店家雖小 卻五臟俱全 幾個坐位 又能和店長們聊天看看外面的人來人往 自己就好好享受美食👍辣到天昏地暗烤芝士三文治 $78這次我們先不額外加配料 先試試看他們最經典的~難怪大家都大推這份!!大家先不要怕這份看起來焦焦的其實上面全都是辣油 先上一層在麵包🥯面再煎 真的超級脆口 是有聲音的脆度 !!那種又辣又惹味的辣感 再配上巨量的車打芝士和美式芝士 又creamy 又香濃誰也能吃到打絲感~愛辣愛芝士的朋朋們肯定不能錯過這份~炸午餐肉脆脆條+ 凍咖啡+$30他們把午餐肉切成長條形 然後當成薯條🍟一樣炸~~口感外酥內微軟外 重點是他們的墨西哥🇲🇽青辣椒芝士 先刺激後辣 再來芝士香和鹹香度洽好又香脆的午餐肉面前相比 這份的辣一點也不失色 更是一種升級粒粒西多士 $42最近好像都很愛出粒粒西多士 這份也不例外但這份更強的是店家更是一粒粒的灑上糖 再逐顆燒到微脆而且他們的調味料還真的給得十足 內面滿滿的花生醬、NUTELLA外面還繞滿煉乳 整份不但口感豐富 所出來的甜感還非常具層次🥰像是把傳統的西多士 再多給了份趣味 甜控西多士控快來吃吧還真是想不通為什麼這家還不是大家一說起灣仔就想起的一家下次去灣
店家雖小 卻五臟俱全 幾個坐位 又能和店長們聊天
看看外面的人來人往 自己就好好享受美食👍
辣到天昏地暗烤芝士三文治
辣到天昏地暗烤芝士三文治 $78
這次我們先不額外加配料 先試試看他們最經典的~
難怪大家都大推這份!!大家先不要怕這份看起來焦焦的
誰也能吃到打絲感~愛辣愛芝士的朋朋們肯定不能錯過這份~

炸午餐肉脆脆條+ 凍咖啡+$30
他們把午餐肉切成長條形 然後當成薯條🍟一樣炸~~
粒粒西多士 $42
最近好像都很愛出粒粒西多士 這份也不例外
但這份更強的是店家更是一粒粒的灑上糖 再逐顆燒到微脆
像是把傳統的西多士 再多給了份趣味 甜控西多士控快來吃吧

還真是想不通為什麼這家還不是大家一說起灣仔就想起的一家
下次去灣仔時請去~~
炸午餐肉脆脆條 + 凍咖啡
2024-04-13
辣到天昏地暗烤芝士三文治
  • 炸午餐肉脆脆條
2024-04-10 99 瀏覽
Bookmark 咗呢間餐廳一排,今日終於經過灣仔,就諗住特登行去試下😋餐廳位於灣仔軒尼詩道一個轉角位,鋪面唔大,我經過咗都睇唔到佢🤣要行返轉頭🙈餐廳得2 個座位,咁啱我去到嘅時候前面客人已經差唔多食完,咁我就可以好好彩咁享受到堂食嘅美味🪑❤️🤤早餐全餐卷 $68平時食開wrap 都係印度嘢,今次就試下wrap 加香港人最愛嘅餐肉蛋😜未食已經好期待,賣相好吸引,師傅手勢超好,入面啲陷多得嚟又唔會多到整爆個wrap🤯👍🏻薯餅煎到好脆🥔即使出面配埋蕃茄醬,佢個外皮都係脆嘅🥹炒蛋滑得嚟厚實,入面夾住煙肉🥓同午餐肉🐷層次好豐富🤩出面個皮都好薄,每一啖都係享受❤️.呢個wrap 英文叫The Hangover,唔知會唔會係飲醉酒都好食到酒醒呢?🤣美中不足係我得一個人,試唔到佢其他嘢食,下次一定要約多個朋友再嚟食過🤤

早餐全餐卷 $68

2024-04-06
2024-03-15 240 瀏覽
終於有機會食呢個super evil big bun🫡🫡 嗌左個肉醬burger & grilled cheese sandwich!!! 好正好濃味,真心係芝士自由包包自由😌Strongly recommend 加30蚊要side & drink~ 個番茄湯好出色😝
終於有機會食呢個super evil big bun🫡🫡

