Odelice! (The ONE)

餐廳: Odelice! (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-08 194 瀏覽
原本唔係諗住食呢間,不過意外經過就試下個lunch set頭盤:沙律真係好多菜,但話有牛油果又唔見;朋友嘅炸物就真係好d😆朋友叫呢個,想叫5成熟,但來到係8-9成熟,個薯粒係炸過嘅都幾唔錯🤩我叫呢個雞胸肉意粉,個雞胸肉好硬。呢杯熱檸茶算係成餐飯幾唔錯嘅嘢食,茶唔苦好飲👍🏻
原本唔係諗住食呢間,不過意外經過就試下個lunch set

我叫呢個雞胸肉意粉,個雞胸肉好硬。

呢杯熱檸茶算係成餐飯幾唔錯嘅嘢食,茶唔苦好飲👍🏻
2024-04-05 165 瀏覽
幫襯過幾次,食物素質非常高,價格亦親民。餐廳經理和侍應都非常客氣有禮,管理得好好。食物質素堪比五星級酒店。侍應和經理都非常親切,笑容滿面,彬彬有禮。價格卻是平民價錢。在今時今日的餐飲界實屬難得。希望繼續努力,生意越來越好。
幫襯過幾次,食物素質非常高,價格亦親民。餐廳經理侍應都非常客氣有禮,管理得好好。
2024-03-16 369 瀏覽
🤭今次去了一間堪稱《平民法國餐廳》今次唔使捐窿捐罅去搵,正正喺尖沙咀The One就有了👻非常方便我哋嗌咗個二人餐,食物質數吾差,感覺有啲似fusion菜,最欣賞係個甜品😋值得encore!⭐️是日二人套餐⭐️🧡 法國田螺配辣肉腸💙法國油封鴨腿💚阿根廷安格斯肉眼牛扒🧡杏仁榛子焦糖布蕾
🤭今次去了一間堪稱《平民法國餐廳》

⭐️是日二人套餐⭐️

🧡 法國田螺配辣肉腸

💙法國油封鴨腿

💚阿根廷安格斯肉眼牛扒

🧡杏仁榛子焦糖布蕾
2024-03-15 288 瀏覽
ODELICE係一間尖沙咀人氣既法國餐廳,法國餐廳在氣氛方面獨特且富郁,提供左多樣化的食物選擇,餐廳的環境高雅舒適價格合理,值得一試😻有前菜椰菜花忌廉湯及好脆既麵包🥖作配搭,忌廉湯濃郁份量又岩岩好😻然後叫左盤生蠔試下,口感爽海水味道與蠔香都好平均🙈軟殼蟹意大利飯 軟殼蟹炸得金黃😻又夠肉量飯既味道唔會太Creamy食落都唔會太流膩,意大飯份量適中😻😋法國油封鴨腿油封鴨腿好嫩滑外脆內嫩,食落口感十足,食完再想食😻😋杏仁榛子焦糖布蕾可麗餅口感微暖又帶有最愛朱古力醬花生同埋焦糖雪糕😻多重口感😋

ODELICE

然後叫左盤生蠔試下,口感爽海水味道與蠔香都好平均🙈

軟殼蟹意大利飯
軟殼蟹炸得金黃😻又夠肉量

法國油封鴨腿
油封鴨腿好嫩滑外脆內嫩,食落口感十足,食完再想食😻😋

杏仁榛子焦糖布蕾

2024-03-14 257 瀏覽
今日試吓一間法式小餐館。餐廳裝修唔錯美輪美奐,而且坐得舒適。午餐有沙律,意粉、意大利飯和精選等等,價錢由$85至$175,有主食及飲品。今日試吓半隻燒雞$135半隻燒雞,番薯條及煙燻辣椒沙律醬。燒雞份量十足,可惜肉質唔係好軟滑,比較乾身同埋鞋口,冇乜雞味,唯有點沙律醬食。味道中等,不過不失。番薯條炸得乾身,有少少甜味,但係唔油膩。咖啡味道非常一般,咖啡味道比較苦和酸,但熱度十足。

今日試吓半隻燒雞$135
半隻燒雞,番薯條及煙燻辣椒沙律醬。

咖啡味道非常一般,咖啡味道比較苦和酸,但熱度十足。
2024-03-14
2024-03-14 141 瀏覽
星期五晚上,同個女仔friend 去食,叫咗個 2人餐 $7xx 和 半打精選生蠔, 結果兩個人食唔曬要打包😅先講下個2人餐, 頭盤 全部都好食! 特別係 吞拿魚撻 ,配上酸汁 好開胃。 主食 鴨肝鴨腿意粉 ,鴨腿肉嫩,意粉每條都被忌廉汁包住,啖啖都好creamy, 而且煎鴨肝好香外脆內軟, 好大塊,直頭覺得係太大塊!😂 為免食唔落其他嘢 打包咗一半意粉~半打生蠔 送白酒生蠔🦪就可以skip ! 好細 好咸 好彩 甜品 火焰可麗餅配雪糕 好好食 晚餐有個完美的句號。 (如果小朋友食 就記得叫侍應唔好點火啦!因為好重 酒 味🤭)值得一提的是 所有侍應服務態度都好有禮貌,女經理都好nice ,佢哋見到我哋 食剩嘅嘢,都主動關心 問意見。 其實我哋只係太飽🤣👍
先講下個2人餐, 頭盤
全部都好食! 特別係 吞拿魚撻 ,配上酸汁 好開胃。

半打生蠔 送白酒
生蠔🦪就可以skip ! 好細 好咸

2024-03-11 134 瀏覽
今日來到了尖沙咀品嚐一下精美的法國二人套餐,餐廳環境佈置十分之有氣氛,適合朋友的聚會.這個二人套餐,包括有蕃茄忌廉湯,這個湯十分之濃厚,為這一餐做出一個美好的開頭.法國田螺是一種廣受歡迎的法國美食,也被稱為法國田螺或勃艮第田螺。這種田螺是法國廚師和美食家們喜愛的一道菜,特別是在勃艮第地區,這裡被認為是法國田螺的故鄉。法國田螺的外殼呈螺旋狀,呈深褐色或黑色,通常有著泥土和海水的氣味。這種田螺是淡水和鹹水湖泊中的浸泡水中長大的,因此具有獨特的風味。它們的肉質嫩滑,味道濃郁,加上廚師自家製的醬汁,令味道更加突出.薯蓉燒雞是一道結合了嫩滑薯蓉和多汁燒雞的美味佳餚,它在口感和風味上都令人讚嘆。首先,讓我們來談談薯蓉。薯蓉是一種將煮熟的馬鈴薯搗碎成泥狀的做法,加入奶油、牛油或起司等食材,使其變得豐富、滑順且美味。薯蓉的質地柔軟,口感順滑,並且能夠完美地與其他食材融合在一起。接下來是燒雞,燒雞是一道經典的烹飪方法,通過在燒烤過程中將雞肉的外層烤至金黃酥脆,內部保持多汁嫩嫩的狀態。燒雞的肉質鮮嫩,味道濃郁,與薯蓉的滑順質地形成了絕佳的搭配。牛扒廚師火候控制得宜,入口充滿幸福的感覺!最尾的可麗餅,十分有

牛扒廚師火候控制得宜,入口充滿幸福的感覺!

最尾的可麗餅,十分有特色,也為這一餐畫上一個完美的句號.
The food that we ordered was all visually pleasing and most of them were quite tasty!!! Got the dinner set for two which included 2 appetisers, a beautiful snack platter for the starter, 2 tasty main courses and a dessert! Oh yeah .. plus two drinks! Since the dine-in time was 90 mins, a female staff at the restaurant kept coming around our table to check if we were done eating even when we had more than enough time to finish our food and also told us that there is another booking at our table a

Since the dine-in time was 90 mins, a female staff at the restaurant kept coming around our table to check if we were done eating even when we had more than enough time to finish our food and also told us that there is another booking at our table at a certain time.
That made our experience there quite unpleasant.
It felt like she was rushing us to finish eating quickly. Found it quite ridiculous as there were plenty of empty tables around us.

