2024-03-08 1664 瀏覽
不常去吃新加坡菜 但之前來過覺得很不錯就再來了沒想到這裡的格局有點改變以前是偏向快餐形式食物種類大多是麵、飯和小吃類但現在竟然有一些比較複雜的菜而且也增加了圓桌 更方便三五知一起來店內依然以白色做主調也用了木及綠植圖案等元素整體裝修風格偏簡約休閒🔹️ 叁岜拉拉 $138用叁岜醬來炒花甲份量比我想像中多很多我很喜歡它濃郁的叁岜醬味道感覺用來拌飯 或者炒都會很好吃🔹️ 白雪牛油骨 $128這種配搭很有創意在豬排骨上灑滿白色椰絲和奶酪粉每一口都能品嚐到牛油的香氣肉質軟腍 椰絲令整體味道更清新中和了牛油的膩感🔹️ 板麵 $88標榜是正宗板麵使用手工製麵條配上濃郁豐富的高湯裡面有江魚仔、碎肉、菇和溫泉蛋等多種配料有肉又有蔬菜很均衡特別想稱讚菇預先已炆得很入味 好吃🔹️ 美祿爆炸 $58有大量朱古力脆脆還有美祿曲奇 味道很濃郁好好喝🔹️ 玫瑰露恐龍 $48配上美祿粉的玫瑰露喝的時候要小心表面的美祿粉不能像我忘了閉氣 所以灑了點出來這杯飲品沒美祿爆炸那麼濃和重口味口味比較清新一點
不常去吃新加坡菜
但之前來過覺得很不錯就再來了
沒想到這裡的格局有點改變
以前是偏向快餐形式
食物種類大多是麵、飯和小吃類
但現在竟然有一些比較複雜的菜

🔹️ 板麵 $88
標榜是正宗板麵
使用手工製麵條
配上濃郁豐富的高湯
裡面有江魚仔、碎肉、菇和溫泉蛋等多種配料
有肉又有蔬菜很均衡

不能像我忘了閉氣 所以灑了點出來
這杯飲品沒美祿爆炸那麼濃和重口味
口味比較清新一點

2024-01-17 1990 瀏覽
放假嚟銅鑼灣搵朋友食晏,朋友愛吃新加坡菜,帶咗我嚟邊寧頓街呢間「A.T.A.S」。據說餐廳係由新加坡人主理,主打多款地道家常麵食和小吃。餐廳位於二樓,店內裝潢優雅,以白色簡約風為主,配上場內嘅傢俬和擺設,甚具設計感。餐廳採自助形式落單,我哋每人揀咗份 Set Lunch ($88@),套餐送咖啡/茶或汽水,另外亦可以優惠價加配小食。沙爹米粉 (+$10)  廚師喺米粉面頭澆上大量沙嗲醬,用料非常澎湃,米粉彈牙富嚼勁,配料有蝦仁、肉片、魷魚、蔬菜和豆卜等,沙嗲醬濃而不油,鹹、甜、花生香和辛辣味完美融合。至於另一客午餐就揀咗海南雞飯,雞件份量十足,雞皮富彈性,雞肉嫩滑有雞味。米飯以濃郁雞湯煮成,飯身粒粒分明,香料香氣突出。加咗兩款小食,咖椰吐司 ($38) 同 水粿 ($24),多士烘得好香脆,咖央醬椰香味重,唔會過甜。水粿用白米磨漿製成,面頭放咗啲菜脯、蔥粒同辣椒,入口鹹甜帶辣,風味超讚👍飲品點咗杯柑桔水,入口好 fresh,好清新,酸香解膩;斑蘭咖啡用上新鮮斑蘭汁炮製,質感醇厚,香味獨特。
1K
2023-12-17 2328 瀏覽
今日同事帶我嚟食新加坡菜Weekday Lunch Set $88 每個set $100有找 都幾抵食沙爹米粉 Satay Bee Hoon +$10上枱嗰吓有被震撼到🤯好似成兜沙嗲醬車咗落去 每條米粉都被包圍住啖啖都係好濃郁嘅沙嗲味🥹配料有肉, 蝦, 魷魚, 豆卜, 菜魷魚好爽口 幾有驚喜肉脞麵 Bak Chor Mee類似肉燥麵 而味道有啲複雜 酸酸辣辣咁炸雲吞嘅内餡超級實在 就係滿滿嘅肉同埋蝦 丁點嘅空氣都沒有😂外層炸得夠香脆 唔錯唔錯水粿 Chwee Kueh $24好得意嘅東東白色個底少少軟糯 面頭就係菜莆 幾惹味咖椰吐司 Kaya Toast $38 美祿爆炸 Milo Explosion $58係美祿恐龍嘅升級版一杯濃郁嘅美祿 加上一層粉 再有啲可可球同oreo 直頭係一份早餐嚟😂超級滿足
今日同事帶我嚟食新加坡菜

