2024-02-04 52 瀏覽
九龍城好多泰國菜但可以Book位既真係唔多!因為一行好多人所以揀間可以book位嘅餐廳!當日叫咗好多食物,例如沙嗲飛天炒菜青咖喱同埋生蝦等等!自己比較鍾意個沙嗲同埋個生蝦!呢度比較好嘅係生蝦唔使預訂即叫即有。味道方面就中規中矩,唔算太突出!係九龍城嘅一般水準!
九龍城好多泰國菜但可以Book位既真係唔多!

因為一行好多人所以揀間可以book位嘅餐廳!

當日叫咗好多食物,例如沙嗲飛天炒菜青咖喱同埋生蝦等等!

2023-10-20
2022-11-13 342 瀏覽
由港島區特登過海嚟九龍城試吓金寶菜館,佢哋有越南菜同埋泰國菜,兩間舖頭係隔, 所以去任何一邊都可以食到泰國菜同越南菜。我屋企人就叫咗泰國菜,海南雞飯,豬頸肉飯, 我就叫咗個越式生牛肉湯河,同埋泰式炒通菜。泰國菜方面水準OK,不過不失,千祈唔好期望過高。佢嗰個海南雞飯,雖然係油飯,但是味道一般。最差係生牛肉湯河,直程係茶餐廳版本嘅生牛肉湯河。湯底差,生牛肉係好似雪藏咗好耐,擺到喺湯裏面半個鐘都未熟,慘不忍睹。真係冇諗過一間越南餐館可以做出咁差嘅牛肉湯河。奉勸大家千其不要叫生牛肉湯河。要食好嘅越南菜泰國菜,港島區可能好啲。
2022-10-29 217 瀏覽
☀️環境:窗邊位光線充足,舒服既自然光,感覺開揚,座位舒服,有圓枱適合多人聚餐。🍴食物:[👍🏻串燒沙嗲(雞牛豬)配泰式炒飯 $75]💲7️⃣5️⃣包埋湯同飲品勁抵食,湯一d都唔hea,有紅蘿蔔芫荽,中和翻泰式既油膩感,仲包檸檬茶/奶茶/咖啡。泰式炒飯辣得惹味,配三串串燒啖啖肉,串燒燒到剛好香口,配埋沙嗲醬正![👌🏻香茅烤豬頸肉 $88]用香茅醃製至表面乾身,香口又惹味,即使放咗一陣邊位都脆口配埋泰式甜酸醬,十分開胃。[👌🏻泰式豬頸肉乾炒河 $86]雖然賣相唔靚但用料十分,炒到十分入味蛋香味重,重點不太油。[👌🏻椰汁西米糕 $38]香濃椰汁味,內裏有芋頭粟米。⭐️lunch set 供應時間11:45-17:30,質素好份量多,包埋湯同飲品,尖沙咀黎講抵食!📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
☀️環境:

🍴食物:
串燒沙嗲(雞牛豬)配泰式炒飯

[👍🏻串燒沙嗲(雞牛豬)配泰式炒飯 $75]
香茅烤豬頸肉

[👌🏻香茅烤豬頸肉 $88]
泰式豬頸肉乾炒河

[👌🏻泰式豬頸肉乾炒河 $86]
雖然賣相唔靚但用料十分,炒到十分入味蛋香味重,重點不太油。
椰汁西米糕
[👌🏻椰汁西米糕 $38]
香濃椰汁味,內裏有芋頭粟米。

📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
2022-10-26
串燒沙嗲(雞牛豬)配泰式炒飯
香茅烤豬頸肉
泰式豬頸肉乾炒河
椰汁西米糕
  • 串燒沙嗲
2021-09-29 376 瀏覽
用餐當日係8月尾的星期日晩約6點45,雖然時間仲早,但因為宋皇臺地鐵站開通了才不久,站吸引咗好多人過嚟食飯,街上的泰國餐廳全部已經要排隊。見呢一間主打越南菜嘅餐廳仲有位,便入去用餐。呢間都係九龍城老字號,質素有保證。我哋叫咗炸蝦餅,椰菜雞絲沙律,青木瓜沙律,大泰式拼盤,酸辣海鮮湯,椰青海鮮焗飯和泰式炒粉。呢間餐廳係用電話自己落單,上菜速度都好快。兩個沙律先上,原來兩個沙律係差唔多只差咗一個有雞絲,一個冇,係越式沙律,用魚露調味。個拼盤好大份,有香葉包雞,串燒,炸春卷和炸蝦餅,分量大味道達水準。個焗飯面有三隻大蝦,滿滿的飯。泰式炒粉有啲失望,唔似平時食開嘅,呢嗰可能冇乜落笳汁,色水偏黑。呢間餐廳環境乾淨,座位唔逼。待應服務態度好。
呢間餐廳環境乾淨,座位唔逼。待應服務態度好。
2021-08-25 203 瀏覽
週五的ʜᴀᴘᴘʏ ʟᴜɴᴄʜ經常私心向同事sᴜɢɢᴇsᴛ自己想吃的🤣九龍城美食店林立今個星期就想食撈檬呢間食過2次 都係叫香茅牛肉撈檬 好食 牛肉比例合理唯一缺點係啲魚露用豉油碟上點夠喉😗平時食要落半支😅所以要叫店員裝3次下次直接比兜粉佢倒落去仲方便👅.餐廳用ǫʀ ᴄᴏᴅᴇ下單的ᴍᴇɴᴜ係同佢隔離的姊妹泰菜餐廳sʜᴀʀᴇ的 我哋坐呢邊好安靜舒適 反而另一邊就好熱鬧 完全係兩番景象😹落單後上菜都好快手 夏天熱到死耐唔耐就好想食撈檬太開胃
週五的ʜᴀᴘᴘʏ ʟᴜɴᴄʜ經常私心
就好熱鬧 完全係兩番景象😹
落單後上菜都好快手 夏天熱到死
耐唔耐就好想食撈檬太開胃
2021-08-11 181 瀏覽
由於疫情很久没有去九龍城金寶,現在通了地鐵要去非常方便。平時很多人,所以選了四點,希望少些人,但仍坐滿人。環境没有大變,點了喜愛的越南拼盤,大蝦卷不失水凖,配合酸醬,還是清新爽軟,煙韌有咬口,皮一樣軟滑,其他炸春卷和蝦餅,配合生菜和紫蘇葉來吃,一樣好好味。聽説老板是柬埔寨人,特别改變原来味道迎合香港人口味,看牆上那麽多明星到訪照,增加這店人氣不少。這次還選了越南抄粉和咖喱牛腩,味道當然很好,還配合法包吃,把法包浸入咖喱汁,然后一口牛腩,另一口法包,簡直是绝配。美中不足是餐廳改用App 下單,但咖喱牛腩在App是没法找到,要人手下單,這方面有待改善。還有,冷氣機漏水很嚴重,尤如下雨般,弄到椅桌全濕,要拿水桶装,無法享受美食佳境(指牆上漫畫和照片)。無論怎樣,這間店已經食了十几年,真的好有感情。地方環境很好很方便,今次有冷氣有漏水,失了些分,還算舒適,就餐空間比較迫,但現在疫情,要有足夠隔離,分開坐后,反而多了用膳空間,兩個人坐也尚可接受。冷氣不是很夠,因為冷氣漏水,所以無開,比較熱,甪膳餐具還是自己用水洗乾淨,上餐時間也很快,特别是拼盤。服務員態度也很友善,整體以言,環境和食物都很好,當

冷氣不是很夠,因為冷氣漏水,所以無開,比較熱,甪膳餐具還是自己用水洗乾淨,上餐時間也很快,特别是拼盤。服務員態度也很友善,整體以言,環境和食物都很好,當然,我仍是没有浪費任何食物。
同家人去九龍城行下,順便食晏。家人話想食東南亞嘢,見呢間餐牌有好多選擇,所以決定試下呢間。本身係推開左邊「越南」嗰間度門,但入面無人而且有個侍應(1號)手指向我哋嘅右邊,咁就行兩步去右邊再推開「泰國」餐廳度門。一入到去侍應(2號)問你幾多人,答咗,然後叫你自己揾位坐,再温馨提示你嘟安心出行。。。侍應(1號)叫我哋手機落單,不過有兩個餸揾唔倒,叫番佢嚟問嗰兩個餸可唔可以手寫,擾攘咗一陣,2號侍應好主動行過嚟「幫忙」。講多一次我哋遇倒嘅困難同要求,佢跟住就好大聲咁講:「你做畀我睇你點揾吖!點解無!個個都係咁落單。。。」。唔該晒!鮮蝦卷,完全無味道,一定要點個汁先叫做入倒口。啲米紙都比較硬,個要少少力咬先得。馬拉盞咸魚炒椰菜苗,個獻好杰,似甜辣醬;唔覺有咸魚味;係椰菜仔而唔係椰菜苗。串燒沙嗲,我哋豬牛雞各兩串,但上枱多咗串雞少咗串豬。同侍應講,2號仔未睇碟餸又唔聽我哋講就大大聲話你哋每樣要兩串嘛,咪係囉。後來佢終於知嚟錯咗,就叫侍應1號處理。似乎豬牛雞同係同一種醃料,甜甜哋,同雞肉夾嘅,但同豬牛就一般。而且牛肉燒得太耐,好乾,得有啲攰。越南咖喱雞煲。個人覺得係最好食嘅,只係個咖哩好甜,食幾

