經歷了接近兩個月的漫長裝修期, 荃新天地的茶木終於趕在2023年聖誕前開張。小編和友人趕在2023年結束前去一覽茶木的風采, 翻新過後的茶木採用時下很熱門的木系傢俱、淺色牆壁, 令到整個氛圍好光猛, 加強了空間的開放感和闊落感, 讓人感覺煥然一新。星期六、日茶木並無提供午餐和下午茶餐, 都是單點。小編和友人在星期六的大約3點半到達, 入座率已經超過8成, 比起翻新前更多人。培根樹子炒椰菜花配地瓜米粉 $72炒椰菜花很有鑊氣, 培根的鹹香和樹子的微辣與椰菜花的爽口好配合。地瓜米粉就是新竹米粉配上幾塊地瓜 (蕃薯), 湯底很清, 微鹹, 地瓜很甜, 是一道讓人停不下口的主食。台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $84小編一直很喜歡茶木的手工拌麵, 它的麵條寬闊得來很是薄身, 口感很好。附有半隻煮得恰好的溏心蛋, 一口吃掉, 滿滿蛋黃的香氣。牛肉很淋, 帶點筋膜, 很入味。牛筋份量不少, 滿滿膠質的口感, 很好吃。紅油抄手 $62一碟紅油抄手有8隻, 頗辣而且皮略厚, 比較適合重口味人士。金黃鹽酥雞 $48正正常常的鹽酥雞, 沒有過多的調味。總括而言, 翻新過後的茶木保持了一貫的食物水準, 但環境更加

培根樹子炒椰菜花配地瓜米粉 $72

台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $84

紅油抄手 $62

金黃鹽酥雞 $48
正正常常的鹽酥雞, 沒有過多的調味。

總括而言, 翻新過後的茶木保持了一貫的食物水準, 但環境更加優勝、更加舒服, 值得回訪。
2023-12-30
2024-05-13 55 瀏覽
最鍾意三杯雞,估唔到落咗單之後咁快就嚟到咁!份量都好足,食到好飽。雞肉好有口感,好香。而且食落去,感覺係好新鮮!下邊有慢火加熱,可以永遠保持住個溫度,我鍾意!紅棗桂圓茶,養生之選!雖然條味好重,但係材料好豐富,龍眼肉鮮甜又可口。仲可以叫職員加茶。配搭米杞子嘅甜味,正正啱晒我口味。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋側邊嘅榛子醬,當係甜品食得過一流!唔會太甜,有脆脆地!甜度適中,飲落又唔會覺得太邪惡。上面嘅芋圓,彈彈地幾好食🤤

紅棗桂圓茶,養生之選!

