23/4/2024📍金鳳大餐廳呢間係港式扒房 主打鐵板扒餐入面有好多座位 夜晚8點嚟到等一陣就可以入座裝修行復古風格 幾有特色⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨鐵板帶子西冷牛扒 ($190)牛扒好大塊 幾乎有成塊鐵板咁大 雖然嗌咗5成熟 但可能因為塊扒都比較薄 所以中間位置都熟咗 不過都好易咬得開 唔錯👍🏻牛扒下面有幾舊薯格 點埋蒜蓉汁超好食😋兩粒帶子有微微煎過 都幾大粒 食落唔老 幾嫩滑仲有啲配菜 eg 粟米、紅蘿蔔、翠玉瓜 食得肉多食下菜冇咁膩🤣✨貴族牛扒 ($218)比起西冷牛扒厚身好多 所以真係keep 到有五成熟❣️肉質比西冷有咬口啲 都係咁大塊😙 肉味好出 唔會俾黑椒汁搶曬啲味兩個餐都可以要求鐵板上 倒汁落去滋滋聲好過癮而且可以keep 住塊牛板熱辣辣 又唔會overcook左 抵讚✨沙律 餐湯 野飲 甜品沙律&餐湯正常 算大份野飲嗌咗奶茶同阿華田 係正常味甜品係普通雲呢拿雪糕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋兩個人食咗~$400 呢個價錢嚟講都幾抵食 野食質素都唔錯但服務質素未必好好 隔離有客人嘅餐等咗好耐先到🤫 但我哋就上菜上得好快嘅😌推薦指數🌟:4/5📍
23/4/2024
📍金鳳大餐廳
呢間係港式扒房 主打鐵板扒餐
入面有好多座位 夜晚8點嚟到等一陣就可以入座
裝修行復古風格 幾有特色

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨鐵板帶子西冷牛扒 ($190)
牛扒好大塊 幾乎有成塊鐵板咁大
雖然嗌咗5成熟 但可能因為塊扒都比較薄 所以中間位置都熟咗
不過都好易咬得開 唔錯👍🏻
牛扒下面有幾舊薯格 點埋蒜蓉汁超好食😋
兩粒帶子有微微煎過 都幾大粒 食落唔老 幾嫩滑

✨貴族牛扒 ($218)
比起西冷牛扒厚身好多 所以真係keep 到有五成熟❣️

野飲嗌咗奶茶同阿華田 係正常味
甜品係普通雲呢拿雪糕

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

推薦指數🌟:4/5
📍 荔枝角長順街15號D2 Place TWO 3樓312號舖
2024-04-23
見到好多人喺餐廳外面等,以為好好食。叫咗帶子牛柳餐,賣相唔錯,但食落口肉質淋得滯,一食就知係落左好多肉鬆粉嘅牛扒,可以唔須用刀切的牛。淋到有啲假。失望。。。。。
見到好多人喺餐廳外面等,以為好好食。
失望。。。。。
2024-05-11
2024-05-07 56 瀏覽
打算提早慶祝母親節,同屋企人嚟鋸扒,開咗間老字號金鳳餐廳鋸扒,嘢食幾好,不過呢度嘅服務態度就極之差,就算嘢食幾好味都補唔番條數,無一個服務員嘅態度係好嘅,食到一肚氣。簡直就係俾錢受罪,特別係個見習經理,對人好似對待動物一樣,完全唔識尊重
  • 招牌牛柳餐
2024-05-02 94 瀏覽
又過黎食扒啦,舊式扒房係有自己味道既,重點係抵食,牛扒大件又便,底下舖薯條,其實係香港食扒基本唔會踩雷,但係記得鐵板上,熱辣辣食先好食嘛,記得用紙巾遮著自己~中意肉眼扒。
2024-04-27
2024-04-30 83 瀏覽
細細個第一次跟屋企人出去鋸扒,就係去山林道嘅金鳳,果時好出名。而且大大份,質素又高真係好食。依次過開嚟睇戲見到有分店,於是又試吓咩水準啦~但估唔到⋯質素可以相差咁遠😓是日餐湯餐包,尚算正常。特飲黑牛,正常朱古力雪糕+可樂味。主菜先係最大問題,已經唔係揀最平扒餐。但勢估唔到加錢叫貴d ,原來都係咁嘅質素⋯依次真係勁失望😞美國安格斯肉眼⭐️⭐️又韌又冇牛香,食幾啖女友已經放棄😓連切都有d難切開,依個價錢真係伏⋯除咗份量算幾大塊外,諗唔到有咩可取。美國牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️肉味香濃,厚度適中,5成火喉剛好唔韌。算係乎合預期,對得住個價錢。可惜服務就真係麻麻⭐️⭐️可能晚市開始客多,叫幾次先有人落單。仲要一食完即刻催枱,想抖吓都唔得。
細細個第一次跟屋企人出去鋸扒,
就係去山林道嘅金鳳,果時好出名。
而且大大份,質素又高真係好食。
依次過開嚟睇戲見到有分店,
於是又試吓咩水準啦~
但估唔到⋯質素可以相差咁遠😓

是日餐湯餐包,尚算正常。
特飲黑牛,正常朱古力雪糕+可樂味。
主菜先係最大問題,已經唔係揀最平扒餐。
但勢估唔到加錢叫貴d ,
原來都係咁嘅質素⋯依次真係勁失望😞

美國安格斯肉眼⭐️⭐️
又韌又冇牛香,食幾啖女友已經放棄😓
連切都有d難切開,依個價錢真係伏⋯
除咗份量算幾大塊外,諗唔到有咩可取。

美國牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️
肉味香濃,厚度適中,5成火喉剛好唔韌。
算係乎合預期,對得住個價錢。

可惜服務就真係麻麻⭐️⭐️
可能晚市開始客多,叫幾次先有人落單。
仲要一食完即刻催枱,想抖吓都唔得。

是日餐湯
黑牛
2024-02-24
2024-04-24 90 瀏覽
最近天氣一直下雨,我不想走太遠去用餐,所以選擇了就在附近的D2金鳳鋸扒。之前只去過太子分店,因為有人說太子店的味道最好吃,但實際上D2這間分店也保持了他們的品質。餐廳位於商場的3樓,一上電梯就能看到,裝修比太子店更新,但仍保留了太子店的風格。這次我點了一份帶子牛柳和一份T骨扒。餐廳依然使用傳統的牛型鐵板,上桌時那熱辣辣的鐵板,倒上蒜蓉或黑椒汁,一聲咋的,香氣撲鼻,令我回憶起兒時的美好回憶。我叫了7成熟的牛扒,非常嫩滑。帶子牛柳十分鮮嫩,每一口都充滿了牛肉的鮮味,而帶子的甜美也完美融合其中。牛肉經過適當的烹調,保持了肉質的嫩滑度,不會太過生硬或過熟。每一口都充滿了牛肉的汁液,令人回味無窮。T骨扒的份量十分豐盛,肉質鮮嫩多汁,帶著一絲絲的炭烤香氣。扒的外層煎得金黃酥脆,內裡卻依然保持著肉質的柔軟。每一刀切下去,都能感受到肉汁的濺射,讓人垂涎欲滴。

• 帶子牛柳餐
2024-04-18 141 瀏覽
2點幾入座,不算繁忙時間,櫃面阿姐用嘴巴帶位,要我們搭檯,搭擡唔緊要,同檯已有其他客人,見到空間較逼,我同朋友猶豫左一陣,問可唔可以坐另一邊搭檯,點知櫃面阿姐勁大聲講一句「唔得(語氣極惡)」,我同朋友都呆左……未用餐前,已經令人不愉快,金鳳不了
2024-04-17
2024-03-28 289 瀏覽
食在荔枝角 D2港式扒的老牌餐廳~✨金鳳✨主打鐵板扒🥩,CP值高。一白湯一紅湯配上熱辣辣餐包🍞,加上牛油🧈沾湯食別有一番懷舊風味。✅羅宋湯足啖啖雜菜🥬,夠哂足料。味濃帶有微微香辣,正好醒醒胃。✅忌廉湯好creamy。鐵板上枱就要準備好紙巾遮遮擋擋,鐵板好熱,一落汁就有吱吱聲,而且汁會周圍彈。煙霧散去隨之散發着牛香同焦香,令人不禁流口水🤤。識食一定要追加蒜蓉🧄,蒜蓉🧄的香口辛辣味道會令牛肉添上惹味。✨美國牛小排✨配蒜蓉汁五成熟好嫩滑好JUICY,啖啖軟腍口感,唔會鞋口,牛味香濃,蒜蓉汁蒜香味讓牛味倍增。✨招牌牛柳✨配黑椒汁牛柳大大份,好抵食。一樣要五成熟,一切就流出滿滿肉汁,肉質呈現粉紅色,食落質感細嫩。黑椒汁辛香味好惹味。鐵板配菜有扭紋薯條同翠玉瓜,識食一定要全清,棄之絕對可惜。
食在荔枝角 D2港式扒的老牌餐廳~✨金鳳✨
主打鐵板扒🥩,CP值高。

✅羅宋湯足啖啖雜菜🥬,夠哂足料。
味濃帶有微微香辣,正好醒醒胃。

✅忌廉湯好creamy。

煙霧散去隨之散發着牛香同焦香,令人不禁流口水🤤。

✨美國牛小排✨配蒜蓉汁

✨招牌牛柳✨配黑椒汁

鐵板配菜有扭紋薯條同翠玉瓜,識食一定要全清,棄之絕對可惜。

食物質素中規中矩,整體合格唔差亦無驚喜,無投訴但整個餐廳(唔係個別人士)黑面氣場,令人仿佛有個錯覺:“我係咪唔應該出現?” 由入座"你係咪未齊人?‘’, 落單"紅湯定白湯?", "蒜蓉汁定黑椒汁", "拎起餐紙電話", 回應慢少少都睇住面口變色。一疊餐紙從唔知那裡掟落你枱面,交換餐具將個籃求其放向你面前,一個眼神交代叫你放好佢 ...... 坦白講,無具體例子什麼不禮貌,唔明白點解要排隊受氣,無乜特別之處,唔推薦亦無下次。
食物質素中規中矩,整體合格唔差亦無驚喜,無投訴

