Odelice! (The ONE)

餐廳: Odelice! (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-14 166 瀏覽
在擁有浪漫氣氛的情人節晚餐中,餐單裏面的士多啤梨奶凍和朱古力合桃蛋糕的表現卻大大打折扣。期待中的士多啤梨奶凍應當是鮮美而結實的,然而呈現在我眼前的,卻是一種流質狀態,完全缺失了奶凍應有的口感。至於朱古力合桃蛋糕,糖分過高到令人難以接受,原本應該香濃誘人的朱古力和合桃的風味被過量的甜味所埋沒。進一步向服務人員表達不滿時,他們無動於衷的回答令人感到失望。個店員竟然係講,我哋嘅士多啤梨奶凍係咁樣。沒有合適的解釋或是誠意的道歉,只有一種隨意的解釋,似乎是將顧客的感受置之不理。這樣的服務和食品品質,並不符合情人節晚餐應有的水准。這段經驗令人感到不快,也對這家西餐廳的整體印象留下了陰影。當期待與現實出現落差時,即使是節日的氣氛也難以彌補那份失落感。

2024-02-11 208 瀏覽
是晚朋友話失戀,陪她食晚飯傾下心事,雖然自身難保,但相信美食可以安慰下心靈的。這間食法國菜的,味道中規中矩,價錢都可以,環境好優雅真的唔錯,而且侍應殷勤貼心值得一讚。法國產地直送生蠔 $145生蠔四隻,肉質新鮮爽脆,淡淡的海水味,加點紅酒醋更為鮮美。晚市雙人套餐 $518是日精選餐湯南瓜湯口感順滑,味道清甜,唔錯。蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆蜆肉肥美無沙,不顧儀態連殼啜係最好的食法,忌廉汁實在太美味。軟殼蟹墨汁意大利飯軟殼蟹炸得酥脆,意大利飯比較淋身,每口都充斥著海水的味道。經典燒雞燒雞半隻皮薄肉嫩無咩油,軟滑的薯蓉墊底,配蘑菇忌廉汁美味。冧酒燒菠蘿可麗餅可麗餅口感煙韌,佈滿菠蘿粒和杏仁片口感豐富,淋上焦糖醬甜美,搭配一球雲呢拿雪糕,正。Tropical Passion $40Bisou Rouge $45

法國產地直送生蠔 $145
生蠔四隻,肉質新鮮爽脆,淡淡的海水味,加點紅酒醋更為鮮美。
法國產地直送生蠔

晚市雙人套餐 $518

是日精選餐湯
南瓜湯口感順滑,味道清甜,唔錯。
南瓜湯

軟殼蟹墨汁意大利飯
軟殼蟹炸得酥脆,意大利飯比較淋身,每口都充斥著海水的味道。

經典燒雞
燒雞半隻皮薄肉嫩無咩油,軟滑的薯蓉墊底,配蘑菇忌廉汁美味。

Tropical Passion $40

Bisou Rouge $45
2024-02-05
法國產地直送生蠔
南瓜湯
2024-02-04 247 瀏覽
今日同另一半一齊食飯, 特登搵一間較有情調既法國餐廳餐廳既內部裝修好幽雅,座位闊落好彩有book定位先, 過多半個鐘,餐廳就差唔多滿坐今晚我地選擇左2人餐加生蠔是日餐湯配toast 今日係南瓜湯,口感順滑, 重南瓜味生蠔重海水味,Creamy,肥大蒜香忌廉蘑菇汁煮蜆係我食過最好食嘅煮蜆❤️蒜香忌廉蘑菇汁好濃郁,每隻蜆都可以掛上醬汁,必食推介!軟殼蟹墨汁意大利粉軟殼蟹炸得酥脆,配上少少蛋黃醬,味道更佳阿根廷安格斯肉眼牛扒牛肉做到五成熟嘅狀態,肉味香濃,肥瘦適中分量都幾多杏仁榛子焦糖布蕾表層做咗一層焦糖脆脆嘅效果,內裏creamy既杏仁榛子布蕾,味道濃郁,口感幼滑
今日同另一半一齊食飯, 特登搵一間較有情調既法國餐廳

餐廳既內部裝修好幽雅,座位闊落
好彩有book定位先, 過多半個鐘,餐廳就差唔多滿坐

今晚我地選擇左2人餐加生蠔

是日餐湯配toast
今日係南瓜湯,口感順滑, 重南瓜味

生蠔重海水味,Creamy,肥大

蒜香忌廉蘑菇汁煮蜆

軟殼蟹墨汁意大利粉
軟殼蟹炸得酥脆,配上少少蛋黃醬,味道更佳

阿根廷安格斯肉眼牛扒
牛肉做到五成熟嘅狀態,肉味香濃,肥瘦適中
分量都幾多

杏仁榛子焦糖布蕾
每次經過都會比餐廳嘅環境吸引。今晚同朋友行街,喺門口睇左一陣Menu,見到個✨Bistrot Set✨都幾吾好!法式小館雙人套餐 $738成個餐都算豐富有(2份開胃菜+1份頭盤+2份主菜+1份甜品)🫕首先店員送上兩個熱辣辣嘅餐湯🫓主廚拼盤“法國南部篇”- 呢個拼盤都算特色又豐富,有自製鴨肝醬多士,Sainte-Maure 山羊芝士, 吞拿魚他他,白毛豬火腿,炸黑松露蘑菇球, 枝豆酥醬,餅乾條🐷脆皮燒豬腩- 燒豬腩皮非常脆口,肉質嫩滑,而配蘋果蓉,西蘭花苗加紅酒蘑菇醬汁一齊食,都好有特色🦞龍蝦燴飯- 半隻鮮活龍蝦係飯面已經夠曬吸引,而雜菌加海鮮濃湯汁都煮得啱啱好,飯夠入味甜品🍨🥧火焰橙酒可麗餅- 有紅肉橙,雲呢拿雪糕,而且份量好夠,絕對可以滿足喜歡食甜品嘅我地🧋Coco Queen $45🥤Daydreamer$48個餐仲可以用八五折優惠去加購法國🦪生蠔4隻都只係 $145,真係新鮮又鮮味真係好鐘意呢間餐廳嘅法式環境,除咗乾淨整潔之外, 坐得好舒服,而且店員又非常殷勤有禮,真係值得一讚👍
每次經過都會比餐廳嘅環境吸引。

法式小館雙人套餐 $738
成個餐都算豐富有
(2份開胃菜+1份頭盤+2份主菜+1份甜品)

🫕首先店員送上兩個熱辣辣嘅餐湯

🫓主廚拼盤“法國南部篇”

🐷脆皮燒豬腩

🥤Daydreamer$48

個餐仲可以用八五折優惠去加購法國🦪生蠔
4隻都只係 $145,真係新鮮又鮮味

2024-01-23
大家想唔想望住鐵塔high tea呢😍 法國菜餐廳Odelice推出「野餐·巴黎」下午茶🍰 逢星期六日供應,兩位只需$258,每人可享用10件鹹點/甜點﹑法國Tisarom 花草熱茶,性價比超高✅ 鍾意打卡既朋友唔好錯過呀🤍餐廳環境明亮寬敞,裝潢雅緻,頗有法國街邊小館風情🇫🇷 店員先鋪上粉紅色野餐墊,再放上巴黎鐵塔層架,仿佛去左巴黎picnic咁😆 悠閒寫意。❝ 鹹點 ❞煙三文魚& Sainte-Maure多士 ‧ 三文魚煙燻味好香🥹 多士脆口硬身。自製鴨肝醬多士 ‧ 鴨肝醬質感結實,配上洋蔥醬幾開胃😛吞拿魚他他迷你撻 ‧ 吞拿魚漬過後味道清新,配上脆撻口感豐富。枝豆蘸醬 ‧ 滿滿醬汁誠意十足,搭配餅乾條幾有特色。炸黑松露蘑菇球 ‧ 金黃香脆,咬開後散發香濃黑松露香氣,超好食🌟西班牙白毛豬火腿 ‧ 鹹香十足,份量頗多。❝ 甜點 ❞焦糖布蕾迷你撻 ‧ 焦糖味突出,撻皮亦好香脆🤤士多啤梨朱古力迷你撻 ‧ 新鮮草莓配上香滑朱古力,甜到入心💓紅桑子馬卡龍 ‧ 紅桑子口感酸甜,可以中和馬卡龍既甜味,味道幾夾👍🏻羊奶芝士蛋糕 ‧ 口感軟滑,芝士味濃郁。❝ Tisarom法國花草熱茶 ❞每人可選一壺

