2023-10-18 56 瀏覽
放工想relax一下,就到訪位於堅尼地城嘅《Chill and Grill》,門面係粉紅色半開放設計,見到好多食客都帶埋啲狗狗過嚟。餐廳內就用左粉色和森林設計,天花有立體嘅雲朵裝飾,充滿夢幻嘅風格。Haruka Apple Crab Salad 🍏 🦀 一層層嘅青蘋果片,中間夾住咗滿滿嘅蟹肉,配上沙律醬,酸酸甜甜,鮮味十足,賣相一流。Spare Ribs燒烤醬豬肋骨,骨肉輕易地分離,一睇就知煮到好淋!配菜有菠蘿同埋沙律菜,大大條肋骨可以切到四件出嚟!Chill and Grill (西環)西環堅尼地城加多近街57號地舖

Haruka Apple Crab Salad 🍏 🦀

Spare Ribs

Chill and Grill (西環)
西環堅尼地城加多近街57號地舖
2023-10-18 49 瀏覽
今次同老公Happy Friday嚟到西環食晚餐,呢間餐廳我bookmark咗想試好耐,真係無令我失望😍餐廳好大而且樓底好高,空間感好夠,坐得好舒服。佢哋嘅製作透明度好高,開放式廚房可以見到廚師為大家準備食物,佢哋仲有自家種植嘅水耕菜,喺玻璃櫃前望到咁翠綠同新鮮嘅水耕菜,真係忍唔住要叫個沙律試吓🤩Santa Monica Salad 🥗用上餐廳自家種植嘅水耕菜做沙律,好爽甜,配埋蝦、西柚同牛油果好豐富又健康,加埋乳酪沙律汁酸酸地好開胃,唔怪得係推介菜式👍🏻Golden Crab Yolk Spaghetti 🦀一上枱已經聞到勁香,蟹黃超多仲好creamy,但唔係黏口嗰種,每條意粉都會掛滿蟹黃,意粉軟硬度適中,好好食😍Tiramisu 🍰呢個甜品我真係好推介,賣相好靚,甜品師真係逐part逐part砌出嚟,絕對係用心之作。餅底咖啡味好香濃,仲有mascarpone同朱古力薄片,配埋咖啡味雪糕同焦糖醬,成個甜品味道同口感都好豐富。Oreo Milkshake成杯都「好Oreo」,甜度啱啱好,一啲都唔漏,而且冰打得好幼滑,唔會飲飲吓咬到冰粒,值得一試呀👍🏻Affogato Al Cafe 呢

Santa Monica Salad 🥗

Golden Crab Yolk Spaghetti 🦀

Tiramisu 🍰

Oreo Milkshake

Affogato Al Cafe
呢杯係浩爸嘅,但我都搶咗嚟做加咖啡呢個儀式同試飲吓😆雲尼拿雪糕淋上焦糖同朱古力醬,加埋fresh-brewed espresso,份量可以自己調較,唔錯👍🏻
2023-10-16 46 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯堅尼地城不嬲有好多特色嘅餐廳,今次黎到Chill and Grill! 顧名思義就係可以令人放鬆chill一chill同食Grill嘅地方Hamachi Ceviche肥美嘅油甘魚淋上泰式辣汁,加上芫荽,香蔥同埋辣椒仔,以牛油果🥑鋪底,入口好清爽開胃。Haruka Apple Crab Salad 🍏 🦀 青蘋果夾住蟹肉加沙律醬配搭都幾特別新鮮Crab meat & Avocado Risotto蟹肉牛油果意大利飯,飯粒煮到粒粒分明,配上磨碎咗嘅牛油果,所以Risotto 呈現綠色,配上粒粒鮮甜嘅三文魚子。Mango Napoleon芒果拿破崙,芒果好甜,一啲都唔酸,拿破崙每一層都好分明!熱情果奶昔酸酸甜甜好適合夏日炎炎粉紅小兔子特飲用上新鮮嘅菠蘿,蘋果,紅蘿蔔同埋椰子水調製而成,營養滿分
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Hamachi Ceviche

Haruka Apple Crab Salad 🍏 🦀
青蘋果夾住蟹肉加沙律醬
配搭都幾特別新鮮

Crab meat & Avocado Risotto

Mango Napoleon
芒果拿破崙,芒果好甜,一啲都唔酸,拿破崙每一層都好分明!

