2024-04-08 320 瀏覽
「啲牙貝果」一向深受包迷喜愛早前終於到訪探個究竟紅日中午 食客不多 立即入座餐點選擇除了包包外 還有米飯 麵食提供然後到收銀處下單跟付款食物隨即送上你面前服務很不錯 主動又細心店舖地置有點難找不過好吃的 難找也是值吃過後 明白Dear走紅原因也成為我心目中的 賣「啲牙」 了提提大家「啲牙」為了刷一下新鮮感所以定期會更改Menu而以下是三月至五月的包包想吃就要抓緊時間了⍥ 玄米綠茶X海鹽奶蓋乳酪青提冰糖葫蘆夾心貝果(Half) ❙ $48薄薄的糖衣包裹著青提 冰糖化後口感會變得硬脆而提子本身質地因被冰過 所以有種在吃甜的冰塊似的感覺有別於傳統紐約紮實包體反而走回彈力強而軟熟的麵包路線 略帶玄米茶香 夾著厚厚的海鹽奶蓋乳酪及玄米茶CC這個組合 沒有半點甜膩之餘 又帶有絲絲鹹香又不乏回甘茶味 可謂天衣無縫我可以來個全份 不誇張喔⍥ 台式粢飯熱狗 ❙ $40由於青提貝果太出色 熱狗立馬被比下去就是湯種熱狗軟包 夾著鹹香肉鬆存在感低的榨菜 台式香腸及極量的黑糯米幸好糯米軟稔 不然阿婆胃受不了口感其實挺豐富的 但沒有被驚艷到反而可試試加入油條 好像更切合台式粢飯元素⍥ 牛油scon
「啲牙貝果」一向深受包迷喜愛

史生一向愛肥威 看到他第一啖的反應後
就知道這不是他心目中的啡了

2024-04-01
2024-05-04 53 瀏覽
是日香港超級大雨,達紅雨級別。事前得知Dear Coffee 在荃灣南豐紗廠會有Pop Up Store, 很想念她的Begal, 所以決定照計劃出發去逛一逛今次買了兩個市集限定的貝果包,兩個貝果波都各有特色。▶️大甲芋頭草莓大福紫薯貝果波貝果煙韌有咬口,麻糬十分Q彈,紫薯甜度剛剛好▶️日式玄米茶奶酥麻糬貝果波茶味十足,麻糬和貝果口感很夾希望下次有機會到大圍分店再嚐嚐其他食品。📍 荃灣南豐紗廠 Pop up (5月4-5日)

今次買了兩個市集限定的貝果包,兩個貝果波都各有特色。

▶️大甲芋頭草莓大福紫薯貝果波

貝果煙韌有咬口,麻糬十分Q彈,紫薯甜度剛剛好

▶️日式玄米茶奶酥麻糬貝果波

茶味十足,麻糬和貝果口感很夾

希望下次有機會到大圍分店再嚐嚐其他食品。

📍 荃灣南豐紗廠 Pop up (5月4-5日)
2024-05-04
今個月襯紅日終將抽到時間過黎試啦😗依家新增左𝗔𝗟𝗟 𝗗𝗔𝗬 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗞𝗙𝗔𝗦𝗧😂(雖然都一段時間) 男士們唔洗再話同女朋友黎食包唔飽喇🤫🤫 ➣ 𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 (💰𝟭𝟯𝟴)台灣腸同鴨胸好好味☺️😋➣ 玄米綠茶𝗫海鹽奶蓋乳酪青提冰糖葫蘆夾心貝果 (💰𝟰𝟱)呢款絕對係必點🥰😍最滿意呢款!主要都係食到海鹽奶蓋乳酪既味道,玄米茶反而唔係好出🙈 青提糖葫蘆好特別但有敏感牙齒要注意⚠️😆➣濃開心果奶酥巻 (💰𝟯𝟱)奶酥巻係湯種軟包黎,奶酥好有開心果味💚開心果控表示滿意嘻嘻🫶🏻➣ 小山園抹茶 𝗕𝗿û𝗹é𝗲 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 (💰𝟰𝟱呢款麻麻地🙈茶味夠濃不過可能唔係加熱食就有啲乾~記得之前食過咖啡𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲好濃好好味🤤

