2022-10-24 69 瀏覽
very juicy burger 🍔 crispy bun with tasty sauce !!! even better than the burger in five guys !!! 😆😆😆there is very nice view 🌴 with very high privacy !!! no one will staring at me 🤭🤭🤭nice coffee ☕️ I choose the bean with very nutty flavor 😋 but actually you may choose fruity one 😋 that all depends on your personal choice 😉 you can enjoy the breeze and coffee while chatting with friends and family 👪 or you can just order a drink enjoying your ME time!

2022-10-15
wagyu burger
好耐無食漢堡啦~ 個 burger 幾好食啵! 個牛勁 juicy ! 芝士同個牛好夾! 咖啡好香! 每次 brew 咖啡果陣, 成間鋪頭都會充斥住果陣咖啡豆嘅味!真係令人食慾大增!
真係令人食慾大增!
cappuccino
2022-10-16
cappuccino
wagyu burger
PMQ有新café!麵包蛋糕都係自家製😍吸引到我鏟大斜路行上去⛰️天氣微涼嘅happy lunch⛅️🥯Avocado Bagel💰HKD68 (Rating: 8.3/10)好唔錯 烘得剛好 微脆煙韌唔刮口嘅bagel!簡簡單單夾住新鮮牛油果同唔難入口嘅creamcheese加上火箭菜 已經十分開胃同濃味 如果有牛油果配蛋嘅option就更好😜🥐All Day Breakfast💰HKD98 (Rating: 7.3/10)自家製牛角包漲卜卜 翻熱後香味撲鼻 夠脆 覺得裏面可以更flaky同蓬鬆 配料就係平常配搭 滑蛋煙肉炒菇茄汁豆火箭菜 全部味道ok 冇太深刻印象🍰Burnt Cheesecake💰HKD48 (Rating: 7.5/10)長期有3款巴斯克 試咗2件後較鍾意原味 乳酪味道比較突出 酸甜感較強 冇咁易膩 質感偏dense 望落頂部焦化程度好似幾勁但入口覺得剛好 個人覺得可以軟心少少🤏🍰Hojicha Burnt Cheesecake💰HKD48 (Rating: 7.4/19)焙茶出 比原味挺身多啲啲 入口密度較高 黏口感較強 甜度都ok 但非焙控心屬原味👻🍵Matc

Avocado  Bagel

All  Day  Breakfast
All Day Breakfast

Burnt  Cheesecake

Hojicha  Burnt  Cheesecake
Hojicha  Burnt  Cheesecake

🍵Matcha Latte💰HKD44 (Rating: 7/10)
味道唔錯 入口稠滑 不過我覺得甜咗少少 應該叫少甜的

☕️Cold Brew Earl Grey💰HKD48 (Rating: 7.2/10)
解膩又冇咁悶嘅無糖選擇 冰涼 回甘度中等
Matcha  Latte

戶外座位可選圓檯/bench 有陽光亦有瓦遮頭 自製麵包幾加分🍞如果甜品有更多花款就更吸引!

• Avocado  Bagel
📍中環PMQ簡約cafe‼️• 酥脆牛角包🥐 -- Jessy Coffee Co.☕️🍰•#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_cafe========================最近pmq新開一間cafe,環境寧靜簡約,餐牌有各種輕食、咖啡、蛋糕等等😆👍🏼上星期就同媽咪嚟嘆下😋------------------------------⭐️Avocado Scramble Egg Croissant $68 (4.5/5)Croissant非常鬆脆,牛油味香濃🤩牛油果份量慷慨,而且夠腍身😋炒蛋加咗黑松露炒,散發陣陣幽香😋推介!·⭐️Wagyu Burger $98 (4/5)漢堡外皮微脆,內裡夠鬆軟,亦無因為餡料變濕~和牛扒厚身juicy,但略嫌調味重手咗少少🙈·⭐️Earl Grey Burnt Cheescake $48 (4.3/5)面頭焗至燶燶哋有陣焦香,芝士蛋糕香軟幼滑,伯爵茶味都幾突出,味道清幽~·⭐️Burnt Cheesecake $48 (4.2/5)原味嘅芝士味更為濃厚🤪甜度都適中👍⭐️Iced Mocha $48 (4.2/5)咖啡味香濃,同朱古力

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_cafe
========================

