久仰金色不如歸大名,終於路過一試,感想係絕不想再二訪叫了貝汁鹽味拉麵及限定的蟹湯拉麵,再加咗隻蛋埋單連加一,共$320貝汁湯清甜鮮美,第一啖的確頗為驚喜蟹湯亦不俗,一旁的蟹醬香氣撲鼻夾一著麵入口我食嘅係拉麵定蕎麥麵?我有一秒真係以為自己入錯門口無彈性嘅麵條同無香味嘅麵味如嚼蠟,咁樣有米芝連推薦?😂定係哩間分店先係咁好難食,從來冇試過喺香港比哩個價錢食嘅麵咁難食話佢係橡筋佢又唔係咁有口感只能形容佢似老化的橡筋,毫無靭性麵條不合胃口,惟有飲多兩啖湯。災難性嘅一刻,係當嗰pat牛肝菌醬溶入湯底嘅一刻。成碗湯頓時失去焦點。冇咗貝汁嘅清香鮮甜味道,但亦不能感受到菌類嘅芳醇。成件事我會形容為「不知所為」唔知點解明明咁好味嘅湯,無啦啦要搞pat咁嘅醬落去拌勻,湯本身嘅滋味一去不返,變得混濁無重點如果你係喜愛貝汁嘅人,我推薦你食嘅時候𢳂走個醬佢或者更加簡單,搵過第二間環境似中菜餐廳(上海姥姥之流)服務員態度奇怪,尤其後生、理平頭嘅男士,聽到問題會呆喺度,聽唔明又唔會問多句就咁呆望你當日有另一枱喺度問推薦湯底,聽到客人問多兩句,服務員態度就變得唔耐煩唔知以為係去咗低價餐廳
久仰金色不如歸大名,終於路過一試,感想係絕不想再二訪

貝汁鹽味拉麵  &  蟹拉麵

叫了貝汁鹽味拉麵及限定的蟹湯拉麵,再加咗隻蛋
埋單連加一,共$320

貝汁湯清甜鮮美,第一啖的確頗為驚喜
蟹湯亦不俗,一旁的蟹醬香氣撲鼻
夾一著麵入口

我食嘅係拉麵定蕎麥麵?我有一秒真係以為自己入錯門口
無彈性嘅麵條同無香味嘅麵

味如嚼蠟,咁樣有米芝連推薦?😂定係哩間分店先係咁
好難食,從來冇試過喺香港比哩個價錢食嘅麵咁難食

話佢係橡筋佢又唔係咁有口感

只能形容佢似老化的橡筋,毫無靭性

成件事我會形容為「不知所為」

唔知點解明明咁好味嘅湯,無啦啦要搞pat咁嘅醬落去
拌勻,湯本身嘅滋味一去不返,變得混濁無重點

如果你係喜愛貝汁嘅人,我推薦你食嘅時候𢳂走個醬佢
或者更加簡單,搵過第二間

環境似中菜餐廳(上海姥姥之流)
唔知以為係去咗低價餐廳
2023-05-26 114 瀏覽
✨螃蟹湯拉麵湯底用左清雞湯再加大量三星蟹蒸焗製成蟹湯 加上蟹油 味道濃厚鮮甜 再配搭蟹肉醬 酸忌廉 令味道更豐富拉麵 係幼身直麵 麵質爽滑彈牙慢煮叉燒 肉質結實柔軟 帶油脂甘香✨貝汁鹽味拉麵湯底用左蜆湯 豬骨清湯同魚清湯三重湯底 再配白松露油同牛肝菌醬味道鮮甜 多一份菌香 拉麵爽彈 叉燒有兩款 低溫叉燒 肉質軟腍 三層肉 半肥瘦 肥美甘香 ✨黃金蟹肉餃子 肉餡用左一比一黃金比例蟹肉加豚肉煎得香口 皮薄內餡飽滿 鮮味多汁✨鳥皮烏賊揚 雞皮包住墨魚滑 新鮮炸起外層雞皮酥脆甘香 墨魚滑鮮味彈牙仲會食到粒粒墨魚粒 口感豐富✨白桃焙茶白桃味清香 焙茶香濃 呢個配搭好夾✨黑糖薑紅棗牛蒡茶薑味唔算好濃 紅棗清香 帶啖啖黑糖香 整體都唔錯總結:食物唔錯 環境舒適服務好好 價錢可以 可以一試
✨螃蟹湯拉麵

帶啖啖黑糖香 整體都唔錯
總結:食物唔錯 環境舒適
服務好好 價錢可以 可以一試
2023-05-25 74 瀏覽
金色不如帰最近推出左✦極旨螃蟹套餐✦,包括左螃蟹湯拉麵同黃金蟹肉餃子,蟹湯拉麵嘅湯底係用清雞湯加上三星蟹熬成,加上左紅蟹油同蟹肉醬,入口充滿蟹鮮味,麵條係屬於幼身,硬度屬中等偏軟,掛湯程度不俗!黃金蟹肉餃子嘅蟹肉同豚肉比例為1:1,蟹肉鮮味算突出,口感都唔錯!拉麵同餃子可以單點,但係點𝙨𝙚𝙩會更加划算!另外都試左呢度𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚嘅✦貝汁鹽味拉麵✦,相比之下,呢個湯底比較清新,帶淡淡貝汁鮮味,慢煮叉燒同樣肥瘦均勻,如果想食得無咁膩,呢個湯底係唔錯嘅選擇另外試左✦涼拌黑松露紋甲墨魚✦,墨魚肉厚爽彈,配埋醃青瓜同洋蔥絲酸酸地幾開胃,可惜黑松露味道唔算突出飲品✦白桃培茶✦味道以白桃汁為主,培茶存在感較低,而支裝嘅巨峰梳打都係正正常常𓄢金色不如帰九龍塘達之路𝟴𝟬號又一城𝙇𝙂𝟮樓𝙇𝙂𝟮-𝟮𝟱號舖

𓄢金色不如帰
九龍塘達之路𝟴𝟬號又一城𝙇𝙂𝟮樓𝙇𝙂𝟮-𝟮𝟱號舖
2023-05-25 77 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨米芝連拉麵名不虛傳-金色不如帰 🇭🇰 九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖 🇭🇰-🎏又一城鋪位置方便, 裝修高雅, 服務周到🎏環境寬敞, 想更有日本風味仲可以揀坐bar枱睇師傅煮麵🎏周不時會有期間限定新品, 今期係螃蟹拉麵同餃子-🦀 極旨螃蟹套餐 $198✔️螃蟹湯拉麵✔️黃金蟹肉餃子-螃蟹湯拉麵💯一坐低店員就有介紹呢個新出品, 清雞湯加三星蟹湯層次豐富超鮮甜💯有鮮蟹油, 蟹肉醬, 酸奶油, 全部都同個蟹湯好夾, 撈埋一齊食之後仲taste到蟹肉醬既絲絲蟹肉-黃金蟹肉餃子✨豬肉同蟹肉一比一, 再加上少少椰菜, 食落係超鮮甜✨餃子皮好滑, 一邊煎到香脆, 餡又多汁好正-🐚 貝汁鹽味拉麵 $128💯個湯不得了勁甘香, 好濃郁既蜆同魚介味, 淡淡鹽味提升左貝汁鮮味💯牛肝菌醬個味道超出! 仲加埋白松露油將魚介湯既鮮甜發揮到另一層次💯肉有兩款, 一隻係同蟹湯一樣既低溫叉燒, 另一塊係三層肉, 一碗拉麵試兩隻-🐟 比目魚柚庵燒 $118✨柚庵燒令佢完全冇腥味, 食落只有鮮甜同嫩滑✨少少貴但柚庵燒真係心機之作~ 兩大舊魚肉飽滿都食得好滿足!-🍋 紫蘇雙檸洛神花茶 $38💯食拉麵
👧🏻😋👅🍽✨
米芝連拉麵名不虛傳
金色不如帰

🎏又一城鋪位置方便, 裝修高雅, 服務周到
🎏環境寬敞, 想更有日本風味仲可以揀坐bar枱睇師傅煮麵
🎏周不時會有期間限定新品, 今期係螃蟹拉麵同餃子

🦀
極旨螃蟹套餐 $198
✔️螃蟹湯拉麵
✔️黃金蟹肉餃子

螃蟹湯拉麵

黃金蟹肉餃子
✨豬肉同蟹肉一比一, 再加上少少椰菜, 食落係超鮮甜
✨餃子皮好滑, 一邊煎到香脆, 餡又多汁好正

🐚
貝汁鹽味拉麵 $128

🐟
比目魚柚庵燒 $118
✨柚庵燒令佢完全冇腥味, 食落只有鮮甜同嫩滑

🍋
紫蘇雙檸洛神花茶 $38
💯食拉麵梗要配返杯凍野飲!
💯平時勁鍾意洛神花茶, 呢杯加左紫蘇同檸檬, 個酸味更有層次
🍑
白桃焙茶 $38
✨唔太甜, 白桃味好突出

2023-05-24 56 瀏覽
🍴螃蟹湯拉麵 $148拉麵用咗清雞湯同原隻三星蟹湯做底湯,面頭再加埋秘製紅蟹蟹油同蟹肉醬,成個湯底味道都好濃稠。配料除咗兩片慢煮叉燒,仲有酸忌廉同埋檸檬,更加帶出到蟹味嘅鮮甜味。🍴貝汁醬油拉麵 $128貝汁即係蜆肉湯底,呢個係又一城分店嘅主打湯底,面頭有松露油同牛肝菌,所以呢款拉麵會比較滑身啲,味道會比蟹湯拉麵清味。🍴黄金蟹肉餃子 $88本身覺得幾貴,但原來蟹肉同豚肉比例係1:1,食落又真係見到一絲絲蟹肉,同埋餐廳煎得脆口又唔油!🍴比目魚柚庵燒 $118呢款燒魚係用柚子醬油、清酒同味醂醃完再燒,口味有啲似西京燒比目魚,一入口就食到好香柚子味,口感幾清新。
🍴螃蟹湯拉麵 $148

🍴貝汁醬油拉麵 $128

🍴黄金蟹肉餃子 $88

🍴比目魚柚庵燒 $118
今日去咗呢間來自東京嘅米芝蓮一星拉麵店 — 金色不如帰上網見到好受歡迎,不過我地大約七點鐘去到,店鋪大部分位置都係空嘅,無網上所講大排長龍嘅情況。我地兩個人都比咗張大檯我地,坐得幾舒服我地叫咗期間限定嘅極旨螃蟹套餐($199),包括一碗螃蟹湯拉麵,同埋黃金蟹肉餃子5隻。拉麵好快就送到,我覺得都有蟹味嘅,但係佢配嘅蟹肉將真係得一啖好少,面個份量都好少,食完有啲唔夠喉😂黃金蟹肉餃子等得比較耐,應該係即刻煎嘅,不過就冇乜蟹肉味仲叫咗貝汁鹽味拉麵($128)就係呢個拉麵,得到米芝蓮星級推介!用咗日本進口海鹽、自家熬製蜆湯、清魚湯同埋豚骨湯等製成。個湯底確實係幾清甜嘅。我覺得蟹肉湯底好食啲。不過都係好細碗😂男仔食唔夠飽總括而言,普普通通,我都算食得多唔同嘅拉麵,我唔覺得呢一間特別好食,去到米芝蓮嘅Level,呢個份量呢個價錢,性價比有啲低
今日去咗呢間來自東京嘅米芝蓮一星拉麵店 — 金色不如帰

黃金蟹肉餃子等得比較耐,應該係即刻煎嘅,不過就冇乜蟹肉味

仲叫咗貝汁鹽味拉麵($128)

不過都係好細碗😂男仔食唔夠飽

好早就聽過「金色不如歸」呢間店,「不如歸」系列主打蜆湯、蠔湯底,今晚終於試到其一!☺️🐚貝汁味拉麵原來銅鑼灣店係提供蠔湯底,而又一城店係提供蜆湯底。當然要試試招牌!麵底 - 係幼麵,口感不錯。🤓蜆湯底 - 清得嚟幾重蜆味。😌叉燒 - 好出色,係慢煮,有少少筋同脂肪,口感爽滑,又帶油香!😍🦀螃蟹湯拉麵另外試咗新推出湯麵,湯底選用自製清雞湯,加上大量三星蟹蒸焗後秘製蟹湯,再配以新鮮活紅蟹煉製蟹油,蟹香味幾濃。😜湯底味道好豐富,仲加咗cream令湯底更加creamy;又有2片檸檬,解解膩。😋🦀️黃金蟹肉餃子以1:1黃金配方,結合蟹肉及豚肉,啖啖蟹肉,滿滿鮮味🦑鳥皮烏賊揚外面係炸到脆嘅雞皮,入面包住彈牙帶墨魚粒嘅墨魚滑,口感非常豐富。最後點個芝麻酸汁食,中和油膩感覺。🍹 飲品📍木村 梳打汽水 完熟白桃📍 白桃 焙茶試咗呢款,清得嚟,帶淡淡桃味;凍飲培茶味冇咁苦澀,幾好。

