2023-09-28 782 瀏覽
I recently visited a coffee shop located in Central PMQ, and it left me pleasantly surprised. What caught my attention was their unique presentation of coffee with a sphere ice ball, which added a touch of elegance to the beverage. The coffee itself was incredibly smooth, with a delightful blend of flavors that danced on my taste buds. The atmosphere was relaxed and laid-back, providing a perfect escape from the bustling city. Moreover, there was no crowd, allowing me to enjoy my coffee in peace. It was a truly enjoyable experience that exceeded my expectations.
2023-06-22 685 瀏覽
是日靚午今日屋企冇人煮飯我咁懶邊會煮野食仲叫我落街?🤪緊係叫app見到呢間嘅三文治用料好吸引有飛驒牛,正!價錢外賣黎講係貴少少不過如果親身食加埋環境應該都幾抵🥩飛驒和牛芝士三文治和牛好juicy,好有牛味芝士溶嘅程度岩岩好,份量岩岩好 唔會太飽🥑牛油果炒蛋牛角包牛角包夠脆,蛋可以咸啲☕️焙茶拿鐵焙茶味夠濃郁,大推Latte奶味好敦厚~🍉西瓜梳打好失望,冇乜西瓜味,仲要裝得唔滿😅價錢有啲貴 食牛最抵食
是日靚午
飛驒和牛芝士三文治

🥩飛驒和牛芝士三文治
牛油果炒蛋牛角包

🥑牛油果炒蛋牛角包
牛角包夠脆,蛋可以咸啲

☕️焙茶拿鐵
焙茶味夠濃郁,大推
Latte奶味好敦厚~

🍉西瓜梳打
好失望,冇乜西瓜味,仲要裝得唔滿😅

價錢有啲貴 食牛最抵食
外賣送餐
飛驒和牛芝士三文治
牛油果炒蛋牛角包
2023-05-17 571 瀏覽
今日去開PMQ做嘢,又黃雨,就喺PMQ食埋lunch~經過呢間coffee shop,見到menu有我最愛嘅牛油果croissant,即刻入去!點咗Avocado egg croissant加杯 oat milk latte。Latte很不錯,豆味香濃,仲係用我最鍾意嘅Oatly沖,正!Avocado egg croissant好大份,牛油果畀得極慷慨,一個人食晒都好飽
Avocado egg croissant
今日去開PMQ做嘢,又黃雨,就喺PMQ食埋lunch~
2023-05-17
Avocado egg croissant
2023-05-15 388 瀏覽
去開上環食野,順便去PMQ行下,無意間發現呢間CAFE。環境細細,但食物高質。今次淨係食左CHEESE CAKE同飲左咖啡,但意想不到咁好味。☕️同朋友叫左三杯咖啡,分別係:FALT WHITE、DIRTY同MOCHA。FALT WHITE、DIRTY個樣好普通,所以無影到相。而MOCHA個拉花係一隻獨角獸,超級靚。🧀🍰伯爵茶芝士蛋糕($52)Earl Grey 味cheese cake 好好味Earl Grey 味好出,但又有濃香芝士味,食完一啖再一啖😋😋夠濕潤,好軟身~🧀🍰原味芝士蛋糕($48)芝士味再出啲,但略嫌雪得太耐,食到中間未完全解凍晒,有少少🤏🏻結霜坐露台位好正,望住個雨景,真係好寫意。不過,如果遇正有客人吸煙就好大陣煙味。幸好,當日無其他客人。見其他客在有叫bagels,三文治🥪同burger,好似都唔錯。開9:00am-6:00pm , 如果返晏小小,可以買到早餐~不過就咁叫杯咖啡同一件芝士蛋糕都好滿足😌😌

Mocha

🧀🍰伯爵茶芝士蛋糕($52)

🧀🍰原味芝士蛋糕($48)

不過就咁叫杯咖啡同一件芝士蛋糕都好滿足😌😌

Mocha
2022-12-09 486 瀏覽
成日叫jessy外賣,通常會叫all day breakfast+wagyu最近兩次叫啲菇同和牛扒都煮唔夠熟,食唔到要掉之前無呢個問題希望可以改善🙏🏻🙏🏻🙏🏻
最近兩次叫啲菇同和牛扒都煮唔夠熟,食唔到要掉
之前無呢個問題
希望可以改善🙏🏻🙏🏻🙏🏻
外賣送餐
中環元創方是文創集中地,有唔少特色文藝小商店💌。平日中午人流少,感覺慢活,襯著午飯時段前來行下,放鬆一下心情。經過見到依間開業不久的小清新咖啡店☕,咖啡店裝修以簡約木系和淺綠色🏛️為主,設有室外座位。咖啡店以輕食為主,櫥窗有展示幾款唔同口味的巴斯克蛋糕🥧、牛角包🥐和其他烘焙麵包🥖,另外亦有供應全日早餐🍳、貝果三文治🥯和漢堡包🍔。🍽️ Bacon Cheese Sandwiches三文治好足料,裏面夾著幾層煎得香口的煙肉🥓,煙肉有油香味又唔會煎得過乾,加上半溶芝士🧀、蕃茄🍅和生菜🥬,要讚一讚蔬菜的水份無沾濕麵包👍🏽,麵包有經烘烤過,口感豐富,都幾有驚喜🤩。🍽️ Avocado Scramble Eggs Croissants 牛角包🥐夠香脆,有牛油味🧈,裏面夾住生熟度剛好的牛油果🥑和滑嫩炒蛋🍳。🍽️ Hojicha Burnt Cheesecake 焙茶味巴斯克蛋糕口感偏厚實,唔會過甜,芝士味濃🧀,但焙茶味就唔算太突出。飲品方面☕,我地叫了杯Americano和Flat white,咖啡的質素唔錯👍🏽。

🍽️ Bacon Cheese Sandwiches

🍽️ Hojicha Burnt Cheesecake

午飯時和同事到PMQ散步時發現了這家剛開幕不及的咖啡店,挺喜歡他們店內以淡木色作主色調,並配上大綠色植物作點綴,感覺簡潔質樸,給人一種令人愉悅的舒適感☺️ 於是我們便決定翌日一起來到這裡吃個午飯,享受一個悠閑的下午🤓他們的Menu選擇並不多,但勝在應有盡有,主食如All Day Breakfast、漢堡包、三文治和,輕食如貝高、牛角包、沙律和甜品都有提供,價錢亦較為相宜,挺不錯啊🍔🥪🥐🥯🥗🍰🥑Avocado Scramble Egg Croissant牛角包鬆脆可口充滿牛油香,牛油果份量十足,只是炒蛋略為過熟,但整體也很不錯,性價比超高👍🏻🥪 Ham and Cheese Sandwiches 三文治的麵包烤烘得剛剛好,煎香了的煙肉帶點油香加上清新的沙律,是💯分永遠不會出錯的配搭🥗🍰 Hojicha Cheesecake 焙茶味香醇濃厚,是紐約芝士蛋糕較厚實的質感,甜度亦控制得剛剛好😝☕️ Hot Americano/ Flat White 跟店長閒談了一會才知道他曾經在Interval那邊當咖啡師/店長,經驗十分豐富,亦為親自為Jessy Coffee選豆和沖調,難怪咖啡和拉花如此有水準

🥪 Ham and Cheese Sandwiches

🍰 Hojicha Cheesecake

☕️ Hot Americano/ Flat White
跟店長閒談了一會才知道他曾經在Interval那邊當咖啡師/店長,經驗十分豐富,亦為親自為Jessy Coffee選豆和沖調,難怪咖啡和拉花如此有水準👍🏻 下次一定要試一下他們的手沖咖啡☺️🙌🏼

🏷IG: misssommhk
  • Avocado Scramble Egg Croissant
  • Ham and Cheese Sandwiches
📍「Jessy Coffee Co.」- 中環今次食食食之旅黎到中環😌放假拉咗👦🏻陪👧🏻去PMQ行吓,咁岩見到呢間新開嘅文青Cafe,仲有巴斯克芝士蛋糕,身為甜品控嘅👧🏻又點會錯過呢🤩📷餐廳位於PMQ 1樓,裝修以淺綠色為主調,走簡潔文青風🌿🌾,環境寧靜舒服,內外都有座位,岩哂me-time/同另一半拍下拖🥰Cafe有多款主食、麵包、甜品,當然唔少得就係coffee ☕️啦😇今次我哋坐咗係出面,坐得幾舒服,亦都好適合同閨蜜一齊影靚相👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️🍴Wagyu Burger (和牛漢堡)💰HK$98✨推薦指數:8.5/10呢款係cafe 必食之一,當然要試試佢😎Burger 拎想手熱辣辣,包身焗脆咗,而且唔會太濕太油,係👧🏻中意嘅乾身程度🤩中間夾住生菜、半融芝士、和牛漢堡、蕃茄同芥茉醬,層次分明🤩食落包身非常脆身,和牛扒好厚身juicy,口感腍身咸香,好鬆化唔會太硬實,連埋半融芝士食好香好夾😋生菜同蕃茄中和咗牛肉同芝士嘅膩,整體層次超豐盛,好夾好好食😍伴碟有氣炸薯角,唔會太油膩,食埋好滿足😚🍴All Day Breakfast💰HK$98✨推薦指數:7/10去到Cafe 食ADB是常識
📍「Jessy Coffee Co.」- 中環

今次食食食之旅黎到中環😌

🍴Wagyu Burger (和牛漢堡)
💰HK$98
✨推薦指數:8.5/10
呢款係cafe 必食之一,當然要試試佢😎
中間夾住生菜、半融芝士、和牛漢堡、蕃茄同芥茉醬,層次分明🤩
伴碟有氣炸薯角,唔會太油膩,食埋好滿足😚

🍴All Day Breakfast
💰HK$98
去到Cafe 食ADB是常識吧😎
呢度嘅ADB有炒滑蛋、炒蘑菇、煎蕃茄、煙肉、茄汁豆、生菜,仲有大大個牛角包🥐😍好多唔同嘅食物🥰
👧🏻最中意就係佢嘅🥐,因為牛油香好重,仲要焗到脆卜卜,好酥脆,正呀😋
炒滑蛋都有香濃嘅黑松露味,其他食材都煎/炒得岩岩好😛不過油分多咗少少,比較油膩,少返啲就perfect 啦😇

🍴Earl Grey Burnt Cheesecake
💰HK$54
✨推薦指數:8/10
作為甜品控嘅👧🏻,又點會錯過佢哋自家製嘅巴斯克蛋糕🍰😎
呢款嘅伯爵茶味超香濃,食落口感幼滑軟身,有入口即融嘅感覺🤤Cream cheese 同伯爵茶嘅比例岩岩好,唔會偏重一邊,好夾😋

🍴Hojicha Burnt Cheescake
💰HK$54
✨推薦指數:7/10
第一次食焙茶味嘅巴斯克蛋糕,本身對佢嘅期望大啲,因為👧🏻中意焙茶多啲🤣
呢件食落焙茶味唔算重,甜度無咁高,但口感比起上一件扎實,應該係融得唔夠耐,所以食落就比較滯🤔

🍴Hojicha Latta (Hot)
💰HK$48
✨推薦指數:8/10
呢杯拉花超靚😻
飲落係濃濃嘅焙茶味,👧🏻覺得呢杯嘅焙茶比cheesecake 更濃🤣飲落唔會太甜,焙茶同奶嘅比例岩岩好,幾正😋

🍴Cafe Mocha (Iced)
💰HK$48
✨推薦指數:7/10
呢杯飲落咖啡味超香濃,朱古力味就較淡,所以飲落會比較苦,👧🏻覺得朱古力嘅比例可以再重少少🤏🏻☺️

• Wagyu  Burger
  • Earl  Grey  Burnt  Cheesecake
2022-11-04 119 瀏覽
坐係出面吹下風特別chill今日夾埋個同事黎食lunch 叫多杯Americano 坐係露台慢慢傾計呢度既好處就係永遠唔會趕你走但lunch time 時間有限🤣今次都依然保持水準,一樣咁好食我最鍾意齋啡,呢杯完全match 到我的要求~掛住傾計唔記得影個all day breakfast ar😂不過一定有機會再影既😃😃😃我同事都大讚呢到既環境好好~繼續支持PMQ開多啲舖比我多個選擇等我唔洗再諗食咩諗足成朝🤣
坐係出面吹下風特別chill
今日夾埋個同事黎食lunch
叫多杯Americano 坐係露台慢慢傾計
呢度既好處就係永遠唔會趕你走
但lunch time 時間有限🤣
今次都依然保持水準,一樣咁好食
我最鍾意齋啡,呢杯完全match 到我的要求~
不過一定有機會再影既😃😃😃
我同事都大讚呢到既環境好好~
繼續支持PMQ開多啲舖比我多個選擇

等我唔洗再諗食咩諗足成朝🤣
2022-10-04
2022-10-27 139 瀏覽
-中環一帶向來都有唔少cafe☕️咁啱倉庫妹👧🏼同朋友去PMQ遇然地發現有間鋪頭細細既cafe😯啱晒係PMQ行完想休息吓嘅朋友不過就只得戶外位置 呢個天氣涼涼地都坐得好舒服👍🏻——————————————————🍴All Day Breakfast($98)估唔到舖頭細細都有ADB食🤤我呢個ADB控當然要試下🤭選材都十分豐富🍽有蕃茄🍅沙律🥗炒菇🍄蕃茄豆 煙肉等等另外佢都有個黑松露蛋 但特別之處係黑松露同蛋係炒埋一齊平時岀面個啲 只係會將黑松露放喺面同埋個炒蛋係會連埋蛋白一齊炒食落黑松露味超岀☺️ADB會配埋牛角包🥐 牛角包係超大😂而且係勁脆🤩配蛋食好夾——————————————————🍴Wagyu Burger($98)除左ADB之外 仲叫左個Burger食🍔估唔到呢到會有和牛漢堡食食落係幾鬆軟 唔係勁實啲漢堡而且麵包都鬆較個隻 倉庫妹👧🏼幾中意呢啲包嚟整burger🤭配埋mustard醬一齊食 食落完全唔會好膩十分推薦呢個burger‼️‼️另外會配搭埋薯角 不過就偏淋左少少——————————————————🍴伯爵茶巴斯克蛋糕($48)🍴原味巴斯克蛋糕($48)伯爵茶個款 茶味極重👍🏻不
中環一帶向來都有唔少cafe☕️
咁啱倉庫妹👧🏼同朋友去PMQ
遇然地發現有間鋪頭細細既cafe😯
啱晒係PMQ行完想休息吓嘅朋友
不過就只得戶外位置
呢個天氣涼涼地都坐得好舒服👍🏻
——————————————————
🍴All Day Breakfast($98)
All  Day  Breakfast

食落黑松露味超岀☺️
ADB會配埋牛角包🥐 牛角包係超大😂
而且係勁脆🤩配蛋食好夾
——————————————————
🍴Wagyu Burger($98)
Wagyu  Burger

除左ADB之外 仲叫左個Burger食🍔
估唔到呢到會有和牛漢堡食
食落係幾鬆軟 唔係勁實啲漢堡
配埋mustard醬一齊食 食落完全唔會好膩
十分推薦呢個burger‼️‼️
另外會配搭埋薯角 不過就偏淋左少少
——————————————————
🍴伯爵茶巴斯克蛋糕($48)
🍴原味巴斯克蛋糕($48)

伯爵茶個款 茶味極重👍🏻
不過偏實少少
而原味 芝士味好重 唔太甜
會唔覺唔覺就食晒成件🤭
——————————————————
🍴Ice Cappuccino($44)
🍴Ice Matcha Latte($48)

Cappuccino咖啡味都算濃
Matcha Latte同岀面有少少唔同
似係一早溝好左 奶味會較重啲
不過佢哋凍飲 全部都係用大冰球
感覺似飲烈酒咁🤣🤣

All  Day  Breakfast
Wagyu  Burger
本地品牌地標、文青聚腳點既PMQ元創方有好一段時間無再出現喺大家嘅聚光燈之中,近排睇返下相簿發現咗好似有一段時間無再去過,搵吓資料喺邊度打卡嘅途中,發現近排新開左間新嘅咖啡店,身為打卡小先鋒嘅我梗係附近打完卡之後身先士卒為大家過嚟試吓咩料先~.咁先講個整體感覺比大家聽先啦,呢間舖頭呢店舖走骨子路線,講feeling就真係好過平時普通嘅連鎖咖啡店多多聲啦,店舖環境溫馨,但從閑談中都感覺到每一個佈置都係佢哋嘅心血😝.店員嘅友善亦都令到我喺呢一個打卡之旅有前所未有嘅舒暢感,佢哋絕對歡迎大家得閒同佢哋傾吓計㗎!.跟住落嚟就到小妹嘅不專業食評💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ .🍔 Double meat burger 啖啖肉,配上蕃茄煙肉,即叫即製比較特別嘅係佢特別將麵包,烘得比較乾身,呢個就要睇個人喜好了。.🥐All Day breakfast 焗豆、煙肉、蕃茄、牛油香菇、頻頻嘅黑松露炒蛋、超脆嘅牛角包共奏出美妙的早晨,係一首足夠美好展開新一天嘅序曲。.🧀Burnt cheesecake 及🧀Earl Grey burnt cheesecake 甜品方面,係屬於重起司蛋糕 一 巴斯克蛋糕,蛋糕外側焦黑內部卻入
跟住落嚟就到小妹嘅不專業食評💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
🍔 Double meat burger
🥐All Day breakfast
🧀Burnt cheesecake 及
🧀Earl Grey burnt cheesecake
甜品方面,係屬於重起司蛋糕 一 巴斯克蛋糕,蛋糕外側焦黑內部卻入口即化並且沒有糊味,兩者皆有濃厚風味
🧊Iced drip
選用黎自比較小見嘅泰北日曬豆,前段紅果味較重,後段相有對非常溫和的口感與質地。係一杯香味芬芳,令人驚艷的咖啡。
🧊Dirty
張Expresso倒入凍奶入面,不攪勻,飲緊嘅係咖啡同奶嘅層次感。外觀上略嫌欠奉層次感,飲落去嘅feeling就喺返度。但始終以精品咖啡店黎講希望能做得更好。總括嚟講呢一道咖啡有點失色但瑕不掩瑜。
2022-10-20
下午茶
2022-10-25 97 瀏覽
可以靜靜地坐低,好chill 咁坐係到睇下書同朋友 chill 下傾計!🤗🤗 個景好舒服,可以坐好耐,慢慢歎杯卡咖啡,唔會比人趕😍 我諗我坐咗3個鐘, 完全唔知時間過得咁快! 因為真係好舒服, 好靜! 唔會有人行嚟行去, 過嚟問你食完未? 唔會有大媽播歌, 唔會有人大大聲傾計! 真係好啱做下功課同埋睇下書咁!📖本身淨係想飲杯咖啡! 不過坐坐下肚餓順便叫埋嘢食。😆最後叫做兩杯咖啡同 burger 🍔薯角好好食! 🍟  有小小調味! Burger 好足料! 食完勁飽! 🍔🍔🍔下次想試賣佢個牛角包! 同埋佢個 cold brew coffee 都幾好飲! 好驚啲 cold brew 會好淡🙈🙈🙈

本身淨係想飲杯咖啡! 不過坐坐下肚餓順便叫埋嘢食。😆

最後叫做兩杯咖啡同 burger 🍔

2022-10-16
  • 和牛漢堡
  • cold brew coffee
2022-10-25 94 瀏覽
今日試新嘢! 啱啱經過呢間牛油果綠色個鋪頭, 店員同我對望咗下(雖然佢戴住口罩,但我都feel到佢對住我笑),佢同我講今日有新 menu 埋嚟試下啦!我見反正行到攰啦就去試下佢乜究竟佢個包皮好脆! 好香牛油味喔!仲㶥到個表面有一條條坑紋, 賣相好出色!之于佢個餡最優秀一定係個牛啦! 好多肉汁! 出面煎得好香口! 入面就仲 keep 到肉汁! 不過漢堡扒再配蛋就唔算好特別! 如果可以多啲蔬菜就好啦! 層次會再多啲! 可能中間下牛油果咯!
我見反正行到攰啦就去試下佢乜究竟

JUMBO ANGUS EGG SANDWICH
2022-10-24
JUMBO ANGUS EGG SANDWICH
  • crew brew coffee
  • jumbo angus beef sandwich
最近天氣好適合到中上環上面的咖啡店啊爬上去也不會流汗的乾爽感 於是跟友人到訪了新開不久的 ᴊᴇssʏ位於 ᴘᴍǫ 的 ʙ 棟主打各類咖啡 輕食跟甜品 選擇不少除了店內的少量座位 走廊亦設有大量桌椅在店的末端也有露天平台座位週末的早上 ᴘᴍǫ 人流不算多 坐在寬敞的走道位置蠻舒適 𓋪 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵全日早餐塞得滿滿很治癒法國製造的牛角包鬆脆 散發牛油香配上 番茄 黑松露炒蛋 茄汁焗豆 煙肉 炒菇新鮮製造 上桌還是熱騰騰的 ᴀᴅʙ𓋪 𝘌𝘨𝘨 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 𝘚𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩咖啡店最近的新品 選用厚厚的安格斯牛肉輕煎後仍保有原汁原味 蠻 ᴊᴜɪᴄʏ 中間夾着黑松露炒蛋 口感豐富若在三文治中添加醬汁 必定會更惹味𓋪 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦𓋪 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦早前看到店內有 ʀᴏʟʟᴄᴀᴋᴇ 供應小可惜當天到訪只有三款巴斯克芝士蛋糕兩款質感都 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 焙茶款茶味較突出 原味的更有忌廉芝士味 會比較膩建議可以跟友人分享交換享用𓎺 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦友人第一次喝焙茶拿鐵不太甜 覺得很 ᴏᴋᴀʏ咖啡也很不錯喝 拉花都
最近天氣好適合到中上環上面的咖啡店啊

整體是間很不錯的咖啡店 價錢又親民
秋天很適合到 ᴘᴍǫ 或太平山街跟半山的咖啡店
乘着微風喝咖啡 吃完還可以逛一下呢
2022-10-24 62 瀏覽
PMQ 有好西😋😋😋我太 hungry 了, 忍唔住食到得翻一條薯條先記得take photos 🥲🥲因為個薯條炸緊嘅時候, 真係香到爆炸!!!! 望住 shop manager shake 個薯條, 真係等唔切!shake 完個薯條我就即刻開餐🙈🙈 搞到無影到相添😟😟😟薯條好夠味! 唔洗點 ketchup 都已經好好味!!!😋😋😋個 burger 就仲出色! 好足料呀! 我一路食一路跌曬啲餡出黎🫢🫢芝士同和牛勁夾!🤗 真係比試!下次要試買佢個牛角包先! 間到第二檯客人叫完影相打卡好靚喔!
PMQ 有好西😋😋😋
shake 完個薯條我就即刻開餐🙈🙈 搞到無影到相添😟😟😟

芝士同和牛勁夾!🤗 真係比試!