潮藝館

CHAO CLUB
金沙鮮魷 $168炸粉加入左咸蛋黃,炸到金黃色嘅鮮魷,表皮香脆,一咬開就滿口咸香碧綠川椒雞 $188用左雞脾肉,肉質好嫩滑,每塊雞肉都沾滿左川椒汁,唔辣但都超惹味朝陽蝦蟹棗 $238波波係蝦棗,入面包住蝦膠,卷係蟹棗,入面包住蟹肉,炸得香脆,配潮洲甜醬食咸菜豬肚湯 $138豬肚洗得好乾淨,胡椒味好重,醒脾開胃,仲有蠟燭熱住個湯,細心👍🏻獅頭鵝件 $298食潮洲菜滷水鵝基本上係必食,獅頭鵝肉質比一般鵝肉鬆軟,鵝味都濃郁啲,呢度嘅獅頭鵝件都夠入味,底層嘅豆腐吸左啲鵝汁都別有一番風味濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168食完炸野同濃味野,再食呢個泡飯,覺得好清同好鮮,可以解一解膩桂花糕 $58玫瑰花造型精緻度係滿分,口感軟儒,唔會太甜🍹見到大大個bar枱就知道呢度係有bartender,有cocktails,嗌左兩杯mocktailsFresh Pineapple Punch $70落足菠蘿汁,夠哂甜,仲有粒粒菠蘿肉Virgin Mojito $70薄荷味清新解渴🌟餐廳嘅二人午市套餐同象拔蚌都好吸引
金沙鮮魷 $168

碧綠川椒雞 $188

朝陽蝦蟹棗 $238

咸菜豬肚湯 $138

獅頭鵝件 $298

濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168

桂花糕 $58
玫瑰花造型精緻度係滿分,口感軟儒,唔會太甜

Fresh Pineapple Punch $70
落足菠蘿汁,夠哂甜,仲有粒粒菠蘿肉

Virgin Mojito $70
薄荷味清新解渴

🌟餐廳嘅二人午市套餐同象拔蚌都好吸引
  • 碧綠川椒雞
  • 濃湯蠔仔肉碎泡飯
2024-04-22 21 瀏覽
位於尖沙咀iSquare 的潮藝館,地點方便,內裡裝修好「潮」又高級,座位寬敞,感覺舒適。去骨獅頭鵝掌翼($368)採用潮汕馳名的獅頭鵝,肉質嫩,放在低層的豆腐好滑,秘製的滷水汁好入味,最難得是去埋骨,啖啖肉,食得超爽呢!潮式粿肉($128)粿肉炸得很香脆,有「咬」口但不會油膩,也可以配埋甜酸醬一起食,味道更豐富。沙茶牛肉炒芥蘭($188)沙茶味好香濃,牛肉好嫩滑,食咗好多肉,夾雜一下食芥蘭,幫助減低油膩感。潮陽梅膏骨($198)味道好像上海的糖醋排骨,梅膏醬在香港較為少有,酸中帶甜,能中和油膩,清甜醒胃,是地道的潮州開胃菜式。天籽蘭花膠螺頭湯($188/人)下面有火保暖,唔驚碗湯唔夠熱,飲落去非常之暖肚又滋潤!蜆肉鵝肝炒飯($228)炒飯粒粒鮮明,炒飯炒得夠乾身,鵝肝同蜆肉也被切成細細粒,份量也很多。桂花糕($58)造型很吸晴,味道也拿捏得剛剛好,不會太甜,這個甜品值得推薦!💯💯如果你是潮菜愛好者,潮藝館是你不可錯過之一間餐廳!

去骨獅頭鵝掌翼($368)

潮式粿肉($128)

沙茶牛肉炒芥蘭($188)

潮陽梅膏骨($198)

天籽蘭花膠螺頭湯($188/人)
下面有火保暖,唔驚碗湯唔夠熱,飲落去非常之暖肚又滋潤!

