6天前 25 瀏覽
眨下眼又到咗莆田做哆頭蟶節嘅推廣,我梗係要同阿仔襯活動結束之前去返轉啦😍。哆頭蟶節推廣價$219 / 2道哆頭蟶菜式 (有8️⃣種吃法可選),其中1️⃣款更係莆田連續7️⃣年嘅銷量冠軍🎖。鐵板鹽焗蟶最原始嘅做法,對食材嘅要求更加高😉。鹽焗過嘅蟶子🦪外表乾淨,肉身雪白肉質爽口,味道鹹香非常鮮甜,足以證明食材非常新鮮質素好😍,難怪連續7️⃣年成為莆田銷量冠軍🎖。椒鹽哆頭蟶蟶子和茶樹菇🍄炸至黃金酥脆😍,外酥內軟,之後再撤上椒鹽,令鹹鮮味十足😋。蝦苗頭水紫菜 $58賣相十分精美🥰,上層鋪滿紫菜,質感嫩滑爽口,蝦苗鮮香嫩滑,配上酸酸甜甜的醬汁,好味又醒胃😋。蒲田荔枝肉 $98猪肉🐖炸得香脆鬆化,肉質彈牙有肉香味🥰,醬汁酸酸甜甜帶荔枝香味,味道清新醒胃又好食😋。辣汁花蛤 $98 (莆田10醉之一)花蛤新鮮份量多🥰,味甜多汁,加上師傅調配嘅辣汁一齊炒,就更惹味香口😍,非常好食😋。黃金何葉包3片 $38/片 (2片起售)刈包外層勁多芝麻焗得又香脆😍,夾著調得入味,炒得香口嘅豬肉絲🐖同洋蔥絲🧅一齊食,真係絕配😍,阿仔每次都必點呢個😂。

鐵板鹽焗蟶

椒鹽哆頭蟶

蝦苗頭水紫菜 $58

蒲田荔枝肉 $98

辣汁花蛤 $98 (莆田10醉之一)

黃金何葉包3片 $38/片 (2片起售)

2024-05-25
2024-05-08 243 瀏覽
又到了一年一度我最喜愛的 “莆田哆頭蟶節”! 海港城開了店一直沒機會去, 這天拉著媽媽去朝 “蟶”8種食法, 一次過點2道菜更優惠, 所以我們點了4道! 鐵板鹽焗蟶 ~ 每年必點菜品! 連續7年的銷量冠軍果然是名不虛傳的! 我覺得鹽焗是最能突顯蟶子鮮味的, 是最原始的味道! 入口爆汁, 鮮味滿滿! 蒜蓉蒸海蟶 ~ 蟶子隻隻鮮嫩肥美, 滑不溜口! 配搭蒜香增加香氣, 以熱油一淋….又鮮又甜! 農家蟶溜湯 ~ 來個清淡的湯! 店員介紹的, 採用當地農家做法, 蟶子鮮甜味得以大大保留, 搭配新鮮的蕃茄及荷蘭豆, 味道超鮮, 湯頭很甜很滑! 薑蔥炒海蟶 ~ 店員介紹, 強勢回歸, 那必然要試試! 薑蔥令蟶子增添了一份濃烈香氣, 更香口!家鄉燜筍乾 ~ 以肉汁燜足8小時的山荀乾, 入口跟鮮荀一樣嫩! 光澤油潤, 味道濃烈鮮美, 超愛!福建海鮮滷麵 ~ 有蝦、海蠣、香菇豆、青菜及小豆腐卜!! 麵超級幼滑, 入口很嫩不會很腍, 濃底很鮮很甜, 大愛!下年蟶子節也會再去的食! 點蟶子套餐, 還送冰箱貼, 小蟶很可愛啊!
8種食法, 一次過點2道菜更優惠, 所以我們點了4道!

