2024-03-13 425 瀏覽
JOMO這幾年店鋪從西營盤搬到將軍澳 再到灣仔和太古城唯一不變的是他們鬆軟香濃的戚風蛋糕 ( *ฅ́˘ฅ̀*)♡ 這次午餐來到了 JOMO 在灣仔的 (新) 分店~ (੭•̀ᴗ•̀)੭ (對我來說一切都很新哈哈) 平日12點人流未算多~ 可以享受一下他們一貫高質的室內環境✨ 食物方面點了 JOMO all day breakfast / pulled pork chilli tomato pasta 🍅 weekday 都有 lunch set 呢~ 還附有咖啡 性價比挺高的٩( *˙0˙*)۶  另外當然不少得 earl grey 戚風蛋糕~ 茶味香濃🍃 戚風蛋糕非常 spongy .ᐟ.ᐟ

JOMO這幾年店鋪從西營盤搬到將軍澳 再到灣仔和太古城
唯一不變的是他們鬆軟香濃的戚風蛋糕 ( *ฅ́˘ฅ̀*)♡

pulled pork chili tomato pasta 🍅
Flat White
early gray chiffon cake

另外當然不少得 earl grey 戚風蛋糕~
茶味香濃🍃 戚風蛋糕非常 spongy .ᐟ.ᐟ
2024-03-01
Flat White
early gray chiffon cake
  • earl gray chiffon cake
2024-02-15 382 瀏覽
Lunchtime 想食light d行左黎灣仔JOMO 原來命名取自Joy of missing out ,幾有意思我地先後叫左vegetarian 同smoked salmon既all day breakfast 各樣都恰到好處,唯獨是份量有點少,所以我哋加多咗杯dirty同埋戚風蛋糕All day breakfast 有蘑菇、牛油果、火箭菜、滑蛋、南瓜、番茄仔、酸種麵包。vegetarian 中間係yogurt, non vegetarian 係smoked salmon 蓉Dirty非常好飲戚風蛋糕好鬆軟,earl grey味好出

All  day  breakfast  with  smoked  salmon
Vegetarian  breakfast

Dirty非常好飲
Dirty

戚風蛋糕好鬆軟,earl grey味好出
Chiffon  cake

Dirty
Chiffon  cake
2024-02-11 197 瀏覽
So far so good but the staff sometimes talking so now and they chatting some words not good to listen Food are fine atmosphere not very comfortable and the great things is close to mtr

2024-02-02 242 瀏覽
第一次喺cafe食叉燒飯😂Revisit? High chance 西班牙黑毛豬叉燒飯 | $148呢碟叉燒飯可以話係叉燒飯界LV,價值$148,自然用料都有返咁上下啦,採用西班牙黑毛豬,油脂分布平均,肉味好濃,半肥瘦燶邊厚切叉無得輸!不過米飯偏硬,食完感覺有啲難消化🤰🏻 雖然對比一般叉燒飯貴好多,但諗到cafe意粉都係呢個價,咁我可能會揀返呢個
第一次喺cafe食叉燒飯😂
Revisit? High chance

西班牙黑毛豬叉燒飯 | $148
2023-10-23 612 瀏覽
裝修採用簡約純白設計,座位之間較迫,滿座應該會應聲。JOMO主張健康、有營養嘅菜單,所以嘢食偏向少鹽、淡味。有加一服務,感覺cp值略低。*威士忌木桶煙燻三文魚忌廉芝士配酸種麵包 $118酸種麵包大塊、有厚度,烘完都唔乾,搽咗薄薄一層忌廉芝士。煙三文魚論煙燻味、木味都不及刁草味重,因為切碎咗所以口感上差啲。水波蛋半熟流心蛋黃,但冇乜蛋味、鹽味,配埋醃洋蔥、薄片青瓜。組合很好,但係冇乜驚喜。Latte $40比較細杯,咖啡豆唔香、味道偏淡,奶泡硬身,整體一般。
威士忌木桶煙燻三文魚忌廉芝士配酸種麵包 $118
威士忌木桶煙燻三文魚忌廉芝士配酸種麵包

