2023-06-19 315 瀏覽
讀u就成日响又一城,之後都少耐了,媽媽突然話好想食皇后飯店,梗係帶媽媽去食午市都多人响用餐廳,在門外排了一陣子隊餐廳裝潢依舊企理,闊落,而且氣派十足,適合傾蜜計😆午餐set $128有餐湯+餐包+餐飲餐包:軟綿綿,配羅宋湯和粟米忌廉湯除了午餐set,媽媽想試蝦多士,而我又想試田螺蝦多士伴薯條:蝦多士十分香脆,而且沒有炸濃,配啖啖彈牙的蝦,絕對是高水準。再伴薯條和沙律在旁,也不見膩法式焗田螺:入口滿是牛油、蒜香香草汁,口感彈牙有咬口。伴薯蓉在旁提起口感度👍午餐set :7成的肉眼扒,不會太淋,又不鞋口,黑椒汁十分入味午餐set:燒牛肉沙律,沙律十分多而且有三大款:酸椰菜沙律,薯仔沙律,雜茶沙律,各有味道👍capaccino 同coffee也是很有咖啡味,但會推介cappuccino👍

午市都多人响用餐廳,在門外排了一陣子隊

餐廳裝潢依舊企理,闊落,而且氣派十足,適合傾蜜計😆

午餐set $128
有餐湯+餐包+餐飲

餐包:軟綿綿,配羅宋湯和粟米忌廉湯

除了午餐set,媽媽想試蝦多士,而我又想試田螺

• 燒牛肉沙律
  • 肉眼扒
  • 蝦多士
  • 焗田螺
2023-06-18 722 瀏覽
皇后飯店餐廳有佢嘅歷史,港式懷舊西餐廳。係香港已經超過70年歷史。佢主打羅宋湯,有微微的香辣,有佢嘅情懷。嚟到咁有歷史嘅皇后飯店,一定要嚟試佢哋嘅牛柳啦!今晚我哋食兩個晚餐,套餐分為 2 course / 3 course我哋點了3 course餐湯 一款羅宋湯,一款周打魚湯前菜 焗田螺配黑松露薯蓉,熱辣辣送上枱,田螺肉香草味滲透,好食!配埋黑松露薯蓉,第一次食!好出色白酒煮青口藍青口脹卜卜,白酒味厚實!同樣好食!主菜 一個係紐西蘭牛柳鵝肝另一個係波士頓龍蝦紐西蘭牛柳🦞佢嘅套餐如果你係其他款式菜亦都可以加錢配半隻龍蝦🦞亦有其他款式加配,隨意配搭,我覺得呢個幾好因為每個客人都有唔同嘅口味!紐西蘭牛柳鵝肝,波士頓龍蝦紐西蘭牛柳鵝肝味濃郁,香脆,配搭牛柳一齊食,好滋味。但係佢個紐西蘭牛柳其實都幾大份,一上枱陣陣嘅牛香味。切落去非常軟腍。食落口亦都係。完全係一咬即開的口感!5成同埋7成嘅牛柳做到剛剛好!龍蝦配牛柳,牛柳同鵝肝牛柳一樣,而龍蝦大大隻。好爽肉,而且有龍蝦味,都幾新鮮好食😋飲品 咖啡,凍檸檬茶甜品 tiramisu
皇后飯店

嚟到咁有歷史嘅皇后飯店,一定要嚟試佢哋嘅牛柳啦!

我哋點了3 course

餐湯
一款羅宋湯,一款周打魚湯
前菜 焗田螺配黑松露薯蓉,

白酒煮青口
藍青口脹卜卜,白酒味厚實!同樣好食!

主菜 一個係紐西蘭牛柳鵝肝
另一個係波士頓龍蝦紐西蘭牛柳🦞

佢嘅套餐如果你係其他款式菜
亦都可以加錢配半隻龍蝦🦞
亦有其他款式加配,隨意配搭,我覺得呢個幾好
因為每個客人都有唔同嘅口味!

