Abbraccio

1K
2024-05-12 132 瀏覽
位於中華雲咸街的意大利餐廳「Abbraccio」,一走進餐廳意大利的感覺立即湧現,裝潢就是歐陸式設計,設有戶外座位,望住大館嘅街景,仲有樂手在表演,感覺悠閒,一邊傾計、一邊飲酒和品嚐意大利正宗美食,非常悠然自得!這裏主打拿坡里傳統的手工薄餅,全部薄餅即叫即做,餅邊香脆有炭香,中心則軟熟可口,讓人饞涎欲滴,除此之外更有多款手工意大利粉、意式甜品、多款美酒…..🐮▪️Polpetoni $198House-made Angus Beef meatballs, Italian tomato sauce, Parmesan cheese傳統意式肉丸,用自家製安格斯牛肉肉丸加入意大利番茄醬、巴馬臣芝士及各種香料,牛味特濃而且相當Juicy🍕 ▪️Gamberi $218 Mozzarella di bufala Campana DOP, Prawns, Artisan Tomato Sauce, Burrata餅底美味得完全沒有任何可以挑剔嘅地方,餅邊香脆有炭香,中心則濕潤軟熟可口,傳統拿坡里薄餅的美味,餡料鋪滿了手工番茄醬、水牛馬蘇里拉芝士、大蝦、布拉塔芝士、橄欖油,沒有太多的調味料,就是食到食材

🐮▪️Polpetoni $198

🍕 ▪️Gamberi $218
餅底美味得完全沒有任何可以挑剔嘅地方,餅邊香脆有炭香,中心則濕潤軟熟可口,傳統拿坡里薄餅的美味,餡料鋪滿了手工番茄醬、水牛馬蘇里拉芝士、大蝦、布拉塔芝士、橄欖油,沒有太多的調味料,就是食到食材鮮味

🍝▪️Frutti di Mare $218
Spaghetti, Seafood medley, White Wine, chili flakes
用白酒和橄欖油炒香的意大利粉,口感煙韌彈牙,味道清新,配上多種海鮮,青口、大蜆、魷魚、大蝦、帶子,材料新鮮可口,令意粉增添海鮮的鮮味

🇮🇹▪️Tiramisu Classico $118
經典的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味

🍨▪️Affogato $88
Ice cream, espresso
源自意大利,原料為放在杯底的意式雪糕,淋上一小杯剛煮好的濃縮咖啡(Espresso),讓濃咖啡倒入後不會立即融化雪糕,可以品嚐到其冰火交融,苦甜平衡既味道

🥂▪️Rendez Vous, Sauvignon Blanc AOP,
France $ 88
食pizza和海鮮意粉嘅最佳拍檔飲品,就是我們最愛的白酒,充滿果香酸度高,容易入口,而且夠冰凍非常適合炎炎夏日

• Caffè Affogato
  • Gamberi
Friday night想搵間餐廳坐低慢慢食,同朋友傾吓偈,chill吓relax吓,上網就搵到呢間充滿浪漫情調又有靚景欣賞嘅意大利餐廳🇮🇹 Abbraccio✨Dinner set可於A la Carte menu任揀開胃小食/前菜➕Pizza/意粉➕甜品,一個價錢有齊三款選擇,好抵食👍🏻👍🏻🔹CapreseCherry Tomatoes, Buffala mozzarella, basil大大球新鮮Buffala mozzarella,口感細膩,散發淡淡乳香,佐以橄欖油、羅勒葉,簡單味美、甘甜又輕香,每啖都好fresh!伴碟仲有香甜爆汁車厘茄🍅🔹 TonnoMozzarella di buffala Campana DOP, Artisan Tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano薄餅餅底鬆軟可口,批邊鬆脆帶有炭香~鋪滿大量綿密吞拿魚、蕃茄、香草、洋蔥等,口感豐富🍕🔹Tiramisu ClassicoMascarpone, Cacao, Savoiardi, espresso 香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香

🔹Caprese

🔹 Tonno

🔹Tiramisu Classico

香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香甜味突出嘅Mascarpone cheese,啖啖醇厚綿密😋

🔹Bolognese
Spaguetti, Slow-cooked beef ragu, Grana Padano

另外單點咗個Bolognese,意粉煮得岩岩好,口感彈牙滑溜,好al dente~牛肉經慢煮後特別軟滑juicy,再加入Grana Padano就更滋味🍝

Abbraccio✨
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓
2024-03-18
2024-03-15 1358 瀏覽
行完PQM,行完大館,行過來方便。此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。美食方面如果想食埋甜品的話,3-Course Dinner Set 比散叫較合適,再加個main份量就剛剛好,人均消費最低要$350的,味道方面正常發揮,主要食環境~3-Course Dinner Set $398 (1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci)(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)Antipasti: Piovra +$58薄切八爪魚口感軟腍,配火箭菜和巴馬臣芝士,淋上檸檬柑橘醬汁,酸酸地幾開胃。Margherita DOP Pizza7吋薄餅以蕃茄醬底加上厚厚的Mozzarella水牛芝士,有拉絲效果,非常美味,素食者之選。Tiramisu Classico以杯裝呈上,層次分明,面層Mascarpone芝士軟滑細膩,口感creamy,手指餅濕潤有咖啡酒香,以此甜品作結甚為滿足。Sugo all'Arrabiata $188同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味
行完PQM,行完大館,行過來方便。

此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。

室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。

3-Course Dinner Set $398
(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)

Antipasti: Piovra +$58
Antipasti: Piovra

Sugo all'Arrabiata $188
同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味微微酒香,味道唔錯。
Sugo all'Arrabiata
2024-03-10
Antipasti: Piovra
Sugo all'Arrabiata
2024-03-14 923 瀏覽
餐廳有露台位置可以望到大館,配合埋不同顏色的燈光同多種植物,有種好relax的感覺。可惜今日冇book枱,露台座位已經full booking。我地兩個人叫左一個4 course dinner set $498同兩杯飲品,已經飽到食吾晒,因為份量超大。🧆Polpetoni自家制安格斯牛肉丸,juicy 多汁,有濃濃的番茄醬同巴馬臣芝士的香氣,幾開胃。🍕salmone Nero一上枱已經好吸睛,黑色餅底,有淡淡的炭烤味,煙韌有口感。用料都好豐富,有煙三文魚同黑魚子,滿滿的芝士,仲有拉絲效果😋🥩punta dance叫左medium rare, 上枱係嫩滑的粉末色。比較特別係用鐵板上,所以肉質外面香口,裡面juicy。🥠Cannoli傳統西班牙甜點,卷形的香脆酥皮入面包住香甜奶油,外面仲有朱古力碎同乾果。🍹Mango rush🍹Pineapple juice🌟🌟餐廳環境真係好好,原來星期四至六的十點後仲有live music 。另外dinner set 性價比真係超高,好適合慶生聚會。

🧆Polpetoni

🍕salmone Nero

🥩punta dance

🥠Cannoli

🍹Mango rush
🍹Pineapple juice

2024-03-14
今次真係要高度讚揚男朋友搵到呢間咁浪漫既餐廳慶祝紀念日天氣仲要咁配合唔落雨兼有微風, 坐係露台簡直係一種享受望住周圍既高樓大廈同對面既有歷史氣息既大館, 係浪漫既逢星期4-6 晚上9點開始仲有現場樂隊表演, 個氣氛更加之正!!!我地星期4去客人唔多, 慢慢食慢慢聽下歌, 過左一個好愉悅既晚上雖然係中環, 有景有音樂有美食但唔係離地價錢每人叫左個3 course既dinner set, 慳慳地唔叫酒都係800幾蚊兩個人最重要係食物質素真心唔差前菜Vitello TonnatoVeal, tuna sauce, capers, Parmigiano Reggiano 24M shaves小牛肉裡面包住刺山柑同埋芝士片Parmigiano Reggiano同平時既Parmesan Cheese唔同, 呢款係義大利芝士之王, 使用當地符合規定製程既牛奶, 而且熟成至少12 個月, 奶香味非常rich, 較厚身但易碎前菜 PolpetoniHouse-made Angus beef meatballs, Italian tomato sauce, Parmesan cheese牛肉波波既肉味好突
今次真係要高度讚揚男朋友搵到呢間咁浪漫既餐廳慶祝紀念日
天氣仲要咁配合唔落雨兼有微風, 坐係露台簡直係一種享受
望住周圍既高樓大廈同對面既有歷史氣息既大館, 係浪漫既

雖然係中環, 有景有音樂有美食但唔係離地價錢
最重要係食物質素真心唔差

前菜Vitello Tonnato
小牛肉裡面包住刺山柑同埋芝士片

前菜 Polpetoni
牛肉波波既肉味好突出, 蕃茄醬帶微酸甜
令肉球唔會太膩, 平衡得唔錯

Tonno Pizza
Mozzarella di bufala Campana DOP, Artisan tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano
DOP即係意大利產物原產地保護制度, 保證產品係源自某些地區, 非常講究
pizza上面既topping好豐富多汁, 如果香料味再添多少少就不得了
不得不提佢既餅底好好食, 輕微既crust邊香脆但批邊內裡仍然帶嚼勁
係會令人想再回頭食既pizza!