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋
側邊嘅榛子醬,當係甜品食得過一流!唔會太甜,有脆脆地!
甜度適中,飲落又唔會覺得太邪惡。
上面嘅芋圓,彈彈地幾好食🤤
2023-04-13
  • 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2024-02-06 332 瀏覽
上次係附近打完波😂 諗住係附近搵野食 上左openrice搵 就搵到呢間 環境超leng 坐得舒服 叫左台式麻辣肥牛片手工拌面 同杯四季鮮果茶超好食🐒 嘅溏心蛋 啱啱好 食過返尋味可能自己比較鍾意食辣 所以唔算好辣 但對於唔食辣嘅人黎講 可能有少少 不過佢可以麵底走辣 (我冇叫過)佢個麵係帶少少甜 但好配個麻辣 仲有配鴨血同素鴨 我自己覺得個鴨血係ok嘅 但自己唔太鍾意食腐竹類嘅食物 所以唔太鍾意個素鴨 😂四季鮮果茶 就整體黎講有啲酸 但味道都算唔錯 但呢間只係比電子支付 所以記得唔好只係帶現金就入去🤜🏻 今次體驗:十分滿意
上次係附近打完波😂
諗住係附近搵野食 上左openrice搵
就搵到呢間
環境超leng 坐得舒服
叫左台式麻辣肥牛片手工拌面 同杯四季鮮果茶
超好食🐒 嘅溏心蛋 啱啱好 食過返尋味
可能自己比較鍾意食辣 所以唔算好辣
但對於唔食辣嘅人黎講 可能有少少
不過佢可以麵底走辣 (我冇叫過)
佢個麵係帶少少甜 但好配個麻辣
仲有配鴨血同素鴨
四季鮮果茶 就整體黎講有啲酸 但味道都算唔錯
但呢間只係比電子支付 所以記得唔好只係帶現金就入去🤜🏻
今次體驗:十分滿意
2023-11-07
2024-01-05 200 瀏覽
這間茶木店第一次試,用優惠卷點晚餐。一份鳳梨煎莎朗牛扒,牛扒有些un, 吃不到煎焦香的感覺,反而另一份三杯雞有脆口的感覺,而且很入味,不會太油,套餐即柚子茶很熱正好驅寒,而牛角酥窩夫有些un,不似落單聲稱即叫即整。整體不過不失。
2024-01-04
用餐優惠
優惠券
2024-01-02 172 瀏覽
茶木食乜其實都唔使多介紹,都係嗰d啦…見新裝條完順路諗住求其食d嘢啦…點知搞到一肚氣…😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😳漏單响飲食業界其實好小事,但前前後後張張枱都漏就有點兒那個…處理手法亦無得頂,頭兩次叫個哥仔追啊仔個飯,都仲扮下嘢行入厨房,跟住再漏雪糕,叫左條女兩次,佢答完我好,轉身就抹後面張枱,無嗌咪㗎,真係當我流…🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬最後再叫另外一個哥仔,足足等咗三四個字杯雪糕先響我面前出現,真係唔知佢哋遇到咩困難…價錢又唔係平,仲要受氣,大家自行斟酌啦…

價錢又唔係平,仲要受氣,大家自行斟酌啦…
2023-11-27 134 瀏覽
好開心又再嚟食茶木😁 每次食覺得佢地都keep到水準👍👍👍 份量多又好味,性價比不錯。🔶烏魚子元貝手作麵🔶烏魚子非常香濃,手作麵有口感彈牙,加上大大粒元貝又幾好味,配搭新鮮有驚喜🔶古早紅燒牛肉拌麵🔶拌麵份量多,湯底係濃郁牛味而不會太油膩,牛肉和蘿蔔都燉煮得軟身,配搭炸豆腐、鴨血、糖心蛋,滿足又飽肚😋🔶草莓香草蜜糖歐軟磚塊🔶每次黎茶木都一定要食嘅甜品😍❣️❣️磚塊入口外脆內軟,蘸上瀑布式草莓雪糕同草莓醬,味道香甜美味,再配合唧花奶油,好睇又好食😋😋😋

🔶烏魚子元貝手作麵🔶

🔶古早紅燒牛肉拌麵🔶

🔶草莓香草蜜糖歐軟磚塊🔶
2023-10-06 143 瀏覽
茶木以前成日食 每隔一排就會食一次 個陣佢地既吐司好出名 好適合打卡 宜家多左好多唔同既甜品所以少左黎食 咁岩10月1號國慶有七折優惠 見咁耐冇黎食 就黎食下啦 我地大約晏晝兩點鐘去到餐廳 今日有七折優惠既關係 所以門口排晒長龍 不過好快都有位 等左十五至二十分鐘左右可以入座 餐牌選擇非常之多 有飯 麵 小食 甜品 飲品 佢地既飲品好多都好大杯好抵飲 岩晒打卡我地叫左個台式烤香腸自家製肉燥飯 肉燥岩岩好 唔好太肥又唔會太瘦 味道岩岩好 唔會太鹹 岩晒撈飯 台式香腸煎到好香口 食落有少少脆口 甜甜地 好好味仲叫左個鳳梨鮮果甜酸肉 賣相好靚 係用一個新鮮鳳梨皮上 有好多新鮮既鮮果 有荔枝 鳳梨 火龍果 藍莓同埋士多啤梨 仲有好多舊肉 數埋都有十舊左右 一啲都唔孤寒 份量足夠 食落酸酸甜甜好開胃 岩晒撈飯 小食叫左個金黃鹽酥雞 份量好大 上到枱熱辣辣炸到金黃色好香口 食落好香好脆 細細粒 個size岩岩好 唔會太大舊 個人覺得呢個係必食飲品叫左杯綜合水果茶 同之前一樣都係咁大杯 份量好大 好多新鮮水果係入面 酸酸甜甜好好味甜品叫左個台式奶茶茶凍 應該係新野 之前未見過 食落好香淡淡既奶茶味

