2022-10-01 313 瀏覽
已經食左阿元來了唔知第幾次 初初嗰鋪頭係西營盤好細間 已經成日排隊去食 依家係堅尼地城大鋪都一段時間 依然日日好多人係門口等位鋪頭裝修非常有特色 行台灣古早風 好多裝飾都充滿台灣味道 真係好似去左轉旅行咁 招牌滷肉飯 阿元嘅滷肉飯係必食 滷肉肥瘦剛剛好 加上滷汁 非常香口 送飯一流!望落細細一碗 其實非常飽肚 女仔叫細碗絕對夠食!依家仲新出左麻辣滷肉飯 我個人試過就覺得反而無招牌咁出色 有d辣 鍾意食辣嘅朋友可以叫黎食下 炸魷魚本身以為炸魷魚會得幾條 點知上到黎發現份量十足 有一大兜 魷魚炸得非常酥脆 咬落去好彈牙爽口 而且唔會過油 一條又一條 好快食完甘梅粉雞扒塊雞扒大過我塊面😂上面有甘梅粉 雞扒非常嫩滑 不過略嫌炸粉有d太厚 唔食炸粉又食唔到甘梅粉😂

招牌滷肉飯

麻辣滷肉飯
酥炸魷魚鬚
甘梅雞扒
2022-09-27 241 瀏覽
好掛住去旅行嘅感覺?好想飛台灣一轉?去阿元來了都可以止吓癮先🤭 門口等位嘅時候已經覺得好有台灣嘅風味,係古早味呀去台灣除咗食鹽酥雞之外,一定要配碗滷肉飯!呢度嘅食物全部都有台灣嘅質素,炸物口感非常脆,係你喺台灣夜市會食到嘅感覺!滷肉飯啲肥肉入口即溶,食嘅時候千祈唔好諗卡路里🙌🏻 我個人覺得蛋卷就比較普通,可以唔使試,主力試粉面就ok收銀機前面又有啲台灣玩具同小食,臨走仲可以買下紀念品,成個package都唔錯

