2023-03-20 63 瀏覽
喺灣仔返工做咗成年有多,頹飯茶餐廳食得多,慶祝一下大日子,於是黎左飲館食午餐🫶🏻😊喺藍屋附近嘅位置,之前喺隔離飲過咖啡,食過出名嘅餃子🥟,但並冇留意呢度有一間泰國菜🤣餐牌菜名好有特色,各人點咗一個午市套餐前菜選擇了姜太公釣魚餅,太婆請你食鳳爪,魚餅比想像中有驚喜,juicy 而辣辣地!鳳爪係涼菜,好適合熱辣辣嘅天氣🤣主菜泰黃油喇…阿雞及遮個西冷不太冷,雞有啲似西式,配上焗薯仔,主要係泰式辣汁非常出色,有泰國風味😊而西冷都感覺好西式,同樣地都係最出色就係個醬汁飲品就點咗是諗但同青梳梳,其實就係泰式咖啡同青檸梳打,真係好有創意哈哈!😊呢個午餐食得特別放鬆

餐牌菜名好有特色,各人點咗一個午市套餐

呢個午餐食得特別放鬆
2023-03-20 121 瀏覽
這間隱世餐廳位於灣仔藍屋附近,主打新派泰式Fusion菜,店內裝修充滿時尚的東南亞風格,牆身有泰國水上市場的玻璃圖畫,座位以酒吧高椅為主,寬敞又舒適。午市時段有五款套餐,包前菜一款及飲品,亦有酒品供應。下午12時50分前離座更可享九折。這個西冷不太冷 - $178一片片的西冷扒略帶粉嫩,這部位的油花不算多,但分佈平均且有彈性,入口的牛味特別濃郁,有少少黑椒香味,墊著大量泰式沙律,新鮮翠綠的蔬菜有魚露和香料等泰式風味,味道酸酸辣辣好開胃,配即炸的粗薯條金黃酥脆,咬開薯肉好綿密。魚肚分你一杯羹 - $138濃稠的醬汁如羹般,湯清味淡被米粉吸飽,入口鮮甜爽口;較薄身的魚肚富膠質,質感滑爽稠黏,更有爽滑彈牙的香菇和軟滑的鵪鶉蛋,好豐富。靚湯誇啦啦唔試正傻瓜是日為粟米薯仔湯,香甜幼滑的粟米,有一粒粒綿密的薯仔蓉。姜泰公釣魚餅 +$32外酥內嫩的泰式魚餅味道香辣,魚肉中有著檸檬葉香氣、豆角及紅咖喱,好惹味。泰奶奶 & 青梳梳橘紅色的泰式奶茶有獨特的泰國茶香,溫潤順口的煉乳較香甜;酸甜的青檸加碳酸氣泡特別清爽。

