2023-03-31 1222 瀏覽
在太子道西179號陳儀興尚潮樓,食生醃爆膏花蟹。醬油調配啱啱好、加上蒜茸芫荽唔喊唔淡,夠晒和味😜仲有香濃滷水鵝片鵝雜、鵝片肉質鮮嫩多汁、鵝腸更加爽口、加上佢嘅醋食多啲都唔會肥膩🍊飲埋佢杯潮州傳統飲品老藥桔茶酸酸甜甜夠晒開胃,喜歡食生醃朋友一定要試試
2023-03-31 856 瀏覽
上次首嚐鰂魚涌分店感覺唔錯,今次再訂到太子分店同朋友聚一聚,點咗其他未試過嘅菜式,整體都係算差唔多,略嫌唔夠精緻或者鑊氣,但味道發揮係幾好☺️———————————————————————————🥢荔芋香酥鵝🦢💬全晚最出色呢一款,芋蓉同鵝肉好夾,再炸埋酥脆皮,唔油膩好香口又好食☺️.🥢新鮮大墨魚🦑💬啖啖爽口嘅新鮮大墨魚🦑,焯一焯就食得,簡簡單單就係食鮮味☺️.🥢欖菜肉鬆生菜包🥬💬無論泰式、越式、中式,豬肉定鴨肉,逢係生菜包一樣出色☺️.🥢欖菜肉碎炒飯🍚💬究竟有幾鍾意食欖菜,就係好喜歡,粒粒均勻唔油膩,濃而不太鹹☺️.🥢碧綠川椒雞🐓💬四川辣雞夠惹味,雞肉彈滑,碧綠係炸過嘅菜葉🌿,係經典嘅製作方法☺️
———————————————————————————
🥢荔芋香酥鵝🦢
🥢新鮮大墨魚🦑
🥢欖菜肉鬆生菜包🥬
💬無論泰式、越式、中式,豬肉定鴨肉,逢係生菜包一樣出色☺️
🥢欖菜肉碎炒飯🍚
🥢碧綠川椒雞🐓
2023-03-29 479 瀏覽
滷水ok 口感好 不會過咸可惜份量較少🥺🥺炸蝦球普通芋頭炸帶子 完全唔夾 口感好奇怪🤔最後店員問了多次食唔食糖水,有點煩點了清心丸綠豆爽和薑薯綠豆爽中哂伏!! 大熱天時食 糖水原來是熱的🤓🤓店員沒有問/指示有沒有凍清心丸有陣假蕉味🤓🤓成頭問號❓不是正常食開煙煙韌韌的口感😖😖😖薑薯是百合的口感 完全不是想像中味道🫠🫠🫠上菜時覺得顏色唔啱 店員先叫我哋自己google….餐牌及店員都沒有提醒 中伏☹️☹️☹️
滷水ok 口感好 不會過咸
可惜份量較少🥺🥺
炸蝦球普通
芋頭炸帶子 完全唔夾
口感好奇怪🤔
最後店員問了多次食唔食糖水,有點煩
點了清心丸綠豆爽和薑薯綠豆爽
中哂伏!!
大熱天時食 糖水原來是熱的🤓🤓
店員沒有問/指示有沒有凍
清心丸有陣假蕉味🤓🤓成頭問號❓
不是正常食開煙煙韌韌的口感😖😖😖
薑薯是百合的口感 完全不是想像中味道🫠🫠🫠
上菜時覺得顏色唔啱 店員先叫我哋自己google….
餐牌及店員都沒有提醒 中伏☹️☹️☹️
2023-03-29
  • 鵝三寶
2023-03-18 624 瀏覽
慶祝朋友生日,朋友一直很想試,所以挑選這一間,叫了生醃蟹,蠔餅,蠔仔粥,鵝三寶,紅三魚,普寧豆腐等等,蠔仔粥沒味道,鵝三寶有鵝肝,鵝腸,還有鵝片☹️都是垃圾☹️沒有鵝的應有味道,就是沒有味道!食名氣及裝修最好食係生醃蟹同蠔餅,普寧豆腐嗰醬汁真係一個垃圾,除咗垃圾我形容唔到佢如果有係潮州或者正常潮州菜食過就知我講咩一定無下次,全部朋友,無一個想回頭再食冇後悔食到,因為食完5會再有下一次,希望其他人5好比機會嘗試😂😂😂浪費quota相都無影過
沒有鵝的應有味道,就是沒有味道!食名氣及裝修
如果有係潮州或者正常潮州菜食過就知我講咩
一定無下次,全部朋友,無一個想回頭再食
相都無影過