❝ 鹹點 ❞

自製鴨肝醬多士 ‧ 鴨肝醬質感結實,配上洋蔥醬幾開胃😛

枝豆蘸醬 ‧ 滿滿醬汁誠意十足,搭配餅乾條幾有特色。

西班牙白毛豬火腿 ‧ 鹹香十足,份量頗多。

❝ 甜點 ❞

焦糖布蕾迷你撻 ‧ 焦糖味突出,撻皮亦好香脆🤤

羊奶芝士蛋糕 ‧ 口感軟滑,芝士味濃郁。

❝ Tisarom法國花草熱茶 ❞

每人可選一壺有機花草茶,更配有蜜糖🍯 3款選擇各有唔同功效,滿足你既身心健康。我地試左以下兩個味道:

Detox - 排毒 ‧ 薄荷味道突出,配有百里香﹑金錢草﹑蒲公英,整體花草味較強烈。

Anti-Stress - 抗壓 ‧ 薰衣草味道好香,有香茅但又唔會太強烈,味道清香舒服。

2024-01-23 124 瀏覽
放工之後,好攰唔想煮飯。慰勞吓自己,同老公去食餐好嘅。響尖沙咀The One, 嚟到一段時間冇食嘅呢間法式餐廳。我哋叫咗個二人餐食,包括了2份開胃菜+1份頭盤+2份主菜+1份甜品。我哋仲加咗半打生蠔。法國2號生蠔做緊優惠,八五折$198有六隻,雖然不是很大隻,但蠔肉結實,質感爽脆。微微鐵銹味,配埋嗰個中間有少少紅酒醋食,帶出生蠔鮮味。開胃菜我哋點了是日精選餐湯及Poke沙律各一。餐湯係粟米忌廉湯,味道濃厚,而且配上酸種麵包。沙律份量好大,沙律菜新鮮配上麵包糠及烚雞蛋。主廚拼盤“法國南部篇”包括了自製鴨肝醬多士,Sainte-Maure 山羊芝士士,吞拿魚他他,白毛豬火腿,炸黑松露磨菇球,枝豆酥醬,餅乾條,非常豐富。打卡一流,味道亦很好,我自己最鍾意係個鴨肝醬多士,甘香酥脆。炸黑松露磨菇球裏面好Creamy,而且仲有西班牙八爪魚,好鮮味。脆皮燒豬腩燒豬腩一層脂肪一層肉,油潤甘香,肉質鬆軟,上面仲有啲蒜蓉牛油,非常邪惡。配上蘋果蓉及紅酒磨菇汁一齊食,冇油膩感。記得呢個燒豬腩一定要趁熱食,不知是否我哋放涼咗一陣食,脆皮有點變韌了。阿根廷安格斯牛脊肉點了五成熟,肉色粉嫩,質感柔軟,而且有牛肉香

法國2號生蠔

開胃菜
沙律份量好大,沙律菜新鮮配上麵包糠及烚雞蛋。

主廚拼盤“法國南部篇”

脆皮燒豬腩

阿根廷安格斯牛脊肉
點了五成熟,肉色粉嫩,質感柔軟,而且有牛肉香,另外個鴨肝砵酒醬令牛肉生色不少。配菜燒薯粒不可錯過,好惹味。

火焰橙酒可麗餅
甜品我哋揀咗呢個可麗餅,職員即場燃點橙酒淋上去,我把握時間相機食先。可麗餅吸入了橙酒再連同紅肉燈和雲呢拿雪糕一齊吃,好滿足。
2024-01-22 106 瀏覽
Odelice 依間想食好耐,終於經開 #theone 可以一試個法國🇫🇷菜brunch,一上到餐廳,已經被餐廳外觀吸引住!叫左1️⃣ 🉐龍蝦🦞意粉 Extravaganza $265好似有點貴,但有2個courses,龍蝦好大隻,新鮮啖啖肉,除了龍蝦仲有蜆肉同蝦肉,個意粉就係茄汁底,唔太鹹剛剛好,果然係主打菜,意粉軟硬適中,份量又大份,兩人份量都唔止!2️⃣黑松露牛肉雜菌無麩質蕎麥薄餅 $145必食,喺香港🇭🇰好少有鹹crepes 食,超大塊,料睇相都見到好多好豐富,好香黑松露味,配牛肉又幾有驚喜wor!3️⃣追加 蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆 $85蜆肉好新鮮,隻隻都好大隻連埋汁一齊食超正!一大盤,抵食4️⃣甘荀南瓜湯 好濃味,如果有包跟仲正!5️⃣凍檸檬🍋茶茶味好特別,好香6️⃣杏仁榛子焦糖布甸 $75榛子味好香,原來夾落杏仁咁好味,未試過食依款焦糖布甸,又有驚喜wor!整體來說,百幾二百蚊一個brunch,有湯或茶跟幾抵,環境舒服,食完仲可以落the one 行影mirror baby,食物質素都好高,d Staff 好好人☺️,餐廳出面有個打卡露台位超靚!但近排餐廳唔俾人出去影相,可惜!

叫左
1️⃣ 🉐龍蝦🦞意粉 Extravaganza $265

2️⃣黑松露牛肉雜菌無麩質蕎麥薄餅 $145

3️⃣追加
蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆 $85
蜆肉好新鮮,隻隻都好大隻
連埋汁一齊食超正!一大盤,抵食

4️⃣甘荀南瓜湯
好濃味,如果有包跟仲正!