紐西蘭牛柳鵝肝,波士頓龍蝦紐西蘭牛柳

鵝肝味濃郁,香脆,配搭牛柳一齊食,好滋味。
但係佢個紐西蘭牛柳其實都幾大份,
5成同埋7成嘅牛柳做到剛剛好!

龍蝦配牛柳,牛柳同鵝肝牛柳一樣,而龍蝦大大隻。
好爽肉,而且有龍蝦味,都幾新鮮好食😋

飲品 咖啡,凍檸檬茶
甜品 tiramisu
2023-06-15 1349 瀏覽
[ 皇后飯店 Queen’s Cafe ]今日嚟到呢間走舊式情懷飯店,由1952年開業至今,口碑唔錯,專登早少少嚟排隊食。湯+前菜+主菜配飯/意大利粉/薯菜+餐飲Dinner Special湯✿ 羅宋湯🥘🥘傳統港式羅宋湯,夠地道之餘好足料,加入唔少蔬菜&牛肉熬煮,味道香濃。前菜✿ 焗田螺配黑松露薯蓉田螺肉質鮮嫩,搭配香草🌿,提升整道菜嘅香氣,黑松露薯蓉口感綿軟🥔🥔。主菜✿ 芝士焗波士頓全隻龍蝦🦞🦞 2 Course $400 原隻波士頓龍蝦上枱😲😲,肉質厚實彈牙,再配上香濃嘅芝士🧀🧀,值得推介。✿ 西京燒銀鱈魚柳🐟 2 Course $285銀鱈魚柳煎得外皮香脆,無腥味。配以西京燒醬汁,甜甜哋,味道偏日式。伴碟✿ 鵝肝 +$80鵝肝香滑,味道濃郁,微微煎煮過後油脂感非常突出🤤🤤。✿ 扒大蝦🦐 +$90原隻大蝦,除咗外型大隻,味道鮮甜,無需額外調味都好好味👍🏻✿ 俄國串燒什錦🍢 (雞柳、黑毛豬柳、牛柳)$230店員推介必點嘅店鋪招牌菜,一個串燒有齊豬、牛、雞,3款肉都整得唔錯,配埋三色椒一齊烤🫑,好香口。黑毛豬柳肉質柔軟,油花均勻,咬落啖啖肉汁;雞柳都好嫩滑;而牛柳肉質較細緻,同樣易入口
[ 皇后飯店 Queen’s Cafe ]

✿ 芝士焗波士頓全隻龍蝦🦞🦞 2 Course $400

✿ 西京燒銀鱈魚柳🐟 2 Course $285

伴碟
✿ 鵝肝 +$80
鵝肝香滑,味道濃郁,微微煎煮過後油脂感非常突出🤤🤤。

✿ 扒大蝦🦐 +$90
原隻大蝦,除咗外型大隻,味道鮮甜,無需額外調味都好好味👍🏻

✿ 俄國串燒什錦🍢 (雞柳、黑毛豬柳、牛柳)$230
店員推介必點嘅店鋪招牌菜,一個串燒有齊豬、牛、雞,3款肉都整得唔錯,配埋三色椒一齊烤🫑,好香口。黑毛豬柳肉質柔軟,油花均勻,咬落啖啖肉汁;雞柳都好嫩滑;而牛柳肉質較細緻,同樣易入口。

甜品
✿ 精選甜品· 心太軟 +$40
甜品心太軟製作需時約20分鐘,建議預早order定😺,心太軟焗得恰到好處,切開裡面朱古力🍫質地柔軟,入口即溶,甜度剛好!

