今日黎到位於銅鑼灣既哩間餐廳。餐廳環境雅緻舒適,柔和既黃燈配合藍綠色及啡色外牆,加上具設計感既餐具用品,好適合黎約會或者慶祝💕餐牌,而家仲新推出春季Promotion Menu~✨ MENU DEGUSTATION| 5 Courses $880🥖餐包餐包有兩款,分別係傳統法國餐包及朱古力果仁餐包,配上煙燻香草牛油及焦糖牛油。🔸AMUSE BOUCHE餐前小食有三款,包括螢光魷魚配黑白芝麻及柚子醋;加入曬乾蕃茄仔既熱蕃茄清湯;香脆既帶子他他球配日本西梅醬。🔸HAMACHI | DASHI JELLY哩款油甘魚新鮮好味,面頭加上日本清湯啫喱,旁邊有牛油果山葵,底下仲有生蠔醬汁及忌廉,入口味道層次豐富。🔸TAMAGO "RAN OH" | CRISPY CRABMEAT哩道係特色Fusion菜,日本蘭王蛋呈現溫泉蛋狀態,底下有幼滑薯蓉、有芝士香味既泡泡及蟹肉脆脆,香脆富口感,蛋香濃郁。🔸FRENCH ONION SOUP下一道係傳統法國洋蔥湯,加上和牛面頰熬製,帶有牛香,面層既多士上面仲加上兩款唔同嘅瑞士芝士。🔸MAIN🔺U.S. BERKSHIRE PORK TENDERLOIN |

餐牌,而家仲新推出春季Promotion Menu~

🥖餐包

🔸AMUSE BOUCHE

🔸HAMACHI | DASHI JELLY

🔸FRENCH ONION SOUP

🔸MAIN
🔺U.S. BERKSHIRE PORK TENDERLOIN | POTATO MILLE FEUILLE
🔺HOKKAIDO SCALLOP ALIO E OLIO PASTA DESSERT DU CHEF PETIT FOURS

主菜選擇左黑毛豬鞍及辣椒蒜片橄欖油炒意粉。黑毛豬鞍採用日本黑毛豚,卷狀製作方法能夠鎖住肉汁,而旁邊既千層薯仔加上鵝油焗香;用上辣椒蒜片橄欖油炒製既意粉香辣惹味,北海道帶子焦香彈牙。

🔸DESSERT DU CHEF
甜品係酥脆既芒果千層酥,千層酥入面係香甜嘅慕絲同芒果,旁邊仲有餐廳自己打嘅芒果雪糕,好食推介👍🏻

🔸PETIT FOURS
箱上面放有法式貝殼餅、自家製杏仁曲奇及白朱古力,個箱勁有儀式感~

Amis Anniversary Menu $888/4 courses/ppl首先提供了2款酸種麵包,分別係原味同埋朱古力🍫口味,配香草牛油/焦糖牛油,麵包溫度微熱質感係邊邊位脆身入面軟熟😋🧡AMUSE BOUCHE小食有3款,首先飲左西班牙蕃茄凍湯,接著係開心果棒棒,最後係魚子醬炸球🥰🧡HOKKAIDO UNI CUP | LILY BLOSSOM MOUSSE呢度菜式好靚😍 用左乾冰營造仙氣效果~餐廳選用了北海道海膽,底層係用龍蝦🦞清湯製作成啫喱,再用百合花做慕絲,整體味道配搭得宜,鮮味突出~🧡CAULIFLOWER VELOUTE | RAZOR CLAM椰菜花忌廉湯好creamy😍 中間係蟶子,肉質爽口鮮甜🥰🧡AUSTRALIAN LAMB | GARLIC PURÉE男朋友揀左澳洲🇦🇺羊肉,部位係後腿肉,配上蒜茸泥同埋蒜片~🧡KAGOSHIMA A4 WAGYU鹿兒島A4和牛油脂豐腴,牛味濃郁,配上烤香過既洋蔥🧅,亦可蘸少少自加製既黑椒汁😋 配埋紅酒🍷好夾~🧡DESSERT DU CHEF甜品係法式栗子🌰蛋糕配牛奶雪糕❤️ 蛋糕好綿密好滑,而且真材實料食到粒粒栗子肉😆🧡PET

🧡AMUSE BOUCHE

椰菜花忌廉湯好creamy😍 中間係蟶子,肉質爽口鮮甜🥰

男朋友揀左澳洲🇦🇺羊肉,部位係後腿肉,配上蒜茸泥同埋蒜片~

🧡KAGOSHIMA A4 WAGYU

🧡DESSERT DU CHEF

🧡PETIT FOURS
最後呈上了一個放了朱古力同埋瑪德蓮小蛋糕既寶盒,用甜品為這一餐畫上完滿句號🥰
2023-11-28
  • Kagoshima Wagyu Beef
2023-12-01 971 瀏覽
主打法日fusion的fine dining餐廳,環境有情調同時充滿現代感✨ 餐廳的menu不時會更替,這次我們試了他們十一月限定的Anniversary Menu🍴Anniversary Menu 𝓐𝓷𝓷𝓲𝓿𝓮𝓻𝓼𝓪𝓻𝔂 𝓜𝓮𝓷𝓾4 Courses | $888 -餐包是原味法包和朱古力合桃酸種麵包,分別配上煙燻牛油和焦糖牛油,朱古力包帶濃郁朱古力香氣,與焦糖牛油更是配襯🥖🍫.Amuse Bouche分別是西班牙車厘茄凍湯、俄羅斯魚子醬煙肉炸薯球和開心果棒✨ 凍湯酸酸甜甜非常開胃,特別喜歡帶肝醬香氣的開心果棒!.Hokkaido Uni Cup | Lily Blossom Mousse賣相充滿仙氣的前菜之一,百合mousse的頂層是北海道海膽,下層是龍蝦清湯啫喱,味道甜中帶鮮🌸.Cauliflower Veloute | Razor Clam椰菜花濃湯在製作時加上忌廉和牛油,味道濃香、質感細滑!中間是炒蘇格蘭蟶子,口感極爽口!這個配搭很有驚喜🤩.Hokkaido Scallop Aglio E Olio巨型的北海道帆立貝煎至剛剛熟,口感非常軟綿~以蒜片和辣椒炒的意粉其實很常見,但

4 Courses | $888

.Amuse Bouche

巨型的北海道帆立貝煎至剛剛熟,口感非常軟綿~以蒜片和辣椒炒的意粉其實很常見,但大廚把這道菜式發揮得淋漓盡致!意粉炒香同時不會太油,最驚艷的是他的味道充滿層次,微辣同時帶點herbs的甘香,實在是太喜歡了🥹✨

.Hokkaido Tokachi Mirai Beef
荷蘭乳牛和日本和牛混種的十勝牛味道香甜、滑嫩肥美,入口即化的感覺太棒了🥩🤤

.Mont Blanc
甜品是秋冬不能錯過的栗子蛋糕🍂 外層栗子蓉非常綿滑,中間配上栗子和忌廉,底部還有點餅碎,很好吃!🌰🍰

.Petit Fours
以木盒盛上的Petit Four分別是檸檬口味的madeleine和朱古力,美美的完結這一餐🥰
最近比較忙,決定同老公食番餐法國菜慰勞下如果同我一樣傳统法國菜未必岩口味,可以黎下位於銅鑼灣AMIS主打法日fusion fine dining 更合亞洲人口味,而且4 course 價錢$888都唔算貴!4 course anniversary menu {1st-30th November} $888@1 Baguette 原味& Chocolate nuts sourdough 配煙燻過香草牛油&低溫慢煮焦糖牛油麵包口感香脆有嚼勁,牛油味道像一隻出名杏仁糖非常有趣!車厘茄西班牙凍湯沙冰黑胡椒微辛車厘茄沙冰口感加入水牛芝士炸薯波薯波內加入beacon,洋蔥,Ontop 更加上咸鮮度較高嘅caviar Lolipop 鵝肝 配上白桃果醬沾上開心果醬,酸甜入口即溶creamyAmuse bouche HOKKAIDO UNI CUP | LILY BLOSSOM MOUSSE乾冰煙霧效果上菜·滿滿儀式感北海道馬糞海膽加上香氣洋溢嘅百合花慕絲醬,底層配龍蝦濃湯啫喱,建議一匙到底超鮮味!CAULIFLOWER VELOUTE | RAZOR CLAM紐西蘭蟶子皇煎過再加上香濃椰菜

4 course anniversary menu
{1st-30th November} $888@1

Baguette
原味& Chocolate nuts sourdough
配煙燻過香草牛油&低溫慢煮焦糖牛油
麵包口感香脆有嚼勁,牛油味道像一隻出名杏仁糖非常有趣!

車厘茄西班牙凍湯沙冰
黑胡椒微辛車厘茄沙冰口感加入水牛芝士

炸薯波

Lolipop 鵝肝
配上白桃果醬沾上開心果醬,酸甜入口即溶creamy

Amuse bouche

乾冰煙霧效果上菜·滿滿儀式感

紐西蘭蟶子皇煎過再加上香濃椰菜花忌廉濃湯口感順滑香甜

Main

AUSTRALIAN LAMB | GARLIC PUREE
Medium澳洲羊肉口感軟稔唔羶配黑椒蘑菇醬及芥末
紅波椒伴碟及自家製菠菜脆片裝飾

HOKKAIDO TOKACHI MIRAI BEEF
Medium北海道十勝和牛軟滑鮮嫩配上香甜剛熟洋蔥圈&青森縣蒜頭伴碟

Dessert Du Chef
法國最傳統甜點

新鮮栗子蓉·雲呢拿雪糕
配開心果碎 crumble增脆感

Petit Fours

瑪德蓮蛋糕 (外脆內軟 富檸檬香)
海鹽朱古力 (軟心焦糖香)
白朱古力 (內有crumble 口感)

2023-11-19
  • Dessert Du Chef
  • Petit Four
2024-04-15 58 瀏覽
今星期又開始新一輪嘅restaurant week,即刻搵吓有冇吸引嘅餐廳去試菜,終於找到一間喺鵝頸橋附近嘅法國菜餐廳,而且價錢相當吸引,於是找朋友一齊嘆番餐。餐廳門口相當特別,所以很容易便找到,這店主打法日fusion菜,相當特別。今日我們選的是Dining City套餐$498,有5道菜。Amuse Bouche🥄螢光魷魚配柚柚子醋👉🏻這是一道美味且富有創意的菜品,還能夠帶來一種清爽的口感。🥄鵪鶉蛋配魚子醬👉🏻 魚子醬的鮮美與鵪鶉蛋的細膩互相結合,令人難以忘懷的口感。🥄蕃茄高湯👉🏻 濃郁的番茄香味,酸甜適中,回味無窮🍽️ 牡丹蝦他他👉🏻把牡丹蝦頭炸香,配上起肉的蝦身再加上魚子,除了帶有甘甜的味道,還有香脆的口感🍽️北海道海膽配龍蝦啫喱👉🏻啫喱的質地細膩滑嫩,入口即化,與海膽的綿密口感形成了鮮明的對比🍽️ 香煎北海道帶子配橄欖油蘆筍辣椒蒜片意粉👉🏻 把超厚的北海道帶子香煎後,呈現金黃色的誘人色澤,散發出淡淡的香氣。香濃的蒜片跟意粉融合,再加上橄欖油和少許辣椒,令到每一口意粉都充滿了濃郁的蒜香味道,讓人回味無窮。🍽️ 西班牙紅蝦意粉 👉🏻 意粉吸收了紅蝦的鮮美汁液以及調料,味道濃郁且富有層次,

Amuse Bouche
🥄蕃茄高湯👉🏻 濃郁的番茄香味,酸甜適中,回味無窮

🍽️ 西班牙紅蝦意粉 👉🏻 意粉吸收了紅蝦的鮮美汁液以及調料,味道濃郁且富有層次,既有海鮮的鮮美,又有意粉的柔軟與彈性。

🍽️ 芒果拿破崙配雪糕
既有拿破侖的酥脆,又有芒果的甜美,再配合雪糕的清涼,三者相互融合,能帶來味覺的享受。

2024-04-13
  • Amuse Bouche
  • Hokkaido  Scallop  Aglio  E  Oglio  Pasta
2024-04-12 32 瀏覽
另一半就嚟生日,於是我就搵左一間浪漫嘅餐廳帶佢去食。「AMIS」係一間法日嘅fusion餐廳,用創新同埋新鮮食材打造性價比高西餐。首先店員會送上是日餐包,分別配搭香草牛油和焦糖牛油。餐包係新鮮焗製,我自己就比較鍾意配搭焦糖牛油,鹹香中帶點甜味。AMUSE BOUCHE分別有三款嘅小食,螢光魷魚配搭柚子醋,魷魚爽口又有酸甜嘅味道。第二款係鵪鶉蛋,配搭魚子醬同埋炸粉絲。第三款係蕃茄高湯,配搭乾身蕃茄煮食,飲落去都好鮮甜嘅。BOTAN EBI TARTARE依款係牡丹蝦他他,牡丹蝦起肉再加入橄欖油和黑椒,味道超級鮮甜呀。而牡丹蝦頭就炸過,可以連頭一齊食,一樣酥脆㗎。AMADAI | SHUNGIKU PURÉE日本嘅金鯛,用左立鱗燒嘅方式烹調,魚鱗一片片豎起都好香脆。店員會倒入日本皇帝菜、昆布、木魚和紫菜煮成嘅清湯,帶番少少濕潤嘅感覺。HOKKAIDO UNI CUP | LOBSTER JELLY選用北海道海膽製成海膽杯,加入龍蝦湯清湯啫喱、 百和慕絲,口感幼滑又鮮甜。HOKKAIDO SCALLOP AGLIO E OGLIO PASTA用上超厚身嘅北海道帆立貝,表面香煎,內層肉質夠彈牙

AMUSE BOUCHE

BOTAN EBI TARTARE

AMADAI | SHUNGIKU PURÉE
日本嘅金鯛,用左立鱗燒嘅方式烹調,魚鱗一片片豎起都好香脆。

用上超厚身嘅北海道帆立貝,表面香煎,內層肉質夠彈牙。醬汁方面用咗全熟嘅香蒜、橄欖油和辣椒炒成,充滿蒜蓉嘅味道。

MISO GLAZED BLACK COD | LEMON PURÉE
用上日本菜常見嘅西京燒,銀鱈魚熟度剛好夠嫩滑。值得一提嘅係檸檬醬汁,醬汁用上檸檬、牛油魚子炒成,酸酸地一定可以更加帶出魚肉嘅甜味。

最後甜品方面就有芒果拿破崙配搭自家製嘅雪糕,味道香甜,結束今次完美嘅一餐。
2024-04-10 42 瀏覽
食物依舊保持高水準,侍應依舊招呼週到。但難得成家人夜晚去食fine dining,餐廳環境仲嘈過一般酒樓食肆,真係嘈得好離譜。成餐飯大打折扣。就算再邀請我都唔會再去呢間餐廳;可惜就係浪費咗廚房有咁好嘅出品,用餐環境咁差,其他方面幾好都救唔返。
食物依舊保持高水準,侍應依舊招呼週到。

2024-04-03 49 瀏覽
Weekday晚人流唔算多,叫咗個8道菜menu試下🥂 餐包有兩款,有傳統法包同朱古力果仁包酸種包,配上香草牛油同焦糖牛油。個人好中意個焦糖牛油,甜甜地同朱古力包好襯🥖🍫 AMUSE BOUCHE 餐前小食有三款,有煙燻鵪春蛋配魚子醬、螢光魷魚同濃郁嘅蕃茄清湯。 “REMY MARTIN" LOBSTER SOUP 🦞 湯身鮮甜,龍蝦肉彈牙爽口,湯入面加咗啲北海道夢美人米,口感軟糯。飲嗰時可以按個人喜好加埋啲脆米通,令龍蝦湯嘅層次更豐富。 OYSTER | URCHIN法國生蠔配上馬糞海膽,味道好鮮甜,在配上鹹香嘅魚子醬同微酸嘅柚子忌廉汁,連埋啲橄欖油珠一齊食,味道配搭好fresh🦪 RED AMADAI 甘鯛以立鱗燒方法製成,外層香脆內裏嫩滑。配以濃厚昆布湯底,突顯魚嘅鮮味。 FRENCH ONION SOUP🧅傳統法國洋蔥湯,湯底以牛骨熬製。湯入面加咗塊多士,面頭有兩款瑞士芝士,吸收晒啲湯汁。飲嘅時候連埋湯入面嘅洋蔥絲一齊食,洋蔥香味更濃。 REFRESHMENT店員即席調製,用上美國櫻桃汁、青檸同薄荷葉製成嘅mocktail,冰涼又清新🍒 PETIT FOURS有法式貝殼蛋糕、自
Weekday晚人流唔算多,叫咗個8道菜menu試下🥂

AMUSE BOUCHE

“REMY MARTIN" LOBSTER SOUP 🦞

OYSTER | URCHIN

RED AMADAI

FRENCH ONION SOUP🧅

REFRESHMENT

PETIT FOURS
有法式貝殼蛋糕、自家製腰果曲奇同焦糖朱古力🍪
終於有時間來分享今年遲來的情人節大餐 (抱歉拖了很久才整理🥺)很開心這次被男朋友帶過來銅鑼灣一間隱世Fine Dining餐廳在街上是看不到餐廳內部的,私隱度非常高這次點了是5道菜晚餐是($880),主題是法式x日式精緻料理‣ 餐前麵包法式長棍麵包|朱古力Sourdough上桌時麵包是暖暖的兩款之中我特別喜歡朱古力的麵包它的口感非常鬆軟,而且有紅莓、提子乾、核桃最重要的是朱古力味也太香濃了吧所以我都encore了好幾次這份麵包**這裡的麵包是無限Refill的,喜歡的記得多吃點!!‣ Amuse Bouche 小魷魚配柚子醬油|帶子他他|番茄湯菜名是代表餐前開胃小菜當中帶子他他中間帶子切得很細粒,炸粉很薄,口感豐富,很好吃!番茄湯的蕃茄味濃郁突出👍🏻‣ Hamachi | Dashi Jelly油甘魚口感非常滑,能出來真的是有質素的食材表面上有由日式高湯製成的啫喱,這份啫喱能帶出油甘魚的鮮味另外也會淋上牛油果醬加起來一起吃令味道昇華到另一層次😍‣ Tamago “Ran Oh” | Crispy Crabmeat 使用日本的蘭黃蛋為材料就知道質素有保證表面加上香脆蟹肉這個配搭很新鮮、而
在街上是看不到餐廳內部的,私隱度非常高

這次點了是5道菜晚餐是($880),
主題是法式x日式精緻料理

‣ 餐前麵包
法式長棍麵包|朱古力Sourdough
上桌時麵包是暖暖的
兩款之中我特別喜歡朱古力的麵包
它的口感非常鬆軟,而且有紅莓、提子乾、核桃
最重要的是朱古力味也太香濃了吧
所以我都encore了好幾次這份麵包
**這裡的麵包是無限Refill的,喜歡的記得多吃點!!

‣ Amuse Bouche
小魷魚配柚子醬油|帶子他他|番茄湯
菜名是代表餐前開胃小菜
番茄湯的蕃茄味濃郁突出👍🏻

‣ Hamachi | Dashi Jelly
油甘魚口感非常滑,能出來真的是有質素的食材
表面上有由日式高湯製成的啫喱,
這份啫喱能帶出油甘魚的鮮味
另外也會淋上牛油果醬
加起來一起吃令味道昇華到另一層次😍

使用日本的蘭黃蛋為材料就知道質素有保證
表面加上香脆蟹肉
這個配搭很新鮮、而且效果很好
口感同樣非常豐富😆

‣ French Onion Soup
洋蔥是炒過的,使得洋蔥味道更香更突出
湯是特意加了牛肉臉頰肉
整碗湯很夠熱、牛味很香,很好喝

‣ U.S. Berkshire Pork Tenderloin | Potato Mille Feuille
沒想到這個部位的豬肉也可以煮到這麼柔軟
同時煎到香脆可口的薯仔千層也很好吃

‣ Hokkaido Scallop Alio E Olio Pasta
三粒帶子是精華!表面香脆,裡面卻可以做到跟生帶子一樣軟滑
而且帶子好大粒! 必吃必吃😘
意粉火候剛剛好,要注意是偏辣的~

‣ Napoleon & Mango Icre-cream
甜品就是著名法國甜品拿破崙,這份吃完不會膩
芒果雪糕做得很軟滑👍🏻

‣ Petit Fours
瑪德蓮|杏仁曲奇|白朱古力
最後就以新鮮出爐的法國小糕點做結尾
新鮮出爐的瑪德蓮很鬆軟😍
杏仁曲奇和白朱古力同樣不錯

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳的菜式很精緻、花心思
而且食材質素很好,烹調技術也很優秀
餐廳播放法文歌曲,加上上菜節奏挺好的
能夠讓客人在放鬆的心情享受美食🤩
如果想在香港尋找一家吃Fine Dining的餐廳不妨考慮這裡呀~

💰Total: $1936 ($968pp 已包括10%服務費)
📍Amis|
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

2024-02-24 68 瀏覽
Food was ok. I thought my pasta sauce needed to cook longer so the sauce could be thicker. Onion soup was delicious and the bread on the side was great also.One thing I didn’t like was the service. I think he was the manager? Not sure but there weren’t any other server at 2pm. He spilled the water when he poured into my glass, I asked him nicely if he could wipe the area. No response so I asked again like two more times 😅. Then he said “Yes yes yes” as if he wanted me to shut up. Overall, it

One thing I didn’t like was the service. I think he was the manager? Not sure but there weren’t any other server at 2pm. He spilled the water when he poured into my glass, I asked him nicely if he could wipe the area. No response so I asked again like two more times 😅. Then he said “Yes yes yes” as if he wanted me to shut up. Overall, it’s not the fine dining experience you get at this place.
Onion  soup
Chwanmushi
Onion  soup
2024-02-15 64 瀏覽
難得放低化骨龍食浪漫🌹💕情人節💘大餐,老婆揀咗Amis,我都未食過,要落deposit,有2346courses揀,234courses分別在於appetizer,我揀咗4,老婆揀3。老婆細細聲問我點解知一入門口侍應就知佢係陳太,我都唔知🤔,後來先知得我地booking所以間接包場。首先有包sourdough,一個原味,一個朱古力味,再分別配煙燻牛油🧈同焦糖牛油🧈,我平時少食sourdough,怕酸,都食哂,好襯個牛油🧈。Amuse bouche有炸蝦波、螢光魷魚🦑同椰菜花🥦mousse,幾好食😋。第一道appetizer係牡丹蝦他他,有三文魚子喺上面,好fresh。之後上鮑魚手打意粉🍝,兩樣好夾,好快食哂。鵝肝都煎得唔錯👍🏻,反而係個texture唔夠肥美。北海道海膽意粉🍝有海膽醬,海膽好鮮甜。鹿兒島和牛煎得幾好👍🏻和牛油香重,冇筋。甜品🍮係芒果🥭拿破侖,都脆,寫✍️咗「Happy Valentine ‘s Day」。最後petit four,有一小塊曲奇🍪同一小粒朱古力🍫,考起我櫻桃🍒小嘴。老婆情人節💘快樂😁鬧少d我
芒果🥭拿破侖
  • 北海道海膽面
  • 拿破崙
  • Butter
  • 椰菜花mousse
  • Abalone  homemade  tangliolini
  • Hokkaido  uni  pasta
姊妹的浪漫就是要閑時來個充滿儀式感的fine dining dinner. 估唔到喺銅鑼灣鬧市竟然會隱藏着一間充滿法式的浪漫的餐廳,A M純白色石文外牆,穿過那半圓形的磨砂玻璃門,室內微暗的燈光,優雅的裝潢,充滿一份高貴迷人的格調🌟Amis Anniversary Menu 4 course  l $888 / person 🌟🔮自家製餐前法包🥖天然酵母慢慢發酵而成的酸種法包,質地非常鬆軟,又有黏韌度,有兩款口味,原味和黑糖朱古力果仁味,麵包端上時仍有餘溫,廚師還特製了兩款口味的牛油,迷迭香牛油和焦糖牛油,前者幽香後者甘甜,兩款都好好味呀!🔸️Amuse Bouche頭盤有三款🔮西班牙車厘茄凍湯個湯非常之特別,將車厘茄湯造成沙冰的樣子,上面加上mozzarella cheese 和新鮮的車厘茄,入口淡淡清新鮮甜的車厘茄味和濃郁的芝士香,微酸開胃🔮俄羅斯魚子醬煙肉炸薯球以薯泥和煙肉造成薯球,外面在沾上薯仔絲來炸,表面香脆中間軟綿,魚子醬更加提升了煙肉的甘香度,真的是一道小巧又有心思的頭盤🔮肝醬開心果棒賣相相當特別,將肝醬開心果棒造成珍寶珠的樣子,小巧可愛亦十分打卡🔮Hokkaido Uni

🔮自家製餐前法包🥖

🔸️Amuse Bouche
頭盤有三款
🔮西班牙車厘茄凍湯

🔮俄羅斯魚子醬煙肉炸薯球

🔮肝醬開心果棒

🔮Hokkaido Uni Cup Lily Blossom Mousse
🔸️北海道馬糞海膽配龍蝦湯啫喱百合慕士
這道菜絕對是視覺享受啊,以一個放滿乾冰的玻璃大碗盛着,上枱時煙霧彌漫,濛濛朧朧,仙氣十足,極具視覺效果非常吸睛,而且這道菜非常之有層次,上面是北海道馬糞海膽,入口即溶,非常新鮮鮮甜;下一層是以以百合造成的慕絲,口感綿滑,又有淡淡的花香味,;最後一層是龍蝦湯造成的啫喱,鹹鮮濃郁,整道菜可謂是甜中帶鮮,口感和味道也層層遞進,真的是一道十分精緻的料理

🔮Cauliflower Veloute Razor Clam
🔸️椰菜花忌廉濃湯配蘇格蘭蟶子
椰菜花湯會盛在一個小奶瓶入面以保持和暖的溫度,然後侍應在客人面前把椰菜花湯直接倒在湯碗內;椰菜花忌廉湯一啖入口非常有驚喜呀,入口如絲般的順滑,湯底濃郁清甜,蟶子彈牙爽甜又新鮮,十分有味覺回憶呀

🔮Hokkaido Scallop Aglio E Olio
🔸️北海道香煎帶子配蒜片意粉
刺身級的北海道帶子,大隻又新鮮,微微煎香外層,肉質先是香口繼而爽口鮮甜,十分鮮美,意粉又有嚼口,簡單以新鮮日本青森蒜頭切片煎香作調味,再加入法式香料炒香意粉,清新的蒜香味道已十分惹味

🔮Kagoshima Wagyu Beef
🔸️鹿兒島A4和牛
和牛煎至五成熟,外面先至焦香,入口即溶牛脂感滿滿,牛油味一直縈繞在口腔之內,絕對滋味十足呀

🔮Dessert Du Chef
以日本入口栗子和法國傳統甜品手藝造成的栗子蛋糕Mont Blanc 配自家製雲呢拿雪糕,賣相簡單清新而高貴,杏白色的栗子蓉上面鋪上一點點銀箔,香甜綿滑,伴碟還有一些開心果碎,雲呢拿雪糕味香濃,一啖雪糕一啖栗子用,滿滿甜蜜幸福的感覺

🔮Petit Fours
馬德蓮蛋糕,海鹽朱古力,杏仁脆餅
最尾還三款小甜點,廚師以一個古典的首飾箱作為器皿,將三款小點放在首飾箱上,真的是儀式感到最後啊

其實fine dining絕對是一種飲食的享受,不但可以嘗試到高質的食材,餐廳的環境,最重要還是有親切的服務,餐廳的侍應十分有禮貌在每上一道菜之前,都會細心解釋俾客人聽每道菜的特點,更會端上一整盤原材料給客人觀賞,好讓客人在品嚐的過程中更加了解各種食材和廚師的心思
2023-12-28 95 瀏覽
銅鑼灣低調高質 Fine Dine Amis 主打法日 Fusion菜,門口係好低調既簡約白色~ 今次去試試佢地最新既4-Course- Anniversary Set $888 pp.自家製麵包📍原味酸種麵包/朱古力果仁酸種麵包,兩款都外脆內軟,加埋煙燻香草牛油同焦糖牛油好香Amuse Bouche📍3 款小食分別係西班牙車厘茄沙冰凍湯/開心果碎鵝肝棒/炸煙肉薯蓉波波車厘茄凍湯清新開胃鵝肝棒棒細細支一口份量剛最後既煙肉薯波波就脆口又惹味~ Hokkaido Uni Cup | Lily Blossom Mouse📍打卡仙氣馬糞海膽杯! 下面係百合花mousse,最底層就係龍蝦濃湯啫喱,成道菜鮮味十足Cauliflower Veloute | Razor Clam📍蟶子皇再加埋香濃椰菜花忌廉濃湯,蟶子肉質爽口,椰菜花濃湯香滑,口感好creamyMain: 📍Australian Lamb | Garlic Purée / Hokkaido Tokachi Mirai Beef主菜兩款分別係澳洲羊肉配黑椒蘑菇醬及芥末,羊肉用慢煮方法處理,肉汁豐富,肉質軟腍另一款係北海道十勝和牛配洋蔥圈
銅鑼灣低調高質 Fine Dine

自家製麵包

Amuse Bouche

車厘茄凍湯清新開胃

鵝肝棒棒細細支一口份量剛

最後既煙肉薯波波就脆口又惹味~

Main:

另一款係北海道十勝和牛配洋蔥圈同埋青森縣蒜頭,和牛肉質細嫩牛味濃郁,洋蔥圈同蒜頭都可以中和牛肉嘅油膩感

Dessert Du Chef:
Mont Blanc 法國最傳統嘅甜點,新鮮栗子蓉配牛奶雪糕同開心果碎,栗子蓉香甜質感細滑,牛奶雪糕清淡配埋開心果碎接近完美

Petit Four
Madeleine, 海鹽朱古力同白朱古力 (突然發現原來得petit three? haha!)

#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#銅鑼灣finedine#銅鑼灣西餐
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
Jingle bells, jingle bells, jingle all the way.🎅🏻聖誕節就到喇,周圍充滿節慶氣氛🥰🎈,最近去咗一間法日Fine Dining餐廳👉🏻amis✨嘆佢哋特別推出嘅Anniversary Menu,由前菜到甜品一絲不苟,用料上乘新鮮,加上精緻擺盤,每款菜式都好有記憶點,未到聖誕已經嘆咗一餐好滿足嘅大餐🤤~餐廳環境優雅浪漫,充滿現代感✨,無論係慶祝任何節日、紀念日、生日或者一大班人包場gathering都好正~🥖原味法式麵包、朱古力蔓越莓麵包餐前食嘅兩款Sour Dough酸種麵包已經有驚喜,外脆內軟,朱古力蔓越莓麵包有香濃朱古力味,內有蔓越莓乾,令口感更豐富。配兩款自家調配嘅特色牛油👉🏻香草煙燻牛油 & 焦糖牛油,兩款牛油同法包都非常夾,令麵包香氣更出。✨AMUSE BOUCHE特色前菜西班牙車厘茄凍湯:清甜Juicy嘅車厘茄粒配清新水牛芝士,香甜中帶微酸,非常開胃。鵝肝醬開心果棒:珍寶珠造型超可愛😍,外層滿佈開心果碎,香脆口感配香濃鵝肝醬,而家仍然記憶猶新~HOKKAIDO UNI CUP | LILY BLOSSOM MOUSSE北海道馬糞

🥖原味法式麵包、朱古力蔓越莓麵包

✨AMUSE BOUCHE特色前菜

北海道馬糞海膽百合慕絲杯:簡直係一個藝術品💖,上枱時有乾冰營造出煙霧彌漫效果,增添一份浪漫感。以北海道馬糞海膽配清香百合mousse,再夾埋底層嘅龍蝦湯啫喱,一匙到底,盡試三重口感~海膽濃郁甘香、百合mousse質感幼滑creamy,龍蝦湯啫喱清爽鮮甜,層次超豐富。

蘇格蘭蟶子椰菜花湯:呢個湯真心驚豔,必須五粒星⭐️!蟶子煎到熟度啱啱好,肉質極爽脆鮮甜;椰菜花忌廉濃湯極致香濃順滑,清新感十足,同蘇格蘭蟶子互相輝映。

HOKKAIDO TOKACHI MIRAI BEEF
北海道十勝和牛:職員建議和牛四成熟最好食,真心推薦得好好。和牛肉質粉嫩綿軟,油脂感豐富,啖啖「和牛」香,入口即溶🥹。配菜同樣高質有心思,配有青森蒜頭同洋蔥,另有三款醬汁點和牛同食,自家製蘑菇蓉、黑椒汁同山葵,全部同和牛都好夾,仲帶出和牛多種獨特與滋味。

HOKKAIDO SCALLOP AGLIO OLIO
厚切北海道帆立貝香蒜辣椒意粉:Jumbo size嘅北海道帆立貝粒粒飽滿厚肉,外脆內軟嫩;意粉嘅煙韌度啱啱好,朋友食唔到太辣,職員非常貼心地幫佢安排微辣✨,一點香辣味道加埋蒜片,整體味道香而不膩~

DESSERT DU CHEF | Mont Blanc
踏入秋冬,必須要有法國傳統甜品 Mont Blanc嘅映襯✨,滿滿嘅香甜幼滑栗子蓉包住忌廉蛋糕同栗子粒🌰,配香濃雲呢拿雪糕同食,係幸福滿瀉嘅味道啊!

PETIT FOURS
分別有瑪德蓮蛋糕、海鹽焦糖朱古力、榛子脆脆白朱古力,每件小巧別緻,甜度適中各有特色,為整餐飯畫上完美句號🥳~

4 Courses | $888
朋友share佢之前去其他餐廳以同樣價錢食咗一餐fine dinning,質素同體驗都比唔上amis❣️
2023-12-02
2023-12-19 63 瀏覽
滿滿儀式感の🇯🇵🇫🇷Fusion Fine Dining🍽️⭐️Amis Anniversary Menu | 4Courses | $888 兩款自家製餐包分別係Bagutte🥖同Sourdough🍞配以自家製牛油,🧈有煙燻同焦糖,麵包外脆內軟,朱古力Sourdough既朱古力味濃郁帶甘苦,配埋焦糖牛油好夾。✿Amuse Bouche✤西班牙蕃茄凍湯➜車厘茄酸甜,配以柔軟既水牛芝士粒,清新開胃。✤開心果棒➜外層係脆口開心果粒包住順滑既鵝肝Mousse。✤ 帶子他他波➜外層酥脆,帶子他他嫩滑。♥Hokkaido Uni Cup | Lily Blossom Mousse煙霧+百合香營造視覺同嗅覺享受。海膽杯由3層組成: 濃郁甘甜北海道馬糞海膽;清甜百合花Mousse;鮮味龍蝦清湯啫喱。建議一羹到底,感受豐富層次。♥Cauliflower Veloute | Razor Clam + White truffle $180/3g 椰菜花濃湯口感濃厚細膩,輕煎過既蟶子鮮甜爽脆,白松露香味非常濃,令湯品層次再提升。♥Australian Lamb用上羊後腿肉,肉質細嫩冇筋,具羊獨特氣味而唔膻,🍃形

✿Amuse Bouche
✤開心果棒➜外層係脆口開心果粒包住順滑既鵝肝Mousse。
✤ 帶子他他波➜外層酥脆,帶子他他嫩滑。

♥Australian Lamb
用上羊後腿肉,肉質細嫩冇筋,具羊獨特氣味而唔膻,🍃形既菠菜脆片提升口感。

♥Kagoshima Wagyu Beef
鹿兒島A4和牛肉質軟腍、入口即溶、油香四溢,另配以山葵同自家製黑椒汁,山葵可以中和油膩感,而黑椒汁既黑椒味好濃,一定要試。

♥Dessert Du Chef | Mont Blanc
法國傳統甜品栗子蛋糕🌰配北海道5.5牛奶雪糕,栗子忌廉香濃綿滑,中間係海綿蛋糕同栗子蓉。雪糕牛奶味濃,同開心果碎一齊食增加口感。

✿Petit Fours
檸檬味Madeleine、杏仁曲奇、白朱古力,為晚餐畫上完美句號。

💬每位店員都親切有禮