下年蟶子節也會再去的食!
點蟶子套餐, 還送冰箱貼, 小蟶很可愛啊!
  • 鐵板鹽焗蟶
  • 蒜蓉蒸海蟶
  • 農家蟶溜湯
  • 福建海鮮滷麵
  • 家鄉燜筍乾
2024-03-16 808 瀏覽
今次我地去尖沙咀海港城行街,之前搭地鐵就成日見到呢間莆田既廣告,今次黎開呢邊就黎試下啦🤓呢度既裝修都好靚,坐位亦都舒適,一坐低,店員就已經送上前菜,呢度既茶係杞子菊花沖既茶,好有菊花香味🫖依家做緊海蠣節推廣,可以$228食2道海蠣菜,總共有7款海蠣菜選擇,而我就單點左呢個海蠣煎福建特色海蠣煎($128)佢唔同我地食開既蠔餅,個地係全整既炒蛋,加蠔仔同蔥,個餡係比較黏,感覺似台灣蚵仔煎,食落又幾特別🦪閩南姜母鴨($128)姜母鴨係福建名菜,用去骨既鴨腿肉放落砂鍋燉製,連埋姜片一齊食,辣辣地咁,別有一番風味😋鮑魚辣椒小炒肉($158)呢碟餸炒得夠鑊氣惹味,食落帶左小小辣味,份量都唔少,上既時候底下有個火㷫住,保持住食物溫度同埋d油唔會‘鯨’曬係度🔥興化炒米粉($118)呢個米粉有好多唔同餸,夠曬豐富,有蜆,有蝦,肉片,紫菜等,加埋枱面上既辣醬食更加好味😁酥炸冰心榴蓮($58)黎到甜品環節,佢賣相都好靚,用炸皮包住榴蓮雪糕,口感外脆內軟,雪糕都好香榴蓮味,我好鐘意呢個甜品🥰呢間中菜廳都真係幾特別,福建菜我都冇乜食過,呢度就食到比較唔同既餸菜,而且環境都唔錯,今餐食得滿意😆

福建特色海蠣煎($128)

閩南姜母鴨($128)

鮑魚辣椒小炒肉($158)

興化炒米粉($118)

酥炸冰心榴蓮($58)

2024-03-08
2024-03-07 498 瀏覽
莆田是時尚的中菜館,主打新派福建菜,曾連續六年獲得米芝蓮一星,配上淺木系傢俱,雅致清幽,環境寛敞舒適,比一般中菜館寧靜,今次被 $228 品嚐2款海蠣節菜優惠吸引著,與好友來大快朵頤 ! 莆田荔枝肉 $98肉粒外脆內軟, 配上酸酸甜甜醬汁, 十分醒胃, 豬肉入口軟腍鬆化, 還有三色椒及蜜甜多汁荔枝果肉, 滋味加倍提升 ! 馬來風光 $88翠綠的通菜, 爽脆帶微辣,充滿鑊氣, 越吃越過癮。阿元香草雞 $118色澤亮麗的香草雞,冷泡在清純酒裡, 雞肉冰涼嫰滑, 散發著淡淡酒香,酒香不會太濃烈, 亦不會蓋過雞肉香味 , 恰到好處 。福建特色海蠣煎 $128吃過特色海蠣煎,才算吃過福建菜 ,海蠣肉質飽滿,特別鮮甜,新鮮煎起的海蠣煎, 雞蛋餅底煎至金黃香脆, 加上惹味香茜及韮菜粒,啖啖蠔的鹹鮮香,香口滋味,令人意猶未盡。砂鍋黃花魚湯 $138奶白色黃花魚湯,用砂鍋保持溫度, 打開砂鍋蓋時, 香氣十足,入口鮮甜 , 黃花魚魚肉, 鮮味滑溜, 湯中的豆腐及芋頭, 完全吸塑了湯底的鮮味, 特別讓人喜歡 的魚湯。閩南花生湯 $28濃稠的花生甜湯,細味到花生軟糯的口感, 配上大粒的紅棗, 入口清甜,滋