✿ 香蕉船 $55
充滿童年回憶嘅香蕉船,有3個雪糕球再加d Cream,香蕉夠哂香甜🍌。

總結🫦
傳統港式西餐廳買少見少,呢間別具風味,不論餐廳環境、食物&服務質素都令人滿意,難怪大排長龍,想尋回港式情懷嘅你必試🍽️🍽️。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
皇后飯店 Queen’s Cafe
地址:九龍塘達之路80號又一城L1樓L1-18號舖
電話:22658288
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 餐包
  • 焗田螺
2023-06-14 822 瀏覽
懷舊既是皇后優點👸🏻同屋企人去咗九龍塘食飯☺️去咗間懷舊皇后飯店👸🏻飯店裝潢懷舊俄式餐廳路線🇷🇺餐枱古典木系風格🪵採用用高質食材同各類甜品🍮主打新鮮牛扒及焗田螺🥩午市蒜茸新西蘭西冷牛扒,143蚊份💰西冷牛扒擺盤好靚分布平均,點咗五成熟,肉眼柔嫩多汁,切開就係粉嫩嘅肉,入口好滋味,配上白飯食更滋味,非常滿足嘅配搭🐮午市芝士焗肉醬拼蝦球意粉,128蚊份💰焗意粉熱辣辣出晒煙,肉醬濃郁意粉口感勁濃郁,加上融化嘅芝士,味道豐富,兩隻大蝦夠鮮甜🍝意大利芝士蛋糕,50蚊件💰芝士蛋糕忌廉較厚身,蛋糕表面灑上一層可可粉,口感細膩飽滿🍰朱古力心太軟,50蚊件💰朱古力心太軟,外層厚厚嘅朱古力蛋糕,𥚃有熱辣辣柔軟朱古力醬,口感絲滑🍫整體環境幾有氣氛爆場☺️服務非常貼心,上甜品時會抹乾淨張枱☺️食物真係高水準,味道好之餘,擺盤都好靚,慶祝節日同朋友聚餐之選🥰🥰
懷舊既是皇后優點👸🏻
主打新鮮牛扒及焗田螺🥩

午市蒜茸新西蘭西冷牛扒,143蚊份💰

午市芝士焗肉醬拼蝦球意粉,128蚊份💰

意大利芝士蛋糕,50蚊件💰
芝士蛋糕忌廉較厚身,蛋糕表面灑上一層可可粉,口感細膩飽滿🍰

朱古力心太軟,50蚊件💰

整體環境幾有氣氛爆場☺️
服務非常貼心,上甜品時會抹乾淨張枱☺️
食物真係高水準,味道好之餘,擺盤都好靚,
慶祝節日同朋友聚餐之選🥰🥰
1K
2023-06-14 519 瀏覽
講到香港出名嘅港式扒房🔪皇后飯店一定榜上有名🎖️又一城呢間分店相信好多人一講就知喺邊 屹立不倒咁多年一定有佢原因👍🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌Dinner Set🥫羅宋湯&火腿忌廉湯 呢度嘅招牌湯水準keep得好好 濃湯配料足開咗個胃 再加上香軟地嘅餐包 未食主菜已經加哂分💯🥗煙三文魚沙律&🦐大蝦俄國薯仔沙律 大蝦同薯仔出奇地配合 直頭係想舉手添食嗰隻🙋🏻‍♀️好好食😊🥩黑椒紐西蘭牛柳 賣相已經話俾我知值回票價 成個拳頭咁厚都可以一啲都唔韌 保持到入邊嘅肉汁👍🏻🐷燒西班牙黑毛豬扒 足足有三厘米厚 竟然做到脆邊 入邊仲鎖住啲肉汁😋究竟呢個餐廳功架有幾高👏🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
Dinner Set
🍴Three Course Dinner Special 🧈餐包+餐湯餐包軟熟,烘到微暖,加埋牛油真係好邪惡🤩餐湯試左兩款:羅宋湯&粟米忌廉湯🫕個人覺得羅宋湯比較出色,酸甜開胃,入面都好足料☺️🧆前菜焗田螺配黑松露薯蓉田螺肥美彈牙,醬汁充滿香料味😋薯蓉焗得太乾,比較失色😨白酒煮青口青口份量都幾多,味道方面不過不失🦞主菜芝士焗波士頓全隻龍蝦 $430龍蝦唔會焗到韌曬,時間掌握得岩岩好💁🏼‍♀️而且成隻都有好多膏,所以食落香口😌紐西蘭牛柳配鵝肝 $370鵝肝薄左d,勝在煎得唔錯,外脆內軟😋牛柳牛味濃郁,但火候可以控制得更好,叫五成熟,都係偏熟左少少🥲
🍴Three Course Dinner Special

