之前成日喺銅鑼灣聚會都要食呢間,最近聽講佢喺尖沙咀都開咗舖梗係都要嚟試吓!🔥 火山排骨 ($228)甜酸口味 (紅汁)一上枱已經又又又俾佢嘅份量嚇親啦!之前食過青汁,怕辣嘅嘅我成日都覺得食得唔夠滋味,唔可以食太多,今次有咗呢個甜酸汁,終於可以食返夠本😜每舊骨食落都啖啖肉味道酸酸甜甜咁真係又開胃又好味。👻🧈 蒜蓉牛油雞翼($88/6件)雞翼外皮炸到香脆,但咬落雞肉肉質依然嫩滑仲充滿牛油蒜蓉香,邪惡到爆燈喎!😈🥪 蒜蓉包 ($48)坐低冇幾耐,蒜蓉包已經第一個送到,表面烘到少少焦香,仲搽左牛油蒜蓉,咬落外脆內軟,大家食到停唔到口阿。😋🐟 泰式明爐烏頭魚($208)--鮮檸檬肉碎明爐烏頭熱騰騰原條魚上檯,材料有南薑、香茅、檸檬葉、肉碎,魚湯煮滾後,材料既味道浸入湯中,烏頭魚肉嫩滑食落冇泥味,帶有酸味及檸檬香味,層次豐富。🥥 椰青($52)夏天炎熱叫返個冰凍既椰青解辣就岩哂啦,真係食泰菜必備阿! 🥭 芒果梳打 ($34)飲落帶有淡淡芒果味既梳打,唔錯唔錯。

🔥 火山排骨 ($228)
甜酸口味 (紅汁)

🧈 蒜蓉牛油雞翼($88/6件)

🥪 蒜蓉包 ($48)

🐟 泰式明爐烏頭魚($208)
--鮮檸檬肉碎明爐烏頭

🥥 椰青($52)
夏天炎熱叫返個冰凍既椰青解辣就岩哂啦,真係食泰菜必備阿!

🥭 芒果梳打 ($34)
飲落帶有淡淡芒果味既梳打,唔錯唔錯。
2024-05-02
  • 火山排骨
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Milu Thai มิลู่ไทย 💥大隻仔今次介紹呢間餐廳,諗起火山骨就一定會諗起呢間餐廳「Milu Thai」,餐廳引入曼谷拉差達火車夜市-人氣火山排骨,長期排行餐廳Top 1 打卡食物,餐廳由40 年泰籍廚師主理,主打地道泰菜,保證味道夠晒正宗。尖沙咀店設有室內同室外,室內有泰國畫家親自設計以海洋為主題嘅圖畫牆,而室外設有露天座位同3 間不同顏色既夜燈花花牆包箱,打卡一流。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 火山排骨 $228 (另加一服務費)上枱好震撼,非常適合打卡,係每一枱必點嘅食物,火山骨好大件,應該有超過20 cm高,份量足夠4-6個人,火山骨仲可以揀傳統泰式辣青醬或者唔辣嘅甜酸醬。大隻仔就揀咗甜酸醬,甜甜酸酸,清新開胃,幾好食。🔥 青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包 $168 (另加一服務費)青咖喱味道出色,有香濃椰香味道,軟殼蟹份量夠多,配有西蘭花、青豆角、茄子,份量十足,而且仲會附送四件厚切蒜蓉包,蒜蓉包十分推薦,外脆
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Milu Thai มิลู่ไทย

🔥 火山排骨 $228 (另加一服務費)
大隻仔就揀咗甜酸醬,甜甜酸酸,清新開胃,幾好食。
火山排骨

🔥 青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包 $168 (另加一服務費)
青咖喱味道出色,有香濃椰香味道,軟殼蟹份量夠多,配有西蘭花、青豆角、茄子,份量十足,而且仲會附送四件厚切蒜蓉包,蒜蓉包十分推薦,外脆內軟,牛油味道香濃,就咁食已經好好食,點上青咖喱汁食更加好味。
青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包

🔥 泰式蛋包炒金邊粉 $118 (另加一服務費)
Pad Thai 配有三隻大蝦,隨碟配上辣椒碎、花生碎、青檸檬角,炒金邊粉茄汁味道香濃,甜甜地,麵條煙靭幾好食。
泰式蛋包炒金邊粉

🔥 生蝦刺身 $108 (另加一服務費)
生蝦有6大隻,蝦肉爽口彈牙,非常新鮮,配上幾有辣度嘅泰國青醬汁,好滋味。
生蝦刺身

🔥 蒜蓉牛油雞翼 $88 (另加一服務費)
雞翼炸得夠香脆,牛油味唔算好突出,但蒜蓉味好香,外皮炸到脆卜卜,肉質嫩滑,幾好食。
蒜蓉牛油雞翼

🔥 泰式串燒 $108 (另加一服務費)
泰式串燒有6串,豬、牛、雞任選擇,大隻仔就揀咗豬、牛、雞各2串,三款之中,豬肉最好食,肉質最嫩滑,帶有少少炭燒香味,配上花生沙嗲醬,非常好食。
泰式串燒

🔥 珍多冰 $36 (另加一服務費)
珍多冰好好飲,椰漿味道夠香濃,會飲唔停口。

🔥 椰青 $52 (另加一服務費)
椰青有驚喜,好大個,而且椰青水好清甜,椰青肉亦好軟冧,非常正。

2024-03-13
泰式串燒
  • 珍多冰
  • 椰青
2024-02-16 3957 瀏覽
原來喺原來喺尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭呢間隱藏喺尖沙咀商廈嘅泰國菜真係好正宗價錢又超平🤑!而且仲有戶外座位可以選擇㗎!🔥🍽️首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜火焰燒雞🐓火焰果然係好吸引眼球㗎!🔥係枱上面燒雞着火嘅氣氛同視覺效果真係好獨特!大家打完卡之後,店員會幫你切好整齊嘅雞件。外皮脆卜卜,入邊肉質非常Juicy!加埋佢哋嘅秘製醬汁,酸辣味,就完美夾住嘅雞肉啦!😋🍗 生蝦刺身🦐冰鎮上枱保持刺身嘅新鮮度同冰冷感覺!食得出每一口生蝦都好新鮮,帶有咬口感!再加上辣汁,帶嚟刺激嘅味道!真係一絕!🍤🌶️如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!一大個菠蘿🍍盛裝住滿滿嘅炒飯,而菠蘿嘅甜味同炒飯嘅配料結合得很好除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚馬拉盞炒芥蘭🥬熱辣辣嘅芥蘭好有鑊氣!如果你想食得更辣,可以試吓食飛天炒芥蘭!辣味🌶️絕對刺激你嘅味蕾!真係好開心發現呢間隱藏嘅泰國菜餐廳!唔論係食物質素、價錢定係環境,都係一級棒!而且仲可以享受戶外座位,真係好舒服!如果你鍾意泰菜,唔好錯過!😍🌴尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭呢間隱藏喺尖沙咀商廈嘅泰國菜真係好正宗價錢又超平🤑!而且仲有戶外座位
原來喺原來喺尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭

首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜

火焰燒雞🐓

生蝦刺身🦐

如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!
除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚

馬拉盞炒芥蘭🥬

首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜

火焰燒雞🐓

生蝦刺身🦐

如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!
除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚

馬拉盞炒芥蘭🥬

• 生蝦刺身
  • 大頭蝦冬蔭公湯
  • 生菜肉碎包
2024-02-08 3105 瀏覽
今日約咗朋友在尖沙咀吃泰國菜嚟到已經人山人海坐位舒適有很多美食選擇人氣必點火山排骨 $228 充滿視覺震撼的泰國美食已經殺到來香港菜式是將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山未食已經覺得飽了餐廳會提供手套和濕紙巾予客人, 十分貼心。排骨肉質細嫩入味,容易拆件方便進食再淋上甜酸醬味道更惹味吸引。挺喜歡這個醬 辣度較低 怕辣的也能吃到啊火焰燒雞$208 亦店家的招牌菜之一店員首先會原隻燒雞加火焰拿來給你拍照打卡 然後再拿去廚房切件 雞皮燒得很夠香脆雞肉十分嫩滑 味道帶點蜜糖甜味再配上店家的甜辣醬很好吃生菜肉碎包$108每次來吃泰國菜的叫但真係堅辣怕辣之人要考慮一下有一定的辣肉碎炒得很有鍋氣另外叫了兩杯嘢飲一杯係龍眼蜜好好飲甜甜的另一杯係青檸檸檬茶茶底夠濃夠香
今日約咗朋友在尖沙咀吃泰國菜
嚟到已經人山人海

坐位舒適
有很多美食選擇

人氣必點火山排骨 $228
充滿視覺震撼的泰國美食已經殺到來香港
菜式是將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山
未食已經覺得飽了

餐廳會提供手套和濕紙巾予客人, 十分貼心。
排骨肉質細嫩入味,容易拆件方便進食
再淋上甜酸醬味道更惹味吸引。

挺喜歡這個醬 辣度較低 怕辣的也能吃到啊

一杯係龍眼蜜好好飲甜甜的
另一杯係青檸檸檬茶
茶底夠濃夠香

• 火山排骨
今晚呢間尖沙咀泰國🇹🇭菜係我朋友推介我來食😋暫時係我喺香港食過最好食亦係價錢合理嘅一間,廚師團隊係由擁有40年泰籍廚師🧑🏻‍🍳主理,我今晚order左六樣餸,樣樣都高水準同即叫即整😍真係超推薦比大家👍🏻👍🏻👍🏻❤︎︎生菜肉碎包❤︎︎$108泰式香料滲晒入肉碎入面😋越食越香,好惹味。❤︎︎泰式串燒(半打)$108豬,牛,雞各2串,全部都大大串🤤啖啖肉,燒得好香口,肉汁滿滿,記得點埋佢個沙嗲醬來食更加濃郁。❤︎︎菠蘿海鮮炒飯❤︎︎$108🌟必食推介👍🏻超足料嘅炒飯🤤啲腰果同啲蝦仁全部大大粒,重有菠蘿,肉鬆,蛋等等⋯⋯炒到粒粒分明,口感一流,我同呀妹好快就食晒。❤︎︎火山排骨❤︎︎$228超震撼嘅排骨😲起碼4-6人份量,排骨超軟腍鬆化,跟埋個泰式酸辣汁來食,食肉獸至愛😄最貼心係跟埋手套比人客,超讚💞❤︎︎飛天炒椰菜苗❤︎︎$98會有幾種整法比大家揀,蒜蓉,馬拉盞,飛天同清炒,椰菜苗菜味香濃有鑊氣,飛天嘅炒法有少少辣味,食落更惹味。❤︎︎芒果糯米飯❤︎︎$88上枱嘅時候重出煙架😲芒果加濃醇椰奶再加埋糯米軟糯綿密的咀嚼感,甜甜鹹鹹好滋味,呢個飯後甜品做結尾一流。飲品種類都好多選擇,我地飲左椰青$52,珍多冰$36同熱柚子蜜$30,另外重有

❤︎︎生菜肉碎包❤︎︎$108
泰式香料滲晒入肉碎入面😋越食越香,好惹味。

❤︎︎泰式串燒(半打)$108

❤︎︎菠蘿海鮮炒飯❤︎︎$108

❤︎︎火山排骨❤︎︎$228

❤︎︎飛天炒椰菜苗❤︎︎$98

❤︎︎芒果糯米飯❤︎︎$88

飲品種類都好多選擇,我地飲左椰青$52,珍多冰$36同熱柚子蜜$30,另外重有啤酒提供。

2024-01-30
5天前 0 瀏覽
火山排骨肉質軟腍,配埋酸辣汁一齊食,越食越開胃火焰燒雞 皮脆肉嫩 超好味咖喱三重奏一次過食晒紅、黃、青咖喱 每款都配有唔同既海鮮,仲有跟左一份蒜蓉包菠蘿海鮮炒飯飯粒粒分明,夾雜住菠蘿既香甜味,海鮮份量都唔小青木瓜沙律鍾意食辣既朋友一定要order 青檸茶 菠蘿梳打 都好飲
火山排骨
肉質軟腍,配埋酸辣汁一齊食,越食越開胃

