咖啡店標誌是一架帆船,門外還有一座燈塔。上年四月開業,但七月為了擴展而停業,近月才再次開門營業 ☕️ 原以為老闆名為 𝐉𝐨𝐞 所以把自己的名字安上,但負責人則解釋 𝐉𝐨𝐞 原來是美式俚語「咖啡」的意思。而且老闆喜歡舊香港歷史,尤其是漁業為生的海港,所以名為 𝐇𝐚𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫 𝐉𝐨𝐞,讓人在煩囂生活中找到一個棲息地,來一杯咖啡喘息一下。小小的咖啡店內部以舊式船艙作主題 🪵 木系裝潢,配上湖水藍的座椅;每個牆邊位置都打造成圓角,店內的船窗設計可以打開 📸 成為一個不錯的打卡位。喜歡寧靜人少的時光,可以選擇午飯後的時間前來。店員推介了 𝘊𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘍𝘦𝘳𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘢𝘯𝘤𝘶𝘳𝘥 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 🍝 腐乳意粉的確新奇有趣,濃香腐乳味,醬汁濃稠調味適中;雞肉不柴,麵條挺身有咬口,掛汁力高,不經不覺清盤了。𝘈 𝘊𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘑𝘰𝘦 當然少不了咖啡,單點了一杯 𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘸,入口溫和,果酸味偏重,不苦不澀。配上一件 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦 🍰 甜度剛好,簡簡單單享受午後時光。小店入夜亦會搖身一變成為一間小酒吧提供酒精飲品,來一杯 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳

Chinese Chili Fermented Beancurd Sauce Chicken Pasta

Cold  Brew

Chocolate  Cake

Strawberry  Daiquiri

小店入夜亦會搖身一變成為一間小酒吧提供酒精飲品,來一杯 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘋𝘢𝘪𝘲𝘶𝘪𝘳𝘪 🍓 顏色鮮艷,酒裡頭有著草莓微微碎果塊,第一口青檸的酸味衝擊比較大,後來慢慢滲出𝘙𝘶𝘮酒味,口感冰涼清新,屬於女孩子的味道。

事後翻查了 𝑱𝒐𝒆 的美式俚語,源於1914年,海軍部長Josephus Daniels完全禁酒,水手們留下咖啡也就變成“消愁”之飲了;水手們開始將咖啡稱為“𝐉𝐨𝐞”,作為一種嘲弄形式。
2024-01-25
Cold  Brew
Chocolate  Cake
Strawberry  Daiquiri
  • Cold Brew
2024-01-21 131 瀏覽
All Day Breakfast賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧全日早餐擺盤十分精美,款式包羅萬有,包括有炒滑蛋、慕尼黑白香腸、煙肉、炒雜菌、焗甜薯、沙律菜和酸種麵包多士,非常豐盛。🐧 最喜歡當中的炒滑蛋, 超鮮嫩勁多汁,蛋香滿滿,不用額外加添調味已經非常美味。配搭甘香富嚼勁的酸種麵包多士一起食,健康滋味滿分👍 french toast 賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧法式吐司新鮮即製,上枱時熱呼呼香氣滿溢,非常誘人。多士麵包浸透滿滿的蛋汁,食落軟潤滑嫩,蛋味濃香,淋上特調的橙花吉士醬一齊食,味道甜美可口,高質推薦👍隨吐司附上一球雲呢拿雪糕,香滑冰涼的質感與溫熱的吐司形成對比,口感極佳。Cafe Mocha賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧咖啡上以經典的心形葉紋拉花作點綴,觀感可愛又別緻。咖啡偏果味重,飲落帶有淡淡的果酸香味,與醇厚濃郁的純朱古力調合,既酸又甜的滋味令人回味無窮。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以餐廳名稱Harbour 海港為主題設計,內部參考船艙特色裝橫,採用湖水藍作主色調,配搭木系牆身窗框、柔和舒適的燈光,令人感覺悠閒又放鬆。餐廳外設有大型燈塔圖案裝飾,彷如為船(客人)導航至安

french  toast

french toast

Cafe  Mocha

Cafe Mocha

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳外設有大型燈塔圖案裝飾,彷如為船(客人)導航至安全海港(餐廳)的明燈,象徵意味甚濃,設計極富心思。