🧈餐包+餐湯

🧆前菜
焗田螺配黑松露薯蓉
田螺肥美彈牙,醬汁充滿香料味😋薯蓉焗得太乾,比較失色😨

白酒煮青口
青口份量都幾多,味道方面不過不失

🦞主菜
芝士焗波士頓全隻龍蝦 $430

紐西蘭牛柳配鵝肝 $370
2023-06-09 459 瀏覽
拍攝「阿飛正傳」嘅銅鑼灣分店已經結業,今次嚟嘅係九龍塘又一城分店,係佢哋現存最舊嘅一間。晚餐時段入坐,由一位混血女侍應帶領入坐及介紹今晚精選。佢操流利廣東話,另今餐港俄Crossover晚餐加多一份特色。晚餐主要分兩道菜、同三道菜。有湯、主菜加第三道前菜,包咗咖啡或茶。佢哋推介俄國串燒什錦,另外就叫咗波士頓龍蝦拼紐西蘭牛柳,餐湯除咗羅宋湯,今晚是日餐湯周打蜆湯都唔錯。頭盤叫咗一客焗田螺,仲有大蝦沙律都幾好味。俄國串燒什錦有3串,有牛柳、黑毛豬、雞肉,醃得好入味,幾有特色。龍蝦牛柳分量十足。如果來香港玩都可以嚟呢度感受吓舊香港嘅味道。

2023-06-08
  • 羅宋湯
晏晝黎到又一城同朋友食lunch,離遠已經見到條長長的人龍,好彩一早book咗位姐!😝餐廳裝修成懷舊港式扒房,座位寬躺闊落,坐得好舒服!我地叫左兩個lunch set,包餐包、湯、同埋飲品首先要讚下個餐包先!上枱時仲係亂粒粒,而且好軟熟鬆軟,再搽埋半漏化既牛油,好好食呀!☺️餐湯係蘑菇忌廉湯,香濃嘅奶油味加上粒粒蘑菇粒,點餐包食一流呀😆🌟 洋蔥新西蘭西冷牛扒✨牛扒超級大件 厚身,我地叫左medium,切開係呈粉紅色,煎得啱啱好😍肉質鮮嫩多汁,口感軟熟😋薯條炸到脆卜卜,正!😆🌟 扒比目魚黑松露汁✨比目魚扒層皮煎到香脆,魚肉就非常滑,入口即化☺️加上我最愛既黑松露汁,好滿足呀😋🌟熱朱古力係絕對會回頭既餐廳!店員態度非常有善,值得加分!如果想食又唔想排隊既話記得提早一日打電話book喇!😉

餐廳裝修成懷舊港式扒房,座位寬躺闊落,坐得好舒服!

我地叫左兩個lunch set,包餐包、湯、同埋飲品

首先要讚下個餐包先!

🌟 洋蔥新西蘭西冷牛扒✨
肉質鮮嫩多汁,口感軟熟😋
薯條炸到脆卜卜,正!😆

🌟 扒比目魚黑松露汁✨
比目魚扒層皮煎到香脆,魚肉就非常滑,入口即化☺️
加上我最愛既黑松露汁,好滿足呀😋

🌟熱朱古力

係絕對會回頭既餐廳!
店員態度非常有善,值得加分!
如果想食又唔想排隊既話記得提早一日打電話book喇!😉
  • 西冷扒
2023-06-07 199 瀏覽
Zakuska Russian Potato Salad with Mixed Cold Cut $125Zakuska is a a general word for appetizers, starters, entrees, hors d'oeuvres. At first it was a synonym for breakfast. According to tradition, it consisted of cold dishes only. Later on the word zakuska was applied to all cold dishes of Russian cuisine.This generous plate of cold cut is definitely the best choice to start off your meal.Refrigeration allows for all of the various flavors to migrate into the cooling protein and starches. They a

Refrigeration allows for all of the various flavors to migrate into the cooling protein and starches. They are also high in protein and beneficial vitamins and minerals such as iron, zinc and vitamin B12!

