2022-10-15 99 瀏覽
放工都匆忙忙 來到筲箕灣, 辦好正事,是時候又要尋找美食, 記起巴士站附近, 朋友推薦的環境坐得很舒適 ,而且炆牛筋很好吃的車仔麵店。麵店的環境光猛明亮座位闊落, 但價格仍是親民的外賣店價格, 車仔麵 的餸菜選擇有很多, 特別推薦牛類和鹵水系列, 個人覺得是特佳的。選擇了招牌的 超淋滑炆牛筋, 上次來也是吃這個。 還有鹵水豬頸肉+ 牛柏葉+ 墨魚丸, 在配中辣米線。淋滑嘅牛筋果然很好吃,而且 醬汁的味道很突出, 牛筋很淋但也保持到應有的口感, 實在是不錯, 豬頸肉很爽滑而且鹵水味道很突出。 腐乳通菜, 蔬菜很嫩綠, 配上濃味的 腐乳醬, 非常好吃。

2022-10-14 109 瀏覽
金雄御車仔麵香港筲箕灣筲箕灣道305號面地下3號經開筲箕灣,發現一間高質車仔麵專門店,自家製的牛筋、牛腩和豬大腸很出色。😁細御麵🍜五香牛腩大廚醃得夠入味,口感煙韌,處理得剛剛好,沒有用梳打粉,保留肉質鮮味,不會太鹹,沒有味精。👍🏻秘製超淋牛筋差不多入口即溶,炆得好入味,補充膠原蛋白,大廚將牛筋切粒,細細件好易食 😍鹵水豬大腸大廚處理得十分好,選用瘦的大腸,徹底清洗乾淨,鹵水醃製的時間控制得不錯, 一口一件很舒暢。😋鹵水雞翼大廚選用較大的雞中翼,皮滑肉香。小食:炸魚皮超級香脆,新鮮爽口,一食就停唔到。🤣無骨鳳爪酸甜的醬汁處理得不錯,很開胃,鳳爪肉爽,筋夠煙韌。湯底香甜為主,這次叫了小辣非常醒胃,油麵是我的最愛,每次吃車仔麵都會叫。通常食車仔麵去到後段,我會加甜醬增加層次,但金雄御的湯底夠香甜,我直接飲用。侍應姐姐服務態度十分好,加分。😄高質車仔麵,還會再來! 😎✌🏻
金雄御車仔麵

香港筲箕灣筲箕灣道305號面地下3號

經開筲箕灣,發現一間高質車仔麵專門店,
自家製的牛筋、牛腩和豬大腸很出色。😁

細御麵🍜

五香牛腩

秘製超淋牛筋

鹵水豬大腸

鹵水雞翼
大廚選用較大的雞中翼,皮滑肉香。

小食:
炸魚皮
超級香脆,新鮮爽口,一食就停唔到。🤣

無骨鳳爪
酸甜的醬汁處理得不錯,很開胃,鳳爪肉爽,筋夠煙韌。

侍應姐姐服務態度十分好,加分。😄
高質車仔麵,還會再來! 😎✌🏻
2022-10-14
2022-10-14 87 瀏覽
筲箕灣地道車仔麵四餸車仔麵 配飲品 $61- 米線+秘製辣汁(小辣)+牛腩汁- 滷水豬頸肉+秘製超淋牛筋+菜心+通菜- 凍鴛鴦(走甜)價錢合理,米線都幾多,豬頸肉好爽口,牛筋幾淋,蔬菜新鮮,牛腩汁好濃,飲品幾好,整體都不錯!金雄御車仔麵筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖#車仔麵 #筲箕灣 #凍鴛鴦 #米線 #牛腩汁 #滷水 #豬頸肉 #牛筋 #菜心 #通菜 #蔬菜 #香港 #藍毛毛 #檸檬仔 #小突兔
筲箕灣地道車仔麵

四餸車仔麵 配飲品 $61
- 米線+秘製辣汁(小辣)+牛腩汁
- 滷水豬頸肉+秘製超淋牛筋+菜心+通菜
- 凍鴛鴦(走甜)

