2024-03-05 1112 瀏覽
山竹牛肉球 $22- 牛肉球食落幾扎實,有汁有口感,唔錯。香脆炸鮮奶 $22- 大大件炸鮮奶一份有3件,每件都炸到金黃色,外層粉漿唔會太厚,入面好多奶同好滑,外脆內軟,好食。咖喱金錢肚 $25- 好多人叫依個咖哩金錢肚,個咖哩汁整得好濃郁,金錢肚吸晒D咖哩汁,少少辣,煮得幾入味。蟹膏燒賣皇 $28- 燒賣上嘅蝦彈牙,但燒賣肉少少偏硬。
山竹牛肉球 $22
- 牛肉球食落幾扎實,有汁有口感,唔錯。
香脆炸鮮奶 $22
咖喱金錢肚 $25
蟹膏燒賣皇 $28
- 燒賣上嘅蝦彈牙,但燒賣肉少少偏硬。
睇咗食評都知道應該環境有啲差 有心理準備係傳統茶樓咁樣點知入到去 杯碟啲油用滾水洗完都仲好油 籠邊起晒污跡 貌似仲有上一種食物殘渣拼檯都預咗 坐唔落都要拼 但上一檯客人嚟嘅骨都仲喺度嘢食方面 點心唔熱 皮厚到黐線最後我連出名既流沙包都無叫 見到好多都係睇大众点评叫嘢食 好多遊客 香港茶客少 一百蚊 舒服坐茶餐廳仲好餐牌上面好多嘢都冇 要自己行出去拎地下油立立到黐線 嘢食都係好普通 普通酒樓都仲好 廿幾蚊個點心起 好多地方都仲做到 唔推薦衛生環境惡劣
睇咗食評都知道應該環境有啲差

廿幾蚊個點心起 好多地方都仲做到
唔推薦
衛生環境惡劣
2023-12-16 1594 瀏覽
走進這家小店,香氣四溢,各種傳統的港式點心讓人垂涎三尺。環境雖說平民,但絕不減食物的美味。首先嚐了一籠蒸得剛好的蝦餃,🥟外皮透明,薄得吱一聲就破,裡頭的蝦則是鮮美彈牙,一口咬下去,鮮甜汁液滿溢,簡直係靚絕。再來的燒賣,粒粒飽滿,點上面嗰粒蟹籽,「真係著數!」豬肉同蝦肉嘅混合口感,啖啖肉感,味道剛剛好。點心推車一來,嗌聲四起,好似返到舊時光。撈起一籃叉燒包,「包到好,賣相精緻」。一口咬開,鬆軟而帶點彈性的皮,咸甜適中的叉燒餡料,真係滿足到唔得了。又點了幾件鹹蛋流沙包,「爆漿流金」,鹹甜兼得,絕不膩口。店員服務態度親切,雖然忙到接近「手忙腳亂」,但都盡力照顧每一位客人。整體嚟講,經歷了一次平民價格但貴族享受嘅美食體驗。下次想嘆港味,我知道邊度搵。🍜💛🎉