🐧❣️額外一提,原來餐廳名字中的 “Joe” 來源自美國常用詞,代表咖啡☕️ 的意思😯 (不是餐廳老闆的名字喲🥴 )

🐧❤️結語:法式吐司滋味獨特有驚喜,誠意出色推薦👍
下午茶
french  toast
Cafe  Mocha
呢間Cafe裝修別致,嘢食高質,蛋糕甜品自家製,真心好食,咖啡係偏fruity,幾好飲,小店有誠意經營,每樣出品都用心,除咗飲咖啡,夜晚都有酒飲又唔貴!🍰伯爵茶芝士蛋糕 $52 (9/10)食落去口感好細滑,好好濃郁嘅伯爵茶味,同時支持都係好香濃,平衡得啱啱好,唔會太乾太熟又燶味,而且都幾大件,好好食!🍰Roll cake $48 (8/10)朱古力蛋糕食落去好鬆軟濕潤,個濕度係啱啱好好香濃嘅朱古力味入邊仲有一層朱古力薄脆係食到粒粒朱古力古,cream都好細滑,好食!☕️Cafe Mocha (Nicaragua 75%) $55 (7.5/10)飲落去非常濃郁嘅可可味道,隨之而來嘅係一浸酸酸嘅咖啡味,幾特別!☕️Latte $40 (8/10)飲落去酸酸地,嗰種酸係酸得來好平衡嘅唔會好出,係醇厚嘅味道,飲到咖啡嘅香濃奶都係好滑嘅!我本身係唔鍾意fruity嘅味道都覺得幾好飲!🍷2021 Skalli Littoral- Cabernet Sauvignon-France $79 glass (7/10)飲落去係偏酸,好易入口,酒精味都唔會好重!推薦指數: 8/10高質舒服又chill~推

🍰伯爵茶芝士蛋糕 $52 (9/10)

🍰Roll cake $48 (8/10)

☕️Latte $40 (8/10)

飲落去係偏酸,好易入口,酒精味都唔會好重!

推薦指數: 8/10
高質舒服又chill~推薦高質小店。
2024-02-05 58 瀏覽
放假好鍾意去中上環,喜歡嗰份寧靜同休閒!每次我都會去不同既cafe食下野享受杯咖啡(依家份工成日無啖好食😭)!今次選擇左一間喺荷里活道剛剛重新裝修好已航海為主題既Cafe,外牆有一幅好大既航海燈塔裝飾,就好似引導大家去停一停休一休叉一叉電一樣!今日好幸運坐到半開放式既位置,今日氣溫不冷不熱,加上有點微風真係好舒服😌今日要放慢腳步享受一下,先點二杯咖啡坐一坐歇一歇🤭Cafe Mocha (Nicaragua 75%) $55Cafe Latte $40飲到一半開始想食嘢,我地分別點左一份All Day breakfast同French Toast w/ Vanilla Ice-cream and Orange Custard Sauce,先咸後甜😂佢地既French Toast 好有誠意,浸泡時間相信比平時長,蛋同奶既香味滲入晒麵包入邊,畫龍點睛嘅地方一定係佢個香橙卡士達醬,令全份吐司多左一份清新感!店員上菜時有簡單介紹一下店舖特色,原來夜晚會係酒吧!酒類中午時都會提供,我都點一杯紅酒配我既French Toast ,慢活一下!

