2024-03-11 686 瀏覽
【北區】【鋿晶館】呢排多咗經過上水,但又唔代表多咗喺上水食嘢。不過我作為一個八卦精,都會留意吓附近有咩餐廳啱自己食。而我喺上水匯就見到呢間「鋿晶館」,好似喺其他地方都見過有佢哋嘅分店,然而最令我關心嘅反而係個「鋿」字點讀,原來係讀個「常」音。呢個字可以解「磨」或者「車輪繞鐵」,都係未必咁用得著嘅字,用得呢個字睇落都似係高級中菜館。點知同真正哥去到試佢先知原來係一間經濟又實惠嘅中餐加茶記,非常有趣。首先試 $48 嘅「五香牛肚牛筋河」,濃香而不濃味,幾具質素,有啲料到。喺碗麵唔錯之下試埋飯,初初大家對呢個 $98 嘅「蒜香虎蝦蒸飯」感覺麻麻,點知一食先知好正,啲飯不但索到豉油汁味,仲有蝦嘅鮮味、蒜嘅香味同埋隱若有荷葉味,估唔到大家係秒清咗佢。其實唔止啲飯,啲蝦本身都好食,好新鮮,調埋蒜味更加惹味。試咗兩款中式嘢,試埋 $48 嘅「脆炸魚柳菠蘿包」就感受到啲茶記成份喺度喇。個包香甜軟熟,而炸魚柳亦都大大塊又熱辣辣,正。嘢飲方面我哋都係飲 $28 嘅「青檸梳打」,味道都濃香而生津解渴嘅,面頭仲有隻熊仔樣嘅冰等佢慢慢融化,咁樣二百零蚊唔貴吖。。。(地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A &

(地址:上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #鋿晶館 #五香牛肚牛筋河 #脆炸魚柳菠蘿包 #蒜香虎蝦蒸飯 #青檸梳打 #1am1320 #1ambackup
2024-03-11
  • 脆炸魚柳菠蘿包
  • 五香牛肚牛筋河
  • 蒜香虎蝦蒸飯
2024-02-21 504 瀏覽
放假同朋友嚟上水行下,本來有人打算北上搵食,路經上水匯,發現原來「鋿晶館」喺呢度開咗新分店,即時轉呔,一於留港消費。餐廳由米芝蓮西餐大廚及中華料理携手合作主理,以中西融合為主題,形象嶄新。餐廳是自家製品牌,餐牌選項非常豐富,除咗一系列養生燉湯、鑊氣小炒外,仲有健康沙律、荷葉籠仔蒸飯、銷魂咖哩等供應。點咗👇黑蒜響螺燉赤肉湯,盅湯非常足料,內有一大粒完整黑蒜、瘦肉同響螺。嘗一口,湯水味道好正,帶微微甘甜,充滿著黑蒜香味,而且飲完絕對唔會覺得口渴,滋陰又潤燥。脆炸魚柳菠蘿包, 菠蘿包賣相超吸引,外皮鬆脆,麵包軟熟,食落唔膩滯。魚柳炸至香脆,肉質 Juicy 細嫩,而且夠大塊,相當厚身,配菠蘿包食一流!原條蒲田燒鰻魚蛋包飯,鰻魚原條上,無花無假,比手掌還要長,燒到表面微脆,入口啖啖肉,軟嫩彈滑又富油脂。雞蛋煎到有燶邊,食落好香口,同肥美嘅鰻魚簡值係絕配。飲品點咗杯山楂蘋果,蘋果具生津止渴、健脾益胃功效;而山楂則有利於降血脂、抗氧化之效,入口酸酸甜甜,消暑又解渴。
2024-02-08 498 瀏覽
今日來到上水,新餐廳開到成行成市,當中又比我地發掘到一間⭐寶藏中菜館⭐!價格相宜但食物質素非常有水準! 大廚有料到!!位置方便,火站站沿住天橋直通商場,餐廳就係左手面!MENU多款式且新穎,睇得出菜館老闆用心設計過!我地點了兩份燉湯套餐,暖暖身子⭐椒鹽黑毛豬扒炒飯 配燉湯椒鹽口味調整得岩岩好,吾太咸吾太辣 惹味香口,黑毛豬扒大大塊肉汁夠 我地好欣賞個炒飯,好金黃夠乾身,粒粒分明好好食! ⭐豉汁欖角鱔片荷葉蒸飯 配燉湯 擺盤吸引 好香 鱔片係爽脆既 證明好新鮮! 無腥無泥味! 飯粒吾會蒸到林哂 會有口感 撈埋鼓油豉汁欖角 極速清碟⭐姬松茸響螺燉赤肉湯 熱辣辣上台 湯料都幾多! 燉湯看似好清無咩油 但味道夠哂甜而濃,零負擔! ⭐芝士火腿牛角酥 見到隔離台食到津津有味 忍吾住都叫番個試下 牛角酥夠哂鬆化 又真係幾好食!⭐青檸西柚 & 椰汁紅豆冰 打卡一流 玫瑰冰粒好靚(我試左係用番汽水&紅豆汁雪成,幾細心!) 兩杯味道都吾會好甜,紅豆夠哂多! 今餐未食完我地已經望住MENU 研究緊下次要試邊款菜式,茶餐廳價錢 中菜館質素,又多一間寶藏餐廳收藏嚕!