蜆肉鵝肝炒飯($228)

桂花糕($58)

如果你是潮菜愛好者,潮藝館是你不可錯過之一間餐廳!
2024-04-15
2024-04-21 22 瀏覽
難得出咗bonus 一定要食餐好嘅,睇咗isquare 入邊有間高級潮州菜,一於去試一試。一去到門面非常光鮮,完全係有fine dine嘅感覺, 侍應親切有禮,入到去非常之舒服,有賓至如歸嘅感覺。首先我哋嗌咗第一道開胃菜,話梅涼瓜,酸酸甜甜咁,特別開胃。之後我哋嗌咗個湯,非常之高貴嘅菠菜蟹肉羹,用滿滿嘅菠菜打成用,再加上淡淡嘅蟹肉,用個小蠟燭熱住佢,可以睇得出餐廳嘅細心之外。開始進入主菜,普寧炸豆腐,豆腐外脆內軟,加埋普寧醬,相映成趣。食潮州嘢邊少得凍魚,我哋十分好彩,今日嘅凍魚馬友,師傅非常細心,已經起好骨切好晒,一啖咬落去配埋普寧醬,魚肉非常之嫩滑。另外一味主菜,亦都係每一次去潮州菜館一定要食嘅,就係避風塘炒蟹,毫無疑問呢隻肉蟹非常鮮甜,外面嘅蒜蓉配埋蟹肉一啖咬落去,唔會非常太辣搶咗蟹肉嘅味,可以平衡到兩者嘅味道。最後我哋甜品揀咗桂花糕,一嚟到非常之驚豔,連個桂花糕都可以咁有心思整到成朵花咁,仲要佢唔係好甜,可以清清喉嚨,為今個晚餐做一個完美既句號。
首先我哋嗌咗第一道開胃菜,話梅涼瓜,酸酸甜甜咁,特別開胃。
2024-04-21 24 瀏覽
朋友介紹 iSqaure 有間潮州菜館,裝修型格新穎,食材優質,咁就要去試吓啦!呢道啲鵝全部喺獅頭鵝,仲要係幫你去埋骨,一分錢一分貨。去骨獅頭鵝掌翼($368),肉質鬆軟,味道豐富濃郁,配白粥或飯極好。甜甜地的潮式粿肉($128)我鍾意,潮式粿肉酥脆,炸得通透不油,蘸潮式甜醬係黃金組合。沙茶牛肉炒芥蘭($188)令素菜都變得好好味,沙茶牛肉味道豐富,牛肉鬆化。潮陽梅膏骨($198)有驚喜,鹹甜味道平衡,骨大肉厚,食得好滋味。天籽蘭花膠螺頭湯($188/人)非常甜,花膠軟滑,啖啖滿足。蜆肉鵝肝炒飯($228)乾濕度剛好,粒粒蜆肉,鵝肝就比較硬身。漂亮如花的桂花糕($58),清甜。

