5天前 56 瀏覽
估唔到有幾好食喎,同埋都幾抵食,叫咗四個餸(包括半隻片皮鴨),埋單都係$412兩個人。餐牌裏面各類型嘅餸菜、冷盤小食等等都多選擇叫咗三個涼拌小食,佢嘅配菜都好多,好夠味😋 唔似得好多大型商場裏面嘅中式菜館,碟頭細,又唔捨得俾料…將來都會再返去試吓其他今次食嘅菜式🙂
餐牌裏面各類型嘅餸菜、冷盤小食等等都多選擇
將來都會再返去試吓其他今次食嘅菜式🙂
拍青瓜伴豬肘
京蔥爆羊肉
半隻片皮鴨
  • 北京填鴨(半隻)
家庭朋友簡單聚會選擇~餐廳的食物還算不錯,有內地四川風味,但環境方面相對簡單,性價比高❗️是商場內較旺場的店舖-✳️四川擔擔麵味道正常,相對軟身-✳️韭菜豬肉煎餃 👍外皮煎得酥脆,內餡充滿韭菜和豬肉口感不錯-✳️松鼠魚(龍利柳)👍龍利柳魚肉鮮嫩,搭配著濃郁酸甜醬汁,開胃,拌飯好推介-✳️高力豆沙👍甜而不膩,相對鬆化軟熟,空氣感滿滿-✳️紅油抄手 👍肉質緊密,質地實在,配搭紅油醬汁,香氣四溢,特別開胃吸引-再加上豆漿-因為環境裝修簡單,桌子上有一些黏黏的感覺,有內地餐館感覺🤣而且當日也較滿座,有時候很難得到店員關注-如果整潔程度提高,用餐體驗會更好
✳️四川擔擔麵
味道正常,相對軟身

✳️韭菜豬肉煎餃 👍
外皮煎得酥脆,內餡充滿韭菜和豬肉
口感不錯

✳️松鼠魚(龍利柳)👍
龍利柳魚肉鮮嫩,搭配著濃郁酸甜醬汁,開胃,拌飯好推介

✳️高力豆沙👍
甜而不膩,相對鬆化軟熟,空氣感滿滿

✳️紅油抄手 👍
肉質緊密,質地實在,配搭紅油醬汁,香氣四溢,特別開胃吸引

再加上豆漿
如果整潔程度提高,用餐體驗會更好
  • 高力豆沙
  • 紅油抄手
  • 韭菜豬肉煎餃
2024-05-22 0 瀏覽
海之戀DONKI 隔離有間東北菜餐廳,價錢幾抵食,除左室內座位,仲有戶外座位,個景對全個海,夜晚有D海風吹下都幾舒服❤️❤️餐牌好多選擇,有各式各樣既東北菜,而且價錢合理,星期五7點倒已經坐滿哂人,離座時仲有人龍等緊位。北京片皮鴨(半隻)有時片皮鴨一定要一隻叫,但呢間餐廳可以叫半隻,非常好,👍🏼👍🏼片皮鴨份量好多,唔算太肥,唔錯煨雞湯麵個湯好濃郁,配料都多,味道幾好😀😀炒油麥菜唔會太油,有火喉
北京片皮鴨(半隻)
煨雞湯麵
個湯好濃郁,配料都多,味道幾好😀😀
炒油麥菜
唔會太油,有火喉
2024-05-08 267 瀏覽
之前一直聽人講好好食,前排有同屋企人晚市嚟過係坐爆!今次午市嚟竟然唔多人食😳但發現原來午市餐咁平!$44起,又冇加一。商場來說真係好抵食!今次叫左午市餐加飲品同小食先 around $70左右!! 店員服務幾好,係啲杯有啲污糟😂同個地理位置有啲難搵😂😂😂環境都算乾淨!叫左個肉三鮮餃同麻醬冷麵份量真係 好 多!肉三鮮餃都幾多餡!而且$44有十隻😨未到好驚訝但都好食!麻醬冷麵有青椒😂!???? 都ok既,但又未好食到必食嘅
叫左個肉三鮮餃同麻醬冷麵
份量真係 好 多!
肉三鮮餃都幾多餡!而且$44有十隻😨未到好驚訝但都好食!
麻醬冷麵有青椒😂!???? 都ok既,但又未好食到必食嘅
2024-05-07 224 瀏覽
荃灣中菜片皮鴨晚市好多人 等咗一陣先有位 係正donki隔籬好顯眼北京填鴨(半隻) $168兩個人食半隻片皮鴨 岩岩好 價錢已經包括薄餅🫓青瓜🥒京蔥絲 有三道吾好部位嘅鴨肉1️⃣鴨胸皮 勁脆勁香酥充滿油香~2️⃣鴨胸肉 皮脆肉嫩之餘重要勁大舊!3️⃣鴨腿肉 肉地比較紮實有口感再用薄餅 青瓜條 京蔥絲 夾埋一齊食同甜麵醬好惹味!麻辣冷面 $ 66有豬肉青瓜絲紅蘿蔔絲青椒絲薑蔥絲配搭麻醬同冷面勁大碟!食落好麻之餘又有青瓜嘅爽口感refresh番 食落好正停吾到!高力豆沙 $ 26中式甜點 豆沙好鬆軟餡料軟綿綿配搭砂糖 甜到入心!汽水 $12只收現金老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
荃灣中菜片皮鴨