這個西冷不太冷 - $178

魚肚分你一杯羹 - $138
靚湯誇啦啦唔試正傻瓜

靚湯誇啦啦唔試正傻瓜
是日為粟米薯仔湯,香甜幼滑的粟米,有一粒粒綿密的薯仔蓉。
姜泰公釣魚餅
姜泰公釣魚餅

姜泰公釣魚餅 +$32
泰奶奶 & 青梳梳
青梳梳

泰奶奶 & 青梳梳
2023-03-20
趁著周末約了朋友到灣仔藍屋逛逛,打下卡(*ˉ︶ˉ*)累了隨機走入一家小店,準備吃個簡簡單單的下午茶🫖,想不到又有意外驚喜~ 餐廳裝修非常特別,大紅燈罩、麻雀造型音響、紅紅綠綠,充滿舊式香港情懷,但是餐廳提供的是新式泰式食物,連改名都特別盞鬼!我們點了: 一起酒過的日子小吃篇~姜泰公釣魚餅 $108煎得酥香,魚餅真材實料,魚肉加入了泰式紅咖喱、香茅葉,加上甜辣醬,味道香辣,充滿泰式風味! 配啤酒一流!泰婆請你食鳳爪 $98是我個人最喜歡吃的泰式小吃~又香又辣又開胃! 份量豪爽,口感爽脆,甜、辣、酸同時衝擊味蕾, 10分過癮!(≧∇≦) 簡直是停筆下來的美味(≧∇≦)冬蔭薯條好L過癮 $68配啤酒必叫! 連皮薯條,粗炸! 金黃香脆,外酥內軟,充滿薯仔香! 面頭佈滿了冬陰功味香粉,配上特色的冬陰功醬,風味十足!點了兩款飲品,慢慢嘆:瀟灑酒幾回?4號 Honeymoon Hoppen Mead 香港城釀的手工啤酒Honey Moon啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒~有別於一般的啤酒,100%純蜂蜜發酵!所以特別香甜,非常適合女士!10號 餐廳特調 My cup of tea 是由earl grey、appl

我們點了: 一起酒過的日子小吃篇~
姜泰公釣魚餅 $108

泰婆請你食鳳爪 $98

冬蔭薯條好L過癮 $68

點了兩款飲品,慢慢嘆:瀟灑酒幾回?
4號 Honeymoon Hoppen Mead

10號 餐廳特調 My cup of tea
是由earl grey、apple 、rose 、lemon 條配而成,味道清香,女士必點,甜甜地,好想嚟多杯!

整體來說,餐廳裝修充滿港式風情,食物高水準,用心烹調,每一道菜色,在這裏渡過一個悠閒的下午非常chill ~更設有happy hour指定啤酒買一送一,非常抵,有興趣的酒鬼們,萬物錯過~!
2022-10-17 877 瀏覽
📍#飲館#MFJ灣仔 #MFJ泰國菜人均消費: HKD180本來想食船麵但又太多人,不過轉角位有間幾新穎嘅泰菜 @yumkwun.hk 又去試試!Lunch menu 有得五款,與其話係泰菜,不如話係多國菜! 不過我都係揀返泰底野! 🇹🇭💯泰黃油喇…阿雞🐔$148烤黃油雞脾!成隻脾金黃色香噴噴,見到都流晒口水!肉質超滑超Juicy,邊邊位啲肥膏望落好多,好香但又唔太肥膩,反而成個層次仲提升咗!最喜歡個雞皮,又香又脆!佢有個garnish其實係泰式辣汁,蘸雞一流!除咗隻雞,佢嘅Side Dish係焗薯同法邊豆都好正,尤其法邊豆,青脆勁正!$148好似好貴,但真係物有所值!⭐️蝦你咁茅🦐+$32睇花睇漏啲蝦餅要加$32😂 Anway,蝦餅真係即炸,炸到好Fluffy,咬落好鬆化!不過蝦味唔夠濃,但都算唔錯⭐️泰奶茶 +$0泰式奶茶就正常啦,有少少偏甜起初見到lunch Menu個價位係覺得有少少貴,不過食完覺得真心值得嘅,食物真係食到佢嘅心機,唔單止靚,仲係好好味!推介✅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #fo

📍#飲館

#MFJ灣仔 #MFJ泰國菜

人均消費: HKD180

💯泰黃油喇…阿雞🐔$148
$148好似好貴,但真係物有所值!

⭐️蝦你咁茅🦐+$32

⭐️泰奶茶 +$0
泰式奶茶就正常啦,有少少偏甜
泰奶奶

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #thaifood #thaicuisine #相機食先 #灣仔美食 #泰國菜
2022-09-24
2022-09-30 466 瀏覽
昨晚,一行人到達位於藍屋附近的一間小店「飲館」,門口已見一個很有特色的招牌,店舖不是很大,怛佈置得很有氣氛,非常適合與朋友飲嘢chill 吓。我哋點了生蠔,香茅蝦,燒乳豬,烏頭魚,燒雞等等…..生蠔非常新鮮肥美,忍不住再encore 多一打。香茅蝦是小店現做的,好有蝦味。至於燒雞,皮脆肉嫩,十分有水準,難怪是signature dish, 推介必食。乳豬是泰式的做法,外皮非常香脆,不過食完就要努力keep fit 喇!烏頭出奇地美味,魚味好濃又鮮甜,湯底也恰到好處!整體小店用心烹調每道菜色,是一個值得再去的地方!
2022-09-29
  • 燒鷄
2022-09-15 390 瀏覽
Tucked away in a small, quite lane of Wanchai (near Blue house) is this hidden gem, a fusion Thai restaurant! We arrived on a Saturday night, and the restaurant was rather quite, maybe due to its location, it’s not easily spotted, so I hope good restaurants like this can be discovered by more people!Food - my friend made all the order so I didn’t get to see the actual names of our dishes - we ordered abalone, Thai style raw prawn, grilled chicken, Tom yum Kong soup and suckling pig! All the food

Food - my friend made all the order so I didn’t get to see the actual names of our dishes - we ordered abalone, Thai style raw prawn, grilled chicken, Tom yum Kong soup and suckling pig! All the food was fresh (especially the prawns) and with amazing seasoning - Thai infused!

We enjoyed our dining experience here with great food and great service!

2022-08-19 505 瀏覽
從網上圖片所見,已覺得這間「飲館」有特色。餐廳位於藍屋附近,大頭蝦的友人還以為是灣仔星街,我說不是啊,是「景星街」,位置是旺中帶靜,很舒適。今次是首次光顧,來吃午餐,訂位時餐廳提供當日Set Lunch menu,前菜 + 主菜 + 飲品,由$118至$168,不設加一。訂位時亦貼心地告知前菜為椰菜花忌廉湯,另魚轉為龍脷柳。另下午2.30~ 3時會有落場時間。菜式的名字改得別有玩味,看到「這個西冷不太冷」就笑翻了。另餐廳不時轉換Set Lunch。椰菜花忌廉湯不錯,喝得舒服。是日我點的是「泰黃油喇...阿雞」,最初看見名字以為是泰式海南雞,之前看到食評才知不是,而且都讚,在a la carte menu亦是廚師推介,就決定一試。兩大件雞份量很足,雞皮香脆,雞肉夠嫩,底下有數件焗薯及豆,畫龍點睛的是那個泰式辣汁,不算辣,但香味十足,加上擺盤精美,開胃非常,推介!友人點的「功意歸條」(即冬蔭功蝦意粉),賣相亦佳,伴碟的是炸了的金菇,有心思!友人的評價是這個意粉是美味兼有驚喜。另一朋友點了「魚肚分你一杯羹」,忘記問評價,也就只放相,但賣相也不錯。可改善的地方,沒有熱飲提供,對於因健康問題不能

菜式的名字改得別有玩味,看到「這個西冷不太冷」就笑翻了
椰菜花忌廉湯

泰黃油喇...阿雞
「功意歸條」(冬蔭功蝦意粉)

魚肚分你一杯羹

可改善的地方,沒有熱飲提供,對於因健康問題不能多喝冷飲的人相對不方便。另外Set Lunch可考慮加入素食選擇。店內主要播放懷舊廣東歌,但我和朋友感覺和餐廳的泰式裝潢/ 氣氛不太匹配,有點不夠chill,可考慮其他選擇。

整體來說都很滿意的,尤其食物質素方面,加上環境,於灣仔百多元吃到這個午飯算划算,看得出老闆和廚師都很用心
,值得一試再試的小店!
椰菜花忌廉湯
泰黃油喇...阿雞
「功意歸條」(冬蔭功蝦意粉)
2022-06-24 782 瀏覽
🦐蝦你咁茅💰$108🥙生菜包住肉碎仔💰$88🥥椰子樹下的小雞雞💰$138🐷豬仔…你泰脆泰巧食💰$358(Belly)🍝當好大隻蝦頭登上冬蔭峰💰$338.⚡️係灣仔附近做完野,同好同事們係附近食個靚晚餐🍽左揀右揀最後搵咗呢間幾得意嘅 @ ,主要俾佢地🥥椰子樹下的小雞雞(個名)吸引到😂所以黎一試究竟😈.⚡️黎得呢到嘅大家,怕且都係酒鬼🍺因為佢地所有酒都有買一送一!🍻同事一聽到即刻雙眼發光,至於飲咗咩就唔係到詳細講,只可以講杯🍑Pecheresse手工啤超對小女子口味,好香甜又清爽嘅桃味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)(對就係細路仔口味),對嗜甜嘅me非常友好🤤.⚡食物方面其實🥙生菜包、🦐香茅蝦肉卷、🥥椰子雞湯都正常水準,小女子最期待嘅🐷脆皮乳豬都不過不失,反而🍝大頭蝦冬蔭公意粉有驚喜,意粉部分酸辣合宜,愈食愈滋味🤤大頭蝦起碼有半隻前臂咁長💪🏻擺上檯個下咪話唔震撼🤡.⚡呢到嘅店員個個都熱情款客,見到你差唔多飲完手頭杯酒🍸就會主動行黎問下一杯想點邊款,雖然地方唔算大,但好岩同fd子黎飲酒enjoy happy Friday~🥂🙌🏻
🦐蝦你咁茅
💰$108
🥙生菜包住肉碎仔
💰$88
🥥椰子樹下的小雞雞
💰$138
🐷豬仔…你泰脆泰巧食
💰$358(Belly)
🍝當好大隻蝦頭登上冬蔭峰
💰$338

生菜包住肉碎仔
椰子樹下的小雞雞

豬仔…你泰脆泰巧食
這家餐廳經過了幾次終於找到機會一試試完就決定一定要好好推介超好味,又抵食😭環境又好‼️希望他們在這個時勢堅持到(/´Д`)/🥘食物方面我們每人點了一份午市套餐名稱超可愛🤣🤣🤣我們分別選了→ 前菜❶生菜包住肉碎仔🌮份量較少,不過肉碎帶有香茅味,而且不會過濃過鹹,一個人食剛剛好!❷蝦你咁茅🦐以香茅支撐蝦肉,外層煎香,肉質爽口👍🏻👍🏻→主菜❶卡邦尼左飲館啦今天最愛最愛!這個完全合我口味!!有著忌廉芝士的香濃但質地完全不膩,而且蒜香味濃郁😭😭😭超好味啊‼️‼️想到就想吃‼️❷泰黃油喇⋯⋯阿雞這個我朋友大愛!外皮夠薄,炸得香脆,雞肉份量超多!有一大塊雞胸及大雞髀,雞胸相對雞髀較「鞋」,但仍然Juicy!! 雞髀超滑😍配上辣汁好惹味😍兩個套餐分別是$128及$148,還包飲品😱😱😱 (去一間限時打卡cafe 又逼又嘈吃完不飽都超過這個價錢了)而且服務員超友善,一開始會跟我們逐樣介紹!!這個大加分啊(*゚▽゚)ノ整間店以懷舊香港作主題一直播著播著廣東歌而且他們還可以下午飲酒有Happy hour!!🍺🍻這個味道!這個環境!這個服務!(重點:這麼好服務不收加一服務費⋯⋯)真的不枉此行你們要堅持到底啊💪🏻💪🏻💪
這家餐廳經過了幾次
終於找到機會一試
試完就決定一定要好好推介
超好味,又抵食😭環境又好‼️
希望他們在這個時勢堅持到(/´Д`)/

我們分別選了
→ 前菜
❶生菜包住肉碎仔🌮

❷蝦你咁茅🦐
以香茅支撐蝦肉,外層煎香,肉質爽口👍🏻👍🏻

→主菜

整間店以懷舊香港作主題
一直播著播著廣東歌
而且他們還可以下午飲酒
有Happy hour!!🍺🍻

這個味道!這個環境!這個服務!
(重點:這麼好服務不收加一服務費⋯⋯)
真的不枉此行
你們要堅持到底啊💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
卡邦尼左飲館啦
泰黃油喇⋯⋯阿雞
小店往往都令人帶來無限驚喜,如果加埋Fusion ,而且水準很好,再加上細心聆聽客人comment, 更加係不之得了!👍🏻🤣開業唔係好耐,位置就係藍屋對面,其實位置唔算難揾,而且門口有個大大的霓紅光管招牌,包唔會認錯🤣🤣來過呢度食幾次Lunch ,每次menu 都唔同,其實個menu 唔係日日轉嘅,只係我隔2-3星期過來又唔同左🤣🤣 之前因為室內無位嘅關係,頭2次我都係同朋友坐係室外,天氣唔太熱其實係好okay , 因為係內街,本身車唔多,再加上天氣好,真心chill。👍🏻👍🏻唯全店採用高椅設計,個人生得矮,坐得耐真係會腳痺🤣🤣🤣(Sor, 我係短人🤣) 最近一次過去,因為5個人,所以我地book 左位,今次真係坐唔到室外位置(因為室外其實得2個位😝) 。第一次坐入室內,先知原來有啲卡位椅係有墊腳位。。👍🏻👍🏻很好🎉🎉🎊🎊(為短人歡呼中。。hooray~~) 而且裝修都好有特色。。👍🏻👍🏻講返啲嘢食先,之前我幾次來都係飲湯+ 食意粉,佢地個磨菇湯真心好飲,有磨菇溶㗎,而今次嘅湯係南瓜🎃湯,湯入面加左黃薑,可惜今次個湯黃薑味重,唔係好飲到有南瓜味,不是我杯湯🤣🤣不過唔緊要,其實前菜仲可以

講返啲嘢食先,之前我幾次來都係飲湯+ 食意粉,佢地個磨菇湯真心好飲,有磨菇溶㗎,而今次嘅湯係南瓜🎃湯,湯入面加左黃薑,可惜今次個湯黃薑味重,唔係好飲到有南瓜味,不是我杯湯🤣🤣不過唔緊要,其實前菜仲可以揀生菜包or 庶蝦🦐(+$22) ,最緊要有選擇👍🏻✔️✅🤣

至於主菜方面,我之前2次都食意粉,其中一次係食蜆意粉 , 啲蜆勁大隻,而且份量都好多,隻隻脹卜卜,意粉口感都很不錯,食完之後講返先知原來佢地日日新鮮入貨,睇過揀過新鮮自然好食啦👍🏻👍🏻 今次,我無試意粉,試左個黃油雞。。。。痴線㗎,個皮點解可以咁薄咁脆㗎,啲雞仲要唔老,肉勁嫩,又香。。🐔🐔🐔🐔,我其實都唔係好識形容,係真心好食,同枱有4個人叫呢個主菜都大叫左(唔係真係大嗌啦🤣🤣) 。。

飲品方面有幾款選擇嘅,奶茶,青檸梳打,洛神花茶等,其他飲品,暫時lunch 未有供應,洛神花茶唔錯呀,可以試下,我多數叫室温👍🏻👍🏻🤣🤣

次次食完小店都會問我地comment , 而且佢地記性超好,仲記得朋友上次話唔夠伴菜嘅薯容,所以唔夠飽,今次薯容份量多左好多👍🏻👍🏻聽小店講原來佢地原先係做啤酒嘅,所以店內都有手工啤賣,而家小試開餐廳,所以會多聆聽客人嘅comment , 而家可以俾你講comment 嘅地方經已好少有,要好好珍惜呀!🤣😝

用料極鮮!必食超特色鹽焗鮮魚🌶招牌惹味肉碎炒飯!-呢間懷舊泰式餐館,田中唔知算唔算隱世,但一定夠隱蔽,夜闌人靜嘅小街,就得呢個招牌着燈。-🥘鹽海中的一尾鮮 (時令$248-$298)1️⃣極用心嘅鹽焗鮮魚,包住各種香料,香而鮮嫩,鹽香調出鮮味,配菜木瓜沙律亦酸辣惹味。2️⃣順帶一提,鮮魚每日唔同,新鮮時令,需要預訂。🍖豬仔...你泰脆泰好食 ($388)招牌菜之一嘅烤乳豬,外皮烤得極香脆,配上泰式辣汁,中和膩感之餘更惹味。🦐蝦在泰汁游 (6隻 $128)用上新鮮生蝦,比平時特別大隻厚肉,鮮甜爽身,伴以惹味泰式酸辣汁,夠開胃。🌶米卵用肉碎炒飯 ($138)鑊氣十足嘅泰式炒飯,粒粒分明,混上辣椒膏同肉碎,辣得黎啖啖豬肉香。🍹鴛鴦戲酒 ($120)、🍺Jasmine Pale Ale ($78)叫得飲館,酒精飲品亦係呢到招牌,鴛鴦汽酒用上泰式奶茶,相當特別,而且亦有唔同款手工啤,選擇極豐富。👍🏻8/10-飲館🗺灣仔景星街3號地下B號舖
用料極鮮!必食超特色鹽焗鮮魚🌶招牌惹味肉碎炒飯!
🥘鹽海中的一尾鮮 (時令$248-$298)
2️⃣順帶一提,鮮魚每日唔同,新鮮時令,需要預訂。

🍖豬仔...你泰脆泰好食 ($388)

🦐蝦在泰汁游 (6隻 $128)

🌶米卵用肉碎炒飯 ($138)

👍🏻8/10
飲館
🗺灣仔景星街3號地下B號舖
2021-11-15 565 瀏覽
之前聽已經來過的朋友說這個飲館氣氛很好,上社交平台看過,裝修吸引,尤其喜愛他們的宣傳語句食字又帶點幽默感。趁着星期一晚冇咁多人7pm嚟到,門口已經有啲熟客。我哋兩個人試咗好多菜,燒乳豬suckling pig 真係入口即溶😋好耐未食過咁正嘅燒乳豬(需預訂)同泰式生蝦,一定要試。另外嘅驚喜係芒果糯米飯🥭唔係用糯米,而係用risotto! 而且食落好香,唔甜又唔肥膩,這個fusion有創意,看得出廚師對自己好有要求👍🏻

2021-11-15
  • Suckling  pig
  • 孫芒芒與甜爺爺的溫馨小插曲
  • 生菜包住肉碎仔
2021-11-13 415 瀏覽
有機會在星期初與同事一試這新派泰菜,裝修令人感覺好有香港懷舊feel,尤其老闆親自調製嘅Cocktail及佢哋嘅手工啤,一個字*掂*食方面,首推原隻燒乳豬,一出枱而吸引所有同事的👀!現場仲有甚多打咭位!值得支持!
燒乳豬
2021-11-13 282 瀏覽
嗰日同幾個閨蜜行過星街,見到有一間新開的食泰國嘢同飲手工啤的餐廳,見到佢裝修好特別,入去食晚餐同埋打卡。我地叫左晚餐,仲有D小食,最緊要仲有我哋最愛的手工啤洒。沙律, 燒魷魚同埋串燒都好好食😋!個年輕老闆仲介紹咗我飲一隻啱lady飲的手工啤,酸酸地又幾好飲喎!
食晚餐同埋打卡。
我地叫左晚餐,仲有D小食,最緊要仲有我哋最愛的手工啤洒。
沙律, 燒魷魚同埋串燒都好好食😋!
個年輕老闆仲介紹咗我飲一隻啱lady飲的手工啤,
酸酸地又幾好飲喎!