2024-03-17
2024-03-13 228 瀏覽
金鳳,記得細個大人帶過去食。 以前可以去据扒好開心,係大件事黎,所以特別深刻。 今日經過荔枝角D2竟然見到有一間開左係度,好開心,梗係要即刻黎試下。港式牛房黎講,金鳳真係幾古早下。 入到去佢既裝修新潮好多,冇舊港式既感覺,但啲野食既味道就keep得幾好。叫左個招牌牛柳餐,跟餐包,湯同野飲。 餐包同羅宋湯真係絕配。 佢既包依然係咁鬆軟,夾埋牛油再點湯食。 細個最鍾意咁食,超正。 佢既羅宋湯偏甜,但都不失佢既香味。 塊牛柳跟鐵板上,蒜蓉汁淋上去香煎既快感,真係香港獨有。雖話茶餐扒好普通,但水準又唔係太差。仲有佢下面都跟好多薯條同瓜菜,都係呢種扒既一大特色。 而最後仲有餐飲,凍檸茶既茶膽好正,味道啱啱好,真係冇失水準。 唔怪之咁多人啦。 真係食得好開心。
叫左個招牌牛柳餐,跟餐包,湯同野飲。
2024-03-13
2024-03-09 216 瀏覽
港式扒房情懷港式風味愈來愈少舊式老扒房都好多無做或者轉型今次呢間金鳳都係變左現代港式食就係食情懷牛油餐飽餐湯黑椒汁/蒜蓉汁落汁時既喳喳聲~ 回憶呀野食係抵食,百零蚊食得好飽但係要服務就唔可以要求太多喇要快快手落單,上菜快快番枱做多轉要食服務就滿足唔到喇但係食物都係可以如以往既風味

港式扒房情懷

牛油餐飽
餐湯
黑椒汁/蒜蓉汁

落汁時既喳喳聲~ 回憶呀
野食係抵食,百零蚊食得好飽
但係要服務就唔可以要求太多喇
要快快手落單,上菜快快番枱做多轉

要食服務就滿足唔到喇
但係食物都係可以如以往既風味

牛油餐包
招牌牛柳餐
2023-10-24
招牌牛柳餐
2024-03-08 147 瀏覽
香港鐵板餐係我既回憶,烹飪方式能夠使食材保持鮮嫩和口感,同時讓食客能夠欣賞到燃燒的火焰和煙霧的視覺效果。羅宋湯:酸甜可口,正什扒餐(黑椒汁):將肉在高溫下煎烤至外表金黃,內部保持嫩嫩的烹飪方式。這道菜中的黑椒汁則是一種常見的調味汁,在烹煮過程中加入黑胡椒和其他調味料,使菜品更加香辣風味。美國牛小排餐(七成熟)(鐵板上):外焦內嫩,搭配鐵板上的蔬菜和配料,味道豐富且具有獨特的燒烤風味。幾好既餐廳,會再來

羅宋湯:酸甜可口,正

什扒餐(黑椒汁):

美國牛小排餐(七成熟)(鐵板上):

幾好既餐廳,會再來
2024-03-03 136 瀏覽
我哋分別食左,美國牛小排餐$188,帶子牛扒餐$178,肉熟度方面建議大家簡五成熟,口感軟軟淋淋岩岩好,切開中間會呈現粉紅色,因為set餐有餐湯、餐包、野飲,所以真係食到勁飽。
2024-03-03
2024-02-26 132 瀏覽
服務員極度極差,入座已黑面,命令你落單,未食完,盡快收嘢要你走。以前原祖店老板有傾有講,雖然環境窄,但係性價比高,食飯氣氛好。成日話香港餐廳無生意好慘,去幇襯香港老店,支持仲要受你氣,已經唔係咩快餐,又唔係要求酒店服務,只係想正常落單,安排,淨係就你快,但係快又錯,又無禮貌,食左幾十年都無咁受氣,仲要怕你加料,等執!
2024-02-23 110 瀏覽
📍 金鳳大餐廳——————————————————🥩| 美式雜扒餐💰130——————————————————餐包係mvp 軟淋淋又夠熱辣辣反而啲肉唔夠熱辣辣 但整體肉質唔會韌而且有好多款 豬扒牛扒腸火腿雞翼黑椒汁夠濃少辣 加生蒜嘅話有少少搶味——————————————————🐣性價比: 7/10🫨回頭率: 6/10👅味道: 6.8/10——————————————————地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 3樓312號舖
📍 金鳳大餐廳
🥩| 美式雜扒餐💰130