晚市好多人 等咗一陣先有位 係正donki隔籬好顯眼

北京填鴨(半隻) $168

1️⃣鴨胸皮 勁脆勁香酥充滿油香~
2️⃣鴨胸肉 皮脆肉嫩之餘重要勁大舊!
3️⃣鴨腿肉 肉地比較紮實有口感
再用薄餅 青瓜條 京蔥絲 夾埋一齊食同甜麵醬好惹味!

麻辣冷面 $ 66

高力豆沙 $ 26
中式甜點 豆沙好鬆軟餡料軟綿綿配搭砂糖 甜到入心!

汽水 $12

只收現金

老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2024-05-02 216 瀏覽
之前就有吃過老掌櫃,價錢合適菜式出品又很好,這一次特地來荃灣店。荃灣店位於荃灣西地鐵站上蓋海之戀商場,Donki隔壁位置,位置闊落,還有室外的座位可以遠眺大海。老醋海蜇頭 74HKD原本以爲是小小一碟,沒想到竟然超大份,而且海蜇肉也是超級大塊,完全不像小涼菜,是一份正菜的感覺。螞蟻上樹76HKD每次來吃必點,非常正宗,肉末粉絲都調味正好,加上小小紅辣椒,一點點辣味,融合一起真是超級下飯。酸菜汆白肉96HKD作爲一道東北招牌菜,這道菜在香港比較少見,好在老掌櫃的出品都非常穩定,酸白菜味道非常好,湯底很鮮,肉片也很大片,肥而不膩,湯裏還有粉條,每一條都吸滿湯汁,非常入味。 豆沙鍋餅 52HKD中式飯後甜點豆沙鍋餅,老掌櫃家的豆沙不會很甜,鍋餅沒有單獨再放油煎,是白色的餅皮,直接無油烘烤的深得我心!而且餅皮超級酥脆的!!總之,這家東北菜基本是我在香港食堂,而且而且超級實惠,不收加一服務費。

老醋海蜇頭 74HKD

螞蟻上樹76HKD

酸菜汆白肉96HKD

豆沙鍋餅 52HKD

2024-04-24 283 瀏覽
試想當你入餐廳食嘢反而要睇服務員ge 眼色,你食得還開心嗎?我地去個日得一臺人個陣。一d都唔忙,但係為何都可以咁隨便給服務。我地話無水了,"唔該" 講埋唔該客客氣氣,有個黑色衫很高ge小哥黑到塊面仲黑過件純黑衫,之後一聲唔出,就攞左第二台個壺過黎,"邦" 咁走咗。how?it happened?哈哈(∩_∩) 個陣剛剛坐低無耐,應該唔會一入座就得罪佢吧? 同埋cash only 根本無page度寫ge其他payment. funny exp.
2024-04-19 383 瀏覽
價錢實惠既片皮鴨👍🏼我地6個人叫左一隻片皮鴨$318,有2大碟比我地👍🏼鴨皮烤到好脆香,肉質嫩滑,餅皮唔厚,少暖,蘸上甜酸醬、青瓜同蔥,口感豐富👍🏼雞絲粉皮$68,足夠既麻醬撈埋粉皮、青瓜、雞絲,啖啖都有麻醬味👍🏼作為一個開胃小食係一個幾好既選擇糖醋魚片$86,個炸粉有少少厚,甜酸醬既味道岩岩好,令人想食完又食蔥爆牛肉$86,廚房落手重左,個牛肉超級鹹😂😂😂我食左一舊就冇食啦😂😂欖菜肉鬆炒飯$76,個炒飯炒到粒粒分明,幾好食既😋但唔個點解落左三色豆一齊炒,如果冇既話應該會再好啲😂😂鍋包肉$86,個汁幾好食但個炸醬又係太厚,唔係好食到啖啖肉既感覺😂口水雞$78,個汁夠辣,好惹味👍🏼蒜蓉炒大白菜$68,好香蒜蓉味,個菜好好食😋總括嚟講,依個價錢黎依到食飯真係好抵食,而且片皮鴨質素唔差,係好食👍🏼👍🏼下次想食片皮鴨會再黎食同埋會試下其他菜式同埋甜品👍🏼

