3天前 0 瀏覽
今日黎到西環試呢間懷舊大排檔七味黃金炸一口金磚豆腐這道菜烹飪精湛,豆腐外酥內嫩。咬下去即能感受到豆腐細膩綿滑的口感,入口即化。這道菜所用的食材是新鮮豆腐,經過精心炸製每一塊炸豆腐都金黃酥脆,十分誘人燕麥金沙蝦球蝦球外層金黃酥脆,咬下去能感受到蝦仁飽滿彈牙的口感。燕麥的香氣和金沙相互輝映,令人回味無窮。每一顆蝦球都飽滿多汁,讓人垂涎欲滴原隻脆皮炸豬手這道原隻脆皮炸豬手實在是太令人驚喜了。外層酥脆,一咬即能聽到清脆的響聲。豬皮肉質鮮嫩,經過細緻的處理和精湛的炸製技藝,完美展現了大排檔的烹飪功力。每一口都令人回味無窮,難以忘懷豬油撈飯這碗香噴噴的豬油撈飯絕對是大排檔的經典之作。米飯粒粒分明,鋪上香濃醇厚的豬油,散發出陣陣誘人的香氣。每一口都能感受到米飯的軟糯和豬油的滑潤,真是人間美味
今日黎到西環試呢間懷舊大排檔

七味黃金炸一口金磚豆腐

原隻脆皮炸豬手

2024-04-26 547 瀏覽
5/4/2024移民了英國年半的朋友回香港探親,立即book西環的楚撚記聚一聚。訂了5:30pm , 食到7pm . 叫左:黑松露手打墨魚餅:呢個必食,冇一次會令人失望的。香口、脆口、彈牙。黃金白飯魚:又係口痕必食的炸物,香脆。拔絲咕嚕肉:用梅頭肉整嘅咕嚕肉,啖啖肉,唔會有肥膏。菜乾豬肺湯:呢個今次失色咗少少,好似唔係好夠火喉。啫啫生菜:熱辣辣,好吃腐竹冰沙:呢個又係正,甜甜哋,超級拎涼。另外送咗紅豆沙 (記得以前係番薯糖水,而家轉咗)我自己就食過好幾次㗎喇呢間,都仍然係會繼續幫襯嘅感覺。另外我都幫襯過土瓜灣分店,感覺上好似西環好食啲 (荃灣就未幫襯過,因為本人都係港島區居民)由於我哋去食早嗰輪,所以其實就唔full.不過我哋食完走嘅時候都開始多人。
5/4/2024

叫左:
黃金白飯魚:又係口痕必食的炸物,香脆。
拔絲咕嚕肉:用梅頭肉整嘅咕嚕肉,啖啖肉,唔會有肥膏。
菜乾豬肺湯:呢個今次失色咗少少,好似唔係好夠火喉。
啫啫生菜:熱辣辣,好吃
腐竹冰沙:呢個又係正,甜甜哋,超級拎涼。

另外送咗紅豆沙 (記得以前係番薯糖水,而家轉咗)

2024-04-05
2024-04-20 483 瀏覽
見咁多食評都話好,就第一次黎試吓….. 叫咗炸豬手,好快就送上,心知不妙,一食就系吾熱吾脆,豬皮仲有啲韌,應該已經炸好一段時間!咁就期待另一味啦…..椒鹽白飯魚就係即時炸,夠熱夠脆,但係炸皮好厚,白飯魚就隱約食到啲啦!!椒絲腐乳通菜,味道吾鹹,剛剛好,呢味係全晚最滿意嘅😅最後叫一個星洲炒米,米粉質地好差,食落口好似有啲漿糊咁,而且咖喱粉都未炒開,咁就拎出嚟俾人食!!一般茶餐廳都好食過佢!!仲要搭枱坐,只係想快啲食完快啲走!!下次唔會嚟幫襯。👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2024-04-15 341 瀏覽
楚撚記小菜係香港都算有名,今日孖住老死兩個入去食返餐隊下啤。老友最愛食豬手,點左個脆皮豬手,外皮炸得勁脆口,份量相當足。之後再追加豉椒鵝腸同炸蠔餅,都係下酒恩物,鵝腸炒得好惹味,蠔餅又係炸得好酥脆,食一啖就忍唔住飲返啖啤酒,真係爽。不過人氣高既代價係入座有限時,食到唔係幾多喉,要再揾地方續攤。
2024-04-08 566 瀏覽
楚撚記大排檔是新派大排檔,全香港有多間分店,這次我們到訪了位於西環石塘咀的分店🤍 知道楚撚記是超人氣餐廳,所以我們有預先訂座👌🏻 (用餐時間90分鐘❗️)餐廳的裝潢充滿了香港特色,並帶點懷舊feel🇭🇰 雖然空間挺大,但枱與枱之間的距離很近,所以坐得有點迫🥲我們點了:🤍香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 (HKD118)🤍菠蘿拔絲咕嚕肉 (HKD119)🤍燕麥金沙蝦球 (HKD118)🤍濃湯海鮮粉絲什菜煲 (HKD102)當中最推薦”香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅”及”菠蘿拔絲咕嚕肉”🤤香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅:煎得很香口,蓮藕墨魚的配搭非常match,而且爽口彈牙,加上淡淡黑松露香氣,超滋味😋菠蘿拔絲咕嚕肉:用上梅頭豬肉,皮脆肉嫩,酸酸甜甜很開胃呢~✨另外,我們還點了2款手工啤酒:楚撚桂圓手工啤(HKD48)及手工啤酒 立秋(HKD69),味道挺特別,用上”戰鬥碗”來喝,好有風味🙈📍楚撚記大排檔 - 西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖

我們點了:
🤍香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 (HKD118)
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅

🤍菠蘿拔絲咕嚕肉 (HKD119)
菠蘿拔絲咕嚕肉

🤍燕麥金沙蝦球 (HKD118)
燕麥金沙蝦球

🤍濃湯海鮮粉絲什菜煲 (HKD102)
濃湯海鮮粉絲什菜煲

濃湯海鮮粉絲什菜煲
2024-03-12 1030 瀏覽
最好食嘅係豬油撈飯, 幾有豬油, 個豬肺湯都ok, 飲落去冇咩味精味, 咕嚕肉正常 似微波爐叮完幾廿秒出嚟嗰啲, 豬手都還好 又係比較凍啦, 冇咩問題,通菜唔爽脆唔太夠新鮮, 激辣避風塘水魷唔辣, 完全係十分之失望 ,炸豆腐有待進步, 炒蜆唔新鮮 食到有沙洗得唔乾淨, 上菜超級凍完全唔係即炒 ,小炒王凍咗之後草青味好重 小炒王上菜都係超級凍啦, 椒鹽九肚魚啲魚好水 啲肉超級散, 蒜香骨冇乜蒜味 感覺都唔係同一道菜嚟嘅, 啲手工啤同asahi冇乜分別, 咸柑桔檸檬都唔錯嘅。 性價比超低 同類型我可以去食唔同好食嘅大排檔
  • 楚撚豬油撈飯
  • 懷舊豬油撈飯
2024-01-13 2073 瀏覽
這邊是比較受年輕人歡迎的小炒店 因為除了特色好吃的小炒之外還有很多不同種類的啤酒可以點😆手工啤都有😆而且這邊小炒的種類很多~所以就算跟老人家一起來他們也很喜歡~因為可以吃到很多不同而且新穎的東西 坐得的也比大排檔相對舒服~這邊的炸豬手跟墨魚餅也很好吃~平常只吃椒鹽白飯魚的我 這次也覺得這個鹹蛋黃白飯魚也很不錯很下酒🍺還有差不多每桌都必點的咕嚕肉~但是對於不太愛吃甜的人來說 我就覺得偏甜了一點😬有點比較像吃甜品🤣不過那個豬肉的肉質很好👍🏻其他小炒都很有鑊氣很惹味😋

• 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 楚撚記原隻脆皮炸豬手
  • 飛天通菜煲
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)
  • 鑊氣豉椒炒蜆
  • 地道港式煎蠔餅
  • 原隻脆皮炸豬手
  • 豉椒炒蜆
2023-12-11 1382 瀏覽
這家大排檔風味的人氣店絕對值得排長龍等待。首先,他們的食物味道非常出色。無論是炒飯、炒麵還是燒烤,每一道菜都散發出濃郁的香氣和美味。他們使用新鮮的食材和獨特的調味料,給每一道菜帶來了獨特的風味和口感。無論你喜歡辣的、酸的還是甜的口味,這裡都能找到合適的選擇。其次,這家店的價格非常合理,給你物有所值的感覺。雖然排隊需要耐心等待,但一旦品嚐到美味的食物,你會發現它絕對值得等待。他們的菜品份量十足,滿足了飢餓的胃口,而且價格相對便宜,不會讓你感到負擔。此外,這家店的服務也非常出色。雖然人潮眾多,但店員們總是保持著友好和高效的態度。他們樂於為客人提供建議和推薦,確保每一位客人都能有一個愉快的用餐體驗。總之,這家大排檔風味人氣店的食物出色、價格合理,而且擁有出色的服務。如果你想品嚐正宗的大排檔風味,並且不介意稍微等待一下,這絕對是一個值得光顧的店家。

2023-11-28 1123 瀏覽
好彩一早book 左檯 見到全場都爆滿😝激辣避風塘水魷$98雖然寫激辣 但個人覺得 唔算太辣 可以更辣😙但都好好食 有少少麻 魷魚都好爽口😍香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$108墨魚餅好香口 令人想食完一舊又一舊 仲要有蓮藕粒 口感🆙🆙🆙飛天通菜煲$88個人好鍾意佢個蝦醬! 鹹香味正👍🏻七味黃金炸一口金磚豆腐$75外脆內滑嘅豆腐粒 一上檯 好熱 食落口小心😋瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯$99炒飯粒粒分明 上面嘅脆脆 混合啲飯 加埋蝦粒帶子 好豐富嘅口感 🤓🤓香爆黑椒牛仔骨煲$106份量唔算多 但穫氣十足 牛仔骨好淋 易咬 同埋啲配料都好好食😜總結係樣樣嘢都咁好食!鍾意食大排擋一定要去食😍
好彩一早book 左檯 見到全場都爆滿😝

七味黃金炸一口金磚豆腐$75
外脆內滑嘅豆腐粒 一上檯 好熱 食落口小心😋

瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯$99

香爆黑椒牛仔骨煲$106

總結係樣樣嘢都咁好食!
鍾意食大排擋一定要去食😍
大學站附近。B2出口轉左.旺場大排檔。估唔到有咁多人食。//豬油捞飯.有回到過去的感覺。一碗白米饭自己加入豬油及鼓油。再加上葱花.芫荽。搞匀。'香噴噴。食咗兩碗。//手打蓮藕墨魚餅.墨魚饼内有好多蓮藕碎。咬落彈牙爽口。//激辣避風塘水魷.魷魚絲好爽口.又有芽菜粉絲喺底。非常刺激鍾意吃辣嘅朋友一定唔好錯過。//咕嚕肉//九肚魚//薯仔牛柳粒//番薯糖水//白菜豬肺湯一次過食咗好多個餸。每個餸都唔錯。
大學站附近。B2出口轉左.旺場大排檔。估唔到有咁多人食。
//手打蓮藕墨魚餅.墨魚饼内有好多蓮藕碎。咬落彈牙爽口。
//咕嚕肉
//九肚魚
//薯仔牛柳粒
//番薯糖水
//白菜豬肺湯
一次過食咗好多個餸。每個餸都唔錯。
2023-09-26 607 瀏覽
八點落堂,一行六人打算在附近找個地方吃晚飯。首先,要在open rice 看看營業時間,開到凌晨兩點,就放心搭車去。無論電車或地鐵都有少少路要行。最方便應該係搭巴士去堅尼地城方向。沒有book位,電話冇人聽。去到有不少人在門外等候,不過我哋等了10分鐘左右也很快按排了坐位給我們。想點六人套餐原來只係俾外賣。我們用QR Code 單點了幾碟小菜和手工啤酒。餐廳不時播著懷舊的歌曲。大家碰碰酒碗,氣氛很開心,正式的夜繽紛,價錢大衆化。
蓮藕墨魚餅
2023-09-26
蓮藕墨魚餅
2023-09-04 6843 瀏覽
講起大排檔,大家一定聽過楚撚記呢間新派大排檔!😎 我一直都想食好耐,今次終於有機會啦!🤩 餐廳裝潢極具港式大排檔風味🇭🇰,牆上有很多玩味壁畫🤪 環境舒適,最適合約埋一大班朋友去品嘗各款撚手小菜和鑊氣小炒😋🍳 啤一啤佢!🍻😝 我今次平日晚市去食,都非常爆滿,差點便要等位🙊1. 🍤燕麥金沙蝦球 ($113)蝦球即叫即抄,肉質爽口彈牙,再加入燕麥咸蛋黃一齊炒,令到每件蝦球都沾上金沙咸蛋黃😍,燕麥片令口感更加豐富,非常香口,真材實料,好惹味,食唔停口! 大滿足!😛 必叫嘅邪惡之選!😈2. 🍖 楚撚記原隻脆皮炸豬手($159)豬手即叫即炸,外皮炸得很鬆脆,肉質大部分都很嫩滑,筋位亦帶點膠質,點埋泰式甜酸醬/芥末醬食,可以中和一下油膩感~👍🏻 豬手份量好多,適合一大班朋友一起分享!😎3. 🐥楚撚記秘製鳳爪 ($68)鳳爪口感爽口彈牙,感覺到滿滿的骨膠原,味道香辣惹味,作為送酒小食一流!😜👍🏻4. 🐷楚撚豬油撈飯🍚 ($23)呢個係楚撚記名物之一!用上砵仔蒸米飯,米飯粒粒分明,比較乾爽紮實,口感帶點軟糯,可以自行加入豬油及豉油,搭配香蔥及芫荽,香氣四溢,非常邪惡,大滿足!😈😆 完全冇諗過怕肥的我會食

1. 🍤燕麥金沙蝦球 ($113)

2. 🍖 楚撚記原隻脆皮炸豬手($159)

3. 🐥楚撚記秘製鳳爪 ($68)

4. 🐷楚撚豬油撈飯🍚 ($23)

呢個係楚撚記名物之一!用上砵仔蒸米飯,米飯粒粒分明,比較乾爽紮實,口感帶點軟糯,可以自行加入豬油及豉油,搭配香蔥及芫荽,香氣四溢,非常邪惡,大滿足!😈😆 完全冇諗過怕肥的我會食豬油撈飯,好彩叫咗嚟食,值得一試!🤤

5. 🍚靚仔白飯 ($13)

2023-05-17
  • 燕麥金沙蝦球
一直都好鍾意去呢到食小菜,性價比超高得來又好好食(仲要唔會死落調味/ 油膩感覺)❣️餐廳比較多人去,所以記得要book位❣️可以舒舒服服體驗大排檔,價錢又合理都幾難得(如果我住附近,一定成日去)❣️店員服務好好,安排座位同食物都好快手🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手$159(推介)- 最最最難忘係招牌菜豬手,外層勁脆皮crunchy,豬肉嫩香juicy,鹹度適中,仲保留了本身嘅筋位,食落去更有口感!真係好耐無食到咁出色嘅豬手🦐燕麥金沙蝦球$113- 彈口蝦球沾滿鹹蛋黃,雖然邪惡但勁香口🤤🤤🤤撈埋粒粒燕麥口感更好🌟干煸四季豆$75- 比我想像中份量多,大大碟好抵!食落去有鑊氣同幾辣,刺激味蕾(怕辣嘅記得叫少辣!)雖然碗飯都幾大碗,但因為d 餸好味道嘅關係,食多左飯🤭

❣️餐廳比較多人去,所以記得要book位
❣️店員服務好好,安排座位同食物都好快手

🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手$159(推介)

🦐燕麥金沙蝦球$113

🌟干煸四季豆$75

雖然碗飯都幾大碗,但因為d 餸好味道嘅關係,食多左飯🤭

2023-08-16 390 瀏覽
上個禮拜六以為可以walk-in 點知摸門釘 先知呢間餐廳咁出名今次就提早一個禮拜whatsapp預約先至book到7pm 4位我地提早左少少到 餐廳職員照比我地入去 照原定時間08:30pm 交枱食物黃金椒鹽粟米只係粟米上面鋪咗一層鹹蛋黃醬咬落鹹蛋黃醬還鹹蛋黃醬 粟米還粟米下層粟米粒唔係太痴到鹹蛋黃醬就只係食緊普通粟米個人覺得如果用粟米仔代替原條粟米兩者會更加夾香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅好好食好彈牙 仲有淡淡的黑松露味好香餸飯一流 強烈推薦豬油撈飯豬油同豉油 加埋芫荽同香蔥做配料好香腐竹雞蛋糖水冰沙實在太太太太太甜 遮蓋左腐竹味就算啲冰沙溶咗之後都係太甜平時台式飲品我一向叫開微甜 呢個甜度頂唔順蜜辣椒薯仔牛柳粒個人唔係太鍾意食牛柳粒 淨係食咗啲配菜薯仔有驚喜 炆得好淋 好入味另外有兩碟麻麻地嘅餸冇影到:椒鹽九肚魚 炸過龍 冇乜肉 粉太厚菠蘿拔絲咕嚕肉 唔掂 雖然好多人推薦 但個人鍾意食肥豬肉 佢啲豬肉好瘦好柴 咬落好韌 臨走之前每人送咗一碗番薯糖水(我覺得個腐竹糖水冰沙仲甜過番薯糖水)服務好多侍應 容易搵到人幫手 態度幾好上菜好快環境地方好大但人好多 枱與枱之間比較迫

食物

上菜好快

地方好大但人好多 枱與枱之間比較迫
2023-08-05
2023-08-02 371 瀏覽
話說小弟早排約咗班麻甩佬一齊食下啲煎炸嘢,順便飲返兩杯啤酒,大家好似心有靈犀咁樣揀咗呢間舖頭值得一提嘅係佢嘅脆皮豬手特別出色,皮脆肉嫩,配合埋佢嘅醬汁100分椒鹽九肚魚亦都炸得啱啱好,用嚟送啤酒一流一場嚟到當然要幫襯佢嘅豬油撈飯,熱辣辣嘅白飯加埋香噴噴嘅豬油,簡直係人間美食另外嗌左其他餸菜,用嚟送飯,整體質素OK不過冇乜特別驚喜簡單總結,強烈建議大家幫襯多啲佢嘅煎炸嘢,極力推薦餐廳嘅豬油撈飯餐廳名稱:楚撚記大排檔餐廳地址:西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里地下1號鋪

椒鹽九肚魚亦都炸得啱啱好,用嚟送啤酒一流

另外嗌左其他餸菜,用嚟送飯,整體質素OK不過冇乜特別驚喜

餐廳名稱:楚撚記大排檔