🐚貝汁味拉麵

麵底 - 係幼麵,口感不錯。🤓

蜆湯底 - 清得嚟幾重蜆味。😌

🦀螃蟹湯拉麵

🦀️黃金蟹肉餃子

以1:1黃金配方,結合蟹肉及豚肉,啖啖蟹肉,滿滿鮮味

🦑鳥皮烏賊揚

🍹 飲品

📍木村 梳打汽水 完熟白桃

📍 白桃 焙茶
試咗呢款,清得嚟,帶淡淡桃味;凍飲培茶味冇咁苦澀,幾好。
2023-05-17
2023-04-03 654 瀏覽
完全沒有吃了拉麵之後的滿足感,標榜着用60斤大蜆熬製成的湯底,完全沒有蜆的鮮甜味,極之失望,只剩下黑松露醬的味道...麵質奇怪,不彈牙,不像一個拉麵的麵質,食公仔麵反而更加有口感,更加滿足。價錢也不太合理,這個質素的味道和產品,價錢理應該包其他正常拉麵配送的食品如溏心蛋、荀、肉也只有兩小塊。溏心蛋質素簡直同熟蛋冇分別。加上服務質素都欠佳,落錯單,唔緊要,但係佢哋明明店舖已經冇人,仲要懶散嘅態度應對,要等好一段時間先可以回覆到... 建議大家可以不用浪費時間金錢係呢間拉麵店。

建議大家可以不用浪費時間金錢係呢間拉麵店。
2023-03-18 658 瀏覽
星期六1點時間,得依間唔使排隊,即刻入去食。可能繁忙時間,侍應雖然忙,但效率高,好快就回應咗我地,落好單,無耐野食都到啦上次上食過醬油味覺得太鹹,今次試下鹽味睇下會唔會好啲啦湯底好清,淡淡蜆味,其實幾好飲。今次麵底比上次煮得好,仲有少少咬勁,麥香特出啲。不過我個人唔太鍾意加埋西式香草,反而蓋過蜆湯陣味。不過本身鍾意豬骨湯底多啲既人,依款咁清就未必啱佢地心水啦。仲有,今次豬肉好嫩👍但米芝蓮店黎講,出品質素唔穩定就唔係咁好另又試下炸豆腐,炸豆腐黎得比較慢,食淨碗麵得1/3都未到,忍唔住問咗聲侍應,佢地都真係有幫我問👍。賣相唔錯同埋都大份,有成磚豆腐咁多。成個味有少少似臭豆腐咁,我係幾鍾意既,不過就唔夠脆啦。佢係啱啱炸好,夠哂熱,但點唔夠脆呢?就係個炸皮炸到硬咗,唔係鬆脆既感覺,下次我就唔會再揀了總結下今次經驗先,都係小碗飯最好味😂😂😂同埋我飲哂成碗湯咁滯,食完都比較頸渴,其實都鹹。

上次上食過醬油味覺得太鹹,今次試下鹽味睇下會唔會好啲啦

貝汁鹽味拉麵

京蔥味噌豆腐

總結下今次經驗先,都係小碗飯最好味😂😂😂

同埋我飲哂成碗湯咁滯,食完都比較頸渴,其實都鹹。
2023-03-18
貝汁鹽味拉麵
2023-02-21 630 瀏覽
期待して行ったけど正直まずい…貝ベースのスープに何故かマー油が入っており何故入れたのか疑問。価格も他と比べて高めなので何が売りなのか全くわからない。店舗は綺麗で清潔感があるが味が悪いので再訪は無しです。It’s way worse than my expectation,Not price worthy at all, not Japanese quality.I don’t think I will come back again.
期待して行ったけど正直まずい…
価格も他と比べて高めなので何が売りなのか全くわからない。
店舗は綺麗で清潔感があるが味が悪いので再訪は無しです。