2022-08-21
  • 阿元魯肉飯
  • 台南擔仔粿條
2022-09-19 423 瀏覽
.阿元來了(堅尼地城).實不相瞞 阿元來了係我大學時嘅飯堂 成日完lecture係campus行過去幾步路程🚶‍♀️堪稱我同大幫手嘅大學飯堂之一但搬咗舖之後 我係第一次去食同以前比環境更寬敞 舒適..近期佢哋都有新嘅menu bookmark咗好耐 今次有機會再黎重拾學生時期嘅感動🥹呢到嘅店員大部分都係講「國語」同埋都係濃濃的台灣腔.. 瞬間飛到🇹🇼.1.甘梅粉雞排 $45 9.3/10大大份 酥炸的皮不算薄.. 但夠脆 梅香出..好夾炸物..雞扒的部分則是肥瘦交疊.. 皮完美融合於炸衣入邊.. 每一啖嘅肉質都係雞腿般嫩滑..‼️取決於你對炸衣厚度有無執著..呢個係個人喜好..雖然我平時鍾意再薄身d..但呢個厚度& 口感 & 啖啖肉 我可以🙆🏻‍♂️.2.酥炸魷魚 $409.3/10阿元嘅酥炸魷魚係大幫手幾滿意嘅一間炸衣有厚度但唔算太厚.. 但夠脆 & 香魷魚幾大 & 粗 & 彈牙口感上 油膩度其實唔算高 🫡.3.肉燥青菜 $309.3/10肉燥夠多.. 粒粒分明.. 香口高質..菜份量都好多..整體係正常油度 & 香度同埋我鍾意佢係油麥菜☺️.4.豪華海鮮煎 $419.3/10豪華嘅我 需要
阿元來了(堅尼地城)
堪稱我同大幫手嘅大學飯堂之一
但搬咗舖之後 我係第一次去食
同以前比環境更寬敞 舒適..
近期佢哋都有新嘅menu
bookmark咗好耐 今次有機會再黎重拾學生時期嘅感動🥹
1.甘梅粉雞排 $45
9.3/10
大大份 酥炸的皮不算薄.. 但夠脆 梅香出..
好夾炸物..
魷魚幾大 & 粗 & 彈牙
口感上 油膩度其實唔算高 🫡
3.肉燥青菜 $30
9.3/10
肉燥夠多.. 粒粒分明.. 香口高質..
菜份量都好多..
整體係正常油度 & 香度
同埋我鍾意佢係油麥菜☺️
4.豪華海鮮煎 $41
豪華嘅我 需要豪華版嘅 蚵仔煎
喂.. 講笑.. 係我哋貪心.. 咩都想要🤣
賣相滿分.. 足料度滿分..
蝦大 帶子彈 蚵仔飽滿又唔腥..
味道都好正宗..
唯一因人而異嘅係佢嘅芡偏多.. 令到個口感比較漿狀.. 但呢個都係普遍蚵仔煎嘅特性..
睇你鍾意呢種口感 or 真係偏海鮮炒蛋嘅口感
我覺得值得一試🙆🏻‍♂️
5.雙色香腸 $40
9.4/10
地道嘅台灣香腸..
就係果陣味..香而不膩
除非你好唔鍾意皮蛋..🤣
7.阿元魯肉飯 $43
9.4/10
人氣之選的滷肉飯 由以前到而家都屹立不倒
有d人係鍾意偏肉燥式嘅..
但呢款係偏排骨/控肉粒嘅魯肉..
都係阿元來了嘅特色之一..
呢個係我哋一路以來最鍾意嘅嘢..
加d辣醬撈埋perfect池..
如果小白菜換咗係高麗菜.. 我會覺得無懈可擊 (可以考慮下🤣)
8.蚵仔大腸米線 $40
9.5/10
大腸真係好好味.. 蚵仔都係飽滿..
呢碗米線嘅湯底係真係有果陣阿宗米線的除之餘.. 又絲毫不膩..
相比碗仔翅果種芡感又會少d..
個人好唔鍾意多芡 但呢到可以接受🫡
⚠️備註 低d果個卡路里係米線
整體而言 無論係款式 價錢 味道 風情
我都覺得阿元係一間香港數一數二的地道台灣餐廳🙆🏻‍♂️ 推薦🇹🇼
食得開心 & 放心
btw.. 新出嘅布丁奶茶好飲.. 但建議微糖.. 因為本身布丁已經好夠甜味🙆🏻‍♂️
放工去完游水,就過黎阿元來了食野,難得唔使等位,好快就入左去坐😋我地叫左個皮蛋豆腐,蚵仔大腸麵線,香腸芝士蛋餅同埋一碗出名嘅阿元魯肉飯😝話咁快皮蛋豆腐就到左,唔好睇佢個樣麻麻地,呢個小食真係十!分!好!味!!如果你鍾意食皮蛋嘅話就一定要試下,濃郁嘅皮蛋味加埋豆腐原來係好夾,10分滿分我真係比100分!!朋友嗌嘅魯肉飯,我覺得佢啲魯肉嘅脂肪同肉嘅比例係十分之好,撈埋飯食十分之一流😛差唔多同時間我碗蚵仔大腸麵線都到左,望落都幾足料,食落蚵仔同麵線配搭得十分之好,蚵仔幾新鮮,食落一啲都唔腥,大腸亦都炆得好腍,加埋芫茜食落好fresh,整體黎講都幾高分👍🏻另外我地仲叫左杯奶茶,但埋單都係200蚊都唔使,十分抵食😸同價位嘅台灣菜我都排呢間排得幾高😼😼

皮蛋豆腐

皮蛋豆腐
星期六去左阿元來了食lunch,等左大約20分鐘先有位,不過只要落左order上菜都好快!蚵仔大腸麵線食落口好有係台灣食阿宗麵線嘅味道,蚵仔同大腸都好正,每條麵線都沾有湯,湯上面仲有芫茜同少少酸菜,所以野食落口都好夾👍🏻九份芋圓有紅豆、仙草同芋圓,芋圓係有咬口,芋頭味都食得出入面有啲粒粒芋頭,只係個糖水底個人覺得有少少過甜🙈花蓮炸香豆腐呢個好有係台中夜市食臭豆腐嘅味道,一黎佢炸得好脆,二黎咬落去入面都仲好juicy,同埋上菜時都仲係熱辣辣,上面仲有醬,建議醬可以多番少少😂珍珠奶茶不過不失珍珠奶茶,叫左微糖,但個人口味都係覺得可以再少啲糖,珍珠都係好有咬口,值得一試!👍🏻

蚵仔大腸麵線

九份芋圓

花蓮炸香豆腐

珍珠奶茶
相信大家對台灣小店 • 阿元來了👦🏻 •並不陌生,店主阿元來自高雄,曾以正宗台灣味入選過米芝蓮車胎人美食👅,加上店家的價格相當便宜,在美味和價錢貼地的情況下,基乎每次經過都座無虛席呀~ 曾經與朋友在阿元西環舊店吃過,最近台灣癮又起😆,便帶媽媽來試試啦!!!店家人氣依舊,店內店外人頭湧湧,裝潢有滿滿的台灣風🥰,好有置身當地的感覺呢~ 「 魯肉飯🐽$33 」 濃濃醬香和肉香的魯肉飯😍,實在令人愛不釋手🤣~魯肉半肥半瘦,入口軟腍甘香,再拌匀米飯,一人一碗也滿足。 「 蚵仔大腸麵線🍜$40 」 滑溜溜的大腸麵線,有頗濃的蚵仔和大腸味呢~ 「 基隆雞卷🍗$30 」 台灣直送的基隆雞卷,肉軟鬆化,還有馬蹄粒粒呢。  「 玉米肉鬆蛋餅🍳$37 」 最後有我也很喜歡的玉米肉鬆蛋餅,香甜的玉米粒,鹹香肉鬆,鬆香蛋餅,也好好吃😋~「 甘梅粉雞扒🥩$45 」 超推介這個甘梅粉雞扒,又大又脆又多汁,梅粉甜甜的😙,太好吃了。

「 魯肉飯🐽$33 」

「 蚵仔大腸麵線🍜$40 」

滑溜溜的大腸麵線,有頗濃的蚵仔和大腸味呢~

「 基隆雞卷🍗$30 」

台灣直送的基隆雞卷,肉軟鬆化,還有馬蹄粒粒呢。

「 玉米肉鬆蛋餅🍳$37 」

「 甘梅粉雞扒🥩$45 」

2022-09-06
2022-08-10 473 瀏覽
因為突然想食蛋餅就去呢間,但點知發現要去夜晚先有,唯有食住其他野都係好食既,只係食唔到想食既野有d 失望,但魯肉飯真係好推介,好多料,飯底亦好軟身,手撕雞麵就有d 普通
2022-08-10 584 瀏覽
超推介台灣美食🥰之前一直都有聽過「阿元來了」呢間超好食嘅台式餐廳,今次終於有機會可以親自嚟試吓啦😋 果然真係名不虛傳,首先裝修已經加晒分,感覺好似喺台灣夜市咁好特別,另外嘢食當然都超好食啦🤩一定要試吓佢嘅招牌「阿元魯肉飯」啦🍚 佢有分細碗同埋大碗🥣 大碗嘅包埋半隻蛋同埋菜,比較豐富啲😛 另外都叫咗佢嘅「鹽酥雞」🐤 好脆👍👍「台南擔仔麵」都好好食🍲 份量啱啱好😆 小食可以試下「滷味拼盤」,滷水味好香口,包括滷水豆腐、滷水蛋、滷水雞翼同埋滷水豬😄飲品就一定要叫,台式飲品有好多款式,我試左佢嘅「香芋奶茶」同埋「鳳梨青茶」🧋 又香口又解渴👍
超推介台灣美食🥰