莆田荔枝肉 $98

馬來風光 $88
翠綠的通菜, 爽脆帶微辣,充滿鑊氣, 越吃越過癮。

阿元香草雞 $118

福建特色海蠣煎 $128

砂鍋黃花魚湯 $138

閩南花生湯 $28
濃稠的花生甜湯,細味到花生軟糯的口感, 配上大粒的紅棗, 入口清甜,滋潤養生的甜品

2023-12-25 1098 瀏覽
🇭🇰莆田·呢間我之前成日喺地鐵見到佢哋嘅廣告 見到佢個海蠣節好似好正咁 所以就嚟咗食😎😎佢依家海蠣節係可以$228食到兩樣蠔嘅菜式 超抵🤑·百秒黄花魚$78 l 福建特色海蠣煎$128我自己覺得最有驚喜係佢個百秒黃花魚 佢呢一個係話用100秒蒸熟條魚 出嚟條魚係超級鮮 好 嫩 冇任何調味料已經好好食🐟之後個海蠣煎就係似煎蛋多啲嘅 啲蠔仔都好食嘅 不過就唔算話好多 我自己覺得有少少比嗰啲韭菜同埋蔥搶左個味🦪·興化炒米粉$118 l 大白菜燉軟豆腐$128 l 白切羊肉$158 之後佢個炒米粉都做得幾好 佢係幼身嗰種米粉嚟嘅 所以好入味 而且佢係好多料 食落好豐富🤤🤤之後個大白菜燉豆腐都唔錯 佢個湯係一個魚魚地既豬骨湯黎既 飲落都舒服 之後個軟豆腐索晒汁都好正🍲唯一係個白切羊肉我地就麻麻哋 因為佢係真係就咁用熱水煮 完全無調味 食落真係太羊🐑🫢·#rbyeat#rby中菜#rby尖沙咀 #rby銅鑼灣 #rby荃灣 #rby元朗 #rby將軍澳 #rby鑽石山 #rby赤鱲角·📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A號舖📍荃灣大壩街4-3
🇭🇰莆田
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
📍元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖
📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
📍鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓214號舖
📍赤鱲角香港國際機場一號客運大樓離港層東大堂7樓7E181號舖
百秒黄花魚
福建特色海蠣煎
興化炒米粉
大白菜燉軟豆腐
2024-05-29 0 瀏覽
莆田是一家以福建菜(閩菜)和海鮮為主的餐廳,位於香港尖沙咀的海港城港威商場地下G103號舖。港九有多間分店。更加連續8年榮獲米芝蓮新加坡一星推薦餐廳。侍應服務態度好。如果想試試新口味。莆田福建菜別有一番風味。//紅菇鮮聖湯紅菇是一種天然、營養豐富的菌類,有著"菌中之王”的美名。口感純正的紅菇.味道鮮美、紅寶石色的湯水。閃閃發亮。配上新鮮肥嘟嘟的聖子。鮮上加鮮.絕對是一道營養豐富的美味佳餚//鹽焗大黃魚大砂煲底部鋪滿大量蒜頭蔥頭。鹽焗方式帶出食材的甘甜原汁原味。口感驚豔。擺盤驚艷。鮮嫩多汁,帶有一絲鹹香。讓人回味無窮。//聖子炒蛋蟶子肉質肥嫩。兩面金黃.蛋香與聖子的鮮甜相互融合,是一道受歡迎的家常菜//閩南姜母鴨閩南地方传统出名小吃。肉質緊實,膠感很足,微微帶甜。湯汁濃醇。很多薑片薑絲.一口鴨肉一片姜。

//紅菇鮮聖湯
紅菇是一種天然、營養豐富的菌類,有著"菌中之王”的美名。
絕對是一道營養豐富的美味佳餚

//鹽焗大黃魚

//聖子炒蛋

//閩南姜母鴨
2024-05-23 0 瀏覽
位於尖沙咀的米其林一星餐廳提供著經典的福建菜餚,🥰芋泥香酥鴨,香脆的外皮包裹著香濃的芋泥和鴨肉,鴨肉鮮嫩多汁,😙外層酥脆,微糯帶著一絲酥脆,實在美味。另一道招牌菜是福建特色海蠣煎,每次光顧都是必點之選。✨新鮮的海蠣肉口感鮮美地道,獨特的煎制方式,有點類似潮汕蠔仔烙,卻帶有更清新別緻的風味,搭配特製醬料,💖味道獨特誘人。還有一道不容錯過的美味🥢莆田荔枝肉:無骨肉質鮮嫩,外酥內嫩,口感酸甜開胃。

2024-05-21 11 瀏覽
香脆椒鹽口味,✨哆頭蟶真的是多吃幾次都不厭,結合了椒鹽的香味和外層脆脆的薄粉,💕更能夠把調味料粘住,肉吃起Q彈,更加入味。另外還加了一個🫶🏻黃金荷葉包,是經典的饅頭類包點炸到金黃色,而且表面撒上了白芝麻,😚口感更香口。加上肉絲和洋蔥絲,😍外脆裡面多汁。有肉的口感,而且醬汁也能被外層的荷葉包吸收,🥢連每口精華都不放過。除此之外,我們還叫了一個🍜興化炒米粉,配料加上海鮮,蝦仁、貝類、紫菜,口感豐富。

2024-05-20 13 瀏覽
姊鄉下係福建,出尖沙咀晏就專登搵左間食閩菜(即福建菜)既餐廳,尼間餐廳係香港整褔建菜都整到出名,有幾間分店,今次同娘親&屋企人黎,等娘親品評下。到餐廳前,娘親已經講話尼個時間係鄉下最靚係食蟶子,點知去到餐廳真係因應季節做緊蟶子菜式。福建蟶子(哆頭蟶)唔係我地香港食開好長既蟶子,係短肥既,姊細個既時候娘親多啲買黎煮,通常都係薑蔥炒。今次娘親發板要嗌蒜蓉蒸海蟶 & 椒鹽哆頭蟶 。黎到個賣相已經好吸引,隻隻蟶子肥嘟嘟大大隻,好鮮甜,完全無沙。椒鹽係原隻蟶子,而蒜蒸將蟶子分開2邊,唔同口感,但都不失惹味鮮味,娘親超讚。娘親話扁肉湯&興化炒米粉都係福建名食,我今次係第一次食扁肉湯,好似迷你雲吞配紫菜湯,入面係包豬肉,連娘親都讚皮薄好食,仲一路食一話紫菜可以降血壓。個湯真係好暖胃,個湯好香紫菜同麻油香味,姊好鐘意!個米粉只係嗌例牌,但都已經超大碟,好足料,入面都有肥肥既蟶子,係香港好少食到咁幼細既米線,如果人多推介一試。另一樣都係娘親發板既係芋香鴨,娘親好鐘意食芋頭,通常見到有芋頭既食物都會嗌,唔知係咪福建人鐘意食芋食呢🤔尼碟芋香鴨係心機菜,用芋泥包住鴨肉絲,好香口。唔好睇佢得8件仔,每件都好重料

另一樣都係娘親發板既係芋香鴨,娘親好鐘意食芋頭,通常見到有芋頭既食物都會嗌,唔知係咪福建人鐘意食芋食呢🤔尼碟芋香鴨係心機菜,用芋泥包住鴨肉絲,好香口。唔好睇佢得8件仔,每件都好重料大大件,鐘意食芋頭唔好錯過。

其實已經食到好飽,但一場黎到,又見到甜品好吸引又唔常見,唔係周圍食到果啲款,所以都嗌左2款甜品試:桂花陳皮燉雪梨 及 薄荷琵琶凍。個燉雪梨全個雪梨上,為免變酸已經係底部刮走個芯,唔會太甜,桂花同陳皮味好足,娘親大讚好清潤,值得推介。薄荷琵琶凍好足料既琵琶果味道,面頭仲有一粒枇杷果肉,喺其他地方真係好少食到呢個甜品

整體嚟講娘親好滿意今次嘅餐廳,之後仲不停推介親戚要去食,真係估唔到,見佢開心我都開心🫶🏻,之後會再帶佢走食。

📍 莆田 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號
2024-05-19 12 瀏覽
一年一度既海蟶節又黎啦,每年都要食一次,今年依舊好抵食。海蟶兩食 呢個海蟶兩食真係必食之選,第一個我地揀左鐵板鹽焗蟶,鹽焗呢個煮法令到海蟶既鮮甜味出哂黎,焗完又唔會乾身保留海蟶汁。第二個就係老酒豎海蟶,老酒既酒香味滲透哂入海蟶度,帶出海蟶既香味,加上本第海蟶肥美,真係好食。咸香黃花魚黃花魚切到一塊塊,炸到連骨都可以食,咸咸香香佐酒佐茶都一流。芋香鴨芋頭本第好香,外層仲包住脆漿,入面帶有咸香滷鴨肉,食落好夾。脆皮蒜香雞外皮金黃香脆,雞肉仍然保持濕潤,上面仲鋪滿蒜粒,勁惹味。風味燜苦瓜苦瓜煮到好林身,加埋醬汁調味適中,值得一試。
一年一度既海蟶節又黎啦,每年都要食一次,今年依舊好抵食。

海蟶兩食

咸香黃花魚

芋香鴨

脆皮蒜香雞
外皮金黃香脆,雞肉仍然保持濕潤,上面仲鋪滿蒜粒,勁惹味。

風味燜苦瓜
苦瓜煮到好林身,加埋醬汁調味適中,值得一試。
莆田又推出蟶霸菜式!餐廳一向口碑佳,主打新鮮食材,向食客呈現米芝蓮級福建菜!蟶子夠曬肥美,鮮味湧入口腔,推介大家齊來幫襯🩷💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍🔻蟶子促銷$219 @2適逢蟶子節,莆田推出蟶子促銷,$219 就能食到兩道菜。1️⃣碟蓉蒸蟶子,蒸煮後肉質鮮嫩! 蒜蓉讓蟶子的鮮味更加突出!2️⃣紅菇鮮蟶湯則是以紅菇湯base,搭配鮮美的蟶子,有豐富的口感和風味。!🔻桂花陳皮燉雪梨$48 桂花和陳皮的香氣四溢,搭配清涼的雪梨,有清新的口感和花多少芳香,有層次感!絕對係消暑的飲品!🔻閩南花生湯$28傳統的福建菜!以花生熬煮而成。湯品濃香,花生的香味充滿口腔,營養豐富又好飲的湯品!🔻農家擦粉$98以米粉碎同面碎,混和豬血、豬腸、豆腐等等等佐料入鍋合煮!好似食粥一樣,不過材料豐富,更勝一籌!🔻芋香鴨$98 餐廳招牌菜芋香鴨! 芋香的香味和鴨肉的鮮美相輔相成,有獨特的風味,皮亦夠酥脆,鴨肉切絲處理!難怪咁受歡迎!🔻莆田荔技肉$98 莆田荔技肉夠惹味,用上咕嚕肉搭配荔枝烹飪而成。咕嚕肉的鮮嫩和荔枝的甜蜜,荔枝汁滲入咕嚕肉、果然好夾!🔻 百秒黃花魚$78 廣受大眾喜愛的福建家常菜!新鮮黃花魚,煎至金

💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍💙🤍

🔻蟶子促銷$219 @2
適逢蟶子節,莆田推出蟶子促銷,$219 就能食到兩道菜。

🔻桂花陳皮燉雪梨$48

🔻閩南花生湯$28

🔻農家擦粉$98

🔻芋香鴨$98

🔻莆田荔技肉$98

🔻 百秒黃花魚$78
廣受大眾喜愛的福建家常菜!新鮮黃花魚,煎至金黃,以慢火燜,外焦內嫩、香氣四溢,食得出原汁原味!

位於港威商場地下嘅呢一間莆田,今晚同friend過嚟食飯,餐廳用餐環境寬敞。亦都有唔同嘅座位區域,同屋企人過嚟食飯都唔錯啦🌟<$219 兩道蟶子菜式>ψ(`∇´)ψ蒜蓉蒸蟶子蟶子隻隻都脹卜卜蒜蓉蒸蟶子入口味道鮮甜 新鮮熱辣好滋味椒鹽哆頭蟶椒鹽蟶子有少少驚喜,夠晒惹味 配有椒鹽茶樹菇椒鹽味道啱啱好 蟶子肥美👍🏻脆皮蒜香雞|$168( ̄∇ ̄)脆皮蒜香雞外表脆卜卜 上枱時候熱辣辣勁香半隻份量都好夠同friend一齊share紅燒豬蹄鮑魚煲|$228ʕ •ᴥ•ʔ矜貴鮑魚 配上紅燒豬蹄上枱時砂鍋仲熱住 可以保持溫度 值得一讚大大隻鮑魚配上入味豬蹄 好滋味莆田會員仲有優惠 午市同晚市都有😝🎉即刻平咗🎉📯咁啱餐廳有印花卡活動儲夠6個印花又可以換一張蟶子菜品優惠券👍🏻感覺都幾抵食。
位於港威商場地下嘅呢一間莆田,今晚同friend過嚟食飯,
餐廳用餐環境寬敞。
亦都有唔同嘅座位區域,同屋企人過嚟食飯都唔錯啦🌟