越南咖喱雞煲。個人覺得係最好食嘅,只係個咖哩好甜,食幾舊已經好膩。法包好脆。

越式炒檬粉,味道正常,啲餸有啲少。

食物選擇真係多嘅。可能咁啱揀嘅都唔太啱口味,感覺好普通。

2019-12-05 416 瀏覽
九龍城見到依間老字號,同屋企人一齊去食lunch 依間餐廳好特別,有越南同泰國野一齊食。叫左椰汁咖喱雞,越式拼盤,馬拉盞炒菜,泰式炒金邊粉椰汁咖哩雞煲椰汁味好香,越式拼盤春卷好香,馬拉盞炒菜好入味,泰式炒金邊粉較清淡叫左椰青水同三色冰值得一食👍👍👍👍
2019-04-03 477 瀏覽
今日晏晝心思思,又想食泰國嘢又想食越南野,上網search發現原來九龍城有一間餐廳兩樣都有,諗都唔諗就飛車過嚟食!不過發現原來在九龍城他們都有幾間分店,最後就入咗呢間比較近!午餐時間的確都已經坐滿人,而且有套餐選擇,真係泰國餐越南餐都可以揀!價錢都OK幾十蚊都有包嘢飲!海南雞飯-見到圖片吸引就叫左,有雞味,肉夠滑,當然係啖啖肉!雞油香味也夠香茅豬頸肉紅飯-應該係即叫即燒因為等得比較耐,上枱當然熱辣辣香噴噴,juicy! 點上太識辣醬分外香!紅飯比較特別,第一次食,其實係有茄汁喺裏面,似西炒飯嘅味道,整體好夾好味!柚子沙律-份量夠多,辣味適中炒椰菜苗-都有鑊氣選擇夠多,真係好味!

柚子沙律-份量夠多,辣味適中
炒椰菜苗-都有鑊氣

選擇夠多,真係好味!
2019-03-13 287 瀏覽
呢到有兩間連鋪分左泰式同越式,不過兩邊野食都係可以提供。提供到大量泰越菜式比食客選擇。豬肉生菜包豬肉份量都算多,但生菜唔計肉底下的只有5條菜,之後問店員拎多少少生菜😹。豬肉酸酸辣辣好開胃。越式炒檬粉配料方面有黑椒札肉,蝦仁,蛋等等。炒檬粉有D黑椒味,炒檬粉乾濕度剛好,但味感有點淡,可以多加一點咸味。辣椒羔炒大蜆有6大隻大蜆啖啖肉,辣汁好惹味,但由於用甜辣椒去炒,所以唔夠辣,可以再辣少少就會更好味。小食拼盤 — 細有4款小食- 蝦餅,雞串,荷葉雞,蝦春卷。每款都有3舊,份量都算唔錯。4款都好好食,蝦餅彈牙,雞串惹味,蝦春卷卜卜脆。泰式奶茶味道正宗,可以再濃味多少少。