Beef Tenderloin with Fole Gras $370
Chewy yet tender tenderloin
Gamey and meaty all at once
Paired with The buttery, rich and delicate meaty foie gras
silky smooth texture

Pan-Seared Norway Halibut Cutlet and King Prawn with Lemon Button $300
Seared perfectly
Crispy at the skin
Moist and soft inside
Not too fishy
Huge prawn with spongy and chewy flesh
2023-06-06 326 瀏覽
📍一直都偏愛食港式扒房,今次嚟咗間呢間扒房老牌店,環境舒服又清靜,可以食得舒服啲。夜晚除咗可以揀dinner set(可以選擇兩道菜/三道菜),亦都可以單點。🍴餐湯有羅宋湯同忌廉粟米湯(是日餐湯)可以揀,非常有懷舊港式扒房嘅味道,尤其羅宋湯用咗好多蔬菜去熬製。餐包亦比起其他扒房嘅更加軟熟同香牛油味。🍴前菜:大蝦俄國薯仔沙律、煙三文魚沙律薯仔沙律爽脆有口感,雞蛋碎同埋沙律醬嘅比例啱啱好,面頭仲有幾隻蝦,前菜必叫!煙三文魚沙律就會比較清新,落咗少少黑醋汁會比較開胃。🍴黑椒紐西蘭牛柳牛柳叫咗5成熟,外皮真係煎到金黃色,食落會有少少香脆口感,而入面真係好嫩又好多肉汁。再加上牛柳已經有香濃嘅黑椒味,唔使落汁已經好夠味,同埋薯條灑上cajun粉又香脆有惹味!🍴燒西班牙黑毛豬扒呢個係店員嘅是日推介,黑毛豬扒同樣燒到香脆,肉質鬆化,入口完全唔覺得肥膩,配埋燒汁更加帶出豬肉香味。

🍴餐湯

🍴前菜:大蝦俄國薯仔沙律、煙三文魚沙律

🍴黑椒紐西蘭牛柳

🍴燒西班牙黑毛豬扒
2023-06-06 192 瀏覽
餐湯:忌廉蘑菇湯🥣啖啖都飲到蘑菇粒,佢地嘅餐包超級鬆軟👍🏻👍🏻👍🏻前菜:煙三文魚沙律🥗簡簡單單沙律菜加煙三文魚已經好開胃好好味喇🤩焗田螺配黑松露薯蓉🥔超鍾意食田螺,加左黑松露更加惹味。主菜:波士頓全隻龍蝦配薯仔沙律🦞賣相已經不得之了,龍蝦凍食啖啖肉配埋薯仔沙律,清新好味😋紐西蘭牛柳拼鵝肝🥩牛柳成個拳頭咁大,整得好嫩滑好有水準,鵝肝煎得好香口,夾埋一齊食好鬼正。餐菜:都係叫杯檸檬茶先,今餐就好完美喇✌🏽✌🏽✌🏽
餐湯:

前菜:
煙三文魚沙律🥗簡簡單單沙律菜加煙三文魚已經好開胃好好味喇🤩
焗田螺配黑松露薯蓉🥔超鍾意食田螺,加左黑松露更加惹味。

主菜:

紐西蘭牛柳拼鵝肝🥩

餐菜:
都係叫杯檸檬茶先,今餐就好完美喇✌🏽✌🏽✌🏽
2023-06-05 172 瀏覽
歲月催人,我由大學畢業已經有好多年,我亦因此無再去過又一城。雖然時間⏳不斷流逝,好多喺又一城嘅餐廳亦轉咗手,但唯一不變嘅係,呢間由20多年前已經喺商場屹立不倒嘅《皇后飯店》👑香港🇭🇰有唔少老字號嘅西式扒房,但唯獨是《皇后飯店》嘅裝修依然好中西夾雜,環境亦都相對乾淨,美輪美奐。一入到去,彷彿去返舊時嘅香港。今日我就同以前嘅大學同學光顧《皇后飯店》,喺呢個有歷史嘅餐廳緬懷大學時期嘅美好回憶😊《皇后飯店》嘅晚餐menu選擇非常多,由鐵板雞扒、龍蝦、安格斯牛扒到比目魚柳不等。而前菜方面,亦有沙律🥗、田螺、青口。不論你係咪肉食愛好者,呢度總有一款食物適合你。我哋就揀咗沙律、青口作為前菜;鵝肝牛柳,同埋串燒黑毛豬柳作為主菜,主菜嘅質素屬中上水平,特別一提嘅係,d肉煎得好夠香口,好有港式俄菜嘅味道。我哋喺度渡過咗一個充滿回憶嘅晚上🌃。我哋就好似《皇后飯店》咁,雖然歲月催人,但不變嘅係嗰份歷史、嗰份回憶。

2023-06-04 190 瀏覽
呢間餐廳嘅環境同氣氛都幾唔錯😋順便提提各位豬仔 如果唔想排隊既話⚠️可以提前一日打去book定位先呀☎️事關小c妹同朋友仔食完出返嚟既時候🤰🏻見到門口出面竟然大排長龍 打哂蛇餅咁 真係好誇張😵‍💫🔻Lunch set:餐包+餐湯+主食+餐飲餐包真係要讚下 好淋好軟熟😋係小c妹最鍾意既餐包口感💕洋蔥新西蘭西冷牛扒 配薯菜💰143牛扒真係好大塊 好厚身🥩五成熟既牛排煎得岩岩好啖啖肉 食肉獸小c妹表示滿足😚薯條有驚喜❗️就咁食都已經好夠味🤩咸咸香香脆脆 估唔到扒房啲薯條都咁高質🥰扒比目魚黑松露汁 配薯菜💰128可能因為小c妹本身麻麻地魚扒🐟個人覺得個比目魚扒有啲普通🤫但朋友仔就話覺得幾好食🤭應該真係個人口味問題啦🫣
呢間餐廳嘅環境同氣氛都幾唔錯😋

個人覺得個比目魚扒有啲普通🤫
但朋友仔就話覺得幾好食🤭
應該真係個人口味問題啦🫣
2023-05-22 287 瀏覽
今日我同啲朋友去咗九龍塘嘅又一城,特登去Queen’s cafe 皇后餐廳食佢哋嘅午市套餐。我同朋友都係食肉狂魔二話不說就直接+$25分別簡左美國牛肩扒配蒜蓉汁,同新西蘭肉眼扒配黑椒汁!飯前先嚐咗羅宋湯,唔算太稠身,但味道都幾香甜。之後嘅肉排上來都煮得好啱口,特別係新西蘭肉眼扒,兩塊扒我地都要求medium ,整體恰到好處,keep 到好嫩多肉汁,加埋啲黑椒汁,真係一流!最後,餐飲就叫熱啡,皇后餐廳杯咖啡真係非同凡響香濃,btw今次終於記得叫佢上熱奶🤭。整餐飯環境都好舒服,服務員都好友善,真係一個好舒適嘅用膳經驗。下次再黎就一定要試下其他嘅菜式啦!

2023-05-22 318 瀏覽
約一年沒有光顧又一城皇后餐廳了,奇怪沒有以往的人龍,原來她已經變質了- 侍應服務態度非常差,點餐要每人逐個點,不能一人做代表;羅宋湯像亷價快餐湯,沒有以往的俄式酸辣味;肉眼扒滿是筋膜且不夠熱;咖啡也是涼的。最激氣係向埋單的服務員反影意見,她竟然話廚房換咗人,請唔到人唔好投訴,如果佢哋都走埋,就冇人煮俾你哋食,你哋可以去第二間!她頭也不回的就行咗去。嘩!真係背脊骨落,俾錢仲要受氣。悲哀嘅喺皇后要沒落了!