金雄御車仔麵
筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖

2022-10-14
2022-10-06 88 瀏覽
位於筲箕灣馬路旁邊的車仔麵店,尤其是那牌匾很搶眼,新開張的麵店,環境乾淨企理,燈光明亮,舒服且寬闊的座位,有別於一般車仔麵店。下單的話,只需掃二維碼就可,更加方便。自選車仔麵:四餸一麵麵底:米線配餸:香滑齋、墨魚卷、墨魚丸、滷水豬耳配料:秘製辣汁(小辣)豐富的餸菜鋪滿整碗麵上。齋油炸過,外皮較粗糙,吸收了滷水汁及湯汁;墨魚卷切成薄片,入面有墨魚粒,有嚼勁。豬耳很有嚼勁及爽脆。不過美中不足的是米線烹煮得太久,令麵條太腍。自選車仔麵:配餸:五香牛腩、滷水豬大腸、秘製超稔牛筋、微辣豬紅配料:秘製辣汁(中辣)、菜脯、多蔥若不加麵底也可,淨餸的話起碼要點三款或以上的配餸。辣汁過癮,加上菜脯爽口,加添口感。微辣豬紅有驚喜,沒有腥味,而且微微滲出辣感。牛筋及五香牛腩都炆得軟腍,每粒都是一口份量,所以相當入味。
位於筲箕灣馬路旁邊的車仔麵店,尤其是那牌匾很搶眼,
下單的話,只需掃二維碼就可,更加方便。
自選車仔麵:四餸一麵
麵底:米線
配餸:香滑齋、墨魚卷、墨魚丸、滷水豬耳
配料:秘製辣汁(小辣)

豐富的餸菜鋪滿整碗麵上。
齋油炸過,外皮較粗糙,吸收了滷水汁及湯汁;
墨魚卷切成薄片,入面有墨魚粒,有嚼勁。
自選車仔麵:
配餸:五香牛腩、滷水豬大腸、秘製超稔牛筋、微辣豬紅
配料:秘製辣汁(中辣)、菜脯、多蔥

牛筋及五香牛腩都炆得軟腍,每粒都是一口份量,所以相當入味。
2022-09-30 80 瀏覽
筲箕灣街坊之選4餸車仔面 ➰ $53廚師好細心,每件食物都係可以一口size,湯底有3款味,選左秘製小辣汁+咖哩汁咖哩豬皮:好淋,入哂味冬菇:好多汁,好似海綿🧽咁吸收哂湯汁超淋牛筋:真係超淋,有骨膠原的膠質咬口,但不痴牙滷水雞翼尖:好入味,滷水味重,而且輕輕梅一下,就骨皮分離,仲要俾好多隻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5淨餸 ➰ $53如果食唔到面都可以叫淨餸,同樣可選湯底咖哩魚蛋:係陳皮魚蛋,彈牙,入味秘製豬腩肉:豬腩肉有厚度,肥瘦均勻,唔乾爭爭滷水雞中翼:同樣好香滷水味,亦都而且煮到淋哂墨魚卷:廚師好細心切到一片片滷水爽脆豬耳:同樣好香滷水味,脆脆地,份量都多
筲箕灣街坊之選

4餸車仔面 ➰ $53

咖哩豬皮:
好淋,入哂味

冬菇:
好多汁,好似海綿🧽咁吸收哂湯汁

超淋牛筋:
真係超淋,有骨膠原的膠質咬口,但不痴牙

滷水雞翼尖:
好入味,滷水味重,而且輕輕梅一下,就骨皮分離,仲要俾好多隻

5淨餸 ➰ $53

如果食唔到面都可以叫淨餸,同樣可選湯底

咖哩魚蛋:
係陳皮魚蛋,彈牙,入味

秘製豬腩肉:
豬腩肉有厚度,肥瘦均勻,唔乾爭爭

滷水雞中翼:
同樣好香滷水味,亦都而且煮到淋哂

墨魚卷:
廚師好細心切到一片片

滷水爽脆豬耳:
同樣好香滷水味,脆脆地,份量都多
2022-09-30 59 瀏覽
去筲箕灣行下,突然之間好想食返碗車仔麵,但係而家車仔麵真係買少見少🥲點知又咁岩俾我見到間新開間金雄御車仔麵,係餐廳式坐得舒服既🥰一行入餐廳就見到有個大牌匾:吃麵時間不談減肥😂因為要準備點多D邪惡既送🤡我地一共點左2碗食!油麵配秘制辣汁,揀左少辣,估唔到可以再配埋腩汁,正呀!個湯底好入味辣辣地又好惹味,滷水豬大腸好入味,食落好爽身! 冬菇豬肉丸好彈牙,冬菇味都幾重! 連埋個清甜蘿蔔,一絕!面頭再加埋辣菜圃,好有口感🤭另一碗係油麵配少辣既秘制辣汁,加左豬紅,好掛到汁好入味😍食落好嫩滑,再加埋清甜蘿蔔同蟹柳,正!個人覺得呢到既秘制辣汁係必試,滷水豬大腸、豬紅都要order!食落口感軟腍得黎又有小小嚼勁,味道又夠香濃!同埋呢到仲可以另外再order小食、菜呀,幾唔錯!

同埋呢到仲可以另外再order小食、菜呀,幾唔錯!

筲箕灣筲箕灣道金雄御車仔麵估唔到一間車仔麵餐廳都裝修得靚仲有落地玻璃窗同大量卡位*\(^o^)/*坐得舒適食得舒服 連食碗車仔麵都覺得upgrade咗٩(๑^o^๑)۶-餐廳各種車仔麵菜式都有得揀亦都有下午茶餐同車仔飯任君選擇-車仔麵雲南米線份量夠多清甜蘿蔔甜得黎無渣,抵食滷水雞中翼30年秘方滷水果然係寧捨不同咖喱鱼蛋係我喜愛的味道秘製豬腩肉都幾好食唔好唔記得加秘制辣汁,超惹味。最尾仲叫埋炸魚皮,超大一碗,食到停唔到口。

筲箕灣筲箕灣道金雄御車仔麵

餐廳各種車仔麵菜式都有得揀
亦都有下午茶餐同車仔飯
任君選擇

車仔麵雲南米線份量夠多

清甜蘿蔔甜得黎無渣,抵食

滷水雞中翼30年秘方滷水果然係寧捨不同

咖喱鱼蛋係我喜愛的味道

秘製豬腩肉都幾好食

唔好唔記得加秘制辣汁,超惹味。

最尾仲叫埋炸魚皮,超大一碗,食到停唔到口。
2022-09-29 1101 瀏覽
平民美食,陪我長大,陪我老去-放工想快食晚餐, 除了快餐店外,非車仔麵莫屬。早於上一個世紀好多攤檔是用木頭車改造而成, 車仔麵是屬於香港其中一種麵食,所以價錢會比較經濟實惠。 顧客可以自行選擇隨意配搭麵條、配料及湯底。隨時代變遷,現在香港街上已經沒有走鬼檔,全部轉為街鋪或樓上鋪。-位於筲箕灣電車路新開的車仔麵, 餐廳內竟然有卡位供給客人進膳, 所以繁忙時間人會比較多一點。餐廳出餐處掛了一個牌匾:吃麵時間不談減肥!朋友說非常有道理呀👍這裡的車仔麵配料是經典口味, 例如: 滷水豬大腸、五香牛腩、咖哩豬皮、牛丸、菜等………-HK$43 3餸一麵(HK$10香滑齋+HK$11滷水豬頸肉(每日限定)+HK$12滷水豬大腸配滷水汁)這裡出名係滷水汁, 所以這碗麵差不多全是滷水汁組合。滷水豬頸肉入口有微燒的感覺, 肉質爽口又入味; 滷水豬大腸非常入味, 炆到糯軟又又有小小咀嚼感,重點是無豬臭味;香滑齋吸收了滷水汁精華, 好吃哦! - HK$46 3餸一麵 (HK$10咖哩豬皮、HK$11滷水雞中翼+HK$12五香牛腩+HK$1多蔥及HK$2菜脯配牛腩汁)嘩, 整碗麵被蔥花蓋住了, 真令我心花怒放
平民美食,陪我長大,陪我老去
位於筲箕灣電車路新開的車仔麵

, 餐廳內竟然有卡位供給客人進膳

;香滑齋吸收了滷水汁精華, 好吃哦!

