2023-05-12 213 瀏覽
之前結業好失望,好彩之後原址重開,地方仲大咗!一直想再嚟支持,不過見到好多人排隊就卻步,可能復活節假期大部分人去咗外遊,好好彩今次唔洗排隊。Hochickcha Yuzu Latte每逢節日店主都會推出期間限定飲品應節,好有心思。賣相吸睛,好啱打卡!蛋白餅係店主自家製,每個表情都唔同!店主建議先飲咗最底嗰層柚子奶先,慢慢再攪勻飲入口有好濃嘅柚子香,好清爽。雙重焙茶芝土蛋糕上層比較軟滑,下層就綿密啲,啖啖焙茶香之餘又有芝土鹹香。
之前結業好失望,好彩之後原址重開,地方仲大咗!

Hochickcha Yuzu Latte
每逢節日店主都會推出期間限定飲品應節,好有心思。

賣相吸睛,好啱打卡!蛋白餅係店主自家製,每個表情都唔同!

雙重焙茶芝土蛋糕
上層比較軟滑,下層就綿密啲,啖啖焙茶香之餘又有芝土鹹香。
2023-05-06 119 瀏覽
放假食完brunch,朋友話要黎依間太平山街既cafe打卡,黎到已經有好多人排隊,果然係著名嘅igable cafe。我叫左一杯期間限定嘅Hochickcha Yuza Latte,味道ok,賣相夠cute,打卡一流,只係價錢貴左少少,不過無問題既,因為除咗飲品,仲有體驗呢!
2023-04-28 110 瀏覽
呢次係我第二次去呢一間餐廳啦第一次食呢一個bagel 已經覺得好好味於是就再嚟試多次啦呢個花生味嘅好似肉桂卷咁樣嘅造型🌯一層層包住有啲花生粒 酥軟既皮做得唔錯 加左雪糕都冇浸淋哂🍨花生🥜做既甜品 比較少 整體嘅配搭都唔錯如果可以揀埋自己揀埋雪糕味就更好啦🍦另一個呢就係一個原味既Bagel佢答一個黑松露牛油醬啦一個會係柚子味醬個柚子味呢醬 淡淡清香嘅柚子味🍋加上我最鍾意嘅牛油🧈搽落去熱熱地嘅包裏面🧈半溶化間 感覺非常之清新 佢冇🍊橙味咁突出 🍋柚子佢獨有嘅味非常之濃郁 真係估唔到柚子同麵包嘅結合係竟然可以咁天衣無縫於是我就想再嚟多次啦再試返呢一隻醬但係原來呢一個係日日有機會唔同嘅今次會係一個藍莓芝士🫐質地好似乳酪再濃稠一點 裏面會d 藍莓肉。🫐芝士冇搶鏡, 唔係好feel到🧀襯托到令藍莓味更出 黑松露牛油味都好香 中意黑松露既一定要試佢一d 都唔吝嗇 食完 都仲有個種香氣係度兩者交叉咁試 兩種唔同既風味一種果香 一種菇菌類咖啡都一樣 可以果味🍏或者堅果🥜味☕️呢度仲可以帶埋狗狗黎 仲有一個圓形落地大玻璃太陽直晒住玻璃透入嘅窗景🌅而自己喺入面貪杯咖啡 ☕️ 感覺仲寫意
呢次係我第二次去呢一間餐廳啦

於是我就想再嚟多次啦再試返呢一隻醬

但係原來呢一個係日日有機會唔同嘅

今次會係一個藍莓芝士🫐

質地好似乳酪再濃稠一點

裏面會d 藍莓肉。🫐芝士冇搶鏡, 唔係好feel到🧀

襯托到令藍莓味更出

呢度仲可以帶埋狗狗黎

仲有一個圓形落地大玻璃

太陽直晒住玻璃透入嘅窗景🌅

而自己喺入面貪杯咖啡 ☕️ 感覺仲寫意

定期打卡系列.早排復活節假期又去了ɢᴡᴇᴇ 打打卡~今期有可愛的公雞照顧三隻小雞ʜᴏᴄʜɪᴄᴋᴄʜᴀ ʏᴜᴢᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ一如既往sᴘᴇᴄɪᴀʟ打卡飲品ʟᴀʏᴇʀs超多:底層有ᴠᴀʟʀʜᴏɴᴀ 嘅柚子朱古力、巴西、岩鹽奶蓋、超澎湃的焙茶ᴄʀᴇᴀᴍ ,當然仲有ᴄᴜᴛᴇ ᴄᴜᴛᴇ 雞雞ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ。今次我獲得了一隻ʙʟɪɴɢ ʙʟɪɴɢ 眼的ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ🤩.個人最喜歡的是ʏᴜᴢᴜ ᴍɪʟᴋ ,因為柚子的味道很清新與濃郁的焙茶ᴄʀᴇᴀᴍ 形成強烈的對比,感覺非常有趣。不過都有朋友就是不喜歡"酸奶"的感覺,所以就是說這些喜歡不喜歡是很主觀的感覺。ᴘᴇʀsᴏɴᴀʟʟʏ 很感激有人願意創新,帶來不同的衝擊。同場加映味道非常特別的ʙᴀɢᴇʟ — 潮州滷水鵝咸酸菜。早餐食這個如此濃味的ʙᴀɢᴇʟ是有點不習慣,但其實整體是不錯的,亦意外地發現原來和咖啡ᴘᴀɪʀɪɴɢ 也沒有違和感。後加多個肉桂花生奶酥鹼水包,肉桂再加上花生味道相當豐富,鹼水包原形亦即ᴘʀᴇᴛᴢᴇʟ,口感結實,相對有嚼勁。感覺幾特別。。ʜᴏᴄʜɪᴄᴋᴄʜᴀ ʏᴜᴢᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ $98。潮州滷水鵝咸酸菜貝高 $68。肉桂花生奶酥鹼
定期打卡系列
早排復活節假期又去了ɢᴡᴇᴇ 打打卡~

同場加映味道非常特別的ʙᴀɢᴇʟ — 潮州滷水鵝咸酸菜。

。ʜᴏᴄʜɪᴄᴋᴄʜᴀ ʏᴜᴢᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ $98
。潮州滷水鵝咸酸菜貝高 $68
。肉桂花生奶酥鹼水包 $58
早前的週末,好姊妹為了遷就要 OT 的我,特意走來上環陪我食 Lunch! 我們食完  <Ho-Ah Cafe> 後,我們仍意猶未盡,她建議走到太平山街另一打卡餐廳 <Gwee Coffee & More>!這裡樓底高,而且,拱門設計及圓形玻璃窗,正是店子打卡位! 飲品也是呢!我們就是為了打卡飲品而來, 可是,排隊正想買才得知已售罄, 連想買的最後一件甜品也被前面食客買了! 真是手快有手慢無嘞!Menu供應:咖啡、茶、奶昔、麵包、甜品...我們只好每人一杯飲品,飲完就走嘞! Matcha Latte (Hot) $55 + $5 Honey當我落單時,問女店員有冇加糖?!有見及此!+ $5 要蜜糖賣相失色!甘香醇厚的抹茶混合香滑的牛奶,口感順喉,兩者口味溫和;奶泡細膩,加入甜美的蜜糖,甘中帶甜,也啱我口味!Cream Mocha (Hot) $65由於,當時限定飲品已售罄,其他飲品賣相失色!Cream Mocha 以水滴形蛋白餅放上表面,比預期的公仔更失色!相對價位較為進取!這杯 Cream Mocha,口味甘甜並存!質素及味道絕對比起上環附近那間 Ho
這裡樓底高,而且,拱門設計及圓形玻璃窗,正是店子打卡位!

飲品也是呢!我們就是為了打卡飲品而來,
 可是,排隊正想買才得知已售罄,
 連想買的最後一件甜品也被前面食客買了!
 真是手快有手慢無嘞!

Menu
供應:
咖啡、茶、奶昔、麵包、甜品...
我們只好每人一杯飲品,飲完就走嘞!
當我落單時,問女店員有冇加糖?!
有見及此!+ $5 要蜜糖
賣相失色!

Matcha Latte (Hot) + Honey
Cream Mocha (Hot) $65
由於,當時限定飲品已售罄,其他飲品賣相失色!
相對價位較為進取!

這杯 Cream Mocha,口味甘甜並存!

質素及味道絕對比起上環附近那間 Ho ah cafe 好得多呀!
Cream Mocha (Hot)
2022-11-19
$62.5 (下午茶)
Matcha Latte (Hot) + Honey
Cream Mocha (Hot)
2023-04-15 52 瀏覽
同一個地點,雙倍的力量,Gwee 與 Tsukimi Bakery 在這一手打造的專屬空間,除了帶來熟悉的咖啡和貝果,更迎來全新的烘焙糕點,如這件層次豐富,既有芝士鹹香,亦能感受輕盈蛋白的檸檬蛋白原蜜巴斯克芝士蛋糕。Gwee starts its next step at the same location, and this time with multiple power from Tsukimi Bakery, not only offering coffee beverages and bagels that you are familiar to, but also new bakery goods like this lemon honey basque burnt cheesecake.
就到復活節啦🥚🐣🐰一到大時大節GᗯEE都會出啲好可愛嘅造型咖啡😏當然我就即刻走去試試啦。。今次佢地用左柚子去配咖啡。。我從來都無諗過柚子係可以咁樣配。。飲落去個效果仲要好好。好ᗰᗩTᑕᕼ👍🏼👍🏼仲要加埋佢今次嘅大雞加小雞嘅造型。。簡直不得了👍🏼👍🏼佢嗰三隻小雞仔超級可愛🐣🐣🐣佢今次仲用咗我最鍾意嘅ᕼOᒍIᑕᕼᗩ味😋😋佢加左啲ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᖇEᗩᗰ落去。。我再撈埋落啲咖啡個度飲。。超正。。仲有個食法。。我就咁畢啲ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᖇEᗩᗰ黎食。。個ᕼOᒍIᑕᕼᗩ味好濃。。我就覺唔好好味。。佢呢杯咖啡係數量有限,所以大家要早啲嚟啦🤨🤨..☕️ᕼOᑕᕼIᑕKᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᒪᗩTTE..📍 Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖..@gwee852..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#
就到復活節啦🥚🐣🐰
一到大時大節GᗯEE都會出啲好可愛嘅造型咖啡😏
當然我就即刻走去試試啦。。
今次佢地用左柚子去配咖啡。。
我從來都無諗過柚子係可以咁樣配。。
飲落去個效果仲要好好。好ᗰᗩTᑕᕼ👍🏼👍🏼
仲要加埋佢今次嘅大雞加小雞嘅造型。。簡直不得了👍🏼👍🏼
佢嗰三隻小雞仔超級可愛🐣🐣🐣
佢今次仲用咗我最鍾意嘅ᕼOᒍIᑕᕼᗩ味😋😋
佢加左啲ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᖇEᗩᗰ落去。。
我再撈埋落啲咖啡個度飲。。超正。。
仲有個食法。。我就咁畢啲ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᖇEᗩᗰ黎食。。
個ᕼOᒍIᑕᕼᗩ味好濃。。我就覺唔好好味。。
佢呢杯咖啡係數量有限,所以大家要早啲嚟啦🤨🤨
☕️ᕼOᑕᕼIᑕKᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᒪᗩTTE
📍 Gwee Coffee & More (上環)
上環太平山街1號地舖
@gwee852
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#gwee#gwee852#tsukimibakery#centralfood#sheungwanfood#creammocha#上環cafe#中環美食#上環美食
☕️ᕼOᑕᕼIᑕKᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᒪᗩTTE
☕️ᕼOᑕᕼIᑕKᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᒪᗩTTE☕️ᑕᖇEᗩᗰ ᗰOᑕᕼᗩ
☕️ᕼOᑕᕼIᑕKᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᒪᗩTTE
Gwee又新推出咗復活節特飲 𝗛𝗼𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗖𝗵𝗮 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 雞爸爸帶著三隻小雞雞超級可愛🙈係計歷屆最多嘅蛋白餅嘅特飲 人手一筆一筆畫好精緻🥹每次都好欣賞佢哋嘅創意底層用左法國 Valrhona嘅柚子朱古力配上單品嘅巴西Espresso,頂層有岩鹽奶蓋同靜岡縣焙茶忌廉✨口感層次豐富 味道都幾夾😋只有凍飲供應 大概供應至四月尾~👉🏻提提大家明天April 4(星期四)唔開‼️唔好踩門釘April 7-10開11am-6pm 想飲嘅記得早啲去🔥✄-------------------------✄整體味道😋: 8/10性價比💵: 7/10打卡指數😍: 9/10 環境服務🥂: 8/10推薦指數👍🏻: 9/10 🍴: Gwee Coffee & More📍: 上環太平山街1號地舖🔍: 09:00 -18:00(Mon-Tue, Fri); 11:00-18:00 (Sat-Sun) *WED, THUR OFF*☟︎ 同地區餐廳#hkhungryfoodie上環☟︎同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式☟︎ 同款式餐廳#hkhungryfoodiecafe
雞爸爸帶著三隻小雞雞超級可愛🙈
口感層次豐富 味道都幾夾😋
只有凍飲供應 大概供應至四月尾~

👉🏻提提大家明天April 4(星期四)唔開‼️唔好踩門釘

☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
🐻想去尼間咖啡店好耐啦❗️全因為佢地既得意造型咖啡 ☕️ 不過聽得更多就係大家喜愛女店主既落力用心與關係 ❤️ 咖啡店曾經暫別大家,但又再同一位置夾埋 @tsukimi.bakery 重新出發,新裝修極之用心,不難發現好多熟客仔,同埋可愛既毛孩們呢 🐶🐱 ⁡🐻の試食‼️✨Hochickcha Yuzu Latte $98✨Iced Gwee 70% Chocolate $60✨Peanut Butter Roll w/ Bulgarian Chocolate Ice Cream ✨Hoji Hojicha Double Cheesecake ⁡今次除左試到好可愛既復活節🐔🐥🐥🐥造型咖啡外(去到4月尾),仲有Special Menu 既甜點(可惜係bagels賣曬了) 最有心係店主送上飲品時親自教點樣好好品嘗 ☺️ 當然樣靚都要味道好,雖然🐻唔算好熟悉咖啡,但都飲得到佢嘅層次仲有各味道既互相配合 🥹 Peanut Butter Roll 令🐻好喜愛,唔會太甜太漏,cheesecake超濃芝味,非常滿足呢✨ 期待下次再來😌⁡

🐻の試食‼️
✨Hochickcha Yuzu Latte $98
✨Iced Gwee 70% Chocolate $60

「私藏已久的咖啡☕️小店」這家店是開在上環的一個小角落,店面不大,但出品和食物都十分用心。店主每個季節都會推出seasonal drink,而臨近復活節,小店就推出了Hochickcha Yuzu Latte🐤🐤✨!!這也是我在小店回歸後第一次拜訪🙈✨Hochickcha Yuzu Latte $98這款seasonal drink 層次十分豐富,底層使用了柚子朱古力🍫,柚子味很清新自然,中層是巴西espresso,而頂層是自家製芝士奶蓋,焙茶cream和🐤🐤蛋白糖🙈,必須稱讚的是焙茶cream濃郁到微苦的程度,茶控表示很滿意🤣 店主建議先喝latte再把蛋白糖浸泡,口味會比較好🥰這杯latte實在太可愛了🥹🫶已經不捨得喝了~✨肉桂花生奶酥鹼水包 $58我本來就很喜歡吃鹼水棒🥹,這個的口味真的太驚艷了!肉桂花生餡扭紋地卷進鹼水包裡,肉桂的味道非常濃郁,麵包體很有嚼勁又鬆軟🥰,而隔壁還有肉桂奶酥醬可以塗抹在麵包上吃🥹,肉桂香味濃郁到極致,肉桂奶酥醬不油膩反而很濕潤綿密💕太深得我心了😋
「私藏已久的咖啡☕️小店」

✨Hochickcha Yuzu Latte $98

✨肉桂花生奶酥鹼水包 $58
👨🏻‍🍳Gwee Coffee & More (上環)📍上環太平山街1號地舖 🍽️開心果紅桑子朱古力撻吾肯定系咪呢個名🙈無影低當日menu🥲好有口感 軟、硬、脆🤤不會太甜,味道好夾🤤🫶🏻 🍽️Cream mocha朋友點的,店員建議飲幾啖之後,隔?幾分鐘再攪,之後白色個粒meringue會慢慢溶系coffee🙈淺嚐,因平時少飲咖啡 (怕苦)🙈味道都不會太濃,易入口的。meringue不建議就咁食,好甜🙈🤣 🍽️Mocha latte 正正常常的mocha latte🙈mocha濃度中上🙈 Gwee staffs都好nice🤤animal friendly!!見到佢地準備左狗狗零食,需要時比客人的狗狗🤤又陪狗狗玩,好chill🤤🫶🏻 #gweecoffeenmore
👨🏻‍🍳Gwee Coffee & More (上環)
📍上環太平山街1號地舖

🍽️開心果紅桑子朱古力撻
吾肯定系咪呢個名🙈
無影低當日menu🥲
好有口感 軟、硬、脆🤤
不會太甜,
味道好夾🤤🫶🏻

🍽️Cream mocha
朋友點的,
淺嚐,因平時少飲咖啡 (怕苦)🙈
味道都不會太濃,易入口的。
meringue不建議就咁食,好甜🙈🤣

🍽️Mocha latte
正正常常的mocha latte🙈
mocha濃度中上🙈

Gwee staffs都好nice🤤
animal friendly!!
見到佢地準備左狗狗零食,需要時比客人的狗狗🤤
又陪狗狗玩,
好chill🤤🫶🏻

#gweecoffeenmore
cream  mocha
mocha  latte
2023-03-20
下午茶
自從Gwee搬了新店後都沒來過了😳今次看上它們家的CNY Special🐇🧧就決定和朋友一起來抓緊新年的尾巴~ -🎈Iced Gweefy Fukulatte $95果然是尷尬而不失禮貌微笑的🐰這杯其實是桂花Latte,喝起上來帶有淡淡清香的桂花味🌼面頭還有粉紅色的桂花岩鹽奶蓋,配以杯邊的桂花脆脆花瓣作點綴,果然是誠意十足呢🫶🏻雖然定價有點高,不過限定特飲這個價錢個人覺得還算可以吧!-🔸Gwee📍上環太平山街1號地舖

🎈Iced Gweefy Fukulatte $95
Hot Gweefy Fukulatte

🔸Gwee
📍上環太平山街1號地舖
2023-01-31
Hot Gweefy Fukulatte
2023-02-20 126 瀏覽
一直收藏左呢間咖啡店,今次終於可以來到試下!🤗呢間cafe shop啲咖啡好有特色,完全俾佢地咁賣相吸引左, 打卡真係一流,飲落去都好好味,完全冇失望💗,再試埋佢地嘅咖啡栗子蛋糕,唔算好甜栗子味好重,我鍾意,鍾意栗子蛋糕嘅朋友,可推介比你地
一直收藏左呢間咖啡店,今次終於可以來到試下!🤗
2023-02-12
2023-02-14 119 瀏覽
Wishing everyone good luck in the Year of the Rabbit 🐇 This year, there will also be a special New Year's drink for the festival in the Gwee Coffee☕️. The Gwee Rabbit serves as the ambassador for the Year of the Rabbit which is served hot or cold with Osmanthus Latte☕️. It will be re-opened on the sixth day of the Lunar New Year❤️. @gwee852 ☕️Gwee Coffee & More x Tsukimi Bakery📍1 Tai Ping Shan Street, Sheung Wan, Hong Kong#HkCafe #Hkcoffee #coffee #coffeetime #coffeedaily #lovecoffee #coffeelover #相

#HkCafe #Hkcoffee #coffee #coffeetime #coffeedaily #lovecoffee #coffeelover #相機食先 #gwee #gwee852 #gweehk #gweecoffee #gweecoffeenmore #specialtycoffee #精品咖啡 #localroaster #seasonalcake #coffeeshopcorner #coffeeshop #hkcafe #hkcoffee
2023-02-08 92 瀏覽
定期到Gwee打卡系列。新年已過,回顧下新年期間到過的cafe。有時鍾意去一間餐廳或者Cafe,其實都係一個情意結。自2021第一次同牛牛打過卡後,好似就變了每個節日的一個例行節目❤︎︎ 打卡之餘,更重要的是對創作者一份支持與尊重。食野最緊要開心,雖然飲品價錢比最初都有所調整,但至少我每次去都滿足 (唔飲得奶都每次要食藥去飲🙈)𓃹 2023兔年限定— Gweefy Fukulatte 桂花latte ,好特別。巴西Espresso + 荔枝蜜+ 台灣桂花製作而成,當然唔少得仲有兔兔meringue喇,拎住隻大吉真係好得意♡´・ᴗ・`♡ 幸運的我獲得極限量「發錢寒」Gweefy 一隻 🥰 希望今年都會有運。桂花latte意外地好match,荔枝蜜頗甜,但同Espresso攪勻後,其實甜到剛剛好,還嚐到點點咖啡香味,桂花亦為兩者加添多層味道。另外,朋友亦點了一份pizza bread 。pizza食得多,但pizza bread好似第一次食!麵包鬆軟,面層又有蛋黃醬味噌蝦,仲熱辣辣添,好味喎~
定期到Gwee打卡系列。

𓃹 2023兔年限定— Gweefy Fukulatte

2023-02-04