Cafe Latte $40

中環區荷李活道高質coffee shop—Harbour Joe,咖啡店以船隻作為室內裝修設計靈感,以湖水藍為主調,枱面選用白色雲石面、金邊,整體充滿高級時尚感🛥️ 咖啡店除咗咖啡本身口感柔潤,味道香濃有層次,食物方面同樣令人喜出望外,每道菜式都相當出色;特別推介French Toast,賣相精緻吸引,吐司烤得外脆內軟,配上雪糕、印度茶醬,口感一流🫶🏻 店舖大玻璃窗口設計,面對室外藝術長街,係度飲杯咖啡,相當寫意同chill!
早前4月份,我跟朋友們走到上環荷李活道食晚餐! 經過見到有間新開的咖啡店 <Harbour Joe>!恰巧!當我正想走入店子,有位外籍女狗主帶著一隻巨型貴婦狗, 幸好!好狗不難路!Haha!在門外,有個金色銅牌以英文介紹咖啡店名的由來,好讓食客了解更多店子的事!我問唯一一位男店員兼咖啡師,才得知店主是一位喜歡香港的印度人!以香港的歷史背景作為靈感,來命名咖啡店 <Harbour Joe>!Harbour 是海港,就讓店方成為大家的避難所,享受咖啡及更多美食...,給大家稍作休息及加油,就由這裡啟航吧! 發放正能量!It's really meaningful 很有意思呢!至於,店外有一個燈塔圖案打卡位,就如燈塔為船導航至安全海港!Joe 則代表咖啡!店子樓底高,店內只有4張雲石圖案的桌子及好幾張舒適的椅子,第一次幫襯時,開了兩邊門口,就算開盡冷氣,店內依然覺得悶熱!下午時份,太陽會射進店內,感覺火上加油!第二次幫襯,冷氣+風扇,並關上側門,感覺涼快及舒服一點! 一位男店員兼咖啡師,跟食客傾計,感覺較為互動!第三次幫襯,來了一位可愛的咖啡師妹妹,比較少見女
早前4月份,我跟朋友們走到上環荷李活道食晚餐!
經過見到有間新開的咖啡店 <Harbour Joe>!
恰巧!當我正想走入店子,有位外籍女狗主帶著一隻巨型貴婦狗,
幸好!好狗不難路!Haha!

發放正能量!
It's really meaningful 很有意思呢!
Joe 則代表咖啡!
下午時份,太陽會射進店內,感覺火上加油!
第二次幫襯,冷氣+風扇,並關上側門,感覺涼快及舒服一點!
 一位男店員兼咖啡師,跟食客傾計,感覺較為互動!

第三次幫襯,來了一位可愛的咖啡師妹妹,比較少見女咖啡師,我還讚她叻女有天份,
 不過呢!如果可以先烘烔麵包,把握等待烔麵包的時間沖調飲品,就不會令食客久等嘞!可能她工作經驗尚淺吧!

供應:
咖啡、茶類飲品、甜品、Bagel、沙律
男店員介紹店方選用秘魯 + 埃塞俄比亞咖啡豆,口味相對 Fruity!
初時,我問男店員,有無麵包類?
他回答我:暫時未有,因為當時店內尚未有焗爐啊!
 後來再幫襯,已增設焗爐,才增添供應 Bagel!

個人認為店方甜品質素一般,而且定價進取!
其他食品可以一試無妨!
 至於,咖啡及其他飲品是即席新鮮沖調,質素不錯!

另外,我覺得冷氣不足!
所以,最近天氣太熱,高達 30~35度,我也不敢幫襯!
如果惠顧咖啡或茶+甜品/ 熱食麵包類,可享 $10 優惠!
沙律則可享 $5 優惠!
其他飲品反而不可以!
付款方式:Visa, MasterCard, Cash & Octopus
 第一次幫襯:
Hot Matcha Latte $50
咖啡師花上心思及心機沖調,質感濃稠細膩,
 清晰可見到表面的兔仔拉花,討好又驚喜!
口味甘澀中帶甜有餘韻,口感香滑順喉,連底部也沒有沉澱的抹茶粉粒,証明製作攪拌均勻絕不馬虎!
是一杯口味令我滿意又出色的熱飲!
Hot Matcha Latte
開心果芝士蛋糕 $58
賣相層次分明,表面是甜美鬆軟的海綿蛋糕,幼滑的忌廉層,不算甜溜,開心果忌廉口味不突出,整體味道強差人意!
蛋糕旁邊加上開心果粒,勝在口感取勝,以其質素,價錢稍為進取!
開心果芝士蛋糕

第二次幫襯:咖啡+甜品 Combo set -$10
咖啡+甜品 Combo set -$10
Latte $45
店方選用秘魯 + 埃塞俄比亞咖啡豆,口味相對 Fruity,甘味輕微而果酸度平衡,混合牛奶,嚐到微微的牛奶乳糖,水溫把清醇咖啡香發揮得淋漓盡致!
Latte
檸檬批 $40
檸檬批算大件,表面灑上滿滿的糖霜;略嫌檸檬果醬不夠檸檬果酸,批身已變得腍了!鬆化度大減!
檸檬批
 第三次幫襯:咖啡+Bagel Combo set -$10
咖啡+Bagel Combo set -$10
海鹽開心果 Bagel $55 跟餐 -$10
定價好進取!
比起已結業的上環蘇杭街 404 Plant 賣每個 $3x 更進取!
這個價位令我抱有一定期望嘞!
烘焗的火喉及時間拿捏準繩!
包身表面微脆,夾雜開心果碎粒增添口感!

店方的 Cream cheese 口味甜美,而似乳酪般軟滑不會雪到硬實!巧妙地混合長生桃桃碎,塗上Bagel 後,不論口味抑或口感也豐富起來了!吸引味蕾!
 就當 Cream cheese 是 $10,那麼才變得合理吧!
海鹽開心果 Bagel
Cream cheese
Cappuccino $45
我 suppose 咖啡表面是豐滿細膩的奶泡,見有咖啡拉花,問一問女咖啡師才得知,她泡製的 Cappuccino 表面奶泡比較薄身!

味道甘香濃厚回甘!
不同咖啡師沖調咖啡的水勢、牛奶及咖啡比例不同,口味都會有點偏差!
Cappuccino
2023-04-15
Hot Matcha Latte
Latte
海鹽開心果 Bagel
2023-07-21 94 瀏覽
/𝑯𝒂𝒓𝒃𝒐𝒖𝒓 𝑱𝒐𝒆 🇭🇰/#sa上環篇 #sacafe篇 ➖➖➖<荷里活道咖啡小店⛵️☕️> ➖➖➖幾個月無行過荷里活道呢邊 除咗多古蹟文物仲越嚟越多cafe 上星期行過見又多左一間cafe 😍雖然店舖唔算好大 以輕食、蛋糕、咖啡為主不過感覺幾清新⛵️後來知道原來佢地嘅店名同帆船logo 都有特別意思 就係港口嘅中途站☺️順帶一提 佢地7月尾前咖啡都有一送一優惠! ➖➖➖1️⃣Coconut black $55 夏天總係覺得幾適合飲椰子+咖啡~ 感覺好清新用左coconut water + 薄荷syrup同double espresso 入口較為平衡 薄荷味都唔會搶過左咖啡味不過覺得椰子味可以再重啲🫶🏻同埋有番個漸層就更吸引😆➖➖➖2️⃣Flat White $45 用左偏向fruity 嘅埃塞俄比亞水洗同日曬豆 帶橘子、花香同莓風味~ 同樣都幾balance 唔會太過酸👌🏻➖➖➖3️⃣Handmade BlackBerry basque cheesecake $45 cake set 配咖啡/茶 有減-$10 優惠蛋糕嘅款式當日有三、四款 食左呢款黑莓芝士蛋糕 質感軟滑 較一般嘅腍
/𝑯𝒂𝒓𝒃𝒐𝒖𝒓 𝑱𝒐𝒆 🇭🇰/
#sa上環篇 #sacafe篇
<荷里活道咖啡小店⛵️☕️>
幾個月無行過荷里活道呢邊
除咗多古蹟文物仲越嚟越多cafe
上星期行過見又多左一間cafe 😍
雖然店舖唔算好大
以輕食、蛋糕、咖啡為主
不過感覺幾清新⛵️
後來知道原來佢地嘅店名同帆船logo
都有特別意思 就係港口嘅中途站☺️
順帶一提 佢地7月尾前咖啡都有一送一優惠!

1️⃣Coconut black $55
夏天總係覺得幾適合飲椰子+咖啡~
感覺好清新
薄荷味都唔會搶過左咖啡味
不過覺得椰子味可以再重啲🫶🏻
同埋有番個漸層就更吸引😆
Coconut  black

2️⃣Flat White $45
用左偏向fruity 嘅埃塞俄比亞水洗同日曬豆
帶橘子、花香同莓風味~
同樣都幾balance 唔會太過酸👌🏻
Flat  white

cake set 配咖啡/茶 有減-$10 優惠
蛋糕嘅款式當日有三、四款
食左呢款黑莓芝士蛋糕 質感軟滑
較一般嘅腍身啲!
配埋blackberry 果jam 食酸酸甜甜~
蛋糕都幾重芝士味 有啲莓核
莓味再濃啲就好了☺️

📍Harbour Joe
下午茶
Coconut  black
2023-07-19 63 瀏覽
上環小店Cafe,座位唔算多,店舖用咗帆船和海灣做主題,運用湖水綠和陶瓷磚做配搭,簡約又清新。店舖主打輕小食、咖啡和甜品。現在咖啡仲有買一送一優惠到7月31日❤️墨西哥辣椒芝士蕃茄貝果 $48芝士蕃茄貝果鹹香濃郁又煙靭。德國火腿芝士牛角包 $48牛角包外皮鬆脆,內層綿軟。COCONUT black $55陣陣咖啡香味配上coconut,好清新又好飲,岩晒夏天飲。Hand Drip COLOMBIA 水洗豆,偏向甜味。

店舖主打輕小食、咖啡和甜品

現在咖啡仲有買一送一優惠到7月31日❤️

墨西哥辣椒芝士蕃茄貝果 $48

芝士蕃茄貝果鹹香濃郁又煙靭。

德國火腿芝士牛角包 $48

牛角包外皮鬆脆,內層綿軟。

COCONUT black $55

陣陣咖啡香味配上coconut,好清新又好飲,岩晒夏天飲。

Hand Drip

COLOMBIA 水洗豆,偏向甜味。
  • Coconut  Black
中上環呢區一直都充滿着懷舊老香港風情🇭🇰呢間新開既小店就以航海同埋香港呢個小港灣做主題致敬🌊 小店位置不大但係明亮米白色嘅裝修好舒服🤍 食物同咖啡方面都好有心思值得下午黎嘆杯啡🌙⭐️ Cafe Latte ☕️⭐️ Dirty 🤎呢度用咗偏Fruity嘅咖啡豆🍓入口香醇帶回甘口味唔會太苦澀 牛奶味亦都好濃郁Blend得好融洽🍼⭐️ Tiramisu 🍰⭐️ Chocolate Cake 🍫甜點配上咖啡不失為一個好選擇👍🏻 朱古力蛋糕入口幼滑而且朱古力味香濃🤪 每一口都好Rich 另外Tiramisu好有驚喜🥰 咖啡香同埋Mascarpone Cheese都好突出但係又好平衡🧀

⭐️ Cafe Latte ☕️
⭐️ Dirty 🤎

⭐️ Tiramisu 🍰
⭐️ Chocolate Cake 🍫
外賣自取
2023-04-13 138 瀏覽
對香港有極大情意的外籍人小編第一個是河國榮原來除了他還大有人在就像荷里活道上的Harbour Joe店主對這海港特別鍾情乾脆融入店名logo也加上象徵老香港的帆船小小咖啡店座位不多暫時甜品款式也在調節中到訪當日選擇不多淺嚐芝士餅和雲石蛋糕正常水準發揮若然和飲品以set折扣供應會更具吸引力咖啡豆由鳳凰供應抹茶則來自小山園若竹🔅 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 🔅 𝙈𝙖𝙧𝙗𝙡𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 🔅 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 🔅 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
對香港有極大情意的外籍人
小編第一個是河國榮