潮藝館

CHAO CLUB
2024-05-01 300 瀏覽
逛街後特意選了一家潮州菜吃,這家氛圍很不錯,一進去有大大的酒櫃,座位很寬敞,特別舒適的氛圍~普寧炸豆腐💰108外脆內嫩,要沾一下他特質的醬汁,增添味道哦菠菜蟹肉羹💰108/位簡單的菜但意外的好味道!以為很奇怪的搭配,但菠菜的味道加上蟹肉的鮮甜很搭,每口都很細膩!還有好大塊的蟹肉!碧綠川椒雞 💰188雖然名字有辣椒,但其實不辣!稍許的辣增添了雞肉的味道,雞肉也很嫩,醬汁不怕太油膩,味道就是剛剛好~潮陽梅膏骨💰198有點像糖醋排骨,但梅子味挺突出,選擇的都是肉排,很嫩!不過我覺得有點酸,可能要配上主食吃剛好懷舊春菜煲💰198鹹豬骨春菜,很喜歡的一道菜,上湯味道濃郁,春菜也是很新鮮,不怕有渣蜆肉鵝肝炒飯💰228這個炒飯用的料很足,能看到很多鵝肝和蜆肉,重點是他油不多,很多炒飯都是特別油膩,這個就不怕!飲品:Virgin Mojito & Blue Ocean挑了兩款mocktail,這裡的環境很不錯,很適合來兩杯!這兩款都有果汁的成分,但不怕太甜,很適合配菜!甜品:桂花糕58這家餐廳是潮洲Fusion菜,每樣菜都特別精緻,而且服務員的態度都很好,很適合聚餐!

普寧炸豆腐💰108
外脆內嫩,要沾一下他特質的醬汁,增添味道哦

菠菜蟹肉羹💰108/位

甜品:桂花糕58

2024-04-28
  • 懷舊春菜煲
2024-04-03 1245 瀏覽
很多時候也會跟朋友吃打冷小菜聚一聚,但想找一間坐得舒適,環境優美的打冷店真的不容易,跟朋友到尖沙咀逛時發現這間店舖,在外看以為是高級西餐廳店,但竟然是中式潮州打冷店,令人眼前一亮,那必須進內試一下呢,一進內看見有像酒吧的吧枱,似乎邊吃潮州打冷還可品嚐美酒,內裡環境寬闊,而且有貴氣,給人雍容華貴的感覺野生石橄欖燉鮮鮑 198元乘2湯非常鮮甜入味,不會過咸,鮑魚大大隻,而且嫰滑不韌,還有瑤柱作配料碧綠川椒雞 188元炸了一些紫菜作伴碟,雞肉嫰滑,醬汁香濃,百吃不厭蜆肉鵝肝炒飯 228元炒飯有咬口,每粒飯也鮮明,鵝肝及蜆肉份量很多,吃幾碗也沒有問題潮式粿肉 128元粿肉香口爽脆,配上甜醬簡直一流,而且擺盤精明獅頭鵝件 298元鵝件大大舊,吃鵝肉必須沾滿蒜蓉醋汁,鵝皮彈牙,鵝肉結實獅頭鵝腸 298元鵝腸沾滿像吃紅油炒手的辣汁,惹味非常,而且鵝腸爽口彈牙,鵝腸亦已去油脂,不會過膩潮式魚湯浸時蔬 188元吃飯當然要有菜,那才健康,湯底鮮甜有魚味,不會腥,蔬菜亦鮮嫰桂花糕 58