嘩, 整碗麵被蔥花蓋住了, 真令我心花怒放。咖哩豬皮不是太辣, 好軟腍又吸滿牛腩汁的精

華;五香牛腩入口有一絲絲的的五香味道, 肉質不黏牙;雞中翼不會太過老身又不會太爛又沒有雪味。菜脯帶點少辣,會令全碗車仔麵畫龍點睛作用。

不管是親民的食材或昂貴的食材, 我不僅心裡總是喜歡,同時仍以眾生為念,这讓我吃饭更充满了深刻的意義。

2022-09-27
2022-09-29 585 瀏覽
2022年9月19日 星期一今日晏晝個lunch食得唔夠飽,去到放工既時間已經好肚餓,想搵d野食下行到筲箕灣咁啱見到呢間餐廳,一直都想嚟試吓,因為聽同事講食物唔錯同店名一樣入到去睇餐牌主要係食車仔麵,有好多唔同嘅配料可以選擇,而且我去嘅時候仲有下午茶食添,於是我選擇左幾款餐廳推介再加一個飲品,不過就冇要麵底,費事食得太飽夜晚食唔到飯我一共要咗六款餸再加飲品都係70幾蚊到等咗大約10分鐘左右就嚟齊晒所有嘢食同飲品,睇落去好豐富,因為配料都幾多首先有墨魚卷,餐廳已經切開左一條條,食落去更加入味,已經吸收晒所有醬汁,咬落去幾彈牙,食到有墨魚味之後有五香牛腩,同樣地煮嘅時間好足夠,所以好腍,一咬就散開,肉味好濃郁,而且冇乜筋位,啱晒我食車仔麵當然要唔少得有經典配料咖喱魚蛋,平時街邊食嘅咖喱魚蛋一般都係外面有味,咬落去裏面嘅魚蛋冇乜味,反而呢一個幾有驚喜,由頭食到落尾都有濃郁嘅咖喱香味,而且食完之後唔算太口渴最後仲有秘製豬腩肉,應該是先已經醃製過,所以味道好足夠,食落去有咬口,肥膏同肉嘅比例好平均,感覺唔錯食完成個下午茶之後冇諗到會咁飽,夜晚個餐都唔使食咁多
2022年9月19日 星期一

我一共要咗六款餸再加飲品都係70幾蚊到

食完成個下午茶之後冇諗到會咁飽,夜晚個餐都唔使食咁多
2022-09-19
2022-09-19 57 瀏覽
打邊爐最緊要係個爐,車仔麵最緊要梗係令菜材變惹味個汁底啦!呢間小店由30年經驗嘅老師傅傳授嘅滷水汁同埋辣汁嘅車仔麵店,講到咁勁,一定要試下佢啦!🥡蘿蔔豬頸肉大腸生菜粉絲普通車仔麵來來去去都去蛋麵,米粉,河粉,而佢呢度有粉絲食喎,麵底就試下佢。煮得岩岩好,入口唔會太冧,仲好有咬口。蘿蔔又清甜而且炆到好入味,入口即溶,吸收曬湯底嘅味道!豬頸肉同大腸就係佢最出名嘅滷水去煮,滷水豬頸肉好入味之餘又脆口,大腸又好腍,唔會有豬嘅異味之餘,仲會清埋腸入邊嘅脂肪添,絕對係車仔麵中最細心嘅舉動。另外滷水牛筋真係佢地嘅滷水食物之中一定要試嘅。首先係好腍好滑,仲非常之"膠",癡住我個咀。而且舊舊都係一口大細,帶少少肉,筋肉分明,令到牛味更重,更好味。🥡重點重點重點,佢個辣汁好惹味,夠辣,唔係講笑,食辣嘅就要試!點解點解點解?因為佢嘅辣係好香,而且唔會好似普通嘅辣完就算,有後勁架。所以配番一個玻璃樽裝嘅可樂就fit 哂!gur 哂啦🤣

🥡蘿蔔豬頸肉大腸生菜粉絲

2022-09-06 93 瀏覽
呢家車仔麵都開咗一排,今日終於走去試試,呢度面同送都係$10-12左右,食個麵大概$40-50左右,價錢合理👍每次食車仔麵,我都會叫牛腩、牛筋呢度嘅牛腩牛筋都煮得夠入味好食,而且牛筋好淋👍豬頸肉彈牙juicy帶有蜜汁味,都推薦大家叫;同埋清甜入味嘅蘿蔔,一定要叫~🫣另外仲食咗豬耳,都係滷水味另外朋友叫咗八爪魚🐙 豬大腸 ,牛丸 同炸魚皮,佢話三款味道都唔錯~而且炸魚皮好大兜😍見到真係嚇一嚇,CP值幾高

👍每次食車仔麵,我都會叫牛腩、牛筋
呢度嘅牛腩牛筋都煮得夠入味好食,而且牛筋好淋👍
豬頸肉彈牙juicy帶有蜜汁味,都推薦大家叫;
同埋清甜入味嘅蘿蔔,一定要叫~🫣另外仲食咗豬耳,都係滷水味