Other than this, everything else was great!
2024-03-08
用餐優惠
優惠券
  • 特色主廚拼盤
  • Bistrot  set
2024-03-05 143 瀏覽
去THE ONE行街街,又想食法國菜,就想起了環境舒適,服務優良既Odelice! 餐廳推出的2人晚餐$518有湯,頭盤,主菜,甜品,非常抵食又好味🥰下次經開THE ONE又去再試先😜是日精選餐湯蕃茄鷹咀豆湯,濃濃嘅新鮮番茄湯,酸酸甜甜,打開了我們既胃口😂蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆蜆肉雖然唔係好大粒,但蜆肉份量都幾多😋個醬汁帶有淡淡嘅奶油香同蘑菇味亦好濃郁💜軟殼蟹墨汁意大利飯Creamy既醬汁煮成既墨汁意大利飯粒好有口感🦀 原隻軟殼蟹炸得香脆可口😍份量亦不少🖤法國油封鴨腿🦆油封鴨腿好嫩滑,用砵酒醬汁同鴨肉好夾,甜甜地帶點果香,鴨腿亦外脆內嫩,肉質鮮美,黑松露薯蓉口感綿密,一口咬入好滿足🤎杏仁榛子焦糖布蕾🍮香濃美味嘅夾心焦糖燉蛋,食落口感好Creamy,最上面有一層脆脆既焦糖,質地好綿滑豐盈,同布甸好夾,忍唔住要一食再食😋

法國油封鴨腿🦆

杏仁榛子焦糖布蕾🍮

• 法國油封鴨腿
2024-03-01 125 瀏覽
同朋友叫左個「晚市雙人套餐$518」價錢幾抵食,份量都幾足,又幾好味😋真心唔錯。。🥢頭盤(蒜香磨菇忌廉汁煮蜆)蜆鮮甜,磨菇香味濃郁,蒜香汁增添風味,開胃美味。。🥢主菜(軟殼蟹墨汁意大利飯)軟殼蟹酥脆,墨汁濃郁,意大利飯香噴噴,口感豐富。。🥢主菜(半隻燒雞配薯蓉)汁擇左磨菇忌廉汁,燒雞肉質嫩滑多汁,外皮酥脆金黃,薯蓉香軟,磨菇忌廉汁搭配得宜。。🥢甜品(杏仁榛子焦糖布蕾)香濃杏仁榛子味,外層焦糖酥脆,內裡滑順。

🥢頭盤(蒜香磨菇忌廉汁煮蜆)
蜆鮮甜,磨菇香味濃郁,蒜香汁增添風味,開胃美味。

🥢主菜(軟殼蟹墨汁意大利飯)
軟殼蟹酥脆,墨汁濃郁,意大利飯香噴噴,口感豐富。

🥢主菜(半隻燒雞配薯蓉)

🥢甜品(杏仁榛子焦糖布蕾)
香濃杏仁榛子味,外層焦糖酥脆,內裡滑順。
2024-02-29 122 瀏覽
晚市2人餐$518,有湯、頭盤、主菜及甜品。我哋另外再散叫咗兩杯飲品。是日係椰菜花忌廉湯,有粒粒椰菜花口感。另外配上香脆麵包。頭盤揀咗燒豬腩肉,豬腩肉半肥瘦,烤得香脆。主菜揀咗燒雞,燒雞好香,燒得剛好😍肉質幾滑,仲配有薯蓉。阿根廷安格斯肉眼扒,配上黑松露紅酒燒汁味道更香。牛扒揀咗五成熟,夠厚身。而且仲有香脆薯條。甜品揀咗杏仁榛子焦糖布雷,面上焦糖焗得香脆甜甜地,一份兩個人食都好足夠。呢個二人餐豐富又抵食!