價格相宜但食物質素非常有水準! 大廚有料到!!

位置方便,火站站沿住天橋直通商場,餐廳就係左手面!

MENU多款式且新穎,睇得出菜館老闆用心設計過!

我地點了兩份燉湯套餐,暖暖身子

⭐椒鹽黑毛豬扒炒飯 配燉湯
我地好欣賞個炒飯,好金黃夠乾身,粒粒分明好好食!

⭐豉汁欖角鱔片荷葉蒸飯 配燉湯
擺盤吸引 好香 鱔片係爽脆既 證明好新鮮! 無腥無泥味!
飯粒吾會蒸到林哂 會有口感 撈埋鼓油豉汁欖角 極速清碟

⭐姬松茸響螺燉赤肉湯

⭐芝士火腿牛角酥

⭐青檸西柚 & 椰汁紅豆冰
兩杯味道都吾會好甜,紅豆夠哂多!

2024-02-05
2023-12-22 705 瀏覽
材料豐富養生燉湯🌸香芒蝦球🌟🌟🌟🌟🌟炸得香脆而不膩,香芒汁滿滿包裹唔算太甜,味道適中,底仲鋪新鮮沙律菜,小編將香芒汁拌埋沙律菜食埋。🌸原條蒲燒鰻魚飯🌟🌟🌟🌟🌟超juice既鰻魚,肉質帶點彈牙,鰻魚同白飯中間仲有滑蛋包裹,唯獨是白飯偏硬,但成碟份量非常十足。🌸姬草茸嚮螺赤肉燉湯🌟🌟🌟🌟🌟天氣凍凍地最啱飲燉湯,飲完暖笠笠,呢個燉湯不得不介紹,材料豐富,超多材料,啖湯鮮甜,小編將所以湯料食晒同飲晒。🌸奇異果梳打🌟🌟🌟🌟🌟呢個打卡一流呀!有隻熊熊造型冰,奇異果梳打味道比較fresh,味道唔錯呀!小編好努力等熊熊溶,可惜熊熊溶得太慢,小編飲晒成杯梳打,佢都未溶。======詳情======鋿晶館 (上水)上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #上水美食 #上水好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #養生燉湯 #小炒 #焗飯 #海鮮荷葉籠仔蒸飯 #特式特飲 #打卡飲
材料豐富養生燉湯