⭐️Wagyu Burger $98 (4/5)

原味嘅芝士味更為濃厚🤪甜度都適中👍

⭐️Iced Mocha $48 (4.2/5)

咖啡味香濃,同朱古力味balance得幾好~
⭐️Iced Matcha Latte $48 (4/5)

奶味較為突出,抹茶帶微微回甘,比較適合大眾口味,茶控就可能覺得唔夠濃🙈
賣相:4/5
味道:4.3/5
性價比:3.5/5
推介度:3.5/5
店舖資料
名稱:Jessy Coffee Co. @jessycoffeeco
地址:中環鴨巴甸街35號元創方B座1樓H105室
前往方法:上環站A2出口
2022-10-19 60 瀏覽
Jessy Coffee Co is a new cafe located in PMQ. It has two distinct areas, indoor and outdoor. During the day their outdoor seating provides a good resting place for your caffeine fix. The baked goods and cakes were so good here. The All Day Breakfast (HKD98) was plentiful, including a delicious croissant. I recommend y'all try its Earl Grey Burnt Cheesecake (HKD48). It tasted so creamy and rich with a unique rich fragrance in earl grey tea flavour. The original Burnt Cheesecake (HKD48) was so good as well.

- Avocado Mushroom Burger (HKD98)
- Iced Matcha Latte (HKD48)
- Hojicha Latte (HKD44)

2022-10-18 41 瀏覽
小店位於元創方 ,環境很清幽‼️✨ 相約朋友前來,暢談之下渡過了一個寫意的下午‼️💖▫️❥$𝟵𝟴 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ🍱👉🏻材料有黑松露炒蛋、蕃茄、煙肉、雜菌、茄汁豆、沙律、牛角包‼️最喜歡那酥脆的煙肉,其油脂在煎的過程中已被逼出來,又香又脆很滋味‼🥓️🫶🏻▫️❥$𝟵𝟴 和牛漢堡🍔👉🏻材料有蕃茄、洋蔥、芝士、沙律菜、和牛漢堡扒‼️和牛漢堡扒肉汁飽滿,煎得香氣撲鼻‼️上面覆蓋著半融化芝士,相當吸引‼️🤤 配搭新鮮的蕃茄、洋蔥、沙律菜,整體口感清新,一點都不膩口‼️🍅🥬🥗▫️❥$𝟰𝟴 焙茶巴斯克蛋糕🍰❥$𝟰𝟴 伯爵茶巴斯克蛋糕🍰兩款蛋糕的茶香味都很突出‼️😋 焙茶回甘的氣味更得我歡心‼️🤎▫️❥$𝟰𝟰 ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ☕️杯中放了一整顆冰塊,所以喝到最後仍保持著冰冰涼涼‼️🧊 口感順滑,朋友很喜歡‼️😉▫️❥$𝟰𝟴 ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ☕️淺嚐一口有著濃厚的咖啡香味,口感帶酸‼️咖啡香味充斥在口腔中‼️✨

❥$𝟵𝟴 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ🍱

❥$𝟵𝟴 和牛漢堡🍔
👉🏻材料有蕃茄、洋蔥、芝士、沙律菜、和牛漢堡扒‼️

❥$𝟰𝟴 焙茶巴斯克蛋糕🍰
❥$𝟰𝟴 伯爵茶巴斯克蛋糕🍰

❥$𝟰𝟰 ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ☕️
▫️
今日介紹嘅餐廳位於中環元創方,呢一間小清新嘅Cafe係新開嘅。店舖堂食嘅位置唔多,不過勝在可以喺餐廳外面食。如果天氣好的話,有日光射落嚟,感覺都幾chill。餐廳招牌菜為和牛漢堡,同時亦提供All day breakfast、bagel、巴斯克蛋糕等等。另外,餐廳嘅拉花亦都非常之有心思,並唔係普普通通一個心心就算。- All Day Breakfast $98 呢一份all day breakfast 都幾足料,當中包括火箭菜、煙肉、炒蘑菇、煎蕃茄、茄汁豆、黑松露炒滑蛋同牛角包。- 和牛漢堡$98 和牛漢堡係店舖嘅招牌菜,職員亦都有推介呢一個。以和牛漢堡來講價錢唔算貴,漢堡入面有蕃茄、菜、芝士片同芥末醬,伴碟有薯角,以新鮮薯仔切成,之後再氣炸,漢堡包嘅質素都唔錯,唔會話一上碟已經淋晒。- 焙茶巴斯克蛋糕$48- 伯爵茶巴斯克蛋糕$48兩款蛋糕味道都好出,伯爵茶味道比較濃郁,而且食嘅時候會食到少少茶葉碎。伯爵茶巴斯克蛋糕食落軟綿綿嘅質感,焙茶味嘅巴斯克蛋糕質感就稍為實少少,兩款亦帶有少少芝士味同埋回甘。-Hojicha Latte- Matcha LatteLatte拉花都非常之有心思,