口水雞$78,個汁夠辣,好惹味👍🏼

蒜蓉炒大白菜$68,好香蒜蓉味,個菜好好食😋

2024-04-17 271 瀏覽
兩個多月前,到荃灣西海之戀既老掌櫃東北菜館,喜歡坐在露台,對住海景吃晚餐.上次,遲到來,片皮鴨,已售完了.今次,先叫半隻片皮鴨,送來仍暖笠笠,鴨皮烤得金黃酥脆,光憑外觀就能讓人食指大動。一咬下去,鴨皮的脆感和鴨肉的鮮嫩,口感極為豐富。鴨肉香氣 又多汁,好味。宮保蝦球:蝦球鮮美彈牙,融合了宮保醬的香辣風味。辣椒的微辣刺激和花生的香脆口感,配合冰爽既啤酒,so chill!高力豆沙:熱辣辣既高力豆沙,絕對是我喜愛既甜點. 豆沙餡香甜綿密,甜度適中,不膩口,晚餐的完滿句號。

上次,遲到來,片皮鴨,已售完了.

2024-02-05
2024-04-16 262 瀏覽
我和阿女在荃灣海之戀逛商場,之後在商場2樓的老掌櫃東北菜館共享一頓晚飯。我們點了一些招牌菜品來享用。首先是北京填鴨,我們只點了半隻~$168。鴨肉鮮嫩多汁,皮脆肉嫩,十分美味。我點再了四川擔擔麵s48。這是一道辣味濃郁的面食,搭配特殊的辣椒醬和花生碎,給人一種獨特的風味體驗。阿女點了羊肉常湯麵~$54。濃郁的湯汁和嫩滑的麵條,配上鮮嫩的羊肉片,非常美味。最後,我們享用了兩件高力豆沙~$26。這是一種傳統的中式甜點,外皮酥脆,內餡甜美,非常適合作為一餐的結尾。在老掌櫃東北菜館共享這頓晚飯,我們品嚐到了地道的東北菜風味,享受了美食帶來的愉悅。

2024-04-15 125 瀏覽
午市超值套餐:秘製杭州骨($54)類似黑醋骨,味道酸酸甜甜,十分開胃。排骨大粒而且份量不少,另外仲有菠蘿。跟一配大白飯。追加小食:千層醬豬耳($18)豬耳爽脆彈牙,而且唔多肥膏位,滿滿的骨膠原。多蒜多蔥,加上醬汁濃厚,喜歡重口味的(如本人)一定鍾意。
午市超值套餐:秘製杭州骨($54)

追加小食:千層醬豬耳($18)
秘製杭州骨
千層醬豬耳
2024-04-15 170 瀏覽
周五,我和兒子逛完商場就到「老掌櫃東北菜館」用膳。首先,我們點了一道北京填鴨(半隻)~$168。這是一道非常經典的東北菜,填鴨的外皮烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁。以蔥段、黃瓜絲等配料一起包在薄餅裡食用。這道菜以它豐富的口感和獨特的風味而聞名。接下來,我們還點了一份京蔥羊肉餃(10隻)~$52。餃子是用新鮮的羊肉和京蔥作為餡料,餃子皮薄而彈牙。每一口都充滿了濃郁的羊肉和蔥的香氣,絕對是肉食愛好者的不二之選。另外,我們還點了一份豆沙鍋餅~$52。這是一道甜點,餅皮酥脆,內餡則是用豆沙製成的。在熱騰騰的餅上灑上一些糖粉,吃起來甜而不膩,非常美味。填鴨的酥脆、羊肉餃的鮮美和豆沙鍋餅的甜蜜,每一口都讓我們回味無窮。
周五,我和兒子逛完商場就到「老掌櫃東北菜館」用膳。