鹽酥雞
台南擔仔麵
  • 塩酥雞
2022-08-06 281 瀏覽
前排同朋友傾起好想去台灣跟住就約左去阿元止下癮🤣🤣🤣間餐廳環境已經勁有feel!最推薦佢地既炸雞排!真係香脆同時肉嫩!炸魷魚鬚更加係一流!再加杯冬瓜檸檬🤤🤤🤤推薦!
前排同朋友傾起好想去台灣
跟住就約左去阿元止下癮🤣🤣🤣
間餐廳環境已經勁有feel!
最推薦佢地既炸雞排!真係香脆同時肉嫩!
炸魷魚鬚更加係一流!
再加杯冬瓜檸檬🤤🤤🤤
推薦!

2022-08-04 314 瀏覽
📍 阿元來了 (ktown)🍽 魯肉飯 + 玉米起司蛋餅 + 甘梅粉雞排 + 九份芋圓 + 茉香奶茶 😋 外國朋友話想試下台灣嘢食,就帶咗佢嚟呢間!呢間台灣嘢開咗好多年,由細到大都好鍾意食~🍳阿元魯肉飯 $43食台灣嘢點可以唔食魯肉飯~呢間嘅魯肉飯好抵食,次次嚟都好多肉,而佢哋醬汁又好開胃,好有台灣風味!🍳玉米起司蛋餅 $32覺得呢個係芝士fans必食!咬落真係成口都係芝士味,超級滿足!同時又有粟米,令蛋餅咬落口感都豐富啲~🍳甘梅粉雞排 $45佢哋雞排好大份,加埋甘梅粉更加係風味十足!而佢哋甘梅粉都可以獨立再買($5一細袋)🍳九份芋圓 $33同台灣當地嘅芋圓口感一模一樣,想食正宗台灣風味嘅一定要試!
📍 阿元來了 (ktown)

🍳阿元魯肉飯 $43

🍳玉米起司蛋餅 $32

🍳甘梅粉雞排 $45

🍳九份芋圓 $33
同台灣當地嘅芋圓口感一模一樣,想食正宗台灣風味嘅一定要試!
2022-07-13 464 瀏覽
吃飯來說,食物的質素和價錢當然重要,但餐廳環境和氣氛都是不可或缺的。位於西營盤的阿元來了就讓大家瞬間飛到台灣,好好感受久違了的台風。一走進餐廳,店員就會用國語精神翼翼地說「歡迎光臨!」,再配上古早味台式餐廳的格局,台味再提升一點啦。點了雞肉飯和珍奶。上菜的速度就像台式早餐店一般快如風,所以繁忙時段限時45分鐘要交檯是非常合理的。先講雞肉飯。雞肉的份量超級多,成功蓋滿整碗飯,惟它有點乾柴且好像沒什麼味道;酸菜帶微鹹,配送沒什麼味道的雞肉又好像剛好;雞蛋是冷的,沒補充;飯是粒粒分明,然後吸收了雞肉、醬油的精華,是整個主食的加分位。再講珍奶(半糖少冰)。小妹覺得它的味道比平常喝到的很不同,既不是重奶味,又不是濃茶香,感覺它有點像早餐店喝到的紅茶茶底(帶甜味的那種);珍珠是QQ,但奇怪的是當小妹一口吸超多珍珠進嘴巴的時候,小妹好像吃到莫名的香精味。到櫃台結帳的時候,店員用國語溫柔地說「收你70元找1!謝謝光臨。」貫徹整個台式氛圍,感動!離開餐廳,雙腳再次著陸香港,大家就是要繼續加油,繼續期待下次起飛。