- All Day Breakfast $98

- 和牛漢堡$98

- 焙茶巴斯克蛋糕$48
- 伯爵茶巴斯克蛋糕$48

-Hojicha Latte
- Matcha Latte
Latte拉花都非常之有心思,配茶同埋包着味道非常之濃郁,推介大家試吓。

📍Jessy Coffee Co.
中環鴨巴甸街35號元創方B座1樓H105室
【 𝐏𝐌𝐐新開寧靜簡約風文青𝐜𝐚𝐟𝐞 —— 𝐉𝐞𝐬𝐬𝐲 𝐂𝗼𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐂𝗼.☕️ 】星期六日總會有唔少嘅藝文青聚集喺中上環一帶影吓相,PMQ可能都係大家平常會去嘅地方,但其實佢又好隱世喎。點解甘講呢? 由於PMQ本身比較隔涉,又要行一段好長嘅上斜路,再加上政府對於PMQ嘅定位好唔清晰,甚少搞一啲吸引本地人嘅活動,所以人流並唔多😢其實呢度有好多自家品牌好值得我地去支持,呢啲本土嘅小店有好多寶物(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)除左小店外,PMQ其實都有啲餐廳小店,星期六同朋友去嗰陣係中午,但幾乎喺PMQ係唔見到有人流,所以真係好欣賞喺呢度繼續努力開業嘅小店!大家行到攰可以嚟呢間cafe歎杯咖啡食個lunch/ cakes 同fd吹下水、同男女朋友拍下拖,自己一個都可以過嚟enjoy下 me-time👤PMQ本身嘅建築風格幾靚嘅,餐廳嘅食物都可以攞出去走廊嘅枱櫈嗰度食,夠晒chill之餘又可以打卡(。・ω・。)ノ怕熱嘅話餐廳入面都有啲座位,仲可以趁機同咖啡師傾下啡經👄佢地都好歡迎好friendly架(◐‿◑)==============================〖 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭🍳🥐

〖 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭🍳🥐 〗💰98 (3.9/5)
點解會想食All day breakfast呢?通常就係冇食早餐,然後又想食得飽🤣佢哋呢份all day 真係又大份又足料,有火箭菜、煙肉、炒蘑菇、煎蕃茄、茄汁豆、炒蛋同大大個牛角包。 最好食係炒蛋同牛角包,牛角包層次分明,口感酥軟,充滿牛油香。炒蛋好滑,不過煙肉就煎乾左少少,比較難咬得開🥺
𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭

〖 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🥩🍔 〗💰98 (3.8/5)
和牛漢堡係佢哋嘅鎮店菜式,呢個價錢亦都唔算貴,仲有薯條做伴碟,絕對夠食!漢堡入邊加咗蕃茄、菜、芝士片同芥末醬🤩芥末醬同和牛嘅味道十分配合,雖然咬落去未去到會噴晒啲肉汁出嚟 ,但佢嘅油脂比例係分明,亦都煎得唔錯,唔會過熟,可以再厚多少少🤏
𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫

〖 𝐇𝗼𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞☕️🍰 〗💰48 (3.7/5)
整體上佢地嘅芝士蛋糕都好軟熟,仲有少少軟心效果😚不過焙茶味道可以再濃啲 芝士味好似蓋過咗茶味 希望下次可以加多啲焙茶味
𝐇𝗼𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞

〖 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞🫖🍰 〗💰48 (4.2/5)
反而伯爵茶味就比焙茶味嘅蛋糕有更濃嘅茶味 感覺上伯爵茶蛋糕仲更加軟熟 食完正餐不妨要一件試吓
𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞

〖 𝐂𝗼𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲🧊 〗💰48 (4.1/5)
呢個earl grey tea特別係在於佢係凍飲 但茶味都好香濃 平時通常係用茶包或茶葉沖 用熱水浸一陣先會夠濃 但呢杯茶係感覺上extract咗茶味入去 所以特別濃厚 個樽仲要幾靚添
𝐂𝗼𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲

〖 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞🍵 〗💰48 (2.5/5)
少少失望 整體都偏淡 冇乜抹茶味 奶味比抹茶重 如果茶味再濃郁啲同帶點回甘會更好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)相信只係一時失手
𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10
人均消費: $200

想睇多啲好西就記住☟
꧁Follow @hknous.foodie꧂

🔍 店舖資料
☕️ 𝐉𝐞𝐬𝐬𝐲 𝐂𝗼𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐂𝗼. @jessycoffeeco
📍 中環鴨巴甸街35號元創方B座1樓H105室
🦶🏻 港鐵上環站A2出口步行約8分鐘
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟬𝟵:𝟬𝟬-𝟭𝟴:𝟬𝟬
☎️ 𝟮𝟴𝟭𝟭 𝟯𝟯𝟴𝟭
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_中環
⌫ #eatwithnous_cafe

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #hkcafe #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #burger #jessycoffeeco #cafe #PMQ #alldaybreakfast #美食 #相機食先 #藝術 #咖啡 #吃貨 #打卡 #手機食先 #中環美食 #小店
𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞
𝐂𝗼𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲
《Burnt Cheesecake》原味巴斯克芝士蛋糕外層焗到特別黑 但係一啲苦味都冇🍰橫切面已經見到流心狀態 好吸引食落軟綿密度高 芝士味濃郁.《Hojicha Burnt Cheesecake》焙茶味巴斯克芝士蛋糕 呈深啡色相比起原味流心狀態冇咁明顯 不過都好綿密 焙茶味香濃 無原味咁甜.《Waygu Burger》除左甜品 呢到有多款burger選擇🍔揀左和牛試一試 煎得好香口外層帶焦脆 內裏彈嫩多汁Side dish既唔係薯條🍟係光波爐焗既薯仔🥔比較健康.《Avocado Scrambled egg croissant》🥑🍳🥐 整整半個牛油果 一片片整齊排好軟綿香滑既牛油果同炒滑蛋同酥脆香口嘅牛角包相輔相成 如果可以再多啲蛋 就更加正.《Hojicha latte》店員拉左個好可愛嘅既花 係綿羊仔🐑入口香滑 焙茶味濃厚但唔會好苦襯埋Hojicha cheesecake食 perfect match .《Matcha latte》 🍵同樣係羊半latte art 不過呢杯係抹茶鮮奶抹茶味突出甘香易入口

《Burnt Cheesecake》

同樣係羊半latte art
不過呢杯係抹茶鮮奶
抹茶味突出甘香易入口
2022-09-26 81 瀏覽
是咁的,我係純粹同個店長好傾,先決定幫佢寫呢篇食評,幫忙介紹一下呢間新開張既隱世小店點解會隱世呢?因為PMQ就算連星期六都係接近冇人流,基本上場地工作人員係多過客戶幾倍,所以我係特登成日同女朋友出PMQ享受寧靜拍拖既感覺影下女神相咁,可以話係行到每間鋪都已經非常熟識今次見到有間新開張既cafe,講真咖唔咖啡根本冇所謂,主要係肚餓想食burger。冇錯呢間野雖然叫coffee,但佢份餐牌最吸引既係burger,而且方圓一公里得佢一間有做burger。眾所皆知PMQ其實一直都係冇野食的,宜家終於叫有翻少少選擇了:我點左份和牛burger同凍Mocha,味道對得住價錢,用料都feel到有認真挑選食材,牛肉餡咬落去脂肪同肉既比例分佈適中,冇一般m記包漢堡扒果種**既肉碎質感,而其餘配料都夠豐富,總體黎講如果唔係肥仔的話係食得飽既。除左burger之外都有all day breakfast 同 croissant等等餐點,種類選擇係PMQ餐飲之最。而我個人覺得最貼合PMQ文創感覺既位係店長熱情好客,可能因為年輕人比較有憧憬(而且真係好少客所以好得閒),所以都願意陪我哋兩個講無聊野,呢份情懷我覺得

而我個人覺得最貼合PMQ文創感覺既位係店長熱情好客,可能因為年輕人比較有憧憬(而且真係好少客所以好得閒),所以都願意陪我哋兩個講無聊野,呢份情懷我覺得係香港已經買少見少,亦成為我寫呢篇唔專業食評既動力,我都想用自己既方法幫後生仔完成夢想。
和牛漢堡
2022-09-24
和牛漢堡
2022-09-21 83 瀏覽
做緊個PMQ相關既FYP,今日就趁住dayoff過左去打算實地取材,順便可以揾個位坐低做野。去到經過見到有間新cafe(早兩個月黎嗰陣好似仲裝修緊),見今次已經開張左就特登入去試下間cafe位於PMQ一樓,上一層樓梯直望就見到。因爲係平日人流唔多,入到去點左件Burnt Cheesecake同埋一杯Latte,好快就送到 。件Cheesecake味道剛剛好,唔會好甜,面頭層焦糖夠燶,芝士味都好香,質感好厚實,好好食杯Latte既奶泡分量適中,咖啡味都好香濃,牛奶味唔會太甜太出蓋過咖啡本身既味道,比例剛剛好。飲住杯拿鐵,食住件cheesecake,加上cafe本來既色調就好令人放鬆,感覺個FYP都做得特別快!中途仲同老闆傾左陣計,老闆超nice分享左好多心得!坐坐下咁就過左一日。下次會再黎

坐坐下咁就過左一日。下次會再黎
2022-09-21 63 瀏覽
返工好攰,特別係番PMQ 元創方果頭,食嚟食去都係果幾味,好鬼悶。我知PMQ 近排開咗間cafe 又有小小嘢食嘅,又係小店,啱我,唔鍾意人多,唔鐘意大集團,又可以嘆下啡,決定lunch time try try 佢睇吓咩料。鋪頭叫JESSY coffee,cafe 行簡約風,整體令人覺得都幾舒服,有個細細哋Terrance 仔,可以盡情享受me time。小店間隔雖小但五臟俱全,都有唔少咖啡同嘢食比你選擇,hand drip、ice drip、dirty 等其實coffee 選擇真係算多,好多大型cafe 都冇ice drip。我比較picky,一入去已經問佢哋地house brand 用咩豆。原來巴西為主嘅。咁我order 咗杯Ice Americano,睇吓佢哋tune 個shot 掂唔掂先。飲完發現我都幾鍾意佢哋嘅house brand豆,因為飲落味道算balance,唔會偏重一邊fruity 定 nutty。House brand 屬於淺炒豆,中等濃度嘅咖啡,而且帶有巧克力的味道,飲落係令人舒服嘅感覺。之後,我都另外order 咗個和牛漢堡,係依間cafe 嘅新嘢食,咁我就試吓

之後,我都另外order 咗個和牛漢堡,係依間cafe 嘅新嘢食,咁我就試吓佢。整體上個burger 都好足料,都有成吋厚,burger 皮都唔係薄身果種,和牛都juicy,一杯啡加輕食都叫好飽已經。

整體來講,JESSY 嘅食物咖啡都超過我本來嘅expectations,可以值得一去。

抵食 程度: ⭐️⭐️⭐️⭐
食物質素: ⭐️⭐️⭐️⭐
咖啡質素: ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
員工態度: ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境裝飾: ⭐️⭐️⭐️⭐
衛生情況: ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
食過返尋味: ⭐️⭐️⭐️⭐
(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

2022-09-20 59 瀏覽
平時係附近返工,lunch time周不時都會去PMQ行下抖下氣,今日發現一間新開既coffee shop,但原來有burger食!終於係PMQ 搵到有漢堡食既地方🤣個漢堡啲肉汁都幾juicy,都唔錯,值得一試,食完之後堅飽。不過我今朝係高強度工作下已經隊左2杯咖啡☕️所以今次就冇試到咖啡,揀左earl grey ,都唔錯,唯有下次再try try 杯Ice drip 整體感覺唔錯,下次拉埋同事黎食,可以同佢share 試下all day breakfast (利申:非打手冇錢賺,希望PMQ開多啲可以食飽肚既餐廳,返工食唔飽真係好慘🙂)

Earl  grey  +  burger
2022-09-20