• 高力豆沙
2024-04-11 164 瀏覽
老掌櫃東北菜館荃灣分店位於荃灣海之戀2樓2006號鄰近激安food court由荃灣西站行幾分鐘或者係荃灣站經荃新天地,如心廣場等天橋過去餐廳非常滿座,記得打電話訂檯餐廳有小量海景位置,想坐就要預早book片皮鴨 半隻 $168滿滿一碟片皮鴨唔好以為無咩肥膏會好鞋每一塊肉汁多唔會食到油淋淋皮薄熱辣辣唔黏住配上爽脆青瓜同大蔥絲啖啖滿足幾乎每檯都叫極受歡迎麻婆豆腐$78辣度超勁越食越辣豆腐,肉碎同辣肉汁撈飯好正我食左半碗飯就放棄朋友食得辣,話好夠味歡迎挑戰
老掌櫃東北菜館
荃灣分店位於荃灣海之戀2樓2006號
鄰近激安food court

餐廳非常滿座,記得打電話訂檯
餐廳有小量海景位置,想坐就要預早book

片皮鴨 半隻 $168

越食越辣

豆腐,肉碎同辣肉汁
撈飯好正

我食左半碗飯就放棄
朋友食得辣,話好夠味

歡迎挑戰

2024-04-08
2024-04-04 286 瀏覽
老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖北京填鴨(半隻):北京填鴨是一道中國傳統的名菜,它以填充鴨肚和鴨腹的豐富配料而聞名。這道菜通常使用半隻鴨子,並在烹調過程中注入各種香料和調味料,以提升鴨肉的風味。通常,填充料包括香蔥、薑、大蒜、五香粉和其他調味品。填滿的鴨子經過烤箱烘烤,使其表皮呈現金黃色和脆口口感,而內部則保持鮮嫩多汁。北京填鴨的烹飪技巧和傳統工藝使其成為一道美味的佳餚。老醋海蜇頭:老醋海蜇頭是一道鮮美的冷盤,以海蜇頭為主要食材,配以老陳醋和其他調味料製作而成。海蜇頭經過處理後,切成薄片或絲狀,質地爽脆。在製作過程中,通常會將海蜇頭與黃瓜絲、蒜末、香菜和辣椒等配料混合,並加入一定量的老陳醋和少許糖,使其味道更加鮮美和平衡。老醋的酸度和香味與海蜇的鮮嫩口感相結合,營造出一道清爽、鮮美的菜品。蕃茄雞蛋常湯麵:蕃茄雞蛋常湯麵是一道簡單而美味的湯麵菜品。這道菜以蕃茄、雞蛋和麵條為主要食材,並加入一些蔬菜和調味料進行烹飪。首先,將蕃茄切碎或搗碎,與蔬菜一起煮成湯底。接著,將打散的雞蛋倒入湯中,攪拌均勻,使其成為雞蛋花。最後,將煮熟的麵條放入湯中
老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

北京填鴨(半隻):

老醋海蜇頭:

蕃茄雞蛋常湯麵:
蕃茄雞蛋常湯麵是一道簡單而美味的湯麵菜品。這道菜以蕃茄、雞蛋和麵條為主要食材,並加入一些蔬菜和調味料進行烹飪。首先,將蕃茄切碎或搗碎,與蔬菜一起煮成湯底。接著,將打散的雞蛋倒入湯中,攪拌均勻,使其成為雞蛋花。最後,將煮熟的麵條放入湯中,煮至麵條熟透。這道湯麵鮮美的蕃茄湯底與嫩滑的雞蛋花和彈牙的麵條相結合,味道鮮美且營養豐富。這是一道受到廣泛喜愛的經典中式湯麵菜品。

2024-04-03 254 瀏覽
琴晚去咗一間荃灣海之戀嘅東北菜館,叫做老掌櫃,每次黎都唔會失望!每次嚟到呢度,我一定會叫佢哋嘅招牌菜,片皮鴨。今晚只有兩個人,所以我地叫咗半隻鴨,但份量真係好足夠!片皮鴨嘅皮燒得好香脆,餑餑皮上枱時熱辣辣,口感都好彈牙。每一口都帶出咗鴨肉嘅鮮甜味道,真係令人回味無窮。除咗片皮鴨,我地都叫咗一個糖醋魚塊。份量好多,而且汁調得好好,唔會太重口味。魚塊炸得香脆,淋上糖醋汁,酸甜味道好平衡,每一啖都好開胃。最後,我地叫咗一個蒜蓉炒油麥菜。呢個菜真係好有鑊氣,菜葉保持住咗鮮脆嘅質感,蒜蓉香氣四溢。炒得啱啱好,保留咗菜嘅原汁原味。