🌸香芒蝦球🌟🌟🌟🌟🌟

🌸原條蒲燒鰻魚飯🌟🌟🌟🌟🌟

🌸姬草茸嚮螺赤肉燉湯🌟🌟🌟🌟🌟

🌸奇異果梳打🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
鋿晶館 (上水)
上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #上水美食 #上水好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #養生燉湯 #小炒 #焗飯 #海鮮荷葉籠仔蒸飯 #特式特飲 #打卡飲品 #熊熊造型冰 #上水匯 #鋿晶館
2023-12-17
下午茶
因為男朋友住粉嶺偶然會過嚟上水食飯,今次呢間餐廳係自家製品牌,我一向知有間上環分店專食點心,今次入到黎先發現原來呢間反而係小菜為主,但一樣好有驚喜。———————————————🌟龍仔荷葉豉蒜帶子蒸飯 $98啲飯粒好煙韌,個水份量做得好好,令飯粒口感非常好。啲豉椒同蒜蓉嘅味道好香濃,同埋帶子都好新鮮,加上蒸飯將荷葉同豉蒜焗返入去,每啖飯感覺都非常香。.🌟牛肚牛筋湯河粉 $48份量幾足夠,牛筋煮得好腍好入味,入面仲配有幾條青菜都非常翠綠同新鮮。.🌟脆皮魚柳菠蘿包 $48呢個菠蘿包有種中式漢堡嘅感覺,菠蘿包外層又香又脆,帶有淡淡嘅甜香,入面嘅魚柳好大塊又又唔會好厚粉,但整體真係個菠蘿包面加曬分,非常推薦。.🌟抹茶奇異果 $38呢杯抹茶奇異果味道清涼怡人,抹茶味道唔會調得太濃,令奇異果嘅酸甜同抹茶更完美結合。另外有可愛嘅熊仔冰係面頭,後尾先發現原來熊仔冰都帶有少少甜味,整碎仲可以當刨冰食,好飲好食又好睇。.🔸整體評價🔸感覺呢間中菜好特別,餐廳環境到服務質素都唔似一般茶記,而且菜式同飲品都好有心,我見有d其他特飲仲有花花冰,係間連打卡需要都滿足到嘅餐廳😍可能都係因為本身佢品牌係有就職於日本東京

———————————————
🌟龍仔荷葉豉蒜帶子蒸飯 $98
🌟牛肚牛筋湯河粉 $48
🌟脆皮魚柳菠蘿包 $48
🌟抹茶奇異果 $38
🔸整體評價🔸
感覺呢間中菜好特別,餐廳環境到服務質素都唔似一般茶記,而且菜式同飲品都好有心,我見有d其他特飲仲有花花冰,係間連打卡需要都滿足到嘅餐廳😍可能都係因為本身佢品牌係有就職於日本東京富麗華多年同經驗豐富嘅師傅做主管,所以整體管理真係同一般茶記好有分別,建議大家下次都可以試試點心,都係現場即點即做嘅手作點心,下次有機會我都會試。
  • 龍仔荷葉豉椒帶子蒸飯
  • 脆皮魚柳菠蘿包
  • 抹茶奇異果
鋿晶館SC CUISINE📍上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖最近同同事到這間去年10月才進駐上水匯的人氣中菜館用午餐。鋿晶館以平民價格提供酒店級的新派小菜,餐廳是自家品牌。師傅曾在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團擔任主管,擁有豐富的經驗。鋿晶館地理位置非常方便,從港鐵上水站步行只需約2分鐘。香芒貴妃大蝦球(六隻 $118)以16頭越南虎蝦為主料,蘸上蛋漿炸,配上自家調製的芒果日式沙律醬,外脆內裡蝦肉好爽口,真心抵食!椒鹽豬扒炒飯($78)以肥瘦適中的梅花肉為主料,快炒並搭配恰當的調味,肉質鮮嫩多汁,配上被蛋汁包裹粒粒分明的炒飯底,很搭配。咖哩牛腩煲($98)湯汁濃郁醇厚,牛腩軟嫩入味,散發咖哩香氣,配以新鮮青紅燈籠椒,層次豐富。雞扒菠蘿包($48)菠蘿包外皮烤焙鬆軟可口,雞扒汁多肉嫩。姬松茸燉螺頭($58/盅)以頂級姬松茸、美國生晒螺頭、新鮮雞腳和赤肉燉煮4小時,原汁原味,絕對值得一試。海底椰百合無花果燉湯($58)湯品清甜可口,剛好昨天帶同事食完辣,今日飲這個生津滋潤既湯剛好。
鋿晶館SC CUISINE
📍上水龍琛路48號上水匯2樓204A & 205AB號舖

,配上被蛋汁包裹粒粒分明的炒飯底,很搭配。

雞扒菠蘿包($48)菠蘿包外皮烤焙鬆軟可口,雞扒汁多肉嫩。

,原汁原味,絕對值得一試。

香杧貴妃蝦球(6隻)
椒鹽豬扒炒飯
雞排波羅飽
姬松茸燉螺頭
海底椰百合無花果燉湯
5天前
香杧貴妃蝦球(6隻)
椒鹽豬扒炒飯
雞排波羅飽
姬松茸燉螺頭
海底椰百合無花果燉湯
  • 雞排波蘿包
  • 香芒大蝦球
鋿晶館(上水)餐廳位於上水龍琛路48號上水匯2樓,餐廳主打中西式茶餐廳,廚師曾就職於日本富麗華酒店,專服務明星和富貴達人,回港後在多間米芝蓮酒店和大型連鎖式集團酒樓當主管,經驗非常豐富,所有點心即場製作,係自家製品牌。餐湯姬松茸響螺燉赤肉湯燉湯材料豐富,湯底清甜,不膩,不鹹,無味精,啖啖湯都有香濃姬松茸和響螺味,此湯潤喉滋陰。香芒大蝦球大蝦球被芒果蓉包圍著,表面仲有花生碎,墊底有生菜絲,新鮮蝦球入口彈牙鮮甜,,連生菜絲都有芒菓蓉,食到滿口香芒味,廚師值得一讚。豉汁蒸白鱔配有香蔥的豉汁蒸白鱔係最佳配搭,廚師控制火喉剛剛好,啖啖白鱔肉好惹味。蒜香斑頭腩蒸飯廚師將新鮮斑頭腩用竹籠和荷葉來蒸飯,蒸飯會有荷葉香味,蒜香和蔥粒提升斑頭腩的鮮味,整個蒸飯芳香撲鼻。雞扒菠蘿包雞扒菠蘿包配有青瓜和沙律菜,菠蘿包有焗過,好脆口,大雞扒煎到金黃色,色香味俱全,啖啖雞扒肉食落好香口。餐飲有紅棗桂圓枸杞茶和咸檸七。
鋿晶館(上水)

餐湯姬松茸響螺燉赤肉湯

豉汁蒸白鱔

蒜香斑頭腩蒸飯

雞扒菠蘿包

5天前 3 瀏覽
放假去上水探好友,一齊去試一間新開的餐廳,感覺真不錯。淮杞圓肉響螺燉赤肉湯 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)見到無添加養生燉湯,立即叫嚟試下。湯原盅上枱,已經香氣四溢。一羹下去,滿滿都是湯料👍🏻湯頭清徹不油,非常清甜,感受到點點滴滴都是精華,果然真材實料,我同好友都立即雙眼發光🤩。原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超級吸睛,鰻魚超級大條,就嚟隻碟都裝唔住😂。我哋兩個切開一半,都等於人哋出邊食飯嘅份量。鰻魚非常肥美,外脆內軟,鰻魚汁鹹淡適中,非常入味。滑蛋好嫩滑,啖啖都好滿足😌。香煎豬扒包 $46麵包非常軟熟,豬扒煎得香脆而不油膩,搭配爽口的蕃茄、生菜及青瓜,感覺幾清新,食完完全沒有負擔的感覺。咖啡紅豆冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)勁吸睛,超級打卡able‼️紅豆蓉的玫瑰花,又靚又好味,配上絲滑濃郁的咖啡,真的深得我心😍。咖啡的香、紅豆的甜,這個組合真的冇得輸🤩。青檸梳打 $38大杯,酸酸甜甜,非常清爽及開胃。值得一讚的是侍應姐姐的態度,非常親切又好傾😂,服務態度一流。她仲話我哋知,他們食物多是自家製品牌,獲得好多人讚賞。全因為師傅曾經喺日本著名酒店就職,返香港之後喺多間米芝蓮酒店
放假去上水探好友,一齊去試一間新開的餐廳,感覺真不錯。

