2024-03-26 592 瀏覽
🔹️位於將軍澳‘’ DHYC Dimsum Restaurant得閒飲茶 ‘’ 主打點心🥢 環境寬敞寧靜, 設置多坐位🪑有室外和室內坐位選擇🤗 服務貼心滿意👨‍💼👨‍💼 價錢相宜💰一於Chill住嘆點心🫖🧆🔸️桂花苦蕎🫖充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍🔸️人蔘烏龍🍵個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍🔸️蝦餃🥟以煙煙韌韌的外皮, 包着爽口彈牙鮮蝦, 味道鮮嫩、皮薄餡靚😋🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤🔸️焗义燒包🫓外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍🔸️蘿蔔絲酥餅🌯濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤🔸️牛肉球🐮牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑粉絲完全吸收了蒜蓉香, 加上爽脆鮮魷配椒絲, 味道鮮、香、辣俱全😋😋🔸️懷舊灌湯餃🥟這個與別不同的灌湯餃, 是以蒸餃方式, 內裡滿滿湯和餡料, 味道鮮甜🤤

🔸️桂花苦蕎🫖
充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍

🔸️人蔘烏龍🍵
個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍

🔸️蝦餃🥟

🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔
色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤

🔸️焗义燒包🫓
外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍

🔸️蘿蔔絲酥餅🌯
濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋

🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆
面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤

🔸️牛肉球🐮
牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍

🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑

🔸️懷舊灌湯餃🥟

下午茶
2024-02-10 278 瀏覽
呢日平日可以同家人食個午餐,選擇呢一間點心,環境同食物簡直一流,侍應安排我們坐餐廳外,望到將軍澳大橋,一邊食嘢一邊睇風景,環境好舒適。茶好特別,不是普通飲茶那種只有普洱香片,好多選擇!我哋叫左四季春和桂花苦蕎,係好有趣既茶!桂花苦蕎大推,四季春也很好,是綠茶,好清新。點了家人都喜歡吃的各種點心。上菜速度很理想,慢慢嘆茶看風景,真係好身心舒暢。點左韭菜金錢蟹盒,好特別有趣組合!新年必須金銀滿屋,好好意頭,屋企人很喜歡這道菜,炸物好脆口,平常不喜歡吃炸物也忍唔住食咗一嚿又一嚿!還有我最愛的鵪鶉蛋松露燒賣,不是很多地方有這種懷舊燒賣,比較特別,上面仲有奢華既黑松露,成個燒賣好香!見menu有市面上好少見到既懷舊灌湯餃,即點!唔係平時會食到嘅湯餃形式,係餃入面包住所有湯,果然係傳統做法,好有驚喜!裏面的蝦滑很多。我們還叫了買懷舊雞包仔,牛肉球,傳統的潮州粉果及XO醬炒腸粉,非常滿足!點心好好吃,環境好舒服,屋企人食到好多傳統手法做嘅點心,比平常去酒樓滿意太多了,下次一定還要來!!

茶好特別,不是普通飲茶那種只有普洱香片,好多選擇!

點了家人都喜歡吃的各種點心。

上菜速度很理想,慢慢嘆茶看風景,真係好身心舒暢。

2024-02-06
  • XO醬炒腸粉
  • 懷舊灌湯餃
  • 牛肉球
2024-01-30 1033 瀏覽
餐廳名稱DHYC是“得閒飲茶”的英文簡稱, 是益新旗下一間新式茶樓, 由第三代後人打理, 面對住將軍澳跨灣大橋, 環境一流, 裝潢幽雅高尚, 播著外國慢歌, 蠻有情調 ☺️ 除了普羅大眾已喝慣的茶類🫖外, 還有其他新穎的。 我們嚐試了桂花觀音, 入口有觀音的香, 桂花的甜味會在喝完後才體會到, 非常特別 😚窩貼蝦多士 $88五件蝦多士炸得金黃, 超酥脆鬆化的, 咬一口咔嚓幾聲, 香口味美, 蝦味甚濃, 口感一流! 而且完全不油膩!! 😋 吃完一件隨即想再吃多件, 另配牛油果和沙律醬, 兩款醬都同樣出色, 令人垂涎欲滴, 是非常有驚喜的點心! 焗叉燒包 $38正確來說是焗“菠蘿”叉燒包, 外面是菠蘿包的雪山酥皮, 既熱又軟熟, 餡料是有香甜蠔油的叉燒, 縱使如此, 不會如一般茶樓的叉燒包甜過頭 😀蟹肉大良炒鮮奶 $148混合鮮奶, 雞蛋, 蟹肉, 草菇一起炒, 口感滑溜, 另外米粉墊底, 目的主要是吸油, 不過這個菜本身也不油膩 😁 再加配陳醋更添味道!魚香脆肉寶 $178切碎豬肉和咸魚搞拌後再炸, 咸香味重, 乾身而不油膩, 更配了紅酒醋, 酸酸甜甜更開胃! 🤗鵪鶉蛋松露燒賣 $55小

窩貼蝦多士 $88

魚香脆肉寶 $178

魚香脆肉寶

鵪鶉蛋松露燒賣 $55
小籠包 $48

鵪鶉蛋燒賣色澤比傳統魚肉燒賣淺淡, 觀感上相對差一點 😬 最驚喜的是鵪鶉蛋有流心效果 🤩 要做到這個效果也不容易! 小籠包皮薄多汁, 同樣美味。皆因其他食物太出色, 顯得這兩款點心相對普通 😅

鵪鶉蛋燒賣

小籠包

秉承著益新六十多年宗旨, 真材實料和認真的烹調, 果然沒令人失望 👍🏻 味道如何在上面篇幅已經描述了, 但想再多讚一點, 所有食物都不油膩 😊 正如標題所言, 這餐廳是寵物友善餐廳, 儘管如此, 餐廳衛生情況沒受影響, 員工服務周全又有禮貌, 絕對是很推薦的一間餐廳!

2024-01-26
窩貼蝦多士
蟹肉大良炒鮮奶
魚香脆肉寶
鵪鶉蛋燒賣
2024-01-27 671 瀏覽
有少少難搵的地點,要上到去將軍澳Don Don Donki樓層,在Donki入口右手邊有一通道到達餐廳。下午六點到埗,我們可以選擇坐較出較開揚可望到跨灣大橋的位子 。so chill~ 先點了茶~ 各人一盅~ 茶類選擇亦跟一般點心餐廳很不同牛肚很淋很入味燒賣內暗藏流心鵪鶉蛋!菠蘿包皮义燒包 。其實我平日飲茶唔食义燒包,但一試之後都都讚不絕口!蝦多士好酥脆~但跟嚟嘅牛油果🥑醬同雜果沙律醬唔係咁夾… 都係就咁當開胃小食空口食好味啲 。一輪點心品嘗完後,隔咗廿分鐘左右先再上最後兩道菜,可能係準備需時,又好似提我哋要慢下來,專登俾啲時候要我同朋友談下心先🤣咕嚕魚好好味😋👍🏻 酸甜度剛好,魚又炸得好脆身,啖啖肉!最後係西檸雞。檸檬汁另上,可隨自己喜好鐘意加幾多都得 。雞嘅粉醬係有厚度嘅麵包醬 。雞好滑多汁。但嗰晚有啲涼,咕嚕魚同西檸雞差不多時間上,食唔切所以好快就凍,影響左味道 。所有食物都非常精緻美味有特色😋值得推介

先點了茶~ 各人一盅~ 茶類選擇亦跟一般點心餐廳很不同

牛肚很淋很入味

燒賣內暗藏流心鵪鶉蛋!

咕嚕魚好好味😋👍🏻 酸甜度剛好,魚又炸得好脆身,啖啖肉!

所有食物都非常精緻美味有特色😋值得推介

2023-12-20
DHYC Dimsum Restaurant將軍澳奧南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖經開將軍澳,行到 Donki 嗰邊,老友推介一間特色點心餐廳,望住跨灣大橋嘆點心,真係幾爽。😽桂花苦蕎茶餐廳使用真空玻璃器皿,輕身又美觀,桂花苦蕎茶好清新,飲完好舒暢。😄鍋貼蝦多士外層勁香脆,蝦膠和多士融為一體,香氣四溢,試咗原味,可以加雜果沙律,效果更佳,推薦!😻焗叉燒包外層夠鬆化,麵包夠鬆軟,叉燒餡料鹹度適中,好邪惡。🤤蘿蔔絲酥餅鬆脆香口,蘿蔔絲份量適中,口感煙韌,好正!😋鵪鶉蛋松露燒賣面層加了適量的松露醬,燒賣的肉處理得很好,內層有溏心的鵪鶉蛋,好有層次,一定要試。🌟柱侯金錢肚大廚選料認真,睇個賣相已經好正,金錢肚炆得夠淋,中間三條白蘿蔔都畀我食曬, 白蘿蔔吸收了柱侯醬的精華,不油膩,好出色。👍🏻XO醬炒腸粉面層放了蛋絲、香蔥、芽菜和芝麻,炒得夠勻循,腸粉口感煙韌,XO醬辣度啱啱好,趁熱食好惹味。😍DHYC Dimsum Restaurant環境舒適,食材新鮮,沒有味精,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
DHYC Dimsum Restaurant

將軍澳奧南海岸唐俊街23號
MONTEREY Place 1樓2A號舖

桂花苦蕎茶

鍋貼蝦多士

焗叉燒包

外層夠鬆化,麵包夠鬆軟,叉燒餡料鹹度適中,好邪惡。🤤

蘿蔔絲酥餅

鬆脆香口,蘿蔔絲份量適中,口感煙韌,好正!😋

鵪鶉蛋松露燒賣

柱侯金錢肚

XO醬炒腸粉

DHYC Dimsum Restaurant
2024-01-17
位於將軍澳澳南海岸呢間❣︎DHYC❣︎中文譯作❣︎得閒飲茶❣︎係60多年粵菜老字號米芝蓮推介嘅益新美食館新副線,喺到飲茶嘆住無敵海景,仲可以帶竉物來添,呢到座位好闊落,陣陣海風吹過,一路嘆茶一路望海🤤寫意到不得了👍🏻呢到啲點心重好好食,超推薦比大家🫶🏻❣︎ 鵪鶉蛋松露燒賣 ❣︎$55🌟必食推介😋鵪鶉蛋做到有流心效果😍超讚👍🏻👍🏻燒賣肉汁豐富,再加上香濃嘅黑松露味,比較少有。❣︎窩貼蝦多士❣︎(5件)$88即叫即炸😍金黃香脆,脆而不膩,記得沾埋佢跟嘅鮮果沙律醬來食,更解膩。❣︎韮菜金錢蟹盒❣︎$55呢到功夫菜真係要試😋雲吞皮夠薄👍🏻炸得金黃香脆,蟹肉鮮甜👍🏻❣︎蝦餃❣︎(4件)$42皮薄Q軟,鮮蝦彈牙。❣︎XO醬炒腸粉❣︎$78腸粉又香又滑,仲有蛋絲同蔥花做點啜,XO醬鹹辣鮮香,非常惹味。❣︎焗义燒包❣︎(3個)$38🌟必食推介😋外層係用酥皮焗成👍🏻包皮鬆軟可口,配埋內餡嘅蜜汁叉燒,鹹甜鹹甜超滋味🤤❣︎小籠包❣︎(3件)$48皮薄餡鮮,個皮唔會一夾就穿。❣︎蒜蓉粉絲蒸鮮魷❣︎$48魷魚鮮香美味,索晒啲醬汁嘅粉絲,原汁原味。❣︎茶位❣︎$15如果唔揀其他款式嘅茶,本身跟嘅茶係陳皮普洱,醇厚濃郁👍🏻陣陣嘅果皮香🤤清香甘爽。

❣︎ 鵪鶉蛋松露燒賣 ❣︎$55

❣︎窩貼蝦多士❣︎(5件)$88

❣︎韮菜金錢蟹盒❣︎$55

❣︎蝦餃❣︎(4件)$42
皮薄Q軟,鮮蝦彈牙。

❣︎XO醬炒腸粉❣︎$78

❣︎焗义燒包❣︎(3個)$38

❣︎小籠包❣︎(3件)$48
皮薄餡鮮,個皮唔會一夾就穿。

❣︎蒜蓉粉絲蒸鮮魷❣︎$48
魷魚鮮香美味,索晒啲醬汁嘅粉絲,原汁原味。

❣︎茶位❣︎$15

2024-05-17
  • 焗叉燒包
  • 陳皮普洱
4天前 0 瀏覽
「得閒飲茶」 同朋友又好 屋企人又好得閒就要約飲下茶最緊環搵到點心好食 環境又好坐嘅地方聚一聚位於將軍澳南海濱的DHYC (得閒飲茶)可以望住海飲茶食點心 都真係幾chill當然 最緊要都係點心質素呢到嘅手工點心同炒野 都真係有水準有驚喜🥢鵪鶉蛋松露燒賣👉🏻佢係我暫時食過最好食嘅鵪鶉蛋燒賣 中間嘅鵪鶉蛋係流心㗎 松露味好香濃 必點🥢韭菜金錢蟹盒👉🏻要讚餡料好豐富 而且佢嘅外皮好酥脆 食落口唔會有油淋淋嘅滴油感🥢焗叉燒包👉🏻我好鍾意食呢種叉燒包 所以都食過好多 呢個叉燒包係好食嘅 熱辣辣香酥嘅外皮 包住裡面食到一粒粒嘅叉燒 非常足料🥢懷舊灌湯餃👉🏻要稱佢為有自信嘅灌湯餃 多數食到灌湯餃都係一盅嘅 但呢到嘅灌湯餃係正宗嘅原隻蒸起再倒入碗食 裡面超多湯但外皮一啲都唔厚唔硬 真心利害🥢蟹肉大良炒鮮奶👉🏻用北海道牛乳嘅炒鮮奶 牛乳味特別香 🥢星洲炒米👉🏻佢嘅炒米粉都好食 係偏乾身有點煙韌口感嘅 唔會好油 而且啲蝦都大隻 真係每樣點心/炒野都睇得出細節位嘅用心 而且大部份食落都唔會感覺好油膩 茶款選擇亦都好多種 冷泡/熱泡都有仲可以飲住酒食點心添.

「得閒飲茶」 同朋友又好 屋企人又好
得閒就要約飲下茶
最緊環搵到點心好食 環境又好坐嘅地方聚一聚

位於將軍澳南海濱的DHYC (得閒飲茶)
可以望住海飲茶食點心 都真係幾chill

而且大部份食落都唔會感覺好油膩
茶款選擇亦都好多種 冷泡/熱泡都有
仲可以飲住酒食點心添

4天前 0 瀏覽
首先入到去已經好多蚊飛黎飛去,諗住餐廳有少少蚊飛都可接受,始終係半戶外開曬門窗。入座之前見到餐廳外面個餐牌都幾多野食,個staff都好熱情招呼話有乜有乜,點知坐低scan QR code落單嘅時候就要乜冇乜,咩都售罄,最離譜係d炒粉麵飯都售罄,所以最後就叫左點心同小食就算。d食物上枱啦,諗住食嘅時候先發覺d餐具好污糟,完全係比人用過,上面有曬食物殘渣,枱面又有螞蟻, 到呢個時候個用餐體驗已經好差。d炸野味道係ok,但其餘d炒蘿蔔糕呀蟹肉大良炒鮮奶就好難食,食物價錢貴得黎d質素完全對唔住個價錢。$148一個蟹肉大良炒鮮奶,蟹肉都見唔到一條,仲要一食落係令人反胃嗰種。XO醬炒蘿蔔糕係一pat野又油。D茶仲淡過酒樓d茶,但收那你每位$15茶位費,仲要冇得揀飲咩。你想揀其他茶,可以呀,比多幾十蚊。真心唔明點解呢間餐廳可以有咁多好評,完全冇下次,食完係搞人個人冇曬胃口,但係又好似冇乜點食過野嗰種唔滿足。

將軍澳嘅海景fusion茶樓,好難得見到點心嘅地方會有酒吧區,一入到去見到隔籬枱飲緊紅酒,但係食緊點心,跟住望住個夜景海景都幾chill佢有幾個特色菜都好值得推介,叫做韭菜金錢蟹盒($55),其他地方真係食唔到,係一個超脆嘅炸雲吞入面有包住韭菜蟹肉,外皮真係超級脆。另外仲有個芝士蒜蓉蝦春卷($48),腸粉包住春卷再加埋係大大隻蝦又係入面,仲有少少芝士蒜蓉嘅味道,同以前食開嘅鮮蝦炸春卷好唔同。跟住仲有個鵪鶉蛋松露燒賣($55),同舊式嘅鵪鶉蛋燒賣好唔同平時啲鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋會喺上面,但係佢呢一個鵪鶉蛋會喺中間,上面係用松露點綴。最重要嘅係鵪鶉蛋係流心㗎。仲有啲特別嘢就好似,蒜蓉粉絲蒸鮮魷($48),呢個都幾有特色。額外都仲叫咗山竹牛肉、蝦餃、叉燒包。total叫咗7個點心,大約人均消費$200一位,但係就可以望住無敵海景,吹住風,鍾意嘅話仲可以叫杯酒飲。

2024-05-13 0 瀏覽
週末同女女飲個夜茶,當慶祝母親節。將軍澳得閒飲茶對住海景,真係好歎。🍵好多茶種類選擇,我們飲🌷🌹玫瑰烏龍。韭菜金錢蟹盒炸得金黃香脆,滿滿的韭菜。焗叉燒包阿女勁中意,外脆內多餡。鵪鶉蛋松露燒賣有特色,黑松露味道濃郁,裡面的鵪鶉蛋係流心❤️小籠包阿女最愛,每次必叫。蒜蓉粉絲蒸鮮魷非常新鮮,魷魚好彈牙。牛肉球(3件)大大粒有份量👍蝦餃晶瑩剔透,足料。😍鮮蝦脆米網腸粉腸粉滑溜溜,裡面的米網脆口,層次豐富。

🍵好多茶種類選擇,我們飲🌷🌹玫瑰烏龍。

韭菜金錢蟹盒

炸得金黃香脆,滿滿的韭菜。

焗叉燒包

阿女勁中意,外脆內多餡。

鵪鶉蛋松露燒賣

有特色,黑松露味道濃郁,裡面的鵪鶉蛋係流心❤️

小籠包

阿女最愛,每次必叫。

蒜蓉粉絲蒸鮮魷

非常新鮮,魷魚好彈牙。

牛肉球(3件)

大大粒有份量👍

蝦餃

晶瑩剔透,足料。😍

鮮蝦脆米網腸粉

腸粉滑溜溜,裡面的米網脆口,層次豐富。

2024-05-10
  • 焗叉燒包
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮魷
  • 韭菜金錢蟹盒
將軍澳海旁出名多野食,仲有無敵海景,今晚就揀左呢間點心鋪,睇住靚景食點心。鵪鶉蛋松露燒賣 $55燒賣本身有菇香,加上黑松露醬令味道更濃郁更有層次,最有驚喜嘅係燒賣中間有一粒流心鵪鶉蛋,一咬仲有少少爆漿,火喉控制得岩岩好,唔會蒸到粒鵪鶉蛋過熟太實焗叉燒包 $38包質甜甜地口感十分鬆軟,叉燒醬餡咸甜平衡,好惹味招牌小籠包 $48好驚喜❤️好少係點心店甚至酒樓食到高質嘅小籠包👍🏻小籠包皮薄,湯汁滿滿,肉餡豬肉味比較濃郁,蘸少少醋同薑絲一齊食,非常滿足滑蛋炒蝦球 $138無論蛋同蝦球份量都好多🦐蝦球非常彈口爽脆,而且鮮味十足,滑蛋滑嘟嘟,加左鮮嫩嘅韭黃令滑蛋增添清甜嘅味道福建炒飯 $148炒飯同樣非常足料,每一啖都有齊蝦球、帶子同雞肉,而且仲有一絲絲瑤柱絲,最重要嘅係炒飯底,炒飯粒粒分明,蛋香十足,淋上醬汁拌埋一齊食超正📌DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖評語食物性價比高店員友善景觀無得輸🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #

鵪鶉蛋松露燒賣 $55

焗叉燒包 $38
包質甜甜地口感十分鬆軟,叉燒醬餡咸甜平衡,好惹味

招牌小籠包 $48

滑蛋炒蝦球 $138

福建炒飯 $148

📌DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

評語
食物性價比高
店員友善
景觀無得輸

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#將軍澳 #DHYC #點心 #鵪鶉蛋松露燒賣 #小籠包 #叉燒包 #滑蛋炒蝦球 #福建炒飯
2024-05-13 0 瀏覽
D 間餐廳環境一流,坐位又舒服, 又可以望住跨灣大橋個景, so chill , 我哋-家人食下野傾下計就過咗2個半鐘, 值得推介焗叉燒包: 上枱熱辣辣, 個皮好脆, -咬d 餡流晒出嚟, 細細件, 食完都仲有空間食其他嘢蘿蔔絲酥餅: 香口,咬落一條條蘿蔔絲, 個皮好鬆脆, 完全做到外脆內軟既效果韮菜金錢蟹盒: 幾有創意, 炸到金黃色, 韮菜餡超多窩貼蝦多士: d 個小朋友好鍾意食, 脆卜卜懐舊灌湯餃: 灌湯餃原個蒸,入面全部都係湯, 又足料鵪鶉蛋松露燒賣: 黑松露味濃, 內𠕇鵪鶉蛋, 一咬落去口感唔錯, 層次豐富 柱侯金錢肚: 淋身, 易咬, 蘿蔔仲好入味牛肉球: 大大粒

韮菜金錢蟹盒: 幾有創意, 炸到金黃色, 韮菜餡超多

窩貼蝦多士: d 個小朋友好鍾意食, 脆卜卜

懐舊灌湯餃: 灌湯餃原個蒸,入面全部都係湯, 又足料

柱侯金錢肚: 淋身, 易咬, 蘿蔔仲好入味

牛肉球: 大大粒
2024-04-29
2024-05-12 0 瀏覽
琴日因為要去Uniqlo 退返件衫,咁又要去返同一間分店,就去返將軍澳個間度換。換完無野做就睇下有咩食。上openrice 見到有間飲茶但又有得飲酒咁癲既野就過去試下。間餐廳係Donki 個度,係個商場度行咗個圈先見到。上到去個環境真係唔錯,係可以望住個大橋咁食飯,真係黎坐下都覺得舒服。好似真係第一次夜晚出街食點心🤣最有驚喜既係個鵪鶉蛋燒賣,估唔到佢竟然可以做到流心蛋😱實在係比佢嚇親。佢有個吧枱係埋餐廳,枱枱都飲住酒食點心好搞笑

佢有個吧枱係埋餐廳,枱枱都飲住酒食點心好搞笑

2024-05-11 0 瀏覽
DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳).係將軍澳近donki位置有間環境好舒服食點心嘅地方,一改懷舊嘅感覺變成左好似食日本野咁嘅環境.▪️焗叉燒包•韭菜金錢蟹盒▪️.一客三個好似迷你菠蘿包嘅叉燒包,熱辣辣外皮酥脆另一個好似炸韭菜餃但入面有蟹肉絲!.▪️鵪鶉蛋松露燒賣·牛肉球▪️.有別於一反傳統嘅鵪鶉蛋燒賣,呢個係包係入面而且仲要係流心蛋牛肉球就同平時食嘅差唔多.▪️ 蒜茸粉絲蒸鮮魷·蝦餃▪️.鮮魷好好食唔會太韌,仲有粉絲係底少少辣蝦餃大大粒!.▪️懷舊灌湯餃·鮮蝦脆米網腸粉▪️.呢到嘅灌湯餃好似蒸餃咁,勁大隻男朋友表示呢一隻係傳統嘅製作方法,而家大部份嘅都係放落個湯度落少少醋更好食另外個鮮蝦脆米網腸粉入口脆卜卜,但係腸粉外皮又夠滑溜!.📌 DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

▪️焗叉燒包•韭菜金錢蟹盒▪️
一客三個好似迷你菠蘿包嘅叉燒包,熱辣辣外皮酥脆
另一個好似炸韭菜餃但入面有蟹肉絲!

▪️鵪鶉蛋松露燒賣·牛肉球▪️
有別於一反傳統嘅鵪鶉蛋燒賣,呢個係包係入面而且仲要係流心蛋
牛肉球就同平時食嘅差唔多

▪️ 蒜茸粉絲蒸鮮魷·蝦餃▪️
鮮魷好好食唔會太韌,仲有粉絲係底少少辣
蝦餃大大粒!

▪️懷舊灌湯餃·鮮蝦脆米網腸粉▪️
呢到嘅灌湯餃好似蒸餃咁,勁大隻
落少少醋更好食
另外個鮮蝦脆米網腸粉入口脆卜卜,但係腸粉外皮又夠滑溜!
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-11 0 瀏覽
將軍澳南海濱高質點心專門店🥢作為將軍澳區居民,真心覺得區內好吃的酒樓或點心店很少,我們會不斷回頭去吃的就是位於將軍澳南海旁的「DHYC Dimsum Restaurant得閒飲茶 」🥢環境寬敞寧靜,有室外和室內坐位選擇,服務有善,望住海景吃點心很Chill🫖茶類選擇多元,有多款熱茗茶同冷泡茶選擇,我們選擇了人蔘烏龍🍵非常襟泡,愈飲愈甘醇(每人茶位 $15,每人各自一壺茶, 人蔘烏龍另加 $9)①焗叉燒包 $38🔹外皮是菠蘿包的雪山酥皮,外皮酥化,內餡料是蜜汁叉燒②鵪鶉蛋松露燒賣 $55🔹面層放上香濃黑松露,內裡包着半熟鵪鶉蛋③小籠包 $48🔹小籠包皮薄多汁④滑蛋炒蝦球 $138🔹炒蛋色澤光鮮呈金黃色,熟度剛好,非常嫩滑,入口滑溜,充滿蛋香,不禁一啖接一啖;而蝦球用上新解蝦,所以肉質新鮮爽彈⑤沙嗲粉絲牛肉煲 $158🔹選用新鮮本地牛肉、金針菇、粉絲和秘製沙嗲醬來炮製,本地牛肉非常鮮嫩,粉絲吸滿沙嗲醬汁,粉絲吃得最後也保持爽口,整體而言非常惹味⑥福建炒飯 $148🔹值得一讚是我們放了一會兒,炒飯也能保持熱度;炒飯本身炒得乾身,粒粒分明;炒飯用料豐富,包括大粒彈牙的帶子和蝦、爽脆的甘筍及菜芯
將軍澳南海濱高質點心專門店🥢

①焗叉燒包 $38
🔹外皮是菠蘿包的雪山酥皮,外皮酥化,內餡料是蜜汁叉燒

②鵪鶉蛋松露燒賣 $55
🔹面層放上香濃黑松露,內裡包着半熟鵪鶉蛋

③小籠包 $48
🔹小籠包皮薄多汁

④滑蛋炒蝦球 $138

⑤沙嗲粉絲牛肉煲 $158

⑥福建炒飯 $148
🔹值得一讚是我們放了一會兒,炒飯也能保持熱度;炒飯本身炒得乾身,粒粒分明;炒飯用料豐富,包括大粒彈牙的帶子和蝦、爽脆的甘筍及菜芯粒,帶子大粒彈牙,配上淋面的勾芡醬汁,層次豐富

📍 DHYC Dimsum Restaurant