漂亮如花的桂花糕($58),清甜。
2024-04-20 25 瀏覽
架己冷見到ISQUARE有間新式潮州菜館, 就黎回味下打冷既味道。哩度環境雅緻, 門口仲有個靚靚大酒吧枱, 係型格既新派路線。一見到前菜哩款潮州咸菜就充滿回憶, 細個就係成日用佢黎送粥, 簡單美味。身為架己冷都係第一次食咸蛋酥, 一口一粒又幾香口過癮。獅頭鵝片入味咸香, 底層既鹵水豆腐不可或缺, 吸盡鵝香同鹵汁, 嫩滑美味。鹹菜豬肚湯用火熱住, 熱辣辣加辛辣胡椒香氣, 飲完成個人行氣活血。另外涼瓜煎蛋蛋香突出, 好味又飽肚。食左幾道重味既菜式, 配搭番個爽甜既白菜仔就最岩。食飽飯飲啖熱茶好舒適, 覺得下次可以帶埋長輩黎一試✔️✔️
身為架己冷都係第一次食咸蛋酥, 一口一粒又幾香口過癮。
另外涼瓜煎蛋蛋香突出, 好味又飽肚。
食左幾道重味既菜式, 配搭番個爽甜既白菜仔就最岩。
食飽飯飲啖熱茶好舒適, 覺得下次可以帶埋長輩黎一試✔️✔️
2024-04-18 32 瀏覽
這次去到尖沙咀iSquare覓食,去了家吃潮州菜der餐廳。 位於商場6樓角落,以黑色時尚裝修,還有吧台選擇。 食物選擇多元化,除了潮州菜外還有點心欵,點心低至HKD$48就吃得到。 - ▪︎蒸餃 這裡有數個口味,點了潮州粉粿、筍尖蝦餃皇及松露野菌晶瑩餃。 餃子晶瑩剔透賣相,皮薄口感煙韌,每一個口味各貝特別,口感也挺豐富。 - ▪︎鹹蛋黃墨魚燒賣|黑金流沙包 2款較惹味點心,吃的時候要小心點,因為也有流心效果。 燒賣一咬鹹蛋黃一湧而出,用墨魚取代鮮蝦,另一仍然鮮味。 流沙包質感鬆軟,奶黃味道香甜軟滑。 - ▪︎蘿蔔絲酥|沙嗲牛松煎腸粉 另外點了2款常見點心,蘿蔔絲外層酥脆,蘿蔔絲有嚼感。 煎腸粉味2較香,醬汁濃鬱不會太鹹,腸粉質感香滑。 -▪︎濃湯蠔仔泡飯 潮州菜不少得這個,蠔仔大隻飽滿,肉質鮮嫩微鹹。 濃湯味道香濃惹味,泡飯不會太腍,可以跟購物分享吃。 - ▪︎桂花糕 粉紅色玫瑰花造型,可以打卡一下欵。 質感冰涼滑溜,味道清甜有嚼感,吃起來有種透心涼感。 -

▪︎蒸餃

▪︎鹹蛋黃墨魚燒賣|黑金流沙包

流沙包質感鬆軟,奶黃味道香甜軟滑。

▪︎蘿蔔絲酥|沙嗲牛松煎腸粉

▪︎濃湯蠔仔泡飯

▪︎桂花糕

2024-04-08
2024-04-18 16 瀏覽
🔸️紅燒潮州翅👍🏻潮州重點菜之一,每啖都是精華。金紅的湯汁,不太糊口,也不會太稀。翅身晶瑩透亮,口感爽滑鮮美 、 與紅燒湯汁非常夾。🔸️沙茶玉蘭炒河👍🏻👍🏻沙茶的醬汁滲入肉片,口感爽脆,還有有些羅勒的香味。河粉炒過比較乾身,香氣四溢。河粉沒有黏作一團或太散,咬落幾有韌性但不會太軟。 🔸️避風塘炒蟹👍🏻原隻蟹和多款配料一起上枱,配料有蒜头、葱、辣椒等,香味十足。蟹大隻新鮮,蟹頭全是蟹膏。每啖肉都香辣惹味,令我留下深刻印象。 🔸️韭菜豬紅常見的潮州打冷菜之一,整碟份量都幾足。 韭菜豬紅不辣都不會鹹,不用配飯食都可以。韭菜嫩啲,沒有渣,非常入味。豬紅沒有腥味,口感滑嫩,不會一夾就散。 🔸️魚子醬馬友(凍魚)4件冰涼無骨馬友,用了一朵花和魚子用作點綴。肉質結實,味道鹹香,配上豆醬更滋味。 🔸️桂花糕是花的形狀,桂花味清新。