是日係椰菜花忌廉湯,有粒粒椰菜花口感。另外配上香脆麵包。
頭盤揀咗燒豬腩肉,豬腩肉半肥瘦,烤得香脆。

主菜揀咗燒雞,燒雞好香,燒得剛好😍肉質幾滑,仲配有薯蓉。

2024-02-29 102 瀏覽
遊罷商場在這法式食店嘆了一頓二人法國餐, 歐陸氛圍佈置,開揚舒適👏太座先來一杯法國波爾多紅酒😋我選了法國花草茶-排毒版,用上留蘭香薄荷,迷迭香,百里香,金錢草,蒲公英混合,芳香味甘😋餐湯-意大利青瓜忌廉湯,滑溜軟綿,忌廉味濃淡恰當😋頭盤-法國田螺配辣肉腸伴普羅旺斯蕃茄醬汁,加上脆多士,甘香惹味😋主菜-法國油封鴨腿伴西蘭花苗,黑松露薯蓉,配紅桑子砵酒醬汁,鴨肉乾身有質感,油脂香而不膩,入口酥化😋阿根廷安格斯肉眼牛扒伴薯條,黑松露紅酒醬汁, 食五成熟,肉質軟滑, 入口仍富咬感😋甜品-杏仁榛子焦糖布蕾, 傳統法式甜品,焦糖香氣的脆殼裏是又滑又香的布甸😋享受的一頓法式晚飯👏

太座先來一杯法國波爾多紅酒😋
法國紅酒

法國花草茶

餐湯-意大利青瓜忌廉湯,滑溜軟綿,忌廉味濃淡恰當😋
意大利青瓜忌廉湯

油封鴨腿
肉眼牛扒
甜品-布蕾
2024-02-26 169 瀏覽
同朋友出尖沙咀 shopping,行到晚飯時段喺The One《Odelice》嘆個豐富晚餐。店內裝修擺設法國風情,好有特式。晚市雙人套餐,選擇多,價錢好合理,是日精選餐湯-蕃茄鷹嘴豆~上菜時已經聞到香濃蕃茄味,餐湯又香又滑,配兩塊法包多士。頭盤(3選1)-法國田螺配辣肉腸,普羅旺斯蕃茄醬汁。主菜(5選2)-A)法國油封鴨腿~絲絲鴨腿肉好淋好入味,鴨皮也十分香口,配菜有西蘭花苗,仲有黑松露薯蓉,紅桑子砵酒醬汁。B)阿根廷安格斯肉眼牛排~五成熟嘅牛排,切開見到鮮嫩粉紅色,入口肉質滑淋,香濃牛肉味,沾少少黑松露紅酒醬汁令味道更上一層樓,薯條炸得又香又脆。甜品(3選1)-冧酒燒菠蘿可麗餅~熱辣辣可麗餅鋪滿菠蘿粒,灑上杏仁片,淋上海鹽焦糖醬,與雲呢拿雪糕是好好的配搭。紅葡萄酒: 法國波爾多, 羅克福伯爵夫人;伯爵夫人(凍): 玫瑰伯爵茶。店員友善招待值得一讚。
店內裝修擺設法國風情,好有特式。
晚市雙人套餐,選擇多,價錢好合理,
是日精選餐湯-蕃茄鷹嘴豆~
上菜時已經聞到香濃蕃茄味,餐湯又香又滑,配兩塊法包多士。
頭盤(3選1)-
法國田螺配辣肉腸,普羅旺斯蕃茄醬汁。
主菜(5選2)-
A)法國油封鴨腿~
B)阿根廷安格斯肉眼牛排~
甜品(3選1)-冧酒燒菠蘿可麗餅~
紅葡萄酒: 法國波爾多, 羅克福伯爵夫人;
伯爵夫人(凍): 玫瑰伯爵茶。
店員友善招待值得一讚。
2024-02-21
尖沙咀The ONE人氣法國西餐廳,裝修雅緻,別有品味,店員服務細心友善,食物選擇豐富,選擇困難症下,試一下Dinner Set for 2,CP值很不錯!晚市雙人套餐 Dinner Set for 2 $518是日精選餐湯 x2熱騰騰的蕃茄濃湯味道清爽,蕃茄的酸甜恰到好處,引起食慾。加上酸種多士看似配角,但很脆口高質,沾湯或單吃都很美味。頭盤 x1蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆半底熱鍋上份量頗有誠意的原隻蜆肉,蘑菇忌廉汁不算是很Creamy的醬汁,屬於清爽湯汁款,蒜香味突出,如果有配多士或麵包沾汁就更完美。主菜 x2軟殼蟹墨汁意大利飯原隻黃金酥炸軟殼蟹頗有肉地。Risotto軟硬度可口,正中口味。除了墨黑色很吸睛外,淡淡的墨汁Creamy味道也不會太膩。法國油封鴨腿 +$28這種在家很難吃到的料理,在法國餐廳當然不能錯過。法國傳統油封鴨腿外皮酥脆,沒有太多的調味,吃到鹹香味濃的鴨香,鹹香嫩滑。加上細緻滑順的黑松露薯蓉還有小量Berries醬汁點綴,減低油膩感,出色美味,非常滿足!甜品 x1蘋果派可麗餅倆口子鍾愛的Crepe甜品,即叫即製,餅皮暖烘烘加上冰凍的Vanilla Ice Cream,還