Alla Bolognese
Spaguetti slow-cooked beef ragu, Grana Padano
經典既菜式, 意粉既掛汁部份都做得出色, 整碟意粉都保持到應有既濕潤感
調味唔會過重, 仍然可以食到牛既原味

Tiramisu Classico
非常大一杯既甜品, 濃咖啡中和芝士既甜膩, 再有陣陣酒香既加持

Cannolli
脆桶入面裝左甜既 ricotta, 表面有橙皮, 黑朱古力, 開心果
全份甜品都唔會過甜
2024-03-07
<中環高質露台意大利餐廳>🤩位於中環大館對面這間上樓意大利餐廳, 已經係我第二次黎食😋 原因係環境真係好Chill 又relax, 無論係情侶浪漫或者收工一班人黎Happy hour, 都係非常合適.Order 左一個3 courses dinner set ($398)😋~ 包括前菜, 有parmigiano reggiano 24M shaves ~ 好開胃又好味, 而且芝士味香, 正. 主角就order 左海鮮白酒意粉😋 ~ 份量大, 而且多海鮮配料, 帶少許微辣, 好好味.另外再order 左 Filetto 220g ($328)😋~ medimun ~ 好juicy 而且多肉汁, 牛味香, 絕對係高質而且值得回頭再食. 餐廳逢星期四至六晚上都會有live band show🤗 氣氛一流. 生日仲會有餐廳播生日歌 & 一張即影即有相架!🥩餐廳: Abbraccio 🦐地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大厦5樓
<中環高質露台意大利餐廳>🤩

🥩餐廳: Abbraccio
🦐地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大厦5樓

2024-05-16
2天前 0 瀏覽
今天晚上好想和太太一起吃意大利菜,便在這裏訂了座位。可以選擇戶外或室內,戶外有菲律賓籍歌手現場表演,一邊進餐一邊享受音樂,人生一大享受。Nduja di Manzo (spicy) $228,表面芝士香味濃郁,薄餅的外皮帶點香脆鬆軟,餅底雖然比較厚,但不會覺得太硬,第一次吃厚批而不覺得難吃的,可能因為是這裏的廚師都來自意大利,做得比較正宗。Insalata di Pollo $158,雞肉以慢煮形式烹調,就算雞胸都不會太硬,配上意大利陳醋,和火箭菜,健康又美味。Tiramisu $118,巧克力味道濃郁,內裏的甜度適中,非常有意大利風味。生力啤酒$68,吃意大利薄餅,啤酒是最佳伴侶。
今天晚上好想和太太一起吃意大利菜,便在這裏訂了座位。

生力啤酒$68,吃意大利薄餅,啤酒是最佳伴侶。
3天前 0 瀏覽
難得好朋友今日得閒,決定一齊出中環飲杯嘢食個晚飯chill下~🍷呢間餐廳無論室內或室外環境都非常好,室內油畫佈置精緻風雅,室內天台可以望到大館。特登揀咗一個黃昏時間嚟,咁就可以睇到日間和夜間嘅景色,勁正!😍因為落雨,最後揀咗坐喺室內。叫咗一個$498/four courses,份量很大,我和朋友食飽捧住個肚走😋😋🌟雞胸沙律:造型非常吸引,儼如一座白色山,雞胸下的沙律菜非常新鮮,特別鍾意個洋蔥唔辣👍🏻🌟大蝦pizza:因為即叫即整嘅關係,所以上到枱仍然熱辣辣,大蝦爽口,pizza 好食😋🌟牛柳:好香牛味,我哋要medium rare, 裡面嘅肉都仲紅紅哋,軟腍腍🤩🌟Tiramisu: 大愛,好香好滑,滿滿幸福感🥰能夠嘆到靚景,食到靚嘢,彷彿去了第二個時空😌

因為落雨,最後揀咗坐喺室內。

🌟Tiramisu: 大愛,好香好滑,滿滿幸福感🥰

能夠嘆到靚景,食到靚嘢,彷彿去了第二個時空😌
3天前 0 瀏覽
中環有很多特色西餐廳Abbraccio是朋友推薦的一家 主打各式薄餅跟手工意粉重點是餐廳環境優美 ❤️室內裝修似酒窖 梳化位 舒適闊落🥰室外露台位 直接望大館歷史建築 超靚景😎景致 一流氣氛浪漫餐廳逢 星期四、五跟六有 live music 表演⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 包一款前菜、主食同甜品/飲品有Pizza吃 很不錯! 🥣 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲蕃茄湯 有粒粒蕃茄肉🍅 濃湯 少少忌廉 添順滑口感酸酸辣辣好開胃🤤🥗𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝沙律菜 新鮮 少少橄欖油跟鹽調味🐓Contadina / Pizza🍕 師傅即場製作 餅底很薄 脆口 邊位厚厚 有咬勁口味是白汁雞胸肉絲內有濃濃忌廉 馬蘇里拉芝士、車打芝士及炒韭菜😍🍝Alla Bolognes肉醬意醬 肉醬濃郁淡淡香草味襯托出濃郁的牛肉香味配上意粉和濃郁的Grana Padano芝士碎好吃😝😝🍰 𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬uTiramisu層次分明 芝士入口香滑 加上浸泡咖啡液的手指餅跟可可粉下一層蛋糕浸滿意大利酒入口酒味香濃整體味道香濃 甜度適中☕️ Caffe Affogato一杯熱騰
中環有很多特色西餐廳
Abbraccio是朋友推薦的一家
主打各式薄餅跟手工意粉

重點是餐廳環境優美 ❤️
室內裝修似酒窖 梳化位 舒適闊落🥰
室外露台位 直接望大館歷史建築 超靚景😎
景致 一流氣氛浪漫

餐廳逢 星期四、五跟六有 live music 表演

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭
包一款前菜、主食同甜品/飲品
有Pizza吃 很不錯!

🥣 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲

🐓Contadina / Pizza
🍕 師傅即場製作
餅底很薄 脆口 邊位厚厚 有咬勁
口味是白汁雞胸肉絲
內有濃濃忌廉 馬蘇里拉芝士、車打芝士
及炒韭菜😍

☕️ Caffe Affogato
一杯熱騰騰的Espresso
加入雪糕🍨內
一苦一甜 口味剛剛好

今天慶祝兒子完成劍擊課程,表現出色,他也熱愛。跟兒子說到劍擊的歷史,不得不提起中世紀的法國、義大利和西班牙,於是在這裡找了一間充滿歐洲情懷的意大利餐廳食晚飯。 我們一進餐廳就看到四處都有歐洲風格的油畫。餐廳另外一半是露天的,那露天部份是看著大館,而且今天有現場樂隊唱歌表演,我自然是想出去坐。但是當侍應帶我們在裡面坐下,兒子一坐在沙發上,他就不願意出去。為什麼?原來沙發特別厚和軟,旁邊三幅畫包圍著,兒子就目不暇給地享受著。 侍應先給我們一瓶義大利礦泉水,然後才讓我們點菜。我們點了一個單人套餐,另外加一份三文魚長通粉,二人分享。去義大利餐廳,薄餅和義大利粉肯定要嚐嚐。先來一個例湯,是日例湯是南瓜湯,來到的南瓜湯香濃可口,忌廉畫花俐落生輝,吃進口裏幼滑香醇,有點孜然香,吃到底有少許瓜子碎,咀嚼後更感濃郁。接着是一份10吋大的四重芝士意大利薄餅,芝士雖然多但是感覺好像很輕,拉出一份帶絲,吃進口裡更感幸福,芝士只有香、滑和豐富,一點都不膩也而不蘇。平時我也不太喜歡芝士但是這裡可以做到輕和滑,進口是感覺多汁但比湯汁更滑。薄餅餅底不口不薄,但是韌得帶嚼勁,不是普遍餐廳能做到的。義大利粉是三文魚長通粉

義大利粉是三文魚長通粉,通粉不過軟,歐式的帶嚼勁,但是三文魚和忌廉汁把通粉混得通透,通粉裏面都有濃郁的三文魚和忌廉汁,咀嚼下忌廉汁會爆出,歐洲的意粉就是這樣細膩精緻的味道。

最後的甜品是Gelato雪糕雲呢拿和朱古力味,兩個雪球,但是兩個極端的味道,這圖雪糕的特色,不要說是厚而不膩,又滑又韌,雲呢拿清新,朱古力香濃。把剛才吃的薄餅和意大利粉的魚香、忌廉和芝士味清得舒服精彩。

吃了差不多三個小時,兒子欣賞周圍的話,還說這裏的燈光是特別佈置,令每一幅畫可以利用燈光,例如其中一幅畫沒有太陽的天空,燈光照相就成為畫中的太陽。餐廳店員和老闆非常友善,正如其他西餐一樣,老闆和廚師都出來問候每一位客人,老闆來的時候我們就跟他說起這裏的燈光和油畫的佈置,他就解釋每一幅畫的燈光安排,正如兒子發現一樣。

平時兒子都喜歡無聊是打機,但是進入這餐廳3小時,一點都不曾碰過手機,他對餐廳的油畫讚不絕口,也要投訴我們沒有帶他去過意大利。

5天前
4天前 0 瀏覽
朋友推介這間意大利菜很要錯,今天來試試~1.Gamberi薄餅餅底薄脆,蝦子鮮嫩多汁,與薄餅的口感完美結合,帶來了獨特的風味體驗。2. Latturga e Tartufo松露起士醬散發出濃郁的香氣,與蔬菜的清爽口感形成了完美的平衡。3. Alla Bolognese肉醬的口感豐富,酸甜適中,肉末經過細心烹調,醬汁與麵條完美融合。4.Gelatto Vanilla & Yogurt香草冰淇淋:Gelatto vanilla濃郁的香草味道,口感絲滑細膩。Gelatto yogurt口感柔滑,優格的酸甜風味與冰淇淋的清涼口感相結合,帶來一種輕盈而令人愉悅的甜點選擇。

朋友推介這間意大利菜很要錯,今天來試試~

1.Gamberi

2. Latturga e Tartufo

3. Alla Bolognese

4天前 0 瀏覽
放假去咗一間人氣餐廳—Abbraccio,呢度係一間意大利餐廳,環境舒適,氣氛又溫馨,有個好大嘅outdoor area,好適合同朋友或家人一齊享受美食。🍽️🇮🇹餐廳嘅午餐套餐包括餐湯、沙律、披薩或意大利麵以及甜品或飲品,真係好豐富!忌廉南瓜湯,味道濃郁香滑,令人回味無窮!什葉沙律,有新鮮番茄同紅洋蔥,配上特製醬汁,清爽又開胃!🥗🍅Margherita DOP,pizza有蕃茄醬、新鮮義大利芝士同埋新鮮羅勒葉,每一口都好滿足!Alla Bolognese,意大利麵條煮得剛好,配上濃郁嘅肉醬,令人垂涎欲滴!🍕🍝飯後甜品方面,一定要試下佢哋嘅Caffe Affogato!一杯結合咖啡同雪糕嘅飲品,香濃咖啡與冰涼雪糕嘅組合,帶來一種獨特嘅口感,絕對係完美嘅結束!☕️🍨有時間一定會再去!

忌廉南瓜湯,味道濃郁香滑,令人回味無窮!

有時間一定會再去!
6天前 0 瀏覽
最近去咗間餐廳食飯,餐廳環境真係好正呀!佢喺一個好寧靜嘅地方,氣氛好放鬆,仲可以欣賞到大館同埋上環周圍嘅美景。我同朋友order咗兩份lunch set,包餐餐湯同沙律,蔬菜爽脆好開胃。番茄湯味道好濃郁,口感好滑順,仲有香草同香料嘅香氣。Pesto Pizza 份量都幾大,兩個人share黎食都ok, 餅底厚度適中,餅邊烤得啱啱好,加埋啲芝士同Pesto醬,喺我試過嘅pesto pizza呢個真係算係最好味之一。Bolognese 每一啖都好濃郁,番茄嘅酸甜度啱啱好,不過啲略然濕左少少,如果可以掛得起意粉上會更完美!甜品我同朋友都毫不猶豫揀左Tiramisu!做得非常出色嘅一款甜品,甜度適中,口感綿密!餐廳依家夜晚仲做緊4 course dinner set, 而午餐嘅體驗黎講,我準備下星期同朋友慶祝生日又再黎!

出邊落緊黃色暴雨警告,其實本身出邊個景係非常之靚,望住大館夜晚嘅景色燈光。不過入邊個裝修擺設都非常之靚,有氣氛。隔離台好似坐咗一對閨蜜喺度傾偈,其他就係情侶、家庭。餐廳放置左唔少繪畫共賞,我個人就比較喜歡跑馬,以及喺城市跳舞兩幅畫畫Menu全部都係意大利文唔識睇呀!救命,不過放心,我發覺原來職員識講廣東話,你可以問佢😂叫咗dinner set,我建議大家都試吓叫套餐,因為無論係主食、Pizza或者甜品都非常之好味,以下係食過覺得正嘅食物😘Salmone Nero (charcoal black dough) 三文魚、魚子醬薄餅配上黑麵團黑披薩麵團係一個非常之特別醒目嘅外表,香脆可口,皮薄。配料配上手工番茄醬、馬蘇里拉起司,櫻桃番茄、煙燻大西洋鮭魚、新鮮芝麻菜、煙燻黑魚子醬。咬落去嘅時候,豐滿嘅車厘茄汁配合魚子醬以及鮭魚,有非常強烈嘅鮮味,但係一啲都唔會覺得腥。食嘅時候,我哋非常之好奇黑麵團🍕如何製作,我哋想問咗侍應,佢居然邀請餐廳兩位薄餅,廚師現場解說給我們兩位小小食客😹真係受寵若驚!原來佢哋用黑木炭粉適量地混入麵團,所以你會食嘅時候,感受一種非常之特別嘅風味。除此之外,薄餅師傅將同我

食嘅時候,我哋非常之好奇黑麵團🍕如何製作,我哋想問咗侍應,佢居然邀請餐廳兩位薄餅,廚師現場解說給我們兩位小小食客😹真係受寵若驚!原來佢哋用黑木炭粉適量地混入麵團,所以你會食嘅時候,感受一種非常之特別嘅風味。除此之外,薄餅師傅將同我哋講,佢哋不停咁樣創新緊新嘅食譜,睇嚟之後要繼續過嚟嘗試😘

Alla Bolognese 肉醬 義大利細麵
漂亮嘅意大利細麵,配合橄欖油以及香草,加上慢煮牛肉碎肉醬,有很好的飽腹感,但又不油膩。

Punta d'Anca (300g) 烤牛臀蓋肉

意大利其實製作牛扒肉係非常之出色!餐廳其實有一個套餐係牛扒拼盤,給多人分享,不過要提前預訂。不過我訂枱嘅時候唔知,所以無叫😹

我自己就叫咗個牛臀蓋肉300G、配上鼠尾草、迷迭香、烤大蒜、及特級初榨橄欖油,五成熟。

牛扒已經預先切開,可以見到精美嘅粉紅色紅肉喺入邊,外邊清楚見到啡色以及微微地烤焦嘅效果,所以牛肉非常有層次。

甜品叫咗意大利奶酪雪糕,雲呢拿以及乳酪口味

• Salmone Nero (charcoal black dough)
🍴DINNER SET3 courses - $398 per person 任揀1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci🍴Vitello Tonnato 牛肉配吞拿魚醬,牛肉係比較厚切有口感嘅,但係冇乜味啦點解吞拿魚醬會有少少吞拿魚嘅香味,不過整體嚟講我就覺得唔係好啱我口味!🍴Polpetoni有六粒都幾大粒嘅,食得出係自己搓嘅肉丸,因為比較嚡口淡味,好彩有個蕃茄汁🥫🍕TannoPizza真係比較失望,食落去有少少似手抓餅嘅油膩質感, Pizza餡料比較較少,食到少少乾身嘅吞拿魚,整體嚟講唔係好食。🍝Frutti di Mare白酒海鮮炒意粉,食弋少少鹹味,白酒嘅香味,整體嚟講都係冇乜特別?🍰Tiramisu ClassicoTell Me you嘅奶香味幾香,都有少少酒味,略嫌蛋糕嘅部份比較乾身! 🍴Cannolli餅香脆得來比較乾身,入邊個檸檬cream酸酸地,個人覺得唔太好食!推薦指數: 6/10$400有三個course都唔算好貴,不過個質素就普通,唔算太好食,不過環境舒適侍應都有禮貌嘅。
🍴DINNER SET
3 courses - $398 per person