野生石橄欖燉鮮鮑 198元乘2

碧綠川椒雞 188元
炸了一些紫菜作伴碟,雞肉嫰滑,醬汁香濃,百吃不厭

蜆肉鵝肝炒飯 228元

潮式粿肉 128元
粿肉香口爽脆,配上甜醬簡直一流,而且擺盤精明

獅頭鵝件 298元
鵝件大大舊,吃鵝肉必須沾滿蒜蓉醋汁,鵝皮彈牙,鵝肉結實

獅頭鵝腸 298元

潮式魚湯浸時蔬 188元

桂花糕 58元乘2
造型精緻,打卡一流,而且桂花糕結實,不會一夾便散開,清甜可口,解膩一流

潮藝館
獅頭鵝件
潮式粿肉
  • 蜆肉鵝肝炒飯
2024-03-31 908 瀏覽
用餐日期:2024/03/31用餐時段:午餐用餐費用(每人):$350餐廳環境:環境整潔乾淨 但安排的座位是在近門口走道的一長檯 客人出入過道要起身搬椅不方便 是環境扣分的地方服務:服務員服務態度一般 服務員在分泡飯時明明有4位客人只拿來3個碗便開始裝泡飯 完全沒看到有4位客人 要客人提醒才醒起是有4位客人要分4碗 是服務扣分之處味道:和朋友慶祝生日 4人點了餐前小食+1壺茶+5主菜1-餐前小食$38: 入座時已有的 酸甜開胃味道不錯 推薦2-茶芥$28*4:味道正常3-主菜選了獅頭鵝片+魚湯脆米斑粒泡飯+沙嗲牛肉炒芥蘭+溯陽蝦蟹棗+韭菜豬紅3.1-獅頭鵝片$328: 份量很少 只有約7片鵝片 鵝片下有約7片豆腐 鵝片滷得入味不過鹹但肉質偏硬實不嫩滑味道一般 不推薦3.2-魚湯脆米斑粒泡飯$268: 大量魚湯內有不少瓜粒+脆米+少量斑粒+泡飯 飯煮得夠稔 魚湯夠濃但有點偏咸 瓜粒爽脆 脆米夠脆 但斑粒份量很少 整體味道不錯 如魚湯減咸些 斑粒份量正常更好 推薦3.3-沙嗲牛肉炒芥蘭$188: 芥蘭炒得夠爽脆 沙嗲牛肉肉質嫩滑但沙嗲醬偏濃蓋過牛肉鮮味 味道一般 不推薦3.4-溯陽蝦蟹棗$
用餐日期:2024/03/31
用餐時段:午餐
用餐費用(每人):$350
味道:和朋友慶祝生日 4人點了餐前小食+1壺茶+5主菜
1-餐前小食$38: 入座時已有的 酸甜開胃味道不錯 推薦

2-茶芥$28*4:味道正常

3.4-溯陽蝦蟹棗$238: 份量極少 只有3粒細圓粒+3小卷 也隨便放上碟上完全沒擺盤可言 觀感上很差 味道也一般 不推薦

3.5-韭菜豬紅$98: 韭菜豬紅是潮洲打冷必點的經典菜色 但這家菜色上檯時可見有超厚超多的深棕色芡汁完全遮蓋了豬紅韭菜本來的顏色 觀感上超不好 韭菜份量不多味道正常 豬紅處理得不夠入味不夠嫩滑 整體味道差 不推薦

總結:因朋友生日想試潮洲菜便約來這家慶祝生日 這家給我們4人安排的座位超不好 就在門口對入的長檯 客人過道時要起身搬椅很不方便 這家的服務一般 食物份量偏細少價錢偏貴味道一般 不推薦給專為食潮洲菜的客人 這家假日也沒限用餐時間 較適合想有較長用餐時間輕鬆聚會的客人

餐牌+餐廳環境:

2024-03-31
2024-02-25 1482 瀏覽
潮藝館係一間新潮嘅中餐廳,食獨特同精緻中菜。裝修闊落舒適,好似兩人或家庭公司聚會都適合。今次我地兩人喺度食咗幾款幾獨特嘅廣東菜,印象幾深刻。首先係佢哋嘅風味脆茄子,嗰款菜色香味俱全。茄子外皮炸得酥脆,裡面又保持住軟嫩嘅口感,再配避風塘口味,味覺體驗好好。繼而係菠菜蟹肉羹,呢碗羹口感順滑,湯底濃郁但唔會太膩,融合咗菠菜嘅清香同鮮美嘅蟹肉,真係回味無窮。蠔仔肉碎泡飯係我喺潮藝館嘅另一個推介。泡飯蓬鬆細緻,蠔仔肉碎鮮嫩多汁,每一口都令人覺得好好食。日本椒仔炒嫩牛,牛肉嫩滑多汁,燈籠椒鮮甜,口感豐富,係肉食愛好者首選。懷舊春菜煲係一道展現廣東家常菜風味嘅經典菜餚。煲裡面嘅春菜爽脆可口,同其他配料完美融合,傳嚟嘅香氣就好溫暖。最後,我試咗甜品燕麥一口薯。呢款甜品以燕麥同紫薯為主要材料,口感綿密,甜而唔膩,散發出獨特嘅香氣,擺盤亦都好靚。總括黎講,潮藝館嘅菜式多樣同獨特,味道精緻。唔論係主菜定係甜點,幾道菜都展現咗廚師嘅用心。如果幾個人想食獨特嘅潮州菜,潮藝館係幾岩。

日本椒仔炒嫩牛,牛肉嫩滑多汁,燈籠椒鮮甜,
口感豐富,係肉食愛好者首選。

2024-02-19
  • 燕麥一口薯
2024-01-27 1729 瀏覽
《潮藝館 - 尖沙咀》去完日本之後,飲飽食醉食咗好多餐日本嘢,係時候食返啲中餐中和一下😉今次同 @kchelseapy 孖公仔去咗位於iSquare入面嘅一間潮州菜館食晚餐,裝修豪華而且幾有格調,坐得都算幾舒服,十分適合一大班人聚餐💁🏻‍♀️普寧豆腐頭盆首先就當然係食啲香口嘢啦,我哋叫咗普寧豆腐同埋一個湯暖暖個胃先,普寧豆腐外脆內嫩,點埋特色嘅潮州醋汁好開胃,嫩滑嘅豆腐外面有層煙煙韌韌而又脆卜卜嘅粉漿,入面熱辣辣都幾好食💁🏻‍♀️胡椒豬肚雞我哋兩個每人叫咗一個胡椒豬肚湯,份量唔係好大,不過入面有酸菜同埋有幾片豬肚,胡椒味香濃,飲落唔會有豬肉嘅臊味,同埋好貼心嘅係餐廳會用蠟燭熱住個湯,飲到最尾個湯都仲係熱辣辣,呢幾日天氣咁凍,☺️飲完之後成身暖笠笠💁🏻‍♀️滷水鵝件食潮州嘢,又點可以冇滷水鵝呢😉?我個人最鍾意其實係用嚟墊鵝片底嘅滷水豆腐,嗦曬鵝肉汁鵝油嘅豆腐特別好食💪🏻滷水鵝片切得大細均勻,一啖一件肉質口感軟嫩,一份兩個人食就似乎多咗少少🤣順帶一提,佢個滷水汁送飯其實一流💪🏻我覺得可以叫個白飯撈埋啲鵝汁💁🏻‍♀️川椒雞呢一個川椒雞其實唔辣的,佢係食落有少少麻麻地既感覺,食得出有滕椒嘅味道👅我個人就
《潮藝館 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️普寧豆腐

💁🏻‍♀️胡椒豬肚雞

💁🏻‍♀️滷水鵝件

💁🏻‍♀️川椒雞

呢一個川椒雞其實唔辣的,佢係食落有少少麻麻地既感覺,食得出有滕椒嘅味道👅我個人就幾鍾意呢個感覺,個雞肉應該係用咗雞腿肉,食落唔嚡口同埋好掛醬汁👍🏻又係送飯一流嘅菜式

💁🏻‍♀️川味花膠麻婆豆腐

一坐低嘅第一刻我已經話想食麻婆豆腐,佢呢度嘅麻婆豆腐加上花膠製作,成碟入邊有好多件☺️膠原滿滿的,個豆腐同樣唔辣,反而有少少甜口同麻味,今次真係要叫返個白飯先得喇🤣呢度餸可以食到兩碗飯

💁🏻‍♀️蜆肉鵝肝炒飯

原本一坐低好肚餓嘅關係,我哋咩都叫咗嚟試😂見到呢個蜆肉鵝肝炒飯係餐廳推介的,而且我又好鍾意食鵝肝,所以都叫咗一客炒飯💁🏻‍♀️餐廳將鵝肝切粒,配埋蜆肉同埋蔬菜粒一齊炒飯,個飯炒得乾身,飯粒粒粒分明,食到好香鵝油嘅味道👍🏻

💁🏻‍♀️燕麥一口薯

食完正餐,又點可以唔試吓餐廳嘅甜品呢?我哋叫咗個燕麥一口薯,出面用咗燕麥同埋好立克粉包住紫薯,個紫薯嘅外面有一層脆脆嘅糖衣,同個燕麥粉好夾,個紫薯唔算太甜,口感十分軟糯,作為呢一餐嘅ending 十分完美
2024-01-22
2天前 0 瀏覽
今日去到尖沙咀Isquare嘅潮藝館, 食好耐冇食嘅潮州菜,質素非常唔錯!餐廳裝修好高貴大方,係慶祝同見客食飯嘅好選擇👍🏻嘢食主打當然係潮州菜,但係佢都加入咗唔少粵菜嘅元素,今日我哋就每樣都試咗少少。潮州炸豆腐菠菜蟹肉羹西芹炒蝦球潮州滷水魷魚牛蹍潮州蠔仔粥大芥菜豬骨煲甜品:桂花糕佢個滷水同蠔仔粥都係招牌菜,質素非常之高!滷水好入味,但係又唔會太鹹,而且魷魚炆得啱啱好,唔會太韌夠晒稔👍🏻👍🏻 蠔仔粥就超級足料,有勁多蠔!食落非常甜,好鮮味😍😍忍唔住係咁食👍🏻👍🏻👍🏻 佢嘅甜品賣相係為打卡而生,玫瑰花型桂花糕都係第一次食,相機食先!其他菜式都好好味,難怪咁多人會同客黎食飯,真心環境同食物都高質👍🏻

潮州炸豆腐
菠菜蟹肉羹
西芹炒蝦球
潮州滷水魷魚牛蹍
潮州蠔仔粥
大芥菜豬骨煲
甜品:桂花糕

4天前 0 瀏覽
餐廳裝潢幾優雅,座位夠闊落,坐得幾舒服。翡翠蟹肉羮湯羮深綠色,食落濃郁波菜味,入面有蟹肉外,仲有一小舊團子,感覺有啲似雲吞,令口感更豐富。普寧豆腐一碟有4塊,炸得外脆內軟,滿滿豆香。滷水墨魚拼雞腎份量幾多,墨魚片同雞腎都好彈牙,下面嘅豆腐吸哂滷水汁好入味。雞樅菌炒蝦球蝦球大大粒好爽彈,雞樅菌味道幾香,碟底嘅炒西芹都好爽脆。懷舊春菜煲湯底好清甜,春菜煮到腍身,底嘅白蘿蔔吸哂湯汁好吃!😋濃湯蠔仔肉碎泡飯蠔仔好飽滿而且好足料,湯底好濃郁鮮甜,nice!👍最後食埋甜品桂花糕,賣相係玫瑰花好可愛,感覺幾清新。整體餐廳食物質素唔錯,而且賣相幾精緻,份量亦幾大碟,同朋友聚會想地點方便,坐得舒服,呢度都唔錯喎。
餐廳裝潢幾優雅,座位夠闊落,坐得幾舒服。