➣ 𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 (💰𝟭𝟯𝟴)
台灣腸同鴨胸好好味☺️😋

➣ 玄米綠茶𝗫海鹽奶蓋乳酪青提冰糖葫蘆夾心貝果 (💰𝟰𝟱)

➣濃開心果奶酥巻 (💰𝟯𝟱)

➣ 小山園抹茶 𝗕𝗿û𝗹é𝗲 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 (💰𝟰𝟱
2024-04-20 76 瀏覽
❶紫薯海鹽奶蓋乳酪日本白桃夾心每次見到水蜜桃已經好想食更何況係咁靚嘅夾心bagel😍呢個真係好食到癲 舊桃又大嚿又多汁贏哂奶蓋乳酪又好出色❷開心果奶酥麻糬玄茶貝果成個包都好好咬,加上有麻糬開心果奶酥份量都幾多❸伯爵茶司康配lotus麻薯司康始終都唔係我杯茶舊麻糬就好鍾意🫶🏻
❶紫薯海鹽奶蓋乳酪日本白桃夾心
每次見到水蜜桃已經好想食
更何況係咁靚嘅夾心bagel😍
呢個真係好食到癲 舊桃又大嚿又多汁贏哂
奶蓋乳酪又好出色

❷開心果奶酥麻糬玄茶貝果
成個包都好好咬,加上有麻糬
開心果奶酥份量都幾多

❸伯爵茶司康配lotus麻薯
司康始終都唔係我杯茶
舊麻糬就好鍾意🫶🏻
紫薯海鹽奶蓋乳酪日本白桃夾心
開心果奶酥麻糬玄茶貝果
2024-04-08 89 瀏覽
29/3/2024📍Dear Coffee & Bakery 👩🏻‍🦰係麵包控 心心念念咗幾年 一直都想嚟試下呢間嘅麵包 呢日終於嚟咗啦!呢間小店位置相當偏僻 係屋邨商場地下 大圍站出咗之後要行15分鐘先到 當日1點幾到唔駛排隊就有位 入面裝修行簡潔文青風 門口都幾靚 可以打下卡⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨玄米綠茶X海鹽奶蓋乳酪 青提冰糖葫蘆夾心bagel ($48)提子同bagel係分開擺嘅 想要同時食到兩樣野就要一啖包一啖提子咁食啦😂提子本身已經好甜 加埋表面嘅麥芽糖就更加甜 而且雪凍咗 係對敏感牙齒嘅大挑戰😂但係就令提子同糖嘅甜味好突出🥯Bagel嘅口感幾好 有咬口 煙韌但係唔會冧入面嘅cream係奶蓋味比茶味重 但兩隻味好夾👍🏻一咬落去就爆晒餡 好好食🤤 食半個都好滿足✨小山園抹茶brulee scone ($45)Scone冇bagel咁驚豔 但都好好食😋茶味好濃 抹茶控會好鍾意 ❤️ 表面有層薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都幾夾 Scone整體唔算過乾 入面有少少濕潤 推薦!!但呢個價錢就貴咗少少咯🤏✨果醋豬軟骨溏心蛋茶漬飯 配 深煎焙茶高湯 ($118)雖然食甜野真
29/3/2024
📍Dear Coffee & Bakery
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
但係就令提子同糖嘅甜味好突出
🥯Bagel嘅口感幾好 有咬口 煙韌但係唔會冧

✨小山園抹茶brulee scone ($45)
Scone冇bagel咁驚豔 但都好好食😋
茶味好濃 抹茶控會好鍾意 ❤️
表面有層薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都幾夾

✨果醋豬軟骨溏心蛋茶漬飯 配 深煎焙茶高湯 ($118)
雖然食甜野真係好開心😙但食得多都會膩 呢個時候就要食下鹹野啦
呢個豬軟骨味道酸酸哋 好開胃 可惜啲骨位未夠腍 份量都可以接受 有三四舊
上面嘅半熟蛋做得唔錯 仲有溏心效果
本身啲飯已經有少少調味 店員都教我哋可以先試下原味 之後先加湯
呢個湯似係鰹魚湯 比想像中濃味
連埋有調味嘅飯一齊食就比較重口味
成個配搭都唔錯👍🏻

✨Hot latte ($40)
咖啡味好香 飲落唔會苦或者酸 👱‍♂️覺得啱啱好
咖啡雖然有拉花 但係啲奶泡太少
得面頭薄薄一層 無左奶泡同奶一齊飲嘅口感
而且啲奶打得唔夠綿密 有好多氣泡

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗$250 (冇收加一)
雖然係cafe 不過係bagel 做主打 咖啡就麻麻而且位置實在太唔方便 如果唔係都想間唔中去試下佢每個月新嘅menu 嘅pastry 😌

推薦指數🌟:5/5
2024-03-29
2024-04-03 107 瀏覽
TIRAMISU 麻糬貝果 ($55)朱古力味自然得嚟又好突出,同時帶有丁點甘味。軟芝士好綿密同滑溜,口感同味道都同入面片咖啡麻糬好夾。貝果保持住微溫狀態、口感煙韌彈牙,令朱古力味更加昇華。玄米綠茶×海鹽奶蓋乳酪青提冰糖葫蘆夾心貝果 (half, $48)相對較清新嘅一款貝果,茶味幾明顯,同海鹽奶蓋孔酪夾得好好,貝果口感同樣咁煙韌彈牙。3粒青提冰糖葫蘆帶有點綴作用,味度自然又啱啱好,可以平衡到貝果嘅茶味。
TIRAMISU 麻糬貝果
TIRAMISU 麻糬貝果 ($55)
朱古力味自然得嚟又好突出,
同時帶有丁點甘味。
軟芝士好綿密同滑溜,
口感同味道都同入面片咖啡麻糬好夾。
貝果保持住微溫狀態、口感煙韌彈牙,
令朱古力味更加昇華。

玄米綠茶×海鹽奶蓋乳酪
青提冰糖葫蘆夾心貝果 (half, $48)
相對較清新嘅一款貝果,
茶味幾明顯,同海鹽奶蓋孔酪夾得好好,
貝果口感同樣咁煙韌彈牙。
3粒青提冰糖葫蘆帶有點綴作用,
味度自然又啱啱好,可以平衡到貝果嘅茶味。

2024-02-20 191 瀏覽
« Dear Coffee Bakery »·每月一訪的dear我最喜愛自家製麵包咖啡店之一他們每個月都會更新麵包menu在香港bagel界頗為岀名的作為麵包控一定要去試一下ꕀ·但我今天不點bagel了為大家介紹一下70%黑朱古力麻糬卷𓈒𓏸這個配搭很簡單 但就是不敗的味道朱古力味道濃郁 很喜歡那陣微微苦澀的味道經過稍稍翻熱後 外皮微脆內裏還是保持濕潤綿密的口感配搭著他們家signature的麻糬 煙煙韌韌的軟糯而不黏口
« Dear Coffee Bakery »
每月一訪的dear
內裏還是保持濕潤綿密的口感
配搭著他們家signature的麻糬 煙煙韌韌的
軟糯而不黏口
下午茶
小編上個星期就去咗大圍呢一間coffee shop度食早餐 見到佢哋間餐廳裝修都幾靚 同埋幾有格調😍 仲要好似都幾出名咁喎🐷不過佢哋間舖頭就屈居喺一個屋苑嘅商場下面 未必個個可以經過大圍都見到😢 好可惜😢 因為真係唔錯 尤其是佢哋嘅Bagel 🥯 全部都係佢哋自己整出嚟嘅 仲要係走日式風格🇯🇵 .🐷紫薯軟芝士大福 抹茶夾心貝果🍵🥯佢哋用咗宇治小山園抹茶🍵 所以抹茶嘅味道真係好香😍 唔會因為焗咗之後就憑空消失😂(之前小編細個嘅時候試過自己整bagel 用過好多唔同味道撈落去個bagel本身個麵團 但係最後都會冇咗浸味😂😂)貝果嘅餡料係天然嘅紫薯蓉 份量都真係幾多下😙中間仲加左🇮🇹意大利軟芝士😍 所以味道更加豐富 同埋口感會更加Creamy跟住出面包咗一層巨形糯米皮大福 全部都係店員即時搓出黎😍 而唔係買啲現成嘅就咁塞入去🤣🤣 大福夾心仲要凍凍地 加埋熱辣辣嘅bagel 好好食😗😗.🐷芋頭乳酪夾心紫薯貝果🥯呢一個係選用台灣大甲芋頭做夾心嘅bagel 感覺上芋頭嘅味道比起紫薯嘅味道更加香濃 然後芋頭蓉中間仲撈咗啲啲芋頭粒 所以口感都唔錯😍 加上個夾心係撈咗啲乳酪 撈埋一齊都幾夾 一咬嘅時候
🐷紫薯軟芝士大福 抹茶夾心貝果🍵🥯