甜品叫左個台式奶茶茶凍 應該係新野 之前未見過 食落好香淡淡既奶茶味 唔會好甜 食落好滑身

整體黎講 食物好味 多選擇 有七折優惠真係好抵食 值得一試
綜合水果茶
台式烤香腸自家製肉燥飯
台式奶茶茶凍
2023-09-17 709 瀏覽
記得以前成日都食茶木,真係充滿學生時代嘅回憶🤩。估唔到佢依家晚市套餐都幾抵食,食物水準仲比之前高咗👍🏻,有得飲台式手搖飲品🧋就最開心!·單點凡市精選餐點可加$32升級至晚市套餐,配埋甜品🍮/沙律🥗、飲品🥤,台式奶茶茶凍同台式酸梅冰都個人心水推介😋,想再豐富啲仲可以額外追加小食同甜品添~·♡ 台式麻辣牛肉片拼牛筋拌麵 HKD$74麻辣鴨血(台灣直送)拼素鴨估唔到個麻辣牛肉幾有辣勁🌶️,仲有麻香,係入口會令口腔麻痺嘅感覺😝;而拌麵口感幾Q彈,麵質具粗度令口感更具咬口👍🏻。另外仲會附上一小碟麻辣鴨血🤗,食台灣野係一定要有鴨血,你懂的!!·♡ 鹽酥排骨肉燥飯 HKD$82鹽酥排骨好大塊啖啖肉😙,炸得幾香脆,炸粉外皮亦唔會好厚;肉燥飯係估不到的高質😋,咸香中帶少少甜味,用嚟拌飯食真係停唔到口🤩。·♡ 紅蔥地瓜燉牛頰肉 HKD$84會有一個小火爐盛上🔥,一路食都可以保持熱溫,做法貼心💕。牛頰肉份量都幾多,燉得好入味,牛頰肉質地軟腍好易咬開😚,同朋友都好鍾意,推薦!·📍茶木‧台式休閒餐廳荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G60, G62, G79號舖
記得以前成日都食茶木,真係充滿學生時代嘅回憶🤩。