點了雞肉飯和珍奶。

先講雞肉飯。

再講珍奶(半糖少冰)。

2022-07-13 352 瀏覽
吓?士林夜市 🇹🇼?好日都唔嚟一次堅尼地城,好後悔點解要食飽先嚟?😑今天行經呢度探個朋友,忽然比一間地鋪餐廳嘅門面吸引到我眼球,它簡直就係將台灣餐廳搬佐嚟香港,我見約佐朋友仲未夠鐘,所以就入內參觀一下( 有幾張附圖 )。佢嘅格局完全係一個台北夜市縮影,如果唔望出街外,你真係會以為自己身處台灣。🤣再睇睇呢度嘅餐牌,由 台式果汁 至到 食物品種 都非常多選擇。雖然我已經食飽佐,但最後都係忍唔住叫了一份鹽酥雞外賣,只係 $38,又幾抵食喎。 😍到佐朋友屋企拆開一試,雖然只係略帶微温,但外皮依然係非常香脆,肉汁 juice,少許咸香,不是廣告,亦唔係講笑,真係好好食。 😉揾日晚上我一定要過嚟認真擦餐勁嘅,[ 阿元來了 ],記得等我呀!🤩
吓?士林夜市 🇹🇼?

好日都唔嚟一次堅尼地城,好後悔點解要食飽先嚟?😑

塭酥雞

2022-07-13
外賣自取
塭酥雞
  • 塩酥雞
有日虎媽搵食🐾經過阿元來了, 就覺得裝修好懷舊, 好似去咗台灣旅行咁。於是, 虎媽就諗住試吓呢間餐廳。因為虎媽真係好掛住台灣, 想一解思鄉之情😍😍-香菇肉羹飯 (推介指數:🐾)-呢個飯本身比較傑撻撻, 食落有少少似落咗醋嘅碗仔。而味道方面, 都係有酸酸地嘅味, 虎媽亦唔多推介。台灣黑輪拼盤 (推介指數:🐾)-拼盤入面有花枝漿同魚漿, 感覺上調味係酸酸䶢鹹嘅味道。本身就唔太鍾意呢隻酸味, 所以唔太推介。爆蛋雞肉飯 (推介指數:🐾🐾🐾🐾🐾)-虎媽一直都好鐘意食手撕雞, 而呢度嘅手撕雞份量都幾多,擔擔肉勁正。而隻煎蛋都幾香, 蛋汁流出撈埋落啲飯到好易入口。配菜方面, 鹹菜又俾幾多喎, 而且食落清爽得黎又唔會太鹹🥰😍烏梅汁 (推介指數:🐾🐾🐾🐾🐾)-天氣咁熱, 虎媽係店外門口等到流曬汗, 當然要飲返杯凍冰冰嘅烏梅汁。嘢飲有驚喜, 味道酸酸甜甜, 係熱辣辣嘅天氣下十分之開胃🥵😛阿元來了(推介指數:🐾🐾🐾🐾)總括嚟講, 虎媽覺得呢間餐廳值得再嚟, 但唔係全部食物都啱口味。店員係繁忙時間態度都唔差嘅🤩👍🏻👍🏻———————————————————————*以上食評為個人食後感*五隻腳印為滿

香菇肉羹飯 (推介指數:🐾)

台灣黑輪拼盤 (推介指數:🐾)

爆蛋雞肉飯 (推介指數:🐾🐾🐾🐾🐾)

烏梅汁 (推介指數:🐾🐾🐾🐾🐾)

