3天前 0 瀏覽
久仰大名的拉麵店(ㆁωㆁ*) 午餐時間在又一城,看見幾乎滿座,就立刻決定試試😛湯底確實比一般的特別,層次較豐富;感覺分量較少,算是貴精不貴多系列🤣 🍴加一服務費:✔ ✿ 牡蠣白湯拉麵 $138• +$38 套餐: 自家豚肉煎餃+白桃焙茶 職員介紹這是期間限定,金色不如帰聯乘牡蠣不如帰的產品😮外觀清清淡淡,實際上卻為偏濃味的拉麵•̀.̫•́✧醬漬牡蠣入味且超嫩😳幾乎不用咬麵條上看得見小麥粒,有咬口,容易掛上濃厚的牡蠣白湯,配上甘香牡蠣醬,滋味十足叉燒帶點煙熏火腿的味道,也是重口但店家聰明地在配料底下放了片檸檬,吃到一半時加入檸檬汁,吃下來就不覺得膩😛溏心蛋(另+$15)高質,入味而且內裡很嫩若可以包括在拉麵中不用加錢 就覺得更划算🤣 • +$38 套餐: 自家豚肉煎餃+白桃焙茶 煎餃底部金黃,熱辣辣但不脆的肉餡不錯,有點脆脆的蔬菜增加口感 ✿ 貝汁鹽味拉麵 $128友人選了這款常規產品,餐牌說湯底是“三重湯底”,包括魚湯、蜆湯、豬骨湯😮我嘗了一口,覺得湯底比牡蠣湯薄,但仍算是濃味系列😜湯底加入了牛肝菌粉及牛肝菌油,平常不喝湯的友人本身很喜歡菇類,所以也忍不住喝了幾口🤣 ✿ 紫蘇雙檸洛神花茶(熱
久仰大名的拉麵店(ㆁωㆁ*)
午餐時間在又一城,看見幾乎滿座,就立刻決定試試😛

🍴加一服務費:✔

✿ 牡蠣白湯拉麵 $138

• +$38 套餐: 自家豚肉煎餃+白桃焙茶
職員介紹這是期間限定,金色不如帰聯乘牡蠣不如帰的產品😮
外觀清清淡淡,實際上卻為偏濃味的拉麵•̀.̫•́✧
醬漬牡蠣入味且超嫩😳幾乎不用咬

叉燒帶點煙熏火腿的味道,也是重口

溏心蛋(另+$15)高質,入味而且內裡很嫩

若可以包括在拉麵中不用加錢 就覺得更划算🤣

• +$38 套餐: 自家豚肉煎餃+白桃焙茶

煎餃底部金黃,熱辣辣但不脆的
肉餡不錯,有點脆脆的蔬菜增加口感

✿ 貝汁鹽味拉麵 $128

我嘗了一口,覺得湯底比牡蠣湯薄,但仍算是濃味系列😜

✿ 紫蘇雙檸洛神花茶(熱) $38

友人的,感覺是養生的配搭🤣她說是有糖的,酸甜好喝

2024-05-03 0 瀏覽
🇯🇵日本過江龍拉面, 原來係連續五年奪得米芝蓮一星拉麵殊榮🇯🇵唔駛去東京都可以食到😇🦪牡蠣白湯拉麵外貌相當吸引, 牡蠣白湯係用牡蠣混合秘製雞清湯, 慢火熬製而成入口有新鮮既蠔味, 口感濃稠, 仲有香濃既牡蠣油🦪呢到既拉面係偏幼身, 食多幾啖都唔覺漏, 另外拉麵亦有蠔sauce + 檸檬, 幾特別🍄貝汁醬油拉麵亦係鋪頭另一主題, 湯底有牛肝菌粉及牛肝菌醬油&黑松露醬令到湯底非常濃郁, 好惹味, 另亦有青蔥同京蔥, 好清爽🤎叉燒肥瘦適中, 一個人食剛剛好🐷白豚骨拉麵, 湯底濃但不太鹹, 我覺得同呢間鋪頭既拉麵質地幾夾!其中一拉麵 加左升級套餐,叫左🥟自家製豚肉煎餃,同埋一杯白桃焙茶🍸煎餃好軟熟, 好有日本風味; 白桃焙茶就可以清下喉嚨😬
唔駛去東京都可以食到😇

入口有新鮮既蠔味, 口感濃稠, 仲有香濃既牡蠣油🦪
呢到既拉面係偏幼身, 食多幾啖都唔覺漏,
另外拉麵亦有蠔sauce + 檸檬, 幾特別

令到湯底非常濃郁, 好惹味, 另亦有青蔥同京蔥, 好清爽🤎
叉燒肥瘦適中, 一個人食剛剛好

煎餃好軟熟, 好有日本風味; 白桃焙茶就可以清下喉嚨😬
位於東京新宿嘅金色不如帰已經連續5年獲得米芝蓮一星嘅殊榮⭐️😋又係一間質素保證👍今次就黎try try佢嘅期間限定😈-🦪🍜牡蠣白湯拉麵(期間限定)店員介紹呢個湯底需要大約20kg嘅牡蠣混合秘製雞清湯😱再慢火熬製超過8小時⏰每一啖都係滿滿牡蠣鮮香🥵好正-🆙升級套餐(蟹籽沙律+白桃焙茶)白桃焙茶味道香甜🍑淡淡的桃香,蟹籽沙律清爽開胃🥗-🐙涼拌黑松露紋甲墨魚爽口墨魚配上酸甜醬汁🤪仲有淡淡嘅黑松露味-🐟比目魚抽庵燒魚味香濃油脂滿滿😍表皮焦香啱啱好,配搭埋柚子嘅香氣🍊冇得彈-🐂大根牛筋味噌煮蘿蔔煮到好軟腍腍🥹吸收晒牛肉嘅味道
🦪🍜牡蠣白湯拉麵(期間限定)
🆙升級套餐(蟹籽沙律+白桃焙茶)
白桃焙茶味道香甜🍑淡淡的桃香,蟹籽沙律清爽開胃🥗
🐙涼拌黑松露紋甲墨魚
爽口墨魚配上酸甜醬汁🤪仲有淡淡嘅黑松露味
🐟比目魚抽庵燒
魚味香濃油脂滿滿😍表皮焦香啱啱好,配搭埋柚子嘅香氣🍊冇得彈
🐂大根牛筋味噌煮
蘿蔔煮到好軟腍腍🥹吸收晒牛肉嘅味道

2024-05-01 56 瀏覽
📍金色不如歸今次好期待食呢間日本米芝蓮一星餐廳🤤定期都會有唔同嘅限定拉麵set,而呢排嘅主題就係牡蠣拉麵啦。牡蠣白湯拉麵🦪🍜 $138幾乎成碗都係用蠔整嘅,真係好大手筆🤩除咗湯底之外,仲落咗鮮牡蠣油、牡蠣醬同一嚿醬漬牡蠣,真係超香蠔味,忍唔住飲晒啲湯😭涼拌黑松露紋甲墨魚🐙 $70咁多個小食入邊我最鍾意呢個,食落酸醒哋好開胃,墨魚搭配青瓜好清爽✨比目魚柚庵燒🐟 $118除咗上面嗰個我本身都好鍾意食比目魚🥹淡淡嘅柚子香,表皮燒到焦香,魚肉滑得來好結實,唔會一夾就散。大根牛筋味噌煮🐮 $65蘿蔔冇渣完全入晒味👍🏻牛筋煮到超級腍,索晒啲汁。
📍金色不如歸

牡蠣白湯拉麵🦪🍜 $138

涼拌黑松露紋甲墨魚🐙 $70

比目魚柚庵燒🐟 $118

大根牛筋味噌煮🐮 $65
蘿蔔冇渣完全入晒味👍🏻牛筋煮到超級腍,索晒啲汁。
2024-04-30 49 瀏覽
呢一日又KO一間bookmark咗嘅餐廳😄 今次係食 #日本米芝蓮一星 過江龍拉麵店!早排見到佢地有個牡蠣白湯拉麵好吸引,呢日去咗試。店舖喺又一城,一出 #九龍塘港鐵站 就係,非常方便~#牡蠣白湯拉麵 $138個醬漬牡蠣好出色!超鮮甜,又嫩滑,勁肥美!咬落去有叮一聲感覺✨牡蠣醬+ 杜蠣油+牡蠣混合雞湯,蠔味十足,非常濃郁,拉麵煮得剛好,再加埋 #慢煮叉燒 、成碗餸、麵連湯都好食~特別個醬漬牡蠣好好食,如果份量多啲就好😆呢個拉麵可以+$38 自家製豚肉煎餃(三隻) & 白桃焙茶餃子皮薄、多餡,呢個都唔錯~桃茶清清地,可以解膩👍另外一碗麵叫咗 #貝汁醬油拉麵 $128對比牡蠣白湯拉麵呢個湯底清少少,但超香牛肝菌同黑松露醬味🤤 濃味人一聞就愛上~叉燒同三層肉都好嫩滑,唔鞋#貪心的me 仲加咗 $18 #三層肉 (3片) 😂另外仲加埋 #溏心蛋 + $15就咁睇個顏色都知入味,一咬落去流心剛剛好~

#牡蠣白湯拉麵 $138
個醬漬牡蠣好出色!
超鮮甜,又嫩滑,勁肥美!
咬落去有叮一聲感覺✨
牡蠣醬+ 杜蠣油+牡蠣混合雞湯,
蠔味十足,非常濃郁,
拉麵煮得剛好,再加埋 #慢煮叉燒 、成碗餸、麵連湯都好食~
特別個醬漬牡蠣好好食,如果份量多啲就好😆
自家製豚肉煎餃(三隻)
白桃焙茶

呢個拉麵可以+$38 自家製豚肉煎餃(三隻) & 白桃焙茶
餃子皮薄、多餡,呢個都唔錯~
桃茶清清地,可以解膩👍
貝汁醬油拉麵

另外一碗麵叫咗 #貝汁醬油拉麵 $128
叉燒同三層肉都好嫩滑,唔鞋
#貪心的me 仲加咗 $18 #三層肉 (3片) 😂

另外仲加埋 #溏心蛋 + $15
就咁睇個顏色都知入味,一咬落去流心剛剛好~
2024-04-25
牡蠣白湯拉麵
自家製豚肉煎餃(三隻)
白桃焙茶
貝汁醬油拉麵
2024-04-19 65 瀏覽
過江龍🌟東京米芝蓮拉麵期間限定新品·牡蠣白湯拉麺湯十分濃郁,原來用咗大約20公斤牡蠣混合秘製雞清湯,慢火熬製超過8小時而成!口感濃稠,每一啖都充滿牡蠣鮮香😍拉麵嘅軟硬程度尤其適中,頗有咬口👍🏻而且掛湯能力強~醬漬牡蠣好好味,質感柔軟升級套餐選擇了自家製豚肉煎餃子,外皮煙靭又咬口,肉餡鮮嫩且肉汁飽滿~飲品選擇了白桃焙茶,桃香十足,尤其清爽!米芝蓮推介·貝汁醬油拉麵金湯由混合鮮熬蜆貝熬製,豚骨湯和清魚湯的三重湯底,再加上白松露醬、牛肝菌粉及油提鮮,味道真係冇得輸!低溫慢煮豚肉片,軟腍入味~整體好出色👍🏻金色不如帰 (又一城) (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖
過江龍🌟東京米芝蓮拉麵

期間限定新品·牡蠣白湯拉麺

飲品選擇了白桃焙茶,桃香十足,尤其清爽!

米芝蓮推介·貝汁醬油拉麵

金色不如帰 (又一城) (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖
2024-04-17 62 瀏覽
金色不如帰曾多次拎到東京米芝蓮一星拉麵店殊榮,今次聯乘「牡蠣不如帰」推出期間限定牡蠣白湯拉麵,不得不試呢😆😆😊😊😛🦪牡蠣白湯拉麵🦪 $138 加配溏心蛋 $15, 三層肉 $18湯頭應該係用咗香濃嘅豬骨湯, 味道濃郁,牡蠣醬蠔味十足,建議充分拌勻湯底,整碗湯就會變成蠔湯;醬漬牡蠣非常鮮味,每一啖都食到濃縮嘅蠔汁精華,值得額外加點;慢煮叉燒同三層肉表現不俗,令整碗拉麵變得豐富滋味🥟自家製豚肉餃子🥟 升級套餐加$38入面有豬肉同椰菜餡料,皮薄,肉香味十足,煎得相當香口,另外,套餐包括飲品🍜貝汁醬油拉麵🍜 $128 加配溏心蛋 $15主打混合大蜆、豚骨、魚介等矜貴食材熬製而成的黃金湯頭,建議先細味湯頭,然後再分別加上牛肝菌粉及黑松露醬, 會令湯底升華,大大提升香氣,果然係招牌菜啊金色不如帰九龍塘店地址:九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖#米芝蓮#米芝蓮一星#米芝蓮拉麵#日本拉麵#過江龍#過江龍餐廳#金色不如帰#牡蠣不如帰#又一城#九龍塘#城市大學#又一城餐廳#牡蠣白湯#溏心蛋#三層肉#慢煮叉燒#牡蠣醬#豚肉餃子#貝汁醬油拉麵#招牌拉麵#招牌菜#黃金湯頭#蠔湯#期間限定#人氣餐廳

🥟自家製豚肉餃子🥟 升級套餐加$38

🍜貝汁醬油拉麵🍜 $128 加配溏心蛋 $15

金色不如帰九龍塘店
地址:九龍塘達之路80號又一城LG2樓LG2-25號舖

#米芝蓮#米芝蓮一星#米芝蓮拉麵#日本拉麵#過江龍#過江龍餐廳#金色不如帰#牡蠣不如帰#又一城#九龍塘#城市大學#又一城餐廳#牡蠣白湯#溏心蛋#三層肉#慢煮叉燒#牡蠣醬#豚肉餃子#貝汁醬油拉麵#招牌拉麵#招牌菜#黃金湯頭#蠔湯#期間限定#人氣餐廳#牛肝菌粉#黑松露醬#拉麵套餐
2024-04-16 49 瀏覽
被金色不如帰嘅搶眼招牌吸引住,原來佢曾經榮獲東京米芝蓮必比登推介、連續三年勇奪米芝蓮一星拉麵殊榮🎖️🔅牡蠣白湯拉麵 $138🔅配自家製豚肉煎餃 (三隻)、 白桃焙茶 +$38呢款係今期推介嘅拉麵,整碗充滿牡蠣香味 湯底由牡蠣調製,加入鮮牡蠣油、牡蠣醬同重要嘅醬漬牡蠣,特別之處加入火箭菜少少苦味令整碗拉麵唔會食得太膩加配嘅豚肉煎餃煎得香口又鮮甜,食落亦唔覺好油🔅燻製黑胡椒豚骨拉麵 $115湯頭無傳統一般嘅咁油膩帶點肉碎,充滿胡椒辣味,好醒神經過慢煮嘅叉燒軟嫩,入口香滑;而拉麵係用特製小麥粉自家製成,比一般嘅扁身啲🔅一口芝士脆豚 $70炸得酥脆,入面係一捲捲嘅豚肉,並唔係漢堡肉做法。中間夾住流心芝士,趁熱食一流,推介👍

🔅牡蠣白湯拉麵 $138
🔅配自家製豚肉煎餃 (三隻)、 白桃焙茶 +$38
呢款係今期推介嘅拉麵,整碗充滿牡蠣香味
湯底由牡蠣調製,加入鮮牡蠣油、牡蠣醬
同重要嘅醬漬牡蠣,特別之處加入火箭菜
少少苦味令整碗拉麵唔會食得太膩
加配嘅豚肉煎餃煎得香口又鮮甜,食落亦唔覺好油

🔅燻製黑胡椒豚骨拉麵 $115
湯頭無傳統一般嘅咁油膩
帶點肉碎,充滿胡椒辣味,好醒神
經過慢煮嘅叉燒軟嫩,入口香滑;
而拉麵係用特製小麥粉自家製成,比一般嘅扁身啲

🔅一口芝士脆豚 $70

2024-04-11 47 瀏覽
米芝連拉麵店-金色不如歸,店舖裝修黑色同金色配搭,感覺好有高級感,環境乾淨好坐,仲有好多卡位。期間限定,今期系牡蠣白湯拉麵 ,可以+$38 跟餐有小食同嘢飲,好抵食。牡蠣白湯,用咗鮮牡蠣油仲有牡蠣醬,醬漬牡蠣大大粒!鮮味十足。配有慢煮叉燒,肉質嫩滑,拉麵掛汁,軟硬適中。小食加咗自家製豚肉煎餃 (三隻),煎得外表金黃,香口又多餡。嘢飲揀咗白桃焙茶(凍)桃味突出,非常爽口!比目魚柚痷燒賣相好靚,魚肉肉質實在又鮮嫩,沾沙律醬好好味。燒豚肉叉燒小碗飯上面鋪滿叉燒,肉質高質,淋上黑醬油,用咗日本米煮飯,米粒飽滿,都十分滿足。金色不如帰九龍塘達之路80號又一城商場地下低層2樓25

嘢飲揀咗白桃焙茶(凍)
桃味突出,非常爽口!

比目魚柚痷燒
賣相好靚,魚肉肉質實在又鮮嫩,沾沙律醬好好味。

燒豚肉叉燒小碗飯

金色不如帰
九龍塘達之路80號又一城商場地下低層2樓25

2024-04-11 43 瀏覽
詳細食評請睇相片內容。講返個人感受,感覺呢一碗係有心設計過嘅拉麵並且可以令到我覺得有驚喜嘅,喺落咗嗰啲牡蠣醬之後成個湯嘅味道都有昇華,另外嗰啲配料嘅清新撞返呢一個更加濃郁嘅湯底令到呢一個拉麵嘅設計更加突出。以大概加一之後$150呢一個價錢嚟講我覺得係十分值得去嘗試嘅一碗拉麵。無論係湯頭去到配料去到個牡蠣醬都係一個好完整嘅體驗。個人認為廚師一番心機去到設計嘅一款拉麵絕對係食緊呢一碗拉麵入邊感受得到。環境光猛乾淨企理,服務質素幾好,當日坐嘅位置係卡位所以頗為舒適。

2024-04-06
2024-04-09 38 瀏覽
又一城最好食可能係food court 😂 商場冇乜選擇嘅情況就揀咗呢間未食過嘅拉麵。本身聽過佢嘅風評都係話貴、唔抵食,但又一城真係冇嘢食嘛,咁咪試下。公眾假期晚餐時間都有好多位,店員安排我哋坐4人枱,但有兩張櫈都係濕嘅 ?_? 舖頭唔忙係咪可以細心少少呢😂我叫咗一個貝味醬油拉麵,湯底好油,但味道又唔出色,唔知整咁油做乜。麵偏硬同幼,肉就係得咁多㗎啦,蛋都要加錢。總之個拉麵又貴、份量又唔多,但你話佢係咪難食呢,咁又唔算嘅,普普通通,唔會想食第二次咁囉。

2024-04-01 71 瀏覽
牡蠣白湯拉麵 ($138)期間限定🫶🏻牡蠣白湯,鮮牡蠣油,牡蠣醬令到成個湯充滿蠔的鮮味,每一啖都係蠔的滋味。🫶🏻醬漬牡蠣中間唔係全熟,味道鮮甜滑口。慢煮叉燒🫶🏻肉質嫩滑🫶🏻麵質軟硬適中但呢度冇加麵呢個option,但可以加錢加飯。+$38 自家製豚肉煎餃 (三隻)Home-made Japanese Dumplings (3pcs)足料有肉汁。白桃焙茶(凍)Peach Roasted Tea (Iced) 桃味同焙茶好夾,值得叫。*沒有享用餐廳飲食折扣
牡蠣白湯拉麵 ($138)期間限定

🫶🏻牡蠣白湯,鮮牡蠣油,牡蠣醬
令到成個湯充滿蠔的鮮味,每一啖都係蠔的滋味。
牡蠣 白湯拉麵

🫶🏻醬漬牡蠣
中間唔係全熟,味道鮮甜滑口。

慢煮叉燒
🫶🏻肉質嫩滑
🫶🏻麵質
軟硬適中

但呢度冇加麵呢個option,但可以加錢加飯。

+$38
足料有肉汁。

桃味同焙茶好夾,值得叫。

*沒有享用餐廳飲食折扣
牡蠣 白湯拉麵
2024-01-06 312 瀏覽
喺平安夜當日諗住同朋友去九龍城商場行吓街本來想食西餐但好多地方都滿座,又唔知食咩好,經過見到呢間店仲有位,就入去試吓啦!點知朋友見到原來呢間店係來自東京嘅米芝蓮拉麵店,即刻提高左期待😍😍!!拉麵賣相好簡潔,我同朋友都叫左相對較淡味既湯底 。仲加咗菜同餃子 但好普通!拉麵味道中上,的確唔似有味精湯底嘅感覺!
喺平安夜當日諗住同朋友去九龍城商場行吓街
本來想食西餐但好多地方都滿座,又唔知食咩好,
經過見到呢間店仲有位,就入去試吓啦!

2023-11-29 277 瀏覽
《鮮香高質拉麵🍜》———————————————-#金色不如帰 🌟-呢間日式拉麵店非常特別,喺香港開咗唔少分店,主打魚湯拉麵,清澈鮮甜,唔會太Heavy,早排去咗又一城就專登去食吓😆-🎣 石斑魚湯鹽味拉麵配石斑魚肉天婦羅呢款係新推出嘅,非常揼本,用咗石斑魚去熬製湯底,仲要非常之用心咁將條魚去骨,飲落鮮香十足😉 配搭石斑魚肉天婦羅,啖啖肉,跪卜卜🤩-🇯🇵 燻製黑胡椒豚骨拉麵另一款就揀咗比較重口味嘅豚骨拉麵,加埋黑胡椒嘅香味,湯底濃郁,配合爽口彈牙嘅幼身拉麵,非常唔錯🤤-🧀 一口芝士脆豚另外我哋仲嗌咗個小食,係超級邪惡嘅芝士炸豬肉,用上日本直送麵包糠煮炸,鬆脆可口,趁熱食仲可以做到拉絲嘅效果🐽-⭐ 參考價錢︰石斑魚湯鹽味拉麵配石斑魚肉天婦羅:$178燻製黑胡椒豚骨拉麵:$115一口芝士脆豚:$70🍌 抵deal 指數:7/10
《鮮香高質拉麵🍜》
燻製黑胡椒豚骨拉麵:$115
一口芝士脆豚:$70
🍌 抵deal 指數:7/10
2023-11-21
🐱來自東京嘅米芝蓮拉麵店🌟已經喺香港開左三間分店:尖沙咀、九龍塘同中環😉又一城地點咁就腳,放工就來試吓😋貝汁醬油拉麵:$128🌕🌕🌕🌕/5湯底特別在於用大蜆、豚骨、魚介三種純天然食材精心熬製而成🐟拉麵一到,一定要飲一啖個貝汁湯😍係好鮮甜而唔油膩,難怪keep到5年米芝蓮🤣面頭有大量京蔥、幾塊低溫叉燒、少量牛肝菌油同黑松露醬,撈落個貝汁到都好驚喜🥹而個拉麵係幼身🍜所以都好吸到個湯既鮮味☺️最後飲左大半碗湯😚糖心蛋: $15🌕🌕🌕🌕/5本身拉麵冇糖心蛋,係另外加配的😂都是正常拉麵店既🥚,做到好夠流心既效果😉京蔥味噌豆腐:$68🌕🌕🌕🌖/5豆腐係油炸,食落口感外脆內軟,而且個豆腐好滑同超香豆味💛面頭有特別調配既味噌醬,味道有少少似豆瓣醬備注:有加一💰
🐱

貝汁醬油拉麵:$128