熱情果奶昔
酸酸甜甜好適合夏日炎炎

粉紅小兔子特飲
用上新鮮嘅菠蘿,蘋果,紅蘿蔔同埋椰子水調製而成,營養滿分

係OpenRice 見到堅尼地城呢間餐廳環境好靚,朋友生日 所以同朋友去試吓餐廳室內環境好好乾淨光猛枱與枱之間相隔比較闊落店員服務態度細心好好我哋2個叫左4個頭盤1個主菜全部都好好味2杯野飲人日本青森王林蘋果蟹肉沙律🥗好清新可惜有洋蔥🧅😅(本人唔食洋蔥😝)黑椒燒茄子🍆如果少啲黑椒醬會再好味啲🤓太平洋自家製蟹餅好好味😋燒八爪魚鬚🐙帶點辣好好味(喜辣🌶️之人)燒法國黃油春雞半隻嫩滑多汁即時join member 有1杯指定飲品🍹送

餐廳室內環境好好乾淨光猛
枱與枱之間相隔比較闊落

店員服務態度細心好好

我哋2個叫左4個頭盤1個主菜全部都好好味2杯野飲人

黑椒燒茄子🍆如果少啲黑椒醬會再好味啲🤓

太平洋自家製蟹餅好好味😋

燒八爪魚鬚🐙帶點辣好好味
(喜辣🌶️之人)

燒法國黃油春雞半隻嫩滑多汁

2023-10-07
生日
太平洋自家製蟹餅
燒八爪魚鬚
又再回訪堅尼地城既Chill and Grill🤣不過今次黎試下佢既Dinner Menu😛‣ Santa Monica Salad ($158)沙律菜都幾新鮮除左柚子之外擺盤中間位置係一個切開一半既原隻牛油果🥑中間就係包住蝦仁同埋沙律醬🥗食落都幾refresh~‣ Golden Crab Yolk Spaghetti ($178)呢份金黃色意粉用蟹黃醬製成意粉火候都OK醬汁味道都唔錯鹹度適中容易入口‣ Tiramisu ($88)Tiramisu賣相幾有心思採用彎月形既設計🌙底層就係脆脆地既餅底上面就係有交錯的芝士cream同咖啡cream而另一邊就係一小球咖啡味雪糕中間仲用焦糖醬畫畫整體味道都唔錯同朋友share食都唔夠食🤣‣ Erdinger Weissbier ($60)/ Cucumber Mojito ($58)前者麥味濃度適中,容易入口;後者青瓜味濃郁,而且酒味唔濃郁,飲落幾refresh,容易入口💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳座位非常多屬於堅尼地城難得一見咁多位既餐廳在場都見到唔少家庭客過黎食而食物種類都唔少大家黎堅尼地城搵食又多一個選擇啦😙💰Total: $596.2
又再回訪堅尼地城既Chill and Grill🤣
不過今次黎試下佢既Dinner Menu😛

‣ Santa Monica Salad ($158)
沙律菜都幾新鮮
除左柚子之外
擺盤中間位置係一個切開一半既原隻牛油果🥑
中間就係包住蝦仁同埋沙律醬🥗
食落都幾refresh~

呢份金黃色意粉用蟹黃醬製成
意粉火候都OK
醬汁味道都唔錯
鹹度適中容易入口

‣ Tiramisu ($88)
Tiramisu賣相幾有心思
採用彎月形既設計🌙
底層就係脆脆地既餅底
上面就係有交錯的芝士cream同咖啡cream
而另一邊就係一小球咖啡味雪糕
中間仲用焦糖醬畫畫
整體味道都唔錯
同朋友share食都唔夠食🤣

前者麥味濃度適中,容易入口;
後者青瓜味濃郁,而且酒味唔濃郁,
飲落幾refresh,容易入口

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳座位非常多
屬於堅尼地城難得一見咁多位既餐廳
在場都見到唔少家庭客過黎食
而食物種類都唔少
大家黎堅尼地城搵食又多一個選擇啦😙

💰Total: $596.2 ($298.1pp 已包括10%服務費)
📍Chill and Grill
西環加多近街57號地舖
2023-10-13 34 瀏覽
最近慕名而來到位於西環佔地7000尺的歐陸式西餐Cafe,裝修充滿歐陸風情,十分寫意~牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律餐廳選用自家種植水耕菜,真係即叫即摘,每棵菜都好fresh 好翠綠。營養豐富嘅牛油果同鮮蝦再配新鮮西柚,健康又好味😋🥑蟹肉牛油果意大利飯依個絕對係必點之選🍴牛油果同蟹肉嘅味道估唔到咁夾,再加上三文魚籽作配料,啖啖鮮味。口感超豐富,真係好想再encore 💕精選牛肉漢堡中間塊漢堡扒真係無得頂,能夠鎖住肉汁,牛肉味香濃,肉質幼嫩而且彈牙。格陵蘭比目魚扒魚扒嫩滑而旦味道鮮美多汁,配合埋蕃茄同蔬菜嘅清新帶起魚湯既味道,大人小孩都鐘意。 再叫杯🍸瑪格麗特chill。

牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律

🥑蟹肉牛油果意大利飯

依個絕對係必點之選🍴

精選牛肉漢堡

格陵蘭比目魚扒

再叫杯🍸瑪格麗特chill。

2023-10-12 21 瀏覽
今日我哋去開中上環, 爸爸帶我哋去好chill嘅西環食西餐 ⭐️⭐️⭐️《西環 Chill and Grill》⭐️⭐️⭐️原來呢度就係 大叔的愛 取景嘅餐廳😍餐廳空間感好足夠, 員工服務態度好細心, 見我哋有BB車特別安排靠牆位置放BB車比較安全. 仲有個專為夏日而設嘅打卡位同埋勁靚嘅candy corner (暑假限定), 啱晒小朋友過嚟玩呀👯介紹吓嘢食先😋 我哋2大1小, 叫左⭐特選龍蝦湯 Lobster Busque $88上到枱面侍應哥哥係你面前倒壺龍蝦湯落個碗度, 好有fine dining嘅感覺🤍是日精選西湯 Chef Recommendation Soup of The Day $48份量超多, 飲完已經飽了一半⭐青口配啤酒汁 Mussels with Beer Sauce $168爸爸大讚青口大隻肥美, 連埋個汁好好味🤍西班牙海鮮炒米形麵 Riso Pasta Paella Style $198第一次試米形麵, 口感幾特別, 似米但係爽身少少唔會一pat pat⭐香煎帶子墨汁意大利飯 Scallop Ink Risotto $168足料有大大隻帶子, Adrian話帶子好好味要e

原來呢度就係 大叔的愛 取景嘅餐廳😍

介紹吓嘢食先😋 我哋2大1小, 叫左

⭐特選[真]龍蝦湯 Lobster Busque $88

份量超多, 飲完已經飽了一半

爸爸大讚青口大隻肥美, 連埋個汁好好味

足料有大大隻帶子, Adrian話帶子好好味要encore

上菜速度亦恰到好處, 每個section食完唔使等好耐就上下一個section 👍👍 媽媽想試甜品但真係食唔落, 留番下一次再試 👯

整體我哋3個都好滿意呢間餐廳, 下次再去西環睇日落一定會再黎👍👍👍
外賣自取
用餐優惠
試食活動
2023-10-12 37 瀏覽
HARUKA APPLE CRAB SALAD 是蟹肉沙律伴蘋果,蟹肉也不少,伴上蘋果的酸酸甜甜蠻好吃!HAMACHI CEVICHE 是刺身加上牛油果的配搭,味道帶點微辣,刺激食慾!CRAB MEAT & AVOCADO RISOTTO 則是蟹肉牛油果飯,頂上還加了魚籽,魚籽的鹹香跟牛油果很夾!SPARE RIBS 燒排骨來的,邊位燒焦了帶點脆身,肉嫩而有肉汁!MANGO NAPOLEON 芒果拿破崙也,質感香脆,加上吉士醬及大量水果,飯後一留!CUCUMBER MOJITO 很清新,青瓜的清爽再加上薄荷葉的薄荷,不錯!

2023-10-11 52 瀏覽
今日訂左位,但7個人既位, 安排左喺梳化位尾再加6張椅, 即係有2張係梳化位,其餘6張椅好似搭枱咁,但都叫做一起坐,所以唔緊要。 我地叫左一隻燒雞, 豬肉串, 蟹肉蘋果沙律, 海鮮飯。個蘋果沙律賣相靚,但份量勁少, 完全係一人一啖。之後個海鮮飯都唔算大份, 但就係似意粉既飯粒,都特別既,不過份量係偏少。之後黎左隻黃油雞, 份量叫正常啲,但切開近骨位的肉唔夠熟,我地叫人黎更換, 但個人態度唔太好, 佢話幫我地睇話晒碟野,都應該得我哋講嗰舊唔熟,話再煮就會太熟, 但店員回應既語氣好差,好不耐煩咁,唔覺得碟野有唔熟既部分都冇問題咁。 見到咁既態度,亦唔諗住同佢理論同加單, 諗住食埋啲野就走。食完野,個豬肉串仲未黎,追問下發現原來餐廳漏單,我哋即刻cancel ,去第二間再食過!
2023-09-30
2023-10-10 38 瀏覽
旅行前約左媽咪去西環chill and grill 食飯兼做節。記得上次黎食已經係兩三年前,鍾意佢環境舒適,氣氛都唔錯。原來依家多左dinner set, 好抵食。美國頂級西冷300g 炭燒紋賣相好吸引,7成熟既西冷,肉質緊實有嚼勁。西班牙斧頭豬扒 媽咪最鍾意西班牙斧頭豬扒,豬扒超厚身,食落肉質柔軟無筋,老人家都食到。美國頂級肉眼300g 揀咗5成熟,肉質粉嫩多汁,牛味與炭燒香味交融,讓我回味無窮。炸魷魚鬢配他他汁 魷魚鬢外層酥脆可口,沾上酸甜他他汁,非常開胃。
環境舒適,氣氛都唔錯。

原來依家多左dinner set, 好抵食。

美國頂級西冷300g
炭燒紋賣相好吸引,7成熟既西冷,肉質緊實有嚼勁。

西班牙斧頭豬扒
媽咪最鍾意西班牙斧頭豬扒,
豬扒超厚身,食落肉質柔軟無筋,老人家都食到。

美國頂級肉眼300g

炸魷魚鬢配他他汁
魷魚鬢外層酥脆可口,沾上酸甜他他汁,非常開胃。

餐廳裝修很有特色,大堂空間感十分,就連洗手間也有驚喜,門上是用了一把刀作門柄,十分特別~HAMACHI CEVICHE~刺身下鋪滿了牛油果,令刺身的魚味及鮮味更突出~HARUKA APPLE CRAB SALAD~蟹沙律很creamy,啖啖肉,下層的蘋果則剛好中和忌簾口感~SPARE RIBS~很大件厚肉,而肉亦是剛好離骨,熟成度剛好,外層的燒烤醬燒後更惹味~CRAB MEAT & AVOCADO RISOTTO~蟹肉很多,飯粒帶點煙韌感,配上魚籽的爆珠質感,入口顯得多重口感~MANGO NAPOLEON~拿破崙脆香,帶點微甜,加上冰涼感的吉士醬及水果,整體不錯~ORANGE STRAWBERRY SUMMER DRINK~打卡超靚,味道充滿爽的感覺~

2023-10-03 32 瀏覽
返左大陸玩2日1夜,返到香港休息一下,週日訓飽又出去搵食。😋約左表妹一起去西環Chill and grill,餐廳夠大岩曬小朋友,可以去韆鞦位打卡。🥑牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律餐廳有自家種水耕菜,十分新鮮,拌乳酪好fresh。🐟格陵蘭比目魚扒魚肉滑溜,配番茄及青瓜苗好健康。🦀蟹肉牛油果意大利飯個個都大讚,回味無窮,牛油果香味滲透每粒飯粒, 仲有鹹香的蟹肉同三文子點綴。🍔精選牛肉漢堡漢堡包食得出係用優質牛肉手打製成,好有口感,juicy。🍸瑪格麗特🥤凍檸檬茶🍋青檸梳打

🥑牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律

餐廳有自家種水耕菜,十分新鮮,拌乳酪好fresh。

🐟格陵蘭比目魚扒

魚肉滑溜,配番茄及青瓜苗好健康。

🦀蟹肉牛油果意大利飯

🍔精選牛肉漢堡

漢堡包食得出係用優質牛肉手打製成,好有口感,juicy。

🍸瑪格麗特

🥤凍檸檬茶

🍋青檸梳打

2023-09-24
  • 蟹肉牛油果意大利飯
2023-10-02 64 瀏覽
餐廳地方寛敞,由牛扒、海鮮到意大利粉都一應俱存,另外仲有好多特飲、酒水等等,好多選擇~🥑Santa Monica Salad 入邊有好多新鮮蔬菜同埋水果,仲有牛油果同水牛芝士,令食欲大增。令味道更加豐富。整體嚟講,係一個非常健康嘅選擇🦪Mussels可以揀泰式椰子汁或者英式啤酒汁,我就揀左後者,青口新鮮彈牙,湯汁香濃,帶有一絲海洋嘅味道,絕對值得一試。🦐Gambas Al Ajillo肉鮮嫩多汁,搭配上濃郁嘅蒜蓉味道,令整道菜更加香濃美味。🐏Lamb shank羊腿燉得恰到好處,肉質鮮嫩,每一口都能感受到滋味十足的羊肉風味。配上美味的醬汁,增添了豐富的層次感,令人欲罷不能。如果你喜歡羊肉料理,絕對唔可以錯過。🦀Crab Yolk Spaghetti意大利粉配上濃郁既蟹羔,帶黎豐富既海鮮味道。意大利粉煮得岩岩好,口感彈牙,完美咁吸收左蟹羔既美味。🥭Mango Napolean這款甜點以新鮮芒果為主要材料,每一層都有鮮甜的芒果肉,搭配鬆脆既酥皮。整個結構分明,層次豐富,每一啖都充滿芒果的香甜滋味。🍦Ice Cream Sandwiches敲碎朱古力外層後就見到凍冰冰既雪糕,雪糕香濃幼滑,夏

🥑Santa Monica Salad

🦪Mussels

🦐Gambas Al Ajillo
肉鮮嫩多汁,搭配上濃郁嘅蒜蓉味道,令整道菜更加香濃美味。

🐏Lamb shank

🦀Crab Yolk Spaghetti

🥭Mango Napolean

🍦Ice Cream Sandwiches
敲碎朱古力外層後就見到凍冰冰既雪糕,雪糕香濃幼滑,夏天食就岩哂~
2023-09-29 36 瀏覽
值得一去指數:❤️❤️❤️❤️其實黎到呢間餐廳時 原本以為裡面係色彩光猛格調嘅 但原來係木系色澤 感覺好舒服好寬闊 就連洗手間都好特別嘅裝修!- 牛肝菌雜菌意大利飯🍚如果中意菇菇嘅你 一定要食!好好食 雖然同絕大部分嘅risotto外型都差唔多 但呢度嘅飯身比較有咬口 煙韌嘅米飯加黏滑嘅忌廉汁 perfect!!! 😍- 美國封門柳🥩唔好以為美國牛會好韌 佢呢個雖然無日本和牛咁入口即溶 但絕對唔係硬到牙酸軟 而且好有牛味 值得一食!🤩另外都叫左意大利蕃茄大蜆意粉🍝同甜品蘋果脆脆 🍎雖然冇前兩者咁吸引 但都唔錯格~店卜知道我朋友生日 都即時放一個Happy Birthday牌仔🎂 好有愛呀 不慚是大叔的愛哦~👨‍❤️‍💋‍👨
值得一去指數:❤️❤️❤️❤️

- 牛肝菌雜菌意大利飯🍚

- 美國封門柳🥩

2023-09-26 85 瀏覽
Weekend瞓得晏同家人去✨Chill and Grill✨ 食個late lunch, 差唔多3pm,好多人仲好多枱叫燒烤拼盤,我都想試吓呢個set lunch🤩先飲個南瓜湯暖吓胃,南瓜香濃仲好滑好creamy😋三文魚凱撒沙律🥗佢帶有少少煙熏味,唔單止肉厚仲入口即溶,三文魚上面鋪滿好多好多三文魚子加埋芝士薄脆擺盤,配上帶點檸檬汁嘅沙律汁好夾,呢個沙律真係有驚喜😍好豐富、好fresh😋主角係燒烤拼盤,盤上🦐大蝦彈牙鮮甜、🥩七成熟嘅牛扒嫩滑濃郁、🍖豬鞍燒得好香、🍗燒雞真係冇得彈👍🏻真係好少食到咁嫩滑多汁又入味嘅燒雞🥳👏🏻👏🏻 再來個🍝卡邦尼意粉,竟然有好多塊巴馬臣火腿鋪起面,好味呀😋,食得好滿足👏🏻👏🏻👏🏻又試咗茄汁青口,青口肉唔韌又唔腥,好似加咗酒煮令青口肉更加提鮮😋圓滿嘅一餐一定要嗌甜品,佢哋嘅心太軟熱辣辣仲有3份2朱古力醬流出來😍,大家都爭住食朱古力醬🤣旁邊嘅雲呢拿雪糕食得出有新鮮雲呢拿味,並唔係精油嗰種🥰呢間餐廳樣樣菜式都有驚喜,性價比超高,食材新鮮,分量十足,非常推薦💪🏻💪🏻💪🏻❤️西環多近街57號地舖
差唔多3pm,好多人仲好多枱叫燒烤拼盤,
我都想試吓呢個set lunch🤩

先飲個南瓜湯暖吓胃,
南瓜香濃仲好滑好creamy😋

三文魚凱撒沙律🥗佢帶有少少煙熏味,
唔單止肉厚仲入口即溶,
三文魚上面鋪滿好多好多三文魚子

加埋芝士薄脆擺盤,
配上帶點檸檬汁嘅沙律汁好夾,
呢個沙律真係有驚喜

😍好豐富、好fresh😋

主角係燒烤拼盤,
真係好少食到咁嫩滑多汁又入味嘅燒雞🥳👏🏻👏🏻

食得好滿足👏🏻👏🏻👏🏻

又試咗茄汁青口,青口肉唔韌又唔腥,
好似加咗酒煮令青口肉更加提鮮😋

旁邊嘅雲呢拿雪糕食得出有新鮮雲呢拿味,並唔係精油嗰種🥰

西環多近街57號地舖