難得來到港島灣仔區琳琅滿目🙉 選擇困難最終挑選了在我的to-eat list上的其中一家—Big Buns來嚐嚐🍔Menu上的各款三文治/卷/酥皮批和人氣西多士看着名字都想讓我口水直流🥹奈何我隻身到訪所是還是從最基本和當時最吸引我的烤芝士三文治開始🧀而作為牛油果迷🥑 +$10可以嚐到店家的homemade guacamole 必須加吧!店內只有两個内用坐位 面向街角 位置寬闊 環境乾淨 幸好下午四點多沒什麼人 可以讓我在店內坐下享用🌞沒多久老闆就端上了熱騰騰的三文治了半溶的車打和美式芝士加上自家製青醬和牛油果醬🥹滿滿的料‼️两款醬為本應油膩的三文治帶來了一絲清新🍃會咬到guacamole中的洋蔥粒🧅推薦!Soughdough亦是我喜歡的厚薄 不會過韌 🥪 可以一口咬斷每一口都是 大 滿 足✨雖然邊吃料邊掉 (這是讚美)還有途人會從窗戶看到我狼狽的樣子😹 但還是很值得 會回頭的🫶🏼
難得來到港島灣仔區

推薦!

Soughdough亦是我喜歡的厚薄
不會過韌 🥪 可以一口咬斷
每一口都是 大 滿 足✨
雖然邊吃料邊掉 (這是讚美)
還有途人會從窗戶看到我狼狽的樣子😹
但還是很值得 會回頭的🫶🏼

2024-03-05
  • 牛油果醬烤芝士三文治
2024-03-04 180 瀏覽
位於灣仔嘅邪惡三文治店🥪主打爆餡早餐卷、拉絲三文治、迷你西多士✨🍳早餐全餐卷 $68早餐卷十分之足料🤤有炒蛋、煙肉、餐肉、洋蔥、薯餅,包埋一齊味道好夾🙌🏻🧀經典烤芝士三文治 $58🥩配慢煮牛小排 +$20麵包加上芝士煎到焦脆,夾住融到可以拉絲嘅芝士同埋慢煮牛小排,真係好滿足🥹粒粒西多士 $42西多士入面嘅餡係花生醬同Nutella🍞每粒都外脆內軟,略嫌啲醬唔夠多🙈好在外層會淋煉奶增加返個甜味🍼

🍳早餐全餐卷 $68

🧀經典烤芝士三文治 $58
🥩配慢煮牛小排 +$20

經典烤芝士三文治

粒粒西多士 $42

經典烤芝士三文治
2024-02-27 181 瀏覽
藍底金字不嬲俾人一種高貴嘅感覺連帶鋪頭入面嘅burgers 都有一種貴氣!但係價錢意外地親民🤩#英式炒蛋三文治 $48竟然出到嚟係一個漢堡包🤣炒蛋又多又嫩千奇唔好打棟食小心滑蛋!#辣到天昏地暗烤芝士三文治 $78辣就唔算好辣,不過呢度好多醬汁可以任加但真係好香口好脆!芝士可以拉絲,食完半件已經勁飽肚!順帶一提呢兩款都可以加料!推薦 #慢煮牛小扒#炸香辣雞翼 $48單骨雞翼炸到卜卜脆香口又易食小朋友最愛😋
藍底金字
不嬲俾人一種高貴嘅感覺
連帶鋪頭入面嘅burgers 都有一種貴氣!
但係價錢意外地親民🤩

#英式炒蛋三文治 $48
竟然出到嚟係一個漢堡包🤣炒蛋又多又嫩
千奇唔好打棟食
小心滑蛋!

#辣到天昏地暗烤芝士三文治 $78
辣就唔算好辣,不過呢度好多醬汁可以任加
但真係好香口好脆!
芝士可以拉絲,食完半件已經勁飽肚!

順帶一提呢兩款都可以加料!
推薦 #慢煮牛小扒

#炸香辣雞翼 $48
單骨雞翼炸到卜卜脆
香口又易食
小朋友最愛😋
本身諗住坐喺度食但舖頭俾較細得幾個位所以決定都係買takeaway~✧ 早餐全餐卷($68)一間賣三文治/包嘅takeaway餐廳Packaging卻係十分可愛(੭*ˊᵕˋ)੭♡撕開手寫似的bb貼紙✍🏻入面好似有個貨櫃齊整地疊起咗兩個正方形包包咁🥪🥪映入眼簾嘅係逼爆嘅炒蛋🍳搭配紅色嘅煙肉🥓 、午餐肉、茄汁🥫出奇地加入薯餅 仲有洋蔥令到個口感集齊滑、煙靭、腍、脆、爽另外個包皮都幾值得一提佢唔係漢堡包/三文治嘅厚包而係一塊好薄嘅wrap🌯食落令到整體冇咁膩~
本身諗住坐喺度食
但舖頭俾較細得幾個位
所以決定都係買takeaway~

✧ 早餐全餐卷($68)
一間賣三文治/包嘅takeaway餐廳
Packaging卻係十分可愛(੭*ˊᵕˋ)੭♡
撕開手寫似的bb貼紙✍🏻
入面好似有個貨櫃齊整地疊起咗兩個正方形包包咁🥪🥪
映入眼簾嘅係逼爆嘅炒蛋🍳
搭配紅色嘅煙肉🥓 、午餐肉、茄汁🥫
出奇地加入薯餅 仲有洋蔥
令到個口感集齊滑、煙靭、腍、脆、爽
另外個包皮都幾值得一提
佢唔係漢堡包/三文治嘅厚包
而係一塊好薄嘅wrap🌯
食落令到整體冇咁膩~
外賣自取
2024-01-30 286 瀏覽
用餐日期: 2024年1月 午餐外賣藍白色既小店,開起灣仔鬧市中間,顯得有少少格格不入。舖頭細細,賣三文治同批為主,偏外國風格。舖頭有2-3個吧枱位可供堂食,但地方唔大,繁忙時間建議都係買外賣。因為小店人手唔多,所以等既時間都比較耐少少,而且舖頭既風格係希望客人可以悠閒食件三文治,所以如果趕時間就唔太建議。《$68 早晨全餐卷》+$30 upgrade 套餐 - 橙汁+薯餅早晨全餐卷係用烘過既墨西哥餅皮包住煙肉,炒蛋,午餐肉,洋蔥醬,薯餅。炒蛋好滑身,炒到半流心既狀態,煙肉午餐肉稍稍煎香,再加上岩岩炸起既薯餅,一口咬落去就好似食緊漢堡包咁滿足。不過見佢材料簡單,感覺自己係屋企都可以復刻。如果下次再黎,應該就會試第二款三文治。《$42 迷你西多士》餐廳用左一個細杯仔去裝西多士,原來一份都幾多,至少有9-10粒。西多士落左花生醬,榛子醬,煉奶,切成一口size,相當邪惡,不過食得多就有D膩啦。人均消費:$100 環境:7/10食物:7/10服務:6/10性價比:6/10整體:6/10 Big Buns灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地下G16號舖#香港 #美食 #香港美食 #foodie
用餐日期: 2024年1月 午餐外賣

性價比:6/10

整體:6/10

Big Buns
灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地下G16號舖

#香港 #美食 #香港美食 #foodie #食評 #bigbuns #灣仔美食 #灣仔 #三文治 #薯餅 #橙汁 #早晨全餐卷 #西多士 #花生醬 #墨西哥卷
2024-01-10
20 分鐘 (外賣自取)
  • 早晨全餐卷
𝗯𝗶𝗴 𝗯𝘂𝗻𝘀店舖雖然細細間但深藍色門面加金字好sharp易spot out當然食物先係重點´・ᴗ・`全部即點即做(◕‿◕)🌯 早晨全餐卷這個豐富wrap餡料當中有煙肉、炒蛋、午餐肉、薯餅配洋蔥醬用上煎香咗嘅墨西哥餅皮卷起來口感豐富,鹹甜味好balance好配Size亦剛好,非常滿足飽肚!✨店舖擺放了多款醬料~老闆就介紹咗兩款配上wrap食甜甜酸酸帶微辣的醬汁令口感層次再升級🍞 迷你西多士炸至金黃色嘅西多士以花生醬及榛子醬做夾層面層灑上糖粉再以火槍燒多士面令多士口感更脆口再加上煉奶topping好邪惡呀😆但一口一粒,食時好方便,感覺亦不油膩ღღღღღღ店內座位少及位置不多~grab 'n' go會好些回頭率高的一家sandwich shop〜(^∇^〜)
𝗯𝗶𝗴 𝗯𝘂𝗻𝘀店舖雖然細細間
但深藍色門面加金字
好sharp易spot out

當然食物先係重點´・ᴗ・`
全部即點即做(◕‿◕)
𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖶𝗋𝖺𝗉

🌯 早晨全餐卷
這個豐富wrap餡料當中有
煙肉、炒蛋、午餐肉、薯餅配洋蔥醬
用上煎香咗嘅墨西哥餅皮卷起來
口感豐富,鹹甜味好balance好配
Size亦剛好,非常滿足飽肚!

✨店舖擺放了多款醬料~
老闆就介紹咗兩款配上wrap食

面層灑上糖粉再以火槍燒多士面
令多士口感更脆口
再加上煉奶topping
好邪惡呀😆
但一口一粒,食時好方便,感覺亦不油膩

ღღღღღღ
店內座位少及位置不多~grab 'n' go會好些

回頭率高的一家sandwich shop〜(^∇^〜)
𝖠𝗅𝗅 𝖣𝖺𝗒 𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖶𝗋𝖺𝗉
𝖥𝗋𝖾𝗇𝖼𝗁 𝖳𝗈𝖺𝗌𝗍 𝖡𝗂𝗍𝖾𝗌
  • 迷你西多士
2024-01-07 340 瀏覽
Tasty and well thought through mixture of both stringy and tart cheeses in a simple cheese toastie / grilled cheese sandwich.  Includes 4 cheeses to satisfy the sandwich snobs out there - with variety of choices for add-ons like bacon to get the right tender juicy meat mix.Under-rated store, will satisfy anyone who is after a quality sourdough combo that hits the spot. Buns might be the wrong word to use because they do a good mix of breads not just milk buns.

Grilled  Cheese  with  Bacon
Grilled  Cheese  with  Bacon
2023-10-05 822 瀏覽
位於灣仔軒尼詩道嘅Big Buns係專買三文治嘅小店,佢哋嘅三文治款式都幾多而且配搭都好match!成個設計都好英倫風,以深藍色為主調配白色瓷磚,簡單鮮明,小店以外賣為主,不過都有少量堂食位置,重點係佢哋嘅食物全部都係即叫即整,所以好新鮮,食落去啖啖都熱辣辣同埋出煙 💨 同埋價錢非常公道好合理!推介大家鍾意可以過嚟試吓佢哋嘅三文治🥪意式肉醬烤芝士三文治 $58因為即叫即整嘅關係,所以食落去真係好新鮮同埋熱辣辣!酸種麵包🥯烘到脆卜卜,包住邪惡嘅拉絲芝士,夾住自家製肉醬,食落去好惹味,而且飽肚!是日沙律加飲品 +$30🖤黑白配⚪️另外叫咗個薯餅同埋鮮橙汁,薯餅咬落去脆口薯仔味亦都好重 🥔

意式肉醬烤芝士三文治 $58

是日沙律加飲品 +$30

📍灣仔轉角心思小店‼️• 邪惡足料英式三文治😋 -- Big Buns🍞·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_包包=========================前排見到有唔少人推介呢間位於灣仔嘅三文治外賣小店😆小店喺轉角位,舖面細細主打外賣,但亦有少量dine in位👍店主話佢地嘅食物款式都係自家研發,心思十足,例如有烤芝士三文治、酥皮派等等💖包類加+$30仲可以轉套餐,包飲品&餐湯👍------------------------------⭐️早晨全餐卷 $68 (4.6/5)超級足料嘅wrap‼️材料整齊放埋一齊,橫切面勁靚仔😆墨西哥餅皮微帶煙韌~炒蛋幾出色,勁厚身,蛋味濃郁、口感嫩滑🤩煙肉同餐肉更添鹹香🥰薯餅都保持到香脆,加埋洋蔥甜甜哋都幾解膩😆呢個wrap份量好大,真心要同朋友happy share🤣·⭐️慢煮牛小排 英式炒蛋三文治 $58 (4.5/5)Brioche包體香甜鬆軟,炒蛋比上一款再濕潤一點~牛小排軟腍,肉味濃郁🥰加埋半溶嘅芝士同洋蔥鹹甜交錯,味道豐富💖·⭐️迷你西多士
#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_包包
=========================
⭐️早晨全餐卷 $68 (4.6/5)

⭐️慢煮牛小排 英式炒蛋三文治 $58 (4.5/5)

⭐️迷你西多士 $42 (4.3/5)

即叫即製嘅西多士😍麵包外脆內軟,中間夾住花生醬同nutella,加埋煉奶極為邪惡!