5️⃣凍檸檬🍋茶
茶味好特別,好香

6️⃣杏仁榛子焦糖布甸 $75

2024-01-07
  • 龍蝦意粉
2024-01-20 111 瀏覽
星期日到尖沙咀選購賀年禮品,便在The ONE 的Odelice 訂了枱吃午餐。新的一年開始,吃得豪一點。餐廳有大天窗,十分光猛,一片法式藍調映襯藍天,令人感到十分愜意。餐牌上的菜式相當吸引,餐廳在推廣阿根廷肉眼扒,我便點了一客,再加個龍蝦意粉。主菜“龍蝦意粉”,海鮮食材豐富,主角是半隻鮮活龍蝦,還有鮮蝦、大蜆、配上普羅旺斯番茄醬汁。龍蝦肉質果然鮮甜爽嫩,鮮蝦大蜆也不錯,加上醬汁酸酸甜甜,非常醒胃。“220克阿根廷安格斯肉眼牛排”,肉質軟嫩腍軟,亦富牛肉味,咀嚼後有回甘。配上新鮮即炸薯條,更加香口。追加小食:“一口燒豬腩”,皮脆肉嫩,層次分明,肉汁豐富而且入味,啖啖滋味。甜品:“香蕉船”,大份的甜品,足夠兩至三人食用。材料有新鮮香蕉、香脆薄餅、紅桑子醬、朱古力醬、雲呢拿雪糕、士多啤梨雪糕、夏威夷果仁。軟中帶脆,多重口感,是必食的甜品。主菜附送餐湯或飲品,餐湯是鮮茄濃湯,上面蓋有芝士,內有蔬菜蓉,口感不錯。咖啡香濃,是上等咖啡豆。一頓高質的午餐,讓我十分滿足,再加上高雅環境,細心服務,真是物有所值。
主菜
追加小食:
甜品
咖啡香濃,是上等咖啡豆。
  • 龍蝦意粉,阿根廷肉眼扒,一口燒豬腩,香蕉船
2024-01-12 200 瀏覽
2人晚餐 $518+10%2份餐湯,1款頭盤,2份主菜,1款甜品❤️西式蕃茄濃湯好蕃茄好夠熱,仲架加咗芝士~係配我最鐘意嘅香脆sour dough唔係普通餐包,暖暖地又脆頭盤 法國田螺4隻連殼還勒牛油田螺配sour dough~底下有好多蕃茄salsa點麵包!田螺好有咬口,無草青味。一大羹salsa放上麵包,一啖食埋舊田螺,yummy!!主菜 烤墨魚海鮮意粉賣相超靚!意粉上面有原隻烤墨魚配葱油!意粉係al dente, 汁好夠得黎唔會太濕,仲有蜆同蝦~好正!主菜 • 阿根廷安格斯肉眼牛排 +$48好香牛味,咸味同油份比例剛好,5成熟軟硬煎嘅程度都好準,完全唔un, 只係少少血水。味道同口感都超好!完全無點個兜汁伴碟嘅薯條炸得好好,唔係好幼嗰d m記薯條甜品❤️ ”蘋果派"可麗餅平時好少食甜,但呢個crêpe係甜得有道理!好多煮咗嘅苹果,仲有caramel醬同vanilla 雪糕,超級好食!!
2人晚餐 $518+10%

2份餐湯,1款頭盤,2份主菜,1款甜品❤️

西式蕃茄濃湯

好蕃茄好夠熱,仲架加咗芝士~

頭盤 法國田螺

主菜 烤墨魚海鮮意粉

賣相超靚!意粉上面有原隻烤墨魚配葱油!

主菜 • 阿根廷安格斯肉眼牛排 +$48

完全無點個兜汁
伴碟嘅薯條炸得好好,唔係好幼嗰d m記薯條

甜品❤️ ”蘋果派"可麗餅

2024-01-10 136 瀏覽
星期日最幸福的事就是食個brunch。呢間係好好既選擇!餐廳環境舒適,仲可以享受陽光。正👍🏻班尼迪克蛋(溫泉蛋、牛油果醬、荷蘭醬汁、布里歐洲麵包、燒薯粒配煙三文魚)班尼狄蛋做得好好,蛋漿非常Creamy,牛油果好多,最值得讚嘅係三文魚又厚又大片。好好味! 澳洲牛胸腹扒(升級至220克阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩)牛味濃,又意想不到地嫩滑,抵食👍🏻套餐仲可以追加小食蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆個醬汁好特別,好喜歡香草,蜆唔算大隻,但係入味。一口燒豬腩見到已經覺得好惹味,肥瘦均勻,燒得好脆,醬汁又好特別,大愛😍黃金海岸有我最喜歡嘅菠蘿,還有惹味同埋香到不得了嘅百香果,就是好味。Coco queen白雪女王椰汁味,加上伯爵茶,新穎嘅配搭,值得一試。甜品杏仁榛子焦糖布蕾蛋香濃郁,焦糖燒得濃郁,杏仁味略少,整體層次多,不錯🤩🤩
星期日最幸福的事就是食個brunch。呢間係好好既選擇!

