想品嚐高級泰菜原來唔一定係價錢好貴,要性價比高,地點又方便嘅極力推介位於金鐘太古廣場嘅「𝘈𝘗𝘐𝘕𝘈𝘙𝘈」🍴👏🏻餐廳位置地點就腳,座位寬敞夠晒光猛👍🏻 而餐點價錢亦合理,一碗有和牛嘅船麵都唔過$200😍 好適合舒舒服服聚首一堂😎《 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘉𝘰𝘢𝘵 𝘕𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 》 $168 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟超豐盛嘅和牛船麵🤩 材料方面一啲都冇手軟,除左和牛片外,仲有四大片又厚又嫩嘅牛腱肉🤤 而牛丸亦係大粒實淨嘅質感,咬落好香牛肉味👍🏻 金邊粉口感𝘘彈、索湯,加埋脆卜卜豬皮,大滿足!👍🏻《 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘩𝘪𝘯 𝘔𝘢𝘴𝘴𝘢𝘮𝘢𝘯 𝘊𝘶𝘳𝘳𝘺 》 $138 4.5 / 5馬沙文牛腱咖哩香濃惹味🤤 除左點薄餅食,送飯都係一流!牛腱肉軟糯入味,薯仔爽甜,令人食指大動👍🏻 而且份量好巨!《 𝘔𝘰𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘎𝘭𝘰𝘳𝘺 》 $88 4.5 / 5貼心地可以揀走辣😝 通菜炒得岩岩好,保持到爽脆而且唔會好重油👍🏻 食落調味仲有少少甜,會越食越開胃🤤《 𝘙𝘰𝘵𝘪 𝘗𝘳𝘢𝘵𝘢 》 $38 4 / 5咖哩嘅最佳拍擋😎 質地比爽挺身無咁易碎同散,所以更加適合點咖哩食😋《 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘔𝘪𝘭

《 𝘔𝘰𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘎𝘭𝘰𝘳𝘺 》 $88 4.5 / 5

📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
2023-12-04 535 瀏覽
𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕚𝕟𝕘𝕤 𝕒𝕟𝕕 𝕥𝕠𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘𝕤🤌🏽𝕪𝕖𝕤 𝕡𝕝𝕖𝕒𝕤𝕖香港人除左鐘意去日本,泰國🇹🇭唔係第二都第三啦掛😏。約左朋友係PP食泰國菜,影完聖誕裝飾🎄去食飯岩岩好🍴。入餐廳已經聞到每檯食物既香氣,係泰式調味👃🏽,係泰國旅行既呼喚🚩。朋友話原來泰國有呢道泰式蟹肉奄列👻,係香港既餐廳見到當然要試試。厚厚既蛋🥚包住鮮蟹肉,蛋味濃郁,好有咬口☄️。就咁食的確係分別食到兩種材料既原味道,點埋辣椒醬🌶️更有昇華到,亦都會更香口😉。🦀Thai Crab Meat Omelette | $188另一個主菜揀左黃咖喱大蝦🤟🏽,咖哩比較「杰」身,texture 幾特別,如果再辣d熱d就更正🏋🏽‍♂️。蝦蝦果然大隻彈牙,咖哩汁亦唔係流於表面,有滲入蝦裡🪝。我地嗌埋印度薄餅,點咖哩汁簡直無得輸😋。🦐Tiger Prawns Yellow Curry | $228🫓Roti Prata | $38小食方面揀左個燒豬頸肉配青木瓜沙律,豬頸肉肥瘦均勻,燒得香噴噴🐖。呢個份量好滿足,一口接一口🤜🏽。青木瓜清甜爽口🥗,suppose 有d酸甜汁汁先襯,點知食到最後兩啖先發現原來係有汁汁🙉,建議先仔細攪拌再食。🐽Gr