谁懂啊❗️对生腌有种天然的吸引力,一直以来都只吃过韩式酱蟹🦀️想尝试潮汕生腌又怕香港没有正宗的。我的博主朋友@奈奈探店 推荐了这家,品质好棒好新鲜,第一次吃生腌也没有窜,棒棒哒🥳🥳-📌生腌膏蟹💰588为了它而来,两个人吃一份甚至还挺累?🤣份量杠杠的,超级新鲜!扑鼻而来全是葱蒜的香味。不得不说蟹膏都好多,不是韩式酱蟹那种鲜甜味,是咸鲜,各有各的好吃😋📌鱼露浸花甲💰198花甲个个都很饱满,肉质紧实弹牙。处理的很干净,没有沙。鱼露的咸带出了花甲的鲜📌汕头煎蠔烙💰118份量太大了,两个人属实吃不完😭必须趁热吃,第一口惊艳,非常香,真的是金黄香脆。冷了会觉得有点油腻📌反沙芋头💰58半份好吃!有被惊喜到🥰🥰女孩子一定都会很喜欢,外面是脆脆的糖壳,里面包裹着香甜软糯的芋头,甜度刚好,喜欢~💗
📌生腌膏蟹💰588

📌鱼露浸花甲💰198

📌汕头煎蠔烙💰118

📌反沙芋头💰58半份
2023-02-22 594 瀏覽
早個禮拜有友人甚喜歡食潮州菜 要在太子附近 上網搵到呢間好多正評 一行八人晚飯 首先講吓啲食物1 汕頭煎蠔烙 D蠔仔好似有啲味 唔係幾好食 成碟食得一半2 瀨尿蝦 D瀨尿蝦都幾細隻 成碟嘢得麻油、蒜頭同鹹味 無乜瀨尿蝦鮮味3 潮式咕嚕肉 唔夠脆 唔夠香 似糖醋肉多過平時嘅咕嚕肉 麻麻地4 傳統炸蝦棗 由細食到大都未食過咁鬆散嘅蝦棗兼無乜蝦味5 鹵水鵝 +鹵水鵝掌 成枱得呢味正常 不過都係唔凸出 如果呢樣都唔得就成個廚房可以收工6 蠔仔方魚肉碎粥 同煎蠔烙一樣雖則各人對味道都好主觀 但我哋大家食完都有點失望 有啲甚至乎連賣相都唔合格 連最普通杯功夫茶同甜品都比想像中差 最後好奇點解可以咁多正評 睇返個個寫正評果啲都有個共通點 就係可以日日或隔日寫 見過一個可以一日寫七篇 完全浪費咗一個咁優雅嘅地方 重有就係價錢 完全同食物質素成反比 講完 . . . . . .

