2023-06-05 158 瀏覽
呢間嘢嚟過幾次,貪佢就腳,環境都ok,住宅區來講算係唔錯啦!食品好似冇以前咁好食,唔知是否轉了廚房師傅!啤酒當然好飲啦!送酒嘅小食亦都比較少。總括嚟講一般般,價錢唔算太貴。算係咁喇!
2023-06-04
2023-05-28 228 瀏覽
今日大家都放假,約咗住喺大圍嘅舊同學一齊食飯傾吓計,有好多餐廳我都未試過,作為哋打埋佢特登帶我去食我鐘意嘅西餐,餐廳行酒吧路線,環境舒適🦆BB鴨蕃茄莎莎生菜包(4件)$99清爽嘅蕃茄莎莎加上濃厚嘅鴨肉,夾住爽口嘅生菜,啖啖清爽,好開胃🍄芝士大網菇黑松露意粉 $179賣相好得,大蘑菇上面鋪滿晒芝士,黑松露嘅醬汁非常濃郁,撈埋啲意粉,口感順滑,黑松露醬毫不吝嗇,激發咗成碟意粉嘅香味🐮紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿套餐$289🥔薯仔湯🦢香煎鵝肝配多士半價 +$69薯仔湯濃郁香醇,係打開胃口的最佳拍檔最具驚喜嘅係可以跟餐加$69就可以享受嘅鵝肝多士,鵝肝香滑濃汁,夾埋啲多士一齊食,滿口鵝油的香氣,推薦個主菜紐西蘭肉眼扒,落單時叫左五成熟,廚師都做得啱啱好,夾住焦糖菠蘿一齊食,毫不油膩,半點嘅蔬菜都好新鮮,沙律醋甜甜地好醒胃滿足的晚餐,下次要再來過,趁大圍難得仲可以抬頭便睇得到天空嘅夜晚,多d入來探店享受一下

🦆BB鴨蕃茄莎莎生菜包(4件)$99

🍄芝士大網菇黑松露意粉 $179

🐮紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿套餐$289
🥔薯仔湯
🦢香煎鵝肝配多士半價 +$69

薯仔湯濃郁香醇,係打開胃口的最佳拍檔

• 芝士大網菇黑松露意粉
  • 紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿
2023-05-25 161 瀏覽
同個朋友想去傾偈嘅地方,入到呢間餐廳雖然未算非常華麗,但係裝修不錯、樓底又高!入到去覺得好舒服、冇擠壓感。個人覺得至少起碼裝修有花過心思同埋最重要嘅係服務有禮貌👍就算去到幾靚嘅地方,冇service ,幾好食都冇用⚠️佢仲會遂道菜上,唔會一次過推晒出黎擺到凍晒💕1️⃣頭盤:Parma Ham新鮮,都夠大塊(唔係出面好多西餐廳切到咁細細塊)配露荀,味道match2️⃣阿拉斯加蟹肉餅味道濃,唔腥,配多士食,冇撈麵粉3️⃣西班牙脆皮乳豬非常脆😋唔會淋晒,肉都夠厚,仍然juicy 4️⃣啤酒炸魚薯條唔係用萬年油炸的,冇油益味,魚肉又夠大,2個main course 絕對足夠2個人食!薯條係粗身,口感都不錯!唔會係食空氣咁5️⃣甜品:白朱古力蛋糕甜度適中(本來我就食唔到太甜既野)呢個甜度啱啱好,食飽左都仲食得落6️⃣龍蝦湯,南瓜湯:雖然冇香草喺面,但夠濃的,真材實料7️⃣水果茶:ok(起碼唔會有d什麼西瓜/生果阻晒d位)其實加埋一,人頭$300@,有齊全個set,加上坐得舒服又唔會趕我地走算係抵
佢仲會遂道菜上,唔會一次過推晒出黎擺到凍晒💕

1️⃣頭盤:Parma Ham
2️⃣阿拉斯加蟹肉餅
味道濃,唔腥,配多士食,冇撈麵粉
3️⃣西班牙脆皮乳豬
非常脆😋唔會淋晒,肉都夠厚,仍然juicy
4️⃣啤酒炸魚薯條
薯條係粗身,口感都不錯!唔會係食空氣咁
5️⃣甜品:白朱古力蛋糕
6️⃣龍蝦湯,南瓜湯:
雖然冇香草喺面,但夠濃的,真材實料
7️⃣水果茶:ok(起碼唔會有d什麼西瓜/生果阻晒d位)