火焰燒雞 皮脆肉嫩 超好味

菠蘿海鮮炒飯
飯粒粒分明,夾雜住菠蘿既香甜味,海鮮份量都唔小

青木瓜沙律
鍾意食辣既朋友一定要order

青檸茶 菠蘿梳打 都好飲
  • 咖哩三重奏
  • 火焰燒雞
人氣泰國菜Milu Thai @miluthaitst 由銅鑼灣開到來尖沙咀喇!尖沙咀店比銅鑼灣店更大更闊落,更特設室外位置,彩色霓虹燈箱座位設計,再加上多幅花花牆,繪畫牆等,超級好打卡呀~🔮火山排骨這道令我念念不忘,回頭再回頭的鎮店之寶~巨型火山排骨,每次來我都必點的,唔單只係我,基本上差唔多每台都會order的。上台時真係會令你覺得震撼,因為真係好大份,最大果塊排骨真係長過我手臂闊過我塊面,咁大塊要用手來食先係最滋味,排骨肉非常容易撕開,肉質軟香又腍,再淋上泰式青檸酸辣汁 (唔食得辣可以配甜酸汁),酸辣惹味,越食越開胃,正到我真係連骨都lur埋呀!🔮咖喱三重奏一次過可以試哂:紅,黃,綠咖喱,更可配上蒜蓉包蘸咖喱來食;三款咖哩原窩上配上不同的海鮮:青口,魷魚,軟殼蟹,扇貝,大蝦,炸魚塊,大大窩用料相當豐富新鮮;紅咖哩喱火辣,黃咖喱香甜,綠咖喱清香,總有一款啱你;而我就較偏愛綠咖喱,皆因除了那份清香的咖喱味外,更多添一份清新的椰香🔮椰汁雞湯椰香味濃郁得來又有淡淡的鮮雞味,湯頭還入南薑,檸檬葉,香茅,香葉,辣椒等,再加少少青檸提鮮,酸辣鮮,味道很有層次,再加上無骨雞柳,鮮嫩香滑,暖心又開

🔮火山排骨

🔮咖喱三重奏

🔮椰汁雞湯
椰香味濃郁得來又有淡淡的鮮雞味,湯頭還入南薑,檸檬葉,香茅,香葉,辣椒等,再加少少青檸提鮮,酸辣鮮,味道很有層次,再加上無骨雞柳,鮮嫩香滑,暖心又開胃~

🔮泰式蛋包金邊粉
份量足夠4人份呀!真心抵食~薄煎大大塊蛋餅,好似成張被咁樣包住pad thai ,上面仲有3隻脆炸大蝦,賣相相當吸引!味道正常發揮之上,甜甜地,加埋少少辣椒份和花生碎就更加香口惹味

🔮生菜肉碎包
我呢d食辣BB班,食完真係要飲番杯冰來解辣,不過真係越辣越想食,猪肉碎以蒜頭,乾蔥,香葉和其他泰式香料爆炒,整好個生菜包,一啖咬落去更有滿滿肉汁流出,超級惹味呀!必點推介之一