阿元來了(推介指數:🐾🐾🐾🐾)
———————————————————————

爆蛋雞肉飯
爆蛋雞肉飯
  • 烏梅汁
2022-07-08 2584 瀏覽
好耐無返家鄉台灣了!我真係超級掛住台灣味,可惜香港有好多台灣菜都唔係哥種味…所以難得見到有比較正宗嘅台灣嘢食,一定要去試下!呢間店有花心機裝修,由門口已經覺得有種老台灣嘅感覺~而店入面更有啲夜市風格,會見到一個個夜市小攤檔嘅樣子。以前台灣嘢只識魯肉飯,但有次去台灣玩,誤打誤撞點咗個焢肉飯,完全係一試愛上!其實佢就類似扣肉,滷咗嘅五花腩完全唔覺得油,而且肉質軟熟,個人覺得完勝魯肉飯~不過香港嘅台灣餐廳好少見,今次食到真係覺得好驚喜!個人覺得爆蛋雞肉飯無乜台灣特式,不過真係有滿滿嘅雞肉!個肉燥青菜無乜特別,純粹想食啲菜~不過食咗焢肉飯再食下啲魯肉,就會覺得烷肉飯真心比魯肉飯好食~本來其實係嗌芝士,不過上咗肉鬆都唔緊要~肉鬆幾香,加埋軟糯嘅蛋餅皮,上面嘅汁先係最台灣味嘅嘢😋個人覺得個糖水太甜...不過芋圓好煙韌,而且食到少少芋頭粒,誠意十足~仲叫咗杯冬瓜檸檬,但味道偏甜~可能下次叫少甜會比較好~但係喺香港飲咁多次都覺得唔正宗,係喺呢度先飲到台灣街邊啲手搖杯嘅味道~呢間店真係食過咁多間香港嘅台灣嘢後覺得最有台灣味嘅一間!可能因為裝修,可能因為台灣店員,但係佢嘅嘢食都很對味~如果唔係咁遠,我諗我
好耐無返家鄉台灣了!
我真係超級掛住台灣味,可惜香港有好多台灣菜都唔係哥種味…
所以難得見到有比較正宗嘅台灣嘢食,一定要去試下!

呢間店有花心機裝修,由門口已經覺得有種老台灣嘅感覺~
而店入面更有啲夜市風格,會見到一個個夜市小攤檔嘅樣子。

不過香港嘅台灣餐廳好少見,今次食到真係覺得好驚喜!
個人覺得爆蛋雞肉飯無乜台灣特式,不過真係有滿滿嘅雞肉!
焢肉飯&爆蛋雞肉飯

個肉燥青菜無乜特別,純粹想食啲菜~

肉燥青菜

本來其實係嗌芝士,不過上咗肉鬆都唔緊要~
肉鬆幾香,加埋軟糯嘅蛋餅皮,上面嘅汁先係最台灣味嘅嘢😋
肉鬆蛋餅

個人覺得個糖水太甜...
不過芋圓好煙韌,而且食到少少芋頭粒,誠意十足~
仙草芋圓

仲叫咗杯冬瓜檸檬,但味道偏甜~
可能下次叫少甜會比較好~

呢間店真係食過咁多間香港嘅台灣嘢後覺得最有台灣味嘅一間!
可能因為裝修,可能因為台灣店員,但係佢嘅嘢食都很對味~
如果唔係咁遠,我諗我一定會經常去(直至可以去到台灣為止)
2022-05-15
焢肉飯&爆蛋雞肉飯
肉燥青菜
仙草芋圓
  • 焢肉飯
2022-07-02 419 瀏覽
兩個女仔睇戲前就搵左呢間台灣野思鄉先!🫶🏽我就叫咗一碗滷肉飯肉同汁都夠多! 份量足夠!💪🏽朋友既麵佢都話好食又大碗!另一間以前有做芋圓火鍋 不過而家無左啦🥲🥲另外仲叫左份鹽酥雞 大份又好食!仲要係良心店!
兩個女仔睇戲前就搵左呢間台灣野思鄉先!🫶🏽
我就叫咗一碗滷肉飯
肉同汁都夠多! 份量足夠!💪🏽
朋友既麵佢都話好食又大碗!
另一間以前有做芋圓火鍋 不過而家無左啦🥲🥲
另外仲叫左份鹽酥雞 大份又好食!
仲要係良心店!