♡ 台式麻辣牛肉片拼牛筋拌麵 HKD$74
麻辣鴨血(台灣直送)拼素鴨

而拌麵口感幾Q彈,麵質具粗度令口感更具咬口👍🏻。
♡ 鹽酥排骨肉燥飯 HKD$82

鹽酥排骨好大塊啖啖肉😙,炸得幾香脆,炸粉外皮亦唔會好厚;
♡ 紅蔥地瓜燉牛頰肉 HKD$84

會有一個小火爐盛上🔥,一路食都可以保持熱溫,做法貼心💕。
📍茶木‧台式休閒餐廳
2023-05-31
2023-09-08 102 瀏覽
屋企人話想食呢個甜品。我哋就去咗呢間度食,仲叫左肉燥豬扒飯。豬扒味道鬆脆,肉燥不會太鹹,整體味道好食。再食朱古力面包甜品,配上雪糕,真係好味。外脆內軟,脆脆面包,配上雪糕,很好食。
屋企人話想食呢個甜品
我哋就去咗呢間度食,仲叫左肉燥豬扒飯。
豬扒味道鬆脆,肉燥不會太鹹,整體味道好食。
📍  茶木‧台式休閒餐廳 (荃新天地)🗓️ 4 September 2023今天比較晏起身,經過茶木見到啲下午茶幾抵食,所以就入咗去。呢到下午茶都好多選擇,價錢考慮埋環境非常合理。🍴 雞排麻醬拌手工拌麵(輕食)配凍黑糖珍珠奶茶 $ 64.00首先配黑糖奶茶唔需要加錢,你亦可以自己選擇配料。食物一到,見到入邊有啲蔬菜,內心好滿意,感覺都健康啲,亦會冇咁膩。雞扒非常嫩滑,不過稍嫌偏鹹。手工麵上的胡麻醬並非平時的黃色,而是啡黑色,有點像菌類話黑松露的顏色,不過味道的確是胡麻醬的味道。雖然是輕食,但份量也不少,我最後沒有吃完整個麵。有機會被安排坐在窗邊,享受了一個悠閒的下午。
📍  茶木‧台式休閒餐廳 (荃新天地)
🗓️ 4 September 2023

有機會被安排坐在窗邊,享受了一個悠閒的下午。
2023-09-04
2023-09-01 92 瀏覽
今天打九號風前最後一擊, 去了茶木台式休閒餐廳,他位於荃新天地,是我最喜歡的台灣菜館之一。推薦他們的下午茶,我最愛的是香芋奶茶,香芋味道濃郁,喝下去後在口腔中停留很久都不散。不管是凍的還是熱的都非常出色。另外,他們的紅豆薏米水也是水準之作,薏米香和紅豆的味道搭配得很好,還有淡淡的薑味,非常美味。今天我還試了茉香奶茶,茉香味道淡淡的,加上寒天的口感很特別。 在主食方面,我推薦他們的肉燥飯,這是我在香港吃過最接近台灣口味的一款。肉燥飯配上甜辣香脆的黃金雞扒,雞扒炸得酥脆,雞味濃郁,內部還十分多汁,實在太美味了。另外還有他們的三杯牛肉拌手工拌麵,也是非常用心的一道菜。牛肉醃得入味且軟滑,拌麵的口感非常煙韌彈牙,配上微微的麻辣醬汁,不會太辣,而且很開胃。 茶木台式休閒餐廳以其台灣風味的飲品和美味的主食給我留下了深刻的印象,誠意推薦給喜愛台灣菜的朋友們。

2023-06-17 119 瀏覽
好耐無食過茶木,諗住入嚟試下食甜品喇。一樣係芒果拿破崙,另一樣係芒果芋圓。食咗幾啖,兩樣野都酸到不得了椰果酸,芒果仲酸,夏天當造都可以咁酸食極都係酸味,得個餅底係正常。個芋圓完成食唔落。我以為茶木係一間食甜品嘅舖頭,至少佢門面都有介紹,點知食落去呢種酸味。嗰個芋圓入邊啲比例好奇怪,佢比平時食嘅甜品每樣嘢都大粒好多,你可以當係賣點,但係因為實在太酸,結果你每一啖都食到一舊好大舊好酸嘅嘢。完全冇諗到夜晚食段返嚟食甜品會係咁嘅享受,通常都只會係太甜,咁都係風味問題姐,但而家係好酸,我諗佢哋係冇諗試過來貨啲料嘅問題。
好耐無食過茶木,諗住入嚟試下食甜品喇。
一樣係芒果拿破崙,另一樣係芒果芋圓。
食咗幾啖,兩樣野都酸到不得了
椰果酸,芒果仲酸,夏天當造都可以咁酸
食極都係酸味,得個餅底係正常。
個芋圓完成食唔落。