🔮泰式奶茶
好似我係泰國飲嘅味道,雖甜但茶香濃郁更可減辣
🔮龍眼冰
食咁多辣味,當然要來個龍眼冰下下火啦
2024-05-19 0 瀏覽
早了上去、可能早、較小人。名過於實服務一般、明白為何香港人北上、差太遠食物樣ok,打卡一流、味道真係好一搬、無驚喜。服務真係需改善、小人都無人理😓🥲QR code 落單、但有些事要搵服務員很難🙃
2024-05-18
生日
  • 咖哩三重奏
2024-05-19 0 瀏覽
我近幾日胃口都一般,老公就提議食泰國菜,酸酸辣辣惹味又開胃,咁就梗係要食返一直話想再去的𝗠𝗶𝗹𝘂 𝗧𝗵𝗮𝗶 ❥ 火山排骨|$228火山排骨一如上次都係超大份,肉質軟腍,配上酸酸辣辣的醬汁惹味又開胃❥ 泰式黃咖哩炒大頭蝦|$268大頭蝦好大隻,仲好貼心已經對半切開,輕鬆一夾就可以食到大大啖肉,加上豐富配料同惹味咖哩汁,正❥ 馬拉盞通菜|$88我從來未試過食到咁足料的馬拉盞炒通菜,味道啱啱好,少少辣又唔好太咸,老公話淨係個醬料都已經可以食到一大碗飯❥ 泰式明爐烏頭魚|$208我每次必店至愛泰國菜之一,原條烏頭以明爐保温,加上椰菜同肉碎,湯汁酸爽香濃,越煮越入味,女女今次自己一個人都食咗差不多半條魚,可想而知有幾好味可以近近響尖沙咀就食到親民泰國菜,坐位闊落,食物性價比高,本身好想試埋另一個招牌菜火焰燒雞,不過今次想食火車排骨又食唔到咁多,又要再等下次啦

❥ 火山排骨|$228

❥ 泰式黃咖哩炒大頭蝦|$268

❥ 馬拉盞通菜|$88

❥ 泰式明爐烏頭魚|$208

2024-05-18 0 瀏覽
店名: Milu Thai มิลู่ไทย 地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓舖尖東站L5出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5Milu Thai新開尖沙咀店,主打由泰藉大廚主理既地道泰菜😗而且當中既火山排骨更係打卡之選,非常巨大😍今次同朋友黎當然要試下😆火山排骨 (甜酸口味)❤️❤️❤️❤️❤️$228哩款火山排骨絕對係必點!尺寸非常巨大,而且多肉,肉質鬆軟,配上甜酸口味既醬汁😍令人愛不惜手,雖然尺寸巨型,但只要輕輕一扭,就輕鬆分開😋泰式海南雞 (半隻)❤️❤️❤️❤️$148哩款海南雞雖然半隻,但份量亦都非常足,外皮非常嫩滑,肉質亦非常鬆軟,配上醬汁,可以消除油膩感🤩泰式炒河 (乾炒,牛肉)❤️❤️❤️❤️$98炒河可以選擇乾炒或濕炒,肉類都可以選擇雞肉,牛肉,或者豬肉,食落非常有鑊氣🥳而且牛肉厚實😝飛天通菜❤️❤️❤️❤️$88通菜爽脆,味道非常開胃,而且辣度亦比一般炒菜稍為辣,值得一試😝炭燒豬頸肉❤️❤️❤️❤️$98豬頸肉肉質彈牙,而且香氣十足😌泰式鳳爪沙律❤️❤️❤️❤️$88哩款都係其中一款到泰國餐廳必叫既菜式,鳳爪加上酸酸甜甜既醬汁,以及菜類,令人格外開胃😉大頭蝦冬陰功湯 ❤️❤️❤️❤️$128哩款
店名: Milu Thai มิลู่ไทย

地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓舖
尖東站L5出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