餐廳環境舒適,仲可以享受陽光。正👍🏻

澳洲牛胸腹扒(升級至220克阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩)
牛味濃,又意想不到地嫩滑,抵食👍🏻

套餐仲可以追加小食
蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆
個醬汁好特別,好喜歡香草,蜆唔算大隻,但係入味。

一口燒豬腩

黃金海岸

Coco queen白雪女王
椰汁味,加上伯爵茶,新穎嘅配搭,值得一試。

甜品杏仁榛子焦糖布蕾
蛋香濃郁,焦糖燒得濃郁,杏仁味略少,整體層次多,不錯🤩🤩
香港要試到一頓豐盛嘅傳統法國菜,相信所費不菲,但依度卻打造了一個性價比極高,在熙來攘往的鬧市中仍感受到法國悠閒的飲食文化。趁今日去尖沙咀做完facial就同朋友試一試!二人餐($768)餐湯 (⭐⭐⭐⭐💢)今日餐廳為我地準備左濃郁滑口嘅栗米湯,金黃色新鮮打磨,甜甜地有些栗米粒增加口感,忌廉味不會太重,相對輕食,配埋新鮮出爐嘅法包實在食指大動!Poké沙律( ⭐⭐⭐⭐💢)餐廳選用新鮮沙律菜,用上不同蔬菜,每一塊都爽口清新,夾雜淡淡的沙律醬,酸酸甜甜,十分健康舒服的一味菜。拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐)拼盤包括自製鴨肝醬多士、Sainte-Maure山羊芝士、吞拿魚他他、白毛豬火腿、炸黑松露蘑菇球丶枝豆蘸醬及餅乾條。每一味都充滿驚喜,鴨肝滑膩油香味濃;芝士同樣濃郁黏口,奶味十足,發酵過程毫不馬虎;吞拿魚十分新鮮冇腥味,夾火腿的油香味絕配;炸黑松露同樣出色,外脆內軟,黑松露味濃郁突出。脆香豬腰肉( ⭐⭐⭐⭐⭐)豬肉燒得十分脆身,可見師傅控制火候到位,金黃色的外層真係流晒口水,豬皮十分爽脆;肥肉位置軟熟香口,入口即溶,瘦肉方面不會煮得太老,選料位置優良,沒有筋,食得好爽!阿根廷安格斯牛扒( ⭐⭐⭐⭐⭐)
二人餐($768)

餐湯 (⭐⭐⭐⭐💢)

Poké沙律( ⭐⭐⭐⭐💢)

拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐)

脆香豬腰肉( ⭐⭐⭐⭐⭐)

阿根廷安格斯牛扒( ⭐⭐⭐⭐⭐)

牛扒十分出色,厚切大大舊,五成熟保留了牛肉的鮮味,吃膩的話點上鴨肝砵酒醬汁更帶出肉件味道,露筍亦新鮮爽脆,完全冇渣!

Crepe Suzette (⭐⭐⭐⭐⭐ )

依個甜品必食,新鮮煎好的crepe有著十分香口的奶油味,搭配自家製的雲呢嗱雪糕,再配合新鮮橙塊,完美襯托出每樣食材的味道。

Mulled wine (⭐⭐⭐⭐⭐ )

只限聖誕節的自家製飲品非常值得一試,紅酒味十分濃郁,橙皮煮過後果味融入酒中,減淡紅酒的莗味,飲多幾杯暖下身也非常適合!

Warm cider (⭐⭐⭐⭐⭐)
另一聖誕飲品,酒中加入檸檬,酸酸的中和了酒精的灼口感,暖胃之餘依帶一點醉意,讓你投入與朋友的相處之中。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Odelice! (The ONE) 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖

👍出色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2023-12-20
  • 脆香豬腰肉
  • 阿根廷安格斯牛扒
  • Crepe Suzette
2024-01-09 85 瀏覽
係The ONE上面4樓有間法國菜,望落都幾高質✨晚市雙人套餐 $518🥥椰子甘筍紅蘿蔔湯x2-甘筍紅蘿蔔味道本身比較清 由椰子帶出甜味 🦪法國田螺配辣肉腸 -田螺香噴噴牛油味 肉嫩帶軟-普羅旺斯蕃茄醬汁混合鹹香嘅辣肉腸 配麵包食味道剛好🐓經典燒雞-半隻燒雞配薯蓉+蘑菇忌廉汁 連雞胸肉都係滑嘅 肉中帶香草氣味 薯蓉重忌廉味 🥩阿根延安格斯肉眼牛排 +$48-牛排煎封表層 微焦脆口感 肉質嫩帶油香 多肉汁 配埋黑松露紅酒醬汁別有一番風味-薯條都有驚喜 整得香脆之餘仲非常熱🍎”蘋果派"可麗餅-將蘋果糖漬 然後加入片糖脆 餅皮厚道適中🫐🍓雜莓盛會 $48-雜莓+芒果+燕麥奶-甜度適中 唔會凍到有敏感牙齒總括嚟講,食物高質擺盤又靚,值得推薦
係The ONE上面4樓有間法國菜,望落都幾高質

-將蘋果糖漬 然後加入片糖脆 餅皮厚道適中

🫐🍓雜莓盛會 $48
-雜莓+芒果+燕麥奶
-甜度適中 唔會凍到有敏感牙齒

總括嚟講,食物高質擺盤又靚,值得推薦
2024-01-08 75 瀏覽
最近食過的三層架有啲失望,一啲氣氛都冇。喺網上揾到呢個覺得幾吸引,就嚟試吓啦。巴黎鐵塔層架、氣泡酒、餐廳的環境都勾起我對法國的回憶,連唔飲酒的我都忍唔住加$40要杯法國氣泡酒。🔅法國氣泡酒酒帶點甜味、果香及酸味,而且很冰凍。店員鋪咗張粉紅色野餐墊,再放上巴黎鐵塔層架,好搶眼!🔸鹹點🔅煙三文魚& Sainte-Maure多士煙三文魚的味道幾濃,芝士味唔會太濃,多士比較硬身。🔅自製鴨肝醬多士鴨肝醬味道很濃,口感結實,洋蔥醬酸酸甜甜。🔅吞拿魚他他迷你撻吞拿魚有清香的酸味,令人開胃,撻很脆口帶甜。🔅枝豆蘸醬除左枝豆,仲有鷹嘴豆的味道,大羹大羹配上很脆的餅乾條食就最夾。🔅炸黑松露蘑菇球黑松露蘑菇球外脆內軟,咬開有濃郁的黑松露味,質地軟滑。🔅西班牙白毛豬火腿火腿的鹹香味十足。🔸甜點🔅焦糖布蕾迷你撻焦糖面很脆,內裏的焦糖慕絲唔會太甜,撻皮香脆甜美又唔乾身。🔅士多啤梨朱古力迷你撻士多啤梨的酸和帶點甘味的朱古力勁夾,咬開撻,融左的朱古力會流出。🔅紅桑子馬卡龍馬卡龍雖有紅桑子的酸味,但仍然覺得較甜。🔅羊奶芝士蛋糕蛋糕質地較實淨,羊奶味道很濃。🔸Tisarom法國花草熱茶🔅抗壓法國花草茶這個茶的薰衣草味道很
🔅法國氣泡酒
酒帶點甜味、果香及酸味,而且很冰凍。
店員鋪咗張粉紅色野餐墊,再放上巴黎鐵塔層架,好搶眼!

🔸鹹點
🔅煙三文魚& Sainte-Maure多士
煙三文魚的味道幾濃,芝士味唔會太濃,多士比較硬身。
🔅自製鴨肝醬多士
鴨肝醬味道很濃,口感結實,洋蔥醬酸酸甜甜。
🔅吞拿魚他他迷你撻
吞拿魚有清香的酸味,令人開胃,撻很脆口帶甜。
🔅枝豆蘸醬
🔅炸黑松露蘑菇球
黑松露蘑菇球外脆內軟,咬開有濃郁的黑松露味,質地軟滑。
🔅西班牙白毛豬火腿
火腿的鹹香味十足。