翡翠蟹肉羮

普寧豆腐
一碟有4塊,炸得外脆內軟,滿滿豆香。

滷水墨魚拼雞腎

雞樅菌炒蝦球
蝦球大大粒好爽彈,雞樅菌味道幾香,碟底嘅炒西芹都好爽脆。

懷舊春菜煲
湯底好清甜,春菜煮到腍身,底嘅白蘿蔔吸哂湯汁好吃!😋

濃湯蠔仔肉碎泡飯
蠔仔好飽滿而且好足料,湯底好濃郁鮮甜,nice!👍

最後食埋甜品桂花糕,賣相係玫瑰花好可愛,感覺幾清新。

2024-05-09
2024-05-12 0 瀏覽
尖沙咀商場眾多,不過以我個人習慣,要搵食既話,多半會去各大酒店、海港城,以及K11 Musea,其他的則甚少到訪。其中少之有少的,可說到I Square,若不是朋友相約,我差點兒忘記了這個Mall。是夜朋友介紹來的潮藝館,平日晚上都有九成滿,看來店家是有一定實力。朋友點餐,選來的都是傳統口味的菜色,當中肯定包括外脆內嫩、味道咸香的普寧豆腐,簡單美味。翡翠蟹肉羹,以火熱住保持溫度,是細心位。湯頭夠熱其實已經無得點輸,加上蟹肉在內,漓淡而不至食之無味,喝得舒服。平時食鹵水嘢,十之八九會吃鵝片,今云改改口味,又墨魚又腎。兩者不同的爽脆口感,同樣討人歡喜,精華從來在於墊底的豆腐,入晒味。西芹雞縱菌炒蝦球,勝在用料上乘,蝦球身型有番咁上下之餘,爽口彈牙。春菜排骨煲,又是一味懷舊菜色,春菜清淡甘香,軟嫩無渣,底下的蘿蔔腍身入味,啖湯更加合我心。甜品前來個蠔仔肉碎粥,有時在外邊食到的,蠔仔份量像要尋寶般,好似彩數。呢度就來得慷慨,隻隻漲卜卜,飽滿味鮮,米粒開花但不太胡爛,我包辦了大半。嘆埋最後像花般美的糕點,又係抱著個肚歸家既一夜。見呢度有任食點心,有機會可以來一試。

嘆埋最後像花般美的糕點,又係抱著個肚歸家既一夜。

見呢度有任食點心,有機會可以來一試。
2024-05-09 0 瀏覽
今日去到國際廣場試吓新派潮州菜,環境非常之大,坐得好舒服!今次叫咗個二人餐,兩個女仔食都食唔晒!但就是都好多唔同種類嘅嘢食!首先有頭盤五小福我特別鍾意嘅酒香鮑魚,呢一個拼盤可以試到唔同嘅小點心!點心有筍尖蝦餃,鹹蛋墨魚燒賣,主菜有凍黃花,鮮蟲草濃湯浸菜苗,我自己最鍾意係嗰個浸菜苗,個湯好濃郁,有鮮味!主食係鵝肝蜆肉炒飯,炒飯炒得粒粒分明,返夠乾身,所以唔錯!最後甜品係燕麥一口薯都幾特別,上菜雖然賣相唔係特別靚,食落都OK,唔會太甜!

首先有頭盤五小福
我特別鍾意嘅酒香鮑魚,呢一個拼盤可以試到唔同嘅小點心!

點心有筍尖蝦餃,鹹蛋墨魚燒賣,

主菜有凍黃花,鮮蟲草濃湯浸菜苗,
我自己最鍾意係嗰個浸菜苗,個湯好濃郁,有鮮味!

主食係鵝肝蜆肉炒飯,
炒飯炒得粒粒分明,返夠乾身,所以唔錯!