火山排骨 (甜酸口味)❤️❤️❤️❤️❤️

泰式海南雞 (半隻)❤️❤️❤️❤️

泰式炒河 (乾炒,牛肉)❤️❤️❤️❤️

飛天通菜❤️❤️❤️❤️

炭燒豬頸肉❤️❤️❤️❤️
豬頸肉肉質彈牙,而且香氣十足😌

泰式鳳爪沙律❤️❤️❤️❤️

大頭蝦冬陰功湯 ❤️❤️❤️❤️
哩款亦係泰式菜既經典菜式,辣度比一般冬陰功湯為辣😗而大頭蝦亦都切為一半,方便食用,湯亦非常開胃😍

椰青❤️❤️❤️❤️❤️
椰青上枱時,幾乎滿瀉,份量十足,而且非常清新,非常適合解膩😍
天氣一熱就唸起泰國既美食🤤近排知道MILU THAI 係尖沙咀新分店開業🥳趁住放假 即刻拉埋朋友陪我去試吓🙈等我話俾你地知有咩必叫菜品啦😋.🍴火山排骨呢個超推介💯外表真係好似火山咁🌋而且超級足料‼️一上菜嘅時候大到嚇親🫨排骨全部大大件 而且超多肉😋個汁酸酸甜甜食落好開胃🤤.🍴炭燒豬頸肉豬頸肉都推介‼️整到表面焦香 但肉質依然保持夠嫩😆啖啖肉 好味又多汁👍🏻.🍴蒜蓉牛油雞翼蒜蓉牛油🧈令到雞翼超惹味一上床已經聞到香噴噴😶‍🌫️食落超香超可口🫢.🍴大頭蝦冬陰功湯食泰國嘢又點少得冬陰功湯🙈我叫咗呢個係細size但係細size都超足料😳同朋友2個人食 每人都可以分到兩碗🫣.🍴蒜蓉通菜 食太多肉都會想食返少少蔬菜🥬今次我就叫咗呢個蒜蓉通菜其實仲有 馬拉盞 飛天 清炒三款口味而我叫呢一款蒜蓉都好夠味😋.🍴香煎薄餅次次食泰國嘢薄餅都係我必點嘅菜品鬆脆可口 點任何汁都可以好入味😬.🍹泰式奶茶,,荔枝梳打2杯都好好飲👍🏻平時喺其他地方飲泰式奶茶都會覺得好甜佢哋嘅奶茶啱啱好 兩杯都唔會太甜🥳.地點方便📍尖沙咀站A出口一出步行3分鐘就到鍾意食泰國嘢嘅唔好錯過啦🥰
天氣一熱就唸起泰國既美食🤤
而我叫呢一款蒜蓉都好夠味😋
🍴香煎薄餅
次次食泰國嘢薄餅都係我必點嘅菜品
鬆脆可口 點任何汁都可以好入味😬
🍹泰式奶茶,,荔枝梳打
2杯都好好飲👍🏻
平時喺其他地方飲泰式奶茶都會覺得好甜
佢哋嘅奶茶啱啱好 兩杯都唔會太甜🥳
地點方便📍
尖沙咀站A出口一出步行3分鐘就到
鍾意食泰國嘢嘅唔好錯過啦🥰
2024-05-14 0 瀏覽
呢間餐廳主打泰國菜, 價錢仲幾親民tim😳平時同朋友gathering 我都係揀佢, 中意佢有特大卡位! 🌟🐷炭燒豬頸肉 $98豬頸肉帶有陣陣嘅油香味, 而且燒得仲岩岩好! 🌟🍢泰式串燒 $108牛肉、豬肉、雞肉各有兩串,每串都啖啖肉, 點埋沙嗲汁絕對無得輸! 🌟🥬馬拉盞通菜 $88通菜份量都好多, 而且炒得有鑊氣,食落仲幾爽脆tim! 🌟🍞蒜蓉包 $48蒜蓉包大大條,咬落去真係卜卜聲 ! 🌟🐔椰汁雞湯 $118非常足料, 入面有唔少雞肉同菇! 椰香味幾出下! 2-3人share都無問題! 🌟🐷泰式豬肉炒河 $98每次食泰國菜必點, 炒得好香, 仲夠惹味! 性價比之選!

🌟🐷炭燒豬頸肉 $98
豬頸肉帶有陣陣嘅油香味, 而且燒得仲岩岩好!

🌟🍢泰式串燒 $108

🌟🥬馬拉盞通菜 $88
通菜份量都好多, 而且炒得有鑊氣,食落仲幾爽脆tim!

🌟🍞蒜蓉包 $48
蒜蓉包大大條,咬落去真係卜卜聲 !

🌟🐔椰汁雞湯 $118

🌟🐷泰式豬肉炒河 $98
每次食泰國菜必點, 炒得好香, 仲夠惹味! 性價比之選!
2024-05-11 15 瀏覽
每當講起食泰國料理,食物又可以打卡嘅餐廳,肯定非Mulithai莫屬,價錢又夠親民,相信亦都成為了不少人前來食泰菜的選擇。😍🍽️🇹🇭尖沙咀分店設有室內和室外的位置,室外還有一個個彩色的房子,一班朋友想坐得寬闊,坐戶外都係一個唔錯的選擇。🔴🟡🟢柚子鮮蝦沙律($98),柚子、鮮蝦、生菜、紫洋蔥撈泰式甜酸汁,酸酸甜甜,好開胃,是幾好的開胃前菜。🍊🥗🦐菠蘿炒飯($108),好經典之選,價錢黎講是好抵,份量又夠大份,炒飯充滿菠蘿的香味,還有好多腰果、肉鬆,而炒飯入面食到有不少海鮮,相當足料。🍍🦑🦐🍚🔥鮮檸檬肉碎明爐烏頭($208),明爐烏頭舖上了大量的香蔥、芫荽、香茅,配料是多到完全地覆蓋了整條烏頭魚。店員會過來點火,待火完全熄滅後(約10分鐘),就可以開始起筷了。魚肉是極之嫩滑,而且烏頭本身大條又肥美,食到魚身的下半部分,魚肉完全浸入了青檸和香茅汁的味道,越食越回味。旁邊還有豬肉碎球、香菇、娃娃菜等配料同樣製作出色,非常入味。🐟🔥🌿火焰烤雞($208),店員先將原隻烤雞原整地送到我地的枱面上,然後淋上一層油再點火,整團火焰圍在烤雞,呢個過程真係好值得拍下。之後店員就會將烤雞拎入廚房切件。烤雞的外

鮮檸檬肉碎明爐烏頭

柚子鮮蝦沙律

菠蘿炒飯

火焰烤雞($208),店員先將原隻烤雞原整地送到我地的枱面上,然後淋上一層油再點火,整團火焰圍在烤雞,呢個過程真係好值得拍下。之後店員就會將烤雞拎入廚房切件。烤雞的外皮好脆,每件雞件的肉質好嫩滑,配上很有特色的酸辣醬,真係食到唔停口。🐥🔥🤤

火山排骨($228),餐廳配上甜酸口味或酸辣口味兩種,有辣有唔辣的選擇。整盤排骨超有氣勢,每一塊都大大舊,打卡確實是一流的菜式。排骨經多個小時炆煮,肉嫩骨香,骨的中心位置輕輕一啪,就可以分開,真是方便易食。酸甜淋上排骨上,味道好匹配,🗻🔥🥩🤩
椰汁冰