<$219 兩道蟶子菜式>ψ(`∇´)ψ
蒜蓉蒸蟶子

蟶子隻隻都脹卜卜
蒜蓉蒸蟶子入口味道鮮甜 新鮮熱辣好滋味

椒鹽哆頭蟶

椒鹽蟶子有少少驚喜,
夠晒惹味 配有椒鹽茶樹菇
椒鹽味道啱啱好 蟶子肥美👍🏻

脆皮蒜香雞|$168( ̄∇ ̄)

脆皮蒜香雞外表脆卜卜 上枱時候熱辣辣勁香

紀念日
  • 椒鹽哆頭蟶
  • 蒜蓉蒸蟶子
2024-05-07 20 瀏覽
尖沙咀店的位置超級方便,海港城一出來基本就到了。店裡的座位還是很舒服的,而且服務好評,總體就餐體驗很好🥰菜的口味也是還不錯的,蟶子一次點倆,蟶子本人很新鮮肥美,姜蔥和鹽焗都好吃!😚說是季節限定,要的鐵板鹽焗同蒜蓉蒸的,真的肥美,好吃。興化炒米粉很香而且不油膩,裡面的配料也很多😍旦閩南姜母鴨的口味會比較重,鴨肉很嫩還是不錯吃的!👍超絕的閩南芋泥香酥鴨,綿密又有芋泥蓉的口感。💕扁肉湯,湯鮮美。

2024-05-04 12 瀏覽
米芝蓮一星餐廳,海蟶節又開鑼喇!新鮮肥美蟶子有8種不同既烹調方法,每款都別具特色。百秒黃花魚原條黃花魚,肉質嫩滑,鮮甜肉嫩,湯汁帶有薑片,帶出魚肉之鮮蒜蓉蒸海蟶 肥美飽滿海蟶,甜不韌,肉質飽滿,蒜蓉清蒸,非常滋味蟶炒金黃蛋必食!原來將蟶子炒蛋也別有一番風味,雞蛋炒至金黃色,每口也滲出蛋香,將蟶子混入其中,反而更能保持蟶子的鮮味,每顆蟶子都非常清甜多汁,更能嚐到蟶子本身的鮮味。金絲麥片蝦每隻大蝦都沾滿麥片,蝦肉爽甜,香酥滋味莆田📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖

百秒黃花魚
原條黃花魚,肉質嫩滑,鮮甜肉嫩,湯汁帶有薑片,帶出魚肉之鮮

蒜蓉蒸海蟶
肥美飽滿海蟶,甜不韌,肉質飽滿,蒜蓉清蒸,非常滋味

蟶炒金黃蛋

金絲麥片蝦
每隻大蝦都沾滿麥片,蝦肉爽甜,香酥滋味

莆田
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
2024-05-01 6 瀏覽
說到莆田餐廳的菜品,是期待的海蟶系列😍芋香鴨:必點推薦菜,這道菜可是閩南地區的經典啊!外皮香脆,裡麵包裹著芋泥和鴨肉,一口咬下去,回味無窮!🤤福建海蠣煎,又一道招牌菜,每次來都不能錯過!海蠣新鮮到爆,味道正宗無比!😋莆田荔枝肉🐷,這道菜無骨又外脆里嫩,酸酸甜甜的味道,特別開胃。蒜蓉蒸蟶子:看起來普普通通,但吃下去蟶子肉會讓你驚艷到爆炸!整道菜的點睛之筆就是湯汁,鮮香惹味🌶️#tsimshatsui
說到莆田餐廳的菜品,是期待的海蟶系列😍

#tsimshatsui