最後甜品係燕麥一口薯
都幾特別,上菜雖然賣相唔係特別靚,食落都OK,唔會太甜!
❀ 潮藝館 #尖沙咀 ❀❗尖沙咀潮州菜 同屋企人聚餐的選擇❗——————————————————原來iSquare 6樓係美食嘅雲集地,有各式各樣嘅菜式選擇🤩今次嚟到角落嘅潮州餐廳,裝修時尚簡約,提供多種傳統潮州菜,幾適合同一家人聚餐😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 話梅涼瓜 $88 (3.8/5)一到非常獨特嘅頭盤,話梅味突出好酸,涼瓜味道微微苦澀,兩種味道加埋一齊非常複雜,未必個個容易接受🙈.☞ 潮式粿肉 $128 (3.7/5)將鯪魚肉撈埋馬蹄再炸香。.☞ 獅頭鵝片 $328 (3.8/5)嚟到潮州餐廳當然唔少得滷味,鵝片同豆腐滷得都頗入味,又唔會太鹹。不過略嫌鵝肉有點韌,豆腐好味啲🤣.☞ 油雞樅炒蝦球 $238 (3.8/5)蝦球大大粒又爽彈,加埋西芹炒有鑊氣👍🏻.☞ 意大利黑醋骨 $238 (4/5)最喜歡呢道菜😋排骨都算幾多肉,而且肉質爽口。用上意大利黑醋醬汁,味道酸酸甜甜,送飯一流🥰.☞ 翡翠蟹肉羹 $108 (3.9/5)好特別嘅碧綠色湯羹,應該係用菠菜打成綠色,但完全無草青味,仲有啲蟹肉👍🏻.☞ 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238 (3.9/5)經典潮州菜。超級多蠔仔🦪,而且都幾飽滿,夠晒
❀ 潮藝館 #尖沙咀 ❀
❗尖沙咀潮州菜 同屋企人聚餐的選擇❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 話梅涼瓜 $88 (3.8/5)
☞ 潮式粿肉 $128 (3.7/5)
將鯪魚肉撈埋馬蹄再炸香。
☞ 獅頭鵝片 $328 (3.8/5)
不過略嫌鵝肉有點韌,豆腐好味啲🤣
☞ 油雞樅炒蝦球 $238 (3.8/5)
蝦球大大粒又爽彈,加埋西芹炒有鑊氣👍🏻
☞ 意大利黑醋骨 $238 (4/5)
最喜歡呢道菜😋
排骨都算幾多肉,而且肉質爽口。
用上意大利黑醋醬汁,味道酸酸甜甜,送飯一流🥰
☞ 翡翠蟹肉羹 $108 (3.9/5)
☞ 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238 (3.9/5)
經典潮州菜。
超級多蠔仔🦪,而且都幾飽滿,夠晒足料。
加少少胡椒更香口,唔錯。
☞ 桂花糕 $58 (4/5)
超精緻野玫瑰桂花糕,淡淡桂花香氣,唔會太甜。
——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
菜式正宗,價錢合理,位置又方便,喜歡食潮州菜,不妨考慮吓呢一間。
2024-05-06 2 瀏覽
知道閨蜜鍾意飲茶,發覺有間幾潮的餐廳提供創意點心,立即同她試試。酸菜魚餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 有意外驚喜😍,酸菜魚食得多,酸菜魚餃真係第一次見。酸菜味突出,內有大大件魚肉,而且辣得十分惹味,令人印象深刻😍。松露野菌晶瑩餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 賣相十分吸睛,紫藍色的外表深得我心💜內有不同菇類及蔬菜,顏色及餡料也非常豐富,口感煙靭,有淡淡的松露味,好味得來又健康。咸蛋黃墨魚燒賣 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 墨魚燒賣少了傳統豬肉燒賣的油膩感,反而多了墨魚的爽滑感,來得再彈牙一點❤️內有流心鹹蛋醬,一咬落去就即刻爆汁,食得好爽🤩。筍尖蝦餃皇 $78真係皮薄餡靚‼️蝦餃皮晶凝剔透,入面有大大隻蝦🦐,爽口得來啖啖肉。潮州粉粿 $48水晶皮透徹明亮,不太厚又不太薄,軟硬適中。內裏餡料豐富,豬肉冬菇等等全部很入味,配上香濃辣椒油,的確一絕🙌🏻。黑金流沙包$68一撕開,香甜熱辣的流沙奶黃瞬間湧出😍。內帶少少鹹蛋黃粒,鹹甜鹹甜的組合,的確是最高🙌🏻🙌🏻。笑口叉燒包 $68叉燒餡料多,醬汁味濃,飲茶,最緊要食個包,的確係最佳組合。桂花糕 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 桂花糕以紅黃雙色的玫瑰花
酸菜魚餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
酸菜魚餃
松露野菌晶瑩餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
松露野菌晶瑩餃
咸蛋黃墨魚燒賣 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

筍尖蝦餃皇 $78

潮州粉粿 $48

黑金流沙包$68
咸蛋黃墨魚燒賣、筍尖蝦餃皇、黑金流沙包
笑口叉燒包 $68
叉燒餡料多,醬汁味濃,飲茶,最緊要食個包,的確係最佳組合。

桂花糕 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
桂花糕以紅黃雙色的玫瑰花呈現,超級打卡able‼️一上枱,就掠奪咗我哋的芳心❤️。內裏的桂花閃閃生輝,視覺瑰麗🤩。食落滿滿桂花味,甜而不膩,超級開心。
桂花糕
他們的花茶也極具創意,鴨屎香單叢茶,聽落都覺得非常獨特🤩。的確茶香味濃,㗳得杯落。所有點心高質得來驚喜度十足,能夠在鬧市中好好享受,的確值得推介。
咸蛋黃墨魚燒賣、筍尖蝦餃皇、黑金流沙包
2024-05-06 0 瀏覽
*💭潮藝館位於尖沙咀isquare的新潮潮州菜,與一般普通中菜廳不同,餐廳有一個酒吧區,還有不少cocktail和mocktail供應😍►菠菜蟹肉羮湯羹非常濃郁呈墨綠色,相信加入了不少菠菜,入口不會有草青味,反而是很鮮美的蟹肉味,而且更有不少鮮嫩的蟹肉🥹►潮州梅膏骨排骨肥瘦適中,鮮嫩多汁。梅膏帶酸甜,很開胃。►普寧炸豆腐外脆內軟,豆香味濃郁,可配上帶微酸的醬汁,令層次更豐富。►獅頭鵝件鵝件份量十足,完全無骨,煮得非常入味,軟嫩多汁。►蠔仔肉碎泡飯蠔仔肉超大粒😍湯底鮮甜,不會太咸,是很清新健康的泡飯。►牛肉炒芥蘭牛肉煮得非常嫩滑,芥蘭口感脆嫩。►桂花糕超美的玫瑰花😍桂花味超香,但味道卻不會太甜,很完美的句號☺️
💭潮藝館

►菠菜蟹肉羮

►潮州梅膏骨
排骨肥瘦適中,鮮嫩多汁。梅膏帶酸甜,很開胃。

►普寧炸豆腐
外脆內軟,豆香味濃郁,可配上帶微酸的醬汁,令層次更豐富。

►獅頭鵝件
鵝件份量十足,完全無骨,煮得非常入味,軟嫩多汁。

►蠔仔肉碎泡飯
蠔仔肉超大粒😍湯底鮮甜,不會太咸,是很清新健康的泡飯。

►牛肉炒芥蘭
牛肉煮得非常嫩滑,芥蘭口感脆嫩。

►桂花糕
尖沙咀創意派新式潮州菜 聚會推介召喚潮州菜fans! 係iSQUARE 睇完戲,心血來潮見到呢間主打新派潮州菜嘅潮藝館,菜式同環境都幾吸引,氣氛十足!菠菜蟹肉羮 $108/位菠菜煮成濃湯,配合蟹肉調鮮。入口非常細膩,鮮甜美味。仲有蠟燭熱住,貼心❤️普寧炸豆腐 $108香脆可口,外脆內軟。配搭特調醬汁,好夾碧綠川椒雞 $188雞肉好嫩滑,醬汁望落去雖然深,但食落唔油膩,送飯一流朝陽梅膏骨 $238煮法類近甜酸骨,但梅子香味幾突出。甜酸甜酸好開胃,仲係肉排骨非常方便食懷舊春菜煲 $198湯底味道濃厚,春菜蘿蔔嘅配撘凊新不膩又夠鮮味蜆肉鵝肝炒飯 $228用料非常足!滿滿蜆肉同鵝肝粒,香氣撲鼻。炒飯乾身金黃但唔油,入口唔會有負擔桂花糕 $58外型細緻,一朵鮮花。不會過分甜。飲品:Virgin Mojito & Blue Ocean餐廳更有到調酒,mocktails cocktails 選擇好多,食飯之餘,小酌一下,更寫意潮藝館 (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
尖沙咀創意派新式潮州菜 聚會推介