呢到有兩間連鋪分左泰式同越式,不過兩邊野食都係可以提供。

提供到大量泰越菜式比食客選擇。

豬肉生菜包

越式炒檬粉
但味感有點淡,可以多加一點咸味。

辣椒羔炒大蜆
就會更好味。

小食拼盤 — 細
4款都好好食,蝦餅彈牙,雞串惹味,蝦春卷卜卜脆。

泰式奶茶
味道正宗,可以再濃味多少少。
2019-03-12
2019-02-27 250 瀏覽
✨老字號越南菜✨九龍城金寶有兩間一間泰菜一間越南菜 舖位打通 男友話耐無食越南菜 所以今次食越南野多🔸 扎肉蒸粉包粉皮夠薄 餡料超多 裏面有乾蒜、蝦米、木耳將蝦片放起底 食嘅時候加少少魚露口感豐富 又香口 非常滿足☺️🔸 咖哩鮮牛腩煲 配法包越式咖哩唔會好辣 牛腩炆得好淋又入味仲配法包 點咖哩汁食 香脆又好味👍🏻🔸燒牛肉凍檬食撈檬就係要瘋狂落魚露🙈牛肉粒係串燒嗰隻 醃得好惹味💓🔸 泰式生蝦 生蝦新鮮有光澤 加埋蒜頭辣椒 正呀🔸 芒果糯米飯糯米飯可以揀鴛鴦 有紫糯米同普通糯米椰漿好多味道亦香濃 芒果鮮甜 🔺嗌左甘多都係三百五埋單 性價比超級高👍🏻🍽 金寶越南餐館🔎 九龍城衙前塱道23號
✨老字號越南菜✨
九龍城金寶有兩間
一間泰菜一間越南菜 舖位打通
男友話耐無食越南菜 所以今次食越南野多
扎肉蒸粉包

🔸 扎肉蒸粉包
粉皮夠薄 餡料超多 裏面有乾蒜、蝦米、木耳
將蝦片放起底 食嘅時候加少少魚露

扎肉蒸粉包
燒牛肉凍檬
芒果糯米飯
2018-10-15 222 瀏覽
價錢中等,不論前菜/主食/甜品食品份量都比較偏細,但係上菜速度快,清理枱面執枱仲快⋯⋯飲品類‘沙冰款飲料一款都冇賣⋯但有賣甜品。整體來講食物選擇都算多,味道一般,環境感覺都幾好。
2018-10-13
生日
  • 活蝦刺身
2018-10-07 176 瀏覽
同friend係九龍城附近行完街,覺得有d肚餓就想係附近食埋晚飯。九龍城係出名食Thai式restaurant出名好食,見到尼間餐廳個menu好多野食,聽朋友之前話食左都好地道,於是就入去試一下。😋😋😋入到去地方幾大幾闊落,位都幾多,坐得都幾舒服。叫左酸辣椰汁雞湯,個湯超野味,香料十味,d配料好似雞肉、菇都好入味。牛肉雞肉串都好香,用生菜包埋,再點泰式甜酸醬真係好jeng🤤🤤🤤仲有越南拼盤入面有越式春卷都值得推薦。😉😉😉

2018-07-27 142 瀏覽
12號當晚同友人一齊去左呢度食,叫左蝦膏炒飯,泰式炒粉絲,鮮蝦卷,椰青同青檸梳打。第二日同友人相繼出現肚屙,嘔吐,頭暈同發燒,我們屙足7日,高燒幾日不退,睇左2次醫生!差啲要入院!搞到勁辛苦!勁想告呢間餐廳!麻煩搞好自己餐廳的衛生!唔好再害人!

2018-03-06 172 瀏覽
不得不說,經朋友介紹這間位於九龍城金寶越式餐廳值得黎嘗試,身為一名食貨,點可以錯過👏🏻向大家推薦一個值得一試的咖喱蟹🦀🦀,蟹控的朋友最啱啦,蟹身同蟹蓋都係勁多肉同勁多膏加上咖喱醬配法包真係一流🤪配飯都係一個不錯的選擇😆😆好好味👍🏻 再黎就係烤烏頭魚,雖然表面看似很乾身,但肉的本身係好滑嫩,同充滿水分,本身唔係好喜歡食魚的我,都覺得的確係唔錯👍🏻 跟住一份既拼盤有雞肉串,雞粒,蝦餅等,大家都不防試一試,價錢都好實惠,一定要配醬料一齊食😛😛.😌重頭戲黎啦,飯後點可以無甜品落肚🙈必食既芒果糯米飯❤️正👍🏻👍🏻好大既一份甜品,芒果都非常之甜,唔知大家會唔會好似我咁芒果同糯米飯一同入口咧🙈口感一流,想起都還想食🙈如果你都想食得便啲又可以食到好味的美食,不防黎食下這間,真的值得推薦俾大家💪🏻❤️