去龍脊郊遊後,再次去新記食晚餐😋 以手機落單,十分鐘左右已上齊全部食物,好有效率⚡️之前食過貴妃雞粥好好味,今次試吓🐔金牌貴妃雞 (例牌$77),估唔到會有雞髀肉🍗😍 好驚喜!墊枱紙簡介指貴妃雞以酒及藥材烹調,不過食落唔覺有酒味同藥材味,而且雞肉新鮮滑嫩,令人一試難忘🤤🍍菠蘿咕嚕肉 ($83)配白飯及花生眉豆雞腳例湯,菠蘿咕嚕肉炸粉唔厚,外層脆身,酸酸甜甜,送飯一流😋 推介👍🏽🥖香脆炸兩腸粉 ($26),油炸鬼微脆,都唔錯🐂淨柱侯牛腩 ($76) 筋肉切得大嚿,份量各佔一半,骨膠原滿滿😍 菜芯同牛腩好入味,如果再炆耐一陣,牛腩會更軟腍見到🥚養顏蛋白杏仁茶 ($31) 有「養顏」兩個字,完全無法抗拒🤣 杏仁茶温度暖暖地,好啱飯後解膩

金牌貴妃雞

菠蘿咕嚕肉
香脆炸兩腸粉
養顏蛋白杏仁茶
2024-03-14 140 瀏覽
之前在筲箕灣新記試過餐廳的招牌雞粥及炸两,非常高質。趁今晚沒有飯局,又不想煮飯,一於近近哋,就去試試新記的晚市小菜。🐔金牌貴妃雞(例牌)~雞肉嫰滑有雞味,不愧為餐廳招牌菜。例牌的份量也不少,大件夾抵食。🪱豉椒黃鱔~黃鱔爽口肥美,配搭洋葱豉椒同炒,甘香惹味,吃不出任何腥味。🥬蒜蓉炒菜心~菜心炒的火候剛剛好,爽甜翠綠。🐟蜆芥鯪魚球(半份)~鯪魚球炸得夠乾身,沒有半點油膩感。蜆芥醬中有完整飽滿的蜆肉,色澤光鮮,香而不腥。蘸上蜆芥醬後,鯪魚球更顯鮮味。所有晚市小菜只需加$20便可配例湯及白飯,經濟優惠。
🥬蒜蓉炒菜心~菜心炒的火候剛剛好,爽甜翠綠。
所有晚市小菜只需加$20便可配例湯及白飯,經濟優惠。
2024-03-13 89 瀏覽
叫咗雞粥、抄麵同埋炸兩。先講雞粥,粥底尚可,味道偏鹹,雞肉正常唔鞋。個抄麵就好普通,都係偏鹹。個炸兩就真係唔係好得,第一次見條炸兩係咁幼身,味道就普普通通,一定唔會再叫。

個抄麵就好普通,都係偏鹹。

2024-02-29 133 瀏覽
呢間係我一想食粥就會嚟食嘅餐廳🥣除咗價錢相宜之外 食物選擇都幾多 而且質素都可以保持一貫水準🫶🏻❣️椒鹽豬扒飯 ($51)份量十足 一上枱已經覺得個色水幾靚!!🫶🏻豬扒以蜜汁醃制而成鹹鹹甜甜都幾惹味 炸得恰到好處唔會乾柴 食落外脆內軟 超juicy😋❣️公司三文治 ($47)三文治微烘過 配上蕃茄、蛋、午餐肉等 味道不過不失~❣️酥炸魷魚鬚 ($61)呢個又係我哋成日會嗌嘅小食✨即叫即製熱辣辣 炸得酥脆 唔會太多粉或者太油膩 推薦‼️推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 3.6/5】
呢間係我一想食粥就會嚟食嘅餐廳🥣

❣️椒鹽豬扒飯 ($51)
份量十足 一上枱已經覺得個色水幾靚!!🫶🏻
豬扒以蜜汁醃制而成鹹鹹甜甜都幾惹味
炸得恰到好處唔會乾柴 食落外脆內軟 超juicy😋

❣️公司三文治 ($47)
三文治微烘過 配上蕃茄、蛋、午餐肉等 味道不過不失~

❣️酥炸魷魚鬚 ($61)
呢個又係我哋成日會嗌嘅小食✨
即叫即製熱辣辣 炸得酥脆 唔會太多粉或者太油膩 推薦‼️

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
2024-02-26 119 瀏覽
係附近番工,通常叫外賣,今次第一次堂食,豬膶粥係用砂鍋上,下午茶黎講份量都足架,羅白糕入口熱辣辣,嘩勁好味!所以製作時間耐d,好多連鎖店既羅白糕又涷又粉!佢個雞粥好食架,雞油多左d,但堅香滑!區內有質素既餐廳!正👍

豬潤粥
豬潤粥
2024-02-19 127 瀏覽
記得係好耐之前係元朗食過新記啲粥,味道唔錯,今日係筲箕灣見到呢間新記就入左去食,午飯時間人都幾多人下,我地好快坐底叫左野食🥢貴妃雞豬潤粥黎到新記一定要叫粥食,粥底好綿密,好香雞油味,雞件大件夠滑,豬潤食落唔腥唔鞋口,好味道。🥢紅燒元朗脆皮乳鴿乳鴿好大隻,皮脆肉嫩,好香乳鴿味,點少少華鹽仲提香。🥢酥炸魷魚鬚魷魚鬚滿滿一大碟,炸得好香脆,魷魚鬚鮮味好易咬開,食完一舊又想再食第二舊。🥢海蜇熏蹄海蜇好爽脆,份量好多👍🏻 熏蹄肥瘦適中,仲有個微辣嘅醬汁伴碟更惹味。🥢凍奶茶飲返杯茶記奶茶😍奶香茶濃,完美

🥢貴妃雞豬潤粥

🥢紅燒元朗脆皮乳鴿
乳鴿好大隻,皮脆肉嫩,好香乳鴿味,點少少華鹽仲提香。

🥢酥炸魷魚鬚

🥢海蜇熏蹄

🥢凍奶茶
飲返杯茶記奶茶😍奶香茶濃,完美

• 貴妃雞豬潤粥
  • 酥炸魷魚鬚
天氣凍凍地❄️❄️就想食啲暖胃嘢,筲箕灣呢一間新記雞粥就係一個好選擇喇😍嚟到都有唔少人排隊😂但係條隊都去得好快,所以等咗大概5分鐘度就有位啦😊😊呢度掃QR code落單非常方便📲📲而且都係做街坊生意多,氣氛相當融洽👍🏻👍🏻我哋今日就叫咗♥️XO醬炒蘿蔔糕$58份量相當多♥️香脆嘅蘿蔔糕再配上XO醬,炒得非常之惹味😋😋🩷貴妃雞粥下午茶餐$62貴妃雞粥 + 香脆炸兩腸粉 + 凍菊蜜+3呢個餐勁抵食❣️❣️貴妃雞粥雞油超香撈埋粥食非常推薦🐣🐣貴妃雞肉都好嫩滑😆皮薄嘅腸粉包住香脆嘅炸兩😍😍份量好多,加埋豉油嘅鹹香真係好正😋😋🦑🦑酥炸魷魚鬚 $61魷魚鬚外脆內軟😳😳沾埋醬汁食,超級香脆🧡🧡凍豆漿$11🥛🥛豆漿豆味濃郁!配埋熱粥食係非常之一流🥰🥰🫚🫚薑汁紅棗糕$24💚天氣凍食啲薑汁嘢係相當暖胃,佢嘅薑汁紅棗糕一份4件🫚薑汁唔會太辣😆紅棗糕有淡淡嘅薑汁味,煙煙韌韌💙💜
但係條隊都去得好快,所以等咗大概5分鐘度就有位啦😊😊

我哋今日就叫咗
♥️XO醬炒蘿蔔糕$58
份量相當多♥️
香脆嘅蘿蔔糕再配上XO醬,炒得非常之惹味😋😋

🩷貴妃雞粥下午茶餐$62
貴妃雞粥 + 香脆炸兩腸粉 + 凍菊蜜+3

呢個餐勁抵食❣️❣️貴妃雞粥雞油超香撈埋粥食非常推薦🐣🐣
貴妃雞肉都好嫩滑😆皮薄嘅腸粉包住香脆嘅炸兩😍😍
份量好多,加埋豉油嘅鹹香真係好正😋😋

🦑🦑酥炸魷魚鬚 $61
魷魚鬚外脆內軟😳😳沾埋醬汁食,超級香脆🧡🧡

凍豆漿$11🥛🥛
豆漿豆味濃郁!配埋熱粥食係非常之一流🥰🥰

🫚🫚薑汁紅棗糕$24💚
紅棗糕有淡淡嘅薑汁味,煙煙韌韌💙💜
  • 貴妃雞粥
  • 炸兩
  • 生滾貴妃雞粥
  • 雞粥
  • 香脆炸兩腸粉
  • 薑汁紅棗糕
  • 炸蘿蔔糕
2024-02-01 141 瀏覽
我哋今次嚟到筲箕灣搵嘢食🥢。平時夜晚出街食小菜🔥嘅朋友,唔一定要去環境麻麻嘅地痞舖頭,喺裝修舒服嘅舖頭🌟都可以又抵食、又有風味😍。今次嚟到呢間喺電車路嘅舖頭🚃,交通方便。.🐥貴妃雞粥 ($59)喺呢度一定要試佢嘅招牌雞粥🐔,呢個價錢嚟講幾大煲🤤。而且雞嘅味道好濃💕,粥裏面超級入味,仲有淡淡嘅酒香味🍾。雞嘅肉質都唔錯✌🏻。.🦆金錢煙鴨胸($55)煙鴨胸嘅煙熏味好香♨️,而且肉質嫩身,咬落去好香🫦。外層仲要燒香咗🔥,配埋滷水汁,好香口👅,好好食。.🦐韭黃蝦仁炒蛋($77)份量真係超級多😋,夠晒一家人share👯。炒蛋夠嫩滑🍳,加上裏面蝦仁好多😍,而且口感彈牙💕,又唔會過鹹,煮得幾好。.🍆魚香茄子煲($61)真係好足料🤩,裏面嘅肉碎、鹹魚份量幾多😆,而且真係食到鹹魚香味🐟。茄子嘅口感都啱啱好🫦,肉質夠軟腍,同時茄子皮唔會太硬、太燶,好送飯🍚。
🐥貴妃雞粥 ($59)
🦆金錢煙鴨胸($55)
🦐韭黃蝦仁炒蛋($77)
🍆魚香茄子煲($61)
2024-01-31
2024-01-21 137 瀏覽
朋友屋企附近有間食粥好出名嘅店,今次去係晚上我地唔揀食粥,就去試下佢哋嘅小菜🥰餐廳裝修係一向嘅茶餐廳風格🤓當日所見,都幾多食客食粥同小食👍🏻晚上餐廳都有大排檔小菜😍睇下餐牌,種類都幾多😍有生滾粥,炒小菜,連糖水,小食都有😋🌸通菜炒牛肉,牛肉鮮嫩,通菜爽脆😋入味👍🏻有香香嘅蝦醬味😌🌸涼瓜燴倉魚,倉魚肉質結實,唔腥,估唔到同苦瓜都幾夾🙌🏻仲帶香濃嘅豆豉味🌸韭黃蝦仁炒蛋,炒蛋好滑😉蝦仁大隻😋口感彈牙🤩🌸養顏蛋白杏仁茶,冬天飲超滋潤❤️❤️🌸是日燉湯都好正🤩

睇下餐牌,種類都幾多😍有生滾粥,炒小菜,連糖水,小食都有😋

🌸通菜炒牛肉,牛肉鮮嫩,通菜爽脆😋入味👍🏻有香香嘅蝦醬味😌

🌸韭黃蝦仁炒蛋,炒蛋好滑😉蝦仁大隻😋口感彈牙🤩

🌸養顏蛋白杏仁茶,冬天飲超滋潤❤️❤️

🌸是日燉湯都好正🤩
2024-01-12 122 瀏覽
我最近有探索到一家叫做新記雞粥的小店,位於筲箕灣道。首先,他們的招牌脆皮炸乳鴿真是讓人驚艷。那一口酥脆的外皮,裡頭卻是嫩滑多汁的乳鴿肉,真是讓味蕾感到滿足。吃到這個的時候,簡直是一種幸福感襲來。我試了他們的雞粥。這碗雞粥有著濃郁的雞湯味,米粒煮得剛剛好,既蓬鬆又入味。裡面的雞肉也是軟嫩可口,整碗粥讓人感到溫暖又滿足。然後是他們的豉油王炒麵,這道炒麵實在是一絕。麵條炒得適中,有嚼勁但不過於硬,而且那豉油的味道恰到好處,每一口都是滿滿的香氣。搭配上一些新鮮的蔬菜和精緻的配料,真的是令人回味無窮。不能不提的是他們的叉燒腸粉,這個搭配真的是完美。叉燒的肉質鮮嫩,外皮燒得香脆,再搭配上腸粉的滑嫩口感,讓人一口接一口停不下來。總的來說,新記雞粥絕對是一個值得一試的小吃店,每一道菜都有著獨特的風味,讓人愛不釋手。

2024-01-04 96 瀏覽
之前疫情係公司同同事都會lunch叫外賣返公司食,有一次試過叫呢個之後,一直都係我地既lunch常叫既餐廳,今次同朋友路過見到門店,梗係帶我未食過既朋友入去一試啦😌平日晚市都好多人,而且大部分人都係叫雞粥或者生滾粥,睇黎都係熟客啦,所以我都同朋友介紹左一下有咩好食,好快就落單啦我地都😎🐔必叫貴妃雞粥!!!!!非常之出名既貴妃雞粥係原煲熱辣辣枱,超級推薦!!!!雞粥粥底好綿滑,仲有雞油味,好香!D雞都係一如既往咁好鮮甜😋🦑脆炸魷魚鬚魷魚鬚新鮮即炸熱辣辣!!炸到卜卜脆都唔會好油膩,仲有d喼汁係旁邊比你點黎食🧂😝🦐蒸蔥花蝦米腸粉腸粉皮好薄,好滑都好夠米香,蝦米、蔥花都好多,非常之足料,唔洗加好多醬汁都已經好好食🤤小菜︰菜心炒牛肉🐮菜心好鮮甜,牛肉唔會炒到好鞋好老,有蒜、蔥、薑一齊炒,十分惹味🤠

🐔必叫貴妃雞粥!!!!!

🦑脆炸魷魚鬚

🦐蒸蔥花蝦米腸粉

小菜︰菜心炒牛肉🐮
2023-12-27
  • 生滾貴妃雞粥
  • 熱豆漿
  • 蝦米腸
近排天氣凍就想食啲熱嘢,所以今日就嚟試吓呢一間位於筲箕灣,價錢都幾相宜嘅新記雞粥! 貴妃雞拼豬肚粥($68)新記嘅生滾粥粥底好綿滑,雞嘅份量都算多,而且咁啱俾嗰幾舊多數都係雞髀,雞油嘅香味滲晒落碗粥度,超香! 炸兩腸粉($25)腸粉皮滑得黎有米味,食落去嗰陣時仲係脆嘅~ 海蜇手撕雞($58)海蜇好爽,成碟餸辣辣地幾開胃。同出面唔同嘅係佢有落榨菜,而且份量都幾多,而且食落嘅調味會比較甜🤫 蝦醬炒通菜($51)通常出面食到嘅多數都會係腐乳通菜,而今次見到餐牌上有蝦醬就決定試吓。菜炒到啱啱好,而蝦醬味好濃郁啱晒重口味嘅朋友。 蜆介鯪魚球($58)鯪魚球係即叫即炸嘅,大大粒好彈牙,點埋蜆介汁鹹鮮鹹鮮感好好食! 養顏蛋白杏仁茶($29)食完成餐之後嚟返個嘅糖水中和一下,杏仁茶嘅杏仁味幾香而且唔會太甜😚

貴妃雞拼豬肚粥($68)

炸兩腸粉($25)
腸粉皮滑得黎有米味,食落去嗰陣時仲係脆嘅~

海蜇手撕雞($58)

蝦醬炒通菜($51)

蜆介鯪魚球($58)

養顏蛋白杏仁茶($29)

2023-11-08 188 瀏覽
唔講唔知 原來港島係筲箕灣有間超正既餐廳今次要為大家介紹既係 - 新記雞粥新記雞粥係位於筲箕灣筲箕灣道307號地舖及1樓佢係老字號雞粥專門店食物個方面 今次點左XO系列既食物 分別係:-XO醬炒蝦米腸-XO醬炒蘿蔔糕-XO醬炒豬扒公仔面個人大愛佢地個XO醬炒豬扒公仔麵真係鑊氣十足 同埋個公仔麵都好彈牙新記雞粥Location: Shau Kei WanPrice : $100-$200/p.pEnvironment (10 is chill): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 7/10
唔講唔知 原來港島係筲箕灣有間超正既餐廳

Location: Shau Kei Wan
Price : $100-$200/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-10-15 165 瀏覽
今晚同屋企人喺柴灣搭巴落去食,之前旺角食過有信心,所以落去筲箕灣食,叫左六個餸一個粥,XO醬叉燒炒蛋-偏鹹,海哲手撕雞-海𠵍偏硬,炸大腸及燒乳鴿-偏亁,牛肉蠔仔粥,豉油王炒麵-偏淡,應該原味無落鹽,蜆介鯪魚球-保持水準。
XO醬叉燒炒蛋-偏鹹,
海哲手撕雞-海𠵍偏硬,
炸大腸及燒乳鴿-偏亁,
牛肉蠔仔粥,豉油王炒麵-偏淡,應該原味無落鹽,
蜆介鯪魚球-保持水準。
2023-10-15
  • 蜆介鯪魚球
2023-09-20 228 瀏覽
新記雞粥 筲箕灣筲箕灣道307號地下及1樓啱啱行完海洋公園,我同女朋友都10分肚餓。我地上搵究竟港島綫有啲乜嘢可以暖肚,又好食。 結果搵到新記,見到佢咁多好評,同埋好似幾抵,於是就去馬!🍽🍽我地入到去,職員好有禮貌,唔該前後。我地拿拿林叫左4樣野1)貴妃雞粥 2)魚腩豬潤粥3)蝦米腸4)海蜇燻蹄一黎到食依四樣野 嘩不得了,雞粥好重雞味,又多雞件,啲粥又綿❗️($56)蝦米腸,仲正,熱辣辣加埋佢係每一舊腸粉都煎香脆口,加埋混醬,一流。差啲想叫多一碟❗️($43)魚腩豬潤就相對不過不失,因為我個人對豬潤麻麻。($39)海蜇燻蹄,個酸甜醋做得好出色!另外又大大份,好食!($55)個人推薦😍😍‼️雞粥❗️❗️蝦米腸必嗌!
新記雞粥
筲箕灣筲箕灣道307號地下及1樓

我地入到去,職員好有禮貌,唔該前後。
我地拿拿林叫左4樣野
1)貴妃雞粥
2)魚腩豬潤粥
3)蝦米腸
4)海蜇燻蹄

一黎到食依四樣野
嘩不得了,雞粥好重雞味,又多雞件,啲粥又綿❗️($56)
魚腩豬潤就相對不過不失,因為我個人對豬潤麻麻。($39)

個人推薦😍😍‼️
雞粥❗️❗️