菠菜蟹肉羮 $108/位

普寧炸豆腐 $108
香脆可口,外脆內軟。配搭特調醬汁,好夾

碧綠川椒雞 $188
雞肉好嫩滑,醬汁望落去雖然深,但食落唔油膩,送飯一流

朝陽梅膏骨 $238

懷舊春菜煲 $198
湯底味道濃厚,春菜蘿蔔嘅配撘凊新不膩又夠鮮味

蜆肉鵝肝炒飯 $228

桂花糕 $58
外型細緻,一朵鮮花。不會過分甜。

飲品:Virgin Mojito & Blue Ocean

潮藝館 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
2024-05-06 0 瀏覽
咁我難得收早就同朋友去試吓新嘢,知道尖沙咀iSquare有間食潮州菜好出名,就去試吓地鐵站行5分鐘就到,裝修簡單,而且街景十分美麗,我哋兩人叫咗幾樣小菜同埋頭盤,首先話梅涼瓜,作為開胃菜,簡直冇得彈,酸酸甜甜食落去有口感,之後嗌咗普寧炸豆腐,炸得好香口,而且唔會過熟,菠菜蟹肉羹,蟹肉加埋菠菜啖啖肉,而且唔會好結,加上有個蠟燭keep住溫度,成件事好窩心,之後嗌咗避風塘炒蟹,味道炒得好香口,加上蒜蓉同埋辣椒,簡直係錦上添花,蟹肉嘅比例非常多加上蟹膏,同埋每一個部位蟹肉都好滿寫,再者我哋點咗凍馬友,馬友凍凍地食好有口感,加上魚子醬,食落去更上一層樓,之後點左普寧炒蔬菜,普寧嘅醬汁用嚟炒菜簡直係冇得彈,係我食過咁好最好食嘅一次菜,甜品方便點左桂花糕,食落去好彈牙,而且桂花嘅味道好突出,呢餐飯整體嚟講食得好滿足,除此之外呢度嘅服務質素亦都很好,會為你講解每一道菜嘅名稱,而且會推介店內有啲咩好食,下次可以同屋企人再嚟試吓。
2024-04-09
📍尖沙咀新派潮州菜‼️· 仲有酒吧同mocktail飲😆 — 潮藝館🥢==============================上星期同嚟咗呢間位於尖沙嘴嘅新派潮州菜,將傳統潮州菜式加入現代嘅元素,好有新意😎——————————————————————-⭐️話梅涼瓜 $88·⭐️潮式粿肉 $128 外皮炸到好香口,入面有豬肉同馬蹄,鹹香十足!·⭐️獅頭鵝片 $328 鵝片同豆腐滷得頗入味,不過肉質略嫌唔夠腍·⭐️油雞樅炒蝦球 $238 蝦球厚肉爽彈,加埋西芹一齊炒幾有鑊氣👍·⭐️意大利黑醋骨 $238 酸甜開胃,豬肉肥瘦適中·⭐️翡翠蟹肉羹 $108 以菠菜打成綠色嘅湯羹,飲落清新又唔會有草青味·⭐️濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238 潮州菜點少得蠔仔飯!😆湯飯入面都有幾多肉碎同蠔仔,好足料👍·⭐️甜品玫瑰形狀嘅糕點,幾清甜~—————————————————————賣相:3.5/5味道:3.8/5性價比:3/5推介度:3/5—————————————————————📍潮藝館 尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
——————————————————————-
⭐️話梅涼瓜 $88
⭐️潮式粿肉 $128

外皮炸到好香口,入面有豬肉同馬蹄,鹹香十足!
⭐️獅頭鵝片 $328

鵝片同豆腐滷得頗入味,不過肉質略嫌唔夠腍
⭐️油雞樅炒蝦球 $238

蝦球厚肉爽彈,加埋西芹一齊炒幾有鑊氣👍
⭐️意大利黑醋骨 $238

酸甜開胃,豬肉肥瘦適中
⭐️翡翠蟹肉羹 $108

以菠菜打成綠色嘅湯羹,飲落清新又唔會有草青味
⭐️濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238

潮州菜點少得蠔仔飯!😆湯飯入面都有幾多肉碎同蠔仔,好足料👍
⭐️甜品

玫瑰形狀嘅糕點,幾清甜~
—————————————————————
賣相:3.5/5