2023-06-02 138 瀏覽
茶木香煎三文魚時蔬藜麥飯套餐🐟$120呢個絕對係健康之選,藜麥飯好食得黎,醬汁又唔會太多太膩,香煎三文魚啱啱煎起,熱辣辣又香脆!✅✅台式奶茶茶凍 🧋呢個奶茶奶凍打卡一流,外表非常之靚同可愛🥰🥰凍綜合鮮果茶🍹(套餐加配)$16呢度嘅水果茶,果味非常之濃郁,入面嘅配料包括有百香果、火龍果、番石榴、橙、西瓜、話梅等等~非常之足料架!🈵🈵櫻花蝦魚湯浸娃娃菜🦐🥬(追加小食)$26湯底有淡淡嘅魚香,清清地健康又好食!👍🏻Teawood® 紅燒牛肉麵 🐮$118呢度嘅紅燒牛肉味道唔錯,都幾入味架!麵條就比較彈牙一啲,幾有咬口!宇治抹茶奶蓋🍵(套餐加配)$16呢度嘅奶蓋偏向鹹一啲,奶味都幾重,係我鍾意嘅奶蓋味道,宇治抹茶味都幾香!🤤🤤金黃鹽酥雞、紅油抄手、台式烤香腸🐔🥟🥓(追加小食)$58佢哋嘅追加小食全部都好高質,絕對拍得住真正嘅台灣夜市!特別係台式烤香腸,可以配埋蒜片同蔥一齊食,令到成件事錦上添花!💓總括嚟講,估唔到呢度嘅飲品同埋小食質素都幾高喎!鍾意台式飲品,同埋台灣小食嘅朋友一定唔可以錯過啦!💓
茶木

香煎三文魚時蔬藜麥飯套餐🐟$120

台式奶茶茶凍 🧋
呢個奶茶奶凍打卡一流,外表非常之靚同可愛🥰🥰

凍綜合鮮果茶🍹(套餐加配)$16

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜🦐🥬(追加小食)$26
湯底有淡淡嘅魚香,清清地健康又好食!👍🏻

Teawood® 紅燒牛肉麵 🐮$118

宇治抹茶奶蓋🍵(套餐加配)$16

金黃鹽酥雞、紅油抄手、台式烤香腸🐔🥟🥓(追加小食)$58

Teawood® 紅燒牛肉麵
香煎三文魚時蔬藜麥飯套餐
Teawood® 紅燒牛肉麵
香煎三文魚時蔬藜麥飯套餐
2023-05-21 859 瀏覽
🥳成日經過都見到好多人排隊食😋今日我都加入排隊行列💕試番碗正宗台灣牛肉麵先🍜📍呢間餐廳位置喺商場入面😍空間感十足🥢仲坐得好舒服添😍我哋今曰食咗兩碗正宗台灣牛肉麵同埋台灣地道小食🔥味道唔錯播✅🍜TeaWood紅燒牛肉麵 $84🌈呢個紅燒牛肉麵嘅湯頭原汁原味夠濃郁🔥啲麵嘅質地超有咬口✅麵條口感夠紮實👍牛肉煮得好林而且仲好嫩滑💯入口即溶化🔥回味無窮呢🥳🍜紅蔥醬燒豬軟骨麵 $79🌈紅蔥醬燒豬軟骨麵嘅湯底同樣係咁濃郁🔥而且豬軟骨夠晒林呀✅軟嫩嘅肉加埋脆口嘅🐷軟骨😋配埋台式蔥肉燥風味醬💯我覺得係水準之作呀👍🍧芋圓仙草🌈呢碗芋圓仙草嘅糖水清清的又唔會太甜✅仙草做底😋滑嘟嘟口感似食緊奶凍💯仲充滿住仙草味添👍配料有紅豆同埋珍珠❤️紅豆夠入味💕芋圓外Q內嫩又嚼勁🈵️口感唔錯🥳🍍豆花鳳梨酥兩件🌈我哋係鳳梨酥控🍍所以食完呢兩件我哋兩個都係唔夠喉再要追加多兩件😂佢哋嘅豆花鳳梨酥好餡料又唔會好甜💯食完都無罪惡感呀🥳yeah❤️追加小食 $56/三款🌈三個都係台灣最Hit小食✅大滿足呢🥳▫️310糖心蛋▫️櫻花蝦魚湯娃娃菜▫️自家製台式烤香腸☕️焦糖金栗拿鐵 (原價$44) 套餐升級$15🌈呢杯「焦糖甘栗拿鐵」非常之好飲✅未試過

🍜TeaWood紅燒牛肉麵 $84

▫️310糖心蛋
▫️櫻花蝦魚湯娃娃菜
▫️自家製台式烤香腸

☕️焦糖金栗拿鐵 (原價$44) 套餐升級$15

🌈呢杯「焦糖甘栗拿鐵」非常之好飲✅未試過栗子蓉配上咖啡嘅口味😋係依家炎熱嘅夏天cross over左秋天嘅氣氛🍁加埋焦糖本身嘅甜味🌼比咗我哋一個好滋潤嘅感覺呢🥳

🍓草莓櫻姬 (原價$44) 套餐升級$15

🌈係menu見到佢咁靚而且仲係我最愛嘅草莓味道🍓二話不說就叫咗呢杯草莓櫻姬喇✅咁真材實料嘅草莓跟套餐升級都只係$15🈵️抵飲🈯️數爆燈💡
  • TeaWood紅燒牛肉麵
2023-05-18 415 瀏覽
茶木·台式休閑餐廳的荃新天地店,裝修明亮簡約,透明玻璃同草綠色配合搭,很有清新的感覺,文青氣息濃郁。荃新天地的座位設計得幾舒適,有空間感,且不乏卡位。夜晚時段仲有晚市套餐優惠,精選菜式加💰32蚊就可以升級晚市套餐,包甜品或沙律、飲品,另外仲可以再追加小食,相當抵食。台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵手工拌麵非常爽口Q彈,微微麻辣很開胃,牛筋煮得好冧,入味好食。黑糖薑母茶(熱)熱辣辣薑母很暖胃,黑糖易入口而不會太甜。鹽酥排骨肉燥飯賣相唔錯,配料豐富,鹽酥排骨的外層炸得酥脆,排骨肉質唔錯,口感香脆,配上肉燥飯的濃稠醬汁,口感更加豐富。台式滷味拼盤拼盤包括雞翼、牛肚、牛𦟌、豆腐、五花肉、花生米,每樣都好滷得剛好,味道好濃郁,非常入味。尤其喜歡滷水豆腐同牛𦟌,滷水豆腐好滑嫩,入口即化,加上滷汁,味道非常豐富。牛𦟌煮得剛好,肉質嫩滑入味。柑桔醬鱸魚柳玉龍果成隻火龍果伴碟,擺盤精美,鱸魚柳煮得恰到好處,肉質鮮嫩,伴有火龍果,口感清甜,搭配上柑桔醬,味道酸酸甜甜,好開胃。芋圖仙草豆花估唔到套餐配嘅甜品亦一d都唔hea。裏面有齊豆花、仙草、寒天、芋圓同埋紅豆,

荃新天地的

座位設計得幾舒適,有空間感,且不乏卡位。

可以再追加小食,相當抵食。

台式麻辣半筋半牛微辣手工拌麵

黑糖薑母茶(熱)
熱辣辣薑母很暖胃,黑糖易入口而不會太甜。

鹽酥排骨肉燥飯

台式滷味拼盤

柑桔醬鱸魚柳玉龍果

芋圖仙草豆花
估唔到套餐配嘅甜品亦一d都唔hea。
裏面有齊豆花、仙草、寒天、芋圓同埋紅豆,