2024-04-13 72 瀏覽
自從知心車仔麵執左後,好耐都無吃過車仔麵,由於之前看comments說這間的餸份量偏少, 所以一直沒有試。今次因為OT放晏,故買碗外賣回家試試,要左齋、牛腩、牛肚、牛栢葉,咖喱汁小辣米線。我覺得食落又不錯,湯底和食材都OK,好像比知心還要好一點(新鮮),齋軟滑,吸滿湯吃很好 食,牛腩牛肚也不錯,牛栢葉一般,再配一份菜,都是$6x,我覺得都幾抵食。餸的份量係比知心車仔麵少DD,但我叫左4個餸都夠飽。車仔麵最主要是個湯底,這間我覺得幾好,同理食材都不錯,岩晒一支公或唔知食乜好的時候來吃。

2024-04-12 50 瀏覽
第一次寫食評 因為實在太不知所謂 我未試過食完唔飽嘅車仔麵今日WFH 平時食開超級無敵車仔麵 今日阿媽心血來潮話想試吓呢間 仲要特登搭車落去攞外賣 攞外賣時都望到有啲唔妥 詢問咗兩次到底有冇錯 姐姐話係無錯係咁多啦 好彩佢搭車有兩蚊優惠 唔係就更加嬲豬返到嚟見到碗麵打咗個突 淨餸少得可憐 比起附近嘅車仔麵嘅份量一半都冇 每樣餸得兩嚿 又細嚿 水魷同牛柏葉嘅size 細過我隻貓食d雞肉乾粒 唯一豬大腸比較多有三塊 太感動啦~ 另外加個小食份量又係超少 細分到一片片咁樣$36
第一次寫食評 因為實在太不知所謂 我未試過食完唔飽嘅車仔麵

另外加個小食份量又係超少 細分到一片片咁樣$36

外賣自取
2024-02-06 251 瀏覽
呢間餐廳有好多選擇,服務又好,而且食物真係好好味。個牛腩湯非常入味,蘿蔔很清甜,牛筋超好味。鍾意食辣嘅朋友,可以選擇BB辣、小辣、中辣同大辣。嗌兩餸麵,只要$33,淨餸都得。同埋,仲可以揀飯、粗麵同油麵等,極力推介😎🤩
2024-01-07 257 瀏覽
講真,這家店的車仔麵真係賣相搶眼又滋味!一行入去,就點咗碗滑蛋牛腩麵,啖啖牛腩,香滑得嚟肉感足,微辣嘅汁啲辣椒咋一嗌即刻振奮晒味蕾。轉個頭,又執咗進口意粉,加埋臘腸、魚蛋,同瑤柱肉餅,朝正添!臘腸嘅煙韌味道夠哂晒,咬落去Q彈又帶勁。小菜方面,辣椒豬皮同香脆雞腳,天啊⋯呢兩樣小食真係偷曬心!豬皮透明腍到化,醬汁香辣得哂;雞腳偏向酸香,而家諗返起都仲想食多次!三句兩語講完這場味覺大戰,車仔麵食完心情大好,您又當點呢?😋🥢👍

#🇭🇰港九新界揾食指南|筲箕灣四餸車仔麵  月尾良品$40埋單 . //原本這裏是日式快餐「大丼家」,金雄御頂替後保留了原有裝修,所以店內裝潢和餐廳本身的風格不太協調。另外,金雄御使用電子點菜系統,實際上沒有太多接觸店員的機會,是此服務評分只供參考。// ▫️滷水牛筋豬耳雞翼蘿蔔撈油麵_$40 (下午茶價) 「下午茶套餐可以優惠價$40揀選四款配菜,麵底選擇亦有九款,更有分湯麵和撈面。小編點的經典配搭撈油麵,很好地吸收了店舖的招牌辣汁,喜歡重口味的不要錯過!尤其推薦滷水牛筋,連中心部位都吸滿滷水汁,入口即溶~可惜蘿蔔不夠清甜和軟爛。」 推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤  ▫️滷水豬頸肉豬腩肉五香牛腩通菜米粉_$40(下午茶價) 「第二碗選了湯麵,豬骨湯底很淡,味道全靠配菜的滷水汁。滷水汁與辣汁一樣都是金雄御的老師傅獨家秘方,香料味不會搶鏡同時也不是死咸,帶有輕微甜味。但豬頸肉、豬腩肉普普通通,五香牛腩更是柴到變成一枝枝肉絲。要嚐它們的滷水汁,比較建議選牛筋、豬耳、雞翼。」 推薦:🧡🧡🖤🖤🖤🖤 . 環境:🧡🧡🧡🖤🖤🖤 服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 抵食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 . 🍽金雄御車仔麵 🚪未有IG賬號 📍筲箕灣筲箕

▫️滷水牛筋豬耳雞翼蘿蔔撈油麵_$40 (下午茶價)
推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

▫️滷水豬頸肉豬腩肉五香牛腩通菜米粉_$40(下午茶價)
推薦:🧡🧡🖤🖤🖤🖤

環境:🧡🧡🧡🖤🖤🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

🍽金雄御車仔麵
🚪未有IG賬號
📍筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖

喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍不妨點一下like和follow
🔹Instagram - @picky.eaterrr:
2023-06-28 492 瀏覽
我點了三餸車仔麵($40),並選了油面、五香牛腩、滷水豬頸肉及香滑齋。首先來試一口油面,這種麵條非常爽口,有彈性,我非常喜歡。接下來是五香牛腩,肉質稍嫌略肥,但是味道還是非常不錯的。不過,吃完後嘴巴會有點油膩,可能不太適合想要少油少膩口感的人。滷水豬頸肉的肥瘦均勻,但是滷水味並不重,這點讓我有些失望。最後是香滑齋,這道菜不過不失,沒有太多特別之處。除此之外,我還試了同伴的冬菇,這道餸做得非常好,軟林林的口感又入味十足,我會毫不猶豫地給它滿分評價,推薦給大家。

三餸麵

首先來試一口油面,這種麵條非常爽口,有彈性,我非常喜歡。

2023-05-03 636 瀏覽
店舖外邊有太多嘅明星佈置遮住店舖裏面嘅環境,開頭以為係食中菜或者台灣嘢,點知入到去先至知道係食車仔麵,係我第一次食,亦都唔會係最後一次食嘅車仔麵,勁勁勁勁難食,喺香港真係未食過咁難食嘅車仔麵,真心唔好意思都要講,真係唔想其他人在中伏,啲明星應該係老闆啲朋友,仲要係幾十年前嘅明星相😫
2023-04-28
2023-03-10 669 瀏覽
下午三點幾去,叫咗雞翼尖、牛根、雞腎三個餸,米線清湯38蚊另加5蚊罐雪碧,每樣得2-3件,全部同一鹵水汁煮,味道差唔多,唔抵食。同一價錢去太安樓林記食好過,份量多好多又好味啲。
2022-12-21 647 瀏覽
在康怡廣場那邊睇完戲後來了筲箕灣這邊和朋友交收,由於之後還有事情處理,就在朋友的家附近隨意選了這家車仔麵店吃個下午茶。入座後掃QR code點餐,車仔麵的價格合理,$10配菜有最多款式選擇。另還有一系列的咖喱小食,但這次沒試啊!點了兩碗車仔麵,我選了微辣豬紅﹑滷水豬頸肉﹑油麵配腩汁 ($32)。油麵粗身有嚼勁,豬紅入味又軟滑,微辣的好惹味!!滷水豬頸肉是每日限量發售,豬頸肉大大塊,份量不少,看似白雪雪沒什麼味的豬頸肉,吃起來都帶點滷水汁的香甜,不會滷得太鹹。豬骨湯底加入腩汁,味道香濃。另一碗車仔麵的配搭是牛柏葉、滷水蛋、滷水豬大腸﹑河粉,同樣配腩汁 ($42)。分裂了的滷水蛋令車仔麵的賣相稍為失色,但滷水蛋實際上好夠味!牛柏葉爽脆,而豬大腸夠軟稔,河粉不會煮得太稔太碎,整體味道不錯啊~~~雖然幾款滷水配菜的味道不錯,但最吸引我的還是微辣豬紅。以車仔麵店而言,金雄御的座位比較寬敞舒適,不似一般車仔麵店的迫狹,而食物價格也沒訂得太貴。
微辣豬紅﹑滷水豬頸肉﹑油麵配腩汁
牛柏葉、滷水蛋、滷水豬大腸﹑河粉配腩汁