🫓Roti Prata | $38

🐽Grilled Pork Neck with Papaya Salad | $158

同朋友 share 一杯鮮椰子沙冰👯,椰子味好重,整體唔會太甜,口感唔錯🏵️。飲完呢杯都當我地食左甜品🤣。

🥥Fresh Coconut Smoothie | $65

2023-11-29 3235 瀏覽
多人又愛美食既我偏愛到金鐘太古廣場,今次搵左間米芝蓮泰國菜品嘗。Apinara位置糸太古廣場偏近政府總部那邊。到了餐廳,環境時尚光明,座位當然糸舒適啦。望左餐牌,發現菜式比一般泰國餐廳多,同友人好容易就點左四樣野食:大蝦炒河大蝦為主要食材,炒至鮮嫩彈牙。大蝦炒河的特點在於其寬條狀的河粉,讓整道菜的口感更為特別。河粉的厚度剛好,使得它能夠完美吸附醬汁和調味料,讓每一口都細膩順滑。在這道菜的烹調過程中,大蝦的鮮甜與河粉的香氣融合在一起,帶來了令人滿足的口感享受。炒通菜微辣的調味使這道菜香噴噴,刺激味蕾。通菜嫩綠的色澤和細緻的質感,使整道菜色彩豐富且吸引人。青咖哩雞咖哩的香氣撲鼻而來,讓人胃口大開。咖哩雞以嫩的雞肉為主要食材,肉質鮮嫩多汁。咖哩醬汁則帶有微辣的口感,與雞肉的鮮嫩相互融合,帶來了一道風味豐富的菜餚。泰式奶茶雪糕班戟泰式奶茶是泰國廣受歡迎的一種飲品,而將其轉化成雪糕更是一種創新的方式。這道甜點帶有濃郁的奶茶味道,散發出誘人的香氣。奶茶雪糕的口感乳脂濃郁,絲滑細緻,直接送到你的味蕾中。配合鬆軟班戟,讓人陶醉於這種獨特的泰式味道中。綜合來說,食物款式多,食材靚,味道美味,價錢合理。河

大蝦炒河

炒通菜

青咖哩雞

泰式奶茶雪糕班戟

綜合來說,食物款式多,食材靚,味道美味,價錢合理。河粉和泰式奶茶班戟雪糕甚有驚喜!
  • 泰式奶茶雪糕班戟
  • 泰式豬肉炒河粉
4天前 0 瀏覽
我哋今次午餐時段嚟到金鐘太古廣場☀️,呢度附近咁多Office,唔少打工仔迫滿咗呢個商場嘅食肆💼。我哋今次就去咗一間人氣東南亞菜餐廳🏝️,呢度服務親切有禮🥰,嘢食味道唔錯。.🍱午市套餐配菜呢度嘅冬陰功湯真心整得幾好😍!酸酸香香嘅味道夠晒正宗,而且唔會太過辣😋。重點係裏面有大大隻大蝦🦐,鮮甜又彈牙。套餐沙律同樣冇馬虎🥗,份量夠晒多,雞肉粒同埋蔬菜配埋甜甜甜香香嘅醬好開胃👅,仲有南瓜嘅軟綿、蔬菜甜味。食晒成個套餐,仲有埋多碗西米露🌴,夠晒滿足感。套餐仲包埋飲品🍹。.🍝泰式雞肉炒金邊粉午市套餐($188)調味夠晒香口,有東南亞特色辣粉、果仁碎、粗身芽菜等等嘅配料😆,可以自己撈埋,食落夠晒惹味🤤,而且口感豐富。配埋雞肉粒幾好食🐔,而且金邊粉軟硬度適中,唔錯。.🍛大蝦蝦頭膏炒飯午市套餐($188)份量真係夠晒多,就算嗰日幾攰都可以食到飽飽💕!份量澎湃嘅炒飯,好重蛋香味🍳,每一啖都夠晒滿足。而且仲有超口肉大蝦🤤,用料真係唔錯,食落有新鮮嘅鮮甜味得黎,口感彈牙爽口🤩,超級加分。
🍱午市套餐配菜
🍝泰式雞肉炒金邊粉午市套餐($188)
🍛大蝦蝦頭膏炒飯午市套餐($188)
2024-05-21
✈️去完泰國, 返到香港仲好掛住泰國菜🇹🇭🥹Apinara 係Nara泰國飲食集團旗下的姐妹店👯‍♀️裝修時尚優雅, 座位舒適😌📜菜式比一般泰國店款式多, 更貼近地道風味例如, 班蘭香葉包雞🌿, 蟹肉奄列🍳😢可惜蟹肉奄列售馨, 今日食唔到🙈🔸餐前小食 $18 6.5/10🦐蝦片好大兜, 帶微辣十分香脆, 食完飯仲脆卜卜🤭🔸泰式和牛船麵🥢 $168 7/10✨餐廳招牌菜, 足料豐富🥳👭🏻份量夠2個女仔share👌🏻☑️牛腱肉, 牛丸, 和牛片, 炸豬皮, 通菜, 芽菜🐮牛腱肉有4大塊, 每塊都好厚身😳肉質軟腍嫩滑, 好食👍🏻牛丸有3粒, 偏實淨啲和牛片鮮嫩, 大約有5-6片🥣湯底甘醇濃厚, 金邊粉索哂湯汁, 好正🤤🌶️帶微微辣, 🧚🏻‍♀️如果唔食辣, 可走辣🔸青咖哩雞🥘 $148 7/10🟢青咖喱微辣, 帶淡淡椰奶香味🥛🐔雞肉份量好多, 仲有泰國茄子同香葉🔸印度薄餅🥠 $38 6.5/10🥘咖喱必配薄餅❕一碟2件薄餅, 酥香不太油膩😉🫣有少少難撕開, 但食落香口煙韌☺️🔸椰青🥥 $60 7/10清甜解辣, 但椰肉太硬刮唔到🤣
✈️去完泰國, 返到香港仲好掛住泰國菜🇹🇭🥹
Apinara 係Nara泰國飲食集團旗下的姐妹店👯‍♀️
裝修時尚優雅, 座位舒適😌

📜菜式比一般泰國店款式多, 更貼近地道風味
例如, 班蘭香葉包雞🌿, 蟹肉奄列🍳
😢可惜蟹肉奄列售馨, 今日食唔到🙈

🔸餐前小食 $18 6.5/10
🦐蝦片好大兜, 帶微辣
十分香脆, 食完飯仲脆卜卜🤭

🔸泰式和牛船麵🥢 $168 7/10
✨餐廳招牌菜, 足料豐富🥳
👭🏻份量夠2個女仔share👌🏻

☑️牛腱肉, 牛丸, 和牛片, 炸豬皮, 通菜, 芽菜
🐮牛腱肉有4大塊, 每塊都好厚身😳
肉質軟腍嫩滑, 好食👍🏻
牛丸有3粒, 偏實淨啲
和牛片鮮嫩, 大約有5-6片
🥣湯底甘醇濃厚, 金邊粉索哂湯汁, 好正🤤

🌶️帶微微辣, 🧚🏻‍♀️如果唔食辣, 可走辣

🔸青咖哩雞🥘 $148 7/10
🟢青咖喱微辣, 帶淡淡椰奶香味🥛
🐔雞肉份量好多, 仲有泰國茄子同香葉

🔸印度薄餅🥠 $38 6.5/10
🥘咖喱必配薄餅❕
一碟2件薄餅, 酥香不太油膩😉
🫣有少少難撕開, 但食落香口煙韌☺️

🔸椰青🥥 $60 7/10
清甜解辣, 但椰肉太硬刮唔到🤣
  • 泰式和牛船麵
2024-05-22 0 瀏覽
🍊 餐廳名稱:Apinara (金鐘)🐝 味道:7.5/10環境:8/10整體分數:7.8/10💰人均:$250+———————————————————位於金鐘太古廣場嘅「𝘈𝘗𝘐𝘕𝘈𝘙𝘈」係一間高級泰菜館,味道及水準都算係相當唔錯,特別係佢地個和牛船麵真係大推!泰式肉碎飯 💰118肉碎有鑊氣,鹹甜的平衡感拿捏得很好,加上流心蛋同埋軟糯的白米飯,真係食唔停。和牛船麵 💰165必試!個湯鹹香十足又帶有小小酸甜,好開胃。食完麵都忍唔住喝多幾口湯。然后和牛和嫩,加埋大大粒牛丸同厚身牛腱肉,好豐富。香蕉薄餅💰98邪惡到爆,榛子醬加埋煉奶,仲有小小酸甜既香蕉,大人細路都好喜愛。泰奶pancake 💰108如果就係一款甜品,我會選佢!更驚艷。pancake本身奶香濃郁,配合佢個泰奶雪糕,冰火交融真係會想再食多幾次。🗺️ 金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖 🔍#Flavorfortday 金鐘🚆 金鐘站金鐘太古廣場出口,步行約5分鐘
🍊 餐廳名稱:Apinara (金鐘)🐝

🗺️ 金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
🔍#Flavorfortday 金鐘
🚆 金鐘站金鐘太古廣場出口,步行約5分鐘

2024-05-20 0 瀏覽
#christine開飯日記 前幾日去左太古廣場食泰國菜。無論嘢食定環境都幾唔錯,價錢都幾親民🤭而且地方都好就腳都幾啱同啲同事食個lunch 或者dinner 👍環境好舒適,地方都好闊落🌟Beef Shin Massaman Curry 馬莎文咖喱牛展($138)依款咖喱都幾香香料味👍食落唔算辣,加埋少少花生粒粒,口感都幾豐富架。而且牛展好淋身👍👍份量都幾足架🌟Roti Prata印度薄餅 ($38)咖喱配薄餅一定係perfect match🤭薄餅好酥脆,點咖喱當主食就啱啱好啦🌟Minced pork & fried egg with rice香辣肉碎煎蛋飯($118)肉碎炒得好入味,撈埋啲飯一齊食真係好開胃架👍佢上面仲會有一隻太陽蛋添👍👍🌟Mango sticky rice 芒果糯米飯($98)食泰國嘢甜品一定必叫芒果糯米飯啦,佢嘅椰漿係另外放,等你可以自己diy。減緊肥嘅我就啱晒啦🍴Apinara (金鐘)📍金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
#christine開飯日記

🌟Roti Prata印度薄餅 ($38)

🌟Mango sticky rice 芒果糯米飯($98)

🍴Apinara (金鐘)
📍金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
2024-05-19 4 瀏覽
金鐘 📌【 Apinara 】 金鐘道88號太古廣場 L2 樓 205 號舖返工喺金鐘地鐵站見到廣告 Pacific Place 有 AI Generated Patterns 玩,收工就嚟到 PP 打下卡,打完卡行過見到 Apinara 坐滿人,就一於晚餐 🍽️食泰國菜 🇹🇭🥗 燒豬頸肉配青木瓜沙律 $126豬頸肉肉質厚實,啖啖肉,滲著油香; 青木瓜沙律 fresh,酸酸甜甜 ~ 好開胃 😋🦀 黃咖哩軟殼蟹 $258軟殼蟹大大件,每件都炸得好鬆脆,外脆內軟; 黃咖喱汁係「結」身果隻,個味有啲似卡樂 B 咖哩味薯片😚 個 Texture 好特別,要嗌埋薄餅點埋個咖哩汁就滋味滿分 💯🫓 Roti 簿餅 $38有別於一般嘅 Roti 油淋淋,佢係比較乾脆、少油,配咖哩汁一流。🥥 鮮椰子沙冰 $65沙冰口感細緻綿密,以新鮮椰子、七彩珍多,大樹菠蘿及粉紅馬蹄製成,口感滿滿。🍍 鮮菠蘿薑汁沙冰 $65大膽挑戰有薑汁嘅飲品,完全跟鮮菠蘿汁無違和感,味道特別 ~ 好飲 💛🧡🔅整體嚟講,我最鍾意就係 100% Made with Fresh Juice 鮮果製造嘅飲品 ~ 美美噠 ~ 最啱我呢啲鍾意打卡
金鐘 📌【 Apinara 】
金鐘道88號太古廣場 L2 樓 205 號舖

🥗 燒豬頸肉配青木瓜沙律 $126

🦀 黃咖哩軟殼蟹 $258

🫓 Roti 簿餅 $38
🥥 鮮椰子沙冰 $65
🍍 鮮菠蘿薑汁沙冰 $65
大膽挑戰有薑汁嘅飲品,完全跟鮮菠蘿汁無違和感,味道特別
~ 好飲 💛🧡

🔅整體嚟講,我最鍾意就係 100% Made with Fresh Juice 鮮果製造嘅飲品 ~ 美美噠 ~ 最啱我呢啲鍾意打卡嘅女孩子 💞

⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
餐廳 🥢【 Apinara 】
地點📍 金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
消費 💰 $600 • 人均 $300 💞
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
2024-05-14
  • 菠蘿薑汁沙冰
  • 鮮椰子沙冰
2024-05-18 0 瀏覽
想不到在Pacific Place也可吃到泰國菜!Apinara 走新派泰菜路線,環境雅致,地方寬敞。今晚和老公皆沒有飯癮,加上天氣濕濕熱熱,一於點些刺激味蕾的菜式如咖哩及胡椒等品嚐。🥘馬沙文咖哩牛腱~對於不太嗜辣的我們,點選馬沙文咖哩絕對是明智的決定。這款咖哩較其他泰式咖哩温和,帶有花生堅果香味,味道甜中帶辣,配上肉質軟腍的牛腱及薯仔,十分惹味。🥬泰式炒通菜~通菜炒得有鑊氣,鹹香入味。🦐蒜香胡椒炒大蝦~蝦肉扎實彈牙,胡椒、炸蒜及九層塔的香辣令大蝦味道更突出,加上蝦殼炸得脆卜卜,令整道菜更昇華,吃落別有一番風味!
🥬泰式炒通菜~通菜炒得有鑊氣,鹹香入味。

2024-05-16 0 瀏覽
泰式肉碎煎蛋飯。色香俱全,散發出誘人的香氣。肉碎煎蛋煮得剛好,口感鮮嫩多汁,配上炒飯,每一口都帶來滿滿的滿足感。蛋煎得金黃酥脆,增添了口感的層次感。整體而言,這道菜絕對是一個令人愉悅的選擇。泰式和牛船麵,濃郁的湯底中有著香濃的牛肉味道,和牛肉的鮮嫩口感更是令人驚艷。船麵煮得剛好,富有彈性,和湯底完美融合在一起。配料方面,有豐富的蔬菜和香草,提供了豐富的口感和層次感。如果你喜歡泰國風味的麵食,這道泰式和牛船麵絕對不容錯過。印度薄餅,薄餅上鋪滿了美味的香料燉菜,包括嫩滑的香料牛肉和香辣的咖喱雞。每一口都充滿了印度獨特的香料風味,令人難以抗拒。餅底的口感酥脆,增添了整道菜的飽足感。

2024-05-16 0 瀏覽
太古廣場入邊嘅午市套餐相當抵食 以前都同同事嚟過。我哋分別叫咗豬頸肉肉炒金邊粉同海南雞飯 188+1 每個套餐都包冬陰功或椰子雞湯 、一個雞絲沙律、時令甜品同檸茶or 檸水.兩個湯味道分別都比較鹹少少,尤其Tom yum第一啖入口甜 之後辣 後勁鹹. pad Thai 反而調味恰當 味道正宗. 海南雞都好滑 配合秘製醬汁好食~今日甜品係芋頭紅豆,西米露芋頭煮到溶晒大大嚿相當有咬口👍📍Apinara (金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖

太古廣場入邊嘅午市套餐相當抵食 以前都同同事嚟過。

今日甜品係芋頭紅豆,西米露芋頭煮到溶晒大大嚿相當有咬口👍

📍Apinara (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
上次經過太古廣場見到呢度好多人排隊,今次嚟到一於就食呢一間泰國菜🇹🇭,一個餐滿足晒你幾個願望🤗每個餐都會有沙律、湯、主食、糖水同埋飲品(餐湯有兩個選擇,有冬陰功同埋泰式椰汁雞湯)另外可以再加錢換小食👍🏻呢度環境好舒服,裝修簡潔👍🏻🇹🇭泰式滷水豬手配白飯(滷水豬手份量好多,個飯亦都有唔同配菜,糖心蛋、豆腐、酸菜⋯⋯如果細食嘅女仔真係可以兩個人叫個餐🤫😆)🇹🇭泰式和牛船麵(有我最愛嘅炸豬皮喺面頭😍除咗有和牛亦都有牛展同牛丸⋯好喜歡佢嘅湯底🤗我哋兩個餐都選擇咗冬陰功湯⋯又湯又沙律又前菜仲有嘢飲⋯⋯真係好飽😂)

沙律、湯、主食、糖水同埋飲品
(餐湯有兩個選擇,有冬陰功同埋泰式椰汁雞湯)
另外可以再加錢換小食👍🏻
呢度環境好舒服,裝修簡潔👍🏻

🇹🇭泰式滷水豬手配白飯

🇹🇭泰式和牛船麵
2024-05-10 32 瀏覽
諗起以前喺PP返工真係好開心,地點方便環境靚,Office樓下仲有呢一間我鍾意嘅泰國菜。而家喺鰂魚涌返工地點唔方便,office醜樣,樓下又冇乜嘢好食,啲同事仲要人品差,搞到日日返工都唔開心。所以今日收工就約上舊同事,黎呢一架我哋嘅回憶泰菜食晚餐。~有一段時間冇你裝修依然別別緻,晚飯時間都幾多人,我地兩個人,一人叫咗一個主食再加一個沙律,一齊share份量啱啱好。~Pomelo Saladwith Soft Shell Crab🦀軟殼蟹柚子沙律 $158原隻軟殼蟹非常飽滿,入邊啖啖蟹肉同蟹膏,香口不油膩,唔係平時食元氣嗰啲瘦削嘅軟殼蟹,柚子清甜多汁,加埋少少魚露汁,成個味道平衡得幾好,開胃。~Tom Yum River Prawn Fried Rice🦐河蝦冬蔭炒飯 $138以前冇見過呢一款炒飯,今次就決定試試,本身真係貪得意,點知竟然有驚喜到,河蝦肉質爽彈,冬蔭炒飯微辛微酸,加上裡面的薑絲、草菇和蝦粒調味,乾爽又熱辣辣,係好食。Pandan Noodles Khao Soiwith Fish Maw & Shredded Chicken花膠雞絲班蘭金麵 $158呢一款就好似咖喱撈麵咁

Pomelo Salad
with Soft Shell Crab
🦀軟殼蟹柚子沙律 $158

🦐河蝦冬蔭炒飯 $138

Pandan Noodles Khao Soi
花膠雞絲班蘭金麵 $158
呢一款就好似咖喱撈麵咁,湯底比較濃及稠身,啱晒我呢啲鍾意食重口味嘅人。花膠都幾厚身而且份量唔少,加上爽彈嘅麵條同炸金麵🍜,係幾惹味。
【金鐘•Apinara】@ππππππππππππππππππππππππππππππ金鐘太古廣場神級泰式料理花膠海鮮冬陰功燒豬頸肉配青木瓜沙律Fresh coconut smoothie香蕉薄餅配榛子醬及煉奶花膠海鮮冬陰功泰國風味濃厚的海鮮湯,以其鮮辣和酸味著稱,在這道“花膠海鮮冬陰功”中,更是層次豐富。花膠,也就是魚肚,為湯品增添了豐富的口感和膠原蛋白。清澈的湯頭中透著辛辣的酸香,與鮮嫩的海鮮 — 蝦子和魷魚 — 完美結合,每一口都充滿驚喜。香茅和青檸的清新香氣為這道湯品增加了一絲異國情調,使人一試難忘。燒豬頸肉配青木瓜沙律烤至剛好的豬頸肉外層帶點微焦香脆,內裡肉質多汁軟嫩。鮮嫩豬肉搭配上絲狀切割的清爽青木瓜沙律,是一個絕佳的配搭。青木瓜沙律帶有微微的辣味和酸味,中和了豬頸肉的油脂,保持了整體的清新口感。Fresh Coconut Smoothie清涼的椰子冰沙,不僅是消暑的良伴,更是熱帶風情的完美呈現。新鮮的椰肉與椰汁的結合使這款冰沙擁有濃郁的椰香和絲絲甜意,口感滑順而清新。在酸甜冰沙中加入一片新鮮椰片或微量的烤椰片,既能增加層次感,又能帶來額外的香脆口感,這簡直是一份熱帶天堂的
【金鐘•Apinara】@

香蕉薄餅配榛子醬及煉奶

花膠海鮮冬陰功

燒豬頸肉配青木瓜沙律

Fresh Coconut Smoothie
清涼的椰子冰沙,不僅是消暑的良伴,更是熱帶風情的完美呈現。新鮮的椰肉與椰汁的結合使這款冰沙擁有濃郁的椰香和絲絲甜意,口感滑順而清新。在酸甜冰沙中加入一片新鮮椰片或微量的烤椰片,既能增加層次感,又能帶來額外的香脆口感,這簡直是一份熱帶天堂的代名詞。

香蕉薄餅配榛子醬及煉奶
呈現於眼前的不僅是一道甜品,更像是味覺上的藝術品。軟熟的香蕉被捲入到薄薄的餅皮中,搭配濃郁的榛子醬和甜滑的煉奶,三者的組合無疑是天作之合。香蕉自然的甜味與榛子醬的香濃以及煉奶的奶香,讓人在每一口的享受中都感受到了甜蜜與滿足。這道甜品不僅令人回味無窮,更讓人在品嘗的同時,感受到料理師對於味道平衡的極致追求。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 600(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#金鐘美食 #Apinara #web3金鐘 #香港探店 #泰國菜 #太古廣場 #宝藏餐厅分享 #Apinara #香港生活 #香港打卡 #香港探店 #泰國菜 #太古廣場 #宝藏餐厅分享 #Apinara #香港生活 #香港打卡
Apinara
金鐘金鐘道88號太古廣場L2樓205號舖
2024-05-09 11 瀏覽
香港高级感商务约会餐厅🍴APINARAApinare位于金钟 金钟道88号 太古广场L2层205,位置很好找,从🚇金钟C1出来后左转坐扶手电梯上天桥,天桥直达太谷广场L2,所以出天桥后左转一直走就看到啦Apinare以欧式简约灰白调打底 米色灯光💡配上深蓝瓷盘🍴又有几分复古典雅气氛 水墨长桌与超有特色的蒲团风扇相辉映 向外眺望可以看到高楼大厦🏙️窗景 从外面透过玻璃就能感受到高级感溢出 聚会🎈和商务洽谈最适合不过啦 情侣约会也超适合 餐厅中央的吧台摆列各式高脚杯🥂和红酒🍷在灯光下闪闪发光💖 脱离城市的喧嚣 与爱的人来一场浪漫迷离的约会餐厅主打泰式🇹🇭美食 最爱的是泰式鸳鸯猪手Pork Knuckle Duo(Marinated & Deep-fried) 满满一大盘猪手配着特制的蒜末辣椒汁🌶️和醋混合蘸料,肉质软烂入口即化😋蘸料解腻同时带来强烈味觉享受,两者结合简直是味蕾天堂👄!BBQ Pork Satay 串串🍖真的巨香根本放不下而且猪肉非常嫩 烤制成金黄色超级有食欲泰式椰子鸡Coconut Chicken Soup汤底是奶香奶香的味道🥛椰味浓郁 鸡肉炖的鲜嫩吸进去了椰子🥥汤底的味道 一
香港高级感商务约会餐厅🍴APINARA

BBQ Pork Satay 串串🍖真的巨香根本放不下而且猪肉非常嫩 烤制成金黄色超级有食欲泰式椰子鸡Coconut Chicken Soup汤底是奶香奶香的味道🥛椰味浓郁 鸡肉炖的鲜嫩吸进去了椰子🥥汤底的味道 一口爆汁东南亚风味🍃浓厚

餐厅服务非常专业 服务员💁‍♀️一举一动都给餐厅带来高品质服务 全黑色西装制服,点餐耐心,招手🙋即来不拖延

来香港🇭🇰这家餐厅一定冲!