2024-05-15 0 瀏覽
呢到每日都會有不同優惠主題的餐廳,今日係我期待已久嘅星期一青口放題!有6種青口口味選擇,每人平均差唔多都食了2-3窩,食完還有蛋糕慶祝朋友生日。餐廳的環境不錯,氣氛很好,任食青口令人感到很興奮。青口的質素都唔差,無腥味,味道鮮美。有6種口味俾你揀:招牌忌廉青口/蕃茄/白酒/喇沙/地中海風味 & Hoegaadren每一種口味都有獨特風味,我最愛都係招牌忌廉青口,但比較容易飽,肥,同埋濟🥲 所以食咗兩個半我都唔係好食得落😂除了青口,餐廳仲有其他美食選擇,例如炸雞翼,炸薯條等小食 。服務員的態度都好friendly,令人覺得好relax,輕鬆 。總括而言,呢到氛圍幾好,地點唔錯,價格都好合理,大胃王就啱晒啦!

2024-05-11 135 瀏覽
有人和我一樣喜歡吃青口的嗎?每逢週一都可以約朋友一起聚一下💫這家德國餐廳選用澳大利亞🇦🇺的Kinkawooka青口,六種烹調口味:招牌忌廉青口🧈、啤酒HOEGAARDEN青口🍺、蕃茄青口🍅、白酒青口🥂、喇沙青口🥘、地中海風味青口🏖重點1️⃣:餐廳氛圍好chill的, 滿有外國建築設計風格。🎂如提前告知餐廳是慶祝生日聚餐,店裡會播放生曰歌同時餐廳職員會送上蛋糕,帶動了整個餐廳的氣氛重點2️⃣:個人建議點青口囗味的順序:1、招牌忌廉青口(特別香濃,dim套餐的酸麵包真的冇得彈🉐)2、地中海風味(帶點彩椒香味,送酒一流🉑)3、啤酒HOEGAARDEN(意料之外幾夾青口😋)4、如果大家真你好食得,就所有口味都叫嚟試吓🌟重點3️⃣:晚上八點前,指定啤酒、紅白酒、汽酒都是50% off🙌 相等於$35-$45一杯;手工啤酒的款式仲超多耶🍻🌟重點4️⃣:除了青口all you can eat ,還有其他特色套餐優惠,絕對是一大班人聚餐的好地方唯一就係有限時,最好六點前嚟到開始食~之前都嚟過呢間餐廳好多次,佢其他主菜基本上樣樣都好好食,例如牛扒、egg benedict 、 etc.

重點2️⃣:個人建議點青口囗味的順序:
2、地中海風味(帶點彩椒香味,送酒一流🉑)
3、啤酒HOEGAARDEN(意料之外幾夾青口😋)
4、如果大家真你好食得,就所有口味都叫嚟試吓

唯一就係有限時,最好六點前嚟到開始食~

• 牛扒
  • 甜品
2024-04-14 416 瀏覽
😋高級西餐廳的生日驚喜因為生日的關係,朋友為我預備了這一個大驚喜!🎉盛裝出席這一餐生日飯是對的,因為餐廳環境美麗,有彩色的玻璃窗,餐廳內又播放強勁音樂,就是非常適合放工chill下嘅地方😍和朋友兩個人點了一份雞沙律,一份青口,還有一份牛扒。青口配上麵包,鮮味好吃。雞沙律份量非常大,清新滋味。牛扒juicy可口,薯條香脆。我們有點了Cocktail和紅酒。非常豐富的一餐👍🏻我們有點了甜品,這時驚喜來了!突然一眾餐廳員工捧着甜品來到我們這一桌,為我唱生日歌!碟上也有寫有我的名字,非常驚喜!也很感謝我的朋友精心預備🥰
😋高級西餐廳的生日驚喜

因為生日的關係,朋友為我預備了這一個大驚喜!🎉

2024-04-12 284 瀏覽
we ordered our burger at 12. Then it got served after 12:25. I asked waitress why it took so long. the waitress educated me that this restaurant really cooks burger and it takes time. I ask her how long it took to cook a burger, she said 15-20 min. I bet she would say 30 min if I told her I have waited for 30 min. And, as you can imagine, from beginning to the end, the attitude is, I should wait, nothing is wrong, no apologies. or maybe the waitress was expecting me to apologize.
2024-03-27 424 瀏覽
本身慶祝生日,所以特別叫了甜品,但店員忘記了,所以都影響整體感覺。而食物質素方面覺得比以前爭啲。蟹球,新鮮熱辣辣,但感覺蟹肉比較少。招牌青口,味道不錯,麵包索曬湯汁,特別好味,係青口比較細隻,影響口感。龍蝦牛扒拼盤,星期三優惠,龍蝦有些乾,牛扒叫了五成熟,但出到黎似七成熟,有些鞋。。甜品有驚喜,糖霜包住朱古力雪糕,夾餅中間又有雲呢拿雪糕,口感豐富,味道不錯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
而食物質素方面覺得比以前爭啲。
蟹球,新鮮熱辣辣,但感覺蟹肉比較少。
2024-03-26
生日
2024-03-18 363 瀏覽
餐廳以比利時菜式為主,買點係歐洲各種知名手工啤酒。首推生啤,放工過來飲完整個人爽晒!食物方面尤為煎炸食品較為出色,送酒一流。牛排上台仲可以保留肉汁,唔錯!烤豬肋骨有點乾,水準不如從前,份量好似都細左。環境方面,音樂有點太大聲,唔適合兩個人撐台腳。
2024-03-15
2024-02-20 518 瀏覽
今日慶祝同事生日,order左dessert寫Happy Birthday,估唔到所有staff一齊唱生日歌,真係嚇左我B一跳。我地7個人,叫晒所有lunch set再加dessert.Mussel 佢既signature dish - 無敵西班牙海鮮飯 滿滿蕃茄好開胃前菜 - 沙律 - 燒雞多過菜,而菜係coleslaw,睇落唔錯,我下次試。周打蜆湯 - 無乜味,下次唔會試雞 普通千層肉醬闊麵 普通牛扒 普通甜品 普通Apple tart 生果少少酸加上tart底同雪糕真係好正。個場地好嘈,好難傾計。
我地7個人,叫晒所有lunch set再加dessert.
Mussel 佢既signature dish - 無敵
西班牙海鮮飯 滿滿蕃茄好開胃
周打蜆湯 - 無乜味,下次唔會試
雞 普通
千層肉醬闊麵 普通
牛扒 普通
甜品 普通
個場地好嘈,好難傾計。

周打蜆湯
西班牙海鮮飯
白汁青口
芝士雞
2024-01-18 731 瀏覽
今次去咗間好有氣派嘅西餐廳,一入去感覺就喺貴婦味十足。餐廳度慶祝開張十五週年,要搵個好位都唔容易喎!我哋一行人揀咗幾款招牌菜,每樣都係一絕!梗係要提提你哋佢個龍蝦意大利飯喇,先講擺盤,賣相真係正,仲要龍蝦肉爽彈,咬落去汁液四溢。意粉軟硬啱啱好,同啖啖肉嘅龍蝦搭埋個茄莉汁,食一啖真係好過癮!再嚟就係佢哋自家嘅青口喇,選咗南澳洲青口,肉厚味美,沾咗啲白酒忌廉汁,花生嘅香濃咁滑過去,啲青口簡直完美!佢哋仲有炸到外脆內軟嘅薯條,搭埋一塊酥脆嘅酸種包,不講不知,一試難忘!整體食物水準勁高,唔駛太複雜嘅術語,口感同味道已經講晒曬嘢。來到呢個餐廳,實在係啱晒想慶祝又想食得開心嘅朋友!🦞🦪😋

🦞🦪😋
2023-12-14 850 瀏覽
Frites 係比利時西餐廳,喺香港比較少呢種菜嘅餐廳,但係佢嘅菜式都好適合大眾嘅口味。佢每日都會有唔同嘅特價可以享受到,可以享用優惠嘅話十分抵食。當中最受歡迎嘅包括佢嘅Mussels,可以選擇配唔同嘅醬汁,亦都配上香脆嘅薯條同埋蒜蓉包,值得一試。
2023-12-07 891 瀏覽
要喺中環開飯午市 walk-in 好難有位,有機會第一次食比利時餐廳,餐廳位置十分便利,場地佈置充滿節日氣氛。雖然我哋各自叫餐,前輩分享青口同薯條我食好好味,係大廚用番茄、大蒜、洋葱及香草烹製而成嘅招牌青口鍋,最正宗嘅配搭係比利時啤酒,下次輕鬆啲再嚟試過。平時好少會食青口,怕生冷,不過原來食青口好處多,有助預防缺鐵性貧血,而且青口含有豐富 Omega-3 脂肪酸蛋白質,食用價值媲美豬膶、蠔蜆。抵食商務午餐

抵食商務午餐

2023-12-07
2023-11-19 952 瀏覽
這間比利時餐廳提供了一次愉快的用餐體驗。店內的裝潢獨具特色,給人留下深刻印象。牛肉漢堡搭配薯條口感不錯,味道令人滿意,雖然未能突破尋常,但絕對是一份美味的餐點。值得一提的是,他們晚八點前的happy hour活動很吸引人,提供無限暢飲的啤酒和雞尾酒,這對於喜歡小酌的客人來說是個不錯的選擇。服務態度良好,員工熱情周到,為用餐環境增添了一份溫馨氛圍。總體而言,這間餐廳提供了合理水準的美食和愉快的用餐體驗,雖然沒有令人驚艷的特色,但仍然值得一試。
這間比利時餐廳提供了一次愉快的用餐體驗。

這家真的很適合🈴️ 多人來開心晚餐聚會~即便很即興 還是有第二輪般訂到位子(但8點到時 還坐無虛席 氣氛還是滿滿熱熱鬧鬧 😚龍蝦🦞意大利飯 $295他們的意大利飯軟靭非常剛好~入味 又不會過濃過鹹 大家都不停挖挖挖而且龍蝦肉也不馬虎 拆出來 啖啖肉😋招牌忌廉青口 $265家人不吃辣 這次就點了招牌忌廉青口們還是認認真真紮實又大顆伴著他們的忌廉汁吃 還是吃的津津有味用忌廉汁沾薯條🍟吃 依然讓人吃得滿足、快樂(家中小妹少有地 因這份而戰鬥到最後(青口真的是他們家必點之選👍750克燒鹹豬手 $265笑死😆家人一直吃這份的鹹豬手脆皮表示非常滿意 哈哈哈而且鹹豬手的軟靭度也非常可以😌 小孩也吃得過癮~底部的蔬菜🥬洋蔥🧅 因為吸滿焦糖汁大家都不用吹灰之力 默默地把整份吃光光~大家下次聚會 或和家人吃飯 想不到吃啥時可以來這家😌大家一定會玩個開心 吃個過癮~
這家真的很適合🈴️ 多人來開心晚餐聚會~
即便很即興 還是有第二輪般訂到位子
(但8點到時 還坐無虛席 氣氛還是滿滿熱熱鬧鬧 😚
龍蝦🦞意大利飯
龍蝦🦞意大利飯 $295
他們的意大利飯軟靭非常剛好~
入味 又不會過濃過鹹 大家都不停挖挖挖
而且龍蝦肉也不馬虎 拆出來 啖啖肉😋
招牌忌廉青口
招牌忌廉青口 $265
家人不吃辣 這次就點了招牌忌廉
青口們還是認認真真紮實又大顆
伴著他們的忌廉汁吃 還是吃的津津有味
用忌廉汁沾薯條🍟吃 依然讓人吃得滿足、快樂
(家中小妹少有地 因這份而戰鬥到最後

(青口真的是他們家必點之選👍
750克燒鹹豬手 $265
笑死😆家人一直吃這份的鹹豬手脆皮
表示非常滿意 哈哈哈
而且鹹豬手的軟靭度也非常可以😌 小孩也吃得過癮~
底部的蔬菜🥬洋蔥🧅 因為吸滿焦糖汁
大家都不用吹灰之力 默默地把整份吃光光~

大家下次聚會 或和家人吃飯 想不到吃啥時
可以來這家😌大家一定會玩個開心 吃個過癮~
2023-10-22
招牌忌廉青口
750克燒鹹豬手
還好我們只點兩項跟感謝店員的提點 把青口改成點半 1/2kg要不然我們一定吃不光 哈哈哈(好吃還份量大 怎可以的牙~)地中海風味青口 (1/2kg) $265噢~~這個沒想到會是這樣的野味辣一開始還在想這熟悉的味道 到底是哪裡來呢挖到底看到一顆顆西巴牙辣肉腸 就知道了那辣辣鹹香 再混合青口的鮮味濃醇香辣直包裹舌頭👅 每寸味蕾然後不要忘記旁邊的酸麵包🥯沾上湯汁及小碎料 令每咬一口 湯汁從麵包🥯慢慢滲到口腔各個角落 真是一大享受750克燒鹹豬手 $265WAA 份量也太大了吧而且好香好香鹹豬手 軟嫩有嚼勁 鹹香剛好 每口都好滿足底部的蔬菜🥬 薯仔🥔們 大家都一定要吃Juicy 又柔軟 而且焦甜焦甜(不愛吃蔬果的也會吃~~~)重點是他們的鹹豬手皮脆脆靭 嚼得爽爽呀、呀、呀~大家有朋友生日🎂 一定要去這家服務生們 捧蛋糕🍰 出來時 會大播 Happy Birthday一齊和你們大唱生日歌而且每個份量都好充足一大班人一起吃 一起分 能多吃幾項餐點 而每項又好吃沒有不去的理由啦
還好我們只點兩項
跟感謝店員的提點 把青口改成點半 1/2kg
要不然我們一定吃不光 哈哈哈

(好吃
還份量大 怎可以的牙~)
地中海風味青口 (1/2kg) $265

而且好香好香
鹹豬手 軟嫩有嚼勁 鹹香剛好 每口都好滿足
底部的蔬菜🥬 薯仔🥔們 大家都一定要吃
Juicy 又柔軟 而且焦甜焦甜

(不愛吃蔬果的也會吃~~~)
重點是他們的鹹豬手皮脆脆靭 嚼得爽爽

2023-09-30
STELLA
  • 地中海風味青口
2023-10-21 883 瀏覽
FRITES@皇后大道中152號之前都一直想試吓呢間好有歐陸風情裝修嘅比利時餐廳,今次終於搵到朋友同我一齊試吓。Frites喺香港有好多間唔同嘅分店,今次我哋就去咗上環嘅分店。餐廳嘅內外裝修都幾舒服同華麗,內裏嘅燈光比較偏暗,有種燭光晚餐嘅氣氛。大長嘅木製餐枱,超高嘅樓底同精緻的彩繪玻璃窗,仿照比利時傳統啤酒屋嘅設計。餐廳既空間感好強,就算坐滿曬人周圍嘅聲浪都唔算太嘈,最適合就係收工後同朋友過嚟傾偈chill下。食物嚟講最出名嘅一定係佢哋嘅薯條同青口,每逢星期一5點後佢都會有個任食時段。不過可惜朋友唔食得海鮮,我哋今日就主打是試其他嘢:🍝香蒜橄欖油意大利麵用橄欖油加香蒜炒既意粉,簡簡單單又不失佢獨特嘅風味。意粉上面會少少有辣椒碎,所以會有少少辣,配埋濃濃嘅香蒜味,食落特別惹味。🍟薯條配蛋黃醬薯條算係其中一個出色嘅賣點,啱啱炸起新鮮熱辣又脆卜卜,非常好食。配埋佢個蛋黃醬,食落更加有滋味。而且佢個份量非常充足,我哋兩個人都食唔晒一碟薯條。🍤蝦肉蟹肉球呢個都係一個唔錯嘅前菜,將蟹肉同蝦肉泥混埋一齊搓成球狀再拎去炸,口感同味道都一流,再配埋佢提供嘅蛋黃醬,幾好味。不過要我一個人食曬成碟,非常飽
FRITES@皇后大道中152號

🍝香蒜橄欖油意大利麵

🍟薯條配蛋黃醬

🍤蝦肉蟹肉球
呢個都係一個唔錯嘅前菜,將蟹肉同蝦肉泥混埋一齊搓成球狀再拎去炸,口感同味道都一流,再配埋佢提供嘅蛋黃醬,幾好味。不過要我一個人食曬成碟,非常飽。

🍗自家製特色燒春雞
因為都想食吓啲肉,我哋就叫咗個燒春雞。同樣係非常份量充足,配埋個檸檬汁一齊食非常開胃。不過火候掌握上可以做得好啲,隻雞食落略嫌肉質老咗少少。

🧇Waffle Bomb Alaska!.
雖然食到飽,但我哋都堅持叫埋個甜品。個甜品黎到嘅時候我哋俾佢震撼到~成座山咁高嘅蛋白堆起個窩夫,打卡一流!因為係蛋白,食落都唔算太甜,唔會太膩入唔到口。
薯條配蛋香醬&香蒜橄欖油意大利麵&蟹肉蝦肉球
自家製特色燒春雞
Waffle Bomb Alaska
2023-07-25
薯條配蛋香醬&香蒜橄欖油意大利麵&蟹肉蝦肉球
  • 薯條配蛋香醬&香蒜橄欖油意大利麵&
  • 香蒜橄欖油意大利麵
🍟薯條(配蛋黃醬) $60薯條炸得香脆,上碟時還熱騰騰🔥,作為前菜份量剛剛好,沾上蛋黃醬很開胃。🍽招牌忌廉青口 $245青口很大隻,味道鮮甜,有淡淡的海水鹹味🌊。肉質彈牙,最加分是咬下去沒有明顯的沙粒,口感非常正,配上白酒🥂忌廉更把味道提升另一個層次。.🦞龍蝦意大利飯 $295賣相吸引💯,完美把整隻龍蝦的造型還原。龍蝦非常新鮮,已拆肉不用剝殼,方便進食。飯煮得略嫌太硬,口感普通,不太入味。蕃茄醬🍅濃郁,少許蓋過龍蝦的鮮味。配料份量十足,除了主角龍蝦肉之外,還有爽口彈牙的蝦球🦐,不錯👍。
🍟薯條(配蛋黃醬) $60
薯條