貝果嘅餡料係天然嘅紫薯蓉 份量都真係幾多下😙

🐷芋頭乳酪夾心紫薯貝果🥯
呢一個係選用台灣大甲芋頭做夾心嘅bagel 感覺上芋頭嘅味道比起紫薯嘅味道更加香濃 然後芋頭蓉中間仲撈咗啲啲芋頭粒 所以口感都唔錯😍 加上個夾心係撈咗啲乳酪 撈埋一齊都幾夾 一咬嘅時候啲醬就必曬出黎(因為真心多醬)😂
鍾意食芋頭或者飲芋泥鮮奶嘅人可以試吓😍

🐷蜜柑鮮忌廉蜜瓜包
呢個包嘅外表幾似一個粉紅色嘅菠蘿包😍原來係用紅麴粉做成 😂但係味道更加豐富 首先出面嗰層真係好似菠蘿包咁樣脆卜卜 😍 但係麵包嘅內部就係軟腍腍 屬於湯種麵包🤓 然後中間有好多粒蜜柑 少少酸甜嘅感覺 更加刺激味蕾🤓 仲有法國鮮忌廉🇫🇷 所以成個包係凍食嘅 好味! (大家記住準備紙巾😎)

🐷野飲
嘢飲方面 我哋叫咗 熱Green Tea Latte 同埋凍Cappuccino 🍵😙 咁凍嘅天氣 小編就梗係要返杯熱嘅抹茶鮮奶 味道都真係幾香濃 另一個小編就黐線嘅竟然飲凍嘢(其實係我虧姐)

🐷 小山園抹茶奶酥貝果
呢一個bagel係小編買返屋企食嘅 只係需要擺喺微波爐度叮分幾鐘就食得 連焗爐都唔使擺🤣 仲要keep到嗰種質地真係唔錯😄😄

呢一個抹茶味嘅bagel係比起上面介紹嗰個更加濃 雖然都係用到小山園嘅靚抹茶粉🍵 但係因為餡料都係抹茶味嘅 所以相輔相成之下就更加濃郁🐷 呢個抹茶味嘅內涵 仲加咗紐西蘭嘅奶粉🇳🇿 所以除咗抹茶味之外 仲加添咗幾分奶味🍼

除咗抹茶嗰種味之外 其實我覺得就有少少苦苦地 不過真係好少 我會話係嗰種茶嘅味道 然後再加啲回甘嘅味道 🤣 並唔係剩係得甜味😙😙 所以真係好好食

🐷德式小麥貝果
呢個bagel都係小編買返屋企之後當早餐食嘅 雖然呢一個貝果係冇餡嘅 但係絕對唔係冇味嘅😂😂 成個bagel採取健康配方 無油、低糖、低鹽😘 仲要係鹼水燙面 所以更加能夠突出貝果本身淡淡嘅鹹香 同埋焦糖麥味 叮熱咗之後就更加能夠感受得到🤓 雖然只係非常純粹嘅味道 但係又唔會因為咁樣而冇乜層次感同埋口感 絕對唔使擔心話「會唔會太dry」🤣

🐷天然紫薯貝果🥯
呢個bagel都係冇餡嘅 同上面嘅德式小麥貝果一樣 採取健康配方 無油、低糖、低鹽😍 一樣係以天然紫薯製成 而唔係直接用啲紫薯粉就算🤣 呢個貝果嘅質地 的確如佢哋所講 「相對緊緻軟熟」😂😂 比起上面個bagel食落去更滋味 甜甜地又唔會太過多 紫薯淡淡嘅味唔錯 如果大家唔想早餐食得咁Heavy嘅話可以食呢啲冇餡嘅bagel其實都幾好食㗎😎😎
小編會話呢間舖好靚好岩食早餐、lunch、dinnerrr、tea … 咦 咪即係幾時都啱?😂😂
先唔講佢哋裝修都真係幾打卡able 🐷 (小編係外貌協會)
而且佢哋嘅食物都唔錯🤣
佢哋嘅bagel除咗可以堂食之外 仲可以買佢哋急凍嘅攞返屋企食😘
佢哋自設工場喺香港製造🇭🇰
重點係唔使用焗爐或者氣炸鍋🤣 就咁撕開包裝擺入去微波爐就可以等食😗

佢哋個貝果唔係脆卜卜嘅外表 口感相對地比較煙靭😗 大家中意嘅話就快啲去搵黎食下😙😙

Dear Coffee & Bakery
📍大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #大圍 #大圍好去處 #大圍美食
𝚃𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚒 | 𝙲𝚊𝚏𝚎☕️💛最高5分👇🏻味道:👅👅👅👅環境:👅👅👅 👅價錢:👅👅👅回頭率:👅👅👅👅.講到香港頭幾名嘅Cafe,相信一定有嚟緊呢間餐廳份!佢就係位於大圍,遠離市區,主打自製包包嘅Dear Coffee and Bakery🥯呢間舖頭位置雖然僻啲,但食物一啲都唔會失禮,仲會令你好想試晒佢Menu上嘅包包😋佢哋都好勤力,每個月轉一次包包嘅Menu,務求令大家每次去都有耳目一新嘅感覺✨❗️❗️❗️以下為12月限定包包👇🏻🥯濃開心果醬x草莓乳酪•鮮草莓夾心貝果 ($50) 冇諗過兩樣大欖都扯唔埋嘅食材,竟然可以Blend得咁好🥹微酸嘅草莓乳酪中和咗開心果醬嘅甜味,減卻咗食甜嘢嘅罪惡感,亦令本身已經十分濃郁且Nutty嘅開心果醬更上一層樓👑夾埋Bagel底凍食,令包包化身成一道出色嘅甜品✨🥯 70%黑朱古力麻糬卷($50)比起牛奶朱古力嘅甜美,我更鍾意黑朱古力醇厚🖤呢個70%嘅包包就啱晒我心水😆一入口湧出濃郁嘅朱古力味,再溢出朱古力微澀嘅味道,煙靭軟糯嘅麻糬並冇畫蛇添足,反而令包包嘅口感更豐富😍🍫 Earl Grey Chocolate($40)仲好記得呢度嘅Earl Grey Ch
𝚃𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚒 | 𝙲𝚊𝚏𝚎☕️💛

最高5分👇🏻
味道:👅👅👅👅
環境:👅👅👅 👅
價錢:👅👅👅
回頭率:👅👅👅👅

❗️❗️❗️以下為12月限定包包👇🏻

🥯濃開心果醬x草莓乳酪•鮮草莓夾心貝果 ($50)

🥯 70%黑朱古力麻糬卷($50)

🍫 Earl Grey Chocolate($40)
仲好記得呢度嘅Earl Grey Chocolate令我念念不忘咗好耐,今次都冇令我失望!伯爵茶味極香,但冇蓋過朱古力味,唔會太甜亦有奶香,十分推薦呢杯飲品🫶🏻

另外其實仲有試熟食👉🏻西京燒比目魚扒茶漬飯配日式玄米茶高湯($138),不過嗰時未有心開Page所以冇影到(個水杯都係敗筆)🥹但都好驚艷,因為冇諗過主打包包嘅Cafe啲熟食都咁好食!

每次食呢間Cafe都幸福感滿滿,如果唔係地方唔就腳一定會每個月食試晒佢啲新包款🥹強烈希望店主可以開多間分店喺市區!!!但就算冇下次都一定會再嚟幫襯😋
🧑‍🍳Dear Coffee & Bakery
2023-12-10
  • Earl  Grey  Chocolate
Dear Coffee & Bakery是大圍住宅區的隱藏咖啡烘焙店!店內提供多款輕食和主食的選擇,由各式各樣的烘焙麵包、蛋糕、司康、鹹甜口味的貝果,到主食的日式茶漬飯。烘焙產品每天手工新鮮製造,餐牌和麵包的種類也會適時改變,照顧不同飲食喜好的顧客。Dear Coffee & Bakery is a hidden bakery shop in the Tai Wai residential area! The store offers a variety of pastry options and all are made fresh by hand every day. The menu and the flavor of bread will also change regularly to cater different customers.-🔘 茉莉蘋果司康配意大利軟芝士 Jasmine Apple Scone with Mascarpone | hkd$45酥脆的司康裏隱藏了茉莉餡,配上了蘋果粒,旁邊的軟芝士口感絲滑,整個甜品的甜度不高~🔘 香辣茄蓉瑞士芝士鹹牛肉蛋餅貝果 S

🔘 香辣茄蓉瑞士芝士鹹牛肉蛋餅貝果 Spicy Tomato Paste Swiss Cheese Salted Beef Omelette Bagel | hkd$88
辣茄醬汁滿滿的覆蓋了整個貝果,味道甜甜辣辣,十分惹味,蛋餅加入了牛肉碎和芝士,再配上沙律菜,整個配搭組合不錯,這個分量當正餐亦都相當適合!

🔘 開心果醬草莓乳酪鮮草莓夾心貝果 Strawberry Cream Cheese & Pistachio Paste Bagel | hkd$50
貝果裏夾着兩種醬料,分別是開心果醬和草莓乳酪,分隔兩種醬料的是新鮮草莓,草莓乳酪味道鹹甜,開心果醬質感則比較實淨,餡料豐富,味道亦不俗,貝果的橫切面十分適合打卡!
🍽️ 食物 | Food: 4/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.

2024-01-26 76 瀏覽
Dear coffee 由大圍搬來這鋪位已很久了,地方闊落,來慢慢的嘆咖啡,再配不同口味(經常有新款式),確是賞心樂事。Tea time, 所以叫2 杯飲品,加一個 bagel 就啱啱好。Hojicha latte, 焙茶味好香濃,茶味撲鼻。Mocha, 這兒的朱古力,是上等的,帶點苦澀,但又好吸引!至於,個咖啡底,味道好親民,配襯各種口味也配合得宜。Bagel, 一直都是這店的 signature, 鹹嘅甜嘅都好味架,今次點了個鹹的,配個帶點酸的蕃茄,令胃口大增。

Hojicha latte, 焙茶味好香濃,茶味撲鼻。
至於,個咖啡底,味道好親民,配襯各種口味也配合得宜。
Hojicha latte  &  Mocha
香草腸貝果配蕃茄乳酪

2023-12-17
Hojicha latte  &  Mocha
香草腸貝果配蕃茄乳酪
2024-01-10 94 瀏覽
今日又去大圍搵cafe,因為真係開咗好多。想食早餐嘅話,又唔想太飽,所以搵咗間食包、飲咖啡。😆😆🥯香草腸貝果配蕃茄乳酪 $50chilli bagel w/ herb sausages & tomato cream cheese~ 煙煙韌韌既bagel,口感唔錯。tomato cream cheese 好好食。☕️ Mocha $40~ 咖啡豆有少少苦少少酸,唔系好甜,可以接受。

🥯香草腸貝果配蕃茄乳酪 $50

☕️ Mocha $40
~ 咖啡豆有少少苦少少酸,唔系好甜,可以接受。
2024-01-09
$90 (早餐)
2023-12-19 130 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈初訪大圍人氣麵包店✨包控一定聽聞過既Dear coffee bakery 今次終於慕名而來!!位置較偏僻在雲疊花園商場裡 幸好不算難找 假日早上十點左右到達已有客人在用餐了 果然人氣滿滿┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜開心果草莓乳酪夾心貝果 $50 (8.5/10)聖誕月限定~紅紅綠綠氣氛十足 貝果凍食依然柔韌易斷口帶有麵粉香 開心果味道很濃厚再配上酸甜鮮草莓及草莓乳酪三層口感 每啖都好滿足🥰連不愛開心果的男友都覺得好食!!𐂐 ⠜香辣茄蓉瑞士芝士威牛蛋餅貝果 $88 (8.5/10)這個配搭令我想起窩蛋牛肉飯 估唔到配貝果一樣滋味🤩蛋餅鬆軟像玉子燒的口感 蕃茄肉份量很多辣度足夠好惹味 比甜口味更有驚喜值得一試🫶🏻𐂐 ⠜茉莉蘋果Scone配意大利軟芝士 (8/10)第一次試蘋果茉莉茶的Scone 表面還有蘋果粒做點綴 翻熱後外脆內軟口感較濕潤 茉莉茶味清新有微微蘋果香氣😋不錯 但如果蘋果味再突出一點一定更滋味𐂐 ⠜Earl grey chocolate $45 (8/10)啲牙8週年飲品買一送一超級抵飲😆帶有伯爵香氣的朱古力味道不死甜 口感順滑好crea

初訪大圍人氣麵包店✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜開心果草莓乳酪夾心貝果 $50 (8.5/10)
每啖都好滿足🥰連不愛開心果的男友都覺得好食!!

