2024-02-20 167 瀏覽
屯門美食推介:雞朱寶位於屯門的雞朱寶。豬扒飯的豬扒內嫩,非常美味。蔥油豬扒飯配上雙蛋和凍咖啡,更是絕配。雞朱寶的豬扒飯之所以這麼好吃,是因為豬扒選用的是較厚的豬扒,而且經過了長時間的醃製豬扒在煎炸的時候,火候也控制得非常好,內裡卻依然保持著鮮嫩的口感。蔥油豬扒飯上的蔥油,也是一大亮點。蔥油是用新鮮的香蔥和甜豉油一起熬製的,香味非常濃郁。蔥油淋在豬扒飯上,讓豬扒飯的味道更加豐富。雙蛋是豬扒飯的完美搭檔。雞朱寶的雙蛋,煎得恰到好處,蛋黃半熟,蛋清半凝固,口感非常滑嫩。凍咖啡是豬扒飯的最佳飲料。凍咖啡的冰涼口感,可以中和豬扒飯的油膩感,讓豬扒飯吃起來更加清爽。如果你想在屯門吃到好吃的豬扒飯,那麼雞朱寶絕對是你的最佳選擇。
屯門美食推介:雞朱寶

2023-11-16 268 瀏覽
有時被安排去屯門華都附近上班,都會嘗試附近不同的餐廳,畢竟那是屯門其中一個美食天堂!儘管餐廳很多,試完一輪不同餐廳,最後每星期都會想念的就是雞朱寶和它附近的泰國餐廳。雞朱寶顧名思義,出名的是它的雞和豬扒料理,兩樣都吃過,但我最喜歡他的薑蔥霸王雞飯和它家的湯。我認為薑蔥霸王雞,其中一個精粹是豉油,這間的豉油吸收了雞汁蔥絲辣椒的香味,連帶滑雞一齊食非常美味!還有吸收了豉油精華的芽菜,也是十分送飯!至於湯也有住家的味道,和比較濃厚的陳皮味,喜歡陳皮的人可以試一試!

薑蔥霸王雞飯

薑蔥霸王雞飯
2023-10-04 238 瀏覽
今日又約埋老友去屯門晚餐,大但大家都無話特別想食咩就周圍行下d小店睇下,行到黎華都商場見到呢間雞朱寶個牌幾搶眼,門口睇下餐牌就似一般茶記食既野,主打雞飯同豬扒咁喎,咁就一於試下啦。小店坐位唔夠10張枱,但都有幾張卡位4人枱,餐牌上食物款式都唔算少,除左雞飯同豬扒主打仲有煎肉餅,湯飯同沙律餐都有。厚切豬扒撈一丁老友既選擇,我試左一塊豬扒係幾厚切既,不過底味就唔多夠同埋唔夠鬆化,靠出面d甜豉油吊味,另外配左d蔥油就幾香,老友就覺得一般d。酸甜汁豬扒條飯本身係點左芝士黑松露煎肉餅飯,等左15分鐘左右阿姐話塊肉餅跌左落地,再整過要等或者轉其他,所以就轉左呢個豬排飯,呢份豬扒就不是厚切,邊位就鬆化d,中間位就硬d,酸甜汁就幾好幾開胃,飯黎講都算唔錯軟硬適中。整體黎講食物試左2份豬扒都比較普通,作為招牌菜就失色d,環境黎講都一般,店內都有d小飛飛飛來飛去,一般茶餐廳質素啦。

厚切豬扒撈一丁

厚切豬扒撈一丁

酸甜汁豬扒條飯

酸甜汁豬扒條飯

2023-09-10 299 瀏覽
記得好似之前華都都有雞朱寶,今次重新係華都開,轉左之前轉角個位,試下。諗住食下午茶,不過餐牌無下午茶,只有套餐客飯,但有輕食,不過輕食叫價去到55,咁不如直接叫套飯食。大部份客飯55-60左右,係屯門算中上價錢,未算貴可接受。叫左胡椒豬肚雞湯飯,味道夠,雞份量骨較多無咩肉,75分豉油汁厚豬扒炸雞翼米75分。豬厚得黎唔會鞋,算ok 。 不過飲品要加返3蚊轉凍飲穩陣,熱飲太細杯了。總結下午茶唔會黎呢度,因無茶餐,價錢係午晚餐價錢。 一般野可再翻食外面可煲煙坐狗,幾好。

大部份客飯55-60左右,係屯門算中上價錢,未算貴可接受。

叫左胡椒豬肚雞湯飯,味道夠,雞份量骨較多無咩肉,75分

外面可煲煙坐狗,幾好。