而且炸魚皮好大兜😍見到真係嚇一嚇,CP值幾高
2022-09-06 81 瀏覽
打唔成風就會不停咁落雨,落雨濕濕就係屋企附近食個麵啦,點知俾我發現咗間高汁車仔麵,一間由30年經驗嘅老師傅傳授嘅滷水汁同辣汁嘅車仔麵店車仔麵款色多就正常,但用靚料就唔係度度有,呢度丸類會使用振興丸同四州魚蛋呢啲香港製造,非常有質素。另外佢嘅滷水真係好食,滷水豬頸肉好入味但又唔會太搶,大腸又好腍,會清理一下腸入邊嘅脂肪,細心。滷水牛筋真係滷水中嘅天花板,好腍好滑仲入味,每一舊大細都可以一口,而且係帶少少肉,令到佢更加有咬口滷水之外,呢間小店嘅咖喱豬皮都好好味,炆到腍而唔爛,仲好爽口,咖喱味嘅比例啱啱好,配埋個清甜嘅蘿蔔就一絕另外個辣汁都好惹味而且都幾辣,絕對令到成碗車仔麵加添咗一個生氣

2022-08-27 76 瀏覽
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!今日想介紹一樣間唔中就會想食嘅嘢食😬,而佢就係車仔麵啦🫢。我自己鍾意車仔麵嘅原因除咗因為有多款餸可以揀之外,就當然係因為價錢都相對地比較親民🤑。今次就揀咗間位於筲箕灣嘅車仔麵專門店食午餐,一齊嚟睇下我嗰日叫咗啲咩食啦❤️。食物方面✌🏻#自選車仔麵($43)首先想介紹嘅當然就係成餐嘅主角車仔麵啦🤣,我今次就叫咗一個麵底再加三款自選餸🫶🏻。講下個麵底先,其實我今次係第一次食車仔麵嘅時候揀瀨粉🤪,估唔到個效果都唔錯,可以掛到個滷水湯底👍。至於自選餸嗰方面,香滑齋個人認為都幾有驚喜😗,因為佢同坊間嘅齋有少少分別,呢度嘅齋係上碟之前炸過嚟,所以都幾有口感😎。滷水豬頸肉我都係喺餐廳先知原來係每日限定😋,食完都覺得佢係有呢個質素㗎🐖,豬頸肉唔會切得太薄,食嘅時候可以啖啖肉咁食🤤,另外滷水味真係十足😈。除咗滷水豬頸肉本身嘅味道,仲有我揀嘅滷水湯底🥰。最後就等我講埋個超冧牛筋啦🐂,呢款小食同樣係餐廳推介㗎🥳,所以已經吸引到我去叫。估唔到佢個牛筋真係煮得好冧🤩,同埋個色澤都好靚。我覺得絕對係必嗌嘅自選餸!#泰式無骨鳳爪($22)之後要介紹嘅就係小食泰式無骨鳳爪啦👾,我會叫呢個小食嘅原因
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!

食物方面✌🏻
#自選車仔麵($43)

#泰式無骨鳳爪($22)
之後要介紹嘅就係小食泰式無骨鳳爪啦👾,我會叫呢個小食嘅原因當然就係因為佢冇骨啦🤡。自問係一個懶人,平時出街食飯如果見到普通鳳爪嘅話都唔會想嗌🤣。難得今次見到無骨鳳爪就點都要叫嚟食下啦,講返個味道先,我自己覺得鳳爪酸酸辣辣幾開胃。同埋佢作為一個涼拌小食,係呢啲天氣食真係啱晒😇。加埋佢冇骨嘅呢個特色,真係加晒分😉。