淮杞圓肉響螺燉赤肉湯 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
淮杞圓肉響螺燉赤肉湯
原件蒲田燒鰻魚蛋包飯 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
香煎豬扒包 $46
香煎豬扒包
咖啡紅豆冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
青檸梳打 $38
大杯,酸酸甜甜,非常清爽及開胃。

值得一讚的是侍應姐姐的態度,非常親切又好傾😂,服務態度一流。她仲話我哋知,他們食物多是自家製品牌,獲得好多人讚賞。全因為師傅曾經喺日本著名酒店就職,返香港之後喺多間米芝蓮酒店度做過主管,經驗好豐富,叫我哋下次一定要試吓招牌荷葉籠仔蒸飯。講到咁正,等下次試完再話大家知。
香煎豬扒包
  • 燉湯
同朋友去上水匯,午飯時間見「鋿晶館」坐無虛席,所以入去試吓!吃飯前一人點了一碗足料燉湯 — 「淮山圓肉響螺燉赤肉湯」 & 「姬松茸響螺燉赤肉湯」,一上枱兩個湯都熱辣辣,好足料,而且火候夠又香甜。另外再點咗「剁椒蒸斑頭腩」 & 「麻辣土雞蒸飯」,因為朋友不愛食白飯,所以點了「吞拿魚牛角飽」。😋剁椒蒸斑頭腩 — 這個菜要推薦,我本身好怕魚腥肉,但斑頭腩用咗蒜蓉,和少量辣椒去蒸,真係完全唔腥,肉質爽口,仲有厚厚又滑溜嘅魚雲,蒜味香濃,好惹味!😋麻辣土雞蒸飯 — 用荷葉包裹土雞去蒸,再加上麻辣醬料,香辣惹味,適合嚐辣人士!土雞肉厚彈牙,吃得出不是雪藏雞肉。😋吞拿魚牛角飽 — 牛角鮑上枱前烘過,外脆內軟,夾著混合了沙律醬嘅吞肉魚蓉,再加上爽口沙律菜,口感豐富。最後是女生們見到即心心眼嘅飲品 — 青梨烏龍茶 & 荔枝烏龍茶,賣相100分,玫瑰花形嘅冰不是用水凝結,而是茶冰!冰嘅溶化速度慢,可以慢慢打咭!水果烏龍茶嘅新鮮香甜,可以中和食物嘅濃味,夏天飲真係透心涼。

2024-05-09
  • 剁椒蒸斑頭腩
6天前 0 瀏覽
今晚同朋友去咗鋿晶館食飯,真係一次美味嘅用餐體驗首先,我哋試咗鋿晶館嘅原盅姬松茸螺片燉赤肉燉湯。湯底濃郁,加上姬松茸同螺片,帶嚟一種豐富嘅風味。湯嘅滋味好濃郁,令人回味無窮。另外一款前菜係原盅海底椰百合無花果燉赤肉燉湯,清爽又滋潤。海底椰同無花果嘅配搭,帶嚟一種獨特嘅口感,令湯更加豐富。主食方面,我哋試咗啫啫通菜煲。通菜新鮮脆嫩,配上其他食材,味道令人驚喜。蒜香班頭腩蒸飯係另一道精緻嘅菜式,班頭腩肉質鮮嫩,蒜香味更加提升味道。原條鰻魚蛋包飯係一個別出心裁嘅組合,鰻魚煎至香脆,再加上蛋包飯,美味無窮。飲品方面,我哋揀咗鋿晶館嘅荔枝梳打同青梨烏龍。飲品上邊嘅熊仔令到我哋未飲先興奮!荔枝梳打清新醒神,荔枝嘅甜味同氣泡水嘅口感絕配。青梨烏龍茶香濃郁,清爽又解渴。最後,我哋仲叫咗鋿晶館嘅招牌特式包,吉列豬扒菠蘿包。豬扒肉質嫩滑,配上菠蘿包,絕對是一個完美嘅結尾。