2023-11-15 2051 瀏覽
一年前去過食,一試難忘,特別係炸鮮奶同金錢肚。所以今個Weekend特登過海入堅尼地城食。之前去食果陣,大陸仲未開關,今次去成條隊有7成都係遊客🫥。不過因為人流去得快,等咗20分鐘就入到去🤭。通常2-3個人都係要同人搭枱,環境就真係坐得唔係幾舒服🤧。開咗茶之後,可以攞張卡出去攞野食🤣,如果有姐姐推車仔攞新鮮出爐嘅點心出去,我地都可以係架點心車到攞野食添🤪。我地第一時間攞咗籠咖哩金錢肚😆,個咖哩汁整得好濃郁,件金錢肚掛哂啲汁,😋仲要煮得好入味。出面好少有咁入味,真係好野味🤤🤤。🔹咖哩金錢肚9/10之後攞咗籠鳳爪,正正常常。🔹鳳爪 6/10聽到有人話炸鮮奶新鮮出爐,即刻去咗攞。一份有3件,每件都炸到金黃色🤩,幾大件。D粉醬唔會好厚,入面好多奶。個奶好滑,又。唔會太甜。因為新鮮出爐嘅關係,唔會成啖油。外脆內軟,好好食😋🔹炸鮮奶等咗好耐,終於等到流沙包出爐。D餡唔會太少,食落去蛋黃味好濃😍,我仲咁啱咬到少少咸蛋黃,超級香🥰。係我食過最香咸蛋黃味嘅流沙包🤩🤩。🔹流沙包最後友人話金錢肚唔夠喉,叫多咗一籠😜😜。❤️好味:8.5/10❤️性價比:6/10❤️環境:2/10

🔹咖哩金錢肚9/10

之後攞咗籠鳳爪,正正常常。

🔹鳳爪 6/10

聽到有人話炸鮮奶新鮮出爐,即刻去咗攞。

🔹炸鮮奶

等咗好耐,終於等到流沙包出爐。

🔹流沙包

最後友人話金錢肚唔夠喉,叫多咗一籠😜😜。

❤️好味:8.5/10
❤️性價比:6/10
❤️環境:2/10
  • 流沙包
  • 炸鮮奶
  • 咖哩金錢肚
「新興食家」承襲老派茶樓風格全部點心人手製作 半開放式廚房 可以見到點心師傅忙碌咁包緊大大粒蝦餃 餡料真材實料又好食!而且茶樓伙記好有人情味雖然樓面好好好忙但佢哋唔會好惡 有姐姐好好人同我哋分享邊樣點心好食 點心出爐又問我哋要唔要❤️茶樓姐姐會推住新鮮出爐嘅點心車嗰日好幸運坐到廚房附近點心一出爐就食到!!1️⃣ 滑豬潤燒賣 ($23)一齊搭枱食客推薦嘅點心豬潤燒賣依家真係買少見少係傳統懷舊點心之一豬潤大大嚿 滑身爽口豬潤下面係豬肉燒賣足料又好食2️⃣ 皇牌流沙包 ($25)新興食家必食皇牌點心!!!新鮮出爐熱辣辣咬開係流心奶黄餡甜甜地幾好食新鮮出爐一定要同點心姐姐講!唔係就要等第二輪㗎喇3️⃣ 豆苗蝦餃皇 ($27)坐喺廚房附近見到點心司傅馬不停蹄咁包蝦餃忙到連飯都唔得閒食🥹好佩服點心司傅嘅匠人精神❤️蝦餃食材好新鮮蝦餃size好大 名乎其實蝦餃皇🙈皮薄蝦餡香👍🏻👍🏻👍🏻4️⃣鵪鶉蛋燒賣 ($22)好好味嘅手工燒賣個人最中意嘅一道點心之一推薦👍🏻👍🏻5️⃣ 豉汁蒸鳳爪 ($25)豉汁好入味6️⃣ 咖喱金錢肚 ($25)淡淡咖喱味 同爽口金錢肚好夾聽同枱食客分享成籠點心係放滿金錢肚唔會好似連鎖酒樓咁 下面放蘿蔔絲只
「新興食家」承襲老派茶樓風格
全部點心人手製作
半開放式廚房 可以見到點心師傅忙碌咁
包緊大大粒蝦餃 餡料真材實料又好食!

而且茶樓伙記好有人情味
雖然樓面好好好忙
但佢哋唔會好惡
有姐姐好好人同我哋分享
邊樣點心好食 點心出爐又問我哋要唔要❤️

茶樓姐姐會推住新鮮出爐嘅點心車
嗰日好幸運坐到廚房附近
點心一出爐就食到!!