🔸甜點
🔅焦糖布蕾迷你撻
焦糖面很脆,內裏的焦糖慕絲唔會太甜,撻皮香脆甜美又唔乾身。
🔅士多啤梨朱古力迷你撻
🔅紅桑子馬卡龍
馬卡龍雖有紅桑子的酸味,但仍然覺得較甜。
🔅羊奶芝士蛋糕
蛋糕質地較實淨,羊奶味道很濃。
🔸Tisarom法國花草熱茶
🔅抗壓法國花草茶
這個茶的薰衣草味道很突出。
🔅舒緩法國花草茶
這個花茶有點酸味,而薄荷的味道也很強烈。

我覺得花草茶唔難入口,加啲蜜糖仲覺得滋潤。
氣泡酒令我略帶醉意,但和煦的陽光從窗邊透入卻令我温暖,加上安靜的環境,令人舒適寫意。
2024-01-04 87 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀The one食晚餐 Odelice個Dinner Set for 2都幾岩食是日餐湯 蘆筍忌廉湯 濃鬱香甜 仲配埋干脆左既酸種麵包法國田螺配辣肉腸蕃茄汁 田螺用上牛油香草焗成 之後伴碟嘅酸種麵包仲可以點埋啲蕃茄汁食經典燒雞 有半隻燒雞配薯蓉 加埋蘑菇忌廉汁 雞肉燒得都幾嫩滑阿根廷安格斯肉眼牛扒 薯條 黑松露紅酒醬汁 牛扒帶油脂香 有肉汁唔會乾柴 讚冧酒燒菠蘿可麗餅 有海鹽焦糖醬 杏仁片 雲呢拿雪糕 幾重口感加埋 食落唔會膩另外叫咗兩杯特飲Mad Mango係芒果熱情果椰奶沙冰 Bosque Rouge由氣泡酒做Base再溝左雜莓汁同青檸

是日餐湯 蘆筍忌廉湯 濃鬱香甜 仲配埋干脆左既酸種麵包

另外叫咗兩杯特飲
Mad Mango係芒果熱情果椰奶沙冰

原先念住同大家介紹呢間嘅聖誕大餐🎄,點知去旅行去到完全唔記得咗🥹,唯有依家同大家介紹翻啦😅。見佢平日嘅二人餐都有呢幾款食物揀嘅🙇🏻‍♀️。~Festival set for two ($768)🎅可以揀餐湯or沙律🥗,我同朋友都揀咗芝士磨菇湯,仲食到有磨菇碎粒🍄。頭盤方面我地就揀咗青口,配埋酸種麵包同龍蝦濃湯汁好好食呀😋,我個人覺得青口熱食好過凍盤🤓。主食我地就揀咗阿根廷安格斯牛脊肉🥩同聖誕焗火雞胸🐔,雖然係雞胸但都係我第一次聖誕食火雞😂。火雞胸配法式芥末蘑菇忌廉汁一齊食,增加咗creamy嘅感覺😌,一直喺度諗下面加埋risotto應該都好夾🤣。牛脊肉我哋就揀咗三成,肉質超嫩滑🤤(應該都係我食過嘅牛肉頭幾名黎🤪),外層就微微煎香左硬硬地。本身就配咗鴨肝砵酒醬汁,但個人覺得就咁點鹽🫙食已經好出色🥹。甜品就揀咗 法式椰子撻🥥,椰子撻味道偏甜,上面仲加咗海鹽焦糖醬。不過配咗個雲呢拿雪糕🍦,啱啱好可以中和到椰子撻嘅甜味😙。Mulled Wine ($65)Warm Cider ($65)歐洲聖誕節集人手一定揸一杯嘅Mulled Wine梗係要試吓啦😎,兩杯飲落去都有比較強烈嘅玉桂味😗,即刻好有

~Festival set for two ($768)🎅

Mulled Wine ($65)
Warm Cider ($65)
歐洲聖誕節集人手一定揸一杯嘅Mulled Wine梗係要試吓啦😎,兩杯飲落去都有比較強烈嘅玉桂味😗,即刻好有聖誕氣氛😂而且個身體即刻暖笠笠啊😚。