🔸️紅燒潮州翅👍🏻
潮州重點菜之一,每啖都是精華。
金紅的湯汁,不太糊口,也不會太稀。
翅身晶瑩透亮,口感爽滑鮮美 、 與紅燒湯汁非常夾。

🔸️沙茶玉蘭炒河👍🏻👍🏻
沙茶的醬汁滲入肉片,
口感爽脆,還有有些羅勒的香味。
河粉炒過比較乾身,香氣四溢。
河粉沒有黏作一團或太散,咬落幾有韌性但不會太軟。

🔸️避風塘炒蟹👍🏻
原隻蟹和多款配料一起上枱,
配料有蒜头、葱、辣椒等,香味十足。
蟹大隻新鮮,蟹頭全是蟹膏。
每啖肉都香辣惹味,令我留下深刻印象。

🔸️韭菜豬紅
常見的潮州打冷菜之一,整碟份量都幾足。
韭菜豬紅不辣都不會鹹,不用配飯食都可以。
韭菜嫩啲,沒有渣,非常入味。
豬紅沒有腥味,口感滑嫩,不會一夾就散。

🔸️魚子醬馬友(凍魚)
4件冰涼無骨馬友,用了一朵花和魚子用作點綴。
肉質結實,味道鹹香,配上豆醬更滋味。

🔸️桂花糕
是花的形狀,桂花味清新。

2024-04-18 16 瀏覽
潮藝館位於香港尖沙咀國際廣場6樓是新派潮州菜為主的餐廳。裝修風格優雅時尚,空間寬闊。座位舒適。落地大玻璃。有吧枱與朋友共聚暢飲。品嚐潮式風味獨特的美食。潮藝館的菜式有傳統與創新融合在一起。潮藝館的招牌潮州菜:追求清而不淡、素而不紊、鮮而不腥、嫩而不生、肥而不膩的特點。//菠菜蟹肉羹鮮嫩的蟹肉+營養豐富的菠菜。黑白分明。賣相特別醒目。精心創作的藝術品。火爐heat住。保持溫度。熱辣辣。貼心。鮮而不腥。
潮藝館
位於香港尖沙咀國際廣場6樓
潮藝館的菜式有傳統與創新融合在一起。

//菠菜蟹肉羹
鮮嫩的蟹肉+營養豐富的菠菜。
黑白分明。賣相特別醒目。
精心創作的藝術品。
火爐heat住。保持溫度。熱辣辣。貼心。
鮮而不腥。

去日本🇯🇵食咗咁多餐日本餐,返到香港係時候食番中餐🤣今次去咗尖沙咀食lunch中式點心放題😋當日朝早打電話去訂1:15pm都有位。餐廳唔係傳統中式酒樓,仲有西式餐酒可以order. 每位$168,已包茶芥,不過仲要再加10% service charge. 入到餐廳感覺乾淨舒服,唔會好似一般傳統嘅中式酒樓好嘈。餐牌上有15款食物可以任叫。除非你有特別要求,否則你每次落單,佢哋會跟人數俾食物嘅份量,例如我哋3個人,佢就俾3件蝦餃。呢度唔係寫紙或QR code落單,係由侍應直接落單。我哋除咗蠔仔泡飯冇試,其餘的都有食。味道正常,不過食物上枱熱辣辣,值得讚👍🏻我哋每款叫完第一轉後,encore 咗荷花酥、黃金豆腐、時菜、叉燒包同流沙包。食完encore 嗰轉已經好飽🤣桂花糕係花形,幾特別幾靚。食物不過不失,但價錢稍貴,一般中式酒樓散叫一定平啲😏試過就算,唔會有下次。
去日本🇯🇵食咗咁多餐日本餐,返到香港係時候食番中餐🤣

2024-04-14
2024-04-17 35 瀏覽
這家位於尖沙咀的飯店內的粵式點心餐廳無疑是香港美食愛好者的一大天堂。他們的特色點心和粵式小吃足以讓人驚嘆,每一道菜式都可謂精品中的精品。首先必須點讚的是道地的潮州粉粿。這是一道傳統的潮州點心,以細緻光滑的粉粿為皮,包裹著鮮美的蝦仁和肉餡。咬下去,粉粿Q彈可口,肉餡鮮甜多汁,真是百吃不厭。另一道同樣不能錯過的是鹹蛋黄墨魚燒賣。以鮮嫩多汁的墨魚和黃澄澄的鹹蛋黃為餡料,外皮酥脆可口。一口咬下,濃郁的蛋黃香氣瞬間撲鼻而來,令人垂涎欲滴。筍尖蝦餃皇和松露野菌晶瑩餃同樣也是必點之選。前者以鮮美的蝦仁和嫩滑的筍尖為餡,後者則以松露和野菌為主料,兩款餃子皮薄餡多,口感清新爽口。此外,酸菜魚餃、蘿蔔絲酥、笑口叉燒包以及黑金流沙包也各有特色。其中蘿蔔絲酥酥脆可口,笑口叉燒包肉質鮮嫩多汁,黑金流沙包更是將流沙與包子完美結合,實在太令人上癮。作為餐後甜點,他們的桂花糕和濃湯蠔仔肉碎泡飯同樣不容錯過。前者清甜回甘,後者濃郁鮮香,可謂粵菜的最高境界。這家餐廳環境高雅,菜品地道,堪稱香港粵式點心的代表作。不論是商務宴請還是家庭聚會,這裡都是首選。一定要來一圓你的粵式美食夢!

2024-04-17 21 瀏覽
🍲 潮藝館 🍲朋友話想食呢間高級潮州菜餐廳裝修設計雅緻寬敞有吧台位置又有獨立房間先叫左杯白酒加小食後來再點了花茶 鴨屎香單叢茶 甘醇味濃茶壺有蠟燭的熱力保持溫度好貼心🐽 韭菜豬紅呢道菜係必叫打冷之一這個醬汁味道豐富 微辣豬紅軟腍入味唔會腥好快就清曬🍲 紅燒潮州翅燉湯碗好精美 底部有火力加熱食到最後都係熱辣辣 好正紅燒潮州翅的湯熬煮數小時 濃稠而且綿滑入口啖啖魚翅真係好正🪿 獅頭鵝片鵝腸又係必叫打冷之一滷水汁味香唔太咸 鵝片夠厚肉而鵝腸爽口彈牙🦴 意大利黑醋骨選用意大利黑醋黎做醬汁酸味較甜味重 食落好開胃排骨炸到外皮脆 肉質仍然軟稔🧁 桂花糕兩朵花旁邊有花瓣 打卡啱曬顏色都好靚 食落涼涼的 好香桂花味完滿的晚餐
🍲 潮藝館 🍲

兩朵花旁邊有花瓣 打卡啱曬
顏色都好靚 食落涼涼的 好香桂花味
完滿的晚餐
2024-04-17 15 瀏覽
尖沙咀嘅潮藝館位於iSquare,供應新派嘅潮州菜,餐廳環境時尚美觀,令人眼前一亮!避風塘炒蟹 $498正宗避風塘口味,蔥蒜辣椒堆疊嘅香氣入晒入隻蟹度,十分香口惹味!巨型嘅青蟹炸得啱啱好,入面嘅蟹肉仲保持鮮味同埋水份,好食到要吮埋手指!獅頭鵝件 $298潮州滷水做到只有醬香而沒有過鹹,仲充滿鮮味!尤其係肥膏嘅位置,甘香可口!菠菜蟹肉羹 $108Heat住上,一直保持最住嘅享用溫度!最特別係中間有粒芝士雲吞,好有fusion菜嘅感覺!沙茶玉蘭炒河 $188牛肉軟嫩兼牛味出眾,食得出係靚貨!芥蘭取最幼嫩嘅位置,而炒河索滿沙茶醬同埋牛肉嘅精華,十分美味!桂花糕 $58玫瑰造型嘅桂花糕,有心思!中國茗茶 $28/位

避風塘炒蟹 $498

獅頭鵝件 $298

菠菜蟹肉羹 $108

沙茶玉蘭炒河 $188

桂花糕 $58
玫瑰造型嘅桂花糕,有心思!

中國茗茶 $28/位
2024-04-16 33 瀏覽
呢間餐廳有好舒適既環境可以望到外面既街景,而且地點方便響商場入面,入面都有好多SOFA位置,我地叫左一碟黑金流沙包,包點既內涵用左好多流心涵料入面係蛋黃流心,流心涵好多好好味,黑金外皮好精緻,另外,仲叫左一碟炸蘿蔔絲餅,蘿蔔絲外皮香脆加埋入面軟綿綿切成絲既蘿蔔好夾,我地仲叫左一碟桂花糕,桂花糕既擺盤好靚,仲要整成玫瑰造型好吸睛,而且桂花糕好清淡唔係太甜,食落比較健康,笑口叉燒包個名好岩,入面都幾多叉燒既。

2024-04-15 26 瀏覽
喜歡這裡的點心,質素高。環境也很不錯。最喜歡荷花酥。蓮蓉不會過甜,酥皮夠脆。蘿蔔絲酥酥皮也脆,蘿蔔味香。鹹蛋黃墨魚燒賣夠彈牙,鹹蛋黃頗香。松露野菌晶瑩餃的紫色皮很美,松露味也香。筍尖蝦餃皇的味道不錯。黑金流沙包的流沙奶黃美味。沙爹牛鬆煎腸粉頗創新。想不到連濃湯蠔仔泡飯也頗不錯,湯頗鮮甜。碗豆桃子原來是包,這包、笑口叉燒包和一口黃金豆腐的味道正常。桂花糕很清香。試了很多款食品,滿足。
喜歡這裡的點心,質素高。環境也很不錯。

最喜歡荷花酥。蓮蓉不會過甜,酥皮夠脆。

蘿蔔絲酥酥皮也脆,蘿蔔味香。

鹹蛋黃墨魚燒賣夠彈牙,鹹蛋黃頗香。

松露野菌晶瑩餃的紫色皮很美,松露味也香。

筍尖蝦餃皇的味道不錯。

黑金流沙包的流沙奶黃美味。

沙爹牛鬆煎腸粉頗創新。

想不到連濃湯蠔仔泡飯也頗不錯,湯頗鮮甜。

桂花糕很清香。

試了很多款食品,滿足。
🐻之前去咗潮藝館食晚餐覺得好好食,今日放假同老公就試吓佢哋個午市,有點心亦都有餐🐻食物都係比預期好食好多,不枉我哋喺大西北過嚟食個晏晝,蘿蔔絲酥個酥皮好香入面嘅蘿蔔絲唔會過濕,亦都好夠味🐻五小福拼盤話梅涼瓜,炸粿肉,醉鮑魚,椒麻糖心帶子 串茄合桃沙律,話梅涼瓜好特別喺出面唔會食到,酸酸加埋苦瓜小小嘅苦澀好特別,個醉鮑魚好味到想食埋🐻👨🏽嗰件😅,其他小食都唔錯,出面都小食🐻荷花酥之前食過一次食就覺得好好食,個外層酥皮一如既往香脆 ,入面個餡係甜而不漏嘅蓮蓉餡😋🐻點心拼盤有👇🏻每樣有一粒,咁就可以乜都試吓,我覺得最值得一提嘅係佢個酸菜魚餃,真係好似食緊一盤酸菜魚咁🤣⭕️筍尖蝦餃⭕️鹹蛋黃墨魚燒賣 ⭕️潮州粉粿 ⭕️松露野菌晶瑩餃 ⭕️酸菜魚餃🐻總括嚟講呢間都係我哋會回頭嘅餐廳,食物水準非常好👍🏽

⭕️筍尖蝦餃⭕️鹹蛋黃墨魚燒賣 ⭕️潮州粉粿
⭕️松露野菌晶瑩餃 ⭕️酸菜魚餃

🐻總括嚟講呢間都係我哋會回頭嘅餐廳,食物水準非常好👍🏽