2022-09-03
微辣豬紅﹑滷水豬頸肉﹑油麵配腩汁
牛柏葉、滷水蛋、滷水豬大腸﹑河粉配腩汁
2022-11-09 530 瀏覽
諗住喺OpenRice見到全部好評應該無伏就試下 點知真伏到應一應叫左4個餸 拎外賣個陣都已經打左個突:咁輕既?好似無野係入面咁😅 返到去打開一睇,嘩⋯真係份量小到無朋友!最令人反感既係,手指尾咁大嘅墨魚卷切開三片當一個餸😅 牛筋粒仲細個個$1銀仔😅 我明明叫「秘製豬頸肉」,點知變咗腩肉,仲要好似白烚咁!好過份!成碗野唔駛3分鐘就食完!無下次!blacklist真係好懷疑究竟啲好評係邊度嚟?定係我太好彩可以食到一片片嘅墨魚卷🙄

成碗野唔駛3分鐘就食完!無下次!blacklist
4餸
所謂的秘製豬頸肉
2022-11-09
2022-11-01 358 瀏覽
▫️其實一星期入面至少有4、5餐都會食湯粉麵🍜😋 車仔麵係我其中至愛之一,因為好多餸可以揀🤩▫️筲箕灣呢間車仔麵玻璃門前貼左好多名人合照同訪問,望落好似好勁咁👀 今晚屋企無煮飯,一於就黎試下係咪真係咁好食😎🍜 四餸一麵 $48▫️呢碗係呀媽既👩🏻 要左粉絲,索晒湯超入味😽 但而家打返出黎先發現,呀媽嗌既全部都係加工食物😹 魚腐、蟹柳、魚蛋😂 魚蛋索晒咖喱汁,就算咬落中間位置都有咖喱味😝 魚腐、蟹柳都好索湯,通菜好似係我叫呀媽嗌個菜食下佢先嗌埋😂🍲 淨三餸 $30▫️最近想減肥,夜晚都係食少啲澱粉質🤪 一上枱基本上淨係見到通菜🥬 份量十足唔呃秤🤣 蘿蔔煮得好淋好清甜🥕 滷水豬頸肉都煮得夠淋,但可能浸左湯關係唔太食得出滷水味🤫 加埋秘制辣醬連湯好惹味😋 淨三餸都夠晒飽😆🥤 可樂 +$3▫️嗌夠三餸一麵就可以用優惠價+$3換購汽水一罐🤭▫️味道唔算驚為天人,但價錢抵食足料,環境又坐得舒服,絕對可以encore😋

🍜 四餸一麵 $48

🍲 淨三餸 $30

🥤 可樂 +$3
▫️嗌夠三餸一麵就可以用優惠價+$3換購汽水一罐🤭

2022-10-30 214 瀏覽
平時係開附近做gym會經過呢度見到佢下午茶係四餸一麵$40蚊今日做完gym就黎試一試本身唔知仲有無呢個優惠,就揀左3餸一麵就算,然後店員同我講,四餸$40咋🤣最後揀左豬腸,豬頸肉,蘿蔔同水魷配米粉,每樣餸都有3舊左右,下午茶黎講都好夠!豬腸無乜肥膏既都幾好食豬頸肉係世一,真係超好食蘿蔔多汁清甜,會想食好多舊水魷反而無咩特別米粉係幾滑個種黎叫左咖哩汁中辣,個辣醬幾惹味,食到我出汗🤣環境都算幾乾淨,同埋下午茶唔多人,可以任意揀位,值得再試既車仔麵
平時係開附近做gym會經過呢度
見到佢下午茶係四餸一麵$40蚊
今日做完gym就黎試一試

豬腸無乜肥膏既都幾好食
豬頸肉係世一,真係超好食
蘿蔔多汁清甜,會想食好多舊

水魷反而無咩特別
米粉係幾滑個種黎
叫左咖哩汁中辣,個辣醬幾惹味,食到我出汗🤣
2022-10-20
  • 蘿蔔
  • 豬頸肉
2022-10-28 169 瀏覽
天氣秋涼,食碗熱辣辣嘅車仔麵簡直係最好不過,今晚同朋友去咗位於筲箕道嘅金雄御車仔麵。餐廳環境光猛,感覺好衛生,而且餸菜嘅款式有好多,總會有一款啱自己心水。我同朋友一人一碗車仔麵,另外仲叫咗個咖喱小食。咖喱小食單單咖喱小食其實都已經有好多款,我哋就揀咗咖喱魚蛋、腸仔和牛柏葉。魚蛋爽口彈牙,而腸仔挑左花,好有心思,牛柏葉好爽口,整體嚟講咖喱味好突出,味道不錯。滷水系列推介我自己非常欣賞呢度嘅滷水雞翼、豬大腸和豬頸肉。雞翼夠大隻,內裏的肉質鮮嫩。豬大腸夠晒肥美,而豬頸肉口感爽口。滷水夠入味,唔會死鹹,極為推薦。五香牛腩另外牛腩都係非常推介嘅餸菜,牛腩肉質軟嫩,肉味香濃,而且食嘅時候仲有豐富嘅腩汁伴隨。秘製超淋牛筋呢度嘅牛筋真係冇改錯名,食落去真係超級軟淋,而不失牛味。整體嚟講,車仔麵絕對係老少咸宜嘅美食,下次再去筲箕灣可以再來光顧!

我同朋友一人一碗車仔麵,另外仲叫咗個咖喱小食。

咖喱小食

滷水系列推介

五香牛腩

秘製超淋牛筋
呢度嘅牛筋真係冇改錯名,食落去真係超級軟淋,而不失牛味。

2022-10-26
2022-10-24 122 瀏覽
今日岩岩返完教會就去搵食,係筲箕灣有間可以食到車仔麵既就黎試下啦,真係有驚喜,味道同質素都唔錯,值得一試。首先我點左油麵,三餸分別有包心豬肉丸,滷水豬頸肉,滷水豬大腸,配牛腩汁中辣。份量十足,餸每款都好多,性價比高,而且味道都好好。好耐無食過咁好味既車仔麵。質素都好好,味道更加係正。一試便愛上。重有叫多個炸魚皮,有成碗滿滿的,份量都好多,非常香脆同新鮮,點咪湯食真係好野味,令味道口感更加提升。呢個餐叫咪雀巢雪梨茶,真係非常滿足,飲品夠曬凍,非常止渴。另一個餐係點左雲南米線,兩餸分別係秘製超淋牛筋,滷水豬頸肉。牛筋入口即溶,味道都好香濃。真係唔錯既選擇。麵底又夠彈牙。湯底又好好味,成碗都差唔多飲曬。再叫咪個咖喱小食分別係水魷,八爪魚,咖喱魚蛋。三款小食係配咖喱汁。魚蛋非常彈牙,咖哩味好好,撈咪麵食真係絕配。無得輸。世界級享受。最後叫杯熱可立克,味道岩岩好,唔會太甜,岩曬一班女士們。

呢個餐叫咪雀巢雪梨茶,真係非常滿足,飲品夠曬凍,非常止渴。

最後叫杯熱可立克,味道岩岩好,唔會太甜,岩曬一班女士們。

2022-10-23 117 瀏覽
金雄御車仔麵,位於筲箕灣道305號地下,距離地鐵站5分鐘路程,餐廳座位以賣車仔麵來說,可以算是非常舒適,更有別緻屋仔設計卡座位。車仔麵食物及麵底選擇非常多,價錢亦相當大眾化,餐廳湯底味道濃,辣醬味道亦相當強勁。咖喱魚蛋真的是車仔麵必點項目,魚蛋彈牙無腥味,咖喱味道不算辣,老幼咸宜。清甜蘿蔔,確實清甜,烹煮時間十足,蘿蔔入口即溶。水魷新鮮彈牙,配合餐廳自己辣醬一流。香滑齋口感實淨有咬口。呢碗車仔麵堅好食。

清甜蘿蔔,確實清甜,烹煮時間十足,蘿蔔入口即溶。

2022-10-20