今晚同朋友去咗鋿晶館食飯,真係一次美味嘅用餐體驗

荔枝梳打清新醒神,荔枝嘅甜味同氣泡水嘅口感絕配。

青梨烏龍茶香濃郁,清爽又解渴。

2024-05-17
2024-05-19 0 瀏覽
鋿晶館出左名係自家製品牌,點心都係即叫即做嘅手作點心🩷早排食完佢嘅點心已經決定要食埋dinner!上網睇資料先知原來師傅經驗超豐富超有料!之前喺日本東京富麗華做過廚,專為啲高官同明星服務,返左香港之後仲做過多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團主管😳唔支持都唔得啦!呢度食物款式好多!有小菜、原盅養生燉湯、蒸飯等,亦有價錢實惠嘅全日套餐👍🏻蝦球好大粒,咬落爽口彈牙,蝦肉鮮甜👍🏻醬汁甜甜地好開胃👍🏻啫啫雞煲食得多,今次係啫啫通菜煲🤭除咗通菜,配料仲有好多蝦米、洋蔥、肉末等🤤食落充滿鹹香同埋鮮味👍🏻咖喱顏色好鮮艷,上枱已經聞到好香!牛腩炆到好腍,而且好入味👍🏻配料方面有大量青紅椒同洋蔥等~咖喱汁嘅份量非常多,充滿椰香味,少少辣好惹味!餸飯之選👍🏻荷葉飯超特別,賣相好吸引而且份量都幾大~班頭腩好多肉,而且質地好滑,肥瘦適中😻飯比較乾身,食落有淡淡嘅荷葉香味👍🏻不錯~超級震撼嘅菠蘿包😂價錢實惠但係好大份!吉列豬扒外皮好脆,夠入味,食落亦唔會油淋淋,火候啱啱好~菠蘿包甜甜地加埋豬扒嘅鹹味又幾夾👍🏻抵食!青梨烏龍茶好有驚喜!好大隻好得意嘅熊仔冰😍飲落好香梨味,打卡亦一流!.冇黎錯啊!😻

香芒大蝦球

蝦球好大粒,咬落爽口彈牙,蝦肉鮮甜👍🏻醬汁甜甜地好開胃👍🏻
啫啫通菜煲

蒜香班頭腩蒸飯

荷葉飯超特別,賣相好吸引而且份量都幾大~

吉列豬扒菠蘿包

吉列豬扒菠蘿包
桂圓紅棗枸杞茶
青梨烏龍茶
2024-05-19 0 瀏覽
上水比較少去,但都有不少美食,今次嚟到上水匯一間中式茶記,名字感受到高尚之餘,原來餐廳師傅來頭不少,他喺日本東京富麗華工作多年,專為高管達人和明星服務,之後回港喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗非常豐富,餐廳是他自家品牌,對食物質素有高要求,所有點心都係手作並且現場即點即做。◇ 香芒大蝦球炸皮夠薄又唔油膩,香芒汁清甜香口,陣陣芒果味好開胃,蝦肉爽甜啖啖肉,少量新鮮生菜沾上香芒汁一齊食◇ 椒鹽豬扒配炒飯豬扒椒香美味,三塊份量剛好,炒飯香口粒粒分明◇ 豉汁欖角蟮片飯豉汁加蟮片係絕配,蟮片肉質爽口,飯底放在荷葉上夠熱,加上蒽花更香口◇ 脆皮魚柳菠蘿包菠蘿包包底香脆,包面亦脆卜卜,塊炸魚柳皮薄肉厚,加上蕃茄片同少量生菜,經典茶餐廳美食◇ 淮杞圓肉響螺燉赤肉湯◇ 川芎白芷天麻燉斑骨湯餐廳提供多款燉湯,全部都好吸引,今次叫咗兩款,都係真實用料冇欺場,小編就好想逐款試哂去