⭐️是日沙律 +$30
⭐️是日餐湯 +$30
⭐️冷泡茶
整體嚟講食物好高質!價錢相宜又足料,我同朋友都食到勁飽😋另外店員好nice,成個感覺都好chill,值得一試🥰
賣相:3.9/5
名稱:Big Buns
地址:灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地下G16號舖
前往方法:灣仔站A3
  • 迷你西多士
big buns嘅店主曾經係英國、美國、澳洲住過,深感香港除咗西式超市同連鎖咖啡店外,無咩地方可以俾人casual地食件sandwich or食個包,所以想開返間以包為主嘅小店。Menu全部食物款式都係自家設計,融合店主喺各地食過好食嘅包嘅元素,包括烤芝士三文治、英式炒蛋三文治、酥皮批等,樣樣都想試呢!𖦹 早晨全餐卷 $68cube形嘅墨西哥餅皮包住煙肉、炒蛋、午餐肉、薯餅等,橫切面超靚仔!食落口感極為豐富,特別係自家製洋蔥醬,以甜味中和油膩感,非常飽足。𖦹 慢煮牛小排烤芝士三文治 $68酸種麵包烘至脆卜卜,中間係半溶嘅車打同水牛芝士,芝味澎湃又拉到絲,牛小排有咬口,肉味濃郁。𖦹 迷你西多士 $42炸至金黃色嘅一口西多士以花生醬及Nutella作夾層,面層有撒上糖再用火槍燒過,令多士更脆口,最後再擠上煉奶,邪惡之選。𖦹 是日餐湯 +$30酸酸甜甜嘅蕃茄濃湯清新開胃,加入脆包粒粒增加口感。 𖦹 是日沙律 +$30呢個沙律最有心思嘅係用咗整洋蔥醬嘅副產品 — 洋蔥油撈埋油醋做沙律汁,所以爽脆嘅沙律菜係散發住陣陣洋蔥香氣㗎。𖦹 冷泡茶冰涼消滯,拎去沙灘飲一流。𖦹 新鮮橙汁鮮榨酸酸甜甜,很r

𖦹 早晨全餐卷 $68

𖦹 慢煮牛小排烤芝士三文治 $68

𖦹 迷你西多士 $42

𖦹 是日餐湯 +$30

酸酸甜甜嘅蕃茄濃湯清新開胃,加入脆包粒粒增加口感。

𖦹 是日沙律 +$30

𖦹 冷泡茶

冰涼消滯,拎去沙灘飲一流。

𖦹 新鮮橙汁

鮮榨酸酸甜甜,很refreshing。
2023-08-04
  • 早晨全餐卷
有事一早來灣仔,打算在附近找個地方食早餐,經過這小店,叫了一杯咖啡,店長介紹了Caesar Wrap. 咖啡超正,很合自己口味,Caesar Wrap 十分有驚喜。店長十分友善又細心。謝謝今早享受了這個窩心早餐,為這幾天低氣壓心情打打氣
2023-04-14 935 瀏覽
灣仔軒尼詩道街頭上盡是貼地美食,突然發現一間藍色小店就在𨍭角位置,好奇心驅使下睇下有乜嘢發生。原來是一間專賣三文治的小店Big Buns藍白色的經典英倫風,走簡潔而鮮明的路線,以外賣為主,也有點地方可供我們歇腳吃頓輕盈午餐。食物均是即點即做,開放式廚房令人看得一清二楚。早晨全餐卷 $68這個 wrap 甚適合打咭,卷成厚疊疊的形狀,包裹著煎煙肉、炒厚蛋、午餐肉、洋蔥醬、薯餅等,好大墟頭啊!雖然材料不是獨特,但炸至金黃香脆的薯餅簡直將口感提升到另一層次,厚蛋嫩滑、煙肉香脆、洋蔥醬是店主自家研發,洋蔥的甜味中和了油膩感,令我們吃得相當開心。套餐+$30 沙律/ 湯、飲品牛油果大蝦煎蛋$78店主提議以刀叉奉上,怕客人吃到好量盡。以酸種麵包夾著餡料,包括了太陽蛋、蝦,底層是厚厚的牛油果醬。以刀叉切下去令蛋黃的汁液緩緩地流下來,我完全明白店主給我刀叉的用意了。吃著感到牛油果醬非常細滑,滲出是檸檬的香味,店主話我估得好接近,原來是加入青檸,希望令整體感覺更清新。麵包香脆可口,留一片伴 home made 蕃茄濃湯,這個湯我超喜歡,100% 純蕃茄的天然甜酸,沒有加入茄膏等副製品,感覺更健康,只加入

原來是一間專賣三文治的小店

Big Buns

食物均是即點即做,開放式廚房令人看得一清二楚。

早晨全餐卷 $68

洋蔥的甜味中和了油膩感,令我們吃得相當開心。

套餐+$30

沙律/ 湯、飲品

牛油果大蝦煎蛋$78

麵包香脆可口,留一片伴 home made 蕃茄濃湯,這個湯我超喜歡,100% 純蕃茄的天然甜酸,沒有加入茄膏等副製品,感覺更健康,只加入小許欖檻油令口感更滑,脆包配上蕃茄湯也許是幸福的完美演繹。

可惜咖啡只有 black coffee , 不喝汽水的我,揀左杯橙汁一喝而盡,滿足!
2023-04-04