椰汁冰($34),食東南亞菜點可以無叫特式飲品,食完濃味嘅泰國菜飲返淡椰香奶滑的椰汁冰,絕對有冰爽涼快的感覺。🥥🍹😌
鮮檸檬肉碎明爐烏頭
柚子鮮蝦沙律
菠蘿炒飯
椰汁冰
  • 火焰烤雞
最近睇好多人都食🌋火山排骨~好吸引!我好鍾意食泰國菜,所以星期日我地一家都去咗食miluthai 尖沙咀分店,卡位坐得好舒服,亦有戶外座位,食完我同屋企人都話一致話會再encore!🙌🏻🌋火山排骨呢個係餐廳招牌菜式,超震撼份量,差啲食唔晒🤣排骨軟腍鬆化,可以揀甜辣汁同埋酸辣汁,我哋揀咗甜辣,酸酸甜甜好好食,仲好貼心有手套同埋濕紙巾,仲有個小垃圾桶可以擺骨👍🏻🔥火焰燒雞一上枱店員會淋酒再點火,未食已經好吸睛,視覺效果滿分💯打完卡之後店員會幫手切雞,雞皮好香,入邊雞肉嫩滑亦夠味,亦有附上秘製酸辣醬汁,點完味道更加好🍍菠蘿海鮮炒飯🦑🦐炒飯開邊菠蘿裝住,上邊有滿滿腰果同埋肉鬆,配料亦都10分豐富有魷魚、蝦、蜆等等海鮮,配上酸酸甜甜嘅菠蘿,好快清晒🦀青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包呢個真係勁出色,有香濃椰汁味又唔會太辣,軟殼蟹份量好多,配料有豆角、西蘭花、茄子等。仲附上脆脆蒜蓉包,仲有牛油香,麵包吸上青咖喱汁,好好味🫓薄餅夠脆同埋有層次,唔會成手油立立🥤龍眼冰&菠蘿梳打龍眼冰有滿滿果肉,唔會太甜,菠蘿梳打好fresh,但甜度可以稍降

🌋火山排骨

🔥火焰燒雞

🍍菠蘿海鮮炒飯🦑🦐

🦀青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包

🫓薄餅
夠脆同埋有層次,唔會成手油立立

🥤龍眼冰&菠蘿梳打
尖沙咀美味高質泰菜, 性價比高, 晚餐食到飽飽人均都係兩百💫『火山排骨』HK$228一嚟到, 好震撼, 成座山咁🏔️排骨表面有少少烤過痕跡, 入面好鬆軟, 離哂骨🙌🏻要左酸辣汁, 用好多青蔥芫荽做, 好清爽! 汁可以要求分開上, 食到尾都唔會浸到啲排骨淋哂!『火焰燒雞』HK$208另一道打卡食物, 原隻雞串係個座上枱, 侍應係底到點火, 雞下方火焰燒下燒下, 好有效果!燒雞皮夠脆口, 肉夠多汁, 味道好有泰式醃料香茅、南薑等味道🌟醬汁唔係甜甜個種泰式燒雞醬, 用左偏辣個種🔥仲惹味💥『泰式明爐烏頭魚』HK$208食泰國嘢必食一道菜, 特別鐘意依種充滿泰式香料嘅蒸魚🐟係烏頭好大一條, 真係4-5人都夠食🌊湯好清甜, 飲左好多!!『炒通菜』HK$88可選炒菜口味(飛天、馬拉盞等), 揀左蒜蓉, 菜炒得夠味, 又唔過鹹, 而且好大一碟!『椰汁冰』HK$34 『青檸梳打』HK$34 好大杯, 食泰國嘢必食一道菜, 特別鐘意依種充滿泰式香料嘅蒸魚🐟係烏頭好大一條, 真係4-5人都夠食🌊湯好清甜, 飲左好多!!一杯都好夠飲, 味道都好好飲『白飯』HK$15『芒果糯米飯』HK$88本身已經好飽, 但見到

『火山排骨』HK$228

『火焰燒雞』HK$208

『泰式明爐烏頭魚』HK$208

『炒通菜』HK$88

『椰汁冰』HK$34 『青檸梳打』HK$34

『白飯』HK$15

『芒果糯米飯』HK$88
本身已經好飽, 但見到芒果糯米飯, 都係叫左試下🥳好彩有叫!!! 嚟到都係好大份, 一整個大芒果, 芒果好夠甜同芒果味, 椰漿好足🥥重點係, 糯米飯𢳂開見到有煙, 好夠熱!! 食落好夠軟糯, 食到飽飽都食左好多🤗

小總結, 價錢正常泰國嘢, 加一服務費, 但店員好殷勤, 有紙巾濕紙巾, 係加一但係有服務嘅餐廳! 食物份量好大, 位好好坐, 好啱一班朋友聚會🫡

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Milu Thai มิลู่ไทย @miluthaitst
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

#MrsLong #hk #Longs #influencer #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers