滾爺火鍋 (上海街)

Bubbly Feast Hot Pot (上海街)
就係見到OpenRice咁多好評,即管去試。從來未試過食一間打邊爐食到要轉場,嗌咗一個椰子雞煲,加一個藥膳雞煲,藥膳雞煲只係得輕微藥膳味,湯底淡到啲雞完全冇味道。生魚皮咸到爆炸,叫咗一個牛叫做正常,一個豬,蠔,蜂巢豆腐,萵筍,四寶丸,皇帝菜,黃芽白。。五個女仔去食,每人嗌咗包括烏龍茶或汽水大約6-7罐五個都只係得半成飽。因為價錢實在又貴又唔好食,寧願轉場。唔係講笑,放題都好食過佢。埋單差不多$1900(完全中伏)
就係見到OpenRice咁多好評,即管去試。
從來未試過食一間打邊爐食到要轉場,
嗌咗一個椰子雞煲,加一個藥膳雞煲
藥膳雞煲只係得輕微藥膳味,
湯底淡到啲雞完全冇味道。
生魚皮咸到爆炸,
五個都只係得半成飽。因為價錢實在又貴又唔好食,寧願轉場。
唔係講笑,放題都好食過佢。
埋單差不多$1900(完全中伏)
2024-05-19
2024-04-17 238 瀏覽
歎住冷氣吃火鍋不失為一種享受,今天同家人來到滾爺吃火鍋,真是好爽!坐在麻辣沙爹鴛鴦火鍋前,湯底散發出濃濃的香氣。一隻隻大海蝦用棍子串起,拿起來吃好方便,海蝦肉質鮮美,海洋風味與香辣湯巧妙的融合。花甲也是夠大夠鮮美!韭菜餃外皮白嫩,餡料豐富,充滿了韭菜的香氣,每一口咬下去,滋味和彈牙的口感會令人愛不釋口。手打鯪魚滑是由新鮮的鯪魚肉搗碎製成,質地柔軟細膩,入口即化,為火鍋增添了一抹滑嫩的口感。香菇貢丸口感彈牙,滋味十足。豬頸肉則是肥瘦適中,入口鮮嫩,與湯底的麻辣味相融合,讓人回味!

2024-03-15 502 瀏覽
今日在旺角買完菲林,天氣都幾凍就適合打邊爐,就去左滾爺火鍋試吓。招牌椰子雞鍋 (半隻雞)有珍貴的珍珠馬蹄、泰國椰皇、椰青和文昌雞。椰皇、椰青作為湯底十分清甜,椰子味濃郁。老闆親自為客人計時,熬煮湯底,令到文昌雞煮得剛剛好,十分嫩滑。文昌雞雞味濃郁,配搭着濃郁的椰子香,當食到雞髀少少脂肪的時候,非常香濃。羊肉片完全不羶,但有少少的脂肪,增添羊肉香味。咬下去羊肉香味不斷湧出來,加上椰子湯底,椰子清甜加上羊肉特有的風味,非常滿足。炸枝竹支竹剛剛炸好,香味四處飄逸,將支竹沾滿濃濃的椰子湯,享受着支竹同椰子湯的風味。紅薯粉煙靭、有彈性,份量都幾多,推薦大家可以試吓。

招牌椰子雞鍋 (半隻雞)

羊肉片

炸枝竹

紅薯粉
煙靭、有彈性,份量都幾多,推薦大家可以試吓。
2024-03-12 411 瀏覽
*/天氣咁凍,係屋企連煮都吾想煮😂😂最岩去街打邊爐🍲食完又吾洗洗碗😂😂今次同爸爸兩個人去左旺角拍拖打邊爐🤭🤭餐廳環境:門面乾淨企理,入到去有卡位坐🤭🤭我覺得卡位好坐好多😂😂啲枱面吾會痴立立,都算乾淨👍🏻👍🏻食物方面:養顔番茄鍋🍅我哋叫左一個番茄湯底,因為我吾係好食得辣😂😂番茄湯底好鮮甜,唔重味精😍😍😍吾會好似普通火鍋店咁得啲水,有濃濃鮮甜番茄👍🏻👍🏻食完啲野食之後,飲左幾啖都好飲,飲完唔會好口渴🤩🤩美國安格斯板眼呢碟肥牛係即切,擺盆好靚👍🏻👍🏻即刻提升食慾😋😋啲肥牛肥瘦均勻,食落口口感十分好🤪🤪手打四寶丸四寶丸全部都係手打既丸,有墨魚丸,牛丸,全部丸都好彈牙,推介值得一試呀😌😌真材實料😙😙其他:我哋仲叫左娃娃菜,娃娃菜配上番茄湯好鮮甜,吸哂啲精華😌😌另外我哋叫左油炸鬼,第一次打邊爐咁食😂😂油炸鬼好脆,即食又得,浸湯10秒內食脆脆地幾好味🤤另外,我哋最欣賞係個醬油區,佢有新鮮青檸仔,配豉油酸酸地好正,啲豉油又唔係勁咸,不過留意番,每位原來加一之外,仲有醬料費,18蚊一位🤭🤭滾爺火鍋 (旺角)地址:旺角上海街428號地舖

餐廳環境:

食物方面:
養顔番茄鍋🍅

美國安格斯板眼

手打四寶丸

其他:

滾爺火鍋 (旺角)
地址:旺角上海街428號地舖
2024-03-10 343 瀏覽
👩🏼‍🦰🧑🏼‍🦰2️⃣個女人仔, 朗豪坊睇完戲, 近近地, 早啲食晚餐,早消化嘛!唔敢出去食放題+唔敢食咁多野, 叫套餐都係安全!📝叫咗”滾得飽二人”套餐, 揀咗沙嗲芫茜皮蛋鴛鴦鍋, 食材新鮮, 🍴套餐包括海鮮,肉類及麵食。🥦🌽🥕🥩🦐🥘呢個鴛鴦鍋 — 個湯底好濃吓、濃稠= ”杰身”, 帶點香辣,芫茜皮蛋, 芫茜都幾重手🌿一打開蓋香噴噴、皮蛋唔會死實實 。我鐘意啲🥩肉食沙嗲湯底, 食到辣味嘅刺激,🦐海鮮及菜🌽🥦就食芫茜皮蛋湯底, 又清爽一吓🦐海蝦鮮甜、新鮮👍👍🌊🌊花甲烚漲卜卜、肥美😍😍😍🐷西班牙無激素豬頸肉🐷 — 個賣相都幾靚仔🤩入口肉質QQ而且有肉汁,見佢寫”無激素豬肉”又食得放心又安心囉💪🏼💪🏼💪🏼🥟手包韭菜餃🥟 — 👍👍幾好喎…餃子皮夠薄, 唔會糊口,餡料飽滿,韭菜幾香、餡料中嘅豬肉係有咬勁、彈牙, 表示滿意✌️😊🍜讚歧烏冬 — 質地紮實、煙煙靭靭,有咬口🐟手打鯪魚滑 — 鮮味吖, 都幾滑身, 唔會食到碎骨, 好怕食到碎碎魚骨, 用嚟打邊爐, 彈彈咁, 讚喔🫶🏼🫶🏼🧊🧊🧉飲品點咗椰青🥥食打邊爐,梗係叫返個椰青下吓火,怕熱氣丫嘛, 平衡返先🤪🤪✨✨✨✨#飲飲食食 #港或火鍋店 #旺角地

唔敢出去食放題+唔敢食咁多野,
叫套餐都係安全!

📝叫咗”滾得飽二人”套餐, 揀咗沙嗲芫茜皮蛋鴛鴦鍋,

食材新鮮, 🍴套餐包括海鮮,肉類及麵食。🥦🌽🥕🥩🦐

🦐海蝦鮮甜、新鮮👍👍
🌊🌊花甲烚漲卜卜、肥美😍😍😍

🍜讚歧烏冬 — 質地紮實、煙煙靭靭,有咬口

#飲飲食食 #港或火鍋店 #旺角地鐵站

$300 (其他)
用餐優惠
試食活動
  • 手包韭菜餃
2024-02-04 345 瀏覽
難得三隻🐒不在家,老公突然提議出去sa sa滾🤭🤭🤭 順便出去拍拖👫好久都沒有吃宵夜🥹今晚去左滾爺火鍋🥘藥膳花雕醉雞煲,以中藥材為湯底,不單止夠香,又可以調養氣血🩸✨ 而且藥材幾乎無乜熱量🤭認識我既朋友都知道🤏🏻我6點後不進食🫸用嚟做湯底一流😎當湯底、酒、雞融為一體😋開蓋瞬間香氣四溢主打港式火鍋專門店,除了藥膳花雕醉雞煲,還有招牌椰子雞鍋,多款滋補香辣口味湯底,另有多款海鮮刺身及頂級肥牛。店內還有Now TV,可以邊打邊爐邊飲酒🍻邊睇足球直播📺📍旺角上海街428號地舖☎️6890 6890#滾爺 #香港打卡 #抵食推介 #香港打邊爐 #靚料 #聚會首選 #抵食餐廳 #旺角美食 #旺角打卡 #旺角打邊爐 #旺角火鍋 #宵夜火鍋 #24小時火鍋 #火鍋 #火鍋肥牛 #肥牛 #藥膳火鍋 #零味精湯底 #hotpot #打邊爐 #hkrestaurant #hongkongstyle #foodiehk #食在香港 #食在旺角 #上海街

當湯底、酒、雞融為一體😋開蓋瞬間香氣四溢

📍旺角上海街428號地舖
☎️6890 6890

2024-01-15 853 瀏覽
我最近造訪了滾爺火鍋,並點了他們的牛魔王拼盤、豬八戒拼盤以及海鮮拼盤,這個用餐體驗讓我留下了深刻的印象。首先,讓我來分享一下牛魔王拼盤。這個拼盤結合了牛頸脊、金錢肚、牛柏葉和牛舌等多種牛肉部位,每一塊都展現了滾爺火鍋對於食材品質的追求。牛頸脊肉質鮮嫩多汁,咀嚼時散發出濃郁的牛肉香氣,令人垂涎欲滴。金錢肚則是肉質豐富,咬勁十足,入口後即刻釋放出濃郁的風味。牛柏葉則呈現細嫩質地;而牛舌則軟嫩多汁,入口即化。這些不同部位的牛肉組合在火鍋中相得益彰,帶來了豐富的風味和口感。最後是海鮮拼盤,其中包括新鮮的帶子。帶子是海鮮中的珍品之一,它帶有淡淡的甜味和鮮美的口感。在滾爺火鍋的海鮮拼盤中,帶子保持了其鮮度和質量,每一口都讓人愉悅。總結來說,滾爺火鍋的牛魔王拼盤、豬八戒拼盤和海鮮拼盤都展現了他們對於食材品質和創意的追求。各種肉類和海鮮在火鍋中得到了充分的發揮,讓用餐者可以享受到豐富多樣的口感和美食體驗。滾爺火鍋的食材新鮮、口味豐富,搭配他們獨特的湯底和調味料,讓每一口都充滿了美味和滿足感。除了食材的品質之外,滾爺火鍋的服務也值得一讚。服務人員熱情友善,樂於解答客人的問題,並提供專業的建議。整個用餐過

除了食材的品質之外,滾爺火鍋的服務也值得一讚。服務人員熱情友善,樂於解答客人的問題,並提供專業的建議。整個用餐過程舒適愉快,讓人感受到滾爺火鍋對於顧客體驗的重視。

唯一的小小不足是價格相對較高,但考慮到食材的品質和用餐體驗,這也是可以理解的。如果你想要一個高品質的火鍋用餐體驗,滾爺火鍋絕對是一個值得推薦的選擇。

2024-01-12 539 瀏覽
最近我吃了滾爺火鍋的經典椰子雞火鍋,清甜滋潤、沒齒難忘!首先,讓我談談湯底。這個拼盤包含了海南島文昌雞和泰國🇹🇭椰青椰皇。吃菜前必須喝碗湯,珍珠馬碲粉糯,椰子水清甜,文昌雞肉質細膩。豬腰則是帶有一定的嚼勁,肉質鮮美。鮮淮山則帶有獨特的口感,是火鍋中的經典配料之一。至於松葉蟹柳,它的紋理柔軟,非常適合快速涮煮,能夠迅速釋放出雞肉的鮮美味道。整體而言,滾爺火鍋的椰子雞火鍋給我留下了極為良好的印象。食材的新鮮程度、口感的豐富多樣性以及湯底的美味都讓我感到滿意。強烈推薦你來品嚐哦!
最近我吃了滾爺火鍋的經典椰子雞火鍋,清甜滋潤、沒齒難忘!

椰子雞煲
椰子雞煲
2024-01-11 504 瀏覽
滾爺火鍋係一間好受歡迎嘅餐廳,提供各式各樣嘅火鍋食材同湯底選擇。其中有一個特別招牌嘅拼盤叫做牛魔王拼盤,入面包括牛頸脊、金錢肚、牛柏葉同牛舌。呢個拼盤有好豐富嘅牛肉選擇,絕對可以滿足牛肉愛好者嘅味蕾。牛頸脊係一種肉質鮮嫩嘅牛肉切片,煮火鍋時可以快速熟透,食落口感好彈牙。金錢肚質地軟綿,有啲彈性,煮火鍋時可以吸收湯汁嘅味道,令味道更加豐富。牛柏葉係牛胃嘅一部分,質地獨特,有啲嚼勁,入火鍋後可以釋放出濃郁嘅牛肉香氣。至於牛舌,則係一種肉質鮮嫩、口感滑順嘅牛肉部位,煮火鍋時可以享受到它獨特嘅風味。除咗牛魔王拼盤,滾爺火鍋仲有其他豐富嘅食材選擇。例如娃娃菜,係一種嫩綠色嘅蔬菜,煮火鍋時可以增添清爽嘅口感同營養價值。娃娃菜煮熟後呈現鮮亮嘅色澤同爽脆嘅口感,非常適合搭配各種肉類同湯底。滾爺火鍋以其多元化嘅食材選擇同豐富嘅口味,吸引咗唔少食客嚟試佢嘅火鍋。不論係牛魔王拼盤定娃娃菜,滾爺火鍋都會帶嚟一個獨特嘅火鍋體驗,滿足你嘅味蕾同胃口。

2024-01-06 325 瀏覽
滾爺火鍋的豬八戒拼盤、牛小排和皇帝菜😍這家火鍋店以其新鮮的食材和獨特的湯底聞名。在這篇食評中,我將分享我對這些菜品的評價和個人體驗。豬八戒拼盤:豬八戒拼盤是滾爺火鍋的招牌菜之一,包含了豬潤、豬腰、豬粉腸和豚肉片。首先,我必須讚揚這些豬肉的質量和新鮮度。每一片豬肉都鮮嫩多汁,入口即化,給人一種美妙的口感。豬潤和豬腰的滋味豐富,入味恰到好處。豬粉腸則帶有微妙的香料風味,增添了整個拼盤的層次感。至於豚肉片,它的薄切和嫩度使得它成為火鍋中的完美選擇。總的來說,豬八戒拼盤絕對是一道令人垂涎三尺的美味。牛小排:牛小排是另一個我在滾爺火鍋中吃的菜品。這些小排切割得很精緻,每塊肉都均勻而厚實。在火鍋中煮熟後,牛肉保持了它的鮮嫩度和口感。它散發出誘人的烤肉香氣,搭配滾爺火鍋特有的湯底,味道更加濃郁。牛小排的質量絕對值得稱讚,它們是一種能夠滿足肉食愛好者的美味選擇。皇帝菜:在火鍋中添加一些蔬菜是保持平衡飲食的重要一環,而皇帝菜是一個絕佳的選擇。這種蔬菜的鮮綠色彩非常吸引人,給人一種健康和新鮮的感覺。皇帝菜的質地脆嫩,口感清脆,它們能夠提供火鍋中所需的清爽口感。此外,皇帝菜還能吸收湯底的美味,使其更加美味可
在這篇食評中,我將分享我對這些菜品的評價和個人體驗。

豬八戒拼盤:

牛小排:

皇帝菜:
火鍋中添加一些蔬菜是保持平衡飲食的重要一環,而皇帝菜是一個絕佳的選擇。這種蔬菜的鮮綠色彩非常吸引人,給人一種健康和新鮮的感覺。皇帝菜的質地脆嫩,口感清脆,它們能夠提供火鍋中所需的清爽口感。此外,皇帝菜還能吸收湯底的美味,使其更加美味可口。我認為皇帝菜是一個不容錯過的火鍋食材。

滾爺火鍋的豬八戒拼盤、牛小排和皇帝菜是我在這家火鍋店的美食體驗中的亮點,它們都是高品質的食材。
2024-01-05 195 瀏覽
喺香港飲食界有好多火鍋店,但要揀一間有特色同出色嘅餐廳,滾爺火鍋絕對係其中之一。佢嘅特色菜式包括招牌椰子雞鍋同香脆炸雲吞,每次去都令人回味無窮。話咁快,先講下滾爺火鍋嘅招牌椰子雞鍋。招牌椰子雞鍋嘅湯底特別之處就係椰香味十足,一打開蓋就聞到一陣濃郁嘅椰子香氣。湯底裡還加入咗新鮮嘅雞肉、味道鮮美而且營養豐富。煮熟嘅雞肉滑嫩多汁,配埋椰香湯底,真係一絕。除咗招牌椰子雞鍋,滾爺火鍋嘅香脆炸雲吞亦係一道非常吸引人嘅菜式。炸雲吞外脆內軟,每一口都有咬勁。雲吞裡面包咗鮮嫩嘅蝦肉同少許香菇,食落去鮮美又多汁。佢哋炸雲吞嘅技術真係一級棒,外皮炸得金黃酥脆,一咬就聽到嘅脆脆聲,真係令人回味無窮。滾爺火鍋唔單止有美味嘅菜式,仲有一個舒適嘅環境。餐廳嘅裝潢簡潔大方,座位安排得井然有序,服務員服務態度又好,好有禮貌。不論係同朋友一齊食飯,定係同家人共享火鍋時光,都可以喺呢度度過一個愉快又美味嘅晚上。總括而言,滾爺火鍋絕對係一間值得一試嘅餐廳。佢嘅招牌椰子雞鍋同香脆炸雲吞都係令人垂涎三尺嘅美食,加上舒適嘅環境同周到嘅服務,絕對能夠帶俾你一個難忘嘅用餐體驗。

2023-12-24
平安夜
  • 蟹子墨魚丸
  • 安格斯牛肩胛
2024-01-05 176 瀏覽
滾爺火鍋是一家令人愉悅的火鍋店,他們以新鮮的食材和豪華的火鍋套餐而聞名。其中,牛魔王拼盤、牛肩胛和牛小排是他們的招牌菜,絕對值得一試。首先來說說牛魔王拼盤,這是一道絕佳的選擇。牛頸脊、金錢肚、牛柏葉和牛舌組成了這個拼盤,每一種牛肉都有獨特的口感和風味。牛頸脊肉質鮮嫩多汁,金錢肚口感軟嫩,牛柏葉帶有脂肪的香濃口感,而牛舌則鮮美爽滑。這個拼盤給你帶來了牛肉的豐富風味,無論是愛牛肉的人還是想要嘗試不同部位的人都會喜歡它。接下來是牛肩胛,這是一個精選的牛肉部位。牛肩胛肉質鮮嫩多汁,擁有豐富的肉汁和口感。它經過火鍋的烹調後更加鮮美,每一口都能感受到牛肉的鮮甜和嫩滑。無論是單獨品嚐還是與其他食材搭配,牛肩胛都能帶給你一種美味的享受。最後是牛小排,這是一道經典的火鍋食材。牛小排的肉質細嫩,帶有一絲的油脂和香氣。它經過火鍋的烹調後更加鮮嫩多汁,每一口都充滿了牛肉的鮮美。搭配火鍋的湯底,牛小排的口感更加豐富,給你帶來了一種滿足感。總的來說,滾爺火鍋的牛魔王拼盤、牛肩胛和牛小排都是令人垂涎三尺的美食選擇。他們的食材新鮮,口感豐富,味道鮮美。無論你是牛肉愛好者還是想要嘗試不同部位的人,這些菜品都能帶給你一個

總的來說,滾爺火鍋的牛魔王拼盤、牛肩胛和牛小排都是令人垂涎三尺的美食選擇。他們的食材新鮮,口感豐富,味道鮮美。無論你是牛肉愛好者還是想要嘗試不同部位的人,這些菜品都能帶給你一個美味又滿足的火鍋體驗。

2024-01-04 148 瀏覽
睇到我朋友大食小花食完呢間話正😝😝我一定唔執輸啦~😋😋😋 即刻約教會Friend 去啦~😝😝😝 食完齊齊返教會,一見到相個椰子雞煲🥥💜我就知一定好食😎果然一去到2個椰子水,2個椰青水,重有文昌雞同珍珠馬蹄椰子肉,絕對無加一滴水😋😋😋😋我真係好鍾意~好清甜呀~ 另外再叫多左一碟牛😄😄 真係好新鮮,好有牛味😋😋😋 而且呢度個姐姐侍應都好有禮貌呀~重教我地煲滾左椰子水之後跟著熄火,焗5分鐘,她話咁樣雞會滑D😄😄 長智識啦~ 讚讚讚

🫶今日路過上海街,見到有間火鍋係馬路旁,紅色招牌搶晒FO,連個名都有心思,滾字有團火,即刻吸引左我入去。🔥湯底今次選蕃茄湯底。湯底有很多蕃茄件,味道清甜而且酸酸地好開胃蕃茄更可以幫助消化。單點蜂巢豆腐索晒濃濃既蕃茄湯,味道一流!❣️豬頸肉🐽豬頸肉色澤好靚,表面帶有脂肪,煮一陣便可食,肉質彈牙又juicy。♦️爆花豬腰表面𠝹花幾吸引,入口係好滑身既質感,入口即溶。💡經過上海街,一定要到滾爺「打邊爐」,可以係「老友聚會」「好型」咁「飲好多」,YEAH 📸(歡迎門口自取POPS打卡拍照)

🔥湯底

❣️豬頸肉🐽

♦️爆花豬腰
表面𠝹花幾吸引,入口係好滑身既質感,入口即溶。

2024-01-04 104 瀏覽
油麻地地鐵站附近打咗個好特色嘅火鍋,佢嘅椰子雞煲,用原個椰子加椰青做湯底,配合一個銅製大煲,極之香濃😋😋服務員細心介紹掌握時間的重要,結果原來啲雞非常之滑,全靠有一個沙漏計時,而且第一次見到火鍋餐廳用自家製熱辣辣豉油,獨特配方超級好味。飲完椰子雞湯先至再打火鍋,服務員會再幫手加入豬骨雞湯底,打邊爐先正式開始。點了一個蝦滑和墨魚滑,非常爽口彈牙,有濃郁蝦味。再有一碟手打丸,粒粒有特色大細適中,一啖一粒,肉汁滿滿。當然唔少得靚牛肉輕輕灼一下已經好滑。啲牛肉真係好新鮮值得一試。我自己鍾意食花甲,所以都點了一盤花甲,灼到花甲一開口就即刻要食,超級鮮甜。再加上一碟手包鮮蝦雲吞,粒粒都有大蝦。雲吞唔會太鬆散煙靭有咬口。最後當然要食菜和金菇啦。真是滿足的晚餐😋😋
飲完椰子雞湯先至再打火鍋服務員會再幫手加入豬骨雞湯底,打邊爐先正式開始。
最後當然要食菜和金菇啦。
真是滿足的晚餐😋😋