晚市雙人套餐 Dinner Set for 2 $518
是日精選餐湯 x2

頭盤 x1

主菜 x2

法國油封鴨腿 +$28

甜品 x1

蘋果派可麗餅
倆口子鍾愛的Crepe甜品,即叫即製,餅皮暖烘烘加上冰凍的Vanilla Ice Cream,還有肉桂浸製蘋果、花生和焦糖醬,賣相美觀,材料和口感豐富,是小朋友最愛美味又邪惡的甜品

氣泡酒

法國2號生蠔 4pcs $145 | 氣泡酒 $70 | 白葡萄酒 $70
加碼前菜!法國生蠔與Creamy、重肉感的日本生蠔完全不同吃法,質感較清爽,滲透海水的鮮甜味,配上Sparkling Wine及White Wine,邊吃生蠔邊品酒,享受外國的休閑Chill Vibes。
氣泡酒
2024-02-21 143 瀏覽
週末去了尖沙咀Odelice,藍白色法式浪漫裝潢充滿度假風,感覺很舒服。早午餐$95起,價錢優惠紅菜頭湯夠熱,紅菜頭味鮮甜,好有新年氣氛。飲品點了Americano 及 Iced Latte。蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆 $85蜆肉大粒,醬汁濃厚容易掛汁,蘑菇味濃郁,美味。半隻燒雞 $145蕃薯條炸得好香脆,蕃薯濃厚,點煙燻辣椒沙律醬好惹味燒雞以香草醃製,外皮帶脆,雞肉嫩滑。班尼迪克蛋 $145賣相吸引,選擇了煙肉配料切開温泉蛋,蛋汁慢慢流出,香口煙肉,牛油果醬塗在布里歐修麵包,還有燒薯粒,相當美味。

早午餐$95起,價錢優惠

紅菜頭湯夠熱,紅菜頭味鮮甜,好有新年氣氛。

飲品點了Americano 及 Iced Latte。

蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆 $85
蜆肉大粒,醬汁濃厚容易掛汁,蘑菇味濃郁,美味。

半隻燒雞 $145

蕃薯條炸得好香脆,蕃薯濃厚,點煙燻辣椒沙律醬好惹味

燒雞以香草醃製,外皮帶脆,雞肉嫩滑。

班尼迪克蛋 $145
賣相吸引,選擇了煙肉配料