Latte $40
比較細杯,咖啡豆唔香、味道偏淡,奶泡硬身,整體一般。
latte
2023-10-21
$175 (早餐)
2023-10-21 317 瀏覽
From Sai Ying Pun to Wanchai! Always love their desserts and brunch! Sourdough is freshly baked with lovely toppings! Their rollcakes and chiffon cakes are also must-try! Fluffy and very moisted! Seems they have introduced scones as well, will come back to try!
Jomo新店再次回到港岛,这次不在西营盘的隐蔽小巷,而在人潮熙攘的皇后大道东旁。选址真的好,背靠小众潮流街区日月星街,一街之隔的太古五座也已经初现规模。·纯白色系简约风格,店面比较紧凑,也有限制用餐时间,不过来早一点就坐得很舒坦。地段所致,价格必然不便宜,但咖啡和Brunch都超出预期地喜欢。·【威士忌木桶烟熏三文鱼忌廉芝士酸种面包】自家制烟熏三文鱼太棒了,铺满厚厚一层诚意十足,三文鱼爱好者狂喜!·介于鱼肉和鱼蓉之间的质地,吃起来是其他烟熏三文鱼都没有的新鲜、蓬松、绵密。过桶后有那么一丝不易察觉的酒感,调味也不会咸,第一次吃到这么特别的烟熏三文鱼。·Cream cheese抹得比较少,不会腻但也不过瘾。Sourdough虽然不差,但谁让附近的Sour Dough、Baked和Le Vain都太强了。·【热美式】出品水准在大多数主打Brunch的咖啡店之上,酸甜的莓果和饱满的body感达到了微妙的平衡。·风味的balance看似简单,但却是喝过的很多咖啡店都难把控好的,Jomo做到了。出门时晃了一眼,看到意式用的是Craft的拼配,难怪这么好喝!
2023-10-10
2023-10-10 251 瀏覽
來了來了!他們家最近終於把分店開回港島選址在灣仔星街附近的轉角位亮眼的白色外牆真是十分吸睛呢蛋糕跟飲品一如既往的好質不過店鋪算細唔算好好坐/影🥺༝༚ ᴱᴬᴿᴸ ᴳᴿᴱʸ ᶜᴴᴵᶠᶠᴼᴺ ( ᴴᴷᴰ 55 ) 來到這裡當然不可不吃蛋糕✨戚風蛋糕有伯爵茶跟斑斕味選擇蛋糕質感依舊鬆軟,配上忌廉跟玫瑰更好吃了!!༝༚ ᴹᴬᵀᶜᴴᴬ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 50 ) 雖然沒有伯爵茶奶但有抹茶奶可選抹茶濃郁且帶微微餘韻,個人覺得十分合格~
來了來了!他們家最近終於把分店開回港島
選址在灣仔星街附近的轉角位
亮眼的白色外牆真是十分吸睛呢
蛋糕跟飲品一如既往的好質
不過店鋪算細唔算好好坐/影🥺

來到這裡當然不可不吃蛋糕✨
戚風蛋糕有伯爵茶跟斑斕味選擇
蛋糕質感依舊鬆軟,配上忌廉跟玫瑰更好吃了!!

༝༚ ᴹᴬᵀᶜᴴᴬ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 50 )
雖然沒有伯爵茶奶但有抹茶奶可選
抹茶濃郁且帶微微餘韻,個人覺得十分合格~
2023-10-07
2023-10-09 130 瀏覽
🩵 JOMO 📍灣仔皇后大道東23號地舖------------------------------1️⃣ 伯爵茶戚風 $55推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻伯爵茶味道濃郁 不愧是鎮店之寶💕蛋糕鬆軟 加上奶蓋 非常滿足🥰2️⃣ 芋泥麻糬卷蛋糕 $50推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芋泥份量十足😍味道佳 不會太甜 而且有粒粒芋頭 很不錯 另外有一塊麻糬 略嫌覺得有點多餘😂蛋糕和芋泥已經是很好的配搭 3️⃣ JOMO 全日早餐 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻最喜歡那碗乳酪😆入口順滑 配上時令水果 不錯😍其他的食才一般 沒什麼特別之處------------------------------環境較擠逼 座位與座位間很近 坐得不太舒服🙈蛋糕可一試 其他的可跳過😂總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵 JOMO

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-09-29 135 瀏覽
灣仔新開的餐廳,外表潮,一直很想試。這些IGable的餐廳打卡就是一流,說說味道給你們知,就是很濃但係份量較少適合女士,但我相信咖啡及甜品會較吸引,special drinks 冇哂可惜 想試田園沙冰#灣仔美食 #Jomo #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk

2023-07-25 651 瀏覽
灣仔星街的轉角位開了新咖啡店純白簡約的裝修配上淺木色系家具整體感覺很柔和假日的中午時段大約等了十分鐘便可入坐以新店來說 不用在烈日當空下排上半小時也太lucky了*゚·黑松露忌廉醬手打意粉整體質感濃稠creamy無論香氣和味道都很濃郁調味恰到好處 不會太鹹手打意粉屬闊身扁意粉 口感煙韌彈牙每條意粉都掛滿醬汁 蘑菇份量亦相當慷慨意粉上放上烤到脆卜卜的酸種麵包賣相非常吸引♡·威士忌木桶煙燻三文魚忌廉芝士酸種麵包也十分推薦三文魚以魚碎方式鋪在酸種麵包上肉質嫩滑 細嚼下有淡淡的煙燻味水波蛋的生熟程度剛剛好切下去蛋漿緩緩地流岀配上沙律菜 青瓜片和腌洋蔥味道清新·試了新口味的班蘭戚風蛋糕和芋泥麻薯卷蛋班蘭戚風蛋糕鬆軟濕潤 滿滿的空氣感班蘭味突岀 蛋糕面上淋上了軟滑的忌廉口感輕盈順滑 甜度亦剛好·芋泥麻薯卷蛋芋香味十足忌廉打得很輕身 間中會吃到芋泥粒粒卷蛋中間包著軟糯的麻薯芋頭愛好者一定會喜歡🤍·食物方面其實都很岀色唯一美中不足的就是店內的空間感每枱的距離很近感覺起身的時候都要碰到別人的餐飲了
灣仔星街的轉角位開了新咖啡店
食物方面其實都很岀色
唯一美中不足的就是店內的空間感
每枱的距離很近
感覺起身的時候都要碰到別人的餐飲了
❝ 𝑱𝒐𝒚 𝒐𝒇 𝑴𝒊𝒔𝒔𝒊𝒏𝒈 𝑶𝒖𝒕! ❞自從搬離咗將軍澳之後就好耐無探訪過祖母 @jomocoffeencakes 以前逢假日就會近近地去飲杯啡食件ᴄʜɪꜰꜰᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ灣仔新店選址於灣仔星街一個小轉角地方雖然唔大 但食物選擇好似比將軍澳店更多(可能係我太耐無食哈哈)招牌ᴀʟʟ ᴅᴀʏ煙三文魚依然出色 咖啡正常以後港島區嘅啡友又多個聚腳點了(*´˘`*)♡𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ ᴊᴏᴍᴏ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ᴡ/ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ❀ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ
❝ 𝑱𝒐𝒚 𝒐𝒇 𝑴𝒊𝒔𝒔𝒊𝒏𝒈 𝑶𝒖𝒕! ❞

以前逢假日就會近近地去飲杯啡食件ᴄʜɪꜰꜰᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ
灣仔新店選址於灣仔星街一個小轉角
地方雖然唔大 但食物選擇好似比將軍澳店更多
(可能係我太耐無食哈哈)
招牌ᴀʟʟ ᴅᴀʏ煙三文魚依然出色 咖啡正常
以後港島區嘅啡友又多個聚腳點了(*´˘`*)♡

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒
JOMO  All  Day  Breakfast  w/  Smoked  Salmon

Flat  White

❀ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ
2023-07-22 1918 瀏覽
呢度既裝修一如以往走簡潔白色路線, 食物選擇比將軍澳既分店多, 但係舖位就細啲😌 一早9點15分到達已經差唔多坐滿, 所以唔想等位真係要早啲黎😂JOMO Vegetarian Breakfast🌱($108)各種食材加埋既色彩繽紛好靚, 因為唔食得菇, 所以換左大磨菇做孜然粉番薯, 另外仲有烤到好脆既酸種麵包同加左杏仁片既火箭菜沙律好夾😍 仲有酸酸地既Granola Yogurt 好開胃, 呢個all day breakfast 食完唔會有罪惡感😌Pandan Chiffon Cake 🍰 ($55)翠綠色既斑蘭戚風蛋糕鬆軟度剛好有彈性, 食落有微微既斑蘭香味, 配埋面頭微鹹既輕盈奶蓋好夾, 仲要係低糖配方😍 Candied Passionfruit & Orange Tonic🍹($50)呢杯飲品味道清新帶微微既橙香同熱性果既甜, 好清爽😌呢度既食物永遠都唔會令人失望, 每間分店都去過各有特色, 西營盤店結業後重返港島相信大家都會好興奮, 都有好多附近既街坊去幫襯😉

Pandan Chiffon Cake 🍰 ($55)

呢杯飲品味道清新帶微微既橙香同熱性果既甜, 好清爽😌

2023-07-22
$223 (早餐)
2023-07-18 508 瀏覽
灣仔皇后大道東今周又添咖啡店第一次接觸jomo是它還在西營盤水街弄巷內的小小店搬遷後原址經歷無數次易手而jomo亦慢慢成長雖然新店沒有將軍澳分店大但落腳金鐘PP3旁交通十分方便之前數次拜訪都只是吃他們的蛋糕原來主食也非常出色今趟點了煙三文魚酸種麵包三文魚自家以威士忌木桶煙燻免治後一點也不鹹兼像拖羅配上醃製洋蔥青瓜十分開胃咖啡豆是Craft的Ginkgo屬洪都拉斯巴西拼配🔅 𝙒𝙝𝙞𝙨𝙠𝙮-𝙘𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙬/𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 ($118)🔅 𝙋𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙛𝙛𝙤𝙣 𝘾𝙖𝙠𝙚 ($55)🔅 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙃𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚 ($38)🔅 𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 ($40)
灣仔皇后大道東
免治後一點也不鹹兼像拖羅
配上醃製洋蔥青瓜十分開胃

咖啡豆是Craft的Ginkgo
屬洪都拉斯巴西拼配
🔅 𝙋𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙛𝙛𝙤𝙣 𝘾𝙖𝙠𝙚 ($55)
🔅 𝘾𝙖𝙥𝙥𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙤 ($40)