Maison Du Mezze

雖然去過中東公幹,但係對中東菜一啲都唔熟悉,不過知道地中海嘅北岸係南歐、東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、南岸係北非,從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 黎巴嫩🇱🇧以色列🇮🇱埃及🇪🇬敘利亞🇸🇾約旦🇯🇴塞浦路斯🇨🇾等等國家嘅中東菜😅知道呢度有間 地中海菜/中東菜 餐廳,咁就同朋友一齊嚟呢度食晚餐🤣朋友叫咗 Mango Tango :材料有Fresh Passionfruit & Mango 😁;我都黐咗朋友一啖嚟飲 🤣,呢杯係 Smoothie,厚滑清新好飲😋我叫咗 Passionfruit Yakult:材料包括 Fresh Passionfruit, Yakult, Lemon Juice, Soda 😁;呢杯係 Mocktail,夠甜夠清新 😋Shrimp Fatteh:裏邊有大蝦、松子、烤芝麻、扁麵包、乳酪醬 😁;大蝦🍤新鮮爽滑😋,扁麵包 khubz 上邊鋪滿芝麻脆脆哋😋,配埋加咗松子同埋烤芝麻好 creamy 嘅乳酪醬,做法新穎(對我呢個唔識中東菜嘅人嚟講)又好味😋Fattoush 黎巴嫩蔬菜沙律🥗:Fattoush 係一種Levant (

Fattoush 黎巴嫩蔬菜沙律🥗:Fattoush 係一種Levant (泛指 東地中海地區/地中海東岸)嘅蔬菜沙律🥗,由烤或油炸嘅 khubz 同埋其他沙律菜(如蘿蔔/番茄)混合製成,Fattoush 喺 Levant 地區非常受歡迎🤣;呢間餐廳就將所有材料推到我哋張枱旁邊,然後 店員妹妹 即場炮製/撈勻,店員妹妹一路做一路細細聲講食材嘅名稱,非常專業👍;全部材料都新鮮,材料包括有 生菜、紅石榴、蕃茄、車厘茄、番茜、櫻桃蘿蔔、薄荷葉 等,仲有比較特別嘅 Sumac Pomegranate 醬汁,酸酸哋,清新又開胃,整體好美味😋🤣

Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill:大大一盤兼賣相靚靚🤩;裏邊有 Arayes、烤雞肉卷、烤羊肉卷、烤雞肉串、烤羊肉串😋;Arayes 係黎巴嫩🇱🇧 Pita Bread 裏邊夾咗啲羊肉碎,Pita Bread 薄薄哋脆脆哋,夾住一層薄薄嘅羊肉碎,熱辣辣出奇地美味😋;烤雞肉卷 同埋 烤羊肉卷 都係用打碎咗嘅肉,烤雞肉卷裏邊加咗芫荽🌿同大蒜🧄,烤羊肉卷裏邊加咗 洋蔥🧅同芫荽🌿,兩樣都好味👍;另外 烤雞肉串 同 烤羊肉串 就用乳酪同香草醃過,一樣好惹味🤣

非常美味嘅一餐🤣🤩
2024-04-15 417 瀏覽
朋友住東涌,介紹我黎呢間餐廳,星期日一齊食下美食,談下心。餐廳設計得很有熱帶風情,用上大量的的幾何線條,望落去舒適高雅。朋友來過,所以由佢拍板,點了Mix Cold Mezze 凍開胃菜拼盤鷹嘴豆蓉好幼滑,仲有芝麻嘅香氣同埋檸檬的酸香。煙燻茄子蓉,烤過的茄子加埋橄欖油、蒜頭同其他香料混合,食落去有煙燻味,十分特別;炭烤紅椒核桃蓉,濃郁嘅紅椒味道加埋磨碎的堅果幼粒,味道很夾。新鮮薄荷乳酪蓉,濃郁嘅乳酪,食落似忌廉濃厚幼滑,但卻無負擔,永遠都係我至愛。配埋Pita bread,大家都極速清碟。炭烤八爪魚八爪魚很柔軟,充滿鮮味,很有驚喜。醬汁有乾番茄,黑橄欖,橄欖油,味道豐富有層次。呢道菜真的必點!綜合燒烤上枱時都估唔到份量咁多。有烤雞肉,羊肉串、烤雞肉,羊肉卷和羊肉餅。餐廳主打木炭黎燒製,食落去真的有分別,全部肉類經過炭烤,面頭都很焦脆,內裡充滿肉汁。烤雞肉和羊肉卷配芫茜和大蒜,食落更有層次,味道豐富。另外一款配堅果仁,也出色。羊肉餅外皮酥脆,內裡的羊肉還加上芝士,大家都讚口不絕Mocktail百香果益力多再加上檸檬汁和梳打水,酸甜開胃,小朋友都岩。另一杯薑味漿果,用上新鮮白雜莓加上gin
朋友住東涌,介紹我黎呢間餐廳,星期日一齊

食下美食,談下心。

餐廳設計得很有熱帶風情,用上大量的的幾何

線條,望落去舒適高雅。朋友來過,所以由佢拍板,點了

Mix Cold Mezze 凍開胃菜拼盤

炭烤八爪魚

八爪魚很柔軟,充滿鮮味,很有驚喜。醬汁有

乾番茄,黑橄欖,橄欖油,味道豐富有層次。呢道菜真的必點!

綜合燒烤
上枱時都估唔到份量咁多。有烤雞肉,羊肉

串、烤雞肉,羊肉卷和羊肉餅。餐廳主打木炭
黎燒製,食落去真的有分別,全部肉類經過炭

Mocktail百香果益力多

ginger ale和薄荷葉,清新解膩。

餐廳主打木炭燒烤,係香港難得食到,食物的

風味真係與眾不同。而且其他地中海菜式的材料都夠新鮮, 烹調手法天然,很岩口味,推介大家都黎試下。
地中海嘅東岸係中近東地區(The Near and Middle East)、南岸係北非、北岸係南歐,雖然去過中東公幹,但係從未去過地中海嘅東岸,所以完全唔熟悉 敘利亞🇸🇾黎巴嫩🇱🇧約旦🇯🇴埃及🇪🇬塞浦路斯🇨🇾以色列🇮🇱等等國家嘅中東菜😅呢日就同朋友👱🏻‍♀️嚟咗呢間中東菜餐廳🍴,試吓啲我唔熟悉嘅菜餚🤣Fattoush 沙律Fattoush 係一種Levant (泛指 東地中海地區/地中海東岸)沙律🥗,由烤或油炸嘅 khubz(阿拉伯扁麵包)片同埋其他沙律菜(如蘿蔔/番茄)混合製成,Fattoush 喺Levant 地區非常受歡迎🤣。呢間餐廳就將所有材料推到我哋張枱前邊,然後店長姐姐即場炮製/撈勻,全部材料都非常新鮮,材料包括有 生菜、蕃茄、番茜、薄荷葉 等,仲有比較特別嘅 Sumac Pomegranate 醬汁,酸酸哋,清新又開胃,整體出奇地美味😋🤣Chargrilled Octopus Tenticles 材料包括 八爪魚鬚、大蒜、生曬番茄🤩;八爪魚鬚非常新鮮,肉質柔軟,配埋 大蒜、生曬番茄、初榨橄欖油,又係清新好食🤣Maison Du Mezze Ultimate Mix Gri

Fattoush 沙律

Chargrilled Octopus Tenticles

首先係賣相擺盤靚靚,大大一盤🤩;裏邊有 烤雞肉串、烤羊肉串、烤雞肉卷、烤羊肉卷😋;烤雞肉卷 同埋 烤羊肉卷 都係用打碎咗嘅肉(類似免治肉),烤雞肉卷裏邊加咗芫荽🌿同大蒜🧄,烤羊肉卷裏邊加咗 洋蔥🧅同芫荽🌿,兩樣都好味👍;另外 烤雞肉串 同 烤羊肉串 就用乳酪同香草醃過,一樣好惹味😋;連嗰條紅辣椒🌶️都好鮮甜、唔辣🤣

Sexy Berry
材料包括 Fresh Strawberry, Fresh Mint,Strawberry Syrup, Orange Juice;清新好飲😋

Little Garden
材料包括 Butterfly Pea Flower, Citrus, Orange Syrup, Sprite;都係清新好飲🤣

出奇地美味嘅一餐🤣🤩
2024-02-06 961 瀏覽
去機場之前去咗東涌Sheraton食lunch😗係比較少食嘅中東菜,好特別一吃愛上了😍仲要lunch set好抵食!Falafel 🧆 🥙 Hummus Kawarma🐑除咗自己揀嘅前菜之外,仲會有個熱辣辣嘅中東包食,點乳酪超好吃🥺好吃到我想為咗佢再嚟食🥺鷹嘴豆羊肉都係配夾包食,另外falafel 入咗嘅炸鷹嘴豆好香脆,前菜好有中東特色,而且大份到已經飽咗5成,十個喜歡🥰Chargrilled Striploin with Smoky Eggplant Puree 🐄 Chargrilled Fish Barramundi 🐟主菜我哋揀咗牛同魚,牛扒食落比平時西餐廳嘅重調味啲,肉質都ok 。魚烤到好香,兩個都揀咗配薑黃飯,又係好香香料味,好特別😙Rice Pudding🌾最後有奶香奶香的rice pudding,仲有啲開心果碎同米粒增加口感😋Pineapple Anise🍍Godiva Marshmallow🍫Cocktail都十分不錯🍹菠蘿個杯好重香料味,朱古力控要飲Godiva ,唔會好甜的。

Falafel 🧆 🥙
Hummus Kawarma🐑

Chargrilled Fish Barramundi 🐟

Rice Pudding🌾

Pineapple Anise🍍
Godiva Marshmallow🍫
2024-01-14 1092 瀏覽
環境舒適,氣氛好,服務週到第一次試黎巴嫩菜,感覺非常好,種類選擇也多,味道也非常啱香港人口胃,香草醬汁調教出來的味道,擺盤精緻,味道獨特,好味,非常值得去試。因為曾試過其他中東菜,只能用特式來應用,太濃郁的香料的味道不是人人能接受,間中也嚐過味道超怪的中伏菜式。--Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤-- $180*鷹豆蓉,煙燻茄子蓉,炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉*把不同味道的天然食材搗爛成蓉,所有精華匯聚濃縮在一起順滑入口,或再夾在pita bread 口袋麵包內,健康又好味--chargrilled Octopus Tenticles-- $178*炭烤八爪魚鬚大蒜,曬乾蕃茄*八爪魚彈口,烤得剛剛熟,配上大量香料和橄欖油,味道出奇地配合--Aleppo Pepper Prawns-- $168*煎大蝦,蒜蓉,芫荽*4隻大蝦,有些似香港的蕃茄醬香煎大蝦,不同是用鮮蕃茄再加大量新鲜和灑乾咗嘅香料,味道酸甜,使人食欲大振-- Lamb Skewers-- $ 238Yogurt and Herbs Marinated Lamb*烤羊肉串*沒有羶味的8大嚿炭烤味濃郁羊肉口感略乾
環境舒適,氣氛好,服務週到

--Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤-- $180
*鷹豆蓉,煙燻茄子蓉,
炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉*
把不同味道的天然食材搗爛成蓉,所有精華匯聚

*炭烤八爪魚鬚大蒜,曬乾蕃茄*
八爪魚彈口,烤得剛剛熟,配上大量香料和橄欖油,
味道出奇地配合

--Aleppo Pepper Prawns-- $168
*煎大蝦,蒜蓉,芫荽*

-- Lamb Skewers-- $ 238
*烤羊肉串*
沒有羶味的8大嚿炭烤味濃郁羊肉口感略乾,但也不失其美味度
,配搭兩小片薄餅,再加底層墊著一片薄餅,飽肚感足。

2天前 0 瀏覽
Maison du Mezze 的裝潢以木調和綠色為主,綠色的植物、藤椅、木椅、木桌加上柔和的黃光,令人感到很舒服,在這裡用餐的確很放鬆餐廳的個名包含Mezze之後查返先知到意思原來係解開胃菜,當然要點一個Appetiser,我地點左Mix Cold Mezze,理個開胃菜拼盤包含四款不同的蘸醬和兩塊pita鷹嘴豆蓉-非常經典的中東食物,帶有淡淡的甜味。煙燻茄子蓉-煙燻的味道十足,當中亦加了少量石榴,所以也帶點清新,非常特別。炭烤紅椒核桃蓉-不用擔心辣,經炭烤再碾碎更能帶出紅椒的香氣。新鮮薄荷乳酪蓉-另一清新之選,微酸加涼涼的感覺,真的的很開胃。隱約見到個餐廳廚房原來係有自家炭爐,吾怪得可以整到傳統黎巴嫩式木炭燒烤,所以真心無論如何都一定要點燒烤的菜式之後我地點左Ultimate Mix Grill 雞肉和羊肉的配搭,除了有串燒,亦有用Pita夾著肉的「中東肉夾饃」。雞肉和羊肉串帶點微微的焦香,烤得剛好,肉質不會乾身。Pita 表皮很香脆,內裡吸收了肉汁仲有Kibbeh理個好味嘅地方在於佢個炸羊肉球外面用小麥碎製成,再拿去炸,十分酥脆,裡面的羊肉和松子混和在一起,所以吃的時候會帶有果仁

鷹嘴豆蓉-非常經典的中東食物,帶有淡淡的甜味。

之後我地點左Ultimate Mix Grill

仲有Kibbeh
理個好味嘅地方在於佢個炸羊肉球外面用小麥碎製成,再拿去炸,十分酥脆,裡面的羊肉和松子混和在一起,所以吃的時候會帶有果仁香

飲品我地點左MDM Mule
由新鮮黑梅與Bourbon、薑啤Mix成,加上一些香料,例如肉桂、薑等,連不喜歡吃梅果的朋友也喜歡喝

仲有Garden Of Life
是有點Tropical 的飲品,裡面有由不同植物製成的甜酒、椰子、柑橘、杏仁糖漿等,十分特別

過左開心嘅一晚,之後睇返相都仲係回味無窮
Hummus Topped with Lemon Herbs Octopus $98中東菜最經典嘅鷹嘴豆蓉,綿密香滑,再加咗檸檬香料八爪魚,八爪魚好新鮮彈牙,撈埋鷹嘴豆蓉一齊食有雙重口感,酸酸地仲好開胃。只係配左自家製Pita扁麵包係完全唔夠因為個醬份量超多😍中間有用蒜油整既🐙好好味😋Lebanese Shrimp$98黎巴嫩蝦球咁,用經典蒜蓉、牛油、檸檬煮已經好好食!! 用高溫煮蒜蓉同牛油真係無得輸,一上枱已經聞到好香啦,飲埋白酒,簡單係一流😊大蝦松子仁配烤芝麻乳酪自家製Pita扁麵包($158),蝦肉爽彈配上松子仁增加口感。而Pita包點乳酪有另一番風味。Sea Bass$198呢度有特製炭爐,高溫炭燒可以瞬間鎖住鮮味,可以期待下燒海鮮、燒肉扒,深海鱸魚燒到微焦輕脆又有炭香,肉質嫩滑又多汁配松露蘑菇及加上檸檬牛油醬,更能帶出鮮味。One pot seafood freekeh $158呢個其實類似西班牙炒飯咁但佢用既米係類似藜麥咁所以個口感會特別d又健康d🤣海鮮有3-4款 賣相吸引 份量非常足夠
只係配左自家製Pita扁麵包係完全唔夠
因為個醬份量超多😍中間有用蒜油整既🐙好好味😋

Lebanese Shrimp$98

Sea Bass$198

One pot seafood freekeh $158

有幾天假期,雖然天氣不好,也要爭取時間到外面走走!見難得有時間,先回訪一下這家位於世外桃源的中東菜😝上次的體驗真的很不錯,完成其中一樣holiday to-do list✅(^^♪ 恰好最近餐廳先推出了海鮮主題的菜單,超適合身為魚控的我😍 ✿ Seafood Kibbeh 黎巴嫩炸肉球 這款混合了魚肉在內,每口都是魚肉鮮香,個人覺得比一般的豬/牛/羊好吃很多!中間的沙律也包括了一些富中東香料(類似zaatar)的脆粒整道料理都挺有特色,推薦! ✿ Lebanese Seafood Scampi 包括各種海鮮:青口、蜆等,全部都很鮮甜用上檸檬和香草調味,很清新 ✿ Sea Bass 表皮焦香,魚肉仍然很嫩,調味不重,依個人口味加入附上的檸檬牛油醬🤤伴碟的蘑菇也是很高質 ✿ Clams Pot不知道scampi已經包括了蜆,又點了一大份😂這個價錢來說,分量挺多,而且隻隻飽滿!不過調味清新,所以輕鬆清碟,完全不膩 本身還想試 stuffed squid 不過太飽了(´Д⊂ヽ下次再來 ✿ Tea Collins $118主要為Earl gray tea + Gin,第一口不太習慣味道,但越喝越
有幾天假期,雖然天氣不好,也要爭取時間到外面走走!

完成其中一樣holiday to-do list✅(^^♪

恰好最近餐廳先推出了海鮮主題的菜單,超適合身為魚控的我😍

✿ Seafood Kibbeh 黎巴嫩炸肉球

中間的沙律也包括了一些富中東香料(類似zaatar)的脆粒
整道料理都挺有特色,推薦!

✿ Lebanese Seafood Scampi
Lebanese Seafood Scampi

包括各種海鮮:青口、蜆等,全部都很鮮甜
用上檸檬和香草調味,很清新

✿ Sea Bass
Sea Bass

伴碟的蘑菇也是很高質

✿ Clams Pot
不知道scampi已經包括了蜆,又點了一大份😂

這個價錢來說,分量挺多,而且隻隻飽滿!
不過調味清新,所以輕鬆清碟,完全不膩

✿ Tea Collins $118
主要為Earl gray tea + Gin,
第一口不太習慣味道,但越喝越喜歡🤣

✿ Karkade Delight $88
草莓洛神花果汁,人見人愛的口味😝
Sea Bass
𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓼𝓮𝓻🌟Shrimp 🦐 Fatteh 呢份前菜有松子、大蝦、烤芝麻、扁麵包🫓 配乳酪醬。乳酪醬味道好濃郁包裹每一塊扁麵包🤤 大蝦好大隻,份量也不少🤭🌟Chargrilled Octopus Tenicles🐙 章魚熟嘅程度啱啱好,爽口彈牙! 油浸橄欖同蕃茄碎,酸酸甜甜好開胃,啱晒做前菜!𝓜𝓪𝓲𝓷🌟Ultimate Mixed Grill 呢份混合烤肉串係中東菜既招牌之一,主打羊肉串,另外亦有牛肉及雞肉串。全部肉串都燒得都好濃味,羊肉一啲都唔蘇及充滿油脂但其他肉略嫌少少乾身。Sambousek 羊肉酥角非常香口,餡料十足,果然係招牌菜!𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴🌟passion fruit Yakut 熱情果味道配梳打,配龍尾嘅嘢食啱晒。🌟Karkade Delight 有洛神花香, 清新的感覺!
𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓼𝓮𝓻
🌟Shrimp 🦐 Fatteh
🌟Chargrilled Octopus Tenicles

𝓜𝓪𝓲𝓷
🌟Ultimate Mixed Grill

𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴
🌟passion fruit Yakut
熱情果味道配梳打,配龍尾嘅嘢食啱晒。
🌟Karkade Delight
有洛神花香, 清新的感覺!
2024-05-25 0 瀏覽
“Mix Cold Mezze”“Chargeillee Octopus Tenticles”“Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill”“Shrub Fizz”“Passionfruit Yakult”東涌除咗東薈城行遠少少去灣景薈都有唔少特色餐廳今次就嚟咗呢間食中東菜嘅餐廳我地點咗2款前菜先係Mix Cold Mezze開胃菜拼盤有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉,炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉配上pita bread一齊食就岩哂😚當中最鍾意煙燻茄子蓉🍆另一款前菜係炭烤八爪魚鬚🐙大大條八爪魚鬚食落爽口彈牙配上大蒜,曬乾蕃茄,橄欖油真係夠哂惹味主菜方面點咗烤肉拼盤當中有烤雞肉串,羊肉串,雞肉卷,羊肉卷仲有4片羊肉夾餅啲肉用木炭烤完超級香😍外層帶點微焦,入面好juicy點埋蒜蓉醬一齊食真係超級正🤤飲品就點咗一杯cocktail一杯mocktailCocktail Shrub Fizz用上草莓,gin,sodaMocktail Passionfruit Yakult十分清爽食完濃味嘢飲返杯就岩哂☺️
“Mix Cold Mezze”
“Shrub Fizz”
“Passionfruit Yakult”

東涌除咗東薈城
行遠少少去灣景薈都有唔少特色餐廳
今次就嚟咗呢間食中東菜嘅餐廳
我地點咗2款前菜
先係Mix Cold Mezze開胃菜拼盤
有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉,
炭烤紅椒核桃蓉,新鮮薄荷乳酪蓉
配上pita bread一齊食就岩哂😚
當中最鍾意煙燻茄子蓉🍆
另一款前菜係炭烤八爪魚鬚🐙
大大條八爪魚鬚食落爽口彈牙
配上大蒜,曬乾蕃茄,橄欖油真係夠哂惹味
主菜方面點咗烤肉拼盤
當中有烤雞肉串,羊肉串,雞肉卷,羊肉卷
仲有4片羊肉夾餅
啲肉用木炭烤完超級香😍
外層帶點微焦,入面好juicy
點埋蒜蓉醬一齊食真係超級正🤤
飲品就點咗一杯cocktail一杯mocktail
食完濃味嘢飲返杯就岩哂☺️
2024-05-24 0 瀏覽
朋友友介紹左間東涌一間隱世主打中東黎巴嫩美食嘅餐廳,試咗幾款特色海鮮菜式,有小小驚喜。首先係Seafood Kibbeh。呢道菜由新鮮嘅海鮮配上香料製成,外層酥脆,內裡有豐富餡料。加上香料味道獨特,帶有濃郁嘅中東風味,咬落每一啖都充滿驚喜。其次試咗Seafood Scampi,呢道菜有唔同海鮮,好似蜆肉、青口、蝦等,配上香草牛油醬汁,味道非常濃郁。醬汁滲透到每樣海鮮,每一口都充滿香氣。呢道菜既有黎巴嫩風味,又帶有地中海嘅清新感,真係一絕。Sea Bass係呢一個晚餐最大亮點。鱸魚煎得外皮香脆,內裡魚肉嫩滑。配上特製嘅香草檸檬醬汁,酸酸甜甜嘅味道令整道菜更加醒胃。魚肉同醬汁嘅完美結合,令人一試難忘。最後上菜嘅係Clams Pot,呢道菜用新鮮嘅蜆煮成,蜆夠晒新鮮,食落無沙,每一啖蜆肉好鮮甜,而個芡汁係由牛油檸檬整成,將個Pita bread蘸埋芡汁食,好好味。呢間中東黎巴嫩餐廳嘅海鮮菜式非常出色,每一道菜都充滿驚喜同特色,絕對值得一試

2024-05-22
平日甚少到東涌喜來登酒店一帶通常也是在outlet附近購物所以並沒有為意原來酒店居然有hidden gem .ᐟ.ᐟ尤其是小公主最近愛上了吃中東菜自然是發掘城中本已為數不多的中東菜餐廳酒店地下大堂的中東菜餐廳— Maison Du Mezze由敘利亞主廚主理 質素絕對有保證甫踏進餐廳便感受到濃厚的中東異域情調餐廳以橄欖綠色作為裝修主調以大量植物圍繞、中東色彩的油畫作點綴彷彿在阿拉丁的飛氈上探索中東世界一般˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!ꕤ Mix Cold MezzeHummus / Mutable / Muhammara / Labneh凍開胃菜拼盤 鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉、炭烤紅椒核桃蓉、新鮮薄荷乳酪蓉吃中東菜怎麼少得了hummusHummus配上pita bread是天作之合原味hummus加上少許橄欖油更顯濃厚柔潤Mutable 煙熏味突出、質地黏稠Muhammara 加了核桃增添口感而且帶有蕃茄醬的酸甜 最為開胃Labneh則是希臘特色醬用一晚時間過濾乳清 奶香充沛又
平日甚少到東涌喜來登酒店一帶
酒店地下大堂的中東菜餐廳— Maison Du Mezze
由敘利亞主廚主理 質素絕對有保證
甫踏進餐廳便感受到濃厚的中東異域情調
餐廳以橄欖綠色作為裝修主調
以大量植物圍繞、中東色彩的油畫作點綴
彷彿在阿拉丁的飛氈上探索中東世界一般

ʕ⸝⸝⸝˙Ⱉ˙ʔ :𝙖𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙝𝙪𝙣𝙜𝙧𝙮!

ꕤ Mix Cold Mezze
凍開胃菜拼盤
鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉、炭烤紅椒核桃蓉、新鮮薄荷乳酪蓉
吃中東菜怎麼少得了hummus
Hummus配上pita bread是天作之合
原味hummus加上少許橄欖油更顯濃厚柔潤
Mutable 煙熏味突出、質地黏稠
Labneh則是希臘特色醬
用一晚時間過濾乳清 奶香充沛又豐厚細滑

ꕤ Chargrilled Octopus Tenticles
Lemon, Garlic, Olive, Sun-Dried Tomatoes in Extra Virgin Olive Oil
炭烤八爪魚鬚 大蒜、曬乾番茄
經過慢煮再烤的八爪魚鬚肉質鬆軟
而外層帶有炭烤風味的焦脆感
口感一脆一嫩卻又不失鮮味 非常出色

ꕤ Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
Chicken Skewer, Lamb Skewer, Chicken
Kofta, Lamb Kofta
烤雞肉串、烤羊肉串、烤雞肉卷、烤羊肉卷
這份烤肉拼盤雖然盛惠大約$600
旁邊還附上四小塊kebab
一咬下去夾餡的免治羊肉肥腴得能爆汁 .ᐟ.ᐟ

ꕤ Pita bread
ꕤ Pandan Teddy
Fresh Mango, Peach Syrup, Sprite Milk Foam with Pandan Favour
ꕤ Godiva Marshmallow
Godiva Liqueur, Rum, Milk
2024-05-20 0 瀏覽
Maison Du Mezze 位於東涌怡東路九號灣景薈地下鄰近東涌世茂喜來登酒店主打黎巴嫩菜黎巴嫩菜注重採用新鮮食材以及香草搭配調味個人私心大推Mix Cold Mezze凍開胃菜拼盤齊集鷹嘴豆蓉以及煙燻茄子蓉同埋炭烤紅椒核桃蓉以及新鮮薄荷乳酪蓉清新輕盈配搭口袋麵包溫熱鬆軟Chargrilled Octopus Tenticles炭烤八爪魚鬚質感柔韌軟嫩配搭大蒜以及橄欖同埋檸檬以及曬乾蕃茄酸爽醒胃同時可以突出海產鮮甜Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill炭烤精選拼盤採用炭火燒烤齊集烤雞肉串以及烤羊肉串配搭芫茜大蒜烤雞肉卷以及洋蔥芫茜或者堅果仁烤羊肉卷同埋羊肉芝士餡餅選擇困難症患者必點Passionfruit Yakult新鮮熱情果肉混合益力多以及檸檬汁同埋梳打酸甜清爽Tea Collins選用伯爵茶氈酒混合柑橘以及蜂蜜同埋梳打配搭新鮮百里香馥郁清雅
黎巴嫩菜注重採用新鮮食材以及香草搭配調味個人私心大推

Mix Cold Mezze

Chargrilled Octopus Tenticles

Passionfruit Yakult
新鮮熱情果肉混合益力多以及檸檬汁同埋梳打酸甜清爽

Tea Collins
2024-04-22
$574.5 (晚餐)
  • Mix  Cold  Mezze
  • Chargrilled Octopus Tenticles
  • Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
2024-05-18 0 瀏覽
Maison Du Mezze是一家位於東涌的黎巴嫩菜餐廳,提供稀有且有特色的黎巴嫩菜。Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤 這道凍開胃菜併盤包含了多種不同的黎巴嫩菜小吃,包括鷹豆蓉、煙燻茄子蓉、炭烤紅椒核桃蓉和新鮮薄荷乳酪蓉。這些食材都是天然的,經過搗爛成蓉的處理,使得它們的精華匯聚並濃縮在一起,口感順滑。可以將這些蓉夾在pita bread口袋麵包內享用,或直接品嚐它們的原始風味。這道凍開胃菜併盤既健康又美味。烤春雞配大蒜醬 主食方面,選擇了烤春雞配大蒜醬。這道菜品將烤雞切成四大塊,燒得雞皮酥脆。黎巴嫩的烤雞通常會灑滿調味料,有些微鹹的味道。它配搭著蕃茄、洋蔥、沙律乳酪蓉夾心的薄餅,帶來清新的口感和風味。📍Maison Du Mezze (東涌)東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖

Mix Cold Mezze凍開胃菜併盤

烤春雞配大蒜醬

📍Maison Du Mezze (東涌)
東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖

2024-05-13 9 瀏覽
-Maison Du Mezze🍽️-Hummus Topped with Lemon Herbs Octopus $98呢個必食既頭盤!就係有中東菜最出名既豆泥配包😍佢本身只係配左一塊包完全唔夠因為個醬太好味🤣中間有用蒜油整既🐙好好味😋-Cabourya $98個擺盤已經贏哂👍成隻蟹企係度🦀仲要佢係用麵包糠炸唔係平時食開個款粉漿所以勁脆卜卜吉烈feel咁😋入面仲要勁多蟹膏🥹另外仲配左個莎莎咁既野酸酸地好開胃😌-Sea Bass $298雖然你望落可能覺得都係一條爐魚姐🐟魚肉嫩滑就基本啦但個重點係佢個牛油醬汁沾左完全兩個feel😳炒雜菇都好好味🤣-One pot seafood freekeh $158呢個其實類似西班牙炒飯咁但佢用既米係類似藜麥咁所以個口感會特別d又健康d🤣不得不提佢海鮮個量都俾得幾足👍-Tea Collins $158茶酒Earl Grey個味唔會俾酒個濃度蓋過岩放工relax下🥃-Karkade Delight $88呢個莓味其實就冇酒既係Mocktail 黎有少少似利賓納😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖-#foodieluveat
Maison Du Mezze🍽️

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_東涌
#foodieluveat_中東菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #中東菜 #海鮮 #seafood #黎巴嫩 #東涌