算係抵
2023-05-12 214 瀏覽
大圍位置係油站隔離,揸車嘅話好方便☺️大圍站行過嚟就大約7分鐘左右入完油,見門面幾靚,又幾多好評就試下真唔真餐廳嘅選擇都多嘅,意粉🍝pizza🍕牛扒🥩意大利飯🍔🧀🌭🥗🥙😋三文魚Caesar🥗有3大塊煙三文魚擺面沙律菜加上煙肉碎🥓和脆粒粒,增加口感,幾fresh🥬亦加入芝士🧀️波士頓龍蝦🦞意大利粉🍝見個攞盤麻麻地以為伏啦🤦🏻‍♀️點知又有驚喜喎😍首先,龍蝦🦞好靚,加芝士焗至金黃色蟹甘細心拆咗肉,而且都幾多膏🤪加入菇類 洋蔥🧅和萵筍炒至幾惹味👍🏻☺️粉量適中,意大利粉用幼身款雞卷呢個賣相幾靚雞卷中間有煙肉🥓雞肉入口幾juicy和嫩😍伴碟有薯仔🥔加入芝士🧀️sour cream,沙律菜

入完油,見門面幾靚,又幾多好評就試下真唔真

三文魚Caesar🥗
有3大塊煙三文魚擺面

沙律菜加上煙肉碎🥓和脆粒粒,增加口感,幾fresh🥬
亦加入芝士🧀️

波士頓龍蝦🦞意大利粉🍝
見個攞盤麻麻地以為伏啦🤦🏻‍♀️點知又有驚喜喎😍

首先,龍蝦🦞好靚,加芝士焗至金黃色

蟹甘細心拆咗肉,而且都幾多膏🤪

加入菇類 洋蔥🧅和萵筍炒至幾惹味👍🏻☺️

粉量適中,意大利粉用幼身款

雞卷
呢個賣相幾靚

雞卷中間有煙肉🥓雞肉入口幾juicy和嫩😍

伴碟有薯仔🥔加入芝士🧀️sour cream,沙律菜
今日喺沙田考完車,好開心一take pass🤩,於是去咗大圍一間西餐廳慶祝。餐廳距離地鐵站行4分鐘就到,非常方便,有得食乳豬又飲下酒慶祝,好寫意😎。-💛露荀帕爾瑪火腿沙律 $99一上碟就見到有滿滿嘅巴馬火腿,底下有露荀同羅馬生菜,露荀清甜生菜爽脆新鮮,加上巴馬火腿口感柔軟,味道微鹹🥰,做前菜都幾好~-💛西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $229西班牙脆皮乳豬肥瘦適中,皮脆肉嫩,入口即融,簡直不得了😎與平時食嘅中式乳豬有啲唔同,依個乳豬肉質更加鬆化😋,搭配薯仔做伴菜同醬料(有甜醬同帶微酸微辛嘅彩椒汁),係出面唔會食到嘅味道!👍🏻-💛芝士大網菇黑松露意粉 $179忌廉夠creamy,黑松露味道突出,份量亦都十足。意粉有好多野菌,口感唔錯,唔會過於軟爛🤭。大網菇經過芝士烤焗之後,鎖汁得嚟又惹味🤤,整體唔會令人覺得膩,兩個人share 剛剛好🥰。-💛Mojito $88朋友叫嘅依杯Mojito青檸味max,超級refreshing😍。唔苦得嚟仲帶啲青檸檬香,而且有薄荷葉助攻,令人覺得精神爽利,而且解膩消滯🤩。-💛Strawberry Colada $78依杯飲品質地偏濃稠,裏面有士多啤梨、菠蘿汁、椰奶同
露荀帕爾瑪火腿沙律
💛露荀帕爾瑪火腿沙律 $99
💛西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $229
💛芝士大網菇黑松露意粉 $179
Mojito
💛Mojito $88
Strawberry Colada
💛Strawberry Colada $78
依杯飲品質地偏濃稠,裏面有士多啤梨、菠蘿汁、椰奶同牛奶,飲落幾似奶昔,甜度適中😍。個人最鍾意係底部留有一啲果籽,咬落有一啲啲口感,見好多人都有叫,確實唔錯😉。
2023-04-25
露荀帕爾瑪火腿沙律
Mojito
Strawberry Colada
2023-04-26 166 瀏覽
今天早放工,朋友帶我去了一間她光顧過的西餐廳聚餐,店裡一大頂水晶燈,充滿格調。我們點的二人套餐($428)相當豐富。包括沙律、湯、兩個主菜、甜品及餐飲。**意式田園沙律配煙燻鴨胸煙燻鴨胸煙熏得恰到好處,肉質鮮嫩。沙律蔬菜新鮮,搭配意式醬汁非常開胃。**粟米湯 / 龍蝦湯 粟米湯的口感綿密順滑,甜度適中,不會過於甜膩。另外一碗我們升級了龍蝦湯(+$25),充滿濃郁龍蝦的鮮甜味及淡淡的奶油香味。湯中的龍蝦肉肉質亦非常鮮嫩。**紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿(7成熟)肉眼扒十分大份,肉質鮮嫩多汁,搭配特製醬汁更顯美味。焦糖菠蘿則為整道菜增添了一抹清新的甜蜜。**波士頓龍蝦意大利粉龍蝦大隻且肉質鮮美,意粉亦很出色,濃郁的醬汁讓整道菜更顯豐富。**白朱古力蛋糕蛋糕質地細膩,口感濃郁但不油膩。飲品選擇很多,有不同啤酒供選擇。最後我們點了蜜桃水果茶及玫瑰咖啡。水果茶香氣濃郁,甜甜的蜜桃味飲完好舒服。而咖啡的玫瑰味很突出,味道不錯,為這場美食之旅畫上一個完美的句號。整體而言,這次的用餐體驗給人一種愉悅而滿足的感覺。期待下次再光臨!

**意式田園沙律配煙燻鴨胸

**粟米湯 / 龍蝦湯

**紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿(7成熟)

**波士頓龍蝦意大利粉

**白朱古力蛋糕
蛋糕質地細膩,口感濃郁但不油膩。

2023-04-25
2023-04-21 202 瀏覽
因為朋友約去大圍踩單車,專登搵下大圍有咩靚餐廳食返個午餐試左呢間*風車*餐廳裝修型格別緻😍座位闊落坐得舒服午餐時間12:00-15:30價錢算合理我地叫左2個set,分別加左龍蝦湯同煙三文魚田沙律🥗*風車早餐-$92有牛角包, 煙三文魚,德國腸,黑松露炒蛋,煙肉同沙律菜,份量十足🤗暖暖香脆牛角包滿牛油香,沙律菜配上黑醋 好開胃💪🏻寶雲蘇焗雞扒$68雞扒好大塊🤩皮面用芥末醬、麵包糠和香草來焗香,一口食好酥脆,雞扒亦保持肉汁唔乾身😋值得一試餐飲~水果茶同荔枝梳打
因為朋友約去大圍踩單車,專登搵下大圍有咩靚餐廳食返個午餐
試左呢間*風車*

*風車早餐-$92

寶雲蘇焗雞扒$68

餐飲~水果茶同荔枝梳打
2023-04-17 144 瀏覽
收到消費券,一定用來周圍去尋找不同地區的美食。今日下午去完文化博物館,然後尋找一些大圍區的餐廳,見到呢間好似唔錯,就透過google尋找佢嘅位置。今晚早食晚飯,食完都差不多八點,但點知食完後,出面竟然仲有客人喺度等緊位,以為依度比較「僻」,點知都有兩輪食客,口碑都應該唔錯,仲要Full House….今日要了兩個自選套餐,一個是招牌的乳豬,一個是炸魚薯條。餐湯方面,兩款都試咗,除了沒想過龍蝦湯裏面真係有龍蝦肉外(仲要有四至五粒),沒有什麼太大的驚喜。😅雖然前菜同餐湯都沒有太大驚喜,但兩個主菜、甜品飲品卻非常出色!乳豬皮脆肉亂,和鋪在乳豬下面的芝士焗薯有驚喜的配搭(兩款醬料中西合璧,我同先生都好喜歡,可以encore 😋)沒想過炸魚薯條如此大份,令人回想起英國。最後, 看似平平無奇的白朱古力蛋糕有驚喜,配上甜度合宜的水果茶和檸檬茶,為今次晚餐帶來了完美的的句號。P.S. 雖然餐廳是fusion菜,但仍跟西餐要求,逐一上菜。
收到消費券,一定用來周圍去尋找不同地區的美食。

沒想過炸魚薯條如此大份,令人回想起英國。

2023-04-16
生日
  • 西班牙脆皮乳豬配彩椒汁
2023-04-11 113 瀏覽
👧🏻上次食完風車既Dinner 今次食午餐😋發現幾抵食~如果單叫漢堡包外賣 仲抵食🤪下次可以試下-🍴流心藍芝士牛肉漢堡 $79原本唔係太中意藍芝士既味道 聞落有d刺鼻但佢同牛肉漢堡又好夾😍❤唔係好聞到陣味 除左流心外 另外個牛肉好多汁🤭👍🏻午餐套餐包餐湯或沙律 同野飲💁🏻‍♀🥣餐湯是日餐湯係洋蔥忌廉湯 微溫 味道唔錯 🍹水果茶幾好飲❤😋清爽好味又解渴👍🏻📍風車@大圍積存街50號葵偉樓地舖
🍴流心藍芝士牛肉漢堡 $79

午餐套餐包餐湯或沙律 同野飲💁🏻‍♀
🥣餐湯
是日餐湯係洋蔥忌廉湯 微溫 味道唔錯

🍹水果茶
幾好飲❤😋清爽好味又解渴👍🏻

📍風車@大圍積存街50號葵偉樓地舖
2023-04-06 81 瀏覽
Walked pass here with a old friend of mine . So we decided to stop by to have a drink and some snacks . We ordered the snack platter , the sausage and two drinks . One is the yau beer one is the melon sour cocktail Snack platter, made from order good with drinks Sausage with mustard , always a classic. And the portion is nice and big . My fd said she liked the melon sour as well . Good place to have a good time

2023-04-03 90 瀏覽
星期日要出街chill 下enjoy our me time 😳呢到環境氣氛幾好,飲酒都得嗌左兩個晚餐 -🦆BB鴨番茄莎莎生菜包:呢個前菜好開胃,蕃茄好新鮮🍔😙🦀香煎阿拉斯加蟹肉餅:係真材實料嘅蟹肉,啖啖都係蟹,好正!!呢個一定要嗌😃🐷西班牙脆皮乳豬配彩椒汁:好少地方有得食乳豬,呢個西班牙乳豬豬肉質嫩、肥香,乳豬嘅皮都好脆,好味🐠英式啤酒炸魚薯條:邪惡嘅選擇,但又忍唔到手想食薯條。魚柳都幾新鮮,脆薄博既啤酒炸粉,令到魚既口感好豐富~另外晚餐都有餐湯嘢飲✅
呢到環境氣氛幾好,飲酒都得

嗌左兩個晚餐 -
🦆BB鴨番茄莎莎生菜包:呢個前菜好開胃,蕃茄好新鮮🍔😙

另外晚餐都有餐湯嘢飲✅
2023-03-30 73 瀏覽
大圍係其中一個美食林立ge 地區,今次試左風車西餐廳💓流心藍芝士牛肉漢堡佢個漢堡幾厚,同埋中間有流心藍芝士, 非常鹹香💓 跟餐除咗有沙律配菜仲有啲蕃茄同薯條👍🏻風車早餐All day breakfast 有牛角包, 煙三文魚,德國腸,炒蛋,煙肉同沙律菜,仲有南瓜餐湯👍🏻 清新得黎你唔會好油膩👶🏻飲品叫咗熱奶茶同青蘋果茶,唔係用茶包沖,幾香👍🏻餐廳嘅裝修用心,坐得好舒服, 幾適合同三五知己聚舊吹水🩷🩷🩷
大圍係其中一個美食林立ge 地區,今次試左風車西餐廳💓

流心藍芝士牛肉漢堡

風車早餐

飲品叫咗熱奶茶同青蘋果茶,唔係用茶包沖,幾香👍🏻

2023-03-25 63 瀏覽
今日天都未黑就好肚餓見到風車個名幾特別,又係餐廳,又係酒吧,就決定試下啦門口仲有好多酒見到個餐牌,有幾款食物都心思思但係得2 個人,唯有叫一款小食同埋2 個主菜啦首先食個bb 鴨蕃茄莎莎生菜包先沙律菜好新鮮爽口, 個汁加埋蕃茄粒,同鴨肉都好配,食完成個人都開哂胃鴨肉都好嫩滑之後就到菠士頓龍蝦意大利粉開邊半隻龍蝦,個面既芝士焗到金黃色,見到都流哂口水龍蝦肉焗得岩岩好,佢連個鉗位都拆左肉,放埋入去一齊焗,好有誠意👍🏻👍🏻個意粉用左龍蝦汁,加埋菇同蘆筍一齊炒,意粉都好彈牙,個汁調味岩岩好,唔會覺得咸最後,就食埋個煙肉雞卷啦雞肉好滑,中間夾埋個煙肉,可以增加個香口感,佢個沙律菜同車厘茄都好新鮮,配上一個酸酸地既汁,又係好開胃我地今次冇飲到酒,下次要再黎試佢既啤酒先🤭🤭
今日天都未黑就好肚餓
見到風車個名幾特別,又係餐廳,又係酒吧,就決定試下啦

門口仲有好多酒

見到個餐牌,有幾款食物都心思思
但係得2 個人,唯有叫一款小食同埋2 個主菜啦

首先食個bb 鴨蕃茄莎莎生菜包先

鴨肉都好嫩滑

之後就到菠士頓龍蝦意大利粉

開邊半隻龍蝦,個面既芝士焗到金黃色,見到都流哂口水

最後,就食埋個煙肉雞卷啦

我地今次冇飲到酒,下次要再黎試佢既啤酒先🤭🤭

• 波士頓龍蝦意大利粉
2023-03-21 58 瀏覽
一入到嚟,就被巨型水晶燈吸引住,再加上輕快的音樂,好適合同朋友談天說地🤩今日係同老公拍拖仔,2個人就叫左2人套餐 $428🥗意式田園沙律配煙燻鴨胸肉沙律汁係黑醋汁,好開胃,煙燻鴨胸咸咸地黎好有煙燻味,又唔好鞋,好味😋🫕餐湯都有兩款的選擇,分別係龍蝦🦞湯和粟米🌽忌廉湯,兩款湯都好足料,你會食到蝦肉粒。🍝波士頓龍蝦🦞意大利麵🤤真材實料,有半個龍蝦,龍蝦上有加左芝士黎焗🥩紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿🍍(7成熟)醬汁好惹味為肉眼扒加添味道👍🏼之後再食埋焦糖菠蘿🧁白朱古力蛋糕最後一道係白朱克力蛋糕,好完滿🥰另外一提,大家可以係門口的位置見到貼滿晒餐牌,原來係有做早餐、中午和下午茶,價錢比晚餐仲便宜。
今日係同老公拍拖仔,2個人就叫左2人套餐 $428
🥗意式田園沙律配煙燻鴨胸肉

🍝波士頓龍蝦🦞意大利麵🤤
真材實料,有半個龍蝦,龍蝦上有加左芝士黎焗

🥩紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿🍍(7成熟)
醬汁好惹味為肉眼扒加添味道👍🏼之後再食埋焦糖菠蘿

🧁白朱古力蛋糕
最後一道係白朱克力蛋糕,好完滿🥰
2023-03-15 76 瀏覽
大圍油站對面有好多食店選擇,我同朋友平日夜晚係附近搵到呢間西餐店,門面裝修已經同其他食店與別不同,是說明他們做西餐的心意。入到門內既格局亦甚為獨特,已經多年無見過如此堂皇既水晶燈擺設懸掛係天花啦,樓底頗高,唔會令人感到侷促。兩個人,一份前菜,兩份主食,共三份食物,份量剛剛好。意式田園沙律配煙燻鴨胸 $89沙律方面,只要係食材新鮮其實就已經好ok, 所以呢道沙律🥗亦無咩挑剔😀波士頓龍蝦配意大利粉$189黎到主菜,呢道係我特別期待既食物丫!見到好多食評都讚👍🏻!果然龍蝦大大隻,長過我隻🖐🏻呀,有濃濃cream蓋滿龍蝦表面,大大啖肉呢😌意大利粉🍝就中規中矩,整體來說亦是不錯!烤露荀煙肉雞卷$199愛肉之人要食,雞肉與煙肉捲埋一齊,襯上sauce, 咬開啲肉汁好juicy!不過話就話啖啖肉,伴菜亦好有心思,會有沙律菜均衡返,同埋有薄片焗薯襯底,令成道菜既口感、肉菜比例平衡返。

兩個人,一份前菜,兩份主食,共三份食物,份量剛剛好。

意式田園沙律配煙燻鴨胸 $89

波士頓龍蝦配意大利粉$189