2024-04-25 101 瀏覽
黃雨 🌧️ 下灣仔lunch,book咗藍屋對面飲館食泰菜,我地係第一☝️枱客,坐靠牆高枱,侍應姐姐🧍‍♀️皓皓👍🏻,lunch menu三道菜,前菜主菜同飲品,加錢$48升呢例湯變花膠被小雞🐤溶化了,好濃既雞湯 🐔 ,皓暖胃。主菜叫咗意亂菌迷($138),意粉🍝都ok,雜菌皓食,餐飲泰奶茶🥤,夠甜啱我
2024-04-23
花膠雞湯
泰奶茶
雜菌意粉
  • 雞湯
  • 花膠被小雞溶化鳥
原來想去轉另外一間出左名既泰菜食,點知喺等位途中,突然睇到呢間鋪,屯門都以為點解呢度會有一間當舖? 行入去就發現原來係一間fusion泰菜,見個裝修幾好,同埋唔想喺轉角嗰間度等,所以就入去試一試👌🏼唔係講笑,呢間嘢真係值得更多人知道,原本只係叫咗冬陰功薯條、肉碎生菜包同黃油雞。唔係講笑,呢個薯條個醬真係好值得一試,真係可以令到你覺得點解薯條會同冬陰功結合到😬肉碎生菜包:佢唔係傳統嘅泰式肉碎生菜包,而係有少少修改嘅版本,幾嘢味幾特別👌🏼👌🏼呢個黃油雞真係有料,佢個皮煎到極脆,係用刀刮個都會聽到脆皮聲嘅嗰種,最特別嘅係連雞胸都會滴出黃油😬最後因為飲緊啤酒嘅關係,佢呢間舖有好多唔同款嘅啤酒,好多都係香港嘅手工啤,所以我哋叫多咗佢哋個魚餅嚟送酒。完全食得出佢個魚餅唔係出面攞貨拎返嚟,因為入面食得出香茅、蔥、檸檬皮、少少薑嘅味道(戴返頭盔先可能食錯),不過佢個魚餅的確係幾精彩。我哋happy hour入去,啤酒仲要買一送一,完全性價比非常之高,所以佢真係值得更多人知道👍🏼

冬陰功薯條

2024-01-27
冬陰功薯條
  • 冬蔭薯條好L過癮
2023-10-30 880 瀏覽
上星期五(27/10),公司喺度搞咗個happy hour(下午三點至六點),同啲支持多年嘅商業夥伴飲番杯。飲館嘅環境夠晒特色(啱晒我哋啲半唐番公司),有本土懷舊風味但又有商業水準,飲品同食物都一流。店主又親力親為,招呼客人。最欣賞就係佢哋嘅原隻燒乳豬(搞派對,影相一流),「姜太公釣魚餅」,「泰黃油喇阿雞」(送白酒一流),同埋「和牛西冷不太冷」(送紅酒正到暈)。價錢一啲都唔貴,我哋三四十人,則爆咗個場,企到出門口,都係一萬蚊多啲埋單,認真超值!反正班老細鍾意飲嘢,下次一定會再返嚟搞多幾場。🍷🍺🐖🥩
2023-10-27
$300 (其他)
  • 這個西冷不太冷
  • 泰黃油喇…阿雞
這是一家地點不容易找到的泰國餐館。食物水平很高。看得出用心烹調。乳豬真是無可挑剔。 薯條炸的剛剛好。魚餅味道很鮮味。雞翼很恨美味。 色香味俱全。值得推薦。但是空間不是太大。人多的時候會出現背部撞背部的情況。老闆也恨友善。

但是空間不是太大。人多的時候會出現背部撞背部的情況。

老闆也恨友善。
  • 蝦你咁茅
  • 這個西冷不太冷
  • 泰黃油喇…阿雞
2023-10-01 546 瀏覽
👧🏽前幾日同同事一齊去左灣仔見客,食飯時間到到都好多人,最後見到一間泰國野唔洗排隊就揀左佢,不過室內都冇曬位,要坐出面。係有少少熱嘅,不過對面就係藍屋,個景都唔錯😆我同同事都叫左個午市套餐$138 包以下餐品✨ Soup of the day 個日既soup of the day係好重南瓜味既湯,飲落唔會太膩,又有啲creamy,幾好飲👍🏼✨Tom Yum Shrimp Pasta 香親父老 冬蔭功第一次食冬蔭功味既意粉,而唔係湯,啲意粉煮得岩岩好,唔會太淋 ,同埋好重冬蔭功味,有幾隻大蝦同啲菇片,幾值得一試!✨Lime Soda青梳梳 & Thai Tea泰奶奶嘢飲方面,因為我地坐係室外,我就叫左杯青檸梳打,解解渴,同事就叫左杯泰式奶茶,味道正常發揮🤣

我同同事都叫左個午市套餐$138 包以下餐品
✨ Soup of the day

✨Lime Soda青梳梳 & Thai Tea泰奶奶

2023-09-28
2023-09-24 481 瀏覽
餐廳叫’飲館‘,顧明思義就知係飲野傾計既好地方,一場黎到點都叫杯酒chill下🤣夜晚8:30前買一送一,侍應好有耐性咁介紹唔同酒俾我地認識,我依d入門級既比較鍾意飲甜少少既,就試左侍應推薦由蜂蜜發酵釀造出黎既酒,易入口既蜂蜜酒係到要讚下服務🙌🏻我覺得成個交流過程好好,我地兩個新丁唔識野問多幾次侍應,佢都好有禮貌好好笑容👍🏻野食就決定試吓佢哋既人氣菜式,我就揀左No.1同No.5同埋揀咗串串燒試下首先要讚下佢既豬頸肉,好好味😍😍一大塊豬頸肉串埋一齊,茶上泰式辣醬好香口,我同朋友切開左share,但我地好後悔冇一人一串😂大啖大啖咬先爽,由於好食既關係,我地係有叫多一串🤣飲下酒食下好味既串燒傾下計,成件事好chill😎至於No.1 黃油雞…同我之前食既黃油雞比較下,我覺得相對冇咁出色,雞髀冇我預期之中滑嫩,同埋肉比較少肥膏多,今次兩個人食半隻雞我都覺得唔夠,性價比麻麻地呢而No.5 蝦兵蟹將,蟹肉量ok架,d蟹肉係肉眼可見,微辣同埋淡淡油香,但鑊氣可以再勁d,成個飯再乾爽d就更好食餐廳裝潢裝飾有特色同埋特別既菜式名,睇得出有心思,上菜既餐具都令我好有驚喜,為餐廳增添懷舊復古玩味,而我去既依一
Citi Brews

豬頸肉
泰黃油喇...阿雞(Half)
蝦兵蟹將
餐廳裝潢裝飾有特色同埋特別既菜式名,睇得出有心思,上菜既餐具都令我好有驚喜,為餐廳增添懷舊復古玩味,而我去既依一晚舖頭播既每一首歌係香港歌手既歌😎加分
2023-09-07
Citi Brews
豬頸肉
Happy Friday揀左喺灣仔藍屋附近嘅飲館✨呢度大玩香港懷舊🇭🇰x泰菜🇹🇭🍴仲有多款本地手工啤酒揀!Happy Hour所有酒精買一送一,啱晒同朋友邊飲野邊吹水🍻✦ 姜太公釣魚餅$65手打魚肉入面加左紅咖哩同豆角等材料。整體嚟講都幾彈牙,但個人就麻麻哋個浸香茅味,所以覺得一般🐟✦ 泰黃油喇…阿雞 (半隻) $188見好多人推介呢款招牌菜👀2隻大雞髀同薯仔法邊豆一齊焗,雞皮脆卜卜,肉質都夠嫩滑✨

✦ 姜太公釣魚餅$65

✦ 泰黃油喇…阿雞 (半隻) $188
🔅飲館🔅灣仔🔅小酒館🔅係灣仔附近搵野食,見到有生啤同鬼馬menu,覺得個vibe好岩,於是興高采烈去幫襯!同老細Justin傾計知道佢嘅目標係做高質小店,雖然之前疫情真係捱得好辛苦,但依家都做到有聲有色~我覺得都好成功!食物好高質,個蜆好耐無食過咁新鮮,問落先知佢係每朝新鮮去灣仔街市買材料,梅嘅會丟,所以粒粒都脹卜卜!所有海鮮都係,唔用批發貨,所以佢話有啲菜式要特別預訂,就係因為佢要去街市新鮮攞貨~講下我果日食左咩~🔅 辣椒靚蜆跨啦啦好惹味嘅泰式辣醬,加上新鮮九層,所以偏甜唔太辣,好好食~啲蜆超級新鮮,粒粒脹卜卜juicy爆,完全無沙無腥味!我地用個泰式辣汁再點蕃薯條,唔俾店員收走😂🔅泰黃油喇… 阿雞超推介嘅主菜,因為塊雞皮真係超級香脆,又薄又香口,完全唔油膩!雞肉,真係好嫩口多汁 佢個醬汁亦都係超級好食,有香茅,雖然話有泰式辣汁,但係一啲都唔辣~🔅 冬蔭薯條好L過癮呢一個薯條都做得好出色,薯條唔會話太幼身,所以薯條掛汁得來又夠口感但係個冬陰沙律醬先係重點,我每一啖都會點好多醬😂🔅 甜薯你無陰功個名係有啲無厘頭,但係番薯條係厚切,無冰雪味,新鮮炸起,都好香脆!餐廳配茄汁,但係我就全部用
🔅飲館🔅灣仔🔅小酒館🔅

講下我果日食左咩~

🔅 辣椒靚蜆跨啦啦

我地用個泰式辣汁再點蕃薯條,唔俾店員收走😂

🔅泰黃油喇… 阿雞

🔅 冬蔭薯條好L過癮

但係個冬陰沙律醬先係重點,我每一啖都會點好多醬😂

🔅 甜薯你無陰功
個名係有啲無厘頭,但係番薯條係厚切,無冰雪味,新鮮炸起,都好香脆!餐廳配茄汁,但係我就全部用蜆汁去配搭,好食10倍!

🔅 飲館泰串燒蠔
蠔好大隻,肥美鮮甜,鮮味為主,有少少香茅點綴,好好食!

🍻🍻🍻🍻

另外小酒館做緊買一送一啤酒優惠,佢除咗有本地手工啤,Lovecraft,carbonbrew,亦都有自己釀製/品牌嘅Pale Ale,清爽!

佢另外亦都有閣樓釀造嘅高質 Gin & Tonic!個Gin有茉莉香片茶香,好好味!Justin特別推介,整杯都係本地製造,值得支持!

好鍾意同老細傾偈,理解下佢經營理念,又可以識個朋友~大力支持!

飲館

網址: https://s.openrice.com/QrbS0z1O5W0~uZ5MGAA
地址: 灣仔景星街3號地下B號舖
電話: 92439959
=====================
#灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔美食地圖 #酒吧 #灣仔酒吧 #酒吧推薦 #特色餐廳 #黃油雞 #冬蔭 #冬蔭辣醬 #蜆 #泰式辣蜆 #燒蠔 #閣樓釀造 #手工啤酒 #手工啤酒香港 #飲館 #灣仔必去

@yumkwun.hk
@mezzaninemakers

2023-06-05 132 瀏覽
餐廳嘅裝修大有香港嘅股價情懷,食泰國菜,別有一番風味BEER: LITTLE RICH LUPULINS v.12 CARBON BREWS ABV 6% HAZY IPA是一款帶有濃厚啤酒花味的啤酒,口感濃郁,帶有柑橘果香和微甜的口感,帶有一點苦澀的餘韻。HOMEMADE THAI FISH CAKES泰式自製魚餅是一道由魚肉和紅咖喱製成的小吃,口感鮮美,帶有一點辣味。魚肉被剁碎後,和紅咖喱一起製作成魚餅,香氣四溢,外酥內嫩,是一道十分開胃的菜品。SWEET POTATO FRIES甜薯薯條是一道口感鬆脆、外酥內軟的小吃。這種薯條的甜味比普通薯條更濃郁,口感Q彈,適中的鹽度更能突顯出甜薯的香氣和口感。搭配番茄醬,甜中帶酸,更能激發味蕾。THAI ROASTED YELLOW CHICKEN泰式黃油烤雞是一道口感豐富的菜品,烤雞肉質鮮嫩,烤薯更是酥脆可口,法國豆的口感清爽,搭配泰式辣汁,辣中帶甜,味道十分香醇。
餐廳嘅裝修大有香港嘅股價情懷,食泰國菜,別有一番風味

2023-05-30 80 瀏覽
呢日同朋友黎個港島一天遊,其實灣仔已經去過好多次,不過藍屋呢邊去都未去過,其實如果唔係朋友講,我係直頭唔認識呢度,好開心今日朋友帶我黎,好有渡假嘅感覺,事先上網搵左呢間餐廳,依間餐廳好有懷舊風味,係食泰國菜。姜泰公釣魚餅($108)魚餅係店鋪手打的,當然要試一試,魚餅有四件,大大件,炸得很香脆,而且魚味濃郁,配上泰式酸辣醬一流。泰婆請你食鳳爪($98)呢個係泰式無骨鳳爪,鳳爪爽脆,亦都有蘿蔔絲同洋蔥,配上泰式辣汁調味,都幾辣,呢款食物餐牌上有三隻辣椒的辣度,辣得黎非常惹味。泰黃油喇 阿雞 半隻 ($188)點都要食番個主菜先夠飽,上網見到好多人點呢個雞,所以就試一試,加上本身非常喜歡吃炸雞,其實炸雞已經吃過很多次,不過這裡的炸雞仍然能帶給我們驚喜,皮炸得非常脆口,而且薄脆的口感非常吸引,而且雞肉很juicy,雞脾嫩滑,雞胸的部位都唔會鞋口,這個雞相當有驚喜,而且碟上會有泰式辣醬,配雞有另一番滋味。飲品方面,我們點了泰奶奶($48),泰式奶茶,奶味很香,甜度適中,與茶比例剛剛好,另外點了泰檸檸($48),是青檸茶,非常Fresh。這間餐廳食物質素高,份量多,都幾抵食,而且職員有禮貌,餐廳

姜泰公釣魚餅($108)

泰婆請你食鳳爪($98)

泰黃油喇 阿雞 半隻 ($188)

這間餐廳食物質素高,份量多,都幾抵食,而且職員有禮貌,餐廳會播放懷舊音樂,與灣仔藍屋活化區很配,食飽之後我地就去藍屋果邊行下,呢日好熱,離開餐廳冇幾奈已經出哂汗。

2023-05-27
2023-05-30 68 瀏覽
姜太公釣魚餅$108魚餅一定是泰國菜中最常見的街頭小吃,泰式香料+紅咖喱醬將魚肉打成入口爽彈的魚餅,大力推薦的小吃~炸蕃薯薯條 $68餐單上叫做「甜薯你無蔭功」,名稱好特別,其實就是蕃薯條+茄汁,送酒一流的小食~泰黃油...阿雞$188餐廳牆上的「馳名推薦榜」之一,雞皮非常香脆可口,雞肉又滑嫩,加上泰式辣汁食變成一道泰雞料理~沒想到雞汁啖啖都爆出黎,正~Craft Beer No.3 & No.5兩杯手工啤酒的果味及啤酒花味都好突出,還有好多款手工啤酒可以選擇,下次不坊再選其他~
姜太公釣魚餅$108

炸蕃薯薯條 $68

泰黃油...阿雞$188

Craft Beer No.3 & No.5

2023-05-30 74 瀏覽
灣仔區真係有好多特色既小行橫街而每一個小行橫街都有好多特色野食今次要為大家介紹既係 - 飲館飲館係位於灣仔景星街3號地下 佢係近藍屋附近餐廳主打食泰菜為主今次分別點左:- 甜薯你無蔭功- 泰婆請你食鳳爪- 豬仔...你泰脆泰巧食- 炒飯重點推介:豬仔...你泰脆泰巧食:佢其實係乳豬黎師父燒到個皮金黃色 食落勁香脆勁juicyLocation : Wan ChaiPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
灣仔區真係有好多特色既小行橫街

食落勁香脆勁juicy

Location : Wan Chai
Price : $200-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
🍺飲館Yum Kwun位於藍屋旁邊小巷的酒吧餐廳。裝潢設計充滿亞洲懷舊風味:經典墨綠色地磚、麻雀喇叭、舊式吊燈等, 輕聲播放着香港的懷舊金曲,猶如時光倒流到60年代🀄🎐飲館主打泰國FUSION菜和各種酒類,餐牌玩味十足,所有菜式名都充滿地道心思,會令香港人有共嗚。在週末下午,我試了Brunch Menu唔好空肚食早餐系列,供應時間12:30pm-4pm (食品全部有八折)🍠甜薯你無蔭功($68)香脆可口番薯條新鮮熱烘烘出爐,吃得出地瓜自然的甜味,完全令我對番薯條改觀 🐟姜泰公釣魚餅 ($108)有4大塊的煙軔泰式魚餅,啖啖魚肉混合檸檬葉、辣椒、豆角等,配上泰式紅咖喱,實在『泰美味』🍗泰黃油喇...阿雞半隻($188)黃雞的金色脂肪豐富,雞皮香脆,肉質細嫩帶有油香,配上焗薯、法邊豆和泰式辣汁,滋味鮮美☕Thai Coffee 是諗但 ($48)清淡的咖啡沒有苦味,甜度偏高,加入冰塊稀釋後味道很甘甜🍸Lime Soda 清梳梳 ($48)原隻Lime混入無糖味Soda,清爽解渴(All prices are subject to 10% service charge)服務充滿濃濃人情味,老

🍠甜薯你無蔭功($68)

🐟姜泰公釣魚餅 ($108)

🍗泰黃油喇...阿雞半隻($188)

☕Thai Coffee 是諗但 ($48)
清淡的咖啡沒有苦味,甜度偏高,加入冰塊稀釋後味道很甘甜
🍸Lime Soda 清梳梳 ($48)
原隻Lime混入無糖味Soda,清爽解渴

服務充滿濃濃人情味,老闆和熟客有講有笑,依份人情味應和藍屋一樣被列為香港一級歷史文化😁

📍飲館Yum Kwun
灣仔景星街3號地下B號舖
(港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約5分鐘)
工作壓力大同住附近嘅friend約好一齊飲嘢諗住輕食決定試下呢間小巷酒吧feel嘅餐廳.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .✨甜薯你無陰功 $68蕃薯條好特別 無陰功唔會辣🤣 香脆可口.✨泰婆請你食鳳爪 $98鳳爪、紫洋蔥配上泰式辣汁 呢啲天氣食冷盤冰冰涼涼降溫又開胃.✨青檸梳打 $48中規中矩 夏日必點😋.✨泰式長島冰茶 $98 比普通長島冰茶增添小小甜度 值得一試🤤.📍飲館灣仔景星街3號地下B號舖
工作壓力大同住附近嘅friend約好一齊飲嘢
諗住輕食決定試下呢間小巷酒吧feel嘅餐廳
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
✨甜薯你無陰功 $68
蕃薯條好特別 無陰功唔會辣🤣 香脆可口
✨泰婆請你食鳳爪 $98
鳳爪、紫洋蔥配上泰式辣汁
呢啲天氣食冷盤冰冰涼涼降溫又開胃
✨青檸梳打 $48
中規中矩 夏日必點😋
✨泰式長島冰茶 $98
比普通長島冰茶增添小小甜度 值得一試🤤
📍飲館
灣仔景星街3號地下B號舖

2023-05-27 48 瀏覽
朋友食過呢間幾好食介紹左我去試下呢個fusion泰菜, 一去到睇menu覺得佢地改名都幾有心思🤣d名都改得幾得意💚姜泰公釣魚餅 - 呢個魚餅都幾濃味, 夠乾身香口, 不過我食到一條魚骨仔, 可以話係真材實料又可以話佢拆骨拆得唔小心😂🤣💛蝦兵蟹將 - 呢個炒飯係menu到寫左係用蟹肉同蝦油炒, 食落真係有陣陣蝦油味! 😀 蟹肉係食得出ge, 不過就可能碎左d所以食落一絲絲咁. 個炒飯係乾身個隻, 都唔錯幾好味既, 同魚餅一齊食, 個飯就感覺淡味d.💚泰黃油啦…阿雞 - 佢係有2隻雞髀配左法邊豆同焗薯. 雞髀焗到同皮好脆! 雞肉都算滑. 都係唔算濃味, 但我自己幾中意食呢類烤雞就覺得幾好食. 個焗薯我覺得整得好好味, 外脆內軟! 豆就普通正常🤣 menu話配左個泰式辣汁但其實食落就唔係好覺既🤔 係有少少蒜蓉味咁洛神花茶 - 我就嗌左呢個, 朋友嗌左青檸梳打. 洛神花茶酸酸地, 唔會好甜, 都幾解膩. 💰人均消費:300-350個人覺得佢定價較高份量唔算多, 但食得出係有心機同埋好味既. 服務都好好, 店主2人都係笑容滿面! 環境都幾有特色, 係行懷舊風, 仲一直播住歌

💰人均消費:300-350