多汁
牛角包鬆脆口感
田園沙拉清爽、爽脆,並且搭配新鮮的蔬菜和胡麻醬😏
經典手打牛肉漢堡(牛角包)

百香果梳打
具有清新的口感,帶有香果的酸味和微甜的風味
😬

新鮮檸檬冬瓜茶
清爽的口感,帶有檸檬的酸味和冬瓜的清甜
冬瓜具有清熱解毒和利尿的作用,能夠幫助降低體內的火氣🤓

環境~

交通有些少不方便需要自行轉成輕鐵或搭乘的士去餐廳
2024-01-16
薑餅人樽仔皇家鮮奶茶
蕃茄虎蝦意粉
經典手打牛肉漢堡(牛角包)
🥰 前日帶媽咪去濕地公園附近既一間行小清新路線既餐廳食brunch~呢間出名牛角包🥐菜式,所以叫左兩款牛角包signature breakfast~~🥐班尼迪蛋配牛油果🥑 $88荷蘭醬味道調較恰宜,同埋雞蛋做到流心效果😍 牛油果🥑好新鮮沒有氧化變色,再配上旁邊既胡麻沙律,味道清新~🥐黑松露炒蛋牛角包-田園沙律🥗 $58黑松露炒蛋炒得香滑😋 而牛角包🥐係溫度暖暖的,質感酥脆~🥐芝士肉醬意粉🍝 $63想食下d熱辣辣既食物,所以叫左碟意粉❤️ 有好多肉醬喔😍 加左芝士🧀粉好香~ 意粉軟硬度適中👍🏻🥐蜂蜜香糯 $28呢幾日要飲熱飲,揀左微甜同埋加$8蘆薈,好清甜岩晒潤喉😽🥐鮮檸檬蜂蜜 $28而媽咪呢杯加左鮮檸檬🍋所以酸酸甜甜,都係養生之選🥰原來做緊限時優惠,加HK$12即送焦糖珍珠窩夫 🧇*免加一服務費~地址:天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖

🥐班尼迪蛋配牛油果🥑 $88

🥐黑松露炒蛋牛角包-田園沙律🥗 $58
黑松露炒蛋炒得香滑😋 而牛角包🥐係溫度暖暖的,質感酥脆~

🥐芝士肉醬意粉🍝 $63

🥐蜂蜜香糯 $28
呢幾日要飲熱飲,揀左微甜同埋加$8蘆薈,好清甜岩晒潤喉😽

🥐鮮檸檬蜂蜜 $28
而媽咪呢杯加左鮮檸檬🍋所以酸酸甜甜,都係養生之選🥰

原來做緊限時優惠,加HK$12即送焦糖珍珠窩夫 🧇

*免加一服務費~

2024-01-10
2024-01-09 247 瀏覽
👦🏻👧🏻想晚餐食啲輕食啲,上網揾到天水圍呢間主打牛角包漢堡嘅店鋪,除咗牛角包仲有沙律、主菜、窩夫等等。佢哋嘅牛角包超鬆脆,份量好足夠做一個lunch或者dinner😋脆雞芝牛 配炸薯角 $68+$5牛角包大大個超酥脆😍!入面嘅雞扒煎到外皮香脆🐤,雞肉嫩滑juicy加埋芝士🧀,好正!炸薯角粒粒金黃色,炸到外脆內軟。芝豬牛 配沙律 $68吉列豬扒香脆多汁🐷加埋芝士嘅鹹香🪤,同牛角包酥脆嘅口感加埋,口感豐富😋👍🏻!蟹肉忌廉意粉 $78意粉彈牙掛汁,蟹肉份量多🦀。焦糖珍珠窩夫 $58窩夫厚度比出面個啲較薄身,但都做到外脆內軟感✨!充滿蛋香味🥚配上焦糖雪糕🍨,冷熱交融,真係食到停唔到口😋~ 珍珠份量多,煮得夠軟腍Q彈👍🏻香蕉奶昔 $49奶昔打得幼滑,啖啖香甜蕉味🍌,甜度剛好。芝士奶蓋桂花茶 $36芝士奶質地蓋綿密幼滑,充滿濃厚嘅鹹甜味,同清香嘅桂花茶好夾🌼,中和咗芝士嘅膩感。加 HK$12即送焦糖珍珠窩夫🧇 📍 小茶角 (濕地公園路) (天水圍)天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖@tea_and_corner #finedinewithcouple天水圍 #美

脆雞芝牛 配炸薯角 $68+$5

芝豬牛 配沙律 $68

蟹肉忌廉意粉 $78
意粉彈牙掛汁,蟹肉份量多🦀。

焦糖珍珠窩夫 $58

香蕉奶昔 $49
奶昔打得幼滑,啖啖香甜蕉味🍌,甜度剛好。

芝士奶蓋桂花茶 $36

加 HK$12即送焦糖珍珠窩夫🧇

📍 小茶角 (濕地公園路) (天水圍)

@tea_and_corner

#finedinewithcouple天水圍

#美食 #優惠 #天水圍 #天水圍美食 #香港 #香港美食 #小茶角
2024-01-05
2024-01-05 185 瀏覽
位於天水圍濕地公園路一號Wetland Season Bay地下16號舖的小茶角,主打台式飲品及西餐。筆者當晚為平安夜,特意和朋友來用餐慶祝,小店燈光溫暖明亮,而且與鄰桌距離寬闊,可以愉快地和朋友用餐和聊天。。餐廳採用手機掃描二維碼點菜,約十分鐘後,飲品和食物便陸續上桌了。。📌薑餅人樽仔:皇家鮮奶茶 - $38年輕的女職員先送上兩客賣相可愛的薑餅人,相當適合打卡。輕輕呷一口奶茶,口感滑溜。鮮奶味道香甜,比茶味更為突出。。筆者和朋友點了一個二人晚餐($338),包每人一客沙律/前菜、主食、意粉及小食各一客。筆者和朋友都是頗為大胃口的女孩子,份量適中。。📌是日餐湯或田園沙律(Soup of the Day / Garden Salad)是日餐湯為熱騰騰的南瓜湯,濃稠度適中,南瓜味濃,清新又香甜。朋友則點了一客沙律,沙律菜質感爽脆,沙律醬的份量恰到好處,能令沙律的層次更為豐富。。📌紐西蘭牛肉眼扒 8oz 配炸薯角及田園沙律(New Zealand Beef Ribeye Steak with Fried Potato wedges and Garden Salad)肉眼扒即點即煎,上桌時還是

📌薑餅人樽仔:皇家鮮奶茶 - $38

📌是日餐湯或田園沙律

📌紐西蘭牛肉眼扒 8oz 配炸薯角及田園沙律

肉眼扒即點即煎,上桌時還是熱騰騰的。廚師不會將肉眼扒煎得過熟,大約是七成的熟度。紐西蘭牛扒肉味香濃,外面煎得香脆,裡面仍然Juicy多汁。

筆者通常會直接享用第一件肉眼,感受肉眼扒的原味。之後,就可以沾少許燒汁,感受當中的分別與變化。

配菜還有新鮮滾熱辣的炸薯角,與及清新的田園沙律。當天十分寒冷,氣溫只有攝氏八度,儘快吃掉菜式,味道最好。

📌黑松露日本帆立貝意粉 + $20
(Japanese Scallop Pasta with Black Truffle)

日本帆立貝的尺寸巨大,肉質飽滿,一口咬下去,令人相當滿足。黑松露的份量恰到好處,不會濃烈得完全蓋過其他食材的味道。意粉軟硬適中,不會過硬或過腍。

其他配料還包括有香草碎、香菇片等。朋友頗喜愛這意粉,吃得津津有味。

📌白酒忌廉煮青口
(Mussels in a Creamy Wine Sauce) +$28

剛上桌,忌廉和牛油的香氣撲鼻,令人食指大動。青口質感彈牙,吸滿了誘人的醬汁,這道菜式還加入了洋蔥絲,令菜式的味道更為豐富。

📌牛角包漢堡 - Croissant
屯門牛 - $56
蛋、蘑菇、芝士、煙肉、蕃茄
(Egg, Mushroom, Cheese, Bacon, Tomato)

牛角包漢堡系列是餐廳的鎮店之寶。牛角包質感相當酥脆,吃起來滿足又過癮。

裡面的配料充足又豐富,嫩滑的煎蛋和芝士,配上煎得香脆的煙肉。這個組合,美味得令人難忘。

小茶角
📍地址:濕地公園路一號Wetland Seasons Bay地下16號舖
2023-12-24
平安夜
  • 牛角包漢堡
依一站嚟到好好好耐冇嚟過嘅天水圍,尤其係濕地公園附近,真係同以往好唔同🧐~ 當然嚟試下間未試過嘅應援cafe,兼周圍行下嚟個半日遊~ 😊🍝 Lunch Set - 蒜香鴨胸炒意粉 😋😋😋😋炒過嘅蒜頭🧄無敵香,仲有炒至軟身嘅紫洋蔥甜味,而意粉有硬身少少~ 四件厚切鴨胸非常肥美,鴨味好濃、肉質彈牙,帶鴨油香 😚 整體調味屬於清淡~☕️ Lunch Set - Dirty 😋😋😋😋Lunch Set加飲品半價,揀咗杯平時少叫嘅Dirty~ 細杯Dirty更能夠飲到咖啡同奶嘅濃厚身,加冰🧊可以令成杯Dirty唔會過於濃縮~午餐 💵💵 約港幣$80/人 💁🏻‍♀️ Cafe周末都有Lunch Set提供,而且唔收加一 👍🏻 真係難得!場內某幾個位貼咗🐨嘅相&海報,唔會貼到成間Cafe都係而遮蓋本身嘅裝潢~ 😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍝 Lunch Set - 蒜香鴨胸炒意粉 😋😋😋😋

☕️ Lunch Set - Dirty 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$80/人

2024-06-02
Went on a lovely walk with my cousin brother when sudden dessert cravings hit us!🧇🍰 We stumbled upon this cute little cafe named Tea & Corner and decided to give it a try! Since we're Muslim, we skipped the meals and went straight for desserts and coffee.🧁☕️
Cappuccino
Caramel Pearl Waffle with Ice Cream
2024-05-22
$100 (其他)
Cappuccino
2024-04-16 12 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨遊濕地公園必食 🥐-小茶角🇭🇰 天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下16號舖 🇭🇰-🥐 濕地公園附近要坐低食野要行返過Wetland Seasons Bay, 小茶角係性價比高又餐點多元化既選擇, 仲要有服務但唔收服務費! 🥐 店內主要用方枱, 拍埋可以變多人桌, 見都有唔少一班同學或一家人黎食野, 係休息好地方-🐖 脆烤豬腩條 $88💯腩肉肥瘦相間, 表面烤到金黃色好脆口, 切成條狀依然保持肉汁💯cafe形式餐廳都做到呢個效果好抵讚, 下次可以放心試佢地既牛扒同烤春雞-🥩 牛魔王牛角包漢堡 $69✨牛角包切半包住牛漢堡同炒蛋, 番茄生菜, 炒蛋炒得乾身, 所以唔會整腍個脆脆牛角包, 另有磨菇同芝士, 配合返手打牛漢堡咁juicy!✨牛角包免費送沙律菜, 可加$5轉配炸薯角, 睇落唔係好夠色水, 但食落都脆-🍌 蕉糖香蕉窩夫 $68💯香蕉上既焦糖係完美, 份量剛好鋪滿表面, 一切就開唔會太厚太甜; 牛角包窩夫壓實左口感好酥脆, 配上雲呢拿雪糕係100分配搭!-🍳 班尼迪蛋 配煙三文魚 $88✨餐牌冇寫有係用牛角包原來都有, 果然係餐廳signatu
👧🏻😋👅🍽✨

🍌
蕉糖香蕉窩夫 $68

🍳
班尼迪蛋 配煙三文魚 $88
✨餐牌冇寫有係用牛角包原來都有, 果然係餐廳signature, 成個benedict配搭都係變奏版, 用牛角比起用英式鬆餅口感更脆, 而用煙三文魚取代煙肉做topping更moist
✨荷蘭醬味道唔太酸太搶, 可突出返牛角牛油香同煙三文魚, 但如果個蛋可流心少少就更完美

🍵
芝士奶蓋桂花茶 $36
💯芝士奶蓋比較流質冇咁膩, 帶微微鹹香好好食! 茶底可自選, 揀左雨霞龍井清新又甘香
芝士奶蓋桂花茶

🍹
薄荷梳打 $37
✨天氣熱飲梳打好gur! 薄荷幾fresh, 如果加幾片新鮮薄荷就更清爽!

脆烤豬腩條
牛魔王牛角包漢堡
芝士奶蓋桂花茶
2024-04-13 11 瀏覽
今次同大家介紹呢間係天水圍嘅cafe - 小茶角。🍽️檸檬香草烤春雞半隻配薯蓉通常呢種烤春雞食落都會諧霎霎同好乾咁,點知食落口,啲雞肉好滑嫩呀!加埋佢落咗檸檬香草做調味,令到食落好香口感!一啖食春雞一啖食薯蓉,又唔同嘅口感昇華咗出嚟😋🍽️小食大拼盤呢個小食大拼盤有炸蠔、炸蝦、炸雞翼、薯角同炸洋蔥圈,全部小食食落都好脆卜卜!特別最鍾意係炸蠔,用支叉拮落個炸蠔到嘅時候,啲炸蠔嘅汁多到會咇出嚟!而且仲會有個甜酸醬俾你一齊點嚟食,好味道😋🍽️士多啤梨窩夫窩夫切落去好鬆脆,而且食落好有牛油味!士多啤梨會切到一片片,令到成個甜品望落有好多士多啤梨呀!加埋雲呢拿雪糕同士多啤梨果醬,令到成個甜品酸酸甜甜,好開胃😋🧋鮮奶仙草凍鮮奶奶味滑順香甜又濃郁,配埋滑溜溜嘅仙草凍,令到可以一邊飲同時又可以食到微微仙草嘅甘味😋🥤朱古力奶昔飲落朱古力味香濃綿滑,而且飲落口感滑溜冇冰粒,好似飲緊溶咗嘅朱古力雪糕咁,好飲😋
今次同大家介紹呢間係天水圍嘅cafe - 小茶角。
🍽️檸檬香草烤春雞半隻配薯蓉

🍽️小食大拼盤

🍽️士多啤梨窩夫

🧋鮮奶仙草凍

🥤朱古力奶昔
2024-04-09 9 瀏覽
🍔N3 牛魔王配薯角 $89特別在係牛角包漢堡,包好食,不過手打牛肉漢堡無味,蘑菇似罐頭無菇味😅。跟餐🥗田園沙律以為係一碗仔咁上,原來漢堡旁果啲沙律菜就係「田園沙律」😅。🥤凍鮮奶咖啡+$18本來想點Dirty,但手機點餐時見到可以揀少冰,問店員後佢話Dirty係有冰嘅😵‍💫。我知呢間唔係cafe,但都唔係咁掛,咁Dirty同冰Latte有咩分嘢??講番杯Latte,似係茶記鮮奶版咖啡多奶😐。🍝N6 蟹肉忌廉意粉 $98呢個正常啲,菇唔係罐頭,蟹肉都唔少,不過整體份量細。跟餐🥣是日餐湯好淡好水嘅紅湯🥲。🧋鮮檸愛玉+$12呢杯正常。🌟整間店充滿油煙味,冷氣夠大,但油煙味不散🥲。

牛魔王配薯角

🍔N3 牛魔王配薯角 $89

跟餐🥗田園沙律
以為係一碗仔咁上,原來漢堡旁果啲沙律菜就係「田園沙律」😅。

檸檬愛玉,冰Latte

🥤凍鮮奶咖啡+$18

🍝N6 蟹肉忌廉意粉 $98
呢個正常啲,菇唔係罐頭,蟹肉都唔少,不過整體份量細。

紅湯

跟餐🥣是日餐湯
好淡好水嘅紅湯🥲。

🧋鮮檸愛玉+$12
呢杯正常。

🌟整間店充滿油煙味,冷氣夠大,但油煙味不散🥲。

2024-04-07
蟹肉忌廉意粉
早前同Alex大讚過位於屯門碼頭的《小茶角》,很可惜已經結業了。今天來天水圍探老豆,借意帶埋老豆一起去探下現在唯一在天水圍的《小茶角》。原來這邊店舖比起屯門大很多哦!環境同裝修讓人感覺很舒服,牆上還掛滿著著名人物惡搞畫作,每人都揸住杯珍珠奶茶🤣,餐單定位也顯得升級了,從小食冷飲店,變得更西餐廳化😌晚餐還細心設計出二人套餐,我們選了兩個是日餐湯,今曰是蘑菇忌廉湯,主菜選了紐西蘭牛肉眼扒配炸薯角及田園沙律,出菜前已經幫我們切好一條條給我們方便食用,好窩心哦!😍而另一個主菜我就選了牛魔王配薯角,其實我都真係好鐘意食牛角包架!😌而這個牛魔王就是用牛角包夾著一大舊手打牛肉漢堡,香滑炒蛋,蕃茄同埋芝士,是一款創新又好味的三文治😍餐下還選了一個帶有酒香和蒜香味的煮蜆,蜆肉食落也很鮮甜🤤最後緊係要食埋個甜品先走啦!😉 外脆內軟的窩夫,配上雲呢拿雪糕,焦糖醬汁, 再自行放上煙煙靭韌的黑珍珠,完全無可抗拒😋#焦糖珍珠窩夫

餐下還選了一個帶有酒香和蒜香味的煮蜆,蜆肉食落也很鮮甜🤤

#焦糖珍珠窩夫
2024-04-03
  • 焦糖珍珠窩夫
2024-03-22 15 瀏覽
這間以牛角包為主打嘅台式餐廳白色雲石枱面, 牆身配以卡通嘅壁畫, 予人輕鬆悠閒感覺, 加上足夠嘅空間感, 可以自在地吃一頓豐富嘅晚餐。晚市雙人套餐意大利菜湯以新鮮雜菜為主, 湯底清甜。紐西蘭牛肉眼扒 80z 配炸薯角及田園沙律肉質幾嫩滑, 配菜田園沙律口感清新, 炸薯角好香脆。蕃茄虎蝦意粉虎蝦肉質鮮嫩, 口感彈牙, 濃郁酸甜茄汁味道和虎蝦嘅鮮味, 意粉有嚼勁。白酒忌廉煮藍青口藍青口嫩滑彈牙, 有海鮮鮮甜味道, 加上白酒酒香和忌廉奶香, 提升青口鮮味。蟹肉忌廉意粉蟹肉鮮味, 忌廉奶香幼滑, 沾滿彈牙嘅意粉, 口感順滑。牛油果沙律牛油果熟透果香幼滑, 令人回味。西牛以酥香牛角包, 配以香滑忌廉, 雲呢拿雪糕和咸香牛油, 營造出西多嘅風味, 口感豐富。凍焦糖咖啡幼滑咖啡配以清香焦糖, 口感順滑, 甜度啱啱好。
這間以牛角包為主打嘅台式餐廳

晚市雙人套餐
意大利菜湯以新鮮雜菜為主, 湯底清甜。

紐西蘭牛肉眼扒 80z 配炸薯角及田園沙律
肉質幾嫩滑, 配菜田園沙律口感清新, 炸薯角好香脆。

白酒忌廉煮藍青口

蟹肉忌廉意粉
蟹肉鮮味, 忌廉奶香幼滑, 沾滿彈牙嘅意粉, 口感順滑。

牛油果沙律
牛油果熟透果香幼滑, 令人回味。

西牛

凍焦糖咖啡
幼滑咖啡配以清香焦糖, 口感順滑, 甜度啱啱好。
2024-03-21 15 瀏覽
於2024年3月19日午餐。剛好走到天水圍這邊,就去了濕地公園這邊的小餐店去。小茶角以賣牛角包為主打,所以商標都看到了牛角的形狀。我更認為名字適合角落的意思,裝潢令我想起兒童樂園,更像是一個放學後,家長和小朋友都可以放電的地方。蒜香煙鴨胸炒意粉🍝炸蒜和蒜頭的融合,味道很濃烈,配上洋蔥和雞脾菇。意粉炒得剛好,不會太硬,還保持到濕潤。煙鴨胸被煎過,鴨油脂味很香。意粉的份量對我來說都剛好。牛油果奶昔🥑套餐以半價就可以加購,淺綠色的奶昔,牛油果味道不算很重,反而奶味﹑雪糕味很重。焦糖香蕉窩夫🍌窩夫是把牛角包熱壓的,所以比較重牛油味。焦糖的香蕉配上雪尼拿雪糕,小朋友喜愛的配搭,再配上焦糖和額外要求的奶油,這刻忘記了什麼叫脂肪。
於2024年3月19日午餐。

剛好走到天水圍這邊,就去了濕地公園這邊的小餐店去。

蒜香煙鴨胸炒意粉🍝

牛油果奶昔🥑

焦糖香蕉窩夫🍌
2024-03-19 19 瀏覽
去完天水圍公園賞櫻花,是時候醫肚了。聽聞小茶角在濕地公園開了分店,決定前往一試😍。屯門牛$56 加黑松露醬+$10 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)它的牛角包一直很有名,上枱時,香氣四溢,充滿牛油香味。一口下去,酥皮鬆脆,層層分明且非常鬆軟 。「屯門牛」這款包含蛋、蘑菇、芝士、煙肉、蕃茄等配料,份量大且多。半融的芝士包裹着煎得金黃,微微燶邊的煙肉,搭配滑捋捋滑蛋及香噴噴蘑菇,一啖咬落去,大大大滿足😍。強烈建議加黑松露醬,添加後味道及層次截然不同,黑松露的濃郁香氣令食物別具一番風味。BBQ醬燒豬仔骨配薯角 $178賣相十分吸引且大條。肉質鬆軟且不黏骨,輕輕一切,骨肉便立即分離。醬汁非常惹味,食都吮晒手指。蕉糖香蕉窩夫 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)熱辣辣的窩夫外脆內軟,配上淡淡的雲呢拿雪糕,本身已是天作之合。加上脆焦糖面的香蕉,真的是世紀絶配。冷熱交替,濃淡共融,口感非常豐富😋😋😋。牛油果奶昔 $58入口非常順滑,牛油果味濃,十分足料,飲完覺得充滿營養及能量!🤭 @Big_Big_Foodie

屯門牛$56 加黑松露醬+$10 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

BBQ醬燒豬仔骨配薯角 $178
BBQ醬燒豬仔骨配薯角

蕉糖香蕉窩夫 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

牛油果奶昔 $58
牛油果奶昔

蕉糖香蕉窩夫
之前朋友推介我去呢間天水圍既Cafe,今日趁weekend得閒就去食下啦。 餐廳樓底高,木系裝修配搭白色嘅雲石枱整個感覺好舒服。餐廳服務員有有禮貌而且細心,食物整體水平高,播住輕輕的音樂🎼,同屋企人一齊渡過一個悠閒嘅晚上。-🌟 薑餅人樽仔奶茶|$38|9/10 👍🏻外型超級可愛,討好。只係同佢影相都已經覺得值回票價有好香嘅鮮奶味同淡淡嘅茶味🧋-🌟 珍寶小茶角|$109|9/10 👍🏻呢個係私心推薦樣樣都有啲,一次過滿足晒你嘅願望牛角酥好🥐香牛油味好鬆軟,超好食-🌟 紐西蘭牛肉眼扒🥩|$168|8.5/10牛扒肉質鮮嫩,多汁,油脂同牛肉嘅分布平均本身係配薯角嘅, 但係今日麻麻想食熱氣嘢佢都好細心咁幫我哋改做薯蓉-🌟焦糖珍珠窩夫|$58|8.5/10窩夫🧇脆脆哋,暖暖哋配埋焦糖同埋珍珠同埋雪糕甜品控必試 -如果係揸車嘅話,可以泊喺Wetland 停車場。如果搭輕鐵嘅話,可以搭天水圍循環線705,直接喺濕地公園站落車,都係落車行兩步就到。

🌟 薑餅人樽仔奶茶|$38|9/10 👍🏻
外型超級可愛,討好。
只係同佢影相都已經覺得值回票價
有好香嘅鮮奶味同淡淡嘅茶味🧋

🌟 珍寶小茶角|$109|9/10 👍🏻
呢個係私心推薦
樣樣都有啲,一次過滿足晒你嘅願望
牛角酥好🥐香牛油味好鬆軟,超好食

🌟 紐西蘭牛肉眼扒🥩|$168|8.5/10
牛扒肉質鮮嫩,多汁,油脂同牛肉嘅分布平均
本身係配薯角嘅, 但係今日麻麻想食熱氣嘢
佢都好細心咁幫我哋改做薯蓉

🌟焦糖珍珠窩夫|$58|8.5/10
窩夫🧇脆脆哋,暖暖哋
配埋焦糖同埋珍珠同埋雪糕
甜品控必試