這個配搭令我想起窩蛋牛肉飯
比甜口味更有驚喜值得一試🫶🏻

𐂐 ⠜茉莉蘋果Scone配意大利軟芝士 (8/10)
第一次試蘋果茉莉茶的Scone 表面還有蘋果粒做點綴
翻熱後外脆內軟口感較濕潤 茉莉茶味清新有微微蘋果香氣😋不錯
但如果蘋果味再突出一點一定更滋味

啲牙8週年飲品買一送一超級抵飲😆
帶有伯爵香氣的朱古力味道不死甜 口感順滑好creamy 奶泡實凈飲到底拉花仍能保持原貌呢

𐂐 ⠜Black sugar oolong latte $50 (7.5/10)
另一款選了oolong latte 顏色比焙茶更深 茶味醇厚有澀味 加入了黑糖整體不會太苦

2023-11-01 208 瀏覽
🥯比人係網上討論左超級耐既一間bagel店📌終於俾我試到啦✌🏻😬 我見到超級多人分享佢哋既甜bagels 係水果配bagel🍓但係我個日自己一個黎 有好想中午試到鹹野 所以無試到🥹 下次一定要再黎~Spicy Cowboy - 香辣茄蓉瑞士芝士鹹牛蛋貝果🤠 ($88) 真係聽個名都覺得好豐富😍 先講個bagel 超級彈牙 而且好食得出麵包裡面既「麵粉」味道👅 唔知道有無人明我講咩 應該係用左日本/韓國麵粉?就算bagel放左一陣 凍左都唔會好硬 依然保持軟淋淋!茄醬係有少少辣🥫有少少似墨西哥chilli個隻味道 幾開胃!個蛋係超級fluffy 同埋蛋味好重 裡面夾左唔少鹹牛肉 令到個蛋有少少咸味🍳配埋少少沙拉菜 營養均衡既brunch😛Hojicha Latte🤎 ($+20) 飲品跟餐可以有半價✌🏻 Hojicha味超級濃郁 尤其是係飲到底最味個淡☕️ 唔會太甜 茶味好出!味道:🥯🥯🥯.5/5 📍 Dear Coffee & Bakery (大圍)地址:大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖
🥯

比人係網上討論左超級耐既一間bagel店📌
終於俾我試到啦✌🏻😬

真係聽個名都覺得好豐富😍
配埋少少沙拉菜 營養均衡既brunch😛

Hojicha Latte🤎 ($+20)
飲品跟餐可以有半價✌🏻
Hojicha味超級濃郁 尤其是係飲到底最味個淡☕️
唔會太甜 茶味好出!

味道:🥯🥯🥯.5/5
📍 Dear Coffee & Bakery (大圍)
地址:大圍田心街20號雲疊花園商場地下7號舖
香辣茄蓉瑞士芝士鹹牛蛋貝果
香辣茄蓉瑞士芝士鹹牛蛋貝果
依間麵包店主打自家烘焙嘅手工麵包🍞而且定期仲會更換款式。以創新嘅配搭製作出不同口味😜令依間大圍小店人氣大大急升🔥✨ Dear Coffee & Bakery依間Café喺大圍站附近嘅海福花園轉角落,門口極簡單設計,令你行過都會望多幾眼👀門口擺放咗一張木質長櫈🪵帶點日系感覺又讓人感覺輕鬆舒適☺️🥯 開心果奶酥麻糬抹茶軟包 $50一次過滿足曬想食開心果、麻糬、抹茶😝Bagel十分煙韌,十足回彈力👍🏻食落濃郁嘅開心果醬製成順滑奶酥🥑煙靭彈牙嘅麻糬咬落帶少少糯米香嘅甜味🤤中和咗抹茶嘅苦澀口感🍵各個比例控制得啱啱好,層次極豐富‼️☕️ Flat White 平白咖啡 $40綿密嘅奶泡飲落好幼細順滑🥰雖然係外賣咖啡但質素都唔錯,相信堂食會更加出色,可惜鋪內太少位置🙊.⭐整體︰9.0/10⭐食物︰9.5/10⭐環境︰8.5/10⭐價錢︰8.5/10

✨ Dear Coffee & Bakery

🥯 開心果奶酥麻糬抹茶軟包 $50