◇ 香芒大蝦球

◇ 椒鹽豬扒配炒飯
豬扒椒香美味,三塊份量剛好,炒飯香口粒粒分明

◇ 豉汁欖角蟮片飯

◇ 脆皮魚柳菠蘿包

◇ 淮杞圓肉響螺燉赤肉湯
◇ 川芎白芷天麻燉斑骨湯
川芎白芷天麻燉斑骨湯
川芎白芷天麻燉斑骨湯
2024-05-18 0 瀏覽
之前有去過荃灣食呢間新式既點心店,本身以為淨係得點心飲茶🫖但估唔到上水呢間原來已經upgrade左,唔單止係點心鋪咁簡單,而係早午晚下午茶都可以搞得掂☕️。🐒雪菜肉絲貝殼粉💰$38👉🏻即磨熱咖啡👉🏻多士+煎蛋對上一次食貝殼粉已經好似係小學啦🏫所以我見到呢到有得轉貝殼粉我個心真係暗喜左下☺️可以懷念一下兒時既味道同快樂👅今日9點左右到但係其實都等左一張枱,因為都真係唔少打工仔黎食,我諗都真係幾受歡迎👏而我既感受係佢地都好足料,因為有海量既雪菜,食到尾都仲有😍所以都真係好足料!港式早餐真係本土文化,係完全滿足到我需要,為我帶黎good morning 🌅

🐒雪菜肉絲貝殼粉💰$38

👉🏻即磨熱咖啡
👉🏻多士+煎蛋

2024-05-16 6 瀏覽
之前食過荃灣分店,今星期去開上水,一路由火車站天橋穿過嚟上水,沿路都有蓋,唔怕日曬雨淋好方便。中午時間一點,不用等位直接入座,已經食過佢哋紅豆冰一定要再encore。先嚟一個燉湯,川芎白芷天麻燉斑骨湯$68,啱曬有頭風容易頭痛的人,少少藥材味但係好清甜。兩個女仔都比較細食,叫一個包一個飯兩份分。脆炸魚柳菠蘿包$48 擺盤都好有心思青瓜切咗係心形,菠蘿包新鮮熱辣脆卜卜,中間件炸魚柳好大塊。原件蒲田燒鰻魚蛋包飯$98咁長嘅燒鰻魚呢個價錢真係值回票價,仲有滑滑炒蛋。最有心思當然係玫瑰花椰汁紅豆冰$38

兩個女仔都比較細食,叫一個包一個飯兩份分。

脆炸魚柳菠蘿包$48

原件蒲田燒鰻魚蛋包飯$98

咁長嘅燒鰻魚呢個價錢真係值回票價,仲有滑滑炒蛋。

最有心思當然係玫瑰花椰汁紅豆冰$38

• 脆炸魚柳菠蘿包
  • 原件蒲燒鰻魚蛋包飯
  • 椰汁紅豆冰
2024-05-10 10 瀏覽
今晚收工約朋友附近😋帶外國翻嘅朋友遊歷香港,當然食本土美食,於是揀咗間中菜館,聽間餐廳係自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心,師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人&明星服務,回港之後係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管👏👏好多中西合璧美食&飲品👍📌沙參玉竹燉赤肉📌蒜香虎蝦籠仔盅飯📌豆腐班腩煲📌啫啫通菜煲📌吉列豬扒菠蘿包📌奶茶紅豆冰📌椰汁紅豆冰 #上水#粵菜 #中菜館
好多中西合璧美食&飲品👍

📌沙參玉竹燉赤肉