#凍奶茶($13)
至於飲品方面我嗰日就叫咗凍奶茶,餐廳標榜佢係用黑白淡奶👍。我自己覺得用黑白淡奶沖嘅奶茶係會香滑啲,所以點都有質素保證😊。

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
偶然都鍾意漫無目的地坐坐電車🤗今日坐電車去到筲箕灣😉見到呢間金漆招牌嘅車仔麵店好吸引✨於是就入咗去食啦💕滷水豬大腸✨豬大腸已經比滷水汁滷到入晒色😆重口味人士一定會勁鍾意!豬大腸清潔得好乾淨~真心唔錯!五香牛腩✨肥瘦適中嘅牛腩~唔會好乾好柴一絲絲!仲有淡淡的五香料味道🤗滷水豬頸肉(每日限定)✨豬頸肉肉質好爽口彈牙🤓食落完全無肥膩嘅感覺❤️超淋牛筋✨呢個牛筋不得了🤤滑嘟嘟充滿骨膠原~仲有啲入口即溶嘅感覺🤩一定要叫呢個啊!油麵✨食傳統車仔麵識揀一定要揀油麵😜但坊間其他車仔麵嘅油麵~好多都係碎濕濕🫣但呢間金雄御嘅油麵就唔會啦🥰麵質煮到啱啱好!仲好有咬口~好爽彈😋湯底方便我揀咗豬骨湯底配牛腩汁+滷水汁✨味道唔會過咸😇好襯成個車仔麵呀😙另外竟然發現呢度有得叫玻璃樽裝嘅汽水😎於是叫左支忌廉~玻璃樽裝汽水果然唔同啲!特別多汽嘅汽水飲得特別爽😜金雄御車仔麵 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖
偶然都鍾意漫無目的地坐坐電車🤗
今日坐電車去到筲箕灣😉
見到呢間金漆招牌嘅車仔麵店好吸引✨

於是就入咗去食啦💕

滷水豬大腸✨

豬大腸已經比滷水汁滷到入晒色😆
重口味人士一定會勁鍾意!
豬大腸清潔得好乾淨~真心唔錯!

五香牛腩✨
肥瘦適中嘅牛腩~
唔會好乾好柴一絲絲!
仲有淡淡的五香料味道🤗

滷水豬頸肉(每日限定)✨
豬頸肉肉質好爽口彈牙🤓
食落完全無肥膩嘅感覺❤️

超淋牛筋✨
呢個牛筋不得了🤤
滑嘟嘟充滿骨膠原~
仲有啲入口即溶嘅感覺🤩
一定要叫呢個啊!

油麵✨

食傳統車仔麵識揀一定要揀油麵😜
但坊間其他車仔麵嘅油麵~好多都係碎濕濕🫣
但呢間金雄御嘅油麵就唔會啦🥰
麵質煮到啱啱好!仲好有咬口~好爽彈😋

湯底方便我揀咗豬骨湯底配牛腩汁+滷水汁✨
味道唔會過咸😇好襯成個車仔麵呀😙

另外竟然發現呢度有得叫玻璃樽裝嘅汽水😎

於是叫左支忌廉~玻璃樽裝汽水果然唔同啲!
特別多汽嘅汽水飲得特別爽😜

金雄御車仔麵 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖
  • 滷水豬頸肉
  • 五香牛腩
  • 滷水豬大腸
2022-08-07 99 瀏覽
好耐無食車仔麵。今日和朋友行完山經過金雄御車仔麵,見到門面光猛整潔,便和朋入去試下。自己用barcode落單,可以慢慢揀自己喜歡的組合,好!自選車仔麵,兩餸一麵起,淨餸三餸起。面底$10,可以揀油麵,粉絲,米粉,瀨粉,幼麵,粗麵,河粉,公仔麵,米線等。餸有差不多四十種,任你配搭,由$10至$12一種,包括美味的鹵水,還有小食,咖喱小食和各式各樣的飲品。部分丸子採用振興出品,鹵水是老師傅獨家傳授秘方。我揀了河粉配幾種我愛吃的鹵水和丸子。河粉滑,湯底甜,鹵水豬大腸肥美好食没有異味,秘製牛筋真的超淋入口充滿膠質,五香牛腩又夠淋滑,墨魚丸大大粒又彈牙。朋友叫了個淨餸。雖然佢話減肥,也忍不住叫了多個餸。包心豬肉丸有特色好味,蘿蔔清甜,咖哩豬皮夠淋滑,豆卜也不錯。炸魚皮20元一碟大大碟,魚皮香脆,將魚皮浸浸湯汁再吃別有一番風味。香滑奶茶用黑白淡奶,好飲,熱檸檬水也不錯,只是$11一杯,抵飲。店內座位舒適,我們坐在卡位,看見外面車水馬龍,我們可以慢慢嘆下冷氣吃碗車仔麵,愜意!下午茶時段來,$40一碗車仔麵更抵食。

自己用barcode落單,可以慢慢揀自己喜歡的組合,好!

自選車仔麵,兩餸一麵起,淨餸三餸起。

下午茶時段來,$40一碗車仔麵更抵食。

• 魚皮