2024-04-30 209 瀏覽
中環附近素菜選擇唔多,但今日終於比我搵到間我最滿意嘅素菜,仲要係中東素菜!仲要夠飽又好味,賣相擺盤都一流!1️⃣ Spiced Rice🍚蕃紅花果仁飯,上枱時陣陣蕃紅花味😍,已且金黃色超靚🤩,入面仲有果仁,提子同開心果粒🥳,飯底用牛油炒起,唔會太濕,非常易入口😋2️⃣ Smoky Hummus 🥠食得中東菜當然要食個鷹嘴豆醬啦!最特別風味係佢灑滿煙燻嘅Paprika。將整個醬昇華😙3️⃣ Golden Spiced Cauliflower 🥦呢個亦係我最愛嘅菜式之一!主要用左椰菜花,薄荷同葡萄乾!底盤用上帶有薄荷味嘅鷹嘴豆蓉😚,已且椰菜花燒得剛剛好!食落口一d都唔乾呀!4️⃣ Charred Broccoli 🥦🥬呢個菜式都有驚喜!用哂西蘭花同烘烤左嘅羽衣甘藍😚,食落口脆卜卜!而且西蘭花係非常大棵!緊重要係用左Sumac 傳統醃料😚,成個菜式個味帶哂出黎!5️⃣ Roasted Eggplant 🍆 最後係茄子配糙米🍚,茄子係特別配上石榴烘烤,食嘅同時可增強茄子甜味,加埋蕃茄醬一齊食,酸酸甜甜,差d要加飯呀😙整體黎講,成個用餐過程都好開心同滿足,店員會主動講解餸菜特色同用料,又會了解你嘅意見!係非常貼心嘅

1️⃣ Spiced Rice🍚

2️⃣ Smoky Hummus 🥠

4️⃣ Charred Broccoli 🥦🥬

5️⃣ Roasted Eggplant 🍆

整體黎講,成個用餐過程都好開心同滿足,店員會主動講解餸菜特色同用料,又會了解你嘅意見!係非常貼心嘅,而且環境都坐得舒服😚

不過佢plant base menu 暫時只於星期一同二供應,希望佢遲d可以每天供應🤣🤣
2024-04-23
  • Charred Broccoli
  • Spiced  Rice
朋友推介這間「Bedu」餐廳,以其精緻的裝潢格局和中東菜式而聞名,於是我們就在週末約在這裡食飯聚舊。Bedu的裝潢格局非常高級,營造出一種典雅而溫馨的氛圍。餐廳的設計融合了中東和西式風格的元素。這種裝潢風格為用餐環境帶來了一份輕鬆和浪漫的感覺。➭ 1. BEEF KOFTEH「烤牛肉串、番紅花番茄醬、古斯米沙律」餐廳以高級牛肉串作為主要食材,搭配了番紅花番茄醬和古斯米沙律。牛肉經過中東式煮法烤製,保持了肉質的嫩滑和鮮美口感,更有中東風情的調味料味道,非常惹味。另外,番紅花番茄醬的酸甜味道與牛肉的鮮味相得益彰,增添了一份獨特的風味。而古斯米沙律的清爽口感則豐富了整道菜的層次感。➭ 2. CHICKEN LARI 「慢煮雞腿、蘿蔔鷹嘴豆蓉、中東辣椒香草醬」慢煮雞腿的肉質鮮嫩多汁,與蘿蔔鷹嘴豆蓉的柔軟口感形成了完美的結合。廚師特意添加的中東辣椒香草醬,令到雞腿和鷹嘴豆蓉更加入味。這道菜的烹飪技巧獨特,每一口都散發出中東菜的特別味道,非常吸引。➭ 3. FLATBREAD 「自家製扁包」Bedu以自家製的麵團為基礎,經過中東式烘烤,扁包的外皮酥脆,內部柔軟且有彈性。FLATBREAD 的口感和
Dinner
CHICKEN LARI
➭ 3. FLATBREAD 「自家製扁包」
Bedu以自家製的麵團為基礎,經過中東式烘烤,扁包的外皮酥脆,內部柔軟且有彈性。FLATBREAD 的口感和風味與傳統扁包不同,更加豐富和特別。這道扁包可以單獨享用,也可以搭配其他菜品一起品嚐。
FLATBREAD
➭ 4. SPINACH LABNEH「菠菜乳酪」
菠菜乳酪濃郁滑順,帶來一份和諧的口感和風味。這道菜可以作為前菜又或配上FLATBREAD,更加好食。
SPINACH LABNEH
➭ 5. BAGHLAVA MILLE FEUILLE「核桃杏仁焦糖千層酥餅,雲尼拿雪糕」
這道甜品結合了核桃、杏仁和焦糖的美味,並搭配了雲尼拿雪糕,味道和口感都非常出色。甜品以千層酥餅為基底,每一層都烤得金黃酥脆,散發出誘人的焦糖香氣。在酥皮之間,有著豐富的核桃和杏仁填充物,增添了甜點的質感和口感。最後,頂部裝飾著一球雲尼拿雪糕,為整道甜點增添了一份清新感覺,並平衡了甜點的整體味道。
BAGHLAVA MILLE FEUILLE
➭ 6. VIGNERON DE BUXY CHARDONNAY 2021
CHARDONNAY 具有清新的果香酒味,酸度適中,完美地襯托了中東菜式的風味。
想在一個Chill的環境之下和朋友享受正宗中東菜?來到Bedu 一定能滿足你的要求。
2024-01-28
Dinner
2024-02-07 505 瀏覽
🔥好味指數:9.5/10.喺中環呢一間都幾出名慨中東菜我已經吃左超過四次🤭🤭一試就會愛上咗😍😍間不中都會返嚟再食 回味一下😆不食真係會後悔㗎😆😆.🔥SMOKY HUMMUS 煙燻鷹嘴豆蓉 $70🔥FLATBREAD 自家製扁包$55Hummus 超滑用來做前菜,小吃一流🥳我仲encore左一次😆配上自家製扁包熱辣辣香噴噴新鮮出爐,好好食🥳.🔥 BEEF KOFTEH 烤牛肉串,番紅花番茄醬,古斯米沙律 $220烤牛肉串調味非常足夠 牛味香濃點配番茄醬及乳酪 更惹味🤤有古斯米沙律同烤牛肉串一齊食,減低左油膩感 極為清新☘️.🔥雞腿,蘿蔔鷹嘴豆蓉、中東辣椒香草醬$180雞腿配上中東辣椒香草醬,一啲都不辣而且非常惹味🤤🤤🤤雞腿肉也都非常嫩滑🤤加埋蘿蔔鷹嘴豆蓉更有層次😝.🔥KONAFA $115金絲蜜酥,開心果雪糕,玫瑰糖漿作為飯後甜點,呢個系一個好新鮮慨選擇金絲蜜酥脆卜卜 配埋開心果雪糕酥脆口感與滑溜雪糕互相搭配 甜蜜滋味😝.
🔥好味指數:9.5/10
不食真係會後悔㗎😆😆
🔥SMOKY HUMMUS 煙燻鷹嘴豆蓉 $70
🔥FLATBREAD 自家製扁包$55
Hummus 超滑
用來做前菜,小吃一流🥳
我仲encore左一次😆
配上自家製扁包
熱辣辣香噴噴新鮮出爐,好好食🥳

烤牛肉串調味非常足夠 牛味香濃
點配番茄醬及乳酪 更惹味🤤
有古斯米沙律
同烤牛肉串一齊食,減低左油膩感 極為清新☘️

🔥雞腿,蘿蔔鷹嘴豆蓉、中東辣椒香草醬$180
雞腿配上中東辣椒香草醬,一啲都不辣
而且非常惹味🤤🤤🤤
雞腿肉也都非常嫩滑🤤
加埋蘿蔔鷹嘴豆蓉更有層次😝

🔥KONAFA $115
金絲蜜酥,開心果雪糕,玫瑰糖漿
作為飯後甜點,呢個系一個好新鮮慨選擇
金絲蜜酥脆卜卜 配埋開心果雪糕
酥脆口感與滑溜雪糕互相搭配 甜蜜滋味😝

• Chicken  skewers
  • Beef  kofteh
2024-01-26 395 瀏覽
中環呢間中東菜簡直顛覆咗我對中東菜嘅印象好想喺度分享返俾大家。呢間餐廳係以遊牧中東菜為主,食物健康且賣相精緻,每碟的菜式似足畫畫咁,有色彩繽紛。入座後,店員介紹佢哋嘅王牌係鷹嘴豆泥加麵包,既然係咁一定要試吓!Smoky hummus+homemade flatbread 鷹嘴豆泥蓉係呢度的皇牌菜式,枱枱必點煙燻過嘅鷹嘴豆泥再搭配橄欖油,檸檬汁,大蒜等調味料,口感非常幼滑,成為左搭配面包的好小食。面包亦好香甜軟熟。Roasted eggplant 石榴酸乳酪烤茄子充滿香料味的茄子再加上石榴和酸乳酪,味道非常酸甜,夠哂開胃。牛肉串配古斯米沙律 beef kofteh熱辣辣的牛肉串穿在金屬串燒上再配清爽且顆粒感強的古斯米沙律每啖牛肉都充滿豐富香料牛肉味再搭配甜蕃茄及檸檬汁的冷沙律開胃又解油膩感Rack of lamb新鮮烤製且烤得均勻的羊架總共有三件每件都又厚又大件口感軟嫩 並用左乳酪,牛油,開心果碎醃製同伴碟香口又充滿香料風味

鷹嘴豆泥蓉係呢度的皇牌菜式,枱枱必點

面包亦好香甜軟熟。

Roasted eggplant 石榴酸乳酪烤茄子

Rack of lamb

新鮮烤製且烤得均勻的羊架總共有三件
每件都又厚又大件
口感軟嫩
並用左乳酪,牛油,開心果碎醃製同伴碟
香口又充滿香料風味
2024-01-17 476 瀏覽
Smoky HummusThe creamy smoky hummus was infused with a delightful smoky flavor that added a unique twist to the classic dish. Paired with warm and fluffy flatbread, what a match. The texture was velvety smooth, and the flavors were perfectly balanced.Roasted Eggplant The eggplant was roasted to perfection, resulting in a melt-in-your-mouth texture. The dish was beautifully complemented by the tangy sour labneh, which added a creamy element to the ensemble. The pomegranate seeds provided a burst

Smoky Hummus

Roasted Eggplant
The eggplant was roasted to perfection, resulting in a melt-in-your-mouth texture. The dish was beautifully complemented by the tangy sour labneh, which added a creamy element to the ensemble. The pomegranate seeds provided a burst of freshness, while crispy garlic added a delightful crunch. The bedu spice tied all the flavors together, creating a harmonious blend.

Truffle Duck Tagine
The tender duck, cooked to perfection, was infused with the earthy aroma of truffles, creating a symphony of flavors. The addition of mushrooms added an extra layer of richness, while the egg yolk on top added a velvety and creamy finish to every bite of rice.

Konafa with Kadayif, Pistachio Ice Cream, Rose Water Syrup:
This classic Mediterranean sweet treat tastes so interesting. The kadayif, a shredded pastry, was beautifully caramelized and provided a delightful crunch. Paired with the creamy and decadent pistachio ice cream. The rose water syrup added a fragrant and floral note, elevating the dish to new heights. It was a remarkable end to the meal.

For the drinks, sunrise is such a refreshing mocktail while the other one is strong in coffee flavor.

The vibes in restaurant is chill and the service was also commendable, making it a truly memorable experience.

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍Bedu
🏠 G/F, 40 Gough Street, Central