2023-02-08 702 瀏覽
鍾意食拉麵嘅朋友,不會推薦湯底單調乏味鮮味欠奉叉燒論肉質普通,論味道也不出眾有一點覺得很有趣的有落單到上菜不用一分鐘的彈指時間,效率高值得欣賞。但不禁令我感到拉麵應該是一早煮好的現成品,一落order,一湯一麵搞掂。一道小食冷拼,呢點一定係一早整好擺度,新鮮欠奉或者你話我要求高?如果貴麵店不是以什麼獲獎品牌自居,我係唔會覺得有問題論環境,無問題,卡位空間都足夠論服務,OK無問題,有果句講果句論衛生,目測無問題
鍾意食拉麵嘅朋友,不會推薦
湯底單調乏味
鮮味欠奉
叉燒論肉質普通,論味道也不出眾
有一點覺得很有趣的
一道小食冷拼,呢點一定係一早整好擺度,新鮮欠奉
論環境,無問題,卡位空間都足夠
論服務,OK無問題,有果句講果句
論衛生,目測無問題
2023-02-07
2023-01-15 747 瀏覽
非常失望,個湯好咸,啲义燒根本就成塊都係肥肉,麵份量好少,價錢並不合理,失敗,因為個麵份量太少,多叫一個燒豚肉飯,啲肉同拉麵啲肉一樣,根本肥到入吾口,個飯的汁只得甜字,除左甜,冇其他味道,失敗,一句講晒,冇下次。
2023-01-06 660 瀏覽
今日和老婆往九龍塘又一城金色不如歸食晚餐,我們點了煙熏黑椒豚骨拉面,貝汁醬油拉面,小棠菜,低温叉燒,一口芝士脆豚和大根牛筯味噌煮,煙熏黑椒豚骨拉面黑椒豚骨湯底味濃,煙熏豚肉食落美味,拉面食落爽口,整碗拉面口感豐富,材料十足,小棠菜食落新鮮爽口,低温叉燒有三塊,食落肉味香濃,一口芝士脆豚炸得金黃香脆,食落有香濃流心芝士,炸豚乾身,食落啖啖肉,最後大根牛筋味噌煮牛筋入口即熔,大根吸收了味噌湯,口感豐富,這裡座位闊落,食物美味高質,我和太太食了一頓滿足日式拉面
一口芝士脆豚
煙熏黑椒豚骨拉面
小棠菜
低温叉燒
大根牛筋味噌煮
2023-01-05
2023-01-02 509 瀏覽
夜晚突然想食拉麵,就去咗又一城依間拉麵舖試下,第一次食就試下米芝蓮拉麵先啦拉麵一攞上黎已經聞到好香牛肝菌+黑松露味,心諗會唔會係fusion菜咁,湯就非常之熱,成個碗好辣手拉麵本身無跟蛋,可以+$15加一隻蛋,不過蛋無乜味麵係幼拉麵,彈牙同吸到湯汁。低溫叉燒較瘦,少少嚡。三層肉食落唔肥膩,肉質鬆化。湯算鮮甜唔油膩,混合菇菌味又幾夾,但過鹹,其實唔係好食得出菇菌菇味,除非咬正個牛肝菌碎。湯比較清,若果唔係咁鹹,我諗我會飲哂去,無其他湯底咁有罪惡感。份量加完蛋都係唔夠飽,最後加多個燒豚肉叉燒小碗飯 $58兩個人一齊分先夠。我另一半話鍾意個飯多過碗麵好可惜無影到相,依個係意料之外飯有叉燒同三層肉各3塊,由於上枱前燒過一燒,充滿油焦香。三層肉好似拖羅咁有入口即溶既感覺,飯係高黏度日本珍珠米加上炆豬肉既甜豉油+豬油,成碗飯都好香。加上鹹度適中,我都投飯一票

拉麵本身無跟蛋,可以+$15加一隻蛋,不過蛋無乜味

貝汁醬油拉麵

好可惜無影到相,依個係意料之外

2023-01-02
  • 燒豚肉叉燒小碗飯
2022-12-22 459 瀏覽
今日經過又一城,見到間幾出名的拉麵店-金色不如帰竟然唔使排隊,就入去試下。叫左個188既Set餐, 首先係貝汁鹽味、貝汁醬油、白豚骨、新豚骨同黑椒豚骨湯入面揀左貝汁鹽味拉麵黎試,然後就係餃子同飯中間揀左明太子滑蛋小碗飯,最後跟左個椰子雪糕。同價位黎講個拉麵都幾好食,D湯都夠熱同鮮甜,不過麵底就冇咁驚喜,正正常常咁。個滑蛋飯就幾香幾好食,唔錯。最令人驚喜係個雪糕,椰子味好濃,奶味好香,真係好好食,唔知邊度有得買呢