1 汕頭煎蠔烙 D蠔仔好似有啲味 唔係幾好食 成碟食得一半
4 傳統炸蝦棗 由細食到大都未食過咁鬆散嘅蝦棗兼無乜蝦味
6 蠔仔方魚肉碎粥 同煎蠔烙一樣

2023-02-21 1060 瀏覽
潮州菜食得多,食過先知咩叫正宗⭐️評分:9/10⭐️地道傳統,味道出色🤫但注意,呢間因為食埋環境同服務,另外同品牌的相對性價比更高--✳️鵝三寶 💕必點👍👍👍鵝肝,鵝腸,鵝肉,滷水豆腐濃濃滷水鹹香滑溜綿綿鵝肝爽身鵝腸反而較鵝肉普通--✳️汕頭煎蠔烙👍👍👍好大一個!!大大隻珍珠蠔粉醬炸得好酥脆--✳️沙茶牛河👍👍👍乾炒牛河的朋友河粉掛住濃郁醬汁牛肉軟滑柔軟--✳️香煎本地英䱽魚 (應該是)❌反而最貴的海鮮沒驚喜味道也可以,也挺香像鹹魚🤣🤣--✳️梅汁炆豬手👍👍酸甜醬汁去骨,入口膠質勁濃郁彈口滑溜肥膏🤤🤤🤤🤤--✳️方魚炒芥蘭❌方魚好香但芥蘭偏硬--⭐味道 9/10⭐️性價比 7/10⭐️環境 9/10⭐️賣相 9/10--值得推介!!!!特別適合長輩可電話預約 (樓上樓下層)
潮州菜食得多,食過先知咩叫正宗
⭐️評分:9/10⭐️
地道傳統,味道出色
✳️鵝三寶 💕必點👍👍👍
鵝肝,鵝腸,鵝肉,滷水豆腐
濃濃滷水鹹香

味道也可以,也挺香
像鹹魚🤣🤣

✳️梅汁炆豬手👍👍
酸甜醬汁
去骨,入口膠質勁濃郁
彈口滑溜

⭐味道 9/10
⭐️性價比 7/10
⭐️環境 9/10
⭐️賣相 9/10
值得推介!!!!
特別適合長輩
可電話預約 (樓上樓下層)
汕頭煎蠔烙
沙茶牛河
梅汁炆豬手
2023-02-13 462 瀏覽
適逢朋友生日,我哋一行五人去咗陳儀興尚潮樓食打冷~ 環境非常之雅致,好適合同友人談天說地,享受美食煎蠔餅蠔餅煎得幾好,鬆脆,肥美。可以一試之後幫我地點菜嘅姐姐叫我哋一定要試一下佢哋嘅炸豆腐。炸豆腐呢碟炸豆腐就本身冇咩味道,一定要沾上佢哋啲醬汁。佢哋嗰啲醬汁係清新嘅,但係又唔係話好好食嗰種。豆腐炸得酥脆,但要靠啲醬汁調味。由於冇咩調味,我就略嫌太過淡啦。滷水鵝片滷水鵝片又真係幾入味,下邊中墊住啲豆腐,無論滷水鵝片定係豆腐都非常之入味。美味可口。呢個滷水豆腐就真係好味過炸豆腐啦 滷水墨魚加大腸呢碟又係入醃得好好味,大腸就真係好鬼爽口,好過癮。大家不妨一試沙嗲牛肉炒芥蘭芥蘭炒得幾唔錯,牛肉質感還好,但味道有啲鹹。不過送飯都唔錯嘅 蠔仔粥蠔仔粥有啲魚乾仔同埋啲蠔都大隻嘅。味道還好,略欠鮮甜。整體嚟講環境乾淨企理,係用餐舒服嘅地方。呢一間餐廳不過不失,份量就細咗少少,但食物都唔錯嘅。眼見有幾台都係慶祝生日,應該係食生日飯嘅好地方
適逢朋友生日,我哋一行五人去咗陳儀興尚潮樓食打冷~

環境非常之雅致,好適合同友人談天說地,享受美食

煎蠔餅
蠔餅煎得幾好,鬆脆,肥美。可以一試
煎蠔餅

之後幫我地點菜嘅姐姐叫我哋一定要試一下佢哋嘅炸豆腐。

炸豆腐
脆炸豆腐

滷水墨魚加大腸

滷水墨魚茄大腸

沙嗲牛肉炒芥蘭

沙嗲牛肉炒芥蘭

蠔仔粥

蠔仔粥有啲魚乾仔同埋啲蠔都大隻嘅。味道還好,略欠鮮甜。

滷水墨魚茄大腸
2023-02-10 549 瀏覽
假期早上到花墟買花,行完街有少少肚餓,經過太子潮州老店陳儀興,決定入去醫肚。餐廳有兩層,這次我們坐樓下,樓底夠高,座位都算寬敞舒適。餐牌上面全部都是潮州名菜,好多都想試,可惜我們只有兩個人,最後揀咗:鵝三寶、招牌白桃粿和蠔仔粥。鵝三寶包括鵝肝、鵝片和鵝腸,滷水好入味,唔會太鹹,其中我最喜歡的是鵝肝,夠滑夠肥美,鵝片就啖啖肉,鵝腸爽口,三款不同的口感,全部都好食招牌白桃粿幾特別,喺其他餐廳冇見過,形狀好似心形,粿皮夠煙韌,入面餡料亦非常多,少少甜少少咸,幾好食蠔仔粥入面嘅蠔仔都好新鮮甜美,份量都唔少,不錯 希望下次可以約多幾個朋友一齊試多啲菜式

鵝三寶

招牌白桃粿幾特別,喺其他餐廳冇見過,形狀好似心形
,粿皮夠煙韌,入面餡料亦非常多,少少甜少少咸,幾好食
招牌水晶白桃粿

蠔仔粥入面嘅蠔仔都好新鮮甜美,份量都唔少,不錯

希望下次可以約多幾個朋友一齊試多啲菜式

招牌水晶白桃粿
蠔仔粥
這是一間很受歡迎的中餐廳,主打潮州菜,菜式精緻又美味‼️❤️▫️❥$𝟮𝟴𝟴 生醃瀨尿蝦🥢新鮮的海鮮才能用來生醃‼️餐廳的瀨尿蝦很新鮮,嫩滑的蝦肉輕易地剝落‼️口感有點軟綿綿又「漿口」,一點腥味也沒有‼️👏🏻▫️❥$𝟭𝟱𝟴 傳統炸蝦棗🦐六大顆圓滾滾的蝦棗真材實料‼️👍🏻 金黃色的外表一咬開冒著熱煙,爽口彈牙又有鮮甜味‼️🌬️很美味推薦‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟭𝟭𝟴 汕頭煎蠔烙🦪一端來就香氣撲鼻‼️蠔仔肥美非常新鮮,整個蠔烙充滿蛋香味,很滋味‼️🥰▫️❥$𝟭𝟮𝟴 碧綠川椒雞🐥雞肉很嫩很嫩,每一塊都有麻香味,很喜歡‼️🫶🏻🫶🏻▫️❥$𝟭𝟴𝟴 椒鹽九肚魚🐠熱乎乎的九肚魚雪白的魚肉又鮮又嫩,外層的炸粉香脆可口,口感豐富‼️😋▫️❥$𝟭𝟯𝟴 芋頭焗飯🍚飯粒光亮的色澤炒得粒粒分明,加了不少的芋頭顆粒喔‼️😉▫️❥$𝟭𝟮𝟴 乾貝春菜煲🥬加了不少的乾貝所以相當清甜‼️✨▫️❥$𝟭𝟮𝟬 (𝟱ᴘᴄꜱ) 招牌水晶白桃粿🥢味道不錯,不過沒想像中那般驚喜‼️😝
❥$𝟮𝟴𝟴 生醃瀨尿蝦🥢

❥$𝟭𝟱𝟴 傳統炸蝦棗🦐

❥$𝟭𝟭𝟴 汕頭煎蠔烙🦪

❥$𝟭𝟮𝟴 碧綠川椒雞🐥
雞肉很嫩很嫩,每一塊都有麻香味,很喜歡‼️🫶🏻🫶🏻

❥$𝟭𝟴𝟴 椒鹽九肚魚🐠

❥$𝟭𝟯𝟴 芋頭焗飯🍚
飯粒光亮的色澤炒得粒粒分明,加了不少的芋頭顆粒喔‼️😉

❥$𝟭𝟮𝟴 乾貝春菜煲🥬
加了不少的乾貝所以相當清甜‼️✨

❥$𝟭𝟮𝟬 (𝟱ᴘᴄꜱ) 招牌水晶白桃粿🥢
味道不錯,不過沒想像中那般驚喜‼️😝

• 傳統炸蝦棗
  • 碧綠川椒雞
2023-01-19 2133 瀏覽
朋友介紹陳儀興尚潮樓嘅食物非常好,聽到心郁郁又去食🥳🦪煎蠔烙($118)煎得金黃香脆,蠔肉大粒甜滑,平時對蠔餅麻麻,但覺得呢間整得幾好食😋🐟椒鹽九肚魚($188),魚肉大而嫩滑扎實,推介!🦀潮式生醃膏蟹($時價)配蒜蓉辣汁,配白飯一流!腸胃比較弱,所以只淺嚐蟹螯,蟹肉爽滑鮮甜,試得過😆食潮州菜點少得滷水鵝($188),鵝味濃郁😋 另外仲有鵝腸($168)同鵝肝($228)😆成熟朋友表示要食菜,點咗碟方魚炒芥蘭($118)🥬甜品點咗甜芋泥($45) 同清心丸綠豆爽($45),兩款都唔錯,芋泥杰而香甜;綠豆爽味道清甜,口感略似寒天
朋友介紹陳儀興尚潮樓嘅食物非常好,聽到心郁郁又去食🥳

煎蠔烙

椒鹽九肚魚

🐟椒鹽九肚魚($188),魚肉大而嫩滑扎實,推介!
潮式生醃膏蟹

方魚炒芥蘭
甜芋泥
清心丸綠豆爽
2023-01-08 407 瀏覽
陳儀興尚潮樓聽朋友推薦就嚟試吓依間老牌中菜佢間餐廳屹立喺佐敦成間餐廳真係好爆都幾難訂位㗎一共有兩層看似舊式茶樓裝修首先試吓佢嘅生醃膏蟹聽侍應講呢個就係佢嘅招牌菜佢食落去同韓國醬油蟹有幾分相似佢芫荽同蔥好足料加埋大量生蒜配辣椒食落去有少少辣味整體嚟講真係好好食雖然如此不過賣相麻麻之後就嚟咗一個太極羮太極羮賣相當然適合打卡撈埋就係一碗菠菜羹其實都幾濃味鍾意食菜嘅會覺得好好食最後嚟咗一個尚潮樓一品煲佢成個煲喺集埋好多矜貴食材包括海參 花膠 鮑魚 北菇同埋帶子食到去簡直係奢侈嘅味道到了最後走嘅時候發現咗間餐廳仲有賣蛋捲印象深刻嘅就係有位女侍應仲開埋門送客服務一流👏Dining Experience:9.5/10💰Price:生醃膏蟹 $588 + 10% (時價)太極羮 $268 + 10%尚潮樓一品煲 $538 + 10%📍Address:Mong Kok, Prince Edward Rd W, 177-179 Prince Edward Road West, 陳儀興尚潮樓地下及一樓
陳儀興尚潮樓

尚潮樓一品煲 $538 + 10%

📍Address:

2023-01-05
2023-01-04 482 瀏覽
話說今日去開買花講咗幾日話好想食潮州菜即刻掹咗朋友一齊去!入到去即刻比餐牌上面嘅生醃蟹吸引住氹咗我朋友好耐,佢先肯同我食😂一嚟到其實真係好震撼咁耐以來,淨係食過韓國嘅醬油蟹擺入口,真係有一貫嘅潮州作風!好香嘅麻油蒜蓉味!仲要有少少辣度死火啦,會唔會搞到我以後唔食醬油蟹食完蟹之後,仲叫咗個魚露浸花甲呢個比起頭先嗰個清好多雖然係咁一入口就有花甲嘅鮮味個汁仲可以撈飯🥹真係同啱啱個蟹唔同感覺最後食潮州嘢,點可以唔叫滷水拼盤呀我哋叫咗鵝腸鵝肉,同埋鵝肝鵝肉好嫩滑 鵝腸都好夠爽!一定要推薦!
話說今日去開買花
講咗幾日話好想食潮州菜
即刻掹咗朋友一齊去!

入到去即刻比餐牌上面嘅生醃蟹吸引住
氹咗我朋友好耐,佢先肯同我食😂

一嚟到其實真係好震撼

咁耐以來,淨係食過韓國嘅醬油蟹
擺入口,真係有一貫嘅潮州作風!

好香嘅麻油蒜蓉味!仲要有少少辣度

死火啦,會唔會搞到我以後唔食醬油蟹

食完蟹之後,仲叫咗個魚露浸花甲
呢個比起頭先嗰個清好多
雖然係咁一入口就有花甲嘅鮮味
個汁仲可以撈飯🥹
真係同啱啱個蟹唔同感覺

最後食潮州嘢,點可以唔叫滷水拼盤呀
我哋叫咗鵝腸鵝肉,同埋鵝肝
鵝肉好嫩滑 鵝腸都好夠爽!

一定要推薦!
  • 魚露浸花甲
  • 生醃膏蟹
2022-12-30 332 瀏覽
潮州人當然要食潮州野,這間位於太子的餐廳,他們的潮州菜都好正,而且裝修好有古色古香的感覺,十分適合跟長輩一齊來!餐牌有多款潮州菜式可以選擇,連甜品同飲品都有!生醃膏蟹,平時食韓國醬油蟹就多,今次第一次食潮州菜的生醃蟹!他們的蟹用上膏蟹,每份蟹都有膏,而且係爆膏,加上蒜蓉和辣椒,食落非常香口又惹味!魚露浸花甲,花甲都幾大粒,而且肉都好脹卜卜,能夠食到花甲的鮮甜味,好正!鵝三寶,鵝三寶分別是鵝肝、鵝腸和鵝肉,鵝肝食落爽身,不會好像西式的鵝肝,反而口感更正!鵝腸爽口,有淡淡的滷水味!鵝肉味道濃郁,鵝肉不會好鞋口,味道不錯!老藥桔,老藥桔有點像咸柑桔,雖然顏色好黑不討好,但飲落令喉嚨好舒服,暖暖地咁飲好唔錯!
餐牌有多款潮州菜式可以選擇,連甜品同飲品都有!
2022-12-17
2022-12-27 300 瀏覽
這間店鋪已在搵食名單內很久,但一直未有機會嘗試,今日就嚟吃個午餐試一下他們的味道。 陳儀興尚潮樓的舊店紮根於新蒲崗已有一段歷史,現在由新一代掌舵人將它傳承下去發揚光大。正在研究點什麼菜式,服務員向我們推介「普寧豆醬牛田洋膏蟹」牛田洋位於汕頭市西郊,因地理位置佳能養殖非一般的海產。這個菜式非常和味,首先是蟹身個大,肉質甜美甘香,蟹膏多得很,金黃味甘香,加上普寧豆醬焗製好食到不得了。「鵝三寶」有鵝肉、鵝肝、鵝腸的三寶,鵝片肉質細嫩,散發着滷水的香味,鵝腸爽脆肥美,鵝肝入口溶化,厚薄適中的鵝肝片,柔軟甘香。「汕頭煎蠔烙」我極喜歡的潮州美食,一個看似簡單的普通潮州美食實在是一道不簡單的美食,要做到又香又脆,再加上魚露,真的停不了。「傳統炸蝦棗」和「潮州鮮拆蟹棗」鮮甜、爽彈、美味。最後叫了一個「沙茶牛肉炒粿條」美味,朋友說牛肉比較硬,因為他們不是用肥而是牛肉片,所以比較有嚼口。甜品是「清心丸綠豆爽」和「姜薯綠豆爽」,一頓豐富又美味的午餐。

「傳統炸蝦棗」和「潮州鮮拆蟹棗」鮮甜、爽彈、美味。