1️⃣ 滑豬潤燒賣 ($23)
一齊搭枱食客推薦嘅點心
豬潤燒賣依家真係買少見少
係傳統懷舊點心之一
豬潤大大嚿 滑身爽口
豬潤下面係豬肉燒賣
足料又好食

2️⃣ 皇牌流沙包 ($25)
新興食家必食皇牌點心!!!
新鮮出爐熱辣辣
咬開係流心奶黄餡
甜甜地幾好食
新鮮出爐一定要同點心姐姐講!
唔係就要等第二輪㗎喇

3️⃣ 豆苗蝦餃皇 ($27)
坐喺廚房附近
見到點心司傅馬不停蹄咁包蝦餃
忙到連飯都唔得閒食🥹
好佩服點心司傅嘅匠人精神❤️

蝦餃食材好新鮮
蝦餃size好大 名乎其實蝦餃皇🙈
皮薄蝦餡香👍🏻👍🏻👍🏻

4️⃣鵪鶉蛋燒賣 ($22)
好好味嘅手工燒賣
個人最中意嘅一道點心之一
推薦👍🏻👍🏻

5️⃣ 豉汁蒸鳳爪 ($25)
豉汁好入味

6️⃣ 咖喱金錢肚 ($25)
淡淡咖喱味 同爽口金錢肚好夾
聽同枱食客分享
成籠點心係放滿金錢肚
唔會好似連鎖酒樓咁 下面放蘿蔔絲
只有面嗰層先有點心
所以新興點心係真材實料

7️⃣ 黑椒豬肚 ($25)
豬肚份量多(已經講咗無限次🤣但真係多)
豬肚切成長條狀 口感嫩滑 無腥味~

8️⃣ 香脆炸鮮奶 ($22)
皇牌之中嘅皇牌
炸鮮奶外層炸至金黃色
內餡係軟綿綿、口感Q彈嘅鮮奶
奶味濃 但食完唔會滯

✏️ 早市茗茶 8 元;免收加一
✏️ 營業時間 : 凌晨 3 點至下午 4 點
✏️ 點心售完即止,最好早啲去

———————————————————

2023-10-28 1174 瀏覽
呢間新興可以話係日子悠長由後生仔飲早茶到啲上咗年紀嘅老朋友都會去嘅茶樓必嗌嘅緊係流心奶黃包熱辣辣出爐要好小心咁搣開個包 因為一搣開啲流心奶黃係會咇出嚟㗎又濃又滑嘅奶皇好正呀 不是太甜的 不過一個起兩個止始終會有啲滯呀跟住誠意推介炸奶 唔係經常出爐有 睇你同佢有無緣啦每次去要捕住佢新鮮炸好拎出嚟即刻嗌外皮薄薄一層脆皮 咬落去奶味又香濃又滑溜炸奶甜度剛好 新鮮炸好即食呢個炸奶係世一食過攤凍咗嘅炸奶真係會遜色咗 所以睇大家運氣啦🤣今次晏晝去試埋蒸魚配白飯蒸得啱啱好滑魚 咸咸香香都唔錯
呢間新興可以話係日子悠長

所以睇大家運氣啦🤣

今次晏晝去試埋蒸魚配白飯
蒸得啱啱好滑魚 咸咸香香都唔錯
2023-09-27 1985 瀏覽
堅尼地城其中一間令我念念不忘嘅老字號就係呢一間點心小店,環境係差D,不過經常排長龍就知道佢一D都唔野少。今日1個人去食,一行入去講1個人就竟然係D茶客招乎我埋去搭枱,呢D人情味事件常發生於此,人生數十載可以同枱食飯都係一種緣份。先來個罪惡至極嘅鵪鶉蛋燒賣,D鵪鶉蛋真係有蛋味,D肉夠新鮮。飲茶又點少得蝦餃同燒賣呢?呢度嘅出品勝在自家製,而且味道一D都唔會比嗰D著名大酒樓輸蝕。今日真Lucky竟然食到我的最愛,呢度嘅炸鮮奶一定要揀新鮮熱辣辣炸起嘅,先祈唔好要嗰D已經凍晒放在金屬盤上嗰D,因為個味道真係差太遠。
2023-09-16 1862 瀏覽
第一次去食食之前已經睇左食評話環境唔好,有哂心理準備點知入到去完全更衰環境極度惡劣,地下濕笠笠,完全唔認同咩食懷舊就等同要食咁樣既環境一入去未叫茶已經擺低左一壺我冇叫既茶問佢仲要話我冇出聲?黑人問號完全冇服務態度(衰過澳牛)叫左蝦餃、流沙包、炸鮮奶同金錢肚蝦餃皮薄到一拎就爛,咁叫好?流沙包ok,但個籠入面仲有上一手既鳳爪炸鮮奶都冇想像中咁驚為天人好老實 出面其他點心鋪都有呢個水準 什至好過佢要食呢個環境真係不了如果要同區食點心,我寧願食嚐囍
第一次去食
食之前已經睇左食評話環境唔好,有哂心理準備
點知入到去完全更衰

一入去未叫茶已經擺低左一壺我冇叫既茶
問佢仲要話我冇出聲?黑人問號
完全冇服務態度(衰過澳牛)

叫左蝦餃、流沙包、炸鮮奶同金錢肚
蝦餃皮薄到一拎就爛,咁叫好?
流沙包ok,但個籠入面仲有上一手既鳳爪
炸鮮奶都冇想像中咁驚為天人

好老實 出面其他點心鋪都有呢個水準 什至好過佢
要食呢個環境真係不了

如果要同區食點心,我寧願食嚐囍

2023-07-17 2972 瀏覽
This place was super busy and lining up in Hong Kong's summer heat was not something that we were looking forward to. We would say that the overall experience was average and many of the items that we tried to order were actually sold out (deep fried items) when we visited around 2-3pm. Prepare for a very dirty experience which actually adds to the authentic "Hong Kong" dimsum element as this is most definitely not a clean environment by any means - but that should be expected.The chicken rice a
The chicken rice and lava custard buns are both highlights of our meal. Wouldn't mind going again but won't be lining up in the summer heat again. However the biggest selling point is that this shop is 24 hours.
Lava Custard Bun
2023-07-16
Lava Custard Bun
2023-07-16 2529 瀏覽
今次係第二次嚟經過上次嘅經驗之後,今次好清楚呢間食店嘅流程因為今次好近午飯時間嚟,同埋多咗好多遊客,但都只係等咗10分鐘已經可以入座,非常好乖乖地坐低,阿姐就會幫你開茶跟住就啲員工會不定時攞啲啱啱出爐嘅點心出嚟叫賣,你可以睇吓啱唔啱,或者你直接用點心紙點就得咖啦而今次因為太肚餓,所以我選擇咗後者豉汁排骨飯,普通,但係配埋個鳳爪又一流喎豬潤燒賣,有少少薑絲響面嘅三大塊豬潤,好好好好味環境係比較逼同埋人多,不過可能係第二次嚟,有晒心理準備同埋覺得食物嘅味道先係最緊要加上呢個價錢,覺得超合理
今次係第二次嚟
經過上次嘅經驗之後,今次好清楚呢間食店嘅流程

乖乖地坐低,阿姐就會幫你開茶

跟住就
你直接用點心紙點就得咖啦
而今次因為太肚餓,所以我選擇咗後者
豉汁排骨飯,普通,但係配埋個
鳳爪又一流喎
豬潤燒賣,有少少薑絲響面嘅三大塊豬潤,好好好好味

環境係比較逼同埋人多,不過可能係第二次嚟,有晒心理準備
同埋覺得食物嘅味道先係最緊要
加上呢個價錢,覺得超合理
2023-07-13
  • 豬潤燒賣
2023-07-08 2130 瀏覽
未通關之前大多數係本地人幫襯,都係要等位。都係好多人,閒話家常,都係會好嘈。但係個氣氛唔一樣。會真係飲茶feel⋯但係依家通關之後,都係遊客,都係黎打卡,基本都係影下相,試下,全場都滾水淥腳咁⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯無曬街坊feel⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯之前覺得環境係懷舊,依家覺得就變左單純係嗱喳⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯但係點心確實好味,間唔中都係會忍耐一次。
2023-07-05 1536 瀏覽
之前在港大的時候常常來吃覺得是我在香港吃過最好吃的dimsum 而且很愛他們的流沙包和炸鮮奶。這次特別帶從台灣來的朋友來吃 可是好幾蘢都是冷冷的 流沙包的內餡也有點凝固了 有點失望
2023-07-03 1236 瀏覽
打完通宵麻雀最岩飲下茶,食件飽先依家好少有呢啲舊式點心舖喇,西環呢間開早上5點,好多學生同的士司機食,啲嘢食ok 既,衛生就一般架啦,咁多年,主要係好有兒時味道,講真依家好多酒樓都好求其,太精緻好似食完等於無食咁,我實際啲好食飽肚就夠
打完通宵麻雀最岩飲下茶,
食件飽先

依家好少有呢啲舊式點心舖喇,
西環呢間開早上5點,
好多學生同的士司機食,
啲嘢食ok 既,
衛生就一般架啦,
咁多年,
主要係好有兒時味道,
講真依家好多酒樓都好求其,
太精緻好似食完等於無食咁,
我實際啲好食飽肚就夠

其實寫這一篇的時候 也思考許久 到底要不要出呢因為現在「新興食家」已經要大排長龍 而且𥚃面早早就擁擠都不行一位難求 要不在清晨時分來 一定要耐心等待⌛️「新興食家」相比其他酒樓、中式點心店 較傳統 依然會有姐姐🧍‍♀️推車仔 叫喊著「新鮮出爐既————」而且基本上所有的點心都是即叫即蒸的 永遠到手的都是熱騰騰到不得了吃過一次 就再去吃不了其他店的點心了😭讓人時不時都想再來這次是和媽媽👩阿姨 一起去 他們對於點心都非常認可、滿足小時候吃過的 在這裡也能找到 完全是以前的味道 他們也表示滿意 吃得很快樂要不是肚子不夠裝 一定會一而再 再而三加點 (也是第一次☝️看到他們這樣子大家也要帶家人一起來吃 讓他們再重拾小時候的回憶肯定會是愉快又溫馨的時光~💗蝦餃🦐這是吃中式點心必吃的吧!!!其實吃多了 大家也知道皮薄餡靚才是王道可是又有多少能做到 嗚 這家旳蝦餃薄到大力點夾也會夾破餡方面 他們用料一點都不馬虎 大小剛好的👌蝦子🦐 Q彈 不是軟爛的 蝦餃🦐這樣才好吃😋吧~~~ 香菰燒賣皇 $26「新興食家」其實有好多種燒賣餡可以選擇 這次點的雖然不是特別版賣相也一定不是走精緻路線 但只吃他們燒賣的基地 也
其實寫這一篇的時候 也思考許久 到底要不要出呢
一位難求 要不在清晨時分來 一定要耐心等待⌛️

「新興食家」相比其他酒樓、中式點心店 較傳統
依然會有姐姐🧍‍♀️推車仔 叫喊著「新鮮出爐既————」
吃過一次 就再去吃不了其他店的點心了😭讓人時不時都想再來
這次是和媽媽👩阿姨 一起去 他們對於點心都非常認可、滿足

大家也要帶家人一起來吃 讓他們再重拾小時候的回憶
肯定會是愉快又溫馨的時光~💗

可是又有多少能做到 嗚 這家旳蝦餃薄到大力點夾也會夾破
蝦餃🦐這樣才好吃😋吧~~~
香菰燒賣皇
香菰燒賣皇 $26

賣相也一定不是走精緻路線 但只吃他們燒賣的基地 也值了
外皮軟軟和內餡融為一體 是新鮮蒸出來的燒賣~~~
蝦🦐和豬肉混合得很好👍 蝦子🦐也提供了他口感
再加上微微的香菰香~~~ 想再多吃呢~~~😋
這不是春卷
這不是春卷 $20

這是新式創意的春卷? 概有印象中春卷是短短扁扁的
但春卷一上枱 哇~是為炸炸脆脆人而設的嗎? 長長薄薄圓條狀的炸雲吞片
內餡 小小一塊 (以便提醒你 你點的還是春卷的朋友😂
有趣的偽春卷還是滿特別的 有年輕朋友可以一吃😌
香脆炸鮮奶卷
香脆炸鮮奶卷 $20

好脆~~WWWWU 𥚃面 熱呼呼、滑嫩香甜奶香味 (有意外耶~
其實點時 也有點害怕(飲喜酒時 總會吃到一個香炸海鮮卷 每次都會嚇到 留下陰影
誰知道 這炸鮮奶卷 拯救了酸酸凍狀的壞印象 奶控一定要試試看~😋
蜜汁叉燒腸
蜜汁叉燒腸 $21

每口都有叉燒在的 他的皮薄薄滑滑 完全不會有厚皮厚粉感
叉燒存在感UPUP 是偏愛叉燒腸的人之福音 好吃😋~
皇牌流沙包 $23

這是也太狂了吧 每顆都會流心 是怎樣
皇牌流沙包
平日一般酒樓吃到的(雖寫流心)但還是一塊狀的 欺騙我們的小心靈

甜甜的 配合流心 鬆軟的中式包子 WUUU 幸福 多久沒吃過了
黃金馬拉糕 $20

我們坐近出菜位 多擠也沒所謂 因為有新點心 新鮮滾熱辣 出爐
一定可以搶到頭啖湯😌這馬拉糕 就是了~~~!!
味道濃郁 鬆軟同時又有他特碩的黏度 但用筷子🥢還是可以輕易撕開😌
媽說吃馬拉糕一定要點 多邊皮的部分(整顆邊邊位置)才好吃😋

還好有點~~真是以前 小時候吃過的鬆軟 以前的味道(港式古早味(?)

PS 大家除了記得提早去以外 最好是多帶朋友去
才可以多試試不同點心😌(看著點心紙 一定會心大心細這個想吃 哪個又想吃😋
他們還保留著不少傳統的中式點心 例如:南乳燒脯卷、乳香蒸豬手、羅漢齋粉包等等
還有許多 都想吃😋一翻 內心已鐵定會再回去 再把傳統味道吃一遍 哈哈哈😆
2023-05-05
$82.5 (午餐)
香菰燒賣皇
這不是春卷
香脆炸鮮奶卷
蜜汁叉燒腸
2023-05-13 1652 瀏覽
已經是我第二次來依間食店食點心。雖然地方髒亂狹窄,但真心講一句,點心真係非常好味!猪潤燒賣,雞雜,蘿蔔糕是我最喜歡的。反而流沙包我吃的時候沒有流沙的效果。不過我覺得你們不必糾結要吃什麼,因為基本上所有點心都不會難吃。姐姐基本上都非常有禮貌,反而是食客(老人家)不排隊,仗著是熟客而大搖大擺的走到排隊的人群,直接坐下了。其實我見到在門口的老闆也面有難色,覺得很不好意思。但店家應該是不想得罪熟客,所以也就一眼睜,一眼閉!我還是很推薦這家點心店,但大家要有心理準備,被老人家插隊!

我還是很推薦這家點心店,但大家要有心理準備,被老人家插隊!
2023-05-13