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦
#tagine #bar #hummus #bedu #dinner #flatbread #happyhour #mediterranean #meditteraneanfood #打卡
  • Homemade Flatbread
Order1️⃣Rips & Dips 前菜拼盤:煙燻鷹嘴豆泥、菠菜乳酪、自家製扁包、醃菜好豐富嘅前菜👍🏻而且好健康🥒食完完全無罪惡感2️⃣Honey Baked Feta 蜂蜜烤菲達芝士食完咁健康嘅前菜~當然要試下呢個超邪惡芝士😝我本身好鍾意食芝士😍佢份量比到足!!!食完超滿足3️⃣Charred Broccoli 燒西蘭花拼羽衣甘藍菜乾配香草乳酪醬呢個菜好特別👍🏻估唔到燒菜乾嘅味道竟然咁好食~口感好鬆脆😳好似食緊薯片咁4️⃣Spiced Rice 番紅花果仁飯飯粒的口感軟滑, 但又唔會過於粘稠番紅花散發住溫和芳香嘅香氣🍅而果仁的香味同微妙嘅鹹甜味道完美地融合埋一齊5️⃣Lamb Rack 開心果牛油烤羊架配乳酪醬羊架外層烤得金黃酥脆🥩內部則保持著嫩滑多汁口感開心果酥脆口感與羊肉的鮮嫩口感相得益彰而乳酪醬酸甜味道為這道菜增添了一絲清新的感覺讓整個味覺體驗更加豐富😋6️⃣Baghlava Mille Feuille 核桃杏仁焦糖千層酥餅配雲尼拿雪糕呢個飯後甜品真係驚艷到我!拿破侖脆身堅挺,連埋雪糕咬落去簡直係完美配搭!而且中間有少少果仁碎,口感層次又再升華🫦
Order
好豐富嘅前菜👍🏻而且好健康🥒食完完全無罪惡感

2️⃣Honey Baked Feta 蜂蜜烤菲達芝士
食完咁健康嘅前菜~當然要試下呢個超邪惡芝士😝
我本身好鍾意食芝士😍佢份量比到足!!!食完超滿足

呢個菜好特別👍🏻估唔到燒菜乾嘅味道竟然咁好食~
口感好鬆脆😳好似食緊薯片咁

4️⃣Spiced Rice 番紅花果仁飯
飯粒的口感軟滑, 但又唔會過於粘稠
番紅花散發住溫和芳香嘅香氣🍅
而果仁的香味同微妙嘅鹹甜味道完美地融合埋一齊

5️⃣Lamb Rack 開心果牛油烤羊架配乳酪醬
羊架外層烤得金黃酥脆🥩內部則保持著嫩滑多汁口感
開心果酥脆口感與羊肉的鮮嫩口感相得益彰
而乳酪醬酸甜味道為這道菜增添了一絲清新的感覺
讓整個味覺體驗更加豐富😋

2024-05-12 2 瀏覽
今晚朋友帶我嚟中環食中東Fine-dine,呢間餐廳一直bookmark左好耐,餐廳外型好似一間小酒吧,隱藏驚喜菜式。食之前店員拿著一盒類似雪茄形狀的調味辣粉並細心講解,方便之後菜式可以自行加入去。Flatbread-Hummus,Spinach Labne第一次食中東菜當然要試下招牌Flatbread配上特色醬汁,醬汁才是重點!一次過可以試曬2款:乳酪creamcheese菠菜和鷹嘴豆泥,充滿特色。醬汁唔夠喉,仲有超新鮮蔬菜夾住一齊食,紅蘿蔔真係好清甜。Honey Baked Feta接下來,呢個蜂蜜烤芝士脆薯條又係充滿驚喜,打完卡記得趁熱食,芝士起絲再加埋幼身脆薯條,鹹甜鹹甜真係好好食!Charred Broccoli烤西蘭花都有新搞作,呢個巨型版西蘭花真係功夫料理之一,加埋面層炸過的羽衣甘藍脆脆,好入味,想層次感再豐富d記得查埋乳酪醬。Lamb rack最期待的主菜出場!開心果醬焗羊架,超好食!羊架烤得剛剛好,外層焦香,羊肉好嫩滑,完全無overcook,十分推薦Spiced Rice番紅花果仁飯好似中東版意大利飯,好creamy濃郁,加埋堅果好夾。Desserts食到呢到已經好

Honey Baked Feta

Charred Broccoli

Lamb rack

Spiced Rice

Desserts
食到呢到已經好飽,不過唔可以比佢停,仲有最出色甜品!呢個核桃焦糖醬拿破崙簡直世一,千層酥咬落去鬆脆到不得了,加上焦糖醬和一口雪糕,食完真係好幸福。

今次中東菜體驗真係無可挑剔,食物味道到擺盤都非常高水準,下次一定要試!
平時經過驟眼看是一間小酒吧,無諗過原來係一間中東菜式餐廳😍今次試咗Plant-based Dishes Menu🥦🥑🥔好健康✨啱晒素食人士👅➖📌Golden Spiced Cauliflower 🥦最愛菜式之一✨主要用咗椰菜花、薄荷香料同葡萄乾,底盤係帶有薄荷葉味的鷹嘴豆泥🍃🥔燒椰菜花配合中東香料,整體味道好有特色😍➖📌Falafel🥔店員推介菜式✨鷹嘴豆炸餅配松子仁香草醬同醃芒果芝麻醬,富有中東風味的香草醬同芝麻醬混合,令整道菜式昇華🥰➖📌Tabouli🍃塔布勒沙律🥗是中東的一種特色沙律,主要由布格麥與切碎的歐芹、薄荷葉、果仁等混合,聞起來的香氣和吃起來都有淡淡薄荷的涼爽層次😍➖📌Roasted Eggplant 🍆 石榴烤茄子配糙米飯🍚茄子配合石榴烘烤,加強茄子甜味,再配合中東蕃茄醬同脆蒜,酸酸甜甜😍好開胃✨

📌Golden Spiced Cauliflower 🥦

📌Falafel🥔

📌Tabouli🍃

📌Roasted Eggplant 🍆

2024-04-26 14 瀏覽
上環出色中東菜😍想試呢間餐廳好耐 而且佢有plant-based menu 非常健康 所以今次都叫咗唔少蔬菜😚 Hummus由鷹嘴豆磨碎而成 加埋橄欖油同芝麻醬 再撳住香料 味道醇厚 幼滑得嚟好適合配埋烤麵包或者蔬菜食😋 Spinach Labne係以菠菜同乳酪為主嘅小食 味道清新☺️Honey baked feta係我地嘅至愛 以蜜糖烤過嘅希臘乳酪 質地濕潤 加上蜜糖嘅甜味 味道鹹甜交融 好有層次感👍🏻 烤西蘭花帶有微微嘅煙燻味 好特別🤩Lamb rack呢肉質鮮嫩 烤得剛剛好 帶有濃郁嘅羊肉味 好多肉汁 絕對值得一試🥳Spiced Rice都幾有特色 質感濕潤 配以特製嘅香料 份外開胃🤤
上環出色中東菜😍

烤西蘭花帶有微微嘅煙燻味 好特別🤩

2024-04-24 15 瀏覽
今天和朋友吃了一生人第一次吃的菜式 - 中東菜。【Bedu】在中環歌賦街,很多特色餐廳在這條街進駐,街道充滿殖民地色彩。餐廳是酒吧式餐廳,裝潢挺有格調,吸引不少外國遊客。坐下不久,侍應就拿來一盒有點像雪茄的中東香料,讓我們自行調味。有特色的cocktail和mocktail~先來個頭盤【MEZZE PLATTER】扁麵包帶點微焦香味,可以夾住鷹嘴豆蓉、菠菜乳酪和蔬菜來吃。【蜂蜜烤菲達芝士配脆薯】上菜時,在小煎pan的蜜糖還熱得冒泡。芝士軟糯,配脆薯兩種不同口感,蜂蜜配芝士一咸一甜也是夠特別。【燒西蘭花.羽衣甘藍脆.香草乳酪醬】羽衣甘藍炸得香脆,燒西蘭花清甜中帶點香口,配乳酪醬又別有一番風味,美味又健康。【慢煮雞腿•蘿蔔鷹嘴豆蓉•中東辣椒香草醬】慢煮雞腿肉出奇的嫩滑,鮮嫩多汁,配上香蔥味道有點像中式的薑蓉,挺特別的。【番紅花果仁飯】果仁很有口感,味道有點像葡汁飯,色澤鮮豔,口感軟糯~甜品【核桃杏仁焦糖千層酥餅•雲尼拿雪糕】千層酥口感鬆脆,夾住四球雲呢拿雪糕,份量十足。
今天和朋友吃了一生人第一次吃的菜式 - 中東菜。

餐廳是酒吧式餐廳,裝潢挺有格調,吸引不少外國遊客。

有特色的cocktail和mocktail~

2024-01-29 69 瀏覽
放假過黎中上環古蹟遊,朋友好有心思地簡左間中東菜,呢到除左環境有氣氛外,食物質素亦相當有驚喜!MEZZE PLATTER Starter黎左個扁麵包併盤,係Pita麵包,打開麵包就會好似一個袋,可以發揮你嘅創意搭配任何配料入去,配料有扁豆鷹嘴豆蓉、紅菜頭乳酪、鷹嘴豆蓉、醃菜、蔬菜、醃橄欖,呢一種麵包煙煙韌韌都幾好味,再配埋唔同口味嘅配料,真係好有新鮮感呀!SPINACH NARGESI呢一道菠菜煮蛋配乳酪檸檬我自己私心覺得好好食,因為乳酪檸檬係一種好帶到人開胃嘅醬料,估唔到咁夾菠菜煮蛋!好簡單嘅材料,但非一般嘅好食!香料紫米醃煮羊腿本身自己對羊冇乜偏愛,但朋友話聽講呢到嘅羊係好出色,所以就即管試試!首先上碟擺盤係好靚,對於我黎講已經好加分,食落口感軟嫰且香味濃郁,都真係勁濃羊味好酥香,朋友好鍾意食!SIGNATURE DESSERT SELECTION鮮果拼盤、開心果朱古力忌廉酥餅及乳酪奶凍配無花果及紅雜莓果甜品嚟講最出色嘅係開心果朱古力忌廉酥餅,本身好鍾意食開心果,有埋朱古力就更加無敵啦,佢好似整到雀巢咁咬落一絲絲好有口感!

MEZZE PLATTER

SPINACH NARGESI

香料紫米醃煮羊腿

SIGNATURE DESSERT SELECTION
鮮果拼盤、開心果朱古力忌廉酥餅及乳酪奶凍配無花果及紅雜莓果
2024-01-26 50 瀏覽
Really excellent in so many waysFrom how does the restaurant blend into the street to the set up of the open kitchenThe menu is thoughtfully designed to fuse different western style into the middle east centred cuisine, all combination of herbs and seasoning and dressing are just well cohered Detailed plating already cheers us when the dishes arrived.Great service as well. 歌賦街係我在香港最愛的一條街 短短兩三白米 (都唔知有無) 一直以來都是高質素的餐廳 無繁忙的交通 樓上係住宅 可接受的斜路石級 返落地鐵站極快 中環半山區靜中帶旺的完美演繹Bedu的位置在街的中間 係外面看不到 但環境極好,在一條大樓梯下的空
Great service as well.
歌賦街係我在香港最愛的一條街
短短兩三白米 (都唔知有無) 一直以來都是高質素的餐廳
無繁忙的交通 樓上係住宅 可接受的斜路石級 返落地鐵站極快
中環半山區靜中帶旺的完美演繹
Bedu的位置在街的中間 係外面看不到 但環境極好,在一條大樓梯下的空地 兩邊有樹 有些人會坐在樓梯級上 正門對著空地 和外面環境融合 就好似在戶外食飯般 完全好似去了歐洲
完美襯托出一個中環半山中西合璧的感覺

有一排bar檯 夏天飲嘢應該都好正

餐廳唔算大 有一個open kitchen 所以檯都會睇到kitchen 望到廚師用心烹調 令人好期待食物

又令人有一種 餐廳繁忙 好vibrant 的節奏

經過一輪掙扎 終於點好今晚的晚餐 因為每樣菜色都好吸引 裡面總有一些配搭和元素 令人好想試下

前菜特燈揀 hummus 因要比較和其他餐廳
第一次認識 tahini 中東式芝麻醬 加入後整體豆青味減低更滑 另外有一些紅色的paprika油裝飾 唔辣的
仲特登叫flat bread 配醬
一份3件 唔該仲可以點多2件 價錢按件計
烤到燶燶的味 上面仲搽了香料油 一定要趁熱吃

加了一個 tabouli 沙律
全部切碎的 洋蔥 番茄 parsley almond 和一些 superfood grain
好fresh 和 健康的生活

加了個塔吉鍋飯 體驗一下個陶鍋
煮出來飯比較濕潤 唔係煲仔飯的效果

中東煮法的牛肉串 我都好鍾意食 因為牛肉都唔會過度調味 係原汁原味 只有肉和脂肪的味道

其實食完3-4份 已經有d飽
但不叫甜品 心不死
所以叫左 千層酥
完全超出我想像
見到甜品 我們已經wow 出聲 隔離的食客都一齊wow
上面淋salted caramel

又暖又脆又冷 加埋果仁味脆脆 食唔停口
2024-01-26 61 瀏覽
本身去九如坊諗住食牛腩,見到大排長龍,惟有轉食其他嘢依間係我bookmark咗好耐嘅中東菜,估唔到平日lunch冇book位都入得!Weekday lunchset $220包括 mezze platter(4小碟)同main dish同事同我叫咗兩個set餐廳menu不算複雜,可以請侍應介紹招牌菜,lunch menu的菜式味道不太沖,非常易入口,份量也剛剛好,作為中東菜入門挺合適🔶mezze platter 有招牌smoky hummus我本身唔太鍾意鷹嘴豆,但打成蓉就非常易入口,口感順滑又惹味煙燻紅椒粉為hummus提味,味道有層次,可以塞入包/作為沾醬都得另外還有乳酪和蔬菜,每碟淺嚐已經夠吃完烤麵包🔶 蒜香明蝦MujaddaraGarlic Prawn Mujaddara隻蝦大隻而且新鮮彈牙,飯粒炸得粒粒分明,有炸蒜、焦糖洋蔥及薑黃等香料,味道豐富,好好吃!Charred Chermoula Chicken🔶炭烤摩洛哥香料雞肉雞肉多汁嫩滑,以芫茜、醃青椒、檸檬汁雞、洋蔥、巴西里香料等醃製,食落味道唔會太刺激,本地人都會食得慣
本身去九如坊諗住食牛腩,見到大排長龍,惟有轉食其他嘢

同事同我叫咗兩個set

🔶mezze platter

有招牌smoky hummus
我本身唔太鍾意鷹嘴豆,但打成蓉就非常易入口,口感順滑又惹味

另外還有乳酪和蔬菜,每碟淺嚐已經夠吃完烤麵包

🔶 蒜香明蝦Mujaddara

Garlic Prawn Mujaddara

Charred Chermoula Chicken

🔶炭烤摩洛哥香料雞肉
作為𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 忠實粉絲的我早已𝗯𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸了中環的𝗕𝗲𝗱𝘂!餐廳主打中東菜式,食物精緻,味道都好啱我同朋友嘅口味✨裝潢同燈光亦令餐廳加了不少分,溫暖又放鬆的氛圍(~∀~~)﹆𝗦𝗠𝗢𝗞𝗬 𝗛𝗨𝗠𝗠𝗨𝗦 $𝟳𝟬 🧆鷹嘴豆泥口感順滑,軟綿綿 ~~ 仲帶有微微嘅煙燻味呢💨﹆ 𝗙𝗟𝗔𝗧𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 $𝟱𝟱 🫓自家製嘅𝗙𝗹𝗮𝘁𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 熱辣辣,好鬆軟🫶🏽 同𝗵𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 好夾> ̫< ♡﹆ 𝗟𝗔𝗠𝗕 𝗥𝗔𝗖𝗞 $𝟰𝟱𝟬 🐑羊架以開心果牛油烤焗,帶有果仁香味🥜🐽而羊肉的味道濃郁,外層烤至焦香,內裡嫩滑多汁! ̖́-‬ ﹆ 𝗧𝗥𝗨𝗙𝗙𝗟𝗘 𝗗𝗨𝗖𝗞 𝗧𝗔𝗚𝗜𝗡𝗘 $𝟮𝟵𝟬 混合了中東同法國風味的燴飯,賣相巧吸引📸 喜歡在米飯上面的鴨鴨肉🦆 ,超級軟嫩呢!而長米飯嘅口感偏濕,米飯也帶有松露和鴨鴨嘅香氣👃🏽🫶🏽

﹆𝗦𝗠𝗢𝗞𝗬 𝗛𝗨𝗠𝗠𝗨𝗦 $𝟳𝟬 🧆
鷹嘴豆泥口感順滑,軟綿綿 ~~ 仲帶有微微嘅煙燻味呢💨

﹆ 𝗙𝗟𝗔𝗧𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 $𝟱𝟱 🫓

﹆ 𝗟𝗔𝗠𝗕 𝗥𝗔𝗖𝗞 $𝟰𝟱𝟬 🐑

﹆ 𝗧𝗥𝗨𝗙𝗙𝗟𝗘 𝗗𝗨𝗖𝗞 𝗧𝗔𝗚𝗜𝗡𝗘 $𝟮𝟵𝟬
2024-01-19 50 瀏覽
之前未食過中東菜,所以對於中東菜的印象一直停留於比較傳統色彩那種,但原來中東菜都可以好chill~ 星期日朋友帶咗我黎一間好chill,好modern 既型格酒吧餐廳,初時以為是食西餐的,但原來是中東菜,好驚喜,食完對中東菜完全改觀~ 餐廳位於上環九如坊,夜晚的九如坊與日間的感覺完全不同,少了一份喧囂繁忙的熱鬧,多了一份沉寂,獨特的魅力,走在那裏,感覺人都變得更型格 餐廳有晚餐set選擇,都很豐富,怕吃不完,所以還是散叫好了~ 🥢Smoky hummus + flatbread (HK$70+$55) 這個是每枱也必叫的前菜,煙燻鷹嘴豆蓉,這個是很地道的中東菜前菜,鷹嘴豆壓成蓉,香滑濃郁,煙燻味不會太強,加上香料及少許辣粉,惹味! 另外加配他們自家製的扁包,扁包有輕微的炭火香味,醮鷹嘴豆蓉同叫,感覺地道! 🥢Falafel (HK$120) 鷹嘴豆炸餅,松子仁香草醬,醃芒果芝蔴醬 這個是中東傳統愛吃的小吃,將鷹嘴豆整成蓉加上香料,揉成餅去炸,這裏炸得香脆可口,上菜是香脆熱辣,配上香草醬及芒果芝蔴醬,很不錯!吃過前菜小吃就是主菜,因為中東大部份人口都是穆斯林,所以他們的菜式都是Halal
🥢Falafel (HK$120)
鷹嘴豆炸餅,松子仁香草醬,醃芒果芝蔴醬
吃過前菜小吃就是主菜,因為中東大部份人口都是穆斯林,所以他們的菜式都是Halal 的食物,沒有豬肉,也不食血製品,即屠宰時要先放血再宰,不讓動物恐慌,原本想點羊架的,可惜一早售罄,所以就點了鴨肉跟牛肉,當然也很不錯~
🥢Truffle Duck Tagine(HK$290)
黑松露鴨肉塔吉鍋燴飯
中東人喜歡用這個Tagine(塔吉鍋)煮食,尖尖的鍋蓋令蒸氣在鍋內循環,令燉煮食物保水份,所以中東菜很常見這個鍋
這裏的燴飯比較濕潤軟淋,但米沒有爛,有點像潮洲粥的感覺,但又沒有那麼綿密,加上雞蛋,口感更滑,幾得意。燴飯有很香的黑松露香味,而鴨肉也很嫩滑入味,比較鹹香,配上淡味的燴飯一起吃,很是不錯
🥢Beef Kofteh(HK$220)
烤牛肉串,番紅花番茄醬,古斯米沙律
Kofteh 是指將肉絞碎成免治肉的做成的肉串,常吃的可以是牛肉串,雞肉串或羊肉串等,他們做的牛肉串,牛串肉外表得香香脆脆的,內裏還有很多肉汁,所以不會乾,再配上由番紅花做的番茄醬及乳酷伴著一起吃,味道立即更立體更鮮味,很是不錯,伴菜是古斯米沙律,也是中東菜常見的食材,古期米其實不是米,是由粗麥粉製成,是主食的一種,但口感爽爽的,不是平常所吃的口感,所以配任何食物也可以,做成沙律也沒有違和感。
🍹飲品:
Red Sea/ Sunrise
跟朋友各點一杯飲品,sunrise 是mocktail,由橙汁及西柚汁,再加薑味糖水而成,味道清新,帶一點點薑的辣味,很是不錯;
另一杯Red Sea 則是cocktail, 以wishky 做酒底,酒味較濃
  • Truffle  Duck  Tagine