美祿爆炸 Milo Explosion $58
係美祿恐龍嘅升級版
2023-12-14
2023-12-13 1467 瀏覽
昨晚我去了位於銅鑼灣的A.T.A.S餐廳,對於很久沒有品嚐新加坡菜的我來說,這是一次非常期待的用餐體驗。餐廳的環境長這樣。 menu很有質感。 黑胡椒辣椒老虎蝦超多老虎蝦,而且每隻都超大!!老虎蝦搭配著濃郁的砂拉越黑胡椒醬。這款醬料並不算辣,所以就算很怕辣的朋友也可以嘗試。蝦子和醬汁的香辣味道相互襯托,很搭!!白雪牛油骨牛油骨帶有一絲絲的甜味,而且肉質很多。每一口都能品嚐到牛油的香氣。海鮮板麵份量十分豐盛。裡面包含了大蝦、青口、蛋、小魚乾、菇等多種海鮮和配料。板麵的口感彈牙,搭配著鮮美的海鮮,讓人一口接一口。此外,我們還點了升級版的美祿爆炸和玫瑰露恐龍。玫瑰露恐龍是我首次嘗試的,配上美祿粉的玫瑰露,味道很獨特,美祿粉把整杯玫瑰露提升到另一層次。

餐廳的環境長這樣。

menu很有質感。

黑胡椒辣椒老虎蝦
超多老虎蝦,而且每隻都超大!!

老虎蝦搭配著濃郁的砂拉越黑胡椒醬。

白雪牛油骨

海鮮板麵

2023-12-11
  • 黑胡椒辣椒老虎蝦
2023-11-20 1764 瀏覽
🍽️A.T.A.S今日約咗朋友食晚飯,諗起有好一段時間冇食過正宗嘅新加坡菜,又咁啱嚟到銅鑼灣見到呢間A.T.A.S,位置方便,睇落又覺得幾有特色,所以就決定試吓~由於我哋係平日嘅六點幾左右度,餐廳微酸好多人,感覺上比較清靜,適合靜靜地食飯傾吓偈~💓🦑鹹蛋蘇東($138)原來蘇東=魷魚嘅意思!一上菜見到炸到金黃嘅鹹蛋黃魷魚就即刻心心眼😍香脆金黃嘅酥炸皮有豐富嘅鹹香蛋黃醬味,再包住新鮮嘅魷魚,口感同味道都一流!🍚叁岜炒飯($138)呢個炒飯十分之有驚喜💓炒得粒粒分明之餘仲好香口,每啖飯都係豐富嘅味覺享受,而且入味得來又唔會太鹹,配料重用上咗唔少海鮮,特別欣賞佢嘅蝦仁,好彈牙👍🍖白雪牛油骨($128)首先嚟講,佢嘅賣相已經係好吸引,豬扒骨上面鋪滿白色椰絲同奶酪粉,令人感覺好友冬日氣氛🤣食落去佢唔算話好濃味,但係勝在肉質夠腍身,易於咀嚼🥤美祿爆炸($58)美六恐龍就飲得多,呢款係升級版嘅美祿恐龍,除咗美祿粉之外,仲有埋美祿夾心餅同埋美祿波波,又飲得又食得🫶🏻🥤斑斕奶茶味道偏甜,有香濃嘅斑斕味,一飲就知道係新加坡風味💰人均消費:約$250
🍽️A.T.A.S

🦑鹹蛋蘇東($138)

🍚叁岜炒飯($138)

🍖白雪牛油骨($128)

🥤美祿爆炸($58)

🥤斑斕奶茶
味道偏甜,有香濃嘅斑斕味,一飲就知道係新加坡風味

💰人均消費:約$250
4天前 0 瀏覽
月亮河粉,全黑色,哈哈哈哈見到第一眼有的嚇親,真係好黑,一起煮既海鮮好多,河粉煮得好彈牙,比較煙韌,黑色醬油味偏甜味,食到尾會有d食唔落;必叫脆皮鹹蛋排骨,出面好脆,而且鹹蛋黃味好香,會有d似蒜香骨加鹹蛋黃,中意鹹蛋黃既朋友會中意這道餸應該;蠔烙唔推薦呢度食,唔抵。
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-150-白色為主嘅裝修 已經比人一種舒服嘅感覺🤍今次就叫咗$88平日午市套餐😋包一款主食🍴同飲品☕️-🤍板麵 $88麵質闊得嚟有啲煙韌🍜個湯有啲奶奶哋嘅感覺配上半熟蛋🍳口感豐富仲有冬菇肉丸🐽菜心🥬魚乾🐟清淡健康又特別🥰味道🌕🌕🌕🌗🌑-✨咖椰吐司(+$38)多士烤得好脆🍞有黑糖味裡面嘅咖椰同鮮牛油熱辣辣🧈好邪惡 好好食🤤味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍喇沙 $88佢有米線同米粉油麵可供選擇咁今次就揀咗米粉油麵🤩湯底偏辣🌶️配料都有唔少有魚蛋魚片豆卜等等😍由於當日肚痛 所以食得一啖🥲所以評分都係根據朋友形容味道🌕🌕🌕🌕🌑-整體味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$100-150
配上半熟蛋🍳口感豐富
仲有冬菇肉丸🐽菜心🥬魚乾🐟
清淡健康又特別🥰
味道🌕🌕🌕🌗🌑
✨咖椰吐司(+$38)
多士烤得好脆🍞有黑糖味
喇沙
板麵
咖椰吐司
喇沙
這間新加坡菜餐廳都開了好一陣子,一直未有特意光顧,但今餐以後應該會再encore,因為菜式都幾特別,雖然好像是新加坡的地道家常菜式,但卻添加了變化,有點估你唔到的感覺。玉米片雞 $108雞件用的炸粉是炸到好薄個種,所以外層脆皮不太厚,咬落極酥脆,雞肉嫩滑,配上特製沙律醬更美味。辣椒海鮮盛宴 $296已經叫了small size,但份量都幾大,有大蝦、青口、魷魚、蜆肉等海鮮材料,大大隻蝦肉質彈牙,青口亦不錯,估唔到的竟然仲有魚蛋、魚片,還有蓮藕及甜粟米。隨餐配送饅頭,以前一直覺得炸饅頭應該要沾煉奶,但原來沾辣椒醬都幾好食,重點是此醬顏色雖深但其實並不太辣,仲好惹味,如果用來拌飯食絕對一流。柑桔水 $28、斑斕薏米水 $28柑桔水不會很酸,甜甜的夠解渴。想不到斑斕及薏米出奇地夾,令原本應該平淡無味的薏米多了點香甜味道。

玉米片雞 $108

辣椒海鮮盛宴 $296

柑桔水 $28、斑斕薏米水 $28
2024-05-09
6天前 0 瀏覽
銅鑼灣特色新加坡菜🇸🇬推薦海鮮拼盤🦐即將與家人去新加坡旅行🇸🇬,在做research的時候就已經很想吃新加坡菜!想起之前吃過銅鑼灣這家新加坡菜餐廳A.T.A.S,印象中不錯,所以決定二訪止一止口癮。😆A.T.A.S主打麵食,也供應港人喜愛的傳統新加坡料理。店內以白色做主調、木材及綠植圖案等元素🌿,打造簡約休閒風格的用餐環境。整體而言,食品份量大,味道不錯,個人特別喜歡海鮮拼盤惹味的醬汁。😋①海鮮拼盤(辣椒蟹醬) Chilli Seafood Extravagance Small Seafood Medley 🦐 $295🔹海鮮拼盤裏面包括年糕、蓮藕餅、魚蛋、魚片、蝦仁、大蝦、蜆、粟米及秋葵。我最喜歡它的醬汁,非常惹味,令我聯想起推車仔街頭咖哩魚旦醬汁🥘,辣辣的🌶,配碗白飯撈飯一流②玉米片雞Cornflake Chicken 🍗$108🔹比起普通炸雞,炸得特別脆口和比較硬少少,仍然保留到肉汁,不會乾柴③炸饅頭 Fried Mantou (4 PCs) $38🔹炸饅頭的外皮炸得好脆④美祿爆炸Milo Explosion $58🔹加左很多美綠粉,果然如其名,美祿味爆炸🤣😆⑤班蘭薏米水Pand
銅鑼灣特色新加坡菜🇸🇬
推薦海鮮拼盤🦐

②玉米片雞Cornflake Chicken 🍗$108
🔹比起普通炸雞,炸得特別脆口和比較硬少少,
仍然保留到肉汁,不會乾柴

③炸饅頭 Fried Mantou (4 PCs) $38
🔹炸饅頭的外皮炸得好脆

④美祿爆炸Milo Explosion $58
🔹加左很多美綠粉,果然如其名,美祿味爆炸🤣😆

⑤班蘭薏米水Pandan Barley $28
🔹班蘭味突出💚

📍A.T.A.S
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
呢間喺港島嘅新加坡🇸🇬菜,餐廳喺自助形式比較簡約,野食款式都幾多😙🌟🍞咖椰爆醬 $68超邪惡😈 多士面搽咗榛子醬🌰同灑滿左美祿粉😍 中間夾左咖椰醬同一舊牛油🧈好似菠蘿油咁🤩 仲有啲花生🥜醬😛 有咁多醬加埋一齊出乎意料咁夾,美祿同花生醬甜甜哋,加埋咖椰醬獨得嘅香味,多士烘到脆身,仲有凍牛油嘅口感同鹹味,真係幾正😋😋 不過建議最少兩個人share因為食得多都會愈食愈甜同膩🫣 呢個係我會想encore,出面食唔到嘅☺️🍜喇沙 $88/ 大蝦喇沙 $138喇沙幾香濃椰漿味,帶啲海鮮鮮味同辣味嗰湯唔錯😉 麵方面係摻摻有粗麵同米粉幾索湯但又食到後面會好易冇哂啲湯🥲 配料普通🧐🍝板麵/ 麵粉粿乾 $88呢個有啲似炒河有啲甜豉油味都幾香唔錯!😉📍A.T.A.S 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖🍽️ 7.6/10

🌟🍞咖椰爆醬 $68

🍜喇沙 $88/ 大蝦喇沙 $138

🍝板麵/ 麵粉粿乾 $88
呢個有啲似炒河有啲甜豉油味都幾香唔錯!😉

📍A.T.A.S
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
🍽️ 7.6/10
店名/Shop Name:ATAS地址/ Adresss: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖種類/Type:星加坡菜推介/Recommend:海鮮盛宴,美祿爆炸,班蘭奶茶。麥皮爆雞人均價錢:$250店舖環境::簡約清新風格裝修 交通: 港鐵銅鑼灣站F1 出口,步行約4分鐘,上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海鮮盛宴嘩,呢個海鮮盛宴真係精彩到爆炸,有螃蟹老虎蝦蝦仁,花甲青口蘇冬,蓮藕粟米,秋葵年糕魚蛋魚片,一鍋嘢咩都有齊晒,最正係嗰個汁,講唔出咁好味,小小微辣有啲似超香濃嘅沙嗲醬,愛嚟點嗰個炸饅頭,超正美祿爆炸鍾意美祿嘅一定唔能夠錯過,香濃嘅美祿底,加上好多美祿粉,仲有美祿口味嘅脆卜卜,一杯美祿嘅精華我覺得最欣賞嘅係杯嘢唔會好甜,雖然好香濃班蘭奶茶第一次試班蘭加奶茶,兩種口味出奇地配搭麥皮爆雞口感脆卜卜熱辣辣,非常香口
店名/Shop Name:ATAS
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

美祿爆炸

班蘭奶茶
第一次試班蘭加奶茶,兩種口味出奇地配搭

麥皮爆雞
口感脆卜卜熱辣辣,非常香口
2024-05-06
  • 美祿爆炸
A.T.A.S. 🇸🇬 銅鑼灣新加坡菜,高檔cafe裝修,舒服,餐牌選擇好多,地道茶特多😎海鮮、粉麵、特色菜等都好多,服務好好仲會推介唔同既菜式同配搭🤞🏻💛海鮮盛宴💛今日既主主主菜,完全無得輸既配搭,賣相⼀流之餘仲超!級!香!🤩醬汁係新加坡胡椒蟹式,超濃好好味🤤送飯都好正,拌飯完美之選💡蝦仁加醬汁正到爆❣️跟住到魚蛋魚皮,醬汁配飯真係唔好好味🫠食幾多都得,仲有花甲青口呢啲海鮮,好爽😊鍋底見有蓮藕,超掛汁好食到嚇親😲老虎蝦煎香左,蝦頭有膏,超香好好味👍🏻飲啖美祿馬丁尼,點估到美祿個朱古力味同馬天尼夾到咁🫣嚇親,馬天尼令美祿無咁甜而更有風味🩵玉米片雞,脆到⼀個點😎玉米外皮又脆又無咁油,肉嫩配埋個醬係正既,推介😋相當高質既新加坡菜🇸🇬坦白講,個海鮮盛宴既汁係無得唔食,完全係胡椒蟹神還原汁,就係超掛住🥰大家要試下!🙌🏻

青口

蝦仁
玉米片雞
美祿馬丁尼
2024-05-09 0 瀏覽
朋友帶我食好西😌唔係講笑 行緊條樓梯上 已經聞到陣香味 即刻變到勁肚餓🦐Chili Seafood (Small)with fried mantou呢個超好食😍😍將好多海鮮+ 蔬菜 + 蛋花 + 辣椒 炒埋一碟炒到入哂味 辣辣地 愈食愈開胃最邪惡嘅係 用炸饅頭再蘸個汁食食到乾乾淨淨😈😈🐓Cornflakes Chicken即叫即炸 外脆內軟 啖啖都係肉😋怕熱氣嘅就蘸多啲沙律醬🤣🍸Lime Juice酸酸甜甜 同餐飯好夾 食完濃味野 飲呢個消滯一流👍🏻🍹Pandan Barley薏米佔據左接近1/2個杯😍加埋淡淡嘅斑蘭香飲飽左🤣🤣平日嘅晚上 餐廳都十分旺場好早我地早到 唔洗等位😎我食到好飽 但見到每檯嘅野食都仲好吸引🤩呢間一定要再食😋
朋友帶我食好西😌
唔係講笑 行緊條樓梯上 已經聞到陣香味 即刻變到勁肚餓

🦐Chili Seafood (Small)
with fried mantou

平日嘅晚上 餐廳都十分旺場
好早我地早到 唔洗等位😎
我食到好飽 但見到每檯嘅野食都仲好吸引🤩
呢間一定要再食😋

🦀辣椒螃蟹配饅頭🐔媽蜜雞🦐麥片老虎蝦🥬馬來風光🍢沙爹串💰$776/2 person.⚡之前已經食過1次 atas,今次行經就試埋佢哋嘅2人晚餐Menu,水準依然高兼有意外驚喜,價錢唔貴+超抵食,而且仲有幾樣野未發掘,下次行過會想再encore~.⚡🍢沙爹串配上嘅醬有好香花生味,串燒本體都烤得恰到好處,肉質唔會太乾,羊肉串唔臊,香料味偏重,係令人非常回味嘅味道~🥰.⚡🦐麥皮蝦外觀令人「嘩」一聲,但食落有啲一般🙊一上檯就聞到好香胚芽味,覺得有啲似好立克🤣但同蝦一齊食就唔係好夾,而且麥片比較乾身,咬蝦殼果陣好容易食到成口麥皮,不過撇開呢樣,單以蝦黎講,絕對係高質,大隻兼肉質彈牙~.⚡🐔媽蜜雞類似韓式炸雞,外層炸得比較厚同埋偏硬,配上咸咸甜甜嘅醬,食落幾惹味,不過不愛甜嘅朋友(🐻生)就會超不愛🤣一定要趁熱食,如果唔係皮會變得更硬唔好食.⚡🦀辣椒蟹絕對係壓軸兼MVP,真係非常好食,本來都想去新加坡食辣椒蟹,估唔到係香港食先🤣隻蟹係肉蟹,肉質結實、蟹鉗亦好厚肉,配埋醬汁簡直一流,另外仲可以揀蒸饅頭/炸饅頭沾醬汁一齊食,超爆好食🥹.⚡🥬馬來風光即係馬來通菜😂食落似似地馬拉盞/Sambal,醬汁出色、
🦀辣椒螃蟹配饅頭
🐔媽蜜雞
🦐麥片老虎蝦
🥬馬來風光
🍢沙爹串
💰$776/2 person

⚡🥬馬來風光即係馬來通菜😂食落似似地馬拉盞/Sambal,醬汁出色、菜嘅份量超大,出去外面叫一碟分分鐘都收100蚊,本身想試埋馬來西亞板麵,但係2人餐已經太多,如果下次經過可能會想再試~
今日就去到銅鑼灣的一間主打新加坡菜式的餐廳,同時都提供了馬來西亞及泰國的菜式,讓他們的菜單更豐富😋😋 這間星加坡餐廳的環境設計較為簡單,帶有一種舊式新加坡茶餐廳的風格和氛圍,餐廳的整體設計主要以青綠色為主色調,為整個空間帶來一種自然和平靜的感覺。無論是當地居民還是遊客,都能夠在這樣的環境中感受到新加坡獨特的餐飲文化和人情味。🌟Chilli Seafood $296最近餐廳出了一款新菜式,超級惹味的醬汁配上不同種類的海鮮,有大蝦🍤、青口、魷魚、蜆肉、魚蛋、魚片、年糕等等,非常豐富,而且份量超級足夠😋🌟Fried Mantou (4 PCs) @$38未配上Chilli Seafood醬汁的時候,我以為煉奶與炸饅頭是絕配,但我發現原來配上醬汁是超級超級惹味,發現新大陸🫶🌟Cornflakes Chicken $108嫩滑的炸雞柳,外層曾炸到非常酥脆,配上沙律醬一起吃,味道也很不錯喔!🌟Milo Explosion 美祿爆炸 $58來吃新加坡菜又怎能少得美祿,大大杯超足料又濃郁的美祿,而美祿上面鋪滿了朱古Cornflakes 波波,增添了脆口的風味😋😋🌟Bandung Dinosaur 玫

🌟Chilli Seafood $296

🌟Fried Mantou (4 PCs) @$38

🌟Cornflakes Chicken $108

🌟Milo Explosion 美祿爆炸 $58

🌟Bandung Dinosaur 玫瑰露恐龍🦕 $48
超濃郁的玫瑰香味,還帶上了一點點的美祿粉的香,大大杯冰凍的,超爽的。