3天前 0 瀏覽
今晚去食左個日本野!餐廳裝修好有日本居酒屋特色,佈置都好用心意,有些清酒樽放滿餐廳內。餐廳主要有多款不同的丼飯和定食供應。和牛土手煮$115個和牛牛柳煮得好淋,入口就化唔廚師三點 — 鮮吞拿魚海膽丼 $280大大片厚切吞拿魚,重點推介要點黎食呀!店家研發了醋啫喱可以自由調教自己喜歡酸度,而且呢個飯丼仲有配合魚湯整成泡飯非常有心思!店員好耐心咁教我地食法,真係好有驚喜海街丼將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

和牛土手煮$115
個和牛牛柳煮得好淋,入口就化唔

廚師三點 — 鮮吞拿魚海膽丼 $280

海街丼
將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
3天前 0 瀏覽
海寶丼,這碗丼飯真的是料多到爆!有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子和青瓜。特別是油甘魚,厚切得很,吃一口肉質鮮嫩,超級過癮。飯上淋的是那種甜甜的壽司醋,配上海鮮的鮮甜,真的是絕配炸油甘魚,這個也是必點的。魚肉外酥內嫩,炸得金黃酥脆,搭配旁邊的酸甜醬料,口感和味道的層次豐富刺身,每一片都切得極致完美,透明度高,看得出來非常新鮮。吞拿魚和油甘魚的刺身尤其值得推薦,肉質細膩,入口即化,搭配一點點醬油和芥末,簡直是完美海寶丼、炸油甘魚和刺身都讓人印象深刻,無論是食材的新鮮度還是料理的手法都做得很到位。如果你喜歡日式海鮮,這家絕對值得一試!海街丼 (東港城) (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖

海街丼 (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖
2024-06-05 0 瀏覽
餐廳地點在坑口地鐵站上蓋,地點便利,門口招牌非常醒目,藍底白字好易搵,餐廳門口亦放有是日精選。餐廳內以木系裝修為主,木枱木櫈,有兩個較私隱的卡位,黃光大燈泡裝飾,營造居酒屋氣氛。餐廳中間可以拼埋做大長枱,一班朋友嚟食飯都冇問題。另外都有半開放式壽司吧枱,大約六個位置,可以睇住壽司師傅整。餐廳有好多不同的丼飯及定食。豚肉生姜燒丼(晚)$120+$20多一個小沙律及麵豉湯是日精選鮮吞拿魚海膽丼 $280

餐廳有好多不同的丼飯及定食。

豚肉生姜燒丼(晚)$120
+$20多一個小沙律及麵豉湯

是日精選
鮮吞拿魚海膽丼 $280

2024-05-28
2024-06-04 0 瀏覽
今日放假負責湊囡, 帶囡囡出去坑口上興趣班, 放低囡囡後去附近搵咗間餐廳食lunch .難得可以安安靜靜, 又唔使照顧囡囡食飯, 尊登食好啲, 搵咗間日本餐廳, 裝修滿有日本色彩, 環境舒適.入座時見到其他食客叫咗刺身, 望落都幾吸引同新鮮, 所以我都叫咗個丼飯.丼飯真的非常豐富, 壽司領上面舖滿刺身, 吞拿魚好肥美, 又厚切, 海膽份量多, 味道鮮甜,魚子大大粒, 粒粒爆珠, 壽司飯既醋另上, 可自行調配, 非常貼心,食到-半加埋個魚湯和其他配料,另一種享受, -様咁好味.另加咗個甜品和一杯特飲.

另加咗個甜品和一杯特飲.
2024-05-29
2024-05-31 0 瀏覽
這裏的魚生丼有一個非常特別的食法,就是底下首先會用白飯,然後另外有一小碟店家研發的醋啫喱,讓大家自由撈進飯裏,可以自由調節酸度剩一點飯的時候,可以倒入保溫瓶內的魚湯變成泡飯 - 魚湯的鮮味非常濃郁,帶來暖暖的結尾🔺廚師精選- 油甘魚、拖羅、赤身、海膽每日都有不同的廚師精選,店員坐下就貼心地介紹當天的鮮魚每款刺身都有3片厚切,份量十足每一款魚生都新鮮,尤其中拖羅,肥瘦分佈紋理就像高級韓牛一樣交織,入口即溶,吞拿魚的鮮味非常濃郁海膽最怕不新鮮有股臭味,當然這裏的出品完全沒有這個問題,入口又甜又滑🔺海寶丼(上)- 吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、雪蟹、鮭魚子、青瓜魚生以角切方式呈現,混入了麻油調味令味道更香而且除了刺身之外,還有一些熟的海鮮例如鰻魚、蛤蜊和小扇貝,比較特別非常澎湃的雪蟹肉山也是很滿足,這個價錢有這麼多實在抵食

🔺廚師精選
- 油甘魚、拖羅、赤身、海膽

每日都有不同的廚師精選,店員坐下就貼心地介紹當天的鮮魚
每款刺身都有3片厚切,份量十足

🔺海寶丼(上)

魚生以角切方式呈現,混入了麻油調味令味道更香
非常澎湃的雪蟹肉山也是很滿足,這個價錢有這麼多實在抵食

2024-05-26 45 瀏覽
今日去左食海街丼,好難得東港城有一間咁高質既魚生店,成個環境都好日本FEEL。今日叫左個廚師發辦~吞拿魚、海膽飯好似藝術品咁靚,海膽又超新鮮,因為本身我自己係好愛食海膽,真係好開心食到依個,價錢係有點高,但感覺都好值得,因為真係好肥美同新鮮,最後就落埋湯食埋飯,味道完全係另一個風味,滑蛋吉列豬排洋蔥炒蛋,好有味道呀,真心有驚喜既, 吉列豬排就香脆可口的,配合個汁都好不得了另外叫左個味噌湯飲落去好舒服既,好配合飯既味道。不得了~

今日叫左個廚師發辦~吞拿魚、海膽飯
最後就落埋湯食埋飯,味道完全係另一個風味,

滑蛋吉列豬排
另外叫左個味噌湯飲落去好舒服既,好配合飯既味道。不得了~
2024-05-25 16 瀏覽
住咗坑口一段時間都係第一次食海街丼,食之前一日決定訂座,但訂座呢個決定可能係最大敗北位,因為佢的確有留起一張枱,但係留咗一張好細同坐普通櫈嘅2人位(大枱用防疫膠板隔開嘅)俾我,反而遲我入座嘅兩對情侶就安排咗坐舒服4人卡位,所以是否需要訂枱就見人見智。講返食物質素,同太太試咗2款唔同丼飯,幾欣賞佢嘅係佢有提供茶漬飯呢個食法,蟹肉好食,魚生質素都可以,追加咗沙律同面豉湯但後者偏淡,個人認為唔追加都可以,整體而言質素同性價比不過不失,可能有下次但唔會訂座。

2024-05-25
2024-04-06 270 瀏覽
今日陪小朋友去開坑口嘅playhouse玩,去玩之前當然要食飽先🤪嚟坑口前已經諗好要嚟海街丼食,因為呢間我已經bookmark咗好耐😂我地叫咗海宝丼(上)吞拿魚,油甘魚,章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,真雪蟹,鮭魚子,青瓜附味噌湯,小鉢一碟+$5橙汁刺身好鮮甜😋跟埋醋啫喱好特別個飯本身偏暖,配埋刺身+醋啫喱食落口溫度啱啱好👍🏻刺身裏面蟹肉份量比較多,食到最後一啖飯仍然食到刺身味噌湯就一般,味道偏淡滑蛋豬扒飯味道尚可食落較乾身因為醬汁較少#hkfoodie#openrice#海街丼

我地叫咗

附味噌湯,小鉢一碟
+$5橙汁
刺身好鮮甜😋
跟埋醋啫喱好特別
個飯本身偏暖,配埋刺身+醋啫喱食落口溫度啱啱好👍🏻
刺身裏面蟹肉份量比較多,食到最後一啖飯仍然食到刺身
味噌湯就一般,味道偏淡

味道尚可
食落較乾身因為醬汁較少

#hkfoodie#openrice#海街丼
2024-02-19 248 瀏覽
好耐冇行坑口東港城,趁附近拜完年,睇吓附近有咩食👀見到呢間日本餐廳裝潢不錯,就試一試我地叫左一個鮮吞拿魚海膽丼,同埋一個吞拿魚蓉蟹丼店員好親切咁教我地食法,估唔到真係咁好食有驚喜首先將醋啫喱混入飯一齊食,酸酸的好開胃食到最後三份一,加入魚湯,同埋其他配料鮮吞拿魚海膽丼嘅刺身比想像中多。雖然係最貴,但係一丼兩種食法,感覺唔單調。好似食咗兩款不同的丼咁🤣吞拿魚蓉蟹丼既蟹肉鮮甜、仲有蟹膏好濃滑
好耐冇行坑口東港城,趁附近拜完年,睇吓附近有咩食👀

見到呢間日本餐廳裝潢不錯,就試一試

我地叫左一個鮮吞拿魚海膽丼,同埋一個吞拿魚蓉蟹丼

店員好親切咁教我地食法,估唔到真係咁好食
有驚喜

首先將醋啫喱混入飯一齊食,酸酸的好開胃

食到最後三份一,加入魚湯,同埋其他配料

鮮吞拿魚海膽丼

吞拿魚蓉蟹丼既蟹肉鮮甜、仲有蟹膏好濃滑
吞拿魚蓉蟹丼
鮮吞拿魚海膽丼
吞拿魚蓉蟹丼
2023-12-31 294 瀏覽
🌻鱈場蟹吞拿魚丼🐱喺東港城呢間好有日式風味嘅餐廳,每次喺外面行過都覺得入面應該好有氣氛!果然冇估錯,日式嘅裝潢令到人坐得好舒服!呢個鱈場蟹吞拿魚丼,入面有鱈蟹、蟹籽、蟹膏、吞拿魚蓉!每一樣嘢都好新鮮,性價比好高!幾樣嘢好配合!令人難忘!呢間餐廳仲有會員制度,可以計分下次食仲會平啲添✌🏽📍 海街丼 (東港城) (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸😸
🌻鱈場蟹吞拿魚丼🐱

呢間餐廳仲有會員制度,可以計分下次食仲會平啲添✌🏽

📍 海街丼 (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸😸
👨🏻‍🍳海街丼 (東港城) (將軍澳)📍將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖 「舒服的日式裝潢,配有新鮮丼飯🤤」 👍🏻🍽️海寶丼 (並) 附味噌湯、小鉢一碟 $90(吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜)有教學😆先落醬油同wasabi,試試刺身既鮮味,之後落壽司醋果凍,頓變開胃🤤🤤不過味噌湯無乜味,小鉢醃菜okay。刺身鮮甜,整個飯配搭得好有口感,有腍有韌,好味🤤👍🏻🈵+$35 真雪蟹 = 海寶丼 (上) $125🈵+$80 真雪蟹、海膽、甜蝦 = 海寶丼 (特上) $170 👍🏻🍽️木魚茄子 $45冷醃茄子配木魚😻好開胃!!茄子微酸微咸,不會太腍👍🏻 🍽️柚子蘿蔔 $26柚子中和左小小白蘿蔔既酸,岩岩好,不會太酸,且開胃,不過略嫌$26只有小鉢的份量🙈 🍽️滑蛋豬扒丼 $85好普通🙈味道吾出,豬扒整舊都偏腍身,無脆軟之分,無口感可言,可惜🥺 位於東港城的海街丼,入面滿滿日式風格裝潢,偏暗燈光令人舒適、微感浪漫。座位上加有坐墊,亦偏舒服🫶🏻丼飯新鮮,滿滿日式風味,價錢中上🙈 #海街丼 #丼飯
👨🏻‍🍳海街丼 (東港城) (將軍澳)
📍將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖

「舒服的日式裝潢,配有新鮮丼飯🤤」
海寶丼  (並)

👍🏻🍽️海寶丼 (並) 附味噌湯、小鉢一碟 $90
(吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜)
有教學😆
不過味噌湯無乜味,小鉢醃菜okay。
刺身鮮甜,整個飯配搭得好有口感,有腍有韌,好味🤤👍🏻
🈵+$35 真雪蟹 = 海寶丼 (上) $125
木魚茄子

👍🏻🍽️木魚茄子 $45
冷醃茄子配木魚😻好開胃!!茄子微酸微咸,不會太腍👍🏻
柚子蘿蔔

🍽️柚子蘿蔔 $26
滑蛋豬扒丼

🍽️滑蛋豬扒丼 $85

位於東港城的海街丼,
入面滿滿日式風格裝潢,
偏暗燈光令人舒適、微感浪漫。
座位上加有坐墊,亦偏舒服🫶🏻
丼飯新鮮,滿滿日式風味,
價錢中上🙈

#海街丼 #丼飯
2023-11-05
海寶丼  (並)
木魚茄子
2023-08-26 301 瀏覽
不嬲都知有照騙 但呢度真心誇張 啲刺身真係即日運送黎香港?真的嗎? 我覺得好唔新鮮。。。質素仲差過放題🙈🙈🙈🙈 係咪我黎嘅時間唔啱定點樣。。。我真係唔敢再黎第二次。(以上為真實評論)
2023-08-07 199 瀏覽
今日去左東港城行街之前已經想試北角個間海街丼,竟然見到呢度有,就入去一試😛海寶丼(特上)超豐盛既丼飯😋有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…用料十分新鮮又足料帶子同蝦大大隻好鮮甜 首先可以把醋啫喱放入飯中拌勻食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯一碗飯兩種食法~特上吞拿魚蓉丼當中包括有鮭魚,吞拿魚蓉和海膽,付味噌湯,前菜和茶。吞拿魚蓉,超級豐富,佈滿整個碗,很吸引。在魚蓉中加上了魚籽,飛魚子,大大啖魚蓉入口,來了一個大滿足。刺身兩點 時令刺身,每日食材唔同;由日本漁港空運到港,冇經過急凍雪藏,所以冇雪藏味同口感👍🏻帶子好大粒,鮮味十足;油甘魚厚切肥美炸雞件 (會員迎新優惠) 🍗即時登記成為會員,會送唐揚炸雞一份/生啤一杯炸雞幾脆口,食落油脂豐富
今日去左東港城行街
之前已經想試北角個間海街丼,竟然見到呢度有,就入去一試😛

海寶丼(特上)
超豐盛既丼飯😋
有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…
用料十分新鮮又足料
帶子同蝦大大隻好鮮甜
首先可以把醋啫喱放入飯中拌勻
食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯
一碗飯兩種食法~

特上吞拿魚蓉丼

刺身兩點

炸雞件 (會員迎新優惠) 🍗
即時登記成為會員,會送唐揚炸雞一份/生啤一杯
炸雞幾脆口,食落油脂豐富

• 海寶丼(特上)
2023-07-24 813 瀏覽
間中返工會經過呢間店的門口覺得呢間日式店有點神秘,平日午餐時間不少人會光顧,難得男友等我放工,就決定到此用餐~~~入到裡面見到裝潢充滿日式設計,令我十分期待下個月去日本旅遊的來臨~~~掛念日本就可以考慮到此用餐,因為環境令自己有猶如在日本一樣~~~最後我選了卡位用餐~~~我點了醬汁吞拿魚丼,呢個丼有醬汁吞拿魚(少辣)、吞拿魚蓉、鮭魚子(三文魚子),仲有魚湯、蓮藕片和半透明似啫喱的小食~~~不過因為醬汁吞拿魚辣咗少少,我就跟男友交換碗,大家都慣了開心SHARE食,所以沒問題~~~男友本身點了廚師精選,是日有鮮吞拿魚、油甘魚、池魚、海膽、鮭魚子(三文魚子),小店的刺身肉厚又新鮮,感覺好吸引~~~原來海街丼有會員電話APP儲分,迎新小食係炸雞件/啤酒,我們就選了炸雞件,外脆內軟夠好食~~~店員教我們丼留三分之一的飯混魚湯來吃,感覺更有風味~~~晚餐價錢雖然進取,但個人覺得食物價錢和質素係正比,公司其他同事主要在午餐光顧,我看了餐牌才知道午餐價錢真的好吸引~~~
最後我選了卡位用餐~~~

店員教我們丼留三分之一的飯混魚湯來吃,感覺更有風味~~~
2023-07-03
2023-07-24 69 瀏覽
今日早上醒來已經掛咗8號風球,直至下午才改掛3號,立刻入將軍澳探下婆婆,我帶咗佢落東港城海街丼食晚餐,餐廳主打日本菜,裝修是走居酒屋的風格。刺身兩點新鮮肥美,油甘魚每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,味道甘甜鮮美,魚肉細緻幼滑!帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。炸油甘魚粒,炸過後油脂更豐富,油而不膩,口感甚佳! 肉質鮮嫩,味道十分具層次性。 京蔥味噌燒雞丼,燒雞肉質鮮嫩,配鹹鹹甜甜的味噌醬汁超級下飯,溫泉蛋的蛋黃是剛剛凝固,而蛋白就像豆花般嫩滑,把雞蛋伴入飯中增加了香滑口感。味噌湯帶有甜味,木魚茄子茄子綿軟細滑,上